Doktor ​Proktor pukipora (Doktor Proktor Pukipora 1.) 82 csillagozás

Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Doktor Proktor, a kétbalkezes professzor maga sem sejti, milyen kalandokba keveredik majd, amikor véletlenül feltalálja a földkerekség legnagyobb erejű pukiporát, ami bárkit képes az űrbe röpíteni. Ám amíg két kisiskolás segítője azon dolgozik, hogy a találmány híressé és gazdaggá tegye őket, a csodaszer híre illetéktelenek fülébe is eljut. A doktor hamarosan egy szökésbiztos cellában találja magát, a gonosz ikerpár ellopja a találmányt, és egy folyton éhes anakonda is beszabadul Oslo szennyvízcsatornáiba. Közben pedig feltartóztathatatlanul közeleg a nemzeti ünnepre gyakorló iskolai katonazenekar…

A világhírű skandináv krimiíró Doktor Proktor-sorozatát már több mint 20 nyelvre fordították le. A főszereplők fergeteges kalandjait elképesztő fordulatok, abszurd humor és a Nesbø-féle különleges atmoszféra teszi feledhetetlenné.

Eredeti cím: Doktor Proktors Prompepulver

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2017
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634371403 · Fordította: Petrikovics Edit · Illusztrálta: Mike Lowery
>!
Kolibri, Budapest, 2014
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155501456 · Fordította: Petrikovics Edit · Illusztrálta: Mike Lowery
>!
Kolibri, Budapest, 2013
ISBN: 9786155234682 · Fordította: Petrikovics Edit · Illusztrálta: Mike Lowery

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

151 tag · 79 karc · Utolsó karc: 2018. július 12., 21:01 · Bővebben


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Turms P
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Kellemesen elmebeteg iromány. Nekem néha már sok volt, nem is annyira a puki, mint inkább a csatornában mászkálás, de a gyerekek élvezték, és ez a lényeg.

>!
Kolibri, Budapest, 2017
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634371403 · Fordította: Petrikovics Edit · Illusztrálta: Mike Lowery
>!
bokrichard
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Nos, aki végigér a felnőtt könyveken, és valami Nesbo-re vágyik, annak még mindig itt van ez! Annyira nagy szerencse, hogy nem tartotta meg csak a kislányának ezt az agyamentséget, mert nagyon jóó! Fing, puki, bélgáz vagy flatulencia, nevezhetjük bárminek, ősrégi poénforrás. Aki még nem fáradt ezekbe bele, az nyugodt szívvel fog ezeken a hülyeségeken hahotázni. Doktor Proktor, a gyerekek, Anna Konda, és a többi őrültség, melyet nem lehetett unni. Eredeti, nagyon izgi, vicces, kalandos, egyszóval: állat! Egy probléma, hogy néha-néha kicsit döcög, kicsit nem annyira gördül, amennyire lehetne, de lehet, hogy a műfajtól szoktam el igazán. De örömmel, és gyermeki lelkesedéssel folytatom a kalandokat!

>!
gybarbii
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Úgy látszik, Jo Nesbø nemcsak a krimik, de a gyerekkönyvek világában is tökéletesen feltalálja magát! Izgalmas volt, vidám és szórakoztató, remek kikapcsolódás kicsiknek és nagyoknak. Rengeteget nevettem a történeten, bár az is igaz, hogy ennyi sületlenséget régen olvastam egy könyvben! :D Pukipor, fingonauták, Anna Konda, mongol vízi patkány, karamellpuding, börtön, trombita és május tizenhetedike, mindez egy történetben Nesbø stílusában adagolva! :)

>!
Stendhal
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Nincs mit tagadnom, Jo Nesbø miatt vettem kézbe ezt a könyvet. Mikor elkezdtem olvasni, a 11 évesem azt gondolta, hogy talán mégsem nőtt még ki belőle, így hát előbb neki kell túlesnie rajta, mégis milyen már, ha anya gyerekkönyvet olvas csak úgy, önmaga szórakoztatására.
Jópofa könyv és tényleg vicces is, ha tudunk még egy kicsit azonosulni a „puki vicces” énünkkel. Na nem kell, valami mélyen szántó sztorira gondolni, de lanyha felszín alatt megbújik egy kevéske a kisiskolások nyomasztó gondjaiból is, mint a kirekesztettség, senkihez sem tartozás, az utálatos nagyfiúk csúfolódása. Aztán meg jön a barátokért és önmagukért való kiállás, az önbizalom szükségessége és a cinkos felnőttek. Talán a durrogtatás közben, mindebből egy kevés, ha nem is megfogalmazhatóan, de átmegy a gyerekeknek is. …és talán ezért is szeretik.

>!
pat P
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Hát melyik tíz év körüli gyerek ne imádna egy könyvet, aminek a cselekménye a pukizás körül bonyolódik? Sőt, egészen konkrétan kimondva, a fingás körül? És melyik gyerek (vagy akár felnőtt) ne akarna egy szép napon maga is fingonauta lenni? spoiler
Szóval ez nagyon vicces, és aranyos, és sok mindent meg lehet tudni belőle Norvégiáról. Mondjuk azért a cselekmény maga engem egy kicsit untatott, de hát ez nem a könyv, inkább a masszív túlkorosság hibája.

>!
janetonic P
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Olyan ez, mint a sorozatoknál a pilot epizód: megismerjük a szereplőket, történik is benne valami, de azért semmi nagyon nagyívű dolog, a tulajdonságok is épp csak körvonalazódnak, de az igazi sziporkázás csak később jön. Mindenképp ezzel kell kezdeni, de nem hiszem, hogy a sorozatból bárkinek is ez lenne a kedvence.

>!
Judit_Sike P
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

10 oldal elolvasása után letettem, és azt mondtam, hogy na ne, ezt nem bírom. Én még nem jutottam el abba a fázisba, amikor ismét szeretek mesét olvasni. Sokan írták itt értékelésekben, hogy szeretnek mesét olvasni. Na én nem. Gyerekként szerettem. Most viszont nem. Sőt, kikészítenek a gyerekeknek szóló leírások.
De 10 oldalnál azt mondtam magamnak, hogy „na elég a nyafogásból, olvasd csak, jó lesz”. És jó lett. Tényleg jó lett.
Hihetetlenül szórakoztató könyv lett. Nagyon de nagyon nagyon megtetszett. Megszerettem a karaktereket, rengeteget nevettem, imádtam a beszélgetéseket, gondolatokat, nevetéseket, magát a történetet. Szóval úgy együtt ez egy csodálatos könyv.
És ilyeneket kéne a gyerekeinknek olvasnia, hogy megszeressék az olvasást. Én tuti, hogy ezt el fogom olvasni a gyerekeimmel :))
Nagyon szuper.
(azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy kedves íróúr, hogy lehet, hogy egyik nap véres thrillert és krimit írunk, másik napon pedig gyerekeknek szóló ifjúsági történeteket?)

>!
pável P
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Honnan is lehetne kiindulni egy gyermekregénynél, mint az a legelső kézre eső dologtól, avagy kissé másképpen – és most az orrtúrást leszámítva –, az anális fixációtól? Mondjuk szegény dél-amerikai (anti)hősünk, Anna Konda jól megjárja, aki pedig semmivel sem gusztustalanabb, mint a csatornalakó óriáspatkány, én speciel, hiába irtózom a fajtájától, éppen úgy megsajnáltam, mint a rajzfilmbéli prérifarkast vagy Tomot, a macskát az egérrel szemben vívott reménytelen küzdelmében. Nesbo ráadásul a legvégén még segget is csinál szegény kígyó szájából.

Ha a pukiporra nem is, de egy kis karamellpudingra megéheztem. (Bár játékrontó ötlet, de ez is érdemes lehetne freudi vizsgálatra… Aki pedig elég perverz, vagy csak friss a filmélmény, annak eszébe juthat Torrente egyik kedvenc játéka is*)

Üdítő, szellemes, kacagtató kis- és nagygyerekkönyv, na.

„Amikor az utolsó lövés is eldördült, a király elégedetten biccentett a palotájából az óriásszellentésekre, és meg volt róla győződve, hogy soha nem dördültek még a tiszteletére ennél nagyszerűbb díszlövések.”

* https://www.youtube.com/watch…, (1' 38”-tól!)
(2015körül)

>!
revelácifa
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Ha valaki fingik az erdőben, de senki nincs ott, hogy hallja, vajon attól még hangosan teszi azt?

Vagy mi történik akkor, ha egy norvég krimi író gyerekkönyvet ír? A fingós vicceknek lejár a szavatossága? Nektek repedt már szét a gatyátok egy vad galamb után? Hány G gyorsulást kell kiváltania a x mennyiségű pukipornak, hogy egy fingonauta föld körüli pályára állhasson? Ilyen és ezekhez hasonló kérdések járnak az olvasó fejében olvasás előtt, közben és után. Annyi viszont biztos, hogy Doktor Proktor nem sima köménnyel üzletel és Jo Nesbo igazán szórakoztató könyvecskét hozott össze a fiatal és az örök fiatal olvasóknak. Nem kell világmegváltó irodalmi csodát várni, viszont pár vidám órát minden hülyeségre fogékony olvasó nyerhet. Már csak arra vagyok kíváncsi ezek után, hogy milyen felnőtt meséket tud kitalálni Nesbo.

>!
Kolibri, Budapest, 2012
258 oldal · ISBN: 9786155234057 · Fordította: Petrikovics Edit · Illusztrálta: Mike Lowery
>!
vorosmacska P
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Nem sejtettem, hogy ez a könyv valóban mérföldkő lesz a puki-irodalomban: a mű középpontjában ez, a gyerekek körében igen mulatságosnak ható tevékenység áll, némi csavarral: Doktor Proktor, több sikertelen kísérlet után végre megalkothatja fő művét, a pukiport, ami végtelen távlatokba repítheti a gyerekeket vicces, kalandos események sorozatán keresztül. Mindenki pukizni akar, óriási sorok kígyóznak a porért, sőt rablás is történik. Fontos megemlíteni, hogy a pukipor által kiváltott megapuki szagtalan, ja, és hogy a regény folyamán nem hal meg senki.


Népszerű idézetek

>!
Manni

A Dolgen iskola katonazenekara úgy masírozott és muzsikált, mint azelőtt még soha. Egészen sok hangot eltaláltak, és talán még soha nem voltak ennyire közel ahhoz, hogy ütemre játsszanak.

241. oldal

1 hozzászólás
>!
Manni

– (…) Elválaszthatatlanok voltunk, mint egy atom két ellentétes töltésű részecskéje.
– He?
– Ó, elnézést! Mint a mágnes és a hűtőajtó.

108. oldal

>!
Manni

Jobb, ha az ember nem sejti, mekkora a mélység alatta.

206. oldal

2 hozzászólás
>!
Manni

(…) még mielőtt az utolsó visszhangok elhalkultak volna, az [a király] adjutánsa máris a telefonnál termett és az Akhershus erődöt tárcsázta, hogy közölje a parancsnokkal, hogy a király őt és a tüzéreit Királyi Érdeméremmel, továbbá tiszteletbeli tüzéri előléptetéssel és hosszú, boldog élettel kívánja megajándékozni.
– Tényleg meg tud ajándékozni bennünket hosszú élettel? – kérdezte a parancsnok kétkedve.
– Ő a király – zárta rövidre a vitát az adjutáns, és sértődötten lecsapta a kagylót.

249. oldal

>!
Bogi489

A Dølgen iskola katonazenekara úgy masírozott és muzsikált, mint azelőtt még soha. Egészen sok hangot eltaláltak, és talán még soha nem voltak ennyire közel ahhoz, hogy ütemre játsszanak.

241. oldal

>!
Manni

– Az Ágyú utcában lakom a nővéremmel és az anyukámmal. Az ország összes megyéjében laktunk már, sőt néhány olyanban is, ami nem tartozik Norvégiához. Vagyis a jégkorszakban még része volt, de amikor a jég olvadni kezdett, nagy darabok váltak le belőle, és messzire sodródtak a tengeren. Az egyik ilyen nagyobb darabot ma Amerikának nevezik, és azok ott nem is tudják, hogy egy olyan jégtáblán laknak, ami egykor Norvégia megyéje volt.

41. oldal

>!
Manni

Másnap különféle pletykák kaptak szárnyra az iskolaudvaron. Egy porról, amitől rettenetesen nagyot lehet fingani, nagyobbat, mint amilyet valaha eleresztett az ember. Ráadásul anélkül, hogy bármit tennie kellene érte. És ami a legjobb: a végeredmény teljesen szagtalan. Állítólag hangosabb, mint tizenhárom petárda, három ágyúlövés és egy fél dinamitrúd együtt, és kevesebbe kerül, mint egy üveg üdítő. Ezenkívül teljesen veszélytelen és maximáLisan legáLis. Röviden: a gyerekek túl szépnek találták mindezt ahhoz, hogy igaz legyen.

101-102. oldal

>!
Manni

– A trombitát pont úgy kell megcsókolni, mint egy nőt – mondta mindig a nagyapja. Bulle még soha életében nem csókolt meg egyetlen nőt sem, legalábbis nem így, a száján. És voltaképpen a lelke mélyén abban reménykedett, hogy ezt a jövőben is sikerül megúsznia. Levegőt préselt a trombitába, s az mekegni kezdett, mint egy tengeribeteg kecske. Eddig viszonylag kevesen hallottak tengeribeteg kecskéket mekegni, de biztosan állíthatom, hogy ilyen a hangjuk.

20. oldal

>!
Manni

Attila egy vénséges vén, mongol vízi patkány volt. Harmincötödik évét taposta, és tizenöt kilót nyomott. Ha többet szeretnél tudni róla, üsd csak fel a Bestiák, amelyek bár ne lennének című könyv hatszázhetvennyolcadik oldalát.

73. oldal

3 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Doktor Proktor Pukipora sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rob Harrell: Zarf élete – Támadnak a vérmenyétek
Michael Ende: Momo
Borsa Kata: Történetek a Borostyán teázóból
J. M. Barrie: Pán Péter
Vanessa Walder: A tündekirály átka
Sarah Mlynowski: Tükröm, tükröm…
Tea Stilton: A jéghercegnő
Schöpflin Aladár: Tillinkó kópéságai
Neil Gaiman: Coraline
Silvana De Mari: A Medve és a Farkas