88. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Doktor ​Proktor pukipora (Doktor Proktor Pukipora 1.) 115 csillagozás

Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Doktor Proktor, a kétbalkezes professzor maga sem sejti, milyen kalandokba keveredik majd, amikor véletlenül feltalálja a földkerekség legnagyobb erejű pukiporát, ami bárkit képes az űrbe röpíteni. Ám amíg két kisiskolás segítője azon dolgozik, hogy a találmány híressé és gazdaggá tegye őket, a csodaszer híre illetéktelenek fülébe is eljut. A doktor hamarosan egy szökésbiztos cellában találja magát, a gonosz ikerpár ellopja a találmányt, és egy folyton éhes anakonda is beszabadul Oslo szennyvízcsatornáiba. Közben pedig feltartóztathatatlanul közeleg a nemzeti ünnepre gyakorló iskolai katonazenekar…

A világhírű skandináv krimiíró Doktor Proktor-sorozatát már több mint 20 nyelvre fordították le. A főszereplők fergeteges kalandjait elképesztő fordulatok, abszurd humor és a Nesbø-féle különleges atmoszféra teszi feledhetetlenné.

Eredeti cím: Doktor Proktors Prompepulver

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Ijfúsági POKET, POKET zsebkönyvek

>!
POKET Publishing, Budapest, 2020
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158152334 · Fordította: Petrikovics Edit · Illusztrálta: Mike Lowery
>!
Fordította: Petrikovics Edit · Felolvasta: Szinetár Dóra
>!
Kolibri, Budapest, 2017
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634371403 · Fordította: Petrikovics Edit · Illusztrálta: Mike Lowery

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

169 tag · 86 karc · Utolsó karc: 2020. június 16., 19:46 · Bővebben


Kedvencelte 3

Most olvassa 10

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Elég nagy tartózkodással voltam a téma iránt, némi viszolygással olvastam… de mégis Nesbo. Próbáltam azt a régi kissrácot előásni lelkem mélyéről, több-kevesebb sikerrel.
Kell az a plecsni, kerül, amibe kerül.

6 hozzászólás
>!
Molymacska P
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Mindenképpen kijelenthető, hogy ez egy nagyon furcsa, és egyáltalán nem mindennapi könyv volt. Mondjuk hogyan lehetne átlagos gyerekkönyv, ha Jo Nesbø írta, aki annyi skandináv krimivel szórakoztatja a nagyérdeműt. Ez néhol azért meglátszik a nem mindennapi kalandokban is, bár ezt szeretném inkább az író fantáziájára fogni. spoiler
A történet arról szól, hogy egy őrült tudós van a gyerekek szomszédjában, és a jófajta őrült, szóval barátságos, és a nadrágja is megvan neki, és elkezdenek kísérletezni, így találják fel a pukiport. A porral pedig kezdeni kell valamit, közben mindenkivel mindenféle történik, a végén pedig elérkezik a nagy nemzeti ünnep, és mindenki boldog.
Azt hittem, hogy a könyv alapvetően a viccekre, poénokra fog épülni (ha már puki ugye), de valahogy mégsem. Vagyis tény, hogy vicces, de nagyon mérsékelten. Nem olyan, amin hangosan nevet az ember, hanem olyan, amin el-el mosolyodik az abszurditása miatt. Ellenben mindenképpen a pozitívuma a könyvnek, hogy nem ízléstelen (bár van benne puki, de nem aköré, hanem a por köré épül a történet), hiszen ettől pont nagyon féltem, de egy határ mindig volt benne, és sosem ment alpári stílusba a könyv.
Ami jó benne, hogy bár alapvetően fiús könyvnek tűnik kívülről, a csapat tagja egy lány is, Lise, emiatt igazából bármely gyereknek adható, ugyanúgy szórakoztató lehet számára is. Gördülékeny a történet, nagyon sebes folyású, visz magával, és borzasztó kalandos is, így mindenképpen érdemes alsós-felsős korosztálynak megpróbálkozni vele.
Ami nekem furcsa volt még benne, hogy folyamatosan követhetjük a nap állását, és ez ad viszonyítási pontot. Hihetetlen sok (amúgy teljesen aktív) leírás van a nap állásáról, ami nekem elsőre furcsa volt, de a végére igencsak megszerettem.
A rajzok nagyon egyszerűek, de hangulatosak, illeszkednek a történethez. Kicsit arra számítottam, hogy jobban összhangban lesz a szöveggel, és nem lesz ennyire egysíkú (mint egyoldalas, mind egyszerű), de így sem volt rossz, csak olyan egyszerű.
Szerintem ez az a könyv, melyet igazán csak a gyerekek tudnak szeretni, felnőttek pedig azt mondják (ha szerencsénk van), hogy nem rossz. Hát én is így vagyok ezzel. Szülőknek nem feltétlen ajánlom, mert felnőttként annyira azért nem érdekes, de a gyerekek biztos, hogy imádni fogják.

2 hozzászólás
>!
Milli88 P
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Nem gondoltam, hogy eljutok valaha abba az életszakaszba, hogy a pukiról olvassak könyvet. Hogy egy könyvecske konkrétan a köré fog felépülni. Vicces, ifjúsági, felnőtt fejjel is olvasható szösszenet volt. :)

>!
Turms
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Kellemesen elmebeteg iromány. Nekem néha már sok volt, nem is annyira a puki, mint inkább a csatornában mászkálás, de a gyerekek élvezték, és ez a lényeg.

>!
Kolibri, Budapest, 2017
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634371403 · Fordította: Petrikovics Edit · Illusztrálta: Mike Lowery
>!
Lorenza_Pellegrini
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

A család egyik új kedvence. A legjobb benne az hogy már egy egész sorozat van belőle, így nem kell várni a következőre. Megszerettük Bullét és Lisét. Doktor Proktorért pedig mindenki egyöntetűen rajong. A történet lehetett volna kicsit izgalmasabb is, de alig várjuk a következő részt.

>!
bokrichard
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Nos, aki végigér a felnőtt könyveken, és valami Nesbo-re vágyik, annak még mindig itt van ez! Annyira nagy szerencse, hogy nem tartotta meg csak a kislányának ezt az agyamentséget, mert nagyon jóó! Fing, puki, bélgáz vagy flatulencia, nevezhetjük bárminek, ősrégi poénforrás. Aki még nem fáradt ezekbe bele, az nyugodt szívvel fog ezeken a hülyeségeken hahotázni. Doktor Proktor, a gyerekek, Anna Konda, és a többi őrültség, melyet nem lehetett unni. Eredeti, nagyon izgi, vicces, kalandos, egyszóval: állat! Egy probléma, hogy néha-néha kicsit döcög, kicsit nem annyira gördül, amennyire lehetne, de lehet, hogy a műfajtól szoktam el igazán. De örömmel, és gyermeki lelkesedéssel folytatom a kalandokat!

>!
gybarbii
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Úgy látszik, Jo Nesbø nemcsak a krimik, de a gyerekkönyvek világában is tökéletesen feltalálja magát! Izgalmas volt, vidám és szórakoztató, remek kikapcsolódás kicsiknek és nagyoknak. Rengeteget nevettem a történeten, bár az is igaz, hogy ennyi sületlenséget régen olvastam egy könyvben! :D Pukipor, fingonauták, Anna Konda, mongol vízi patkány, karamellpuding, börtön, trombita és május tizenhetedike, mindez egy történetben Nesbø stílusában adagolva! :)

>!
konyvolvaso 
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Se nem vicces, se nem mulatságos, se nem izgalmas. Nem igazán tudott lekötni a könyv, meg nem is ragadott magával. Sajnálom ez most nem jött össze. Ezek után félve nézek a többi Nesbo-ra. A pukiporból nem kérek, untig elég, sőt még sok is volt.

>!
latinta SP
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

    Amikor befejeztem, egyből felugrott, hogy két várólistámon is (már vagy hat-öt éve) szerepelt, és most bejelölhetővé vált ez a könyv.
Becsülettel meg is vettem annak idején a sárgafedelűt, de most, a POKET-sorozatban megjelentet is beszerez(tet)tem, már csak a bírvágy okán is.

    Hogy miért is halogattam az olvasást? Túl kellett tennem magamat az első, meg a máSOdik, harmadik… SOKadik SOKKon, amit a cím okozott. :)

    Aztán perszehogy rájöttem: nem is annyira nagy trauma ez az inkább kissé groteszkbe hajló, az eredeti cím zeneiségét (na jó Jo, a név ritmusa adva volt eleve, de a birtokviszonyban a birtokot jelölő gyermeknyelvi előtaggal alliteráló utótag magyarul játékosabbnak hat, mint a norvégé, amely viszont számomra egyből hangutánzónak tűnik) zseniálisan visszaadó, figyelemfelkeltő kiindulási pont.

    Minthogy a történet egy egészen kicsi országnak, Norvégiának nagy ünnepéhez kötődik, nem árt, ha utánajárunk a tényeknek is: https://cspv.hu/11/05/mai17_norveg_unnep/.
Így hát aztán valóban különös eseményeket tapasztalhatunk meg a kisebb (hehe) iskolás gyerekek e jeles ünnep előtti napjainak nagy készülődéséből, a sok furcsaságból, mellékesen, spoiler találkozhatunk egy nem is annyira szép állat az anaménessel anakondával…, egy eléggé rettenetes méretűre spoiler megnőtt mongol vízipatkánnyal, aztán több apró rattus norvegicusszal is: https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1ndorpatk%C3%A1ny, vagyis ez a meseregény kór- ismeretterjesztő műnek sem volt akármi.

    A csetlés-botlásokból, ide-oda kuszálódó, gubancolódó szálakból azért csak-csak kimutatkoznak az olyan emberi kapcsolatok-törekvések, amelyekkel – vagy amelyeknek hiányával? – együtt élünk nap mint nap: barátság, megértés, összefogás, elfogadás…

    A próbatételeket kiálló hősök – mert azért többen is vannak ám – meseszerűen hirtelen spoiler – minden jó, ha a vége jó módon elnyerik méltó…

                                                ***

    Ehhez az alantas témához kötődve eszembe jutott az a kis „helyesírási témájú párbeszéd”, amelyet egy kétségbeesett hangú telefonáló folytatott a Nyelvtudományi Intézet egyik munkatársával:
    – Jó napot kívánok! Az lenne a kérdésem, hogy hány g-vel kell leírni azt a szót, hogy se…
    – Természetesen kettővel – hangzott a tudományos válasz.
    – És ha nagyon nagy, akkor is? – tudakolta az izgatott női hang.
    Kisebb csönd után a vonal másik végén a beszélő megnyugtató módon így szólt:
    – Tudja, mit, asszonyom? Ön ebben az esetben, kivételesen, írhatja hárommal…

>!
pat P
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

Hát melyik tíz év körüli gyerek ne imádna egy könyvet, aminek a cselekménye a pukizás körül bonyolódik? Sőt, egészen konkrétan kimondva, a fingás körül? És melyik gyerek (vagy akár felnőtt) ne akarna egy szép napon maga is fingonauta lenni? spoiler
Szóval ez nagyon vicces, és aranyos, és sok mindent meg lehet tudni belőle Norvégiáról. Mondjuk azért a cselekmény maga engem egy kicsit untatott, de hát ez nem a könyv, inkább a masszív túlkorosság hibája.


Népszerű idézetek

>!
Manni

– (…) Elválaszthatatlanok voltunk, mint egy atom két ellentétes töltésű részecskéje.
– He?
– Ó, elnézést! Mint a mágnes és a hűtőajtó.

108. oldal

>!
Manni

Jobb, ha az ember nem sejti, mekkora a mélység alatta.

206. oldal

2 hozzászólás
>!
Manni

A Dølgen iskola katonazenekara úgy masírozott és muzsikált, mint azelőtt még soha. Egészen sok hangot eltaláltak, és talán még soha nem voltak ennyire közel ahhoz, hogy ütemre játsszanak.

241. oldal

1 hozzászólás
>!
Manni

Attila egy vénséges vén, mongol vízi patkány volt. Harmincötödik évét taposta, és tizenöt kilót nyomott. Ha többet szeretnél tudni róla, üsd csak fel a Bestiák, amelyek bár ne lennének című könyv hatszázhetvennyolcadik oldalát.

73. oldal

3 hozzászólás
>!
Manni

(…) még mielőtt az utolsó visszhangok elhalkultak volna, az [a király] adjutánsa máris a telefonnál termett és az Akhershus erődöt tárcsázta, hogy közölje a parancsnokkal, hogy a király őt és a tüzéreit Királyi Érdeméremmel, továbbá tiszteletbeli tüzéri előléptetéssel és hosszú, boldog élettel kívánja megajándékozni.
– Tényleg meg tud ajándékozni bennünket hosszú élettel? – kérdezte a parancsnok kétkedve.
– Ő a király – zárta rövidre a vitát az adjutáns, és sértődötten lecsapta a kagylót.

249. oldal

>!
konyvolvaso 

A kis patkány Bullére pislogott barna patkányszemével.
– Nem tehetek róla – mondta doktor Proktor. – A patkányoktól ki-ki-kiráz a hideg.

>!
Manni

– Az Ágyú utcában lakom a nővéremmel és az anyukámmal. Az ország összes megyéjében laktunk már, sőt néhány olyanban is, ami nem tartozik Norvégiához. Vagyis a jégkorszakban még része volt, de amikor a jég olvadni kezdett, nagy darabok váltak le belőle, és messzire sodródtak a tengeren. Az egyik ilyen nagyobb darabot ma Amerikának nevezik, és azok ott nem is tudják, hogy egy olyan jégtáblán laknak, ami egykor Norvégia megyéje volt.

41. oldal

>!
Manni

Másnap különféle pletykák kaptak szárnyra az iskolaudvaron. Egy porról, amitől rettenetesen nagyot lehet fingani, nagyobbat, mint amilyet valaha eleresztett az ember. Ráadásul anélkül, hogy bármit tennie kellene érte. És ami a legjobb: a végeredmény teljesen szagtalan. Állítólag hangosabb, mint tizenhárom petárda, három ágyúlövés és egy fél dinamitrúd együtt, és kevesebbe kerül, mint egy üveg üdítő. Ezenkívül teljesen veszélytelen és maximáLisan legáLis. Röviden: a gyerekek túl szépnek találták mindezt ahhoz, hogy igaz legyen.

101-102. oldal


A sorozat következő kötete

Doktor Proktor Pukipora sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Rob Harrell: Zarf élete – Támadnak a vérmenyétek
Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya
Nyulász Péter: Helka
Tea Stilton: A korallok hercegnője
Sarah Mlynowski: Pipőke cipője
Borsa Kata: Történetek a Borostyán teázóból