Csótányok (Harry Hole 2.) 339 csillagozás

Jo Nesbø: Csótányok

A masszív alkoholista időszakát élő Harry Hole nyomozót Thaiföldre küldik, hogy végére járjon egy kínos gyilkossági ügynek. Norvégia nagykövetét ölték meg egy motelben, még mielőtt megérkezett volna a prostituált, akit a szobájába rendelt. Ráadásul fiatal meztelen fiúk képét is megtalálják a holmija között. A megölt férfi nem egyszerű diplomata, jó barátja Norvégia miniszterelnökének is. Nem meglepő tehát, hogy Harrytől és kollégáitól gyors és diszkrét munkát várnak. Szerencsejáték adósságok, korrupció, helyi gengszterek és kigyúrt csatlósaik, szexuális perverziók, ráadásul a trópusi hőség és a kultúrsokk, no meg az örökös harc az alkohol ellen adják azt a méregerős koktélt, amelyet Harrynek fenékig kell ürítenie.

Eredeti mű: Jo Nesbø: Kakerlakkene

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Animus, Budapest, 2017
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245224 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2012
416 oldal · ISBN: 9789633243893 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2012
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240830 · Fordította: Petrikovics Edit

Kedvencelte 11

Most olvassa 24

Várólistára tette 85

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsuzsanna_Makai 
Jo Nesbø: Csótányok

Hátháthát…
Még évekkel ezelőtt az egyik akkori munkatársam volt megőrülve Harry Holéért, gyakorlatilag remegve várta a folytatásokat. Akkor elkönyveltem, h majd olvasok én is Hole könyvet, de mindig jött valami más. Elolvastam az első részt, megértettem, mit bírt rajta. Aztán most, hogy elolvastam a másodikat is, előjött Harry humora is, amit én pl az elsőből ennyire nem vettem le, és máris imádom a tagot.
A könyv nagyon tetszett, nagyon izgalmas volt, viszont mint ők a farangokkal, én úgy vagyok a norvég nevekkel, néha nem tudtam, h ki kivel van..

>!
csgabi MP
Jo Nesbø: Csótányok

Egészen mozgalmas krimi volt ez a Nesbo-regény, és egy olyan témát dolgozott fel a szerző, amiről elég nehéz beszélni, de kell. Külön tetszett, hogy az elején összezavart azzal, hogy egyszerre volt jelent a spoiler témája, és a spoiler, és nem tudtam, melyik az „elterelés”. Aztán egyik sem volt elterelés, mindegyikről volt szó, de a spoiler.

Kemény történet volt, de jól megírva, és gyorsan tudtam haladni vele. Még mindig nem éreztem valódi kriminek, de több volt benne, mint az első kötetben. Liz figurája nagyon tetszett, igaz, kicsit aggódtam érte végig, nehogy meghaljon már itt nekem. :-) Nho is szimpatikus jófej zsaru volt.
Tetszettek a szituációk, jó volt a történet, bár talán pár oldallal rövidebb sem lett volna baj. Az mondjuk zavart, hogy Klipra olyan sokáig csak szóbeszéd tárgya volt, és bosszantott, ami Lokennel történt.

Skandináv krimi sorozatban jelent meg, de cseppet sem hasonlít az általam elolvasott Denevérember és Csótányok egy Arnaldur Indridason-, vagy akár egy Yrsa Sigurdardottir-regényhez. Kíváncsi vagyok, mit lesz a sorozat többi részében.

5 hozzászólás
>!
Balázs_Erőss
Jo Nesbø: Csótányok

A fülszöveggel ellentétben, Harry ebben a részben szinte egyáltalán nem iszik, csak a könyv elején, de utána tartja magát. Letolja a sztorit, majd belezuhan egy még nyomasztóbb, még pokolibb közegbe.
Mondjuk azok után, amiken ebben a sztoriban végigmegy, nem vagyok nagyon meglepődve. Ilyenkor a pia már nem elég.
Kissé meglepett a gyilkos személye, de a magyarázatot elfogadom.
És most már tuti, nem szeretném Harry Hole-t a barátomnak mondani. Valahogy nincs túl sok szerencséjük.
Több ez, mint 83%, kedves kartársak! Teszteljétek nyugodt szívvel!

>!
minnie
Jo Nesbø: Csótányok

Ez az ember még mindig zseniális :) Imádom!

>!
Gyöngyi69
Jo Nesbø: Csótányok

Nem éppen adventi időszakra való olvasmány, de mire ez megfogalmazódott bennem, addigra már benne voltam a kellős-közepében, és eszem ágában sem volt abbahagyni. Nincs még túl nagy tapasztalatom skandináv, sőt, úgy általában a krimik terén, azok között, amiket eddig olvastam, volt jobb is, rosszabb is. Nesbo könyvét olvasva nem rágtam tövig a körmöm, de figyelemelterelés volt a mindennapi drámából, ami körülvesz. Igaz, ebben is volt tragikus esemény, nem is kevés, de nem az a fajta, ami egy átlag pszichiátriai rendelésen, vagy a kórházban elhangzik. Egy kis kikapcsolódásra volt szükségem, és ezt megkaptam a könyvtől.

>!
vargarockzsolt P
Jo Nesbø: Csótányok

Bangkok, forróság, gyilkosság, pedofilia és korrupció. Nem Fejős Éva.
Az eleje lassú, szépen beleéled magad a mocskos ázsiai valóságba – ahol a kulturált európaiak a legmocskosabbak –, aztán felpörögnek az események egészen a kegyetlen végkifejletig.
Van benne néhány abszurd csavar, kicsit sablonos is, nem ez a legjobb Nesbø krimi, de azért nem csalódtam. És a vége tényleg brutális.

>!
ppeva P
Jo Nesbø: Csótányok

Ez még olyasféle volt, mint az első, csak most Ausztrália helyett Thaiföld volt a helyszín. Durvaságból, verekedésből, darabolós gyilkosságból, prostitúcióból (sőt, pedofíliából), itt is kijutott.
Kicsit sok volt Harry csodás megmeneküléseiből. És bár nem vagyok egy nagy krimifejtő, ahogy spoiler első ízben megjelenik, és átvonul a helyszínen, az villant be, hogy spoiler – nem ezt hívják kaptafának?
Azt mondjátok, lesz még jobb is? Vagy menjek vissza szépen a nagyis, békés kis AC krimikhez?

6 hozzászólás
>!
tgorsy
Jo Nesbø: Csótányok

Nagyon jó krimi.
De csak azért nem vágtam a falhoz, mert e-bookban olvastam és sajnáltam volna az én kis kindlemet. Ha filmen látok ilyet azonnal kikapcsolom, még ha a megfejtés előtt egy perccel vagyunk is.
A gonosz állig felfegyverkezve lő, szúr, csíp, harap. A jó fegyvertelen és csak a 10 parancsolatra tud gondolni. A gonosz elpusztul, a jó, bár könnyeden megsebesül, de túléli.
Ejnye Mr. Nesbo! illik ilyesmit csinálni? Szüksége van önnek erre?

>!
bokrichard 
Jo Nesbø: Csótányok

Harry Hole második kalandja földrajzilag, és éghajlatilag még mindig messze van a kegyetlen skandináv hidegtől. Ám a dermesztően undorító prostitúcióval és pedofíliával átitatott cselekmény azért már emlékeztet arra, mit is olvasok. Még akkor is, ha nem olyan lendületes, mint a sorozat későbbi elemei, akkor is egy vérbeli skandi krimihez volt szerencsém. A részletes thaiföldi úthoz kap az olvasó egy jó kis játszmát is, ami sohasem árt. Ja, és azért az jó, hogy itt van az absztinencia, még ha csak egy rész erejéig is! Viszonyításképp csak 4*, de nincs csüggedés, mert ez is nagyon jóra sikerült.

>!
Bur3sz
Jo Nesbø: Csótányok

Lerágtam az összes körmöm. Nagyon tetszett. De ez Nesbo.


Népszerű idézetek

>!
Manni P

– (…) Hány éves maga tulajdonképpen?
– Az ember mindig annyi idős, amennyinek érzi magát – válaszolta Harry. – Pillanatnyilag úgy hatvan körül lehetek.

167. oldal

23 hozzászólás
>!
Manni P

A videolejátszó zümmögni kezdett, Harry pedig rágyújtott. Volt egy elmélete, amely szerint a nikotin bizonyos helyzetekben serkenti a gondolkodást. Például olyan esetekben, amikor kedve támad rágyújtani.

231. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Hole
4 hozzászólás
>!
Manni P

A felelősségérzet csak bűntudathoz vezet, és nem jár érte elismerés.

199. oldal

>!
Goofry P

Én egy szerény, visszafogott, gondoskodó lányt keresek, aki olyan szép, hogy még senki sem merte megmondani neki.

272. oldal

>!
robinson P

A nő nevetése olyan volt,mint a varjúkárogás a hajnali erdőben.

194. oldal

5 hozzászólás
>!
Manni P

– Valami azt súgja, hogy nem kedvel téged – közölte [Liz] az evőpálcikákra mutatva, amelyek egyenesen fölfelé meredtek a rizsgombócból.
– Valóban?
– Ez egy régi thaiföldi jelzés, azt jelenti, hogy a halálodat kívánja.
– Akkor téphet egy sorszámot.

161. oldal

>!
Manni P

Egyetlen valamirevaló férfinak sincs két neszesszere, Hole.

300. oldal

>!
veronica_mars

A pasas azon a véleményen volt, hogy a norvégok elbűvölően naiv emberek és hogy minden dán magától értetődő kötelessége, hogy megóvja őket a szélhámosoktól.

41. oldal

>!
robinson P

Loken épp egy üveg Jim Beamet bontogatott.
– Miért fintorog, Hole? Nem bírja a szagát?
– Semmi baj nincs a szagával.
– Akkor az ízét?
– Az ízével sincs gond, Jim és én régi cimborák vagyunk.

304. oldal

>!
robinson P

– Mióta ismerik egymást Jens Brekkével?
– Úgy érti, mióta dugunk egymással?
– Nos…is.

193. oldal

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

142 tag · 80 karc · Utolsó karc: 2018. május 18., 15:11 · Bővebben


A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole


Hasonló könyvek címkék alapján

Camilla Läckberg: Jéghercegnő
Erik Axl Sund: Bomlás
Lotte Hammer – Soren Hammer: Elvetemültek
Karin Fossum: Aki mást szeret
Martina Cole: A madám
Torey Hayden: Szellemlány
Harlan Coben: Bűnösnek nyilvánítva
Láng Attila D. – Láng Krisztina: Kissy
Ta-mia Sansa: A menekülés éve