Csótányok (Harry Hole 2.) 557 csillagozás

Jo Nesbø: Csótányok

Harry Holét, a norvég rendőrség legellentmondásosabb figuráját Thaiföldre küldik, hogy végére járjon egy kínos gyilkossági ügynek. Az áldozat a norvég nagykövet, akit azelőtt szúrtak le, hogy a prostituált, akit a motelszobájába rendelt, megérkezett volna hozzá. Ráadásul kisfiúkat ábrázoló pornográf képeket találnak a holmija között. A megölt férfi nem egyszerű diplomata, jó barátja a norvég miniszterelnöknek. Nem meglepő tehát, hogy Harrytől és bangkoki segítőitől gyors és diszkrét munkát várnak. Szerencsejáték-adósság, korrupció, helyi gengszterek és kigyúrt csatlósaik, szexuális perverziók, ráadásul a trópusi hőség, a kultúrsokk, no meg az örökös harc az alkohol ellen adják azt a méregerős koktélt, amelyet Harrynek fenékig kell ürítenie.

Eredeti megjelenés éve: 1998

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2019
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245224 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2017
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245224 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2012
416 oldal · ISBN: 9789633243893 · Fordította: Petrikovics Edit

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

179 tag · 90 karc · Utolsó karc: 2021. január 23., 21:02 · Bővebben


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole


Kedvencelte 12

Most olvassa 28

Várólistára tette 106

Kívánságlistára tette 87

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth IP>!
Jo Nesbø: Csótányok

Megint azt vélem látni, hogy Nesbőnek van egy csomó remek ötlete és gondolata, képes elképesztő erejű miliőt festeni és rendkívül vonzó karaktereket megalkotni, ugyanakkor a krimiről, mint műfajról alkotott elképzelése sokszor kiveszi a szelet a fenti pozitívumok által kifeszített vitorlából. Annak ellenére, hogy én bevettem a trükköt és nem tudtam volna megmondani, ki is az elkövető, vajon biztosan szükség volt ennyire a végletekig csavarni ezt a bűntényt? Nem lett volna a kevesebb fordulat jelen esetben is több, jobb, érdekesebb, feelingesebb?

Attól tartok, de. Ahogyan az is sokat segített volna a regény második felén, de legalábbis az utolsó harmadán, ha az első komolyabb akciójelenethez hasonló tempóban és hangulatban bontja ki az erőszakosabb, mozgalmasabb pillanatait. Igen, arra a bizonyos medencés bunyóra gondolok – nagyon dögös kis epizód volt, és össze sem lehetett hasonlítani a nagy finálé előtti, homályosan felvillogtatott kínzásos jelenettel.
A végkifejlet előtti „Harry már tudja, talán már te is tudod, de nem mondjuk meg!” jellegű feszültségnövelésnél engem kicsit elveszített a könyv. Sok volt a nagy felfedezés, a semmiből kiterített aduász, a fináléban pedig két fárasztóan banális motívum is fejcsóválásra késztetett: egyáltalán a lehetőség, hogy spoiler, meg spoiler. Illetve hasonlóan zavar így utólag, hogy a sztori vége gyakorlatilag semmilyen formában nem vetíti előre a Vörösbegy cselekményét, amit pontosan azért kifogásolok, mert az egész regényszéria egyik legvonzóbb aspektusa éppen Harry sorsának alakulása. Megjegyzem, ha majd egyszer a sorozat véget ér, ne adja ég, Harry meghal, esetleg pár év szünet után simán visszatérhet majd a regények közötti események feldolgozásával. Én már várom a sztorit, amiben a lerobbant norvég rendőr leküzdi spoiler.
Javára kell viszont írnom az egész könyvnek: az a kevéske elszórt, komolyabb gondolat a pedofília természetéről, a pedofilok gondolkodásmódjáról, vágyairól, meg általában véve a hatalom, a politika, a rendfenntartó erők hozzáállásáról ugyanolyan megkapó, mint például a Vörösbegyben a szélsőjobboldali gondolkodásmód illusztrálása. Nesbø szerintem nem kiemelkedő krimi író, pontosabban nagyon jól ismeri és unásig tudja reprodukálni a krimi lényegi esszenciáját, de a könyveinek igazi lelket a fent is sorolt tényezők adnak. De főleg Harry Hole, a valaha volt legszerethetőbb, legszerencsétlenebb sorsú nyomozó, az általa bejárt helyszínek, gondolatai és bukásai, vágyai, feltámadásai.

Nem tudom, hol fogom legközelebb felvenni a fonalat – remélem, innen már csak felfelé vezethet az út.

>!
Animus, Budapest, 2017
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245224 · Fordította: Petrikovics Edit
3 hozzászólás
cicus61 P>!
Jo Nesbø: Csótányok

Ez megint egy jól sikerült történet. Bár az elején elég lassan indult, közepére azért belendült. Harry megint alakított, most egy másik csapattal dolgozott Thaiföldön, ami különlegessé tette a történetet. Sokat nevettem a félreértéseken, amit a nyelvi nehézség okozott. Jó kis történetet hozott össze az író megint. Elég nehezen jutottunk el a végkifejletig, de érdemes volt várni.

Nikolett0907 P>!
Jo Nesbø: Csótányok

"– (…) Hány éves maga tulajdonképpen?
– Az ember mindig annyi idős, amennyinek érzi magát – válaszolta Harry. – Pillanatnyilag úgy hatvan körül lehetek."

Igazán kellemeset csalódtam.
Megvagyok lepődve, mert az első kötetet nem igazán szerettem, szabályosan végig untam.
Az elején kicsit feszült voltam, mert lassan indult be a történet, de így utólag el kell ismerjem, pont jó volt így, mert volt időm megszokni és belerázódni.
Most már jobban tudtam azonosulni a fő karakterrel, minden negatívumával együtt úgy éreztem jó olvasni a történetet.
Izgalmas volt, elég mélyen bevitt a „ mocsokba” és nem is nagyon akart elereszteni, csak mikor már azt hittem „megfulladok”.
Ez négy csillagot ér nálam és most már sokkal bátrabban fogok a következő részhez nyúlni.
Egy élmény volt.

>!
Animus, Budapest, 2012
416 oldal · ISBN: 9789633243893 · Fordította: Petrikovics Edit
MissFortune>!
Jo Nesbø: Csótányok

Kicsit bizonytalanul álltam neki, ugyanis a sorozat első része nem igazán tetszett. Ez a rész viszont nagyon jó volt.
Kezdem megkedvelni Harry Holet. Jó nyomozó, jó emberismerő, élmény végigkövetni, ahogy rájön ki a gyilkos. Remélem, az alkoholproblémái is megoldódnak, ebben a kötetben már egészen jól kezeli.
Izgalmas, fordulatos. Visszanyertem a bizalmam.:)
Tetszett, hogy Thaiföldön játszódik, gyönyörű hely, rajta van a bakancslistámon.

Kókuszka>!
Jo Nesbø: Csótányok

Norvégia thaiföldi nagykövetét egy késsel a hátában találnak egy bangkoki kuplerájban. Harryt küldik Bangkokba, hogy a botrány elkerülése érdekében diszkréten járjon utána a dolgoknak, aki nem éppen híres visszafogott, tapintatos nyomozásáról. Intrikák, hatalmi küzdelmek, ópiumházak, szerencsejátékok, gyermekprostitúció, pedofília, uzsorások, rengeteg brutalitás és mocsok jellemzi Thaiföld világát. Hole számtalanszor halálos veszélybe sodorja magát, az üveget pedig „bedugaszolja” ebben a részben. A nyomozás izgalma mellett még jobban megismerjük a nyomózó életét, jellemvonásait.

csgabi P>!
Jo Nesbø: Csótányok

Egészen mozgalmas krimi volt ez a Nesbo-regény, és egy olyan témát dolgozott fel a szerző, amiről elég nehéz beszélni, de kell. Külön tetszett, hogy az elején összezavart azzal, hogy egyszerre volt jelent a spoiler témája, és a spoiler, és nem tudtam, melyik az „elterelés”. Aztán egyik sem volt elterelés, mindegyikről volt szó, de a spoiler.

Kemény történet volt, de jól megírva, és gyorsan tudtam haladni vele. Még mindig nem éreztem valódi kriminek, de több volt benne, mint az első kötetben. Liz figurája nagyon tetszett, igaz, kicsit aggódtam érte végig, nehogy meghaljon már itt nekem. :-) Nho is szimpatikus jófej zsaru volt.
Tetszettek a szituációk, jó volt a történet, bár talán pár oldallal rövidebb sem lett volna baj. Az mondjuk zavart, hogy Klipra olyan sokáig csak szóbeszéd tárgya volt, és bosszantott, ami Lokennel történt.

Skandináv krimi sorozatban jelent meg, de cseppet sem hasonlít az általam elolvasott Denevérember és Csótányok egy Arnaldur Indridason-, vagy akár egy Yrsa Sigurdardottir-regényhez. Kíváncsi vagyok, mit lesz a sorozat többi részében.

5 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
Jo Nesbø: Csótányok

Hátháthát…
Még évekkel ezelőtt az egyik akkori munkatársam volt megőrülve Harry Holéért, gyakorlatilag remegve várta a folytatásokat. Akkor elkönyveltem, h majd olvasok én is Hole könyvet, de mindig jött valami más. Elolvastam az első részt, megértettem, mit bírt rajta. Aztán most, hogy elolvastam a másodikat is, előjött Harry humora is, amit én pl az elsőből ennyire nem vettem le, és máris imádom a tagot.
A könyv nagyon tetszett, nagyon izgalmas volt, viszont mint ők a farangokkal, én úgy vagyok a norvég nevekkel, néha nem tudtam, h ki kivel van..

Kawaii_vIVIv>!
Jo Nesbø: Csótányok

Kezd alakulni Nesbø-vel a viszonyom. :) Ennél még mindig olvastam jobbat, de az első részhez képest látni a fejlődést. Itt legalább a bűnesetre koncentrált az író és Harry is belevetette magát a munkába. Izgalmas volt a nyomozás, ahogy szépen kibontakozott előttünk mint egy nyíló virág. :) Jöhet a folytatás. :)

Balázs_Erőss>!
Jo Nesbø: Csótányok

A fülszöveggel ellentétben, Harry ebben a részben szinte egyáltalán nem iszik, csak a könyv elején, de utána tartja magát. Letolja a sztorit, majd belezuhan egy még nyomasztóbb, még pokolibb közegbe.
Mondjuk azok után, amiken ebben a sztoriban végigmegy, nem vagyok nagyon meglepődve. Ilyenkor a pia már nem elég.
Kissé meglepett a gyilkos személye, de a magyarázatot elfogadom.
És most már tuti, nem szeretném Harry Hole-t a barátomnak mondani. Valahogy nincs túl sok szerencséjük.
Több ez, mint 83%, kedves kartársak! Teszteljétek nyugodt szívvel!

marcipáncica P>!
Jo Nesbø: Csótányok

Érdekes, de nekem a Denevérember lassabb, szeszmámorosabb, rémálomképekkel teli hangulata jobban bejött, Ausztrália valahogy közelebb állt hozzám, mint most a folyamatos pörgésben lévő Thaiföld. Persze Bangkok sokkal több izgalmat rejteget, a mélyen gyökerező és szerteágazó bűnszövetkezetek, a korrupció, a (gyermek) prostitúció tökéletes táptalajai egy kellően sötét kriminek, az egzotikus helyszín atmoszférája pedig kellően feldobja a bejáratott skandináv krimis eszköztárból építkező történetet.
Nesbø cselekményvezetése itt már sokkal következetesebb, és valahogy a történet dinamikája is jobb, kevesebb az üresjárat, Hole belső vívódásai is jobban háttérbe szorultak, a 400 oldalt bőségesen megtöltötte a nyomozás és az abból kibontakozó akció, sokkal profibban összerakott a történet. A könyv eleje még így is bőségesen építkezéssel telik, nem csak a város körvonalait vázolja fel Nesbø, de alaposan körbejárja a nyomozás során felbukkanó összes lehetőséget, feltárva Bangok mocskos bugyrait. Szerencsére ezek a részek is kifejezetten olvastatják magukat, és nem veszik el túlságosan a részletekben, a regény utolsó fele pedig már igazi akciódús thrillerbe csap át.
Nekem talán pont az első kötet kezdetleges különcsége hiányzott egy picit, de már nagyon várom, hogy Hole végre hazatérjen a hidegbe (igen, tudom, az jön), úgyhogy jöhet a folytatás.


Népszerű idézetek

Manni>!

– (…) Hány éves maga tulajdonképpen?
– Az ember mindig annyi idős, amennyinek érzi magát – válaszolta Harry. – Pillanatnyilag úgy hatvan körül lehetek.

167. oldal

23 hozzászólás
Manni>!

A videolejátszó zümmögni kezdett, Harry pedig rágyújtott. Volt egy elmélete, amely szerint a nikotin bizonyos helyzetekben serkenti a gondolkodást. Például olyan esetekben, amikor kedve támad rágyújtani.

231. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Hole
4 hozzászólás
marizsold>!

Løken épp egy üveg Jim Beamet bontogatott.
– Miért fintorog, Hole? Nem bírja a szagát?
– Semmi baj nincs a szagával.
– Akkor az ízét?
– Az ízével sincs gond, Jim és én régi cimborák vagyunk.
– Értem. – Løken töltött magának. – De ha jól értem, mostanában nem állnak szóba egymással?
– Állítólag rossz hatással van rám.

304. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Hole
csgabi P>!

– Gyerekkoromban lakott a közelünkben egy meleg pasas – mesélte Harry. – Olyan negyven körüli lehetett, egyedül élt, és a szomszédságában mindenki tisztában volt vele, hogy a férfiakat preferálja. Télen hógolyóval dobáltuk, utánakiabáltunk, hogy „seggdugó”, azután, mint az őrültek, elrohantunk. Meg voltunk győződve róla, hogy ha elkapna minket, ellátná a baját a hátsónknak. De soha nem futott utánunk, csak mélyebben a homlokába húzta a sapkáját és hazament. Egy nap aztán elköltözött. Soha nem tett nekem semmi rosszat, én pedig folyton azon töprengtem, hogy miért is utálom ennyire.
– Az ember mindentől fél, amit nem ért. Amitől pedig fél, azt gyűlöli.

141. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet · homofóbia
1 hozzászólás
Manni>!

A felelősségérzet csak bűntudathoz vezet, és nem jár érte elismerés.

199. oldal

pribrgre P>!

Harry visszahanyatlott az ülésbe és felpillantott az égre. Pontosabban arra a páraburára pillantott fel, ami az ég és a nap helyén volt. Bangkok, avagy thai nyelven „Az Angyalok Városa”. Az angyalok itt bizonyára szájmaszkot viselnek, késsel hasítják a levegőt és megpróbálják az emlékezetükben tartani, milyen színe volt az égnek azelőtt.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szájmaszk
Goofry>!

Én egy szerény, visszafogott, gondoskodó lányt keresek, aki olyan szép, hogy még senki sem merte megmondani neki.

272. oldal

robinson P>!

A nő nevetése olyan volt,mint a varjúkárogás a hajnali erdőben.

194. oldal

5 hozzászólás
Manni>!

– Maga szerint az összes thai ugyanúgy néz ki?
Harry válaszolni akart valamit, ám ekkor észrevette a Nho szája sarkában bujkáló gunyoros mosolyt.
– Oké. Most azt próbálja az értésemre adni, hogy a maguk számára az összes fehér ugyanúgy néz ki?
– Dehogy. Kicsit sem esik nehezünkre megkülönböztetni egymástól Arnold Schwarzeneggert és Pamela Andersont.

72. oldal

6 hozzászólás
kkata76>!

Mennyit nyomhat egy csótány? Tíz grammot? Ha mondjuk a résekben és a bútorok mögött száz-egynéhány rejtőzik, az annyit tesz, hogy több, mint egy kiló csótány van a szobában.

106. oldal


A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát
Lee Child: A baj nem jár egyedül
Blake Crouch: Wayward Pines
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Dennis Lehane: Viharsziget
Mons Kallentoft: Véres tél
Robert Galbraith: A selyemhernyó
James Patterson – J.D. Barker: A madártollas gyilkosságok
Stephen King: Aki kapja, marja
Sara Shepard: Tökéletes