Csótányok (Harry Hole 2.) 366 csillagozás

Jo Nesbø: Csótányok

A masszív alkoholista időszakát élő Harry Hole nyomozót Thaiföldre küldik, hogy végére járjon egy kínos gyilkossági ügynek. Norvégia nagykövetét ölték meg egy motelben, még mielőtt megérkezett volna a prostituált, akit a szobájába rendelt. Ráadásul fiatal meztelen fiúk képét is megtalálják a holmija között. A megölt férfi nem egyszerű diplomata, jó barátja Norvégia miniszterelnökének is. Nem meglepő tehát, hogy Harrytől és kollégáitól gyors és diszkrét munkát várnak. Szerencsejáték adósságok, korrupció, helyi gengszterek és kigyúrt csatlósaik, szexuális perverziók, ráadásul a trópusi hőség és a kultúrsokk, no meg az örökös harc az alkohol ellen adják azt a méregerős koktélt, amelyet Harrynek fenékig kell ürítenie.

Eredeti mű: Jo Nesbø: Kakerlakkene

Eredeti megjelenés éve: 1998

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2017
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245224 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2012
416 oldal · ISBN: 9789633243893 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2012
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240830 · Fordította: Petrikovics Edit

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

149 tag · 79 karc · Utolsó karc: 2018. július 12., 21:01 · Bővebben


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole


Kedvencelte 12

Most olvassa 27

Várólistára tette 82

Kívánságlistára tette 67

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsuzsanna_Makai 
Jo Nesbø: Csótányok

Hátháthát…
Még évekkel ezelőtt az egyik akkori munkatársam volt megőrülve Harry Holéért, gyakorlatilag remegve várta a folytatásokat. Akkor elkönyveltem, h majd olvasok én is Hole könyvet, de mindig jött valami más. Elolvastam az első részt, megértettem, mit bírt rajta. Aztán most, hogy elolvastam a másodikat is, előjött Harry humora is, amit én pl az elsőből ennyire nem vettem le, és máris imádom a tagot.
A könyv nagyon tetszett, nagyon izgalmas volt, viszont mint ők a farangokkal, én úgy vagyok a norvég nevekkel, néha nem tudtam, h ki kivel van..

>!
csgabi MP
Jo Nesbø: Csótányok

Egészen mozgalmas krimi volt ez a Nesbo-regény, és egy olyan témát dolgozott fel a szerző, amiről elég nehéz beszélni, de kell. Külön tetszett, hogy az elején összezavart azzal, hogy egyszerre volt jelent a spoiler témája, és a spoiler, és nem tudtam, melyik az „elterelés”. Aztán egyik sem volt elterelés, mindegyikről volt szó, de a spoiler.

Kemény történet volt, de jól megírva, és gyorsan tudtam haladni vele. Még mindig nem éreztem valódi kriminek, de több volt benne, mint az első kötetben. Liz figurája nagyon tetszett, igaz, kicsit aggódtam érte végig, nehogy meghaljon már itt nekem. :-) Nho is szimpatikus jófej zsaru volt.
Tetszettek a szituációk, jó volt a történet, bár talán pár oldallal rövidebb sem lett volna baj. Az mondjuk zavart, hogy Klipra olyan sokáig csak szóbeszéd tárgya volt, és bosszantott, ami Lokennel történt.

Skandináv krimi sorozatban jelent meg, de cseppet sem hasonlít az általam elolvasott Denevérember és Csótányok egy Arnaldur Indridason-, vagy akár egy Yrsa Sigurdardottir-regényhez. Kíváncsi vagyok, mit lesz a sorozat többi részében.

5 hozzászólás
>!
vIVIv
Jo Nesbø: Csótányok

Kezd alakulni Nesbø-vel a viszonyom. :) Ennél még mindig olvastam jobbat, de az első részhez képest látni a fejlődést. Itt legalább a bűnesetre koncentrált az író és Harry is belevetette magát a munkába. Izgalmas volt a nyomozás, ahogy szépen kibontakozott előttünk mint egy nyíló virág. :) Jöhet a folytatás. :)

>!
ponty
Jo Nesbø: Csótányok

Egy teljesen hihetetlen sztori, egy teljesen megvalósíthatatlan tervvel, egy gyilkostól, aki mindent megtesz, hogy felhívja magára a figyelmet, mellesleg ezer szállal kötődik a gyilkossághoz, de a szerző szerint biztos benne, hogy elsétálhat a jutalmával, még akkor is, ha azt nem teheti simán zsebre. Ehhez csupán féltucatnyi embert kell megölnie, köztük egy nagykövetet, illetve más széles körben ismert tagot, na és lehetőleg a nyomába szegődő rendőrt is, akivel szinte napi kapcsolatban van, és akiről tudja, hogy tudja, hogy ő tudja. Természetesen ismeri a lakhelyét, de nem öli meg, csak azért, hogy egy teljesen lehetetlen fináléban őrülten keresnie kelljen, majd amikor rátalál, előre bejelentkezzen, hogy jön. De akkor sem öli meg…
Cserébe viszont a könyvnek helyenként van humora és már a felénél is lehet izgulni az inkább cuki, mint züllött, alkoholista főhős életéért. Igazi nyaralós krimi.

8 hozzászólás
>!
Balázs_Erőss P
Jo Nesbø: Csótányok

A fülszöveggel ellentétben, Harry ebben a részben szinte egyáltalán nem iszik, csak a könyv elején, de utána tartja magát. Letolja a sztorit, majd belezuhan egy még nyomasztóbb, még pokolibb közegbe.
Mondjuk azok után, amiken ebben a sztoriban végigmegy, nem vagyok nagyon meglepődve. Ilyenkor a pia már nem elég.
Kissé meglepett a gyilkos személye, de a magyarázatot elfogadom.
És most már tuti, nem szeretném Harry Hole-t a barátomnak mondani. Valahogy nincs túl sok szerencséjük.
Több ez, mint 83%, kedves kartársak! Teszteljétek nyugodt szívvel!

>!
marcipáncica 
Jo Nesbø: Csótányok

Érdekes, de nekem a Denevérember lassabb, szeszmámorosabb, rémálomképekkel teli hangulata jobban bejött, Ausztrália valahogy közelebb állt hozzám, mint most a folyamatos pörgésben lévő Thaiföld. Persze Bangkok sokkal több izgalmat rejteget, a mélyen gyökerező és szerteágazó bűnszövetkezetek, a korrupció, a (gyermek) prostitúció tökéletes táptalajai egy kellően sötét kriminek, az egzotikus helyszín atmoszférája pedig kellően feldobja a bejáratott skandináv krimis eszköztárból építkező történetet.
Nesbø cselekményvezetése itt már sokkal következetesebb, és valahogy a történet dinamikája is jobb, kevesebb az üresjárat, Hole belső vívódásai is jobban háttérbe szorultak, a 400 oldalt bőségesen megtöltötte a nyomozás és az abból kibontakozó akció, sokkal profibban összerakott a történet. A könyv eleje még így is bőségesen építkezéssel telik, nem csak a város körvonalait vázolja fel Nesbø, de alaposan körbejárja a nyomozás során felbukkanó összes lehetőséget, feltárva Bangok mocskos bugyrait. Szerencsére ezek a részek is kifejezetten olvastatják magukat, és nem veszik el túlságosan a részletekben, a regény utolsó fele pedig már igazi akciódús thrillerbe csap át.
Nekem talán pont az első kötet kezdetleges különcsége hiányzott egy picit, de már nagyon várom, hogy Hole végre hazatérjen a hidegbe (igen, tudom, az jön), úgyhogy jöhet a folytatás.

>!
minnie
Jo Nesbø: Csótányok

Ez az ember még mindig zseniális :) Imádom!

>!
Gyöngyi69 
Jo Nesbø: Csótányok

Nem éppen adventi időszakra való olvasmány, de mire ez megfogalmazódott bennem, addigra már benne voltam a kellős-közepében, és eszem ágában sem volt abbahagyni. Nincs még túl nagy tapasztalatom skandináv, sőt, úgy általában a krimik terén, azok között, amiket eddig olvastam, volt jobb is, rosszabb is. Nesbo könyvét olvasva nem rágtam tövig a körmöm, de figyelemelterelés volt a mindennapi drámából, ami körülvesz. Igaz, ebben is volt tragikus esemény, nem is kevés, de nem az a fajta, ami egy átlag pszichiátriai rendelésen, vagy a kórházban elhangzik. Egy kis kikapcsolódásra volt szükségem, és ezt megkaptam a könyvtől.

>!
vargarockzsolt P
Jo Nesbø: Csótányok

Bangkok, forróság, gyilkosság, pedofilia és korrupció. Nem Fejős Éva.
Az eleje lassú, szépen beleéled magad a mocskos ázsiai valóságba – ahol a kulturált európaiak a legmocskosabbak –, aztán felpörögnek az események egészen a kegyetlen végkifejletig.
Van benne néhány abszurd csavar, kicsit sablonos is, nem ez a legjobb Nesbø krimi, de azért nem csalódtam. És a vége tényleg brutális.

>!
tgorsy
Jo Nesbø: Csótányok

Nagyon jó krimi.
De csak azért nem vágtam a falhoz, mert e-bookban olvastam és sajnáltam volna az én kis kindlemet. Ha filmen látok ilyet azonnal kikapcsolom, még ha a megfejtés előtt egy perccel vagyunk is.
A gonosz állig felfegyverkezve lő, szúr, csíp, harap. A jó fegyvertelen és csak a 10 parancsolatra tud gondolni. A gonosz elpusztul, a jó, bár könnyeden megsebesül, de túléli.
Ejnye Mr. Nesbo! illik ilyesmit csinálni? Szüksége van önnek erre?


Népszerű idézetek

>!
Manni

– (…) Hány éves maga tulajdonképpen?
– Az ember mindig annyi idős, amennyinek érzi magát – válaszolta Harry. – Pillanatnyilag úgy hatvan körül lehetek.

167. oldal

23 hozzászólás
>!
Manni

A videolejátszó zümmögni kezdett, Harry pedig rágyújtott. Volt egy elmélete, amely szerint a nikotin bizonyos helyzetekben serkenti a gondolkodást. Például olyan esetekben, amikor kedve támad rágyújtani.

231. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Hole
4 hozzászólás
>!
Manni

A felelősségérzet csak bűntudathoz vezet, és nem jár érte elismerés.

199. oldal

>!
csgabi MP

– Gyerekkoromban lakott a közelünkben egy meleg pasas – mesélte Harry. – Olyan negyven körüli lehetett, egyedül élt, és a szomszédságában mindenki tisztában volt vele, hogy a férfiakat preferálja. Télen hógolyóval dobáltuk, utánakiabáltunk, hogy „seggdugó”, azután, mint az őrültek, elrohantunk. Meg voltunk győződve róla, hogy ha elkapna minket, ellátná a baját a hátsónknak. De soha nem futott utánunk, csak mélyebben a homlokába húzta a sapkáját és hazament. Egy nap aztán elköltözött. Soha nem tett nekem semmi rosszat, én pedig folyton azon töprengtem, hogy miért is utálom ennyire.
– Az ember mindentől fél, amit nem ért. Amitől pedig fél, azt gyűlöli.

141. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet · homofóbia
1 hozzászólás
>!
Goofry P

Én egy szerény, visszafogott, gondoskodó lányt keresek, aki olyan szép, hogy még senki sem merte megmondani neki.

272. oldal

>!
robinson P

A nő nevetése olyan volt,mint a varjúkárogás a hajnali erdőben.

194. oldal

5 hozzászólás
>!
Manni

– Valami azt súgja, hogy nem kedvel téged – közölte [Liz] az evőpálcikákra mutatva, amelyek egyenesen fölfelé meredtek a rizsgombócból.
– Valóban?
– Ez egy régi thaiföldi jelzés, azt jelenti, hogy a halálodat kívánja.
– Akkor téphet egy sorszámot.

161. oldal

>!
Manni

Egyetlen valamirevaló férfinak sincs két neszesszere, Hole.

300. oldal

>!
veronica_mars

A pasas azon a véleményen volt, hogy a norvégok elbűvölően naiv emberek és hogy minden dán magától értetődő kötelessége, hogy megóvja őket a szélhámosoktól.

41. oldal

>!
robinson P

Loken épp egy üveg Jim Beamet bontogatott.
– Miért fintorog, Hole? Nem bírja a szagát?
– Semmi baj nincs a szagával.
– Akkor az ízét?
– Az ízével sincs gond, Jim és én régi cimborák vagyunk.

304. oldal


A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Camilla Läckberg: Jéghercegnő
Erik Axl Sund: Bomlás
Lotte Hammer – Soren Hammer: Elvetemültek
Karin Fossum: Aki mást szeret
Martina Cole: A madám
Torey Hayden: Szellemlány
Harlan Coben: Bűnösnek nyilvánítva
Láng Attila D. – Láng Krisztina: Kissy
Ta-mia Sansa: A menekülés éve