Cockroaches (Harry Hole 2.) 5 csillagozás

Jo Nesbø: Cockroaches Jo Nesbø: Cockroaches

The Norwegian ambassador has been found dead in a seedy motel room in Bangkok. To avoid a scandal, Harry is sent to hush up the case. But he quickly discovers that there is much more going on behind the scenes, and that failing to solve a murder case is by no means the only danger in Bangkok. Available in English for the first time, this is the thrilling sequel to Nesbo's debut novel, THE BAT.

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Thorndike, 2014
564 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781410468635
>!
Vintage, London, 2014
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780345807151 · Fordította: Don Bartlett
>!
Vintage, London, 2014
ISBN: 9780099590323

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

164 tag · 85 karc · Utolsó karc: 2020. április 20., 18:42 · Bővebben


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
just_aGirl
Jo Nesbø: Cockroaches

Második könyvével sem okozott csalódást az író. Fordulatos, cselekményben gazdag krimi, telis-tele információval egy egzotikus vidékről, mely nem szerepel az átlagos nyaralási uticélok listáján. Azonban ha mégis eljutnánk Bangkok-ba, akkor sem valószínű, hogy azt látnánk, amit a regényben megtudunk róla. Nesbo a kulisszák mögé is irányítja a figyelmet, ahol olyan nemzetközi szintű, főleg európaiak által elkövetett bűnözésre lelünk, melynek mocskától és szennyességétől minden jó érzésű embernek elszorul a torka és görcsbe rándul a gyomra. Ezek után elgondolkodunk, és szinte megértjük, hogy létezhetnek olyan hivatások az életben, melyek során az illető nem tudja megélni a mindennapjait józan ésszel, anélkül, hogy az alkohol mámorába ne keresné a lehetőséget, hogy fel tudja dolgozni a látottakat, hallottakat és az átélt eseményeket. Harry Hole-al rendkívüli módon szimpatizálok, és szinte megértem az alkoholizmusának és alkalomszerű kábítószer használatának az okát. Ezzel az író meggyőzőerejét szeretném dicsérni, de újból hangsúlyozom, szinte…
Szeretem Nesbo gondolatait és stílusát. Ezt a regényét is végigizgultam, jöhet a következő műve!

13 hozzászólás
>!
Hellena P
Jo Nesbø: Cockroaches

A teljes értékelés olvasható a blogomon:
https://thedeathgoddess.blogspot.com/2020/03/jo-nesbo-c…

Elég összetett – pont annyira, hogy ne lehessen kitalálni, ki a gyilkos. Szeretem, ha rájövök, még jobban, amikor nem. A szerző úgy fonja össze a szálakat és kavarja össze az egészet, hogy a végére már nem lehet tudni, ki melyik oldalon áll, ki figyel kit, ki nyomoz ki után és milyen szándékkal. A kibontakozás nekem lassú volt, sokszor éreztem azt, hogy egy helyben toporognak, hogy nem halad a történet. Mindezt tetézi az is, hogy a fejezetcímek hónapot és napot jelölnek. Az egész történet három nap alatt zajlik le, és szinte minden napra van esemény – mégis lassú. Majd az utolsó 50 oldalon megtörik a jég, és amikor már azt hisszük, hogy ez ennyi, feladják, hirtelen felgyorsulnak az események, és minden megoldódni látszik. Majd a végső lezárás előtt még egyet nyújt azon a rétestésztán, és csak nem akar már befejeződni. Félreértés ne essék, nem unalmas, csak olyan nyugodt, északi (norvég) tempóban mennek a dolgok. Csak semmi kapkodás.

A legviccesebb tényező: megint sikerült egy sorozat második részébe belenyúlnom. Kezdem azt hinni, hogy különös érzékem van ehhez. Nem volt különösebben zavaró, hogy nem ismerem az előző kötetet, de néha éreztem, hogy abban talán meglenne a válasz némelyik utalásban. Amint hozzájutok, pótlom az első kötetet, hogy erre a kérdésemre választ kapjak.

Nem klasszikus krimi, az biztos. Talán ezért is különböztetik meg a skandináv krimiket. Nagyon nem mindegy, hogy az vagy sem. Más a hangulat, más a tempó, másképp bontakozik ki a cselekmény, ami sokkal kuszább, mint elsőre tűnik. Hasonlót tapasztaltam a 64-es betegnaplónál is. Fogok még skandináv krimit olvasni, már csak azért is, hogy el tudjam dönteni, hogy a norvég vagy a dán a jobb. Egy biztos: egyiket sem véletlenül szeretik az olvasók.


Népszerű idézetek

>!
Hellena P

Gambling is about luck, but betting isn’t. Betting is about two things: psychology and information. The smartest person wins.

121. oldal

>!
Hellena P

All humans are basically hedonists, some just take longer to realize it.”

236. oldal

>!
Hellena P

Bangkok, the City of Angels. The angels wore masks, cut the air with a knife and tried to remember what color the sky had been in earlier times.

36. oldal

>!
Hellena P

What comes after the ’buts’ is a lot more important than what comes before; it determines how far you can get in the department.

100. oldal


A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lee Child: Night School
Blake Crouch: Pines
Robert Galbraith: The Cuckoo's Calling
Salla Simukka: As Red as Blood
Stephen King: End of Watch
Agatha Christie: Partners in Crime
Celeste Ng: Everything I Never Told You
Dennis Lehane: Shutter Island
Aleatha Romig: Into the Light
Kim Harrington: Clarity