!

Boszorkányszög (Harry Hole 5.) 279 csillagozás

Jo Nesbø: Boszorkányszög
Régikönyvek.hu · 3.790 Ft –15% 3.221 Ft
1.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Oslo hőségtől szenved, s a városi rendőrségnél, aki csak teheti, szabadságon van. Amikor egy fiatal nőt meggyilkolnak a lakásán, Tom Waaler, a mintarendőr, az osztályvezetői poszt várományosa mellé a testület fenegyerekét, a különc Harry Holét rendelik ki. A régi ellenségek számára egy egyszerű ügyben sem volna zökkenőmentes az együttműködés, ám mint kiderül, ez az eset bonyolultabb, mint gondolták. A holttest egyik ujját levágták, s szemhéja alatt egy vörös gyémántot találnak. Az újabb gyilkosságok nem hagynak kétséget afelől, hogy sorozatgyilkost keresnek. De hogy mi lehet az indíték, arra hiába keresik a választ.

Nesbø irodalmi ambícióval közelít a bűnügyi regény műfajához. Mély emberismerete s napjaink globalizált világáról szerzett rendkívül gazdag élményanyaga átsüt minden történetén. Elnyerte a legjobb norvég, majd a legjobb skandináv krimiért járó díjat.

Eredeti cím: Marekors

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2012
396 oldal · ISBN: 9789639884724 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2010
400 oldal · ISBN: 9789633243916 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2010
396 oldal · ISBN: 9789639884724 · Fordította: Petrikovics Edit

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

111 tag · 62 karc · Utolsó karc: 2017. március 22., 12:53 · Bővebben


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole · Beate Lønn · Hasfelmetsző Jack · Tom Waaler


Hirdetés

Kedvencelte 16

Most olvassa 16

Várólistára tette 79

Kívánságlistára tette 45


Kiemelt értékelések

>!
Timcsibaba77
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Legelső és talán lehet egyik legjobb skandináv krimi könyvem volt, ami tényleg nagyszerű kikapcsolódást nyújtott a legelső oldalától a legutolsóig. Alig bírtam letenni, folytonos idő hiányomban eléggé lassan tudtam csak haladni, féltem kicsit attól, hogy elveszítem a fonalat. De meglepő módon végig követhető, és zseniális volt ez a könyve Jo Nesbonak. Talán kissé bizarr, és különös merész húzás volt tőlem egy sorozatot úgy elkezdeni, hogy rögtön az ötödik része akadt a kezeim közé, mégis jó indítás volt bele kóstolni, a sorozat nem sorrendjével kezdeni, szokásomhoz híven bele nyúltam a közepébe, szereplők kissé absztrakt ismeretlen módon vették ki magukat előttem, mégis azt mondanám, hogy Jo Nesbo bűvkörébe kerültem, sikerült lehengerelnie. Van benne igazság, hogy egy skandináv krimi után nem bír megállni az ember, mert tényleg annyira élveztem logikusságát, hogy már alig várom a következő „zsákmányt”.
spoiler
Azonban e könyv esetében is sikerült a kákán is csomót találni, mert a könyv felénél azért sejtettem, hogy a feddhetetlen mintazsaru, Tom Waaler lesz a történet bibije, a gyilkos. Kicsit a vállamat magamnak veregetve büszkén nyugtáztam, hogy a sziszifuszi eseménysor ellenére, de sikeresen kitaláltam.
A könyv címe volt a meggyőző számomra, amiért a legelső választásom pont erre a kötetre esett. Jöhet a következő rész.

1 hozzászólás
>!
vargarockzsolt P
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Európa nagy részén tilos a halálbüntetés, de ha népszavazást tartanának, biztosan a kivégzések visszaállítását követelők lennének többségben. Nem csak az elrettentés miatt. A gonosz javíthatatlan, ezért meg kell semmisíteni. Ha lehetséges, akkor szenvedjen fájdalmas kínhalált, hogy kapja vissza azt a fájdalmat, amit okozott. De ezt a „felvilágosult elit” nem engedi. A humanista jogászok és politikusok. Mi marad a nép egyszerű gyermekének? Az akciófilmek és a bűnügyi regények. Valahol ki kell hogy éljük gyilkos ösztöneinket.
Persze, vannak olyan finomkodó krimik, ahol a bravúros nyomozáson van a hangsúly, de Nesbo nem ilyeneket ír. Nála minden olyan, mint az életben, véres és mocskos. Aztán a végére jön a hepiend. Mert a jónak győznie kell, ezt várjuk tőle, és ő tudja ezt. Ismer bennünket, a frusztrációinkat, a félelmeinket, azt hogy mitől szorongunk és mitől undorodunk, és azt is, hogy mivel lehet ezeket a feloldani. Játszik a sablonokkal és a karakterekkel, mi pedig izgatottan követjük a mutatványt, és úgy mozgunk, mint a marionett figurák.

Hogy milyen ez a regénye? Az eleje kicsit lassú, van benne egy csomó elvarratlan szál is, de mind ez lényegtelen, mert a közepétől szinte letehetetlen.

>!
Lénaanyukája
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Ez volt nálam a vízválasztó Harry Hole, mert meg kell hogy mondjam, az első négy rész valahogy nem nyűgözött le annyira, mint kellett volna. Úgyhogy azt gondoltam, ha ez sem fog tetszeni, nem olvasom tovább a sorozatot. Erre tessék, hát ez őrült jó volt. Harry Hole is egyre szimpatikusabb, eddig nem nagyom bírtam, de most bejött. Jó, valóban megvezetődtem egy kicsit, spoiler de ez direkt jó volt.
Jöhet a következő rész is.

1 hozzászólás
>!
minnie
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Jejejejeeeejeeeeee Harry Hole a legjobb!! Jejejejeeee! Tudtam, hogy ez lesz a végeeeee… Muhahahaha :)))

>!
just_aGirl
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Az ötödik Harry Hole kötet után sikerült eljutnom arra a szintre, amire mások előre figyelmeztettek: függő lettem! Meg kell hogy kapjam a napi Nesbo és Hole adagom!
Az első oldalaktól kezdve pörgős, csavaros és lebilincselő krimi. Az író érzékelhetően sokat fejlődött, pedig engem már az első kötetével, a Denevéremberrel le tudott venni a lábamról. Imádom a gondolatmenetét, a krimi vonalvezetését, a fejtegetéseit, a nézeteit, a karaktereket és minden egyes apró hasonlatát, tollvonását. Az értékelésem írásakor már a következő kötet közepénél járok, és erősen kétlem, hogy fogok tudni más könyvet olvasni, amíg be nem fejezem az összes eddig írott Hole történetet. Most már a napnál is világosabb számomra, hogy miért kígyóznak az emberek sorokba tömörülve hosszú órákat várakozással töltve csak azért, hogy a szerző aláírását megszerezzék a kedvenc könyvük belső borítójára egy szerény mosoly és egy skandináv módra kedvesen tört angolsággal kiejtett „Hello-Thank you-Bye” kíséretében. Legközelebb én is ott leszek Mr. Nesbo!!

>!
Maya
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Nagyon bírom az ilyen Harry Hole-szerű embereket. Ha jól meggondolom, az igazi barátaim mind ilyenek (voltak). Ha még jobban meggondolom, – és megengedek magamnak egy őszinteségi rohamot –, saját magamban is elég sok hasonlóságot fedezek fel. Csak hát az ilyen emberek nem bírják sokáig egy helyben. Nem engedik meg másoknak, hogy hosszú távon elviseljék őket. Talán ők sem bírják elviselni magukat (vagy másokat).
(…) a zuhanás és az élet között vannak bizonyos hasonlóságok. Többek között az, hogy mindkettő leginkább átmeneti állapot.
Aztán mégis minden gödörből kimásznak. Bizonyítanak? Kinek? Mit?

Jó volt ez a könyv. Bemutatta az igazi életet, az emberek igazi arcát, megoldotta a kitűzött feladatot, sőt egy jó kemény szorgalmi feladatot is benyújtott. Nem volt mindig minden zökkenőmentes, de az életben sem az. Voltak benne álmok és rémálmok, elfogadás és elutasítás, félelem, szorongás, bizalom (és annak elvesztése), konfliktusok, melyek nem mindig oldódtak meg, ahogy a valóságban sem szokásuk.
A végére valami megoldódott, valami elromlott, valaki győzött, valaki veszített, valaki megszökött a tettei felvállalása elől, pont mint a valóságban.

>!
Roszka
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Nagy bajban voltam a nevekkel! Nem igazán tudtam melyik név, milyen nemhez tartozik, így nehézkesebb is volt az olvasás. A történet tetszett, fordulatos,izgalmas, és kitalálhatatlan.
Ha kezembe akad, még találkozunk Nesbo úr!

>!
Niko_oka P
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Kezdem elcsépeltnek érezni a csillagozást… Korábban fontos fokmérőm volt, most viszont úgy változtatom a véleményem, mint egy folyton szerelmes tini (ez az! A Vörösbegy igazán jó! Úúú, Nemeszisz, sokkal jobb! Húú, Boszorkányszög, megy a kedvencek közé! Ááá: van még 5 kötet!!!) :D Szóval, francba a csillagokkal meg a kedvenceléssel, úgysem tudják kifejezni, amit ez a sorozat fokról fokra ad nekem!
Nagyon vártam a leszámolást Waalerrel és az oslói rendőrséggel, de a sztori is annyira jó volt, hogy ihaj, a végén azon kaptam magam, hogy morgok, ha félre kell tennem :))) Engem ezúttal nem vitt be a susnyásba, vártam a csavart, semmi meglepetés nem ért, de tényleg egyre nehezebben tudom elképzelni, hogyan lehet itt még bármit is fokozni…..
Az egyetlen, amit pluszban vitt még bele Nesbo -legalábbis nem emlékszem korábbról erre-, az a keretes szerkezet, és ezzel már tényleg erősen közelít egy külön irodalmi műfaj megteremtéséhez, ami jóval több, mint krimi.

5 hozzászólás
>!
Röfipingvin MP
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Ez az utolsó 50 oldal olyan nehezen akart elengedni, hogy kénytelen voltam hazaérvén mindent félretenni és befejezni a könyvet. Ezt a korábbi köteteknél nem éreztem. spoiler
Nagyon csavaros és nagyon okos volt maga a nyomozás középpontjában álló gyilkosság-sorozat, ám én is pont attól fogtam gyanút, hogy spoiler.
És most mi lesz veled, Harry? Azt hiszem záros határidőn belül sört sort kell kerítenem a következő kötetre, aminek a fülszövege nem azt ígéri, amit én hittem. Szóval most még kíváncsibb vagyok. De oly sok könyv, és oly kevés idő… csak emiatt vagyok szomorú :(

>!
veronica_mars
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Minden Nesbo krimi után leírom, ezért most se hagyom ki. Ó hogy, mégis hogy lehet valaki ennyire jó? Persze sok skandináv krimit olvastam már, és nagyon sok jót is. De ha azok jók voltak, akkor Nesbo fantasztikus. Nem tud hibázni.
Azt szerettem ebben a részben is, hogy egyetlen felesleges oldal, vagy épp mondat nem volt. Mindennek megvolt a jelentősége, minden elejtett apró megjegyzés, burkolt megfogalmazás mögött nagyon komoly nyomok vannak elrejtve, ami még a gyakorlott krimi olvasó számára sem tűnik mindig fel elsőre.
Tetszett az alaptörténet, azt hittem hogy valami erősen spirituális gyilkosságokról fog majd szólni, de szerencsére nem így történt. Az ügy megoldása már megint meglepett (Nesbo mindig meg tud lepni!), de persze utólag belátva tényleg nagyon is logikus volt. Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy miért nem figyeltem jobban az apró részletekre? Akkor én is rájöttem volna. De persze mindig egy lépéssel Harry Hole mögött jártam :)

Azt kívánom, bárcsak minden krimi ilyen jó lenne! Sok kedvencem van, de Harry Hole történetei mellett sajnos nem rúghatnak labdába. Nagyon sajnálom, hogy egyre csökken az olvasatlan Harry Hole regények száma. Soha nem akarok a végére érni. Remélem Nesbo nem akar hamar nyugdíjba menni :D

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
tamii

Mert a víz, a gyávaság és a vágy mindig a leggyengébb ellenállást keresi.

3. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyávaság · vágy · víz
>!
egy_ember

– A sorozatgyilkosok legjellemzőbb vonása azonban, hogy amerikaiak.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sorozatgyilkos
2 hozzászólás
>!
egy_ember

(…) a többi alkoholistához hasonlóan Harry agya is automatikusan elraktározta a különböző vendéglátó-ipari egységek nyitvatartási idejét.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alkoholizmus
>!
egy_ember

Sok derék pszichológus szerint ugyanis azok az ismertetőjegyek, amelyekkel a sorozatgyilkost jellemezzük, egy egész sor olyan elmebetegségre jellemzőek, amelyek más pszichológusok szerint nem is léteznek.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pszichológia · sorozatgyilkos
4 hozzászólás
>!
egy_ember

– Van olyasmije, amit a gyakorlatban is hasznosítani tudunk?
– Elment az esze? Én pszichológus vagyok.

131. oldal

>!
Manni

Akit szeretnél, hogy jöjjön, az sosem jön. Mindig csak mások jönnek.

329. oldal

>!
Chrissie P

Újságírónak kellett volna mennie. Úgy lényegesen kisebb problémát jelentene, ha ittasan dolgozik.

26. oldal

>!
Kacsamadár

A pszichopata sorozatgyilkos többnyire hiányosan szocializált személyiség, nincs se munkája, se képzettsége, büntetett előéletű, és egy sor szociális problémával küzd. Ellentétben a szociopatával, aki intelligens, látszólag sikeres, és teljesen normális életet él. A pszichopata kiválik és könnyen gyanúba keveredik, míg a szociopata beleolvad a tömegbe. Amikor egy szociopatát lelepleznek, a szomszédokat és az ismerősöket szinte mindig sokkolja a hír.

>!
cassiesdream

– A sorozatgyilkosok legjellemzőbb vonása azonban, hogy amerikaiak. Csak Isten – és talán néhány pszichológiaprofesszor a Blindernen – tudja, miért.

130. oldal


A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Enger: Hegek
Karin Fossum: Aki fél a farkastól
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát
Karin Fossum: Ne nézz vissza
Gunnar Staalesen: Lány a hűtőszekrényben
Karin Fossum: Indiai feleség
Johan Theorin: A falon túl
Kristina Ohlsson: Mostohák
Arnaldur Indriðason: Hidegzóna
Camilla Läckberg: A kőfejtő