Boszorkányszög (Harry Hole 5.) 334 csillagozás

Jo Nesbø: Boszorkányszög

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Oslo hőségtől szenved, s a városi rendőrségnél, aki csak teheti, szabadságon van. Amikor egy fiatal nőt meggyilkolnak a lakásán, Tom Waaler, a mintarendőr, az osztályvezetői poszt várományosa mellé a testület fenegyerekét, a különc Harry Holét rendelik ki. A régi ellenségek számára egy egyszerű ügyben sem volna zökkenőmentes az együttműködés, ám mint kiderül, ez az eset bonyolultabb, mint gondolták. A holttest egyik ujját levágták, s szemhéja alatt egy vörös gyémántot találnak. Az újabb gyilkosságok nem hagynak kétséget afelől, hogy sorozatgyilkost keresnek. De hogy mi lehet az indíték, arra hiába keresik a választ.

Nesbø irodalmi ambícióval közelít a bűnügyi regény műfajához. Mély emberismerete s napjaink globalizált világáról szerzett rendkívül gazdag élményanyaga átsüt minden történetén. Elnyerte a legjobb norvég, majd a legjobb skandináv krimiért járó díjat.

Eredeti cím: Marekors

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2016
396 oldal · ISBN: 9789633243572 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2015
396 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243572 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2012
396 oldal · ISBN: 9789639884724 · Fordította: Petrikovics Edit

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

135 tag · 75 karc · Utolsó karc: 2018. január 9., 12:15 · Bővebben


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole · Beate Lønn · Hasfelmetsző Jack · Bjarne Møller · Ståle Aune · Tom Waaler


Kedvencelte 20

Most olvassa 22

Várólistára tette 93

Kívánságlistára tette 60


Kiemelt értékelések

>!
Timcsibaba77
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Legelső és talán lehet egyik legjobb skandináv krimi könyvem volt, ami tényleg nagyszerű kikapcsolódást nyújtott a legelső oldalától a legutolsóig. Alig bírtam letenni, folytonos idő hiányomban eléggé lassan tudtam csak haladni, féltem kicsit attól, hogy elveszítem a fonalat. De meglepő módon végig követhető, és zseniális volt ez a könyve Jo Nesbonak. Talán kissé bizarr, és különös merész húzás volt tőlem egy sorozatot úgy elkezdeni, hogy rögtön az ötödik része akadt a kezeim közé, mégis jó indítás volt bele kóstolni, a sorozat nem sorrendjével kezdeni, szokásomhoz híven bele nyúltam a közepébe, szereplők kissé absztrakt ismeretlen módon vették ki magukat előttem, mégis azt mondanám, hogy Jo Nesbo bűvkörébe kerültem, sikerült lehengerelnie. Van benne igazság, hogy egy skandináv krimi után nem bír megállni az ember, mert tényleg annyira élveztem logikusságát, hogy már alig várom a következő „zsákmányt”.
spoiler
Azonban e könyv esetében is sikerült a kákán is csomót találni, mert a könyv felénél azért sejtettem, hogy a feddhetetlen mintazsaru, Tom Waaler lesz a történet bibije, a gyilkos. Kicsit a vállamat magamnak veregetve büszkén nyugtáztam, hogy a sziszifuszi eseménysor ellenére, de sikeresen kitaláltam.
A könyv címe volt a meggyőző számomra, amiért a legelső választásom pont erre a kötetre esett. Jöhet a következő rész.

3 hozzászólás
>!
vargarockzsolt P
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Európa nagy részén tilos a halálbüntetés, de ha népszavazást tartanának, biztosan a kivégzések visszaállítását követelők lennének többségben. Nem csak az elrettentés miatt. A gonosz javíthatatlan, ezért meg kell semmisíteni. Ha lehetséges, akkor szenvedjen fájdalmas kínhalált, hogy kapja vissza azt a fájdalmat, amit okozott. De ezt a „felvilágosult elit” nem engedi. A humanista jogászok és politikusok. Mi marad a nép egyszerű gyermekének? Az akciófilmek és a bűnügyi regények. Valahol ki kell hogy éljük gyilkos ösztöneinket.
Persze, vannak olyan finomkodó krimik, ahol a bravúros nyomozáson van a hangsúly, de Nesbo nem ilyeneket ír. Nála minden olyan, mint az életben, véres és mocskos. Aztán a végére jön a hepiend. Mert a jónak győznie kell, ezt várjuk tőle, és ő tudja ezt. Ismer bennünket, a frusztrációinkat, a félelmeinket, azt hogy mitől szorongunk és mitől undorodunk, és azt is, hogy mivel lehet ezeket a feloldani. Játszik a sablonokkal és a karakterekkel, mi pedig izgatottan követjük a mutatványt, és úgy mozgunk, mint a marionett figurák.

Hogy milyen ez a regénye? Az eleje kicsit lassú, van benne egy csomó elvarratlan szál is, de mind ez lényegtelen, mert a közepétől szinte letehetetlen.

>!
Lénaanyukája P
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Ez volt nálam a vízválasztó Harry Hole, mert meg kell hogy mondjam, az első négy rész valahogy nem nyűgözött le annyira, mint kellett volna. Úgyhogy azt gondoltam, ha ez sem fog tetszeni, nem olvasom tovább a sorozatot. Erre tessék, hát ez őrült jó volt. Harry Hole is egyre szimpatikusabb, eddig nem nagyom bírtam, de most bejött. Jó, valóban megvezetődtem egy kicsit, spoiler de ez direkt jó volt.
Jöhet a következő rész is.

1 hozzászólás
>!
gybarbii P
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Az az igazság, hogy A fiú után egy kicsit tartottam a további Nesbø-könyvek olvasásától, mivel biztos voltam abban, hogy annál jobbat már nem írhatott! Itt le is vontam fél csillagot, bár a könyv nagyszerű volt, valami nekem mégis mintha hiányzott volna… az a kis libabőr, ami A fiú olvasása közben tényleg megvolt. A könyv olvastatta magát, a történet tökéletesen volt felépítve, Harry Hole hozta a megszokott formáját, megvolt a kellő borzongás, és a vége is fantasztikusra sikeredett! De szerintem Nesbø egy nagyon fontos elemnek tett pontot a végére, így borzasztóan kíváncsi vagyok, mivel rukkol elő a következő részekben!

>!
bokrichard
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Ahogy mostanában olvasom sorrendben a sorozatot, észreveszem az feljődést. A Nemeszisz után megint csak egy lépcsőfoknyit felfelé lépett a színvonal, és vele együtt a rajongásom. Az osloi hőhullámban Harry Hole-nak ismét csak meg kell küzdeni jó pár tényezővel. Ott van egy okkultizmussal átitatott sorozatgyilkosság, amely tényleg a végéig megjósolhatatlanul halad. Ez is elég izgalmakat és feszültséget tartogatna, de még jönnek a személyes problémák, valamint más ellenségek, akik közelebbről jönnek, mint gondolnánk… Elképesztő pörgős, alig hagy fellélegzésnyi időt, brutális, undorító, zseniális. Garantált, hogy a skandináv jéghideg „hőséget” Te is megérzed!!

2 hozzászólás
>!
mazsolafa 
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Harry (és persze Nesbo) egész egyszerűen zseniális. El sem tudom képzelni, mi lenne, ha nem inná el az agysejtseit.
A végjáték meg pazar.

>!
minnie P
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Jejejejeeeejeeeeee Harry Hole a legjobb!! Jejejejeeee! Tudtam, hogy ez lesz a végeeeee… Muhahahaha :)))

>!
just_aGirl
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Az ötödik Harry Hole kötet után sikerült eljutnom arra a szintre, amire mások előre figyelmeztettek: függő lettem! Meg kell hogy kapjam a napi Nesbo és Hole adagom!
Az első oldalaktól kezdve pörgős, csavaros és lebilincselő krimi. Az író érzékelhetően sokat fejlődött, pedig engem már az első kötetével, a Denevéremberrel le tudott venni a lábamról. Imádom a gondolatmenetét, a krimi vonalvezetését, a fejtegetéseit, a nézeteit, a karaktereket és minden egyes apró hasonlatát, tollvonását. Az értékelésem írásakor már a következő kötet közepénél járok, és erősen kétlem, hogy fogok tudni más könyvet olvasni, amíg be nem fejezem az összes eddig írott Hole történetet. Most már a napnál is világosabb számomra, hogy miért kígyóznak az emberek sorokba tömörülve hosszú órákat várakozással töltve csak azért, hogy a szerző aláírását megszerezzék a kedvenc könyvük belső borítójára egy szerény mosoly és egy skandináv módra kedvesen tört angolsággal kiejtett „Hello-Thank you-Bye” kíséretében. Legközelebb én is ott leszek Mr. Nesbo!!

>!
Maya
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Nagyon bírom az ilyen Harry Hole-szerű embereket. Ha jól meggondolom, az igazi barátaim mind ilyenek (voltak). Ha még jobban meggondolom, – és megengedek magamnak egy őszinteségi rohamot –, saját magamban is elég sok hasonlóságot fedezek fel. Csak hát az ilyen emberek nem bírják sokáig egy helyben. Nem engedik meg másoknak, hogy hosszú távon elviseljék őket. Talán ők sem bírják elviselni magukat (vagy másokat).
(…) a zuhanás és az élet között vannak bizonyos hasonlóságok. Többek között az, hogy mindkettő leginkább átmeneti állapot.
Aztán mégis minden gödörből kimásznak. Bizonyítanak? Kinek? Mit?

Jó volt ez a könyv. Bemutatta az igazi életet, az emberek igazi arcát, megoldotta a kitűzött feladatot, sőt egy jó kemény szorgalmi feladatot is benyújtott. Nem volt mindig minden zökkenőmentes, de az életben sem az. Voltak benne álmok és rémálmok, elfogadás és elutasítás, félelem, szorongás, bizalom (és annak elvesztése), konfliktusok, melyek nem mindig oldódtak meg, ahogy a valóságban sem szokásuk.
A végére valami megoldódott, valami elromlott, valaki győzött, valaki veszített, valaki megszökött a tettei felvállalása elől, pont mint a valóságban.

>!
Roszka
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Nagy bajban voltam a nevekkel! Nem igazán tudtam melyik név, milyen nemhez tartozik, így nehézkesebb is volt az olvasás. A történet tetszett, fordulatos,izgalmas, és kitalálhatatlan.
Ha kezembe akad, még találkozunk Nesbo úr!


Népszerű idézetek

>!
tamii

Mert a víz, a gyávaság és a vágy mindig a leggyengébb ellenállást keresi.

3. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyávaság · vágy · víz
>!
egy_ember

– A sorozatgyilkosok legjellemzőbb vonása azonban, hogy amerikaiak.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sorozatgyilkos
2 hozzászólás
>!
egy_ember

– Van olyasmije, amit a gyakorlatban is hasznosítani tudunk?
– Elment az esze? Én pszichológus vagyok.

131. oldal

>!
Manni P

Akit szeretnél, hogy jöjjön, az sosem jön. Mindig csak mások jönnek.

329. oldal

>!
egy_ember

(…) a többi alkoholistához hasonlóan Harry agya is automatikusan elraktározta a különböző vendéglátó-ipari egységek nyitvatartási idejét.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alkoholizmus
>!
egy_ember

Sok derék pszichológus szerint ugyanis azok az ismertetőjegyek, amelyekkel a sorozatgyilkost jellemezzük, egy egész sor olyan elmebetegségre jellemzőek, amelyek más pszichológusok szerint nem is léteznek.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pszichológia · sorozatgyilkos
3 hozzászólás
>!
Chrissie

Újságírónak kellett volna mennie. Úgy lényegesen kisebb problémát jelentene, ha ittasan dolgozik.

26. oldal

>!
Kacsamadár

A pszichopata sorozatgyilkos többnyire hiányosan szocializált személyiség, nincs se munkája, se képzettsége, büntetett előéletű, és egy sor szociális problémával küzd. Ellentétben a szociopatával, aki intelligens, látszólag sikeres, és teljesen normális életet él. A pszichopata kiválik és könnyen gyanúba keveredik, míg a szociopata beleolvad a tömegbe. Amikor egy szociopatát lelepleznek, a szomszédokat és az ismerősöket szinte mindig sokkolja a hír.

>!
B_Tündi P

– Tudta, hogy Duke Ellington mindig arra kérte a zongorahangolót, hogy ne legyen teljesen tiszta a hangszer hangja?
– Nem.
– Amikor egy zongora tökéletesen fel van hangolva, valahogy nem az igazi. Persze, nem hamis, de hiányzik belőle valami melegség, valami, amitől valódivá válik.


A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Enger: Hegek
Karin Fossum: Aki fél a farkastól
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát
Karin Fossum: Ne nézz vissza
Karin Fossum: Indiai feleség
Johan Theorin: A falon túl
Kristina Ohlsson: Mostohák
Arnaldur Indriðason: Hidegzóna
Camilla Läckberg: A kőfejtő