Boszorkányszög (Harry Hole 5.) 516 csillagozás

Jo Nesbø: Boszorkányszög

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Oslo hőségtől szenved, s a városi rendőrségnél, aki csak teheti, szabadságon van. Amikor egy fiatal nőt meggyilkolnak a lakásán, Tom Waaler, a mintarendőr, az osztályvezetői poszt várományosa mellé a testület fenegyerekét, a különc Harry Holét rendelik ki. A régi ellenségek számára egy egyszerű ügyben sem volna zökkenőmentes az együttműködés, ám mint kiderül, ez az eset bonyolultabb, mint gondolták. A holttest egyik ujját levágták, s szemhéja alatt egy vörös gyémántot találnak. Az újabb gyilkosságok nem hagynak kétséget afelől, hogy sorozatgyilkost keresnek. De hogy mi lehet az indíték, arra hiába keresik a választ.

Nesbø irodalmi ambícióval közelít a bűnügyi regény műfajához. Mély emberismerete s napjaink globalizált világáról szerzett rendkívül gazdag élményanyaga átsüt minden történetén. Elnyerte a legjobb norvég, majd a legjobb skandináv krimiért járó díjat.

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2019
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243572 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2016
396 oldal · ISBN: 9789633243572 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2015
396 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243572 · Fordította: Petrikovics Edit

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

180 tag · 90 karc · Utolsó karc: 2021. január 23., 21:02 · Bővebben


Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole · Beate Lønn · Bjarne Møller · Hasfelmetsző Jack · Ståle Aune · Tom Waaler


Kedvencelte 28

Most olvassa 20

Várólistára tette 126

Kívánságlistára tette 106


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Jo Nesbø: Boszorkányszög

„Az olyan gyűlölet, amikor az ember nem is tudja, kit is kéne gyűlölnie valójában – végül mindig saját maga ellen fordul, a saját átkozott sorsa ellen. Ez történik azokkal, akiket olyan ember árul el, akit szerettek.”

Hogy őszinte legyek a mai napig nem tudom eldönteni, hogy kedvelem-e ezt a sorozatot vagy sem. Sajnos az első kötettől kezdve egy bizonyos hullámzás jellemzi az olvasási élményemet, ami „az egyszer olvasható” és az „olvastam, de minek” kategóriákba estek.

A mostani rész viszont felettébb adott egy löketet, ugyanis bár különösebben nem történik benne számomra semmi izgalmas, mégis alig tudtam letenni a könyvet.
Karakterek szempontjából éreztem ezt a változást, ugyanis az előzőektől eltérően most hagyott az író lehetőséget az elmélyülésre, illetőleg én sokkal jobban átláttam Harry gondolatait és ez által megértőbb lettem a viselkedése és döntései iránt.

Ami a mostani kötet cselekményét illeti, mint fent említettem nem éreztem azt a mindent eldöntő izgalmat, de nem is ezért értékelem a könyvet négy és fél csillagra.

Egy biztos, nagyon érdekes olvasmányban volt részem és pont ezért várom a következő részt.

>!
Animus, Budapest, 2019
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243572 · Fordította: Petrikovics Edit
Timcsibaba77>!
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Legelső és talán lehet egyik legjobb skandináv krimi könyvem volt, ami tényleg nagyszerű kikapcsolódást nyújtott a legelső oldalától a legutolsóig. Alig bírtam letenni, folytonos idő hiányomban eléggé lassan tudtam csak haladni, féltem kicsit attól, hogy elveszítem a fonalat. De meglepő módon végig követhető, és zseniális volt ez a könyve Jo Nesbonak. Talán kissé bizarr, és különös merész húzás volt tőlem egy sorozatot úgy elkezdeni, hogy rögtön az ötödik része akadt a kezeim közé, mégis jó indítás volt bele kóstolni, a sorozat nem sorrendjével kezdeni, szokásomhoz híven bele nyúltam a közepébe, szereplők kissé absztrakt ismeretlen módon vették ki magukat előttem, mégis azt mondanám, hogy Jo Nesbo bűvkörébe kerültem, sikerült lehengerelnie. Van benne igazság, hogy egy skandináv krimi után nem bír megállni az ember, mert tényleg annyira élveztem logikusságát, hogy már alig várom a következő „zsákmányt”.
spoilerA könyv címe volt a meggyőző számomra, amiért a legelső választásom pont erre a kötetre esett. Jöhet a következő rész.

Ákos_Tóth IP>!
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Megértem azokat, akik rossz regénynek tartják – 90 százaléka ellenére ugyanis én eddig csak ilyen visszajelzéseket kaptam a közvetlen környezetemből. Ezzel együtt azt mondom, a Boszorkányszög jobb, mint a Hóember, még azzal együtt is, hogy jóval több tárgyilagosan megállapítható hibát lehet a számlájára írni. Ez sem egy könnyen védhető álláspont…

Tény ugyanis, hogy a Boszorkányszöget utoljára átnéző szerkesztő rendkívül megengedő volt Nesbø-vel, sőt, talán ő maga is elbóbiskolt a szövegen egy Jim Beam és egy Iggy Pop lemez hatására. Stílus és történetszövés terén vannak azért itt problémák, a kötet kritikusai ezt egyszerűen csak úgy mondják: vontatott. És tényleg az, mivel a szükségesnél többször szakadnak félbe fontos eseménysorok, túl sok az értelmetlen, akár csak néhány soros betoldás, a szerző túl átlátszóan próbálja húzni az időt, mintha csak Sterling Archer módjára karakterszám alapján kapná a bérét, és ráadásul még levegőben lógó történetszálak is visszamaradnak az utolsó lapok végére.
A legerősebb negatívum mégis Harry megvilágosodásainak egyike: spoiler.
Hogy ennek ellenére miért remek regény a Boszorkányszög? Egyrészről Nesbø ezúttal nem akart olcsó trükkökkel félrevezetni, Hole nem indult el olyan tévutakon, amikről én pusztán a könyv fizikai kiterjedésének ismeretében tudtam, hogy tévút. Ami viszont még fontosabb: az amúgy 400 oldalnyi terjedelmet nem okvetlen érdemlő bűnügyön sikeresen csavart egyet, egyszerre helyezve regényeken átívelő dimenzióba a cselekményt, és alkotva meg egy önállóan is élvezhető/érthető, de a leírtakon bőven túlmutató sztorit. A Hóember esetében nagyon minimális volt bennem ez az érzés, itt viszont határozottan zavarni kezdett, hogy nem olvastam el a közvetlen előzményeket. Ám a történet kivezetése, az a mód, ahogyan Harry meglovagolta a zavaros, még csak félkész puzzle-ként ismert rejtélyt, egyszerűen zseniális volt – nem mint krimi, hanem mint kaland, kihívás. Számomra plusz extra volt, hogy körülbelül félúton felbukkant egy olyan eszmei konfliktus is a történetben, ami több, amúgy klasszikus Alain Delon filmben és francia bűnügyi regényben is meghatározó volt – sajnáltam is, hogy ez végül a maga módján elsikkadt.

Amúgy Harry Hole karaktere nélkül ez az egész szerintem baromira nem működne: remekül kitalált figura ő, minden esendőségében szerethető, a maga módján megingathatatlan, mégis törékeny, mélyebb pillanataiban gyenge ember. A belső mozit pörgetve folyamatosan Fassbender mozgott a lelki szemeim előtt – ha valaki, hát ő alkalmas lenne akár egy streaming szolgáltatóra készített HH-sorozatot is elvinni a hátán. Ezt az ötletet nyugodtan ellophatják a netflixes kreatívok!

Az agyam azt mondja, négy és fél, a szívem azt, hogy öt. Én meg gyenge vagyok, mint Harry két Jim Beam és egy kéthetes lakásspórátlanítás után – naná, hogy öt.

>!
Animus, Budapest, 2019
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243572 · Fordította: Petrikovics Edit
15 hozzászólás
Bla I>!
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Egy közel 400 oldalas profi krimi Nesbo-től, amely a felvezetést követően egyszerűen letehetetlen. Már több regényből ismert főhősünk Harry Hole kegyetlenül megjárja a poklok mélységes mély bugyrait főként magánéleti problémáiból adódó alkoholizmusa miatt, de képes – ha időlegesen is – kirángatni magát e posványos zsákutcából, hogy megoldja az újabb sorozatgyilkosság ügyét, s egyben leleplezze a rendőrségen belüli fegyvercsempészet és korrupció forrását. Nesbo – miközben izgalmas krimit prezentál -lerántja a leplet a norvég rendfenntartó szervezet problémáiról is – megfelelve a skandináv krimik iránt támasztott elvárásainknak. Az egyik legjobb Nesbo krimi, amit olvastam!

SteelCurtain >!
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Általános szabály: Harry Hole alkoholizmusa súlyos Nesbø függőséget okoz.
A Skandináv véletlen pillanatnyi ötletektől vezérelt elve kezd statisztikailag is értékelhető mennyiségű olvasói megfejtést eredményezni. Némileg árnyalja a képet, hogy míg jó arányban sikerül rájönnöm a tettes személyére, a hogyan, s főleg a miért kérdésére többnyire tanácstalanul vonogatom a vállam.
A SteelCurtain–féle szubjektív sejtelem azt sugallja, hogy Norvégia viszonylag csekély szerepe Hitler szövetségeseként legalább akkora traumát okozott a norvég társadalomban mint nálunk egy hangyányival nagyobb gazemberség. Erre utal, hogy a Vörösbegy után a szerző – ha érintőlegesen is – de ismét visszatér a 2. világháborúhoz.
Ám hiába érzi úgy az olvasó, hogy Harry Hole immár megfejthetővé vált, mert ezek a regények nem egyszerűen csak krimik, hanem ragyogóan megírt jelentések is világunk illúziótlan valóságáról.
Őrültek járnak közöttünk?
Miért? Járnak mások is?

vargarockzsolt>!
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Európa nagy részén tilos a halálbüntetés, de ha népszavazást tartanának, biztosan a kivégzések visszaállítását követelők lennének többségben. Nem csak az elrettentés miatt. A gonosz javíthatatlan, ezért meg kell semmisíteni. Ha lehetséges, akkor szenvedjen fájdalmas kínhalált, hogy kapja vissza azt a fájdalmat, amit okozott. De ezt a „felvilágosult elit” nem engedi. A humanista jogászok és politikusok. Mi marad a nép egyszerű gyermekének? Az akciófilmek és a bűnügyi regények. Valahol ki kell hogy éljük gyilkos ösztöneinket.
Persze, vannak olyan finomkodó krimik, ahol a bravúros nyomozáson van a hangsúly, de Nesbo nem ilyeneket ír. Nála minden olyan, mint az életben, véres és mocskos. Aztán a végére jön a hepiend. Mert a jónak győznie kell, ezt várjuk tőle, és ő tudja ezt. Ismer bennünket, a frusztrációinkat, a félelmeinket, azt hogy mitől szorongunk és mitől undorodunk, és azt is, hogy mivel lehet ezeket a feloldani. Játszik a sablonokkal és a karakterekkel, mi pedig izgatottan követjük a mutatványt, és úgy mozgunk, mint a marionett figurák.

Hogy milyen ez a regénye? Az eleje kicsit lassú, van benne egy csomó elvarratlan szál is, de mind ez lényegtelen, mert a közepétől szinte letehetetlen.

Zsuzsanna_Makai>!
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Sokàig ùgy gondoltam, h ez az eddigi legjobb rèsze a sorozatnak. Kb az utolsò 5 % volt a nagy pofàraesès, mert a Prince dolognak ezt a fajta lezàràsàt sosem vàrtam volna, ès hàt egyben nagy csalòdàst is okozott. Jòò, hàt a vìzàgyas dolog meglepett, na, az egy jò hùzàs volt.
Beate egyre jobb arc, remèlem Nesbø őt nem halasztja meg, mint Ellent.

akire P>!
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Harry Hole különleges küldetése: tapasztalatból mondom, hogy életvitelében labilis, de magát végülis mindenhonnan kimenekitő (és csak azért nem úgy írom, hogy saját hajánál fogva kirántó, mert Bruce Willis képe lebeg a szemem előtt) nyomozónk hasznos társunk lehet a CSOK-felvétel államilag irányított mizériájában is. …mert vele jártuk végig a félrevezető banki ügyintézők, az életünk sorsa felől döntő pecsételők sorát, – s volt, hogy az amúgy indulatos Harry fogott vissza az erőszaktevéstől – hogy most itt várjuk a döntést. Harry nem merült alá, s remélem mi is megússzuk…

cseri P>!
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Elég rossz könyveket olvastam az utóbbi két hétben, úgyhogy ilyenkor muszáj biztosra menni.
Ugyanakkor elcsodálkoztam, hogy 2009 óta olvasom ezt a sorozatot, és még csak az 5. részig sikerült eljutni. Azt a tanulságot vontam le ebből, hogy az idő rohan. Ezek után viszont sokkal gyorsabban el fogom olvasni a többit. Ennek csak az szabhat gátat, hogy állandóan mindegyik ki van kölcsönözve, ami helytelen. Többéves könyvekről beszélünk.
Az is helytelen továbbá, hogy most például nincs nálam a következő rész, de még a könyvtárak is zárva vannak.
Szeretném azért leszögezni, hogy Hole még mindig nem egy Wallander, ezért egy kicsit haragszom rá, belátom mindazonáltal, hogy Wallander csak egy van. Hole egy kicsit sokkal valószínűtlenebb, meg az is, ami történik vele, de azért kezdem megkedvelni.

3 hozzászólás
Olympia_Chavez P>!
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Hosszú kihagyás után újra ajtót nyitottam Nesbø-nek és többé-kevésbé a Nemeszisz után maradt makacs grimaszomat is sikerült levakarnom az arcomról.

Azt már most az elején le kell szögeznem , hogy a szerzőnek azonnal sikerült megragadnia a figyelmemet, és megteremteni a kellő atmoszférát a kőművesmester köré szőtt mesével. De ezzel kicsit félre is vezetett, hiszen ezt a szintű misztikumot a későbbiekben már nem idézi meg, – talán nem is volt cél – az én nagy bánatomra. Ehelyett megkapjuk a szokásos líraiságot és egy kisebb falatot a jól működő kulturális kitekintőből, ami félreértés ne essék, nem panasz akar lenni, de hogy legyek oly arcátlan, azt mondom, ez az elvárt minimum. Ennyi regény után, ilyen sokoldalú bemutatkozások után ha ezt nem kapnám meg, kételkednék benne, hogy valójában Nesbøt olvasok. Amit azonban nagyon hiányoltam, az a jól megszokott társadalmi problémafelvetés, ami lehet, hogy a balsikerű Nemeszisz után mostantól végleg jegelve lesz? Ha így lenne, sajnálnám, hiszen mindig érdekes, a komfortzónánkból masszívan kimozdító témák voltak ezek, melyekről a szerző, kiválóan felkészült előadóként számolt be és hagyott magunkra annak megemésztésével. Számomra ettől volt egyedi az ő stílusa, a Nesbø krimik világa.

A boszorkányszög mint visszatérő szimbólum jelenik meg a regényben, motívummá nemesedés és különösebb kultúrtörténeti, vagy vallástörténeti többlet nélkül, mely köré gyilkosságok sora épül. Harry pedig a sorozatgyilkosokról már korábban elsajátított ismereteit most, a rituális gyilkosságok témakörével is bővítheti. Félelmetesen sokszínű és didaktikus ez a norvég kriminalisztika. :)

A címe és a kötet egészét uralni kívánó történet ellenére azonban úgy érzem, hogy nem ez a hangsúlyos témája a kötetnek, nem a pentagrammák uralják az oslói nyarat. Elszórakoztat Nesbø a maga stílusában egy 18+os krimivel a délutáni vajas kenyér mellé, de a lényeg a színfalak mögött játszódik az időnként búvópatakként felszínre kerülő Waaler kontra Hole konfliktus újabb epizódjában. Ami megvallom őszintén, nagyon patentre sikerült, konkrétan az utolsó néhány oldalon akkorát csaptam a könyvre, hogy az a gerince mentén levált a borítójából…* A regényt záró feszültség és leleplezés kicsit felturbózta az addig csak kellemes, olykor perverz teadélutánt. Így magabiztosan adom meg rá a négyest, szemet hunyva a sutácska és kiábrándító okfejtés, vagy Rakel karakterének hevenyészett ostobácskasága fölött.

Talán az én hibám is, hogy a kezdeti lelkesedést nem tudják kiváltani belőlem a kötetek, hiszen már tudom, hogy öt regénnyel később hogyan alakul Harry és a többiek sorsa. De része van ebben a skandináv lassúságnak is, ami az általam megszokott pörgős, izgalmas krimikkel nem igazán kompatibilis. Viszont a szerző írói stílusa, a regényekhez adott, műfajtól szokatlannak tekinthető többlete, mindig biztosítja a következő szakaszjegyemet a folytatásra. Úgyhogy amolyan beletörődő bólogatással, már készítem is A megváltót.

* Mentségemre szóljon, hogy régi feslett, kopott példány volt, és azóta már meg is ragasztottam.


Népszerű idézetek

tamii>!

Mert a víz, a gyávaság és a vágy mindig a leggyengébb ellenállást keresi.

3. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyávaság · vágy · víz
egy_ember>!

– Van olyasmije, amit a gyakorlatban is hasznosítani tudunk?
– Elment az esze? Én pszichológus vagyok.

131. oldal

egy_ember>!

– A sorozatgyilkosok legjellemzőbb vonása azonban, hogy amerikaiak.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sorozatgyilkos
2 hozzászólás
egy_ember>!

Sok derék pszichológus szerint ugyanis azok az ismertetőjegyek, amelyekkel a sorozatgyilkost jellemezzük, egy egész sor olyan elmebetegségre jellemzőek, amelyek más pszichológusok szerint nem is léteznek.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pszichológia · sorozatgyilkos
3 hozzászólás
Manni>!

Akit szeretnél, hogy jöjjön, az sosem jön. Mindig csak mások jönnek.

329. oldal

egy_ember>!

(…) a többi alkoholistához hasonlóan Harry agya is automatikusan elraktározta a különböző vendéglátó-ipari egységek nyitvatartási idejét.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alkoholizmus
Cicu>!

Újságírónak kellett volna mennie. Úgy lényegesen kisebb problémát jelentene, ha ittasan dolgozik.

26. oldal

Kacsamadár>!

A pszichopata sorozatgyilkos többnyire hiányosan szocializált személyiség, nincs se munkája, se képzettsége, büntetett előéletű, és egy sor szociális problémával küzd. Ellentétben a szociopatával, aki intelligens, látszólag sikeres, és teljesen normális életet él. A pszichopata kiválik és könnyen gyanúba keveredik, míg a szociopata beleolvad a tömegbe. Amikor egy szociopatát lelepleznek, a szomszédokat és az ismerősöket szinte mindig sokkolja a hír.

Kacsamadár>!

– Tudod mit, Harry? Csak egy dolog segíthet rajtad.
– Tudom – válaszolta Harry. – Egy golyó.


A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Samuel Bjørk: Őzike
Ingar Johnsrud: Követők
Jeffery Deaver: Ablak a halálra
Karin Slaughter: Sebek
Anne Frasier: A testolvasó
Jeff Lindsay: Dermedt, dacos Dexter
Chris Carter: Halállista
J.D. Barker: A hatodik éjszaka
Steve Cavanagh: Tizenhárom