Boszorkányszög (Harry Hole 5.) 435 csillagozás

Jo Nesbø: Boszorkányszög

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Oslo hőségtől szenved, s a városi rendőrségnél, aki csak teheti, szabadságon van. Amikor egy fiatal nőt meggyilkolnak a lakásán, Tom Waaler, a mintarendőr, az osztályvezetői poszt várományosa mellé a testület fenegyerekét, a különc Harry Holét rendelik ki. A régi ellenségek számára egy egyszerű ügyben sem volna zökkenőmentes az együttműködés, ám mint kiderül, ez az eset bonyolultabb, mint gondolták. A holttest egyik ujját levágták, s szemhéja alatt egy vörös gyémántot találnak. Az újabb gyilkosságok nem hagynak kétséget afelől, hogy sorozatgyilkost keresnek. De hogy mi lehet az indíték, arra hiába keresik a választ.

Nesbø irodalmi ambícióval közelít a bűnügyi regény műfajához. Mély emberismerete s napjaink globalizált világáról szerzett rendkívül gazdag élményanyaga átsüt minden történetén. Elnyerte a legjobb norvég, majd a legjobb skandináv krimiért járó díjat.

Eredeti cím: Marekors

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2019
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243572 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2016
396 oldal · ISBN: 9789633243572 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2015
396 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243572 · Fordította: Petrikovics Edit

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Jo Nesbø

158 tag · 83 karc · Utolsó karc: 2020. január 13., 10:49 · Bővebben


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Harry Hole · Hasfelmetsző Jack · Beate Lønn · Bjarne Møller · Ståle Aune · Tom Waaler


Kedvencelte 24

Most olvassa 20

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 90


Kiemelt értékelések

>!
Timcsibaba77
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Legelső és talán lehet egyik legjobb skandináv krimi könyvem volt, ami tényleg nagyszerű kikapcsolódást nyújtott a legelső oldalától a legutolsóig. Alig bírtam letenni, folytonos idő hiányomban eléggé lassan tudtam csak haladni, féltem kicsit attól, hogy elveszítem a fonalat. De meglepő módon végig követhető, és zseniális volt ez a könyve Jo Nesbonak. Talán kissé bizarr, és különös merész húzás volt tőlem egy sorozatot úgy elkezdeni, hogy rögtön az ötödik része akadt a kezeim közé, mégis jó indítás volt bele kóstolni, a sorozat nem sorrendjével kezdeni, szokásomhoz híven bele nyúltam a közepébe, szereplők kissé absztrakt ismeretlen módon vették ki magukat előttem, mégis azt mondanám, hogy Jo Nesbo bűvkörébe kerültem, sikerült lehengerelnie. Van benne igazság, hogy egy skandináv krimi után nem bír megállni az ember, mert tényleg annyira élveztem logikusságát, hogy már alig várom a következő „zsákmányt”.
spoilerA könyv címe volt a meggyőző számomra, amiért a legelső választásom pont erre a kötetre esett. Jöhet a következő rész.

>!
Ákos_Tóth I
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Megértem azokat, akik rossz regénynek tartják – 90 százaléka ellenére ugyanis én eddig csak ilyen visszajelzéseket kaptam a közvetlen környezetemből. Ezzel együtt azt mondom, a Boszorkányszög jobb, mint a Hóember, még azzal együtt is, hogy jóval több tárgyilagosan megállapítható hibát lehet a számlájára írni. Ez sem egy könnyen védhető álláspont…

Tény ugyanis, hogy a Boszorkányszöget utoljára átnéző szerkesztő rendkívül megengedő volt Nesbø-vel, sőt, talán ő maga is elbóbiskolt a szövegen egy Jim Beam és egy Iggy Pop lemez hatására. Stílus és történetszövés terén vannak azért itt problémák, a kötet kritikusai ezt egyszerűen csak úgy mondják: vontatott. És tényleg az, mivel a szükségesnél többször szakadnak félbe fontos eseménysorok, túl sok az értelmetlen, akár csak néhány soros betoldás, a szerző túl átlátszóan próbálja húzni az időt, mintha csak Sterling Archer módjára karakterszám alapján kapná a bérét, és ráadásul még levegőben lógó történetszálak is visszamaradnak az utolsó lapok végére.
A legerősebb negatívum mégis Harry megvilágosodásainak egyike: spoiler.
Hogy ennek ellenére miért remek regény a Boszorkányszög? Egyrészről Nesbø ezúttal nem akart olcsó trükkökkel félrevezetni, Hole nem indult el olyan tévutakon, amikről én pusztán a könyv fizikai kiterjedésének ismeretében tudtam, hogy tévút. Ami viszont még fontosabb: az amúgy 400 oldalnyi terjedelmet nem okvetlen érdemlő bűnügyön sikeresen csavart egyet, egyszerre helyezve regényeken átívelő dimenzióba a cselekményt, és alkotva meg egy önállóan is élvezhető/érthető, de a leírtakon bőven túlmutató sztorit. A Hóember esetében nagyon minimális volt bennem ez az érzés, itt viszont határozottan zavarni kezdett, hogy nem olvastam el a közvetlen előzményeket. Ám a történet kivezetése, az a mód, ahogyan Harry meglovagolta a zavaros, még csak félkész puzzle-ként ismert rejtélyt, egyszerűen zseniális volt – nem mint krimi, hanem mint kaland, kihívás. Számomra plusz extra volt, hogy körülbelül félúton felbukkant egy olyan eszmei konfliktus is a történetben, ami több, amúgy klasszikus Alain Delon filmben és francia bűnügyi regényben is meghatározó volt – sajnáltam is, hogy ez végül a maga módján elsikkadt.

Amúgy Harry Hole karaktere nélkül ez az egész szerintem baromira nem működne: remekül kitalált figura ő, minden esendőségében szerethető, a maga módján megingathatatlan, mégis törékeny, mélyebb pillanataiban gyenge ember. A belső mozit pörgetve folyamatosan Fassbender mozgott a lelki szemeim előtt – ha valaki, hát ő alkalmas lenne akár egy streaming szolgáltatóra készített HH-sorozatot is elvinni a hátán. Ezt az ötletet nyugodtan ellophatják a netflixes kreatívok!

Az agyam azt mondja, négy és fél, a szívem azt, hogy öt. Én meg gyenge vagyok, mint Harry két Jim Beam és egy kéthetes lakásspórátlanítás után – naná, hogy öt.

>!
Animus, Budapest, 2019
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243572 · Fordította: Petrikovics Edit
15 hozzászólás
>!
Bla I
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Egy közel 400 oldalas profi krimi Nesbo-től, amely a felvezetést követően egyszerűen letehetetlen. Már több regényből ismert főhősünk Harry Hole kegyetlenül megjárja a poklok mélységes mély bugyrait főként magánéleti problémáiból adódó alkoholizmusa miatt, de képes – ha időlegesen is – kirángatni magát e posványos zsákutcából, hogy megoldja az újabb sorozatgyilkosság ügyét, s egyben leleplezze a rendőrségen belüli fegyvercsempészet és korrupció forrását. Nesbo – miközben izgalmas krimit prezentál -lerántja a leplet a norvég rendfenntartó szervezet problémáiról is – megfelelve a skandináv krimik iránt támasztott elvárásainknak. Az egyik legjobb Nesbo krimi, amit olvastam!

>!
vargarockzsolt P
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Európa nagy részén tilos a halálbüntetés, de ha népszavazást tartanának, biztosan a kivégzések visszaállítását követelők lennének többségben. Nem csak az elrettentés miatt. A gonosz javíthatatlan, ezért meg kell semmisíteni. Ha lehetséges, akkor szenvedjen fájdalmas kínhalált, hogy kapja vissza azt a fájdalmat, amit okozott. De ezt a „felvilágosult elit” nem engedi. A humanista jogászok és politikusok. Mi marad a nép egyszerű gyermekének? Az akciófilmek és a bűnügyi regények. Valahol ki kell hogy éljük gyilkos ösztöneinket.
Persze, vannak olyan finomkodó krimik, ahol a bravúros nyomozáson van a hangsúly, de Nesbo nem ilyeneket ír. Nála minden olyan, mint az életben, véres és mocskos. Aztán a végére jön a hepiend. Mert a jónak győznie kell, ezt várjuk tőle, és ő tudja ezt. Ismer bennünket, a frusztrációinkat, a félelmeinket, azt hogy mitől szorongunk és mitől undorodunk, és azt is, hogy mivel lehet ezeket a feloldani. Játszik a sablonokkal és a karakterekkel, mi pedig izgatottan követjük a mutatványt, és úgy mozgunk, mint a marionett figurák.

Hogy milyen ez a regénye? Az eleje kicsit lassú, van benne egy csomó elvarratlan szál is, de mind ez lényegtelen, mert a közepétől szinte letehetetlen.

>!
Zsuzsanna_Makai
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Sokàig ùgy gondoltam, h ez az eddigi legjobb rèsze a sorozatnak. Kb az utolsò 5 % volt a nagy pofàraesès, mert a Prince dolognak ezt a fajta lezàràsàt sosem vàrtam volna, ès hàt egyben nagy csalòdàst is okozott. Jòò, hàt a vìzàgyas dolog meglepett, na, az egy jò hùzàs volt.
Beate egyre jobb arc, remèlem Nesbø őt nem halasztja meg, mint Ellent.

>!
akire MP
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Harry Hole különleges küldetése: tapasztalatból mondom, hogy életvitelében labilis, de magát végülis mindenhonnan kimenekitő (és csak azért nem úgy írom, hogy saját hajánál fogva kirántó, mert Bruce Willis képe lebeg a szemem előtt) nyomozónk hasznos társunk lehet a CSOK-felvétel államilag irányított mizériájában is. …mert vele jártuk végig a félrevezető banki ügyintézők, az életünk sorsa felől döntő pecsételők sorát, – s volt, hogy az amúgy indulatos Harry fogott vissza az erőszaktevéstől – hogy most itt várjuk a döntést. Harry nem merült alá, s remélem mi is megússzuk…

>!
cseri P
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Elég rossz könyveket olvastam az utóbbi két hétben, úgyhogy ilyenkor muszáj biztosra menni.
Ugyanakkor elcsodálkoztam, hogy 2009 óta olvasom ezt a sorozatot, és még csak az 5. részig sikerült eljutni. Azt a tanulságot vontam le ebből, hogy az idő rohan. Ezek után viszont sokkal gyorsabban el fogom olvasni a többit. Ennek csak az szabhat gátat, hogy állandóan mindegyik ki van kölcsönözve, ami helytelen. Többéves könyvekről beszélünk.
Az is helytelen továbbá, hogy most például nincs nálam a következő rész, de még a könyvtárak is zárva vannak.
Szeretném azért leszögezni, hogy Hole még mindig nem egy Wallander, ezért egy kicsit haragszom rá, belátom mindazonáltal, hogy Wallander csak egy van. Hole egy kicsit sokkal valószínűtlenebb, meg az is, ami történik vele, de azért kezdem megkedvelni.

3 hozzászólás
>!
EssentialHencsi P
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Ez volt nálam a vízválasztó Harry Hole, mert meg kell hogy mondjam, az első négy rész valahogy nem nyűgözött le annyira, mint kellett volna. Úgyhogy azt gondoltam, ha ez sem fog tetszeni, nem olvasom tovább a sorozatot. Erre tessék, hát ez őrült jó volt. Harry Hole is egyre szimpatikusabb, eddig nem nagyom bírtam, de most bejött. Jó, valóban megvezetődtem egy kicsit, spoiler de ez direkt jó volt.
Jöhet a következő rész is.

1 hozzászólás
>!
gybarbii
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Az az igazság, hogy A fiú után egy kicsit tartottam a további Nesbø-könyvek olvasásától, mivel biztos voltam abban, hogy annál jobbat már nem írhatott! Itt le is vontam fél csillagot, bár a könyv nagyszerű volt, valami nekem mégis mintha hiányzott volna… az a kis libabőr, ami A fiú olvasása közben tényleg megvolt. A könyv olvastatta magát, a történet tökéletesen volt felépítve, Harry Hole hozta a megszokott formáját, megvolt a kellő borzongás, és a vége is fantasztikusra sikeredett! De szerintem Nesbø egy nagyon fontos elemnek tett pontot a végére, így borzasztóan kíváncsi vagyok, mivel rukkol elő a következő részekben!

>!
bokrichard
Jo Nesbø: Boszorkányszög

Ahogy mostanában olvasom sorrendben a sorozatot, észreveszem az feljődést. A Nemeszisz után megint csak egy lépcsőfoknyit felfelé lépett a színvonal, és vele együtt a rajongásom. Az osloi hőhullámban Harry Hole-nak ismét csak meg kell küzdeni jó pár tényezővel. Ott van egy okkultizmussal átitatott sorozatgyilkosság, amely tényleg a végéig megjósolhatatlanul halad. Ez is elég izgalmakat és feszültséget tartogatna, de még jönnek a személyes problémák, valamint más ellenségek, akik közelebbről jönnek, mint gondolnánk… Elképesztő pörgős, alig hagy fellélegzésnyi időt, brutális, undorító, zseniális. Garantált, hogy a skandináv jéghideg „hőséget” Te is megérzed!!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
egy_ember

– Van olyasmije, amit a gyakorlatban is hasznosítani tudunk?
– Elment az esze? Én pszichológus vagyok.

131. oldal

>!
tamii

Mert a víz, a gyávaság és a vágy mindig a leggyengébb ellenállást keresi.

3. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyávaság · vágy · víz
>!
egy_ember

– A sorozatgyilkosok legjellemzőbb vonása azonban, hogy amerikaiak.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sorozatgyilkos
2 hozzászólás
>!
egy_ember

Sok derék pszichológus szerint ugyanis azok az ismertetőjegyek, amelyekkel a sorozatgyilkost jellemezzük, egy egész sor olyan elmebetegségre jellemzőek, amelyek más pszichológusok szerint nem is léteznek.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pszichológia · sorozatgyilkos
3 hozzászólás
>!
Manni

Akit szeretnél, hogy jöjjön, az sosem jön. Mindig csak mások jönnek.

329. oldal

>!
egy_ember

(…) a többi alkoholistához hasonlóan Harry agya is automatikusan elraktározta a különböző vendéglátó-ipari egységek nyitvatartási idejét.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alkoholizmus
>!
Kacsamadár

A pszichopata sorozatgyilkos többnyire hiányosan szocializált személyiség, nincs se munkája, se képzettsége, büntetett előéletű, és egy sor szociális problémával küzd. Ellentétben a szociopatával, aki intelligens, látszólag sikeres, és teljesen normális életet él. A pszichopata kiválik és könnyen gyanúba keveredik, míg a szociopata beleolvad a tömegbe. Amikor egy szociopatát lelepleznek, a szomszédokat és az ismerősöket szinte mindig sokkolja a hír.

>!
Kacsamadár

– Tudod mit, Harry? Csak egy dolog segíthet rajtad.
– Tudom – válaszolta Harry. – Egy golyó.

>!
Cicu

Újságírónak kellett volna mennie. Úgy lényegesen kisebb problémát jelentene, ha ittasan dolgozik.

26. oldal


A sorozat következő kötete

Harry Hole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Erik Axl Sund: Bomlás
Mari Jungstedt: Észrevétlen
Chris Carter: Kivégzés
Anthony E. Zuiker – Duane Swierczynski: 26 – sötét kezdetek
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Helena Silence: Ezüsthíd
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Daniel Cole: Rongybaba
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik