Bestiák, ​amelyek bár ne lennének 12 csillagozás

Jo Nesbø: Bestiák, amelyek bár ne lennének

Vannak lények, amelyek olyan csúfak, hogy jobb lenne eltitkolni a létezésüket. Léteznek bestiák, amelyek mindenhol ott vannak, csak épp senki sem ismeri őket. És amelyek bár ne lennének!
De ha te már hallottál a szörnyű holdkaméleonokról, vagy tudni szeretnéd, mire képes egy nepáli madárkutya vagy egy fojtóróka, esetleg te is megkedvelted a Doktor Proktor-sorozatból jól ismert Bulle házi kedvencét, Perryt, a hétlábú perui szívópókot, és szeretnél többet tudni róla, vagy csak szeretsz felkészülni a rád leselkedő veszélyekre…
Akkor végre a tiéd lehet a B.A.B.N.L., vagyis a Bestiák, amelyek bár ne lennének című egyedülálló és szupertitkos gyűjtemény!

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2018
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634370758 · Fordította: Petrikovics Edit

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
pável 
Jo Nesbø: Bestiák, amelyek bár ne lennének

Mióta felfedezték a duplabőrű opusokat, (lat. Opus opossum duplex pellis) jól megfigyelt biomaszatológiai jelenség, hogy egyes lényekről úgy lehet újabb és újabb bőrt (bundát, szőrmét, irhát, gereznát) lehúzni, lenyúzni, hogy a gazdatest sérülne, netán elfogyna. Sőt, többüknél fogyás helyett még hízás is tapasztalható. Mára annyira automatikussá vált az ún. bőrzés folyamata, hogy egyes kutatók már vedlésről beszélnek, vagyis, ha megjelenik a Bestseller nevű példánya a fajnak, előbb utóbb megérkezik az (ún. kiadói) alomba egy Bestiárium is, amelyben számba vétetnek az életmű gazdag flórájának és faunájának különcebb, extrémebb (tüskésebb, túlmozgásosabb) egyéniségei, legyen az a Holdkaméleon (28. oldal), vagy éppen a mók nevű gömbcsimbók szőrmók nevű szőrös mutánsa – és egyebek, lásd róluk egyenként a kötetben.

A bestiariumok különböző lényeinek keresztezéstől mindenkit óva intek, bizonyos fantazmagóriákban (fantasy-lugasokban) lehet velük szórványosan találkozni – de sosem volt bennük köszönet.
Addig is, ha kentaurra bukkannál valahol, a világ egy rejtett zugában, sejtheted, hogy titkos magizoológiai könyvtár könyvtárőrébe botlottál, ne bántsd, ne nyilazd le, ne vidd haza és ne tömd ki, nagy, fontos és félelmes titkok tudója ő. Ha pl. tényleg kipusztulnak a méhek, a rókázólegyek (34. oldal) családjának valamely erre kinemesített faja, némi trenírozás után, bármikor átveheti a helyüket.
(A bestiák bestia-határozójában alighanem csak egy lap van, az emberről.)

De félre a komolysággal, Jo bácsi elég kellemetlen szörnyeket alkotott, némelyik rémálmokat idéz, másoknál félrenyelsz a röhögéstől, jó, na.

>!
B_Viki23 P
Jo Nesbø: Bestiák, amelyek bár ne lennének

Ennyi sületlenséget hogy lehet összehordani? De most komolyan.. :D

>!
Cetti94 P
Jo Nesbø: Bestiák, amelyek bár ne lennének

"Rendszertani besorolása:
Könyv, a papírfélék családjába tartozik.

Elterjedése:
Főként könyvesboltokban, illetve könyvmolyok otthonában fellelhető a világ bármely pontján, bizonyos nyelveken és földrészeken még folyamatban van betelepítése.

Leírása:
Kb. 176mm*231mm*11mm nagyságú és 324gr súlyú a kifejlett példány, kemény borítású, kartonpáncélja többnyire a szürke és a drapp árnyalataiban játszik, nyomokban más, fakóbb hatású színeket és képeket is tartalmazhat. Belsőszervei képekből, rajzokból, betűkből és számokból állnak, illetve sok esetben ezek keverednek is egy-egy oldalon. Belsőszerveit cérnafűzés tartja össze 3*16 oldalas, illetve 1*8 oldalas ívfüzetekben. Mérete, súlya, belsőszervei elrendezése, kötészete és színezete országonként eltérő lehet.

A Bestiák, melyek bár ne lennének Európában:
Jelenleg elterjedési területe csak nyomokban ismert, Magyarországon kb. 2018. október közepétől fellelhető.

Miért nem szeretnél találkozni vele:
A Bestiák, melyek bár ne lennének, rövidítve B.A.B.N.L. egy meglehetősen groteszk gyűjtemény, tele olyan – eddig sokunk által nem ismert – lényekkel, melyekkel nem szívesen futnánk össze az utcán vagy akár otthonunkban. Különös ismertetőjegye, hogy általános megjelenése könyv formájú, ráadásul könnyen lapozható, ezzel csalogatja magához az olvasókat. Főbb táplálékát a könyvmolyok képezik, korban és nemben nem válogat, mindenkit magához csal, aki szereti a könyveket. Miután becserkészte áldozatát, különleges képességének köszönhetően, melyet röviden sokszínűségnek emlegetünk, a könyvmolyoknak egy rövid, ám különböző érzésekben dús kalandot ígér. Míg az áldozat az egyik pillanatban még nevet, a következőben akár retteghet is támadójától.

A nap bármely szakában érdemes vigyázni vele, mert bármikor könnyen rabul ejtheti a könyvmolyokat, és utóhatásai is bármikor bekövetkezhetnek. A B.A.B.N.L. számos olyan lényt rejt magában, amely szinte megszólalásig hasonlít olyan lényekre, melyekkel naponta találkozunk, sőt, ha csak gyorsan pillantunk rá, könnyen megeshet, hogy mi is csak egy könyvnek nézzük. Nagyon könnyen be tud olvadni a többi könyv közé, így egy ínyenc olvasmánynak tűnhet a gyanútlan érdeklődők számára. Ebben rejlik varázsa is, ugyanis formára valóban egy könyv, de ennél sokkal többet rejt magában, egyszerre figyelmeztet, hogy milyen lényekkel vigyázzunk, melyek a legalattomosabbak, közben pedig hasznos információkkal lát el velük kapcsolatban. Sőt, azt is megmutatja, hogy a bestiák közül melyek ehetőek, és milyen mellékhatásokkal jár fogyasztásuk vagy már a puszta jelenlétük."

Bővebben: https://szellemicsemegek.blog.hu/2018/10/22/jo_nesb_bes…

>!
Chris
Jo Nesbø: Bestiák, amelyek bár ne lennének

Jo Nesbø, a norvég krimikirály több soron bizonyította már, hogy otthonosan mozog a gyermekregények világában is. A Doktor Proktor-sorozat minden köteténél, több soron kifejtettem már én is, hogy a szerző fantáziája valóban nem ismer határokat: legyen szó, akár abszurd humorról, meglepő fordulatokkal teli történetről, vagy éppen nem létező lényekről.

Ez utóbbiakról akkor is meggyőződhetünk, ha nem akarjuk kézbe venni a jelenleg öt kötetből álló sorozatot (persze, vétek lenne kihagyni, én felnőttfejjel is roppant mód élveztem olvasni őket), elég csak felütni a pár hete megjelent Bestiák, amelyek bár ne lennének című kézikönyvet. Ebben, a Proktor-regények világához útmutatóként is szolgáló kis kötetben mintegy 23 bestiának a részletes leírásával találkozhatunk, a professzornak hála pedig azt is megtudhatjuk, hogy miért is nem akarunk egyikkel sem találkozni a való életben.

Nesbø első gyermekkönyve, a Doktor Proktor pukipora 2007-ben jelent meg először, a sorozat ma már az ötödik résznél tart. A Bestiák, amelyek bár ne lennének időrendben a harmadik (Szeleburdi világvége) és a negyedik kötet (A nagy aranyrablás) között került a boltokba, egészen pontosan 2010-ben, habár a sorrendiségnek ebben az esetben kimondott jelentősége nincsen. Hasonlóan a Rowling által írt Legendás állatok és megfigyelésük című tankönyvhöz, itt is találkozhatunk azokkal a lényekkel, amelyekkel hőseinknek a regényekben meg kellett küzdenie. Részletes leírást kapunk többek között a holdkaméleonokról, az Oslo csatornáiban élő, félelmetesen hosszú anakondáról, a hétlábú perui szívópókról, de néhány, korábbról még ismeretlen állattal is megismerkedhetünk.

A bestiák többsége valóban olyan, amikkel nem szívesen találkoznánk, akad köztük igazán félelmetes, sőt, egy-kettő még az undorító kategóriába is beleférne. A kötetben fényképszerű illusztrációk is párosulnak az ismertetők mellé, így az olvasó láthatja azt is, milyenek lennének a valóságban ezek a furcsa lények. A kiadás maga egyébként roppant igényes és ötletes, valóban olyan, mintha egy kézikönyvet lapozgatnánk, amely Doktor Proktor hosszú évek kemény kutatómunkájának a gyümölcse. (Szerencsére, a legutolsó oldalon a szerző mindenkit megnyugtat, hogy ezek a lények valóban csak a fantázia szüleményei, így nem kell tartani attól, hogy a gyermekek éjszakánként rosszat álmodnak a látottaktól és olvasottaktól.)

Nesbø kimondottan jó munkát végzett most is, ismételten bizonyítva, hogy képzelőerejének semmi sem szabhat határt. Aki olvasta és szerette a Doktor Proktor-sorozatot, annak vétek lenne kihagyni ezt a kötetet is, aki pedig még csak most ismerkedik ezzel a világgal, annak remek belépőt jelenthet a B.A.B.N.L.

>!
mariannkiss1980 P
Jo Nesbø: Bestiák, amelyek bár ne lennének

Kiegészítő kötetnek jó. A rajzok, képek első osztályúak. A leírások vegyesek. Volt amin jól szórakoztam, valamelyik meg csak elment. A betűtípus viszont borzalmas.

>!
vargaszotyi
Jo Nesbø: Bestiák, amelyek bár ne lennének

Kár, hogy kimaradt a ceceelefánt, gyerkőceimnek az volt a kedvence. Amúgy totál idióta könyv, de csakis annak ajánlom, aki olvasta a Doktor Proktor sorozatot.

>!
Aurora_Michaelis P
Jo Nesbø: Bestiák, amelyek bár ne lennének

Nesbøvel, azt hiszem, továbbra sem leszünk barátok. A HH-sorozatból még nem olvastam tőle, de az eddig olvasott könyvei nem hozták, amit vártam egy ilyen népszerű írótól. Ez a könyv is mi volt? Lehet, hogy ismernem kellene hozzá a Doktor Proktor-könyveket, de így önmagában jajj. Van benne pár megmosolyogtató megjegyzés, leírás, de a képek és lények szörnyűek. (Photoshop rulez!) Fantáziátlan szülőknek viszont hasznos lehet, mert meríthetnek belőle ötleteket, hogyan megmagyarázzának meg a gyereknek bizonyos jelenségeket (áramszünet, rohadt gyümölcs, verekedés, fejfájás stb.).


Népszerű idézetek

>!
vargaszotyi

Mongol vízi patkány
Rendkívül jól úszik, valamennyi úszásnemben jeleskedik, legyen az gyors-, pillangó-, avagy hátúszás.

7. oldal (Kolibri kiadó)

>!
vargaszotyi

Ráadásul rettenetesen makacs, így amikor a Kalahári sivatagot éves rendszerességgel elárasztja az októberi csapadék, a korompettyes namíbiai orrszarvú a tó fenekén marad állva, visszatartott lélegzettel (ugyanis nem hajlandó megtanulni úszni).

27. oldal (Kolibri kiadó)

6 hozzászólás
>!
vargaszotyi

A sárga körömlazac rajong a férfiak nagylábujjáért.

24. oldal (Kolibri kiadó)


Hasonló könyvek címkék alapján

Harry Potter – Utazás a mágia történetében
Aimée Sommerfelt: Miriam
Tor Åge Bringsværd: Mese utca 13.
Thorbjörn Egner: A három rabló
Jostein Gaarder: Kérdem én
Jostein Gaarder: A kártya titka
Aimée Sommerfelt: Országúton, Indiában
Arne Svingen: Hubert kalandjai
Håkon Øvreås: Feketeo
Bobbie Peers: Kriptoportál