A ​nagy aranyrablás (Doktor Proktor Pukipora 4.) 17 csillagozás

Jo Nesbø: A nagy aranyrablás

Amikor egy orosz milliárdos elrabolja Norvégia aranytartalékát, és a maradék aranyrudat is beolvasztja a Premier Foci Liga kupájába, Doktor Proktorra, Bullére és Lisére vár, hogy megszerezze az utolsó bizonyítékot, és megmentse Norvégiát.
De mivel a milliárdos aranyolvasztó laboratóriumába nem sikerül bejutniuk, csak úgy tudják megkaparintani a kupát – ha visszanyerik! Remélve, hogy elkerülhetik a nemzeti pánikot, Bulle és Lise csatlakozik egy focicsapathoz és beveti a pukipor erejét is. Talán Doktor Proktor újabb félresikerült találmányaival sikerül győzelemre vinniük ezt a kutyaütő csapatot, mielőtt késő lesz…

A világhírű skandináv krimiíró Doktor Proktor-sorozatát már több mint 20 nyelvre fordították le. A főszereplők fergeteges kalandjait elképesztő fordulatok, abszurd humor és a Nesbo-féle különleges atmoszféra teszi feledhetetlenné.

Eredeti cím: Doktor Proktor og det store gullrøveriet

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2014
296 oldal · ISBN: 9786155450464 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Kolibri, Budapest, 2014
296 oldal · ISBN: 9786155234903 · Fordította: Petrikovics Edit · Illusztrálta: Mike Lowery

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
bokrichard
Jo Nesbø: A nagy aranyrablás

Összességében: 4,25/5 (az egész sorozat eddig)

Mielőtt kifejteném a teljes sorozatról összességében a véleményem, néhány szó a kötetről. Nagyon nagy volt a tét a 3. után, mert abban a kötetben már annyi jó értelemben vett sületlenség hangzott el, hogy csak na. És igen, itt már nem tud annyira újnak hatni a sok név-vicc, ami amúgy nagyon eredeti, és szellemes. Emiatt talán ez tetszett a legkevésbé, hangsúlyozva a tényt, hogy ez is nagyon kalandos, lendületes, izgalmas volt. Talán eddig egyik kötet sem hasonlított a felnőtt alkotásaira Nesbo-nek. James Bondos, VB-s hangulat a sok-sok-sok-sok spoiler aranyért. Most Bulle volt az est főszereplője, ő csillogtathatta komolytalanságát, de itt komolyabb volt, mint korábban (na jó, nem annyira).

És a teljes sorozatról: kezdetben egyszeri esti mese igazi abszurd kaland paródiává nőtte ki magát. Főhőseink, csakúgy mint a poénok eredetiek, érdekesek, izgalmasak. Nekem a második marad a kedvencem, ám mindegyik megüti a mércét a maga nemében. Ahogy haladtunk egyre kevesebb volt a puki, egyre több az agyelborulás, szóval jó volt ez így. Érdemes elolvasni, jót derülni, kikapcsolni. Skandihoz képest szívet melengető! :)

>!
janetonic P
Jo Nesbø: A nagy aranyrablás

Ez egy kicsit olyan, mintha két történet lenne, egyrészt az aranyrablás és a nyomozás (ami lehetőséget teremt Nesbo-nek, hogy szétcincálja Angliát a poénjaival), másrészt pedig a focimeccs, aminek persze nagy a tétje. Összefügg a kettő, de közben annyit cikázunk ide-oda, mintha csak az lett volna a cél, hogy legyen még egy és még egy izgalmas jelenet. Mozaik, ami hanyagul állt össze nekem képpé. De azért ide a következőt.

>!
pável P
Jo Nesbø: A nagy aranyrablás

Mint a címlapról is látható, a focié a kulcsszerep, pontosabban a nemzeti aranytartalékokkal is felérő sztárfocisták. (Minden név: csapat és személynév mögött gyönyörűen felsejlenek az elmúlt évek sporthíreiben visszhangzó celebek).

A címlappal csak annyi a bibi, a jó szándékú bibi, hogy bár a lányok is képesek átmenni fingonautába – magyarul egy csillagközit fingani (ezt még maga Bülle is, ha nehezen is, de elismerte egy korábbi részben), de az itt bemutatott aranylövést bizony Lise mutatja be a döntő fontosságú mérkőzés végén. Úgy látszik, a hazai borítókra még nem fér rá egy pukizó kislány. Mondjuk ezt a norvég kiadás nem is erőltette, ott Bülle sprintel éppen arannyal a zsebében.

A befejező (ugye nem?! spoiler) kötet is sziporkázik, mint egy csillámporral kevert pukirakéta, poénos és kalandos kicsinek és felnőttnek egyaránt – például Bülle kocsmai nyitójelenetén (párbeszédén a kocsmárossal) nyígtam a gyönyörtől.

Az pedig alighanem világirodalmi nóvum, hogy egy író gyerekhősei világába belép felnőttregényeinek hőse, mert itt bizony felbukkan megidéződik az éppen Hongkongban dekkoló hórihorgas, szőke szupernyomozó, aki sajnos stoplámpaként hunyorog ki az őt körbeölelő herioinködből (és ez azért is fura, mert Harry Hole-t már egy évvel korábban kivégezte Nesbø). Ezért is kellett átvenni az ügyet a norvég nemzetbiztonságtól Doktor Proktor csipetcsapatának. (Mely kommandóról többször jutott eszembe Austin Powers, meg az MI-5-féle szuperkütyük, de erről csak én tehetek.)

Ahogy egy másik könyvesblogger fogalmazta e kötet nyomán: írjon Nesbø bármilyen műfajban, akár sci-fit is, örömmel olvassuk az egész életművet.
(2015k)

>!
Boritek70 P
Jo Nesbø: A nagy aranyrablás

Még mindig a második rész a kedvencem a sorozatból, mert a hálóruhás repülő Napóleont valahogy még nem sikerült felülmúlni. Azért Norvégia 1 rúdnyi aranytartaléka sem semmi (a többi sajnálatos módon a fogakba vándorolt :) :) ), tehát ebben a részben is voltak emlékezetes momentumok. A londoni kalandok is gyakran csaltak mosolyt az arcunkra. Anna Kondát, az oslói csatornák rémét kicsit hiányoltuk, de remélhetőleg lesz még folytatás, amiben visszatérhet :)

>!
Kuckókapitány P
Jo Nesbø: A nagy aranyrablás

Most Bulle volt a főszereplő. Az előző részekben néha idegesített a hantázása, de ezúttal életet mentett. Mármint Bulléét. Tetszett, hogy Londonban játszódik, mert voltam már ott. Petterre haragudtam (az egyetlen Petterre), de örültem, hogy talált társat. Ha Jo Nesbo egy gyerekkönyvbe ennyi undi dolgot tesz, mi lehet a krimikben? Lehet, hogy ő Bulle? :)

>!
tifil
Jo Nesbø: A nagy aranyrablás

A széria negyedik kötetét olvasva a krimik, akciómozik, lézerrel-mozgásérzékelővel védett helyre betörős kalandok világába csöppenünk, de felvillannak a vadnyugati történetek és a sportolós-csapatépítős filmek kliséi is.

Nesbø a bűnügyi regények piacán nagy sikernek örvendő Harry Hole-történetek atyjaként természetesen épp elég rutinnal rendelkezik ahhoz, hogy tisztában legyen a műfaj szabályaival és fogásaival. Ebben az ifjúsági regényben azonban azt is bebizonyítja, hogy ha lehetősége van rá, akkor más szemszögből, paródiába hajlóan is meg tudja mutatni a hard-boiled krimik mozzanatait. Zsenialitása abban mutatkozik meg, hogy noha a cselekményben mindig akkor következik be a fordulat, amikor arra számítunk, a történtek ezeken a pontokon mégis rendre meghökkentően abszurd irányt vesznek.

Bővebben a Kultifilteren:
Doktor Negyedik Proktor
http://kultifilter.hu/irodalom/kiadvany/item/155-doktor…


Népszerű idézetek

>!
vargaszotyi

-Mi történt?-kérdezte a bankigazgató.
-Sajnos az tizennyolc éven felülieknek való – válaszolta Hallgeir.
-Attól tartok, hogy már jócskán elmúltam tizennyolc éves -emelkedett a magasba a király egyik szemöldöke.
-Az lehet, de mi van azokkal, akik épp olvassák mindezt?
-Mi? – bámult rá a király.- Hogy mit olvasnak?
-Csak fecseg összevissza-vette át a szót Helge, és szigorú pillantást vetett Hallgeirre.- Tudod, hogy ez titkos, Hallgeir!

69. oldal (Kolibri Kiadó, 2018)


A sorozat következő kötete

Doktor Proktor Pukipora sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jørn Lier Horst: Nárcisz akció
Lars Joachim Grimstad: Eltűnt gyerekek
Klaus Hagerup – Hilde Hagerup: Az ellopott festmény nyomában
Håkon Øvreås: Barni, a szuperhős
Bobbie Peers: Kriptoportál
Arne Svingen: Magas Cé és jobbhorog
Aimée Sommerfelt: Miriam
Barbara Ring: Peik
Jostein Gaarder: A kártya titka
Klaus Hagerup: Markus és Diana – A Szíriusz fénye