A ​fiú 345 csillagozás

Jo Nesbø: A fiú

Sonny, a rejtélyes, visszahúzódó, kábítószerfüggő fiú tizennyolc éves kora óta börtönben ül, mert beismert két gyilkosságot, amelyeket nem ő követett el. Nem ingyen tette. Cserébe megkapja az egyetlen dolgot, amire szüksége van: heroint. Mivel ügye a korrupt hatalmi rendszer minden szereplőjét érinti, a rendőrségnek és az alvilágnak egyaránt az a célja, hogy folyamatosan bódult állapotban és rácsok mögött tartsák. És Sonnynak ez meg is felel, eszében sincs változtatni a helyzeten. A rabtársai egyfajta gyóntatóként tekintenek a különös, vonzó fiúra, s gyakran öntik ki neki a lelküket. Így esik, hogy egy napon Sonny megdöbbentő dolgot tud meg az egyik rabtársától: rendőr édesapja, akiről ő úgy tudta, önkezével vetett véget az életének, valójában gyilkosság áldozata lett. Sonny világa alapjaiban megrendül. Megszökik a szigorúan őrzött börtönből, és megkezdi vadászatát azok után, akik vétettek ellene.

Eredeti cím: Jo Nesbø: Sønnen

Eredeti megjelenés éve: 2014

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2014
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242872 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Animus, Budapest, 2014
432 oldal · ISBN: 9789633242889 · Fordította: Petrikovics Edit

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Sonny Lofthus · gyilkos · Richard Wagner · Simon Kefas


Kedvencelte 33

Most olvassa 24

Várólistára tette 163

Kívánságlistára tette 139

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
szadrienn P
Jo Nesbø: A fiú

Kiváló skandináv krimi, amit elsősorban a kivételes főszereplő tesz emlékezetessé. Egészen zseniális, hogy Nesbø ezúttal egy lágy ecsetvonásokkal megrajzolt angyali karaktert indít harcba a mocskos oslói alvilág ellen. A fiú gyógyulást és feloldozást nyújtó szelíd, halkszavú alakja olyan éles kontrasztként válik ki a súlyos börtönlétből és a drogdílerek korrupt, lélektelen világából, hogy bárki, aki az útjába kerül, hátrahőköl a döbbenettől.
És mégis ő a bosszúálló, egyszerre bűnös és áldozat, aki sorsa legmélyebb pontjáról visszatér, és a messzire nyúló régi bűnök elkövetői kezdhetnek rettegni. Kifinomult érzékenység és brutalitás, könyörtelen erőszak és mély empátia. Pontos arányérzékkel adagolt ellentétpárok között mozgunk, és közben valódi emberi drámákat ismerhetünk meg, a fogcsikorgató küzdelmet az elvonási tünetekkel, és egy késői szerelemet a vakságtól való rettegés árnyékában.
Szinte sisteregnek a lapok, amikor szédítő iramban kezdetét veszi a zord igazságosztás, izgalomba fojtva a halk olvasói kérdést, hogy a cél szentesíti-e az eszközt, és vajon helyreáll-e végül az erkölcsi világrend. Fordulatokban és meglepetésekben bővelkedünk a legutolsó percig, és velük a szereplők illúziói sorra romba dőlnek. A végeredmény pedig egy formabontó, átütő erejű bűnügyi regény, ami számomra Harry Hole nélkül is tökéletes lett.

10 hozzászólás
>!
Timcsibaba77
Jo Nesbø: A fiú

Egyértelműen öt csillagos most is, nem tudok vele mit kezdeni, de Jo Nesbo egy ős talentum, legalább is számomra. Mint egy ravasz pók szőtte regényével is bonyolultra a cselekményszálakat olvasója köré, és mellé még azt is sikeresen elérte, hogy megkeverje alaposan a pakli kártyáit, és az érzelmeket. Egy rendkívül összetett, több szálon futó bonyolult mű lett, mégis nyelvezetét lehozta egyszerűre, mindenki számára érthetővé tette. Így mindenki számára olvasmányos, és izgalmas órákat szerez ez a könyv, aki szereti a skandináv krimiket.
spoiler Sonny, azaz a Fiú egy rendkívül összetett kettős személyiség az érem két oldalával rendelkezik, voltaképp megismerteti az olvasót az emberi lélek csodájával, hogy bármilyen morbid is, de akármelyikőnkből lehet gyilkos, vagy mintapolgár. Hányadtatott nehéz gyermekkora, és apja hozta ki belőle, no meg a 12 év börtön, azt, ami rettegetté, és unszimpatikussá tette a story elején, ám hiába is öldökölt jogos bosszúból indíttatva egész más, egy új érzékenyebb személyisége bontakozik ki a könyv felénél, amikor megismerkedik a számára tökéletes nővel, és felszínre tör lényének gyenge oldala, a szereteté.
spoiler A végén persze minden a helyére kerül, megoldódik ez a sok éve húzódó ügy, és Fiú észjárását is érti az olvasó, azonban a végén megint egy kisebb fejtörést okozott nekem Jo Nesbo, mert addig rendbe van, hogy a Fiú megmenekül, és Marthaval „elszöknek” a rózsaszín világba, kéz a kézben, de lesz egy újabb eset, egy lefűrészelt fejű áldozat, Ki állhat ez mögött? Illetve, ha jól sejtem, volt e értelme megmenekülnie Sonnynak, ha maradt ugyanaz a kegyetlen gyilkos, aki már szenvedélyesen nem bír leállni a bosszújával.
Dióhéjban, ez a könyve is nagyon nagy élmény volt számomra, mert az első lapjától az utolsóig magába szippantott a történet.

1 hozzászólás
>!
ZsúésKrisz_Olvas
Jo Nesbø: A fiú

"Fantasztikus volt ez a kacifántos, izgalmas történet, egy szerethető főszereplővel, persze néhány önzetlen segítőtárssal az oldalán, egy mindenre elszánt bűnbandával és a korrupt cimboráival, akiket úgy tudok elképzelni, mint egy nagy ragacsos pókhálót, amiből egyszerűen nincs menekvés.
Hát, ha Jo Nesbo e recept szerint írta a többi könyvét is, én vevő vagyok rájuk. Ez az a könyv, amit garantáltan nem fogsz tudni félbehagyni. :-)
Teljes értékelésem itt olvashatod:
https://zsuolvas.blogspot.hu/2018/03/jo-nesbo-fiu.html

>!
AniTiger MP
Jo Nesbø: A fiú

Nem rossz a sztori, de nagyon eltérünk egymástól, én nem szeretem az ilyen nyomasztóan valóságos történeteket… spoiler – nem szórakoztat az ilyesmi.

Szerettem A fiút, mert Sonny egy okos, erős akaratú és kitartó srác. Néha embereket gyilkolgat meg bosszút áll ezen-azon, de ez van! Mégsem „rossz gyerek”,_képtelen vagyok sorozatgyilkosnak nevezni – Pedig az! –, sőt, nem érzem/éreztem negatív szereplőek se… Jobban belegondolva, milyen különös, hogy ez az exdrogos, szokott rab, ez a kegyetlen bosszúálló, ez az ártatlan lelkű és tekintetű gyilkos a KEDVENC szereplőm? :D

Negatívum: OSLOban játszódott, de… valahogy amcsibb volt stílusilag, mint az eddig olvasott vagy látott skandináv krimijeim! Kevés volt nekem, hogy egyszer-kétszer említették, hogy főleg Norvégia fővárosában, Osloban játszódik a sztori. Egészen egyszerűen játszódhatott volna BÁRHOL, ahol éppen hideg van, és ugyanígy megállt volna a sztori.

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/10/jonesbo-afiu.html

>!
Animus, Budapest, 2014
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242872 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Zsuzsanna_Makai
Jo Nesbø: A fiú

Hát ez elképesztően jó volt. Általában úgy gondolom, hogy az élet maga egy nagyon fontos dolog, amit védeni, óvni kell, így eléggé meglepett, hogy a drogos gyilkosnak drukkoltam, és nagyon reméltem, hogy ő jön ki nyertesen az egészből. Sonnyt egyszerűen imádtam, minden szarságán át is sütött belőle az a szentség, amit a többiek már a börtönben is megéreztek, és mindennel hozzá fordultak. És fel is áldozták magukat érte. Marthát egyáltalán nem tudom hova tenni, nekem nem jött át az, amit Sonny látott benne.
Aki még nem olvasta, annak mindenképp ajánlom, zseniális!

>!
Bla IP
Jo Nesbø: A fiú

Újra egy igen jó krimi Nesbo-tól, amit nemrég vettem, s ráadásul egy dedikált példány, a szerző saját kezével illette a könyvet – le voltam, vagyok nyűgözve még mindig ettől. S ahogy eddig: jó társadalomkritikával, mesteri cselekményszövéssel, az ifjú – aki egyébként már elveszni látszott sorsa örvényeiben –, egy apjáról szóló információ hatására „magához tér”, kezébe veszi sorsát, s bosszút áll mindazokon, akik negatívan érintettek az ügyben…Nem nagyon engedi letenni magát… Ajánlom!

>!
ponty
Jo Nesbø: A fiú

Alapvetően bejönnek nekem a defektes apák, defektes gyerekkorral bíró defektes fiainak történeti, meg ugye feltétlen híve vagyok a fiatalságnak, ugyanakkor mégis az öregedő nyomozó volt az, akinek a nem szerepeltetése instant hiányérzetet tudott kiváltani belőlem olvasás közben. Sokkal többet akartam volna tudni a játékszenvedélyéről, és a párbeszédek miatt is lopta a sót, persze tudom, hogy a Sonny gyerek nem olyan beszédes, de akkor is.

Kellemes olvasmány volt egyébként.Totál rögtönzés volt a kikölcsönzése, mikor megláttam, hogy épp szabad préda a könyvtárban. Az ilyet én hétvégére szeretem egyébként időzíteni, mert akkor könnyedén végig lehet szaladni rajta, de csak mellédumálok ám, ugyanis éppen komolyan fel akarom emelni a szavam a Skandináv krimik felirat ellen. Minden rajongótól elnézést, de ez abszolút amerikanische történet volt. A főbb szereplői, fordulatai, a befejezése, mind mind amerikai mintákat mutatnak, és ez ugyan nem zavar, mert én is hasonló filmeken nőttem fel, de akkor meg minek van ott az a felirat!? Ja, és egy picit túl sokan akadtak, akik akár életük árán is kész voltak segíteni a jó ügy érdekében. Vagy csak én nem vagyok eléggé optimista.

>!
tmezo P
Jo Nesbø: A fiú

Érdekes, feszült történet, néhol kicsit elkalandozó, de igazi sokszereplős skandináv.
Tetszett Sonny bosszúálló hadjárata, izgalmas volt, ahogy egyre másra derültek ki a piszkos dolgok. Sonny különös figura, aki szépen lassan megnyílik, és a végére mindent megtudunk róla és a családjáról. A nyomozást Simon, a bölcs öreg, sok mindent megtapasztalt nyomozó, az aprólékos megfigyeléseivel és titokzatosságával érdekfeszítővé teszi. Vannak ugyan furcsaságok a történetben, de ettől eltekintve egy kerek egész, jó lezárással.

>!
bokrichard
Jo Nesbø: A fiú

Ismétlés a tudás anyja, ez spoiler jól esett!! Lassan végigérve a Mester (most már nyugodtan nevezhetem így) életművén azért ez megint rendesen spoiler! A piszkosan dicsérő megjegyzéseim mögött az áll, hogy amellett, hogy véresen lendületes, alvilági gazságoktól, titkoktól, bosszútól nem mentes, a karakterek annyira, de annyira zseniálisak, hogy arra szavak nincsenek. Különösen az „S-duó”: Simon, a zseniális nyomozó, aki életszerűen nem hibátlan, és hát a Megtorló, Sonny (Cher nélkül). Biztos sokak ismerik a Holló c. filmeket, amik arról szólnak, hogy a főhős a halálból visszatérve igazságszolgáltatói másodállásba kezdve válogatott módon irtja az embereket. Na hát pepitában, de erről van itt is szó, de még mennyi minden másról is. Érzelmileg is igazi drámák követik a titkokat, melyekből dögivel akad, és nem hagyja nyugodni az olvasót egészen a legvégéig.
A tanácsaim: aki elkezdi, az szabadítsa fel a napját, mert ezt a könyvet nagyon nem lehet letenni. És aki eddig félt Nesbø-től, és a HH történetekbe nem mert belevágni (nem is értem miért??), az kezdje ezzel a könyvvel. Szerintem megüti a legjobb Hole történetek színvonalát (Police, A megváltó, Hóember) is. Ó, most jönnek a gyermekbarát kalandok!

2 hozzászólás
>!
sztinus P
Jo Nesbø: A fiú

Nagyon jó krimi, de engem rettenetesen nyomaszott vègig. Többször szakítottam meg, két limonádéval ellensúlyozni.
A skandinàv mibenlètèt nem èreztem, csak a sötétsèget, ami a vilàg sötétsége. Elhiszem, sajnos, hogy akàr minden igaz, és ennyire elcsúszott korruptsàgba mindenki. Talán csak azt nem hiszem el, hogy létezhet egy ilyen fiú, aki mindenkit ki tud cselezni.
Az igaz szerelmèt sem tudom elhinni, ilyen az ember, a drogos csúnyabàcsis törtènet hihetőbb:(
Egy pár èvig nem vàgyom Nesbo szörnyűsègeire. Bocsi.


Népszerű idézetek

>!
Emerencia

A szerelem körülvesz, ahogy a gőz a zuhany alatt. Nem látod az egyes cseppeket, de felmelegszel tőlük.

341. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sonny Lofthus · szerelem
>!
hajnalikod

Talán sokkal jobban hasonlítunk a szüleinkre, mint ahogyan hinni szeretnénk.

65. oldal

>!
lilaköd P

– Ma tiszta vagyok – mondta a fiú. – Holnap pedig majd meglátjuk.

200. oldal

>!
appaloosa

mindig van egy pont, amikor a dolgokat már nem lehet halogatni, amikor már nem lehetsz még egy napig gyenge, miközben azt ígérgeted magadnak, hogy majd holnap, majd holnap új életet kezdek.

393. oldal

>!
Goofry P

Hugo Nestor világéletében rajongott a zenéért. És ezalatt nem azt a fajta lármát vagy a hangok egymásutániságát értette, amelyet az egyszeri emberek zenének neveznek, hanem a felnőtt, gondolkodó embereknek való muzsikát. Richard Wagnert. A kromatikus skálát. Tizenkét félhang, ahol a két szomszédos hang arányszáma mindig kettő a tizenkettedik gyök alatt. Színtiszta matematika, harmónia, németes rend.

269. oldal

Kapcsolódó szócikkek: aranymetszés · matematika · Richard Wagner · zene
>!
_natalie_ I

(…) arról álmodozott, hogy egyszer majd megengedhet magának ott egy kis házat. Ma már egy nagy házban élt egy jóval drágább környéken. De továbbra is a kis házról álmodott.

88. oldal

>!
Kacsamadár

Szűk szoknya. Csinos, de Simon biztos volt benne, hogy hamarosan változtatni fog az öltözködésén.
A gyilkossági ügyeket farmerban szokás megoldani.

>!
AniTiger MP

    – Nem vagyok senkid. Csak egy idegen, aki elvette tőled azokat, akiket szerettél.

422. oldal, Negyvenharmadik fejezet

>!
Maya

– (…) Mert a fiúk mindig az apjukhoz mérik magukat, a lányok pedig az anyjukhoz.
– Gondolod?
– Minden fiú azt hiszi, hogy egy nap olyan lesz majd, mint az apja, nem? És ezért lesznek olyan csalódottak, amikor leleplezik az apjuk gyengeségeit, hiszen a saját gyengeségeiket és jövendőbeli vereségeiket látják benne. És néha olyan hatalmas a sokk, hogy feladják, mielőtt belekezdtek volna.

216-217. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jørn Lier Horst – Hans Jørgen Sandnes: Zivatarfelhő akció
Stephen King: A remény rabjai
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja
Henri Charrière: Pillangó
Erin Watt: Papír hercegnő
Mészöly Ágnes: Szabadlábon
Jodie Carillon: Keserű mosoly
Anna Seghers: A hetedik kereszt
Jókai Mór: A két Trenk / Trenk Frigyes
Akos Doma: A vágyak útja