A ​birodalom 53 csillagozás

Jo Nesbø: A birodalom

Az ​autószerelő Roy békés, egyszerű életet él tanyáján, és egy benzinkutat üzemeltet a közeli faluban. Amikor öccse, Carl hosszú idő után hazatér külföldről, nemcsak barbadosi feleségét, Shannont hozza magával, hanem egy magashegyi wellnesshotel terveit is, amely reményei szerint majd felpezsdíti a környék életét. Roy birodalmának nyugalmát felkavarják a vendégek, és a testvérek gyerekkorából sötét titkok törnek a felszínre. Ráadásul a helyi rendőr szimatolni kezd saját apja évekkel ezelőtti eltűnése után, amely valószínűleg összefügg a fiúk szüleinek tragikus halálával. Roy mindig védelmezte öccsét, de egymás iránti lojalitásukat ezúttal próbára teszi a pénzsóvárság és a gyanakvás. A férfinak el kell döntenie, meddig hajlandó elmenni azért, hogy továbbra is megóvja Carlt, és azzal is szembe kell néznie, hogy Shannonhoz talán nem csupán rokoni érzések fűzik. Vajon a lassan feltáruló titkok elszakítják a testvérek közötti köteléket? A birodalom sötét és magával ragadó thriller a… (tovább)

>!
Animus, Budapest, 2020
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633247938 · Fordította: Sulyok Viktória
>!
Animus, Budapest, 2020
480 oldal · ISBN: 9789633247945 · Fordította: Sulyok Viktória

Kedvencelte 3

Most olvassa 29

Várólistára tette 85

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Jo Nesbø: A birodalom

A birodalom aljas, sötét és összetett thriller, egy pusztító családi hagyatékról. Nekem izgalmas, komor hangulatú, jól felépített történet volt, amit ajánlok mindenkinek. Nesbø lenyűgöző mesemondó.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/10/a-birodalom.html

7 hozzászólás
mate55 P>!
Jo Nesbø: A birodalom

Újra felbukkannak a múlt hegei. Nesbo nem tagadja meg önmagát mesemondóként sem. Könyvében egy színes közösséget fest le, amelyet minden elképzelhető archetípust képvisel. Sok szempontból klasszikus sorsdráma, egy intenzív és klausztrofób családi tragédia, amely kezdettől fogva a halál és a szerencsétlenség ellen irányul. Rétegenként építi fel az intrikákat, utalva a múltat fenyegető dolgokra, amelyek fenyegetik a jelent. De amint a jelen valóban „beáll”, amikor az összes szereplő a helyére kerül, akkor a szerző felpörgeti az egészet, s eközben apránként kezdi leleplezni az igazságot, amíg azok a testvérek múltjának teljes igazságát fel nem fedik. Olyan történet, amely nagyrészt a sorsdöntő dolgokról szól, ahol a motívumok és a minták újra és újra megismétlődnek, amíg a kényszer egyik olyan formájává nem válnak, amelyből lehetetlen kitörni. Thrillerként sok hasonlóságot mutat előző könyveivel, de a díszlet és a személyes dráma, messze túlmutat Harry Hole oslói buborékjain. Egyértelmű, hogy Nesbo még mindig kiváló narrátor, de a sok jó rész ellenére ez a történet nem tartalmaz elegendő anyagot ahhoz, hogy kitöltse önmagát. Nekem a könyv hosszú volt.Túl hosszú.

4 hozzászólás
n P>!
Jo Nesbø: A birodalom

Nesbo regényt is tud írni. Családregényt, sok szekrénnyel, szépen lassan kinyíló ajtókkal és kizuhanó csontvázakkal. Rendkívül olvasmányos, sodró lendületű, az olvasó éppencsakhogy megáll a szakadék szélén, és jól teszi, ha vigyáz az egyensúlyára, mert nagyon csúsznak arrafelé az utak. Dicsérem Nesbo meseszövését, már az első mondatokkal megteremti a kellő feszültséget, felkelti az érdeklődést, a hangulatkeltése abszolút adott, ahogy azt egy kriminél kell. De, és most jön az, hogy volt néhány számomra hihetetlen rész benne, ezekre most nem térnék ki. Még megemlítem, hogy az érzelmi kötődésekkel is voltak problémáim, és hát nagyon hosszú. Viszont érdemes az olvasásra, mert ahogy mondtam, Nesbo regényt is tud írni.

bokrichard>!
Jo Nesbø: A birodalom

Leszögezem, én nem tudok se hosszasan, se rövidebben egy könyvről igazán jól írni, elég ha csak a csillagozás mondja el milyen is az, amit a kezembe veszek (utólag zárójelezve ezzel most magamra rácáfoltam). Nesbo hosszú idők óta a kedvenc íróim között van, nem véletlenül. Azok a kötetek, melyek nem Harry Hole-hoz kötődnek, nekem mindig is érdekes kihívásnak tűntek. Összehasonlítom azzal, amit stabilan tud hozni a sorozatában, és mindig félek a könyv végéig, hogy ne kelljen csalódnom. És íme a Nesbo-birodalom egyik éke, a birodalom! A birodalom egy rendkívülien összetett, szövevényes igazi thriller, egy mocsár, mely magába ránt, és belefullaszt az utolsó oldalakig. Alapja, mint mindennek a család, és ami mögötte van… Titkokból, a döntésekből, és azok következményeiből nincs hiány. Jo itt mindent beleadott: a terjedelem miatt féltem is, de már az első oldalakkal megjövő sötétség egész egyszerűen magával rántott, és nem eresztett. Ahogy olvastam, nem gondolkodtam, csak megdöbbentem újra és újra, amíg a vég el nem jött. Azt kell hogy mondjam, az önálló kötetei közül nekem ez tetszett a legjobban eddig. Remélem mindezek után is élmény marad olvasni a következőket, mert ilyen marad a színvonal.

2 hozzászólás
ser22 P>!
Jo Nesbø: A birodalom

Nagyon vártam már, hogy olvashassam Nesbo új könyvét és abszolút nem csalódtam.
Jó volt, hogy most nem a hős rendőrök szemszögéből olvashattuk a történetet, hanem a másik oldal szemszögéből. Megismerkedtünk egy családdal, ahol látszólag minden idilli volt, de közben sötét titkokat rejtegettek, amik szép lassan a történet haladásával szépen kiderültek. Mi történt? Mi miért történt? Mi váltotta ki az eseményeket? A könyv kb közepétől szinte minden összeáll. Bár egy kicsit lassúnak tartottam a haladást, de aztán már nem zavart.
Hát az biztos, hogy Nesbo nem semmi családot alkotott. Néha ámultam elég rendesen. Elején megvoltam ijedve egy kicsit, hogy milyen regény ez, ahol még mindig nincs hulla? Na aztán megkaptam rendesen. :D
Nesbo nagyon jól szőtte a történetet. Igazából teljesen megértettem minden indítékot, tettet, még ha az a valóságban egyáltalán nem elfogadott. Minden egy eseményből indult el még rég a múltban és még sok évvel később is burjánzott. A végén kicsit meglepett, nem egészen ezt vártam.
Nagyon tetszett. Nem olyan, mint a Hole sorozat, de határozottan jó. :)

10 hozzászólás
tunczo>!
Jo Nesbø: A birodalom

Szögezzük le, rajongója vagyok Nesbo-nak, tényleg minden könyve tetszett. Eddig. Ha nem ő lenne a szerző, végig sem olvastam volna.
Pedig majdnem minden elem megvan, ami egy jó krimihez kell: hóborította zord táj, röpködő mínuszok, sötét titkokat őrző szereplők, hullák mindenfelé, és mégsem működött a recept. A cselekmény lassan csordogál, de szemfüles olvasó már az elején tudja, hogy mi történt a múltban. A jelen érdekes is volt egy darabig, de ahogy haladtam előre, már azt sem tudtam eldönteni, hogy ez krimi/thriller vagy romantikus dráma akar-e lenni. Nesbo-tól nem ezt szoktam meg, vagy a könyv beharangozása ment félre, de ez inkább családregény kategória, mintsem egy vérbeli skandináv krimi.

lilaköd P>!
Jo Nesbø: A birodalom

Nagyon gondolkodtam a csillagozáson. Először csak négyet akartam adni, mivel nem éreztem azt a sodró lendületet, mint a Harry Hole sorozatnál. Lassan, nagyon lassan csepegtette az információkat. De mindezek ellenére itt is voltak hajtűkanyarok, meglepetések.
A végére pedig minden a helyére került. Értelmet nyert a hosszú felvezetés, a kínosan lassan folyó cselekmény. Ezzel is nagyot alkotott.
Kíváncsian várom, a későbbiekben mivel fogja a lelkes közönségét meglepni?

lady_An>!
Jo Nesbø: A birodalom

Lassan indul, azon agyaltam sokáig, hogy vajon mi a fene kerekedik ki ebből, és többször is elhatároztam, hogy félbehagyom. Szerencsére nem tettem, mert ha az első 150 oldalon sikeresen túljutsz onnantól már teljesen rendben van a történet. Érdekes volt, nem szokásos Nesbo

N_Nagy_Zoltán IP>!
Jo Nesbø: A birodalom

Nesbo már nem krimit ír.
A szépirodalom felé kacsintgat.
Innen nézve ‘A birodalom’ egyszerre sötét és gyönyörű történet bűnről és bűnhődésről.

rchrd>!
Jo Nesbø: A birodalom

Idáig a legjobb, legerősebb önálló története. Nagyon élveztem, hogy magával ragadott a sztori. Kicsit elvesztem benne. Szokásosan félrevezető, majd olyan fordulatok, hogy csak fogom a fejem. Nem is tudom, hogy Nesbo még hova fogja felpakolni a mércét, de egyre jobb és jobb könyveket ad ki a kezei közül.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Ha egy házban jó lakni, akkor szép. Ilyen egyszerű.

197. oldal

mate55 P>!

A nők a kinézetükre vonatkozó elvárásoktól szenvednek, a férfiak meg a státuszukkal szemben támasztott elvárásoktól.

194. oldal

mate55 P>!

Ha az ember olyasmit hall, ami felettébb valószínűtlen, de legbelül vágyik rá, akkor elgyengül, és hinni kezd benne.

186. oldal

mate55 P>!

– Valahol hallottam – kezdte –, hogy az ember csak kétszer lehet igazán szerelmes az élete során. Az első akció, a második reakció. De ez a kettő olyan, mint a földrengés. A többi csak apró érzelmi rázkódás.

311. oldal

mate55 P>!

Leckét írt, és újra meg újra elolvasta azt a két regényt angolul, amit apa hozott magával Amerikából, az Amerikai tragédiát és A nagy Gatsbyt.

136. oldal

mate55 P>!

A regényekben állandóan reménytelen szerelemről lehet olvasni, de a valóságban tízből kilencen olyanba szeretnek bele, akiről tudják, hogy megkaphatják.

103. oldal

mate55 P>!

És ha az ember egyszer rászabadítja a vihart a pajta tetejére, a végkimenetelt már nem tudja befolyásolni.

327. oldal

robinson>!

– Hazudsz.
– Mindannyian hazudunk – felelte. – Még akkor is, amikor azt hisszük, hogy igazat mondunk. Amit igazságnak nevezünk, az csak a céljainknak legjobban megfelelő hazugság. És a szükséges hazugságokban bármikor képesek vagyunk hinni.

robinson>!

Tudjátok, mi a választás fájdalma? Amikor a választás kényszere kínozza az embert. Nem az, amit végül választ. Amikor az ember tudja, bárhogyan dönt is, éjszakánként álmatlanul fog hánykolódni, és nem tud szabadulni a kérdéstől, helyesen cselekedett-e.

robinson>!

Nem akartam viszonozni a mosolyát. Még nem. De nem tudtam parancsolni az arcomnak.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jørn Lier Horst: Vadászkutyák
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát
Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció
Sven Elvestad: A hajnali vendég
Ingar Johnsrud: Kalüpszó
Samuel Bjørk: Őzike
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Anders de la Motte: Halálos ősz
Niklas Natt och Dag: 1793