Kilenc ​kapu 5 csillagozás

A haszidok titkai
Jirí Langer: Kilenc kapu

Jirí Langer cseh prózaíró, publicista és fordító, Franz Kafka egykori barátja. Héber, jiddis, arab, arámi, német, francia és angol nyelven is tudott. Arab költészetet fordított héberre – ezen a nyelven verseket is írt, németül pedig tanulmányokat a zsidóságról. Kilenc kapu c. műve a világirodalom egyedi darabja. Figyelemre méltó, humorral telített eredeti munka, a haszid zsidó kultúra autentikus dokumentuma. Nyugaton csak kevesen ismerték a haszidokat, s még kevesebb volt az olyan ember, akit a zárt haszid közösség be is fogadott. Egyedül Jirí Langer, a csodatévő belzi rabbi tanítványa hozhatott hírt felőle, egyedül ő írhatta meg a Kilen Kaput, melyben minden egyes történet a megsemmisült haszid világ egy-egy gyöngyszeme.

Eredeti megjelenés éve: 1937

>!
Kalligram, Pozsony, 2000
310 oldal · ISBN: 8071493422 · Fordította: Zádor András

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

V_Szilvió IP>!
Jirí Langer: Kilenc kapu

Jirí Langer: Kilenc kapu A haszidok titkai

Szerettem. :)
Jirí Langer bemutatja a haszidokat, és kíváncsi lettem rájuk. Megmutatja a kultúrájukat, a szokásaikat, a szentjeiket, tanulunk róluk, és közben mosolygunk, ahogy azt az ő istenük elvárja tőlünk. :) Kedves példázatok vicces aforizmák, fontos gondolatok, megtörtént, meg nem történt és megtörténhetett volna történteken át hoz egy különc életmódról hozott képeket, pillanatokat, ahová Jirí Langert is nehezen engedték be, és ő mégis megosztja velünk. :)

Dániel_drBéza P>!
Jirí Langer: Kilenc kapu

Jirí Langer: Kilenc kapu A haszidok titkai

Kilenc Kapu
A haszidok titkai
Jiři Langer
Kalligram
2000
Már nem tudom, hogy botlottam ebbe a könyvbe, de már a címe megragadott. Szeretem az ilyen témájú könyveket, amelyek hitelesek és egy olyan világba engednek őszinte betekintést, amely a kívülálló számára rejtve marad. A Haszid Zsidók, akik ma már szétszórtan élnek szerte a világban és zárt közösségeiket talán már csak Amerikában tudták megőrizni, a zsidó vallásúak között is kivételesek. Rendkívül zárkózottak és kívülállónak nem nagyon nyílnak meg. Életükbe, vallási szokásaikba idegeneknek nem engednek betekintést. Jiři Langernak, egy prágai fiatalembernek azonban ez mégis sikerült. Ehhez az kellett, hogy kellő alázattal közelítsen hozzájuk és alávesse magát a Haszidok szigorú szabályainak. Bátyja így ír erről a könyv előszavában: „Jiři tehát 1913-ban huszonnégy órát vagy talán valamivel többet utazott egy piszkos vonaton, és útja végén félezer kilométerrel keletebbre találta magát otthonától és két, sőt öt évszázaddal hátrább saját korától, pontosan 1913-tól. A szép Prága városából származó zsidó fiú, aki a huszadik század eleji nagyvárosi élet minden előnyét élvezhette, olyan életfelfogású hitsorsosok közösségébe került, akik kicsiny nemzetecskeként valamiféle belső, de annál áthatolhatatlanabb fal mögött éltek, amely tértől és időtől elválasztotta őket.”
Az író szeretettel és humorral ír szokásaikról, legendáikról, csodáikról, amik akár meg is történhettek. Élvezetes olvasmány. Kicsit mese, kicsit történelem, kicsit filozófia. Egy sajátos kultúra és hitvilág hiteles képe, amelyet át-meg –át szőnek mítoszok, legendák, valós vagy valósnak hitt történetek.
Kár, hogy a történelem vihara elsodorta őket. Közösségeiket megsemmisítette, kultúrájuk talán végleg eltűnt. Csak ebben a könyvben marad fenn valami ebből a csodás világból.

dr.Béza Dániel
Budapest, 2020-07-25

Olvas_a_bolcsesz>!
Jirí Langer: Kilenc kapu

Jirí Langer: Kilenc kapu A haszidok titkai

Azért olvastam el, mert kellett. De meglepően jó olvasmány volt, nem éreztem a muszáj súlyát a vállamon.
Ez nem egy tankönyv. Nem egy száraz önéletrajz. Nem akar megtéríteni vagy bármit is ráderőltetni. Csupán egy prágai fiú elbeszélése, aki a haszidok közt találta meg a boldogságát és önmagát, a szentjeikről mesél most nekünk, hogy mi is beleláthassunk az életfilozófiájukba. Üljünk le, hallgassuk meg a történeteit, és ha picit elengedjük magunkat nagyon kellemes élményben lesz részünk :)

XX73 P>!
Jirí Langer: Kilenc kapu

Jirí Langer: Kilenc kapu A haszidok titkai

„Jiří tehát 1913-ban huszonnégy órát vagy talán valamivel többet utazott egy piszkos vonaton, és útja végén félezer kilométerrel keletebbre találta magát otthonától és két, sőt öt évszázaddal hátrább saját korától, pontosabban 1913-tól.”

Kezdésnek egy vallomás: nem szeretnék galíciai haszíd asszony lenni az 1910-es években. Nehéz sors ez, bármennyire is az Úristen akaratától rendeltetett.

Ami viszont megnyert Jiří Langer könyvében: egy eltűnésre ítélt, csodálatos helyi civilizáció leírása, melyről a szerző (először?!) de egészen biztos utoljára, pár perccel a nagy pokoljárás előtt értesíti Európát, s bővebben az egész világot.

Ahányszor újraolvasom, mindig sírok az egyetemes emberi kultúra veszteségei fölött.


Hasonló könyvek címkék alapján

R. Jehuda he-Haszid: Széfer haszidim – Haszidok könyve I-II.
Schőner Alfréd: A pokol traktátusa képekben
Huber Lipót: A Talmúd, különös tekintettel az Újszövetségre
Ljudmila Ulickaja: Daniel Stein, tolmács
Száraz Miklós György: Írd fel házad kapujára…
Kohn Sámuel: A szombatosok
Hahn István: A fény ünnepe
David Flusser: A judaizmus és a kereszténység eredete
Everett Ferguson: A kereszténység bölcsője
Gaston Maspero: A zsidók ókori története