Áron ​könyve 37 csillagozás

Jim Shepard: Áron könyve

Aron, ​a történet elbeszélője Lengyelország német megszállása idején családjával együtt Varsóba kényszerül, ahol nélkülözés vár rájuk. A gettóban élő gyerekekből összeverődő maroknyi csapat tagjai nap mint nap életüket kockáztatva szöknek át a falon, hogy csempészéssel és sefteléssel szerezzék meg a betevő falatot. Eközben a zsa- rolókkal, a zsidó, a lengyel és a német rendőrökkel, valamint nem utolsósorban a Gestapo fenyegetésével is meg kell küzdeniük.
Családjának elvesztése után Aront a valóságos személyről mintázott, elismert orvos, Janusz Korczak veszi magához, aki a náci megszállás idején minden erejét a varsói árvaház fenntartásának szentelte. Mint tudjuk, mindannyiuk útja a treblinkai haláltáborba vezetett. Vajon Aronnak sikerül megmenekülnie, hogy hírét vigye, milyen megpróbáltatásokon mentek keresztül a gettó gyermekei?

Jim Shepard gyermeki nézőpontból láttatja a történelem legsötétebb időszakát úgy, hogy a nyomasztó történetet megindító, izgalmas… (tovább)

Eredeti cím: The Book of Aron

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Alexandra, Pécs, 2016
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633577462 · Fordította: Getto Katalin
>!
Alexandra, Pécs, 2016
240 oldal · ISBN: 9789633578131 · Fordította: Getto Katalin

Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 43


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Jim Shepard: Áron könyve

Megrázó, szörnyűséges történet. Ilyenkor az ember átértékeli az életét. Tényleg probléma az, amin napok óta rágódok, vagy tulajdonképpen semmiség? Hiszen itt vagyok, élek, van mit ennem, és legfőképpen itt van a családom. Mindenem megvan.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.hu/2016/06/jim-shepard-aron-k…

4 hozzászólás
wzsuzsanna P>!
Jim Shepard: Áron könyve

Nehéz számomra az ilyen könyveket értékelni, hiszen önmagában a témát nagyon fontosnak tartom, és egy ilyen történet olvasása közben sokkal kevésbé veszek figyelembe olyan technikai dolgokat, amiket más regényeknél igen. Az nagyon tetszett, hogy gyerekek szemszögéből ismerhettem meg a varsói eseményeket (még a „tetszett” szót is annyira abszurdnak érzem ebben az esetben), hátborzongató volt, hogyan váltakozik Aron elbeszélésében a fájdalom és a teljes közöny. Mégis volt egy kis hiányérzetem, tőlem Aron nagyon sokáig távol maradt a történetben, mintha ő sem akarta volna igazán, hogy megismerjem vagy megszeressem.
Az csak a ráadás, hogy neveléstudomány szakon végzettként lesült a bőr a képemről, hogy ennyire keveset tudtam Janusz Korczak-ról, örülök, hogy ezt egy kicsit sikerült pótolnom. Összességében szerintem egy fontos könyv, aminek minél több emberhez el kellene jutnia.

KBCsilla P>!
Jim Shepard: Áron könyve

Nehéz értékelést írni egy olyan történetről, amiről tudjuk, hogy igaz, és ráadásul nem akármilyen igazságról szól.
Először azt akartam írni, hogy a gyerek szemével megélt katasztrófa sokkal nagyobb, mint a felnőtt szemével megélt, de aztán rájöttem, hogy azok a gyerekek a lelkükben már javában felnőttek, sőt, vénemberek voltak.
Ismét a hasonlatosság: a stílusa alapján előkerült az agyamban az Egy komisz kölök naplója.
Néha olvasás közben az volt az érzésem, hogy nem százas teljesen Áron.
Vagy csak a fájdalmat, a félelmet titkolandó vette fel ezt a vagány stílust?

Könyvtári könyv volt.

dianna76 P>!
Jim Shepard: Áron könyve

Számomra megunhatatlan téma a II.Világháború egyik legborzalmasabb része, az ami a zsidókkal történt, a gettósításuk, az elhurcolásuk, a szenvedésük, a szörnyű, és embertelen haláluk, legyilkolásuk.
Mióta csak megjelent ez a könyv, azóta vártam, hogy elolvashassam. A gyermekszemszögből való megírása különösen vonzott. Most viszont azt kell mondanom, nekem nem ez volt a legjobb könyv e témában, az eddig olvasottak közül.
A könyv, Áron története három szakaszra osztható. Az elsőben bepillantást nyerhetünk a családjának a hétköznapjaiba. Akkor még normál mederben folyt az élet. Télen iskola, nyáron munka, hogy könnyebb legyen a megélhetés. Volt Áronnak születésnapi zsúrja, sőt még étterembe is eljutott. A háttérben pedig szólt a rádió, s benne Janusz Korczak műsora.
Aztán kitört a háború, s ezzel kezdetét veszi a történet második szakasza. Légiriadók szirénái, bombázások, sárga karszalag, a zsidókra kirótt szabályok, s a fal. A fal, mely elzárta a zsidókat a külvilágtól, s egyre lehetetlenebbé tette az életüket. Nyomor, éhezés, tetvek, betegségek, halál. Ez a sok rossz együtt meghozza a következő szakaszt: tengernyi elárvult gyermek, árvaház. Ebben az árvaházban találkozhatunk (ismét) Dr. Korczakkal, aki Áront is gyermekévé fogadja. Ebben a harmadik részben még inkább átérezheti az olvasó a szenvedést, nyomort, hiszen itt ártatlan gyermekekről van szó. A regény vége csak sejteti mi lesz az árvák, s velük együtt narrátorunk, Áron sorsa is. Elszorul az ember szíve, a torkában gombóc lesz, ahogy az utolsó oldalakat olvassa. spoiler

Adrienn57>!
Jim Shepard: Áron könyve

Több könyvet olvastam a témában, de soha nem volt még egymáshoz hasonló sem, hiszen a borzalmakat mindenki , minden család, minden oldalról, másként élte át, így nincs annyi történet, amennyi elég lenne. Így van ezzel a könyvvel is, ami egy gyerek szemüvegén keresztül vezet végig a kezdetektől a vonatra szállásig. Eleinte, kicsit szívmelengetőnek éreztem a furfangos, gyermeki csibészkedést, ha nem tudtam volna, hogy ez egy küzdelem része. amivel minden egyes nap túlélése volt a tét.
Az árvaház működését létrehozó és irányító Janusz Korczak és Stefa odaadó, mindent feláldozó tevékenysége, ha nem is tudta megmenteni a gyerekeket, de hallatlan szeretetről, elhivatottságról, önfeláldozásról mutat példát.

XX73>!
Jim Shepard: Áron könyve

Megfogott a könyv tárgyilagos hangvétele. Egy zsidó kiskamasz mesél életének első emlékeiről, hogyan éltek régebben falun, majd miként költöztek a nagyvárosba. Varsóba. Valamivel Lengyelország lerohanása előtt.

Mintha teljesen természetes lenne, tudósít a gettóba költözésről. Mintha teljesen természetes lenne, elmeséli, hogyan szereztek és csempésztek élelmiszert 12-13 éves gyerekek a gettó ellátására és családjuk számára pénzt keresni. Mintha teljesen természetes lenne, hogy az élet egyre veszélyesebbé válik, és hirtelen itt is meg ott is főbe lőnek felnőttet és gyereket. És hogy léteznek kollaboránsok is.

Ebben a helyzetben a morális kérdések megkerülhetetlenek. (Engem nagyon feszített a történet egyik szála, de könyv befejező mondata mindent helyre tett. Zseniális.)

Ameriel>!
Jim Shepard: Áron könyve

Az elején kicsit nehéz együttérezni a főszereplővel, addig még nem értjük őt meg rendesen, nehéz a szívünkbe zárni. Az író folyamatosan adagolja az információkat, és a történet végére egy teljesen szerethető gyereket kapunk.

Számomra az utolsó pár oldal volt a legmegrázóbb, az ahogy Korczak bánt a gyerekekkel nagyon megható. Még egy ilyen helyzetben is, nem magára gondolt, hanem a gyerekeire.

Valahogy én most ezt annyira nem tudtam átérezni (kivétel az utolsó pár oldalon), valami hiányzott belőle.

Bővebben a blogban: http://ameriel-konyvei.blogspot.hu/2016/07/jim-shepard-…

4 hozzászólás
langimari>!
Jim Shepard: Áron könyve

Jim Shepard könyve egy sokadik gettóskönyv, és az is igaz, hogy a gyermek főszereplő szemszögéből megírt történetek is sokasodnak, ez a könyv azonban nem sikerült rosszul. Aront lehetett szeretni és nem szeretni, pici humor is fűszerezte néha a történeteket, neveléstörténeti szempontból pedig megfigyelhettünk egy olyan korszakot, amikor a gyermekek még nem voltak a szüleik és a felnőttek bálványai, nem majomszeretet igazgatott egy családot. A gettóba kényszerített zsidókat se látjuk kivétel nélkül ártatlanoknak és szenteknek, ugyanolyanok, mint mi mindnyájan. Emberek, jók és rosszak, tolvajok, koldusok, szorgalmasak, tiszták, vagy piszkosak, szeretetre méltóak, hősök és gazemberek. Szeretem továbbá, amikor valódi történelmi eseményekből készült regényeknek valódi szereplői is vannak, a történetnek érdemes utánaolvasni. Így tehettem ezúttal is a könyv kapcsán: a lengyel orvos Janusz Korczak és segítőtársa Stefania Wilczynska a valóságban is Treblinkába kísérte a felügyeletük alatt álló varsói zsidó árvaház gyermekcsapatát. Emberségük, példa nélkül való hősiességük, kitartásuk, hűségük és bátorságuk számomra egy csoda. Isten áldja meg őket!

Kriszti515>!
Jim Shepard: Áron könyve

Számomra nagyon mélyen érintő ez a 2. világháborús téma. Szörnyűnek és borzasztónak találom. Na hát ha még csatlakozik hozzá egy beteg fiú története, teljesen kész vagyok. Így talán még borzasztóbb az egész, nem elég hogy egy gyereknek ilyeneket kellett átélnie, még akkor küzd mással is. Nem nagyon van mit róla írni, szomorú történet.

Ancsa07>!
Jim Shepard: Áron könyve

Szívszorító történet a szörnyűséges múltból. A csíkos pizsamás fiú hangulatát ébresztette fel bennem…
:)


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

… amúgy meg a mi családunkban a fogfájást is azzal szokták gyógyítani, hogy odasóznak egyet, ahol nem fáj, hadd fájjon ott is.

7. oldal

dianna76 P>!

– A gyereknek joga van a tisztelethez – szavalta. – A gyereknek joga van a fejlődéshez. A gyereknek joga van a bánathoz. A gyereknek joga van a tanuláshoz. És a gyereknek ahhoz is joga van, hogy hibázzon.

233. oldal

dianna76 P>!

A szüleimtől az Aron nevet kaptam, de apám gyakran mondogatta, hogy inkább „Mit csináltál már megint?” – nek kellett volna nevezniük.

(első mondat)

2 hozzászólás
dianna76 P>!

– (…) Egyszer elloptam valamit a savanyúságos hordóból, de hasmenést kaptam tőle.
– Gondolom ebből megtanultad, hogy nem szabad lopni – mondtam.
– A lopás csúnya dolog – felelte.
– Éhezni is csúnya dolog – válaszoltam erre.

99. oldal

[névtelen]>!

– Mindenki látni szeretné, mit hoz a jövő – szóltam erre.
– Ugyan! Hiszen a kezünkben lévő csésze alját sem látjuk! – válaszolta Korczak, aztán belefújta az orrát a zsebkendőjébe és jó éjszakát kívánt.

[névtelen]>!

– Mindenki nagy tervekkel kezdi – jelentettem ki. – Aztán később rájön, hogy a dolgok máshogy működnek.
Korczak elnevette magát.
– Áron könyve, 2.fejezet, 2.vers – mondta. – És nem marad más, csak az elhomályosuló látás és a megfáradt láb.

wzsuzsanna P>!

Mi, akik itt voltunk… Ha egyáltalán látjuk még egymást, miután vége lett ennek az egésznek… Hogyan tudunk majd egymás szemébe nézni anélkül, hogy meg ne kérdeznénk: hogyhogy éppen neked sikerült túlélned?

199. oldal

Marcsi061 >!

Ha az ember nem szemlélné közönyösen mások halálát, jelentette ki, a tulajdon élete is százszor értékesebb volna.

163. oldal

Marcsi061 >!

– Tudod, miről álmodom? – kérdezte Korczak. – Egy jeruzsálemi szobáról, benne egy asztallal, az asztalon pedig papír, amire írhatok. A ház falai üvegből vannak, hogy egyetlen napkeltét és naplementét se mulasszak el. Én vagyok a néma zsidó, aki ki tudja, honnan jött.

164. oldal

dianna76 P>!

Jobb, ha az embernek senkije sincs, akkor nem is hiányzik neki senki.

69. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Diane Ackerman: Menedék
Anthony Doerr: A láthatatlan fény
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Robert Merle: Mesterségem a halál
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Kristin Hannah: Fülemüle
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Gárdos Péter: Hajnali láz
Leon Uris: A királynő törvényszéke