Mercury ​és én 17 csillagozás

Jim Hutton – Tim Wapshott: Mercury és én

"Alig hunyta le a szemét Freddie ’91 novemberében, azonnal telefonhívások és levelek özöne árasztott el. Úgy tűnt, az egész világ szeretne egy könyvet arról a Freddie-ről, akit én ismertem.
Az elmúlt néhány, igencsak keserves évben sok ismerősöm próbált segítségemre lenni abban, hogy fogyasztható formába öntsem gondolataimat, én azonban mégis úgy döntöttem egy közeli barátomat, Tim Wapshottot fogom felkérni a könyv megírására. Először is, ő igazi író, ezenkívül pedig, azt hiszem, jobban ismer engem, mint én magam.
Freddie Mercury nyílt, szókimondó ember volt, ezért úgy éreztem, ő is azt kívánná, hogy a kettőnkről írt könyv ugyanilyen őszinte és tárgyilagos legyen."
Jim Hutton

Egy hiteles könyv a híres rocksztár életéről
Ahogy a társa látta Freddie-t…
Milyen volt Freddie valójában?

Tartalomjegyzék

>!
Lap-ics, Debrecen, 1996
236 oldal · ISBN: 9634341756 · Fordította: Nitkovszki Staniszlav

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Freddie Mercury · Robert Maxwell

Helyszínek népszerűség szerint

London · Budapest · Magyarország · Hollywood


Kedvencelte 4

Most olvassa 10

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

pável >!
Jim Hutton – Tim Wapshott: Mercury és én

Egy halhatatlan zenészről, minden esendőségével: a sztárság, a megközelíthetetlenség magányának minden allűrjével. Talán túl sok is a részlet, bár a kiadó és a korabeli közönség bizonyára kevesellte. Néhol túlságosan intim is, ahogyan a szerető (aki amúgy fodrász, de most épp kertész) bepillantást enged az ágyukba, az meg pl. megmosolyogtató, ahogy megmutatja őt a fürdőkádban is, ahol Freddy az ébren töltött életének jelentős részét töltötte lubickolva… De az megint sok talán (nekünk, de a szerzőnek jogos, személyes sérelem), hogy Freddy miként alázta őt néha, majd hogy vásárolta vissza a bocsánatát… Mindezek mellé kapunk japán díszhalakat, kedvenc házimacskákat és egyéb partiállatokat, no meg szordínósabb házi ünnepeket. Sok-sok apróság (amikből a mi életünk áll) és megalománia (pl. shopping-körút Japánba) egybegyúrva – de a zajos kavalkádon egy zseni életvitelszerű magánya üt át vízjelként.
Zabálhatta a „rajongók” falkája. Emberi, nagyon is emberi mindezen pokolra szállás és mennybemenetel. Habzsolta az életet, és ennek meglett az ára, de Freddy hatalmas borravalót tett le a számla mellé. Köszönjük, hogy járt itt.
(Még hátra van nekem két könyv róla, véletlen, hogy épp ezzel kezdtem.)

(épp ma jött szembe: https://fidelio.hu/plusz/freddie-mercury-hangja-a-zenek… )

diamondfox P>!
Jim Hutton – Tim Wapshott: Mercury és én

Az érzés, amikort azt hiszed, hogy gyorsan letudod a könyv maradékát az este, majd fél 12-kor fejezed be végül a könyvet. És reggel kelsz dolgozni.

Nos, nem hittem volna, hogy újra beránt egy Mercury sztori. Lassan végére érek a magyar Mercury/Queen gyűjteménynek, viszont jó is ez, hogy így több szemszöget is megismerhet az ember, mert nem lehet csak az egyik és csak a másik oldalnak hinni. A vége igazán méltatlanra sikerült, hallottam, hogy Mary tagadta, hogy így bánt volna a Hármassal, de több helyen olvastam az, hogy bizony sajnos így volt. (Tanulság: írásban rögzítsetek mindent, mert az áspiskígyók kiforgatják a szavaitokat.)

Imádom, hogy Jim Freddie-t, az embert szerette, nem Freddie Mercury rocksztárt. Imádom, hogy képes volt ezt a könyvet megírni mintegy emlékállításképpen.
Imádom, hogy a macskáks csak jöttek-jöttek és jöttek. :)

Sajnos ez a könyv annyira régen került kiadásra, hogy azóta beszerezhetetlen és meg is viselte az idő – pl. én könyvtári példányt olvastam és ennek már nincs meg az eredeti borítója (még annyira se maradt egybe, hogy az újrakötésre rátehessék), viszont meglepő, hogy talán kettő elütési hibát találtam az egész könyvben, ma meg néha egy-egy sokkal jobban még több hiba hemzseg. Ez volt az esztétikai része, jöjjön maga a tartalom: nekem ez annyira naplószerű volt, hogy nem tudok rá 5 csillagot adni, pedig szívem szerint megtenném. Viszont így emlékezni egy-egy hosszabb beszélgetésre nekem kicsit furcsa és hiteltelen. Egy-egy esemény persze, megmarad az emberben, de ez túlzás volt. Sőt, néha kicsit túl intim volt a könyv. Az utolsó nagy fejezetről nincs új amit le tudnék írni, csak azt, hogy megint megsíratott. Komolyan, miért? Nem ismertem ezt az embert, semmi, de egy szimpla könyves karakterhalál se síratott meg soha!

Azt semmiképp sem bánom, hogy elolvastam, jól esett megismerni Jimet és az Ő Freddiejét. Igaz társ volt az utolsó években. És külön imádtam a fényképeket a végén! Meglepődtem, de ezek belsős fotók voltak, tehát olyanokat is láttam, amit eddig sehol. Csodálatos ♥

„Kukucs!”

Judyt IP>!
Jim Hutton – Tim Wapshott: Mercury és én

Ez egy nagyon kedves és érzelemdús visszaemlékezés attól az embertől, aki tényleg teljes szívéből szerette Freddie-t. Jim fantasztikus társ volt, aki annyi, de annyi mindent elviselt, eltűrt az évek alatt, amíg Freddie társa volt. Ápolta őt, vigyázott rá, szerette, biztatta. Tényleg igazi társa volt. Azután pedig még többet tűrt, hogy a szeretett személy elhunyt.
A történetek sokszor megmosolyogtattak, nagyon örültem, hogy nyomot hagyott Magyarország Jimben, azonban a vége felé közeledve egyre többször potyogtak a könnyeim. Sokszor felolvastam a könyvből Kedvesemnek, sokszor pedig szünetet kellett tartanom egy-egy résznél a felolvasásban, mert annyira szorította torkomat a sírás.
Méltatlannak tartom azt az eljárási módot, amivel Jimmel, Joe-val (Joe Fanelli) és Phoebevel (Peter Freestone) szemben eljártak Freddie halála után, de legfőképp Jimmel szemben tartom igazságtalannak. Azt meg már csak halkan jegyzem meg, hogy Maryben hatalmasat csalódtam. :(((

Szóval ahogy olvasom a könyveket Freddie-ről és a Queenről, egyre inkább értem, hogy miért mondják/mondták, hogy a Bohemian Rhapsody című film sok-sok dologban eltér a valóságtól. De a hangulatát mégis csak nagyon szeretem. :)

A szerkesztése azonban elég gyengére sikerült a kötetnek. A különböző történetek, melyeket felelevenít Jim annyira egybeolvadnak, hogy nehéz elkülöníteni őket. Mivel egy történeten belül is több bekezdés van – melyeknek első sorát szépen beljebb húzták –, mégis a következő történet is ugyanígy van „elválasztva”. Azt hiszem ezeknél jobb lett volna, ha akad egy plusz soremelés is.
Ez akkor volt igazán zavaró, amikor éppen felolvastam egy történetet, benne voltam a lendületben, aztán váltás, én meg fél mondat után megálltam és közöltem: „Ja, ez már egy másik történet.”

De Jimet szívembe zártam. Nagyon kedves, szeretetre méltó embernek találom a könyv alapján és természetesen sokat jelent, hogy ebből a szemszögből is megismerhettem Freddie Mercuryt. :)

>!
Lap-ics, Debrecen, 1996
236 oldal · ISBN: 9634341756 · Fordította: Nitkovszki Staniszlav
cicus61 P>!
Jim Hutton – Tim Wapshott: Mercury és én

Nem az irodalom egyik gyöngyszeme, de nem is volt a cél. Valaki, akivel évekig együtt élt, szerette, látta a gyönge és vidám pillanatokban és Ő osztotta meg Velünk ezeket az élményeit. Fantasztikus volt. Szinte velük éltem át Én is a rossz és jó pillanatokat. A végén persze sírtam is, hiszen rossz volt, mikor elment. Nekem is nagyon hiányzik, pedig nem éltem Vele :( A zenéje és a hangja megmaradt Nekünk és IGEN Örökre meg is marad. Ő és a Queen letett velemit az asztalra, amitől Örökre emlékezni fogunk Freddire!!!! :) Imádtam!!!!!

robinson P>!
Jim Hutton – Tim Wapshott: Mercury és én

Érdekes, de nem mély, nem úgy életrajz. Egy ember, aki ott volt Vele, a közelében és szerette úgy, ahogy volt. Ápolta. Pár év története a barát oldaláról elmesélve.
Apró adalék, színes kiegészítés.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/11/freddie-mercury.html

1 hozzászólás
Zizu P>!
Jim Hutton – Tim Wapshott: Mercury és én

Hihetetlen volt ez a könyv. Szívhezszóló, Freddie-hez méltó visszaemlékezése volt ez egy őszinte, szerény, teljes mértékben szeretetre méltó férfinak. Jim szavai teljesen más megvilágításba helyezték számomra Freddie-t. Imádtam a könyv minden oldalát, minden apró kis történetet a szívembe zártam. Azt hiszem valahol titkon mindenki olyan párt keres magának, mint amilyen Jim volt Freddie számára.
Mindig is szerettem a Queen zenéjét de a Bohém rhapszódia óta imádom őket. Azonban ezt a könyvet olvasva szembesültem azzal, hogy a film mennyire sok ponton eltér a valóságtól. Természetesen én a könyvet veszem alapul mivel valós történeteket mesélt el.
Ami negatív meglepetés volt számomra az Mary viselkedése. Szépet nem tudnék mondani róla, csúnyát pedig nem szeretnék. Nagyot zuhant a szememben.
Mindent összevetve azt hiszem mondhatom, hogy ez a könyv meghatározó élmény volt számomra. Mindenkinek ajánlom.

Sisyll>!
Jim Hutton – Tim Wapshott: Mercury és én

Azt hiszem rosszul választottam, mikor kivettem ezt a könyvet, hogy Freddieről olvassak. De csak ez volt a könyvtárban…
Magánéleti dolgokról azért nem szeretek olvasni, mert olyan, mintha nagymennyiségű bulvár újságokat bújnék. A felét nem merem elhinni. Mindegy, ezt kivettem, elolvastam. A hátuljára odaírták: „egy hiteles könyv a rocksztár életéről.” Néha csak pislogtam, hogy Freddie tényleg ilyen lett volna, és egyáltalán mit evett Jimen? De hát na. Nem voltam ott. Meg aztán amikor a rajongó imádott bálványáról olvas, és esetleg meghökkenti egy-két információ, akkor kicsit szkeptikus, és nem hajlandó elhinni a dolgokat. Végül is semmi rossz nincs Freddieről, nem volt rossz ember. Sőt! Csak ez a könyv, kicsit máshogy mutatja be, mint ahogy elképzeltem.
De azért még próbálok pár Mercuryről szoló könyvet megszerezni, elolvasni. Aztán összerakom a magam kis puzzlejét.
A dolgokon mondjuk nem változtat. Számomra akkor is a legzseniálisabb előadó marad, míg világ a világ.

Timi98>!
Jim Hutton – Tim Wapshott: Mercury és én

Ez a mű – véleményem szerint- Peter Freestone könyve mellett a legrészletesebb, legszemélyesebb írás, amely betekintést enged Freddie Mercury és hozzátartozói életébe. Nagy részletességgel mutatja be a minden napokat és Freddie igazi énjét: a néha makacs, önfejű, gyerekes, de odaadó, nagylelkű, tehetséges és jószívű embert. Bemutatja közös életét Jimmel, a boldog napokat, illetve a kevésbé jó időszakokat közös életükből. A turnékat, a Queen közös munkálatait és azokat a momentumokat, amelyeket csak néhányan élhettek át az ő életéből.
Összeszedett és kellemes olvasmány, sokszor humoros és olykor megható sorokkal. Nagyon megkedveltem Jimet és Phoebet is. Ezzel szemben Mary a könyv alapján egyáltalán nem olyan ember, mint amilyennek a rajongók elképzelik: spoiler kegyetlen és önző, nem tudni ez mennyire túlzó/finom megfogalmazás spoiler. Azt sem tudni, mennyire hiteles ez a könyv, de én úgy érzem, hogy nagyon. Jim pont úgy mesél Freddieről, mint mások, akik a legközelebb álltak hozzá egész életében. Nekem tetszett, emléket állít Freddienek.


Népszerű idézetek

Sisyll>!

Egyik újság azt állította, Freddie megkérte Dave Clarkot, hogy tegye halhatatlanná a zenéjét. Ez nem volt igaz. Freddie tudta, zenéje ki fogja állni az idő próbáját.

199. oldal, Az elszakadás

pável >!

Hogy a magyar rajongók lelkesedését meghálálja, Freddie elhatározta, a koncerten el fogja énekelni a „Tavaszi szél”-t, egy közkedvelt, lírai magyar népdalt. A dal szövegét csak az előadás előtti délutánon kapta kézhez, ezért a maradék időt azzal töltötte, hogy kint járkált fel-alá az erkélyen, és kétségbeesett erőfeszítéssel próbálta eszébe vésni a szavakat.

Elterelő hadművelet

Kapcsolódó szócikkek: Budapest · Freddie Mercury · magyar nyelv · népdal · Queen
pável >!

Freddie közelebbről is szemügyre vette az asztalt, aztán megcsókolt.
Nem sokkal később arra kért, készítsek egy összecsukható asztalt a hálószobába. A mozgatható lábak miatt egy rémálom volt elkészíteni ezt az asztalt, a fényezése pedig jó egy hónapot vett igénybe, de végül ez is megvolt. Freddie majd’ elolvadt a gyönyörűségtől. Rögtön rápakolta a kedvenc fényképeit és még néhány dísztárgyat. Most döbbentem rá, hogy megkaptam a választ régen feltett kérdésemre – mit lehet adni valakinek, akinek mindene megvan? Saját kezűleg készített bútoraimmal határtalan örömet tudtam szerezni Freddie-nek.
Első és legfőbb szenvedélyem mégis a kertészkedés maradt.

A Duckingham palota

pável >!

Egyszer, épp azon a napon, amikor a Daily Mirror tulajdonosának, Robert Maxwellnek a holttestét a Kanári-szigeteken partra vetette a víz, megállítottak minket Garden Lodge bejáratánál.
– Hogy van Freddie? – kérdezte a Mirror riportere.
– Jobban, mint Maxwell – vágta oda neki csípősen Terry.

Az elszakadás

Kapcsolódó szócikkek: London · Robert Maxwell
pável >!

Azokban az utolsó hetekben rengeteg zenét hallgatott – a sajátját sohasem –, különösen a Natalie Cole által előadott régi szerelmes dalokat kedvelte.

Az elszakadás

Kapcsolódó szócikkek: Natalie Cole · zene
Timi98>!

Egy gyors mikrofonpróba után részt vettünk egy hatalmas magyar ünnepségen, ahol nem volt olyan magyar étel, amit alaposan meg ne szórtak volna azzal az átkozott piros paprikával.

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: étel · Magyarország
pável >!

Mivel a Queen novemberben aláírt egy szerződést a Walt Disney Corporation tulajdonában álló Hollywood Recordsszal, az „Innuendo” videója a legmodernebb animációs technikák felhasználásával készült. Fantasztikusra sikerült, de később, az Öböl-háború miatt többször is megvagdosták, különösen egy olyan részt vettek ki belőle, amelyben idézetek voltak az iszlám szent könyvéből, a Koránból.

Fogynak a barátok

Kapcsolódó szócikkek: cenzúra · Hollywood · Queen
Marcsi061>!

Minden befejezett kapcsolat újabb gátat emel az emberben, amit később aztán roppant nehéz lebontani.

64. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Lévai Balázs: Lovasi
Peter Freestone: Freddie Mercury
Steven Tyler – David Dalton: Nem zavar a zaj a fejemben?
David Bret: Borotvaélen
Richard Carman: Robert Smith & The Cure
Mark Eglinton: James Hetfield
Michelle Marly: Édith Piaf és a szerelem dala
Rick Sky: Freddie Mercury élete
Michael Jackson: Holdséta – Moonwalk
Bradányi Iván: Edith Piaf