JFK ​– Gyilkosok nyomában 13 csillagozás

Jim Garrison: JFK – Gyilkosok nyomában

Kérem, ne úgy olvassák ezt a könyvet, mint egyet a sok közül, melyek Kennedy elnök meggyilkolásának száraz tényeit próbálják elemezni. E könyv inkább egy olyan ember tapasztalatainak krónikája, aki megpróbálta kideríteni az igazságot, s kézre keríteni és bíróság elé állítani azokat, akik felelősek voltak a gyilkosságért. Nem külső kritikusként írok tehát, hanem résztvevőként, mint államügyész és mint nyomozó. A merénylet idején, 1963. november 22-én New Orleansban voltam kerületi államügyész. Mivel pedig a gyilkossággal vádolt Lee Harvey Oswald a merényletet megelőző nyarat New Orleansban töltötte, azonnal bevontak az ügybe. Több mint három évvel később, 1967 márciusában az általam vezetett vizsgálat Clay Shaw letartóztatásához vezetett, aki az International Trade Mark vállalati igazgatója, egyben a New Orleans-i vezető körök ismert személyisége volt, és akit John Kennedy megölésére szőtt összeesküvéssel vádoltunk.

>!
JLX, Budapest, 1992
362 oldal · ISBN: 9637822143 · Fordította: Süle Gábor, Vadász Gyula

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Szelén>!
Jim Garrison: JFK – Gyilkosok nyomában

Mindig is nagyon érdekelt a két Kennedy élete és természetesen halála is, ennek az volt az oka, hogy kisgyerek koromban olvastam a Kékfényből ismert Szabó László Gyilkosság-megrendelésre című könyvét. Azóta is ha róluk szóló filmet vagy könyvet látok, felcsillan a szemem. Így voltam ezzel a könyvvel is.
De egy kicsit csalódást okozott nekem. Nagyon érdekesen kezdődött, de aztán valahogy leült az egész, de a legrosszabb a vége volt, amikor is Carl Oglesby ír egy kb 15 oldalas védőbeszédet Garrison mellett. Ez igen nagyon elvette a kedvemet az egésztől, mert nem értem mi szükség volt rá. Szerintem maga a könyv önmagáért beszélt, tények és tények, nyomozások, elhallgatások, fényképek, Zapruder film, Warren-bizottság, bírósági jegyzőkönyvek, ezek mind-mind nagyon érdekes dolgok, elgondolkodtatóak és persze tartok tőle, hogy sosem tudjuk meg, mi volt az igazság, de az azért nagyon érdekes, hogy maga Robert Kennedy nem osztotta Garrison véleményét ebben az egész ügyben.

Kovács_Cintia_2>!
Jim Garrison: JFK – Gyilkosok nyomában

Ez a könyv egy nagyon rejtélyes témában több kérdést hagyott maga után, mint amennyit megválaszolt. Hogy lehet hogy nem nyírták ki ezt a hapsit, hanem boldog öregkort élt meg? Ki irányít kit? Mi az igazság? Hol a logika? Ha ennek csak egy része is igaz, akkor hogy lehet egy fél világot gyakorlatilag teljesen hülyének nézni?
Amit viszont megválaszolt: a világot a pénz és a hatalomvágy irányította már régebben is.
Nekem hiányzott belőle néhány nagyon érdekes dolog, mint pl az Umbrella man, a Babushka Lady vagy a Badge Man akik színesíthették volna az itt-ott kicsit száraz, unalmas „ügyet”.
spoiler


Népszerű idézetek

Kovács_Cintia_2>!

Megjegyzendő, hogy az ember homloka és halántéka leginkább a fejének elülső részén található.

Szelén>!

Hogy megértsük, mennyire eltértek itt az igazságtól, tudni kell, mi a különbség egy automata kézifegyver és egy revolver között. Egy automata fegyver esetében a golyók egy tárban vannak, mely a fegyver markolatának belsejébe illeszkedik. Minden egyes alkalommal, mikor a fegyvert elsütik, a töltényűrben maradt üres töltényhüvelyt automatikusan távolítja el a kidobó mechanizmus, miközben a tár alján lévő rugó a helyére tolja az új töltényhüvelyt a lövedékkel. Az amerikai hagyományok szerint kialakított és a Vadnyugatról ismert kézifegyver, a revolver esetében a golyók egy körkörös forgó tárban vannak, és a fegyverelsütés után nem dobja ki automatikusan a töltényhüvelyeket.

Szelén>!

Reid, aki hosszú ideje a francia negyedben lakott és mind Oswaldot, mind pedig Thornleyt jól ismerte, elmondta, hogy többször látta őket együtt. Egyszer 1963 szeptemberének első napjaiban találkozott velük a Bourbon House-ban, amely egyik felében bár, másikban étterem volt a francia negyedben. Thornley, aki rendszerint roppant hosszú hajat viselt, épp akkor érkezett vissza valami utazásból. Ez alkalommal meglepően rövid volt a haja, pontosan olyan, amilyet Oswald mindig is hordott. Reid meg is kérdezte őket: – Mi van, fiúk? Tisztára ikreknek néztek ki.

Baki P>!

Kérem, ne úgy olvassák ezt a könyvet, mint egyet a sok közül, melyek Kennedy elnök meggyilkolásának száraz tényeit próbálják elemezni.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Kennedy-gyilkosság

Hasonló könyvek címkék alapján

Ron Stallworth: Csuklyások
Rajiv Chandrasekaran: Zöld Zóna
Jon Ronson: Kecskebűvölők
Wil Haygood: A komornyik
Hahner Péter: Az Egyesült Államok elnökei
William J. Dobson: Diktatúra 2.0
Robert Dallek: Befejezetlen élet
Richard Wright: Feketék és Fehérek
John Jakes: Amerikai álmok
Bill O'Reilly – Martin Dugard: Lincoln