Vérrítusok (A Dresden-akták 6.) 33 csillagozás

Jim Butcher: Vérrítusok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ha sorra vesszük Harry Dresden eddigi megbízásait, határozottan nem az tűnik a legrosszabbnak, hogy egy felnőttfilm-forgatáson kell nyomoznia. Ám természetesen a legújabb ügyben is van valami hátborzongató. A film producere úgy véli, valaki elátkozta őt – ám mégis a körülötte lévő nők halnak meg.

Harry helyzetét az sem könnyíti, hogy ebbe a bizarr, rejtélyes nyomozásba Thomas, a kacér, arrogáns vámpír rángatta bele, akinek finoman szólva is kétes a híre. A vámpír valamilyen módon személyesen is érintett az ügyben, bár Harry eleinte nem érti, hogyan. Aztán előkerül egy csontváz Thomas családjának szekrényéből, ami mindent a feje tetejére állít…

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Delta Vision, Budapest, 2020
560 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633953198 · Fordította: Tüzér Judit

Kapcsolódó zóna

!

Dresden, az egyetlen mágus, aki megtalálható a telefonkönyvben

18 tag · 13 karc · Utolsó karc: 2021. június 3., 14:52 · Bővebben


Kedvencelte 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

vicomte P>!
Jim Butcher: Vérrítusok

A Dresden akták 6. része a világépítés terén már nem tartogat meglepetéseket. Ha úgy vesszük, az előző részekben Butcher szépen körbe rajzolta a saját kreálmányú World of Darknessét, nagyjából az összes jelentős nem evilági, mágikus teremtményt és azok különböző hatalmi csoportosulásait bemutatta egy-egy nyomozáson keresztül, úgyhogy szépen neki is lát, hogy kiszínezze őket.
Ebben a részben a vámpírok Fehér Udvartartása kerül a középpontba, és annak tagjai spoiler, akik, bár a legkevésbé számítanak szörnyetegnek a vámpírfajokok között, de mégiscsak az embereket szipolyozzák – nem ritkán azok haláláig.
A könyvben tényleges fő cselekménye egy megbízással kezdődik, amelyben Dresdent az előző kötetekben megismert Thomas, a Fehér Udvartartás urának nem szeretem fia bízza meg, hogy próbálja meg kideríteni, hogy miért hallnak meg sorra rejtélyes körülmények között – valamiféle irreálmágikus entrópia átok következményeként – egy pornófilm stábjának tagjai közül egyre-másra a csinosabb nők*. Harry persze viszonylag hamar rájön, hogy rituális mágia van a dologban, ám az, hogy ki és főleg miért igyekszik eltenni a láb alól a lányokat, már kicsit bonyolultabb kérdés.
Nagyjából kiderül, hogy senki sem az, mint akinek látszik és bár a gyilkos spoiler motivációja elég egyszerű, de a kavarások mögötti kavarások miatt mégsem olyan egyértelmű, hogy ki, és főleg miért így intézi el a nőket.
Ahogy mondtam, ebben a regényben Butcher már inkább színezgeti a saját kis univerzumát, és nem csak hogy kibővíti, de nagyon is sokat árnyalja spoiler Chicago egyetlen bérvarázslójának múltját és családi viszonyait is.

* Azt azért hadd szögezzem le, bármennyire is egy pornófilm forgatáson játszódik a regény jelentős része, hát emiatt talán még a 12-es karikát sem lenne muszáj kitenni a filmváltozatra.

deen>!
Jim Butcher: Vérrítusok

Még mindig képes az író meglepni. Ez a rész is üdítően szórakoztató és remekül felépített volt. Azt már megszoktam, hogy az író több oldalról borítja főhősünkre az áldást, ahogy azt is hogy ezek a szálak majd valahogy össze is kapcsolódnak. Na, de hogyan? Ezúttal Dresden kénytelen a tettek mezejére lépni, és maga kezdeményezni, ha túl akarja élni a fekete vámpírokat. Szerencsére ebben talál magának társakat, akik sokat dobtak a történeten. Szegény barátunknak pénzt is kell keresnie, ha fizetni akarja a számláit, no meg a bérgyilkost, akit felbérelt, ezért Thomas kérésére elvállal egy munkát egy felnőttfilm forgatáson, szerencsére nem mint főszereplő. Ezzel együtt a Fehér Udvartartással is közelebbi kapcsolatba került, így ebben a részben az ő hátterükről derült ki sok minden. A cselekmény egy pillanatra sem lanyhult, így Harry megint a kiégésig pörög, hiába lenne szüksége némi időre a sorai újrarendezéséhez. Csavaros és izgalmas volt a cselekmény, amihez egy jó adag dresdeni humor is társult.

zamil>!
Jim Butcher: Vérrítusok

Az igazat megvallva, pont a vámpíros történetek amik nem hoznak lázba. Sajnos emiatt ez a rész, nem is hozta azt az izgalmat amit megszoktam. Még jó, hogy a humor változatlan.

kvzs P>!
Jim Butcher: Vérrítusok

Dresden sosem javul meg: szókimondó, vonzza a bajt, és valahogy mindenből kiverekszi magát.
Ebben a kötetben megtudhatunk némi plusz információt a családjáról, beleláthatunk a Fehér Udvartartás viselt dolgaiba, és természetesen megint végigizgulhatjuk, ahogy Harry megmenti a világot és mellesleg önmagát is. Szórakozásnak még mindig kiváló.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Jim Butcher: Vérrítusok

Igy a hatodik rész környékén egyre nehezebb bármit is írni.
Szerencsére nem romlik a minőség.
Szerencsére nem ismétli magát, legalábbis eddig volt mindig valami új valami izgalmas ami arra sarkal, hogy tovább olvassam.
Szerencsére nem csinálnak Dresdenből valami magányos hőst, vannak segítői talán barátai és egy új „ember” is belép az életébe.
Szerencsére ott van továbbra is Bob, ja én személy szerint több Bod-ot szeretnék.
Szerencsére még jó sok rész van hátra, amit remélem majd olvashatok.

BBetti86>!
Jim Butcher: Vérrítusok

Jim Butcher most sem fogyott ki az ötletekből. Ez a Harry Dresden-regény is hozza a minőséget, fordulatokat, izgalmas világot.
Harry fejére vadásznak a vámpírok, és már nincs más választása, mint a nyílt támadás. Ehhez csapatot szervez, és sürgősen pénz is keresnie kell, mert a felbérelt zsoldos fizetés híján a mágust is képes lenne levadászni. Félig ezért, félig szívességből köt ki egy pornó forgatásán, ahol a tulaj hiszi, hogy megátkozták és sorra halnak körötte az emberek. Egy másik vámpír udvar ügyeibe merülhet nyakig, ahol egy olyan igazság várja az anyjáról, amire semmi nem készítette fel előre.
Ahogy Butcher szokta, most sem egyetlen esemény köré szövi a történetét. Ott van a munka a forgatáson, és a két vámpír udvar is. Ugyan a végére sok szál összeér, de addig is izgalmasan és humorral bonyolódik a történet minden szála. Nagyon olvastatja is magát, hiszen folyamatosan mozgásban vannak az események és a szereplők.
Közben jó a világépítés is, a Fehér Vámpírok ügyeiről fogunk most sok mindent megtudni. Ezzel egy újabb mitikus világot épít ki a szerző a regényen belül. Át van gondolva, ötletes, és jól illeszkedik a korábban megtudottakhoz. Thomas karaktere is sokkal árnyaltabb most, és bírtam, ahogy a faja predesztinálja a sorsát.
Harry jelleme is kap egy új színt. Az anyja, a család előtérbe kerül, és kicsit jobban meg lehet érteni, hogy lett a mágus az, aki. Eddig is tudtuk, mekkora a szíve, de most még inkább láthatjuk ezt. Az ironikus, néha cinikus stílusa meg szórakoztató, mint eddig is.
Különben a regényben bőven akad idézhető sor is: vicces is, tartalmasabb is.
Ki kell emelném meg a tibeti kutyát, nagyon megszerettem azt a szőrcsomót! Nem állatos könyv, de Egéren már most jókat mosolyogtam. (Szerintem még fogok is, mert van egy olyan érzésem, Harry tévesen gondolja, hogy Egér kicsi is marad.)
Izgalmas, néhol vicces, máskor szinte ijesztő és izgalmas, remek kikapcsolódás. Kérem a következő részt is! :)

klaudia_kozak P>!
Jim Butcher: Vérrítusok

Ez lett a kedvenc részem a sorozatból. Folyamatosan tud újat mutatni, én meg csak ismételni tudom magam, hogy mennyire imádom Jim Butcher munkáját.

donzella P>!
Jim Butcher: Vérrítusok

Tetszik, hogy a kötetről kötetre bontakozik ki egy életút, úgy, hogy nem kifezetten egy főre koncentrál. A többi szereplő élete, érzelmei, magánélete is begyűrűzik és befolyásolja az eseményeket. Lassan kezdjük elveszíteni a magányos hős szerepét, és átveszi a történetet a csapatmunka dinamikája, mindezt úgy, hogy megtartja a mágus, Dresden – túlsúlyt, de mégsem lesz egy Rambo belőle.
Jöhet a folytatás. :)


Népszerű idézetek

BBetti86>!

Az állás az élet része. Talán már hallottál erről az elképzelésről. Munkának nevezik. Tudod, az történik, hogy addig szenvedsz végig egy halom idegesítő és megalázó dolgot, amíg ki nem fizetik érte a véletlenül sem elég pénzt.

20. oldal

klaudia_kozak P>!

Az épület lángolt, és nem az én hibámból.

(első mondat)

BBetti86>!

Az univerzum hatalmas – mutattam rá. – Senki sem ismerheti az egészet.

22. oldal

BBetti86>!

Mindened meglehet a világon, de ha nincs az életedben szeretet és szerelem, az egész szart sem jelent – vágta rá azonnal. – A szeretet türelmes. A szeretet jóságos. A szeretet mindig megbocsát, bízik, támogat és kitart. A szeretet nem szűnik meg soha. Azonban, amikor minden csillag kihűl a mennyekben, és a mélység színén csend honol újra, azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három.

247. oldal

BBetti86>!

A kacajnak – akárcsak a szeretetnek – megvan a hatalma, hogy túlélje a legrosszabb dolgokat is, amit az élet kínál. Mindezt ráadásul stílusosan.

460. oldal


A sorozat következő kötete

A Dresden-akták sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Ilona Andrews: Magic Bites – Pusztító mágia
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás
Kim Harrison: Dead Witch Walking – Boszorkányfutam
Karen Chance: Árnyak vonzásában
Jennifer Rardin: Harapnivaló
Max Gladstone: Nagyrészt halott
Szergej Lukjanyenko: Utolsó őrség