Nyárlovag (A Dresden-akták 4.) 77 csillagozás

Jim Butcher: Nyárlovag

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amióta a barátnője elhagyta a várost, hogy új szenvedélye szavát kövesse, Harry Dresden lerobbant… minden szempontból. Nem bírja fizetni a lakása bérleti díját. Elmarja magától a barátait. Sőt, már arra sem emlékszik, mikor fürdött utoljára.

A telefonkönyvben megtalálható egyetlen profi mágus megtört emberré lett.

Természetesen, amikor azt hiszi, ennél rosszabb már úgysem jöhet, belibben a képbe a tündék Télkirálynője. Olyan ajánlatot tesz, amit Harry nem utasíthat vissza, legalábbis ha meg akar szabadulni a keresztanyja természetfeletti béklyójától. Remélhetőleg ezzel a pechsorozatának is vége szakad. Elég lesz kiderítenie, ki ölte meg a Nyárkirálynő jobbkezét, a Nyárlovagot, hogy ezzel tisztára mossa a Télkirálynő nevét.

Egyszerűnek tűnik, de Harry nem olyan ostoba, hogy belefolyjon a tündepolitikába. Mármint, amíg rá nem jön, hogy az egész világ sorsa azon múlik, megoldja-e az ügyet.

Végül is, teher alatt nő a pálma, nem?

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Delta Vision, Budapest, 2019
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952917 · Fordította: Tüzér Judit

Kapcsolódó zóna

!

Dresden, az egyetlen mágus, aki megtalálható a telefonkönyvben

30 tag · 32 karc · Utolsó karc: 2024. február 14., 18:44 · Bővebben


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Toot-Toot · Karrin Murphy · Mab királynő

Helyszínek népszerűség szerint

WalMart


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

vicomte P>!
Jim Butcher: Nyárlovag

A kijárási korlátozások és a home office-ba való betanulás kezdetén, különösen a Kárhozat után szükségem volt valami olyan olvasmányra, ami nem gyalulja tovább a megkínzott agytekervényeimet.
Erre a Butcher által írt Dresden akták a tökéletesnél is jobban megfeleltek.
Bár egyáltalán nem szokásom, de ennél a sorozatnál abszolút belefért, hogy rögtön négy könyvet is olvassak szoros egymásutánban, és csak a negyediknél kezdtem komolyabban azt érzeni, hogy ennyi azért már tényleg kezd sok lenni Harry Dresden geek fejéből.

Ez a kötet, ami a harmadik volt a sorban, az általam most olvasottak között, a sorozat szokásához híven egy klasszikus urban fantasy toposzra épít, mégpedig most a kelta tündérudvarok – a seelie és unseelie; avagy a nyár és a tél udvara – harcára.
A címszereplő nyárlovag – aki nem mellesleg Ronald Reuel off névre hallgatott – a Nyárkirálynő földi származású bajnoka, akit sajnálatos módon még a sztori igazi beindulása előtt meggyilkolnak, és Harrynek, a saját jól felfogott érdekében, mihamarabb ki kell derítenie, hogy ki volt az elkövető. Persze a helyzet korántsem egyértelmű és a nyomok meglehetősen zavarosak. Ráadásul, hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, kiderül, hogy a két udvarnak három-három királynője van: a jelenlegi, a leendő és az egykor volt, akik mind jelentős hatalommal, saját udvartartással rendelkeznek, és messze nem biztos, hogy elégedettek a jelenlegi helyükkel a hierarchiában.

Számtalan bonyodalom, átverés és Harry Dresden többrendbeli elképesztően vonzó, és merész kebelmérettel megáldott tündérek által történő abuzálását követően, Chicago egyetlen aranyoldalakon is szereplő mágusa néhány helyét kereső cseregyerek, spoiler segítségével persze rendet tesz, és leleplezi az egész fondorlatos összeesküvés mögött álló hatalmat, aki kevés híján felborította volna a természet rendjét.

Ez a könyv sem más, mint a sorozat többi eddig általam olvasott kötete: egy meglehetősen tipikus urban fantasy detektív regény, ami nem akarja off letagadni, hogy bizony a ponyván van az ő helye. Ami sajátossága, az a néha erősen túlpörgetett geek-faktor, ami ha betalál, akkor egész jól elszórakoztatja az embert. Ha nem, nos, akkor viszont a falat fogja kaparni a folytonos utalgatásoktól a nyájas olvasó.
A másik érzékeny pont Harrynek a személyisége, ami – hát, fogalmazzunk úgy – csipetnyit éretlen. Megvan annak is a maga bája, ha egy pasi minden a színen feltűnő nőnemű lényt a lenyűgözőtől a káprázatosig terjedő skálán értékel, de az, aki már túlesett a kamaszkor hormon fűtötte évein, meglehet, kissé fárasztónak fogja tartani ezt a folyamatos tesztoszteron túlcsordulást.

4 hozzászólás
Keiran_Rowley IP>!
Jim Butcher: Nyárlovag

Tüneményes tündelegáció

Ahogy a világ egyre inkább kibomlik Butcher Dresden-akták sorozatában, úgy derül fény a különböző lények hierarchiájára és a világban betöltött szerepeikre.
Harry az utóbbi kötet háborúba torkolló eseményeit követően egy újabb háború kellős közepén találja magát. Ó, és a tündérek köcsögök! Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy hőn szeretett mágusunk adósságát olyan lazán továbbpasszolja a keresztanyja, és nem is akárkinek, de Mabnak, a Tél fagyos szívű, őrült Királynőjének. Harry ebben a helyzetben már hiába is keresne kibúvókat, teljesítenie kell Mab három kívánságát, amiből rögtön az első az, hogy megtalálja ősi ellensége, a Nyár halandó bajnokának gyilkosát, és tisztázza a Tél makulátlan fehérségét.
Dresden azonban nem is sejti, miféle hatalmi játszma sakkfigurájává vált, és nyomozásának következményei akár egy kataklizmaszerű végítéletbe is torkollhat.
Szuper rész volt! Izgalmas, bővül a világ a sidhékkel, ami kellemes felüdülés a vámpírok után. Tetszettek a tündéket béklyóba kötő szabályok, és ahogy mindhárom oldal próbált mindenkit kitrükközni. :P

1 hozzászólás
zamil>!
Jim Butcher: Nyárlovag

Dresden nem hazudtolja meg magát, ismét olyan zűrbe keveredik, amit szokás szerint épp, hogy túl tud élni.
Ez a rész valahogy sokkal többet mutat erről a világról, és magáról a Sohasoháról. Érdekes, hogy már annyiféle tündét olvashattunk a különböző fantasy regényekbe, de valahogy itt sikerült megint egy egyedi ábrázolást megismernünk. Különösen tetszett Harryt segítő „falka”, akik jól illenek mind a történetbe, mind a világba, gondolom még később is mellékszereplők lesznek.
Magáról a történetről a fülszöveg szinte mindent elárul, nem is kell többet mondani, hogy az ember a kezébe vegye.
Méltó része a sorozatnak, a megszokott színvonalon.

deen>!
Jim Butcher: Nyárlovag

Még mindig imádom ezt a sorozatot. Harry ezúttal a tündék két csoportja közé szorul és ahogy már lenni szokott, végül mindenki őt akarja jobb létre szenderíteni. Hősünk azonban kitart, annak ellenére is, hogy magánéleti problémái miatt teljesen a béka fene alatt van. Talán éppen ezért ebben a részben a humor csak mérsékelten jelentkezik, és talán pont ezért kapott, az általam nagyon preferált Bob, csak egy rövidke fejezetet. Egy kicsit azért hiányoztak a szokásos elmés beszólások, de kárpótolt érte a jól összerakott cselekmény, ami most tényleg egy igazán szövevényes nyomozásról szólt. Dresden jóval kevesebbet bénázott és kevesebbet bízott a véletlenre, mondhatni tanult a korábbi hibáiból. Persze a Tanács megint a nyakában liheg, és Morgan pillanatnyi gyengesége is feledésbe merült, megint újult erővel utálja a hagyományokra fittyet hányó (most komolyan köntösben megjelenni a Tanács előtt???) mágust. Tovább nehezíti dresden dolgát, hogy a múltja visszaköszön és még Murphyt is vissza kell hoznia az életbe, mivel az előző kalandjuk a vérfarkasokkal eléggé megviselte. Harry ezúttal is nagy fába vágja a fejszéjét, bár azt meg kell hagyni, hogy nem önszántából teszi mindezt. Még a végén az is kiderül, hogy keresztanya legkedvesebb tündér? Várom a folytatást.

FélszipókásŐsmoly P>!
Jim Butcher: Nyárlovag

Ennél a résznél igencsak kínzó volt az olvasás. Úgy éreztem magam, mint Harry, akit egy pillanatra sem hagynak nyugodni a fenyegetések. Épp csak túlél egy harcot, rögtön lőnek rá, másvilági karmok kapnak utána, vámpírok várnak ugrásra készen, aztán ott van a legrosszabb: a sajátjai, a Fehér Tanács, ami szintén a fejét akarja egy önvédelemből elkövetett gyilkosság miatt… A korábbi kötetekben elkövetett hibák és személyes drámák egyre távolabb sodorták mindenkitől, akit szeret, alig van kire támaszkodnia – mégis a legváratlanabb segítőtársak bukkannak fel vagy védelmezettjei bizonyulnak elképesztően vagánynak. Imádtam! Letehetlenségével megkínzott, de megérte! :D

A címből sejthető, hogy most a tündérek kerülnek sorra a varázsvilágból. Mab, a Téludvar királynője felkeresi Harryt, hogy nyomozzon ki neki egy kényes ügyet, ami ha nem oldódik meg rövid időn belül, az egész tündérvilágot háborúba vonhatja, és azt a halandó világ is megsínyli (az évszakok úgy megtébolyodnának, amihez képest a regény eleji varangyeső bazári mutatvány lenne). De közben a dolgok ott tartanak, hogy két fronton is helyt kell állnia (spoiler). Murphy minden eddiginél keményebb, a második kötetben megismert geek-vérfarkas csapat hatékony bandává gyúrta ki magát, a természetes zöld és piros hajú féltündék (váltott gyerekek) is menők, Ronald Reuel pedig mókás főhajtás a szerző kedvence előtt. Jim Butcher ezúttal a lények közötti hatalmi játszmákból szőtt őrülten pörgős cselekménnyel gazdagította az eddig is elképesztő regényfolyamot.

Sohasoha visszanemtérő alkalom elolvasni! off

kvzs P>!
Jim Butcher: Nyárlovag

Harry Dresden egyre nagyobb bajokba keveredik. Most éppen a tünde udvarok közötti állóháború frontvonalára. És közben még a Tanács is megérkezett a városba, hogy felelősségre vonják a vámpírokkal kirobbantott háborúért. Igazi mindent vagy semmit szituáció, ami sokáig nem kecsegtet megoldással. De szerencsére a legjobb pillanatokban felbukkanó segítők és Dresden makacssága megint megoldja a helyzetet. Éppenhogy.
Nem világmegváltó történet, sok újdonságot nem is adnak az újabb kötetek, mégis mindig rettentően jól szórakozok a sorozat olvasása közben.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Jim Butcher: Nyárlovag

Harry Dresden-nek van érzéke, hogy jó nagy bajba keveredjen aztán a bajból még nagyobb baj legyen.
Harry Dresden-t kevesen kedvelik soha nem nézi kit is haragít magára. Vámpírok, mágustanács, Tündérek és még ki tudja milyen lények szeretnék holtan látni.
Harry Dresden-nek egy szerencséje van, hogy azért akadnak olyanok akikre számíthat vérfarkas kölykök, egy különleges nyomozó egy koponyában lakó szellem. Bob a szellem egyik kedvenc karakterem volt az előző kötetekben, sajnos most csak epizód szerep jutott neki ez talán az egyetlen rossz pont a regényben. Ja és igen nem minden tündér jó és kedves, jó és szeretni való végre valaki lerántja a leplet róluk is.

ftamas>!
Jim Butcher: Nyárlovag

A könyv pont ugyanolyan hangulatban folytatódik, mint amilyen hangulatúak voltak a történetek az előző részben. Dresden nem változott. Ugyanúgy beszól mindenkinek. A hangulata mint egy kérges 80 éves embernek, aki belefáradt az emberi létbe. Hasonlóan az eddigiekhez, sokkal nagyobb és erősebb ellenségekkel áll szemben, mint saját maga és ugyanúgy mindig az utolsó pillanatban nagyon nagy szerencsével boldogul.
Hiányolom, a karakterfejlődést és hogy a karakter úgy önmagában szintet lépjen, azaz erősebb mágus legyen. Ugyanakkor a történet olvasatja magát, szórakoztató és jól össz van rakva, ahhoz, hogy lekösse a figyelmet. Nem bántam meg, hogy elolvastam.

Dávidmoly >!
Jim Butcher: Nyárlovag

Irodám romjai között ott állt egy nő, aki azzal a fajta szépséggel rendelkezett, ami miatt az emberek megölik a barátaikat, és háborúkat indítanak.
*
Ezt a Murphyt ismertem és szerettem. Gyakorlatias erőszak, rögtön kéznél.
*
Az ötágú csillag évszázadok óta a mágia szimbóluma, a négy elem és a lélek erejének képviselője az akarat körébe foglalva. Ősi erő az emberi gondolkodás irányítása alatt.
*
A tolvaj az tolvaj, legyen a jutalom étel, vagyon, szépség vagy hatalom.
*
Nem tartozik nekem semmivel. Mostanra kétségtelenül reflexből mentem meg a hölgyeket.

Töredelmes vallomás: imádom a klasszikus vonalvezetésű, egyszerre lenyűgöző és rémisztő tündéreket felvonultató történeteket. Csak semmi csillámpor és lepkeszárny, viszont annál több mágikus alku és ravasz csűrés-csavarás. Szóval ezt a kötetet már nagyjából a témája eladta magát nekem a sorozat eddigi legjobb részeként, és nem is kellett benne csalódnom.
És persze örültem, hogy igazam volt spoiler, amikor spoiler arra gyanakodtam, hogy Harry spoiler. Szóval spoiler, és remélem, hogy még fog szerepelni a sorozatban. Továbbá reménykedem, hogy spoiler, mert ha tényleg csak ennyi lenne benne, az elég nagy idiótaság volna a részükről, és az idiótaság unalmas.
Négy és háromnegyed vasszög az ötből.

Trillian>!
Jim Butcher: Nyárlovag

Ahogy az előző kötetek alapján már várható volt, Dresden ezúttal a tünde udvarok közötti háborúba keveredik bele. Van itt minden, amihez magánnyomozó szükséges, ráadásul a vámpírok is nagy szerepet kaptak, sőt, még a Tanácsról is elég sok minden kiderült. Volt meglepetésszereplő is spoiler. Izgalmas és érdekes volt, ahogy azt már megszokhattam. Kíváncsian várom a folytatásokat.


Népszerű idézetek

Dávidmoly >!

– Bölcsen teszi, hogy fél. Hogy legalább részben felfogja. Milyen érzés tudni, amit tud, gyermek?
Hangom bizonytalan és sokkal halkabb volt, mint akartam, amikor megszólaltam:
– Mintha én lennék Tokió, és nézném, ahogy Godzilla megjelenik a tengerparton.

44. oldal

Dávidmoly >!

– Szóval, ööö… jó látni téged, Haryy. Én és a banda azon merengtünk, vajon lenne-e kedved átjönni a hétvégén, és kicsit szocializálódni.
Felmarkoltam egy varangyot én is, és kétkedve bámultam rá.
– Mit csinálni?
Rám vigyorgott.
– Arcanost játszani, öreg. A hadjárat kezd kimondottan szórakoztatóvá válni.
Szerepjátékok. Kurta hangot hallattam. Az öreg hölgy a bevásárlókocsival elbotorkált mellettünk. A kocsi kerekei nyikorogtak és imbolyogtak.
– Komolyan, nagyszerű! – erősködött a fiú. – Lord Malocchio erődjét ostromoljuk. Annyi csak, hogy az éj leple alatt, álcázva kell csinálnunk, hogy az Igazság Tanácsa ne tudhassa, kik az igazságtevők, akik megbuktatták a lordot. Vannak átkok, démonok, sárkányok, meg minden. Érdekel?
– Túlzottan munkának hangzik.

12–13. oldal

1 hozzászólás
FélszipókásŐsmoly P>!

Amint behajtottam a parkolóba, azon merengtem, hogy nagy eséllyel nem sok titkos találkozót tarthattak eddig a Wal-Mart bevásárlóközpontban, pláne nem olyat, ami misztikus merényletet, rejtelmes erő ellopását és a természetfeletti birodalmának erőegyensúlyát foglalta magába. Persze lehet, hogy mégis. Az ördögbe, csak annyit tudtam, hogy a Vakondember a próbafülkét használta a világuralom megtárgyalására az X-bolygóról származó Médium medúzával és az Üvegbe Zárt Testetlen Aggyal a Klatu-csillagködből. Az biztos, hogy én nem ott kerestem volna őket.

278. oldal

Kapcsolódó szócikkek: WalMart
BBetti86>!

Jobb cselekedni és tévedni, mint csak ülni, és hagyni, hogy összezúzzanak.

48. oldal

FélszipókásŐsmoly P>!

Toot úgy tizenöt centi magas lehetett. Lobonca a pitypang pihéit idézte, és az orgona színében játszott, vállaiból pedig egy pár áttetsző szitakötőszárny állt ki. Egyébként egészen emberinek tűnt, szépsége távolról a tünde nagyurak külsejét tükrözte. Fején műanyag kóláskupakot viselt, amit madzaggal rögzített a fejéhez. A zsinór végigfutott az álla alatt, és a kupak mindenfelé lelapította lila haját, egészen eltakarva a szemét. Egyik kezében elnyűtt, régi, sárga 2-es ceruzából készített lándzsát cipelt, amire zsineggel egy gombostűt erősített. Öv gyanánt is madzagot hordott, amibe egy kis, kék, műanyag koktél-kardocskát tűzött.

199-200. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Toot-Toot
_Katie_ P>!

Az étel semmikor sem ízlik jobban, mint amikor az ember éhezik

_Katie_ P>!

A szörnyek a szenvedésből, a gyászból, a veszteségből és a haragból születnek.

BBetti86>!

– Kösz, uh, Szellőket Hallgató!
Ebenezar közbeékelte:
– Indián Joe.
Indián Joe rám kacsintott egyik komoly szemével.
– A délvidéki falusi tahó nem olvas. Máskülönben tudná, hogy már nem hívhat így. Most már Amerikai Őslakos Joe vagyok.

69. oldal

_Katie_ P>!

Az utolsó dolog, amit a huszonegyedik század beismerne, az, hogy talán nem tud mindent.


A sorozat következő kötete

A Dresden-akták sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Laurell K. Hamilton: A kárhozottak cirkusza
Stephen King: Borzalmak városa
Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház
Laurell K. Hamilton: Angyalok rettentő bukása
Philip José Farmer: A bestia képmása
Charlaine Harris: Vérszag
Stephen King: Álom doktor
Chuck Wendig: Halálmadarak
Szergej Lukjanyenko: Kvázi
Anne Rice: A farkasok ajándéka