Nyárlovag (A Dresden-akták 4.) 29 csillagozás

Jim Butcher: Nyárlovag

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amióta a barátnője elhagyta a várost, hogy új szenvedélye szavát kövesse, Harry Dresden lerobbant… minden szempontból. Nem bírja fizetni a lakása bérleti díját. Elmarja magától a barátait. Sőt, már arra sem emlékszik, mikor fürdött utoljára.

A telefonkönyvben megtalálható egyetlen profi mágus megtört emberré lett.

Természetesen, amikor azt hiszi, ennél rosszabb már úgysem jöhet, belibben a képbe a tündék Télkirálynője. Olyan ajánlatot tesz, amit Harry nem utasíthat vissza, legalábbis ha meg akar szabadulni a keresztanyja természetfeletti béklyójától. Remélhetőleg ezzel a pechsorozatának is vége szakad. Elég lesz kiderítenie, ki ölte meg a Nyárkirálynő jobbkezét, a Nyárlovagot, hogy ezzel tisztára mossa a Télkirálynő nevét.

Egyszerűnek tűnik, de Harry nem olyan ostoba, hogy belefolyjon a tündepolitikába. Mármint, amíg rá nem jön, hogy az egész világ sorsa azon múlik, megoldja-e az ügyet.

Végül is, teher alatt nő a pálma, nem?

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Delta Vision, Budapest, 2019
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952917 · Fordította: Tüzér Judit

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

vicomte P>!
Jim Butcher: Nyárlovag

A kijárási korlátozások és a home office-ba való betanulás kezdetén, különösen a Kárhozat után szükségem volt valami olyan olvasmányra, ami nem gyalulja tovább a megkínzott agytekervényeimet.
Erre a Butcher által írt Dresden akták a tökéletesnél is jobban megfeleltek.
Bár egyáltalán nem szokásom, de ennél a sorozatnál abszolút belefért, hogy rögtön négy könyvet is olvassak szoros egymásutánban, és csak a negyediknél kezdtem komolyabban azt érzeni, hogy ennyi azért már tényleg kezd sok lenni Harry Dresden geek fejéből.

Ez a kötet, ami a harmadik volt a sorban, az általam most olvasottak között, a sorozat szokásához híven egy klasszikus urban fantasy toposzra épít, mégpedig most a kelta tündérudvarok – a seelie és unseelie; avagy a nyár és a tél udvara – harcára.
A címszereplő nyárlovag – aki nem mellesleg Ronald Reuel off névre hallgatott – a Nyárkirálynő földi származású bajnoka, akit sajnálatos módon még a sztori igazi beindulása előtt meggyilkolnak, és Harrynek, a saját jól felfogott érdekében, mihamarabb ki kell derítenie, hogy ki volt az elkövető. Persze a helyzet korántsem egyértelmű és a nyomok meglehetősen zavarosak. Ráadásul, hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, kiderül, hogy a két udvarnak három-három királynője van: a jelenlegi, a leendő és az egykor volt, akik mind jelentős hatalommal, saját udvartartással rendelkeznek, és messze nem biztos, hogy elégedettek a jelenlegi helyükkel a hierarchiában.

Számtalan bonyodalom, átverés és Harry Dresden többrendbeli elképesztően vonzó, és merész kebelmérettel megáldott tündérek által történő abuzálását követően, Chicago egyetlen aranyoldalakon is szereplő mágusa néhány helyét kereső cseregyerek, spoiler segítségével persze rendet tesz, és leleplezi az egész fondorlatos összeesküvés mögött álló hatalmat, aki kevés híján felborította volna a természet rendjét.

Ez a könyv sem más, mint a sorozat többi eddig általam olvasott kötete: egy meglehetősen tipikus urban fantasy detektív regény, ami nem akarja off letagadni, hogy bizony a ponyván van az ő helye. Ami sajátossága, az a néha erősen túlpörgetett geek-faktor, ami ha betalál, akkor egész jól elszórakoztatja az embert. Ha nem, nos, akkor viszont a falat fogja kaparni a folytonos utalgatásoktól a nyájas olvasó.
A másik érzékeny pont Harrynek a személyisége, ami – hát, fogalmazzunk úgy – csipetnyit éretlen. Megvan annak is a maga bája, ha egy pasi minden a színen feltűnő nőnemű lényt a lenyűgözőtől a káprázatosig terjedő skálán értékel, de az, aki már túlesett a kamaszkor hormon fűtötte évein, meglehet, kissé fárasztónak fogja tartani ezt a folyamatos tesztoszteron túlcsordulást.

4 hozzászólás
zamil>!
Jim Butcher: Nyárlovag

Dresden nem hazudtolja meg magát, ismét olyan zűrbe keveredik, amit szokás szerint épp, hogy túl tud élni.
Ez a rész valahogy sokkal többet mutat erről a világról, és magáról a Sohasoháról. Érdekes, hogy már annyiféle tündét olvashattunk a különböző fantasy regényekbe, de valahogy itt sikerült megint egy egyedi ábrázolást megismernünk. Különösen tetszett Harryt segítő „falka”, akik jól illenek mind a történetbe, mind a világba, gondolom még később is mellékszereplők lesznek.
Magáról a történetről a fülszöveg szinte mindent elárul, nem is kell többet mondani, hogy az ember a kezébe vegye.
Méltó része a sorozatnak, a megszokott színvonalon.

deen>!
Jim Butcher: Nyárlovag

Még mindig imádom ezt a sorozatot. Harry ezúttal a tündék két csoportja közé szorul és ahogy már lenni szokott, végül mindenki őt akarja jobb létre szenderíteni. Hősünk azonban kitart, annak ellenére is, hogy magánéleti problémái miatt teljesen a béka fene alatt van. Talán éppen ezért ebben a részben a humor csak mérsékelten jelentkezik, és talán pont ezért kapott, az általam nagyon preferált Bob, csak egy rövidke fejezetet. Egy kicsit azért hiányoztak a szokásos elmés beszólások, de kárpótolt érte a jól összerakott cselekmény, ami most tényleg egy igazán szövevényes nyomozásról szólt. Dresden jóval kevesebbet bénázott és kevesebbet bízott a véletlenre, mondhatni tanult a korábbi hibáiból. Persze a Tanács megint a nyakában liheg, és Morgan pillanatnyi gyengesége is feledésbe merült, megint újult erővel utálja a hagyományokra fittyet hányó (most komolyan köntösben megjelenni a Tanács előtt???) mágust. Tovább nehezíti dresden dolgát, hogy a múltja visszaköszön és még Murphyt is vissza kell hoznia az életbe, mivel az előző kalandjuk a vérfarkasokkal eléggé megviselte. Harry ezúttal is nagy fába vágja a fejszéjét, bár azt meg kell hagyni, hogy nem önszántából teszi mindezt. Még a végén az is kiderül, hogy keresztanya legkedvesebb tündér? Várom a folytatást.

kvzs P>!
Jim Butcher: Nyárlovag

Harry Dresden egyre nagyobb bajokba keveredik. Most éppen a tünde udvarok közötti állóháború frontvonalára. És közben még a Tanács is megérkezett a városba, hogy felelősségre vonják a vámpírokkal kirobbantott háborúért. Igazi mindent vagy semmit szituáció, ami sokáig nem kecsegtet megoldással. De szerencsére a legjobb pillanatokban felbukkanó segítők és Dresden makacssága megint megoldja a helyzetet. Éppenhogy.
Nem világmegváltó történet, sok újdonságot nem is adnak az újabb kötetek, mégis mindig rettentően jól szórakozok a sorozat olvasása közben.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Jim Butcher: Nyárlovag

Harry Dresden-nek van érzéke, hogy jó nagy bajba keveredjen aztán a bajból még nagyobb baj legyen.
Harry Dresden-t kevesen kedvelik soha nem nézi kit is haragít magára. Vámpírok, mágustanács, Tündérek és még ki tudja milyen lények szeretnék holtan látni.
Harry Dresden-nek egy szerencséje van, hogy azért akadnak olyanok akikre számíthat vérfarkas kölykök, egy különleges nyomozó egy koponyában lakó szellem. Bob a szellem egyik kedvenc karakterem volt az előző kötetekben, sajnos most csak epizód szerep jutott neki ez talán az egyetlen rossz pont a regényben. Ja és igen nem minden tündér jó és kedves, jó és szeretni való végre valaki lerántja a leplet róluk is.

Dávidmoly>!
Jim Butcher: Nyárlovag

Irodám romjai között ott állt egy nő, aki azzal a fajta szépséggel rendelkezett, ami miatt az emberek megölik a barátaikat, és háborúkat indítanak.
*
Ezt a Murphyt ismertem és szerettem. Gyakorlatias erőszak, rögtön kéznél.
*
Az ötágú csillag évszázadok óta a mágia szimbóluma, a négy elem és a lélek erejének képviselője az akarat körébe foglalva. Ősi erő az emberi gondolkodás irányítása alatt.
*
A tolvaj az tolvaj, legyen a jutalom étel, vagyon, szépség vagy hatalom.
*
Nem tartozik nekem semmivel. Mostanra kétségtelenül reflexből mentem meg a hölgyeket.

Töredelmes vallomás: imádom a klasszikus vonalvezetésű, egyszerre lenyűgöző és rémisztő tündéreket felvonultató történeteket. Csak semmi csillámpor és lepkeszárny, viszont annál több mágikus alku és ravasz csűrés-csavarás. Szóval ezt a kötetet már nagyjából a témája eladta magát nekem a sorozat eddigi legjobb részeként, és nem is kellett benne csalódnom.
És persze örültem, hogy igazam volt spoiler, amikor spoiler arra gyanakodtam, hogy Harry spoiler. Szóval spoiler, és remélem, hogy még fog szerepelni a sorozatban. Továbbá reménykedem, hogy spoiler, mert ha tényleg csak ennyi lenne benne, az elég nagy idiótaság volna a részükről, és az idiótaság unalmas.
Négy és háromnegyed vasszög az ötből.

seya>!
Jim Butcher: Nyárlovag

Ez volt az első Dresden regényem, amit szintén a könyvtárból hoztam ki. Korábban már olvastam beleolvasókat belőlük, és nagyon cicáztunk, mivel imádom az urban fantasyt, de valahogy sosem tudtak behúzni. Gondoltam, a tündér téma miatt ez még akkor is lehet jó, ha amúgy a sorozat többi kötete annyira nem érdekel – hát jó nagyot tévedtem. Ez a könyv baromi jó volt! De tényleg! Önmagában is tökéletesen érthető, élvezhető, a visszautalások miatt az ember fantáziáját piszkálja ugyan, hogy mi történhetett pontosan korábban, de ami érdemi esemény volt, azzal teljesen tisztába kerülünk így is. A visszaemlékezések miatt pedig egyszerűen csak el akarom olvasni a többit is.
Pörgős, szórakoztató, jók a karakterek, hangulatosak (sőt, érzékletesek és gyönyörűek és hidegrázósak) a leírások (ez nekem nagy meglepetés volt, simán arra számítottam, hogy a tündérekre jellemző sötét csillámot férfi létére tuti le fogja spórolni az író, de nem!), durván eszkalálódik a sz*r szegény Harry Dresden körül, jó az információadagolás, érdekes a rejtély, és teljesen kielégítő volt a zárás. Jó kis meglepetés volt. :D
Nagyon szerettem Harry Dresden karakterét, főleg, hogy nem egy mindenben tökéletes terminátort, hanem egy modern, sérülékeny, gyengékkel bíró lovag karaktert kapunk – igen, mágusként hivatkoznak rá, de eskü, hogy egy modern lovag. Néha pont a jó szíve miatt keveredik kis bajból nagy bajba. Szerettem, hogy lehet hatni a lelkiismeretére, hogy néha erőn felül vállalt el dolgokat, hogy tisztában volt a saját hiányosságaival és rossz tulajdonságaival, de ezek ellenére is újra meg újra felkelt és szembeszállt a nála erősebb hatalmakkal. Imádtam, hogy azzal főzött, ami kéznél volt, és bizony használnia kellett a kreativitását, mert nem sikerült minden csettintésre úgy, ahogy eltervezte.
A tündérudvarok és a sidhe maga pont úgy volt megírva, ahogy én azt szeretem, hátborzongatóak voltak, kiszámíthatatlanok, emberidegenek, gyönyörűek. Ezek a karakterek is nagyon tetszettek, és nagy örömömre cseregyerekek is szerepeltek a regényben, valamint asztali RPG is, hála a vérfarkas bandának. :D
Biztos fogok még Jim Butcher-t olvasni.:) Urban fantasy rajongóknak bátran ajánlom.

2 hozzászólás
BBetti86>!
Jim Butcher: Nyárlovag

Nem sok olyan sorozatot tudok, amely kötetről kötetre jobb lesz. A Dresden-akták eddig ilyen. Ezt a részt roppantul eltalálta a szerző.
A cselekmény végig sokszínű és izgalmas. Rengeteg mágia van benne, mitikus lények sokasága, ármányok tündérek és mágusok köreiben is, némi krimi szállal. Meghal egy lovag, ki tette és miért? Miközben Harry a választ keresi, bérgyilkos akar végezni vele, felbukkan az első szerelme, és még egy háború is kitör… arról már nem is beszélve, amikor egy bevásárló központban szabadulnak el az indulatok és a gyilkosok. Fejezetről fejezetre jön egy adrenalinlöket, vagy egy agyalós rész ármányokkal, vagy valami érzelmi bomba. Pazar.
Továbbra is fergeteges Butcher humora. Harry narrálja az eseményeket, és olyan szövege van, hogy sokszor hangosan nevettem a beszólásain. Remek dolog, hogy miközben izgalmas és ötletes a könyv, a feszültséget gyakran oldja humorral a szerző.
Tetszett, hogy Harry karakterfejlődést is kapott. Miközben az a makacs, nagyszájú, igazságért küzdő fickó, aki eddig is volt, ki kell másznia egy nagy lelki szemetesből. Az, hogy valaki belássa, hibás úton járt eddig és változni tudjon, erőt igényel. Néha nem segítséget kérni nehéz, hanem elfogadni azt.
A mellékszereplők is humorosak, karakteresek. A tündérek is nagyon bejöttek, de Billy és a vérfarkas bandája nagyon a szívemhez nőtt. Jó srácok, akik tesznek is azért, hogy jobb világban éljenek.
A történet, a karakterek, a stílus is rendben, és még emberi tartalmat is leltem benne a hatalomról és a barátságról. Már beszereztem a következő részt is, tuti, hogy jövök még Dresden világába vissza :)

bessy85>!
Jim Butcher: Nyárlovag

Ismét egy jól sikerült sztori.
Dresden fergeteges, mint mindíg. Hihetetlen érzéke van abban, hogy a trutyi legmélyére kerüljön, de valahogy mindíg sikerrel jár. Csak a nőkkel nem boldogul :)
A történet izgalmas és szövevényes. Ismét megismertünk néhány érdekes karaktert.
Várom a folytatást!

mamono>!
Jim Butcher: Nyárlovag

Hát Dresden alaposan visszatért, és jöttek vele a problémák is. spoiler Szóval Dresden szokásához híven most is bajban van spoiler Néha az az érzésem vele kapcsolatban, hogy így keresi a „barátokat”. Érdekes volt a tündékkel, a korábbi kisebb kalandokat követően jobban megismerkedni.
A könyv igazából minden fantasy és krimi rajongónak kötelező, pláne akik a kettőt szeretik vegyíteni. Már nagyon várom a következő kötetet, spoiler


Népszerű idézetek

Dávidmoly>!

– Bölcsen teszi, hogy fél. Hogy legalább részben felfogja. Milyen érzés tudni, amit tud, gyermek?
Hangom bizonytalan és sokkal halkabb volt, mint akartam, amikor megszólaltam:
– Mintha én lennék Tokió, és nézném, ahogy Godzilla megjelenik a tengerparton.

44. oldal

Dávidmoly>!

– Szóval, ööö… jó látni téged, Haryy. Én és a banda azon merengtünk, vajon lenne-e kedved átjönni a hétvégén, és kicsit szocializálódni.
Felmarkoltam egy varangyot én is, és kétkedve bámultam rá.
– Mit csinálni?
Rám vigyorgott.
– Arcanost játszani, öreg. A hadjárat kezd kimondottan szórakoztatóvá válni.
Szerepjátékok. Kurta hangot hallattam. Az öreg hölgy a bevásárlókocsival elbotorkált mellettünk. A kocsi kerekei nyikorogtak és imbolyogtak.
– Komolyan, nagyszerű! – erősködött a fiú. – Lord Malocchio erődjét ostromoljuk. Annyi csak, hogy az éj leple alatt, álcázva kell csinálnunk, hogy az Igazság Tanácsa ne tudhassa, kik az igazságtevők, akik megbuktatták a lordot. Vannak átkok, démonok, sárkányok, meg minden. Érdekel?
– Túlzottan munkának hangzik.

12–13. oldal

1 hozzászólás
BBetti86>!

Jobb cselekedni és tévedni, mint csak ülni, és hagyni, hogy összezúzzanak.

48. oldal

Dávidmoly>!

Irodám romjai között ott állt egy nő, aki azzal a fajta szépséggel rendelkezett, ami miatt az emberek megölik a barátaikat, és háborúkat indítanak.

31. oldal

1 hozzászólás
Dávidmoly>!

Mosolygott. Lassú mosoly volt, kegyetlen, mint egy éles kés.

37. oldal

Dávidmoly>!

– Tudnia kell, Mister Dresden, hogy az én fajtám, legyen az nagy vagy kicsi, köteles igazat mondani.
– De ez nem vetette vissza azon képességében, hogy megtévesszen.

38. oldal

Dávidmoly>!

– Sok nevem van – suttogta. – De maga hívhat Mabnek. A Levegő és a Sötétség Királynője vagyok. A sidhe Téludvarának uralkodója.

41. oldal

Dávidmoly>!

Mab az ajánlatához ért. Éreztem, mégpedig olyan ősi, zsigeri szinten, hogy kétségnek helye se maradt. Elenged, ha beleegyezem az alkujába. Persze az ár túl magas lehet. Arról még nem esett szó, és a tündéknek megvan a módszerük arra, hogy további alkukkal csak mélyebbre süllyesszenek, ahelyett, hogy tisztáznának. Pont, mint a hitelkártya cégek, vagy a diákhiteles emberek. Na, ez már ördögi.

46. oldal

Dávidmoly>!

Mab hatalmas, édes, csinos és takaros csomagot ajánlott, mint egy halloweeni cukorkás zacskó.
Ami azt jelentette, hogy hülye lennék nem ellenőrizni, nincsenek-e benne borotvapengét és cián.

47. oldal

Dávidmoly>!

Felemeltem az államat, és haragosan a nőre néztem anélkül, hogy tekintetünk találkozott volna. Ezt a trükköt nehéz megtanulni, de ha elég motivált az ember, meg tudja csinálni.

64. oldal


A sorozat következő kötete

A Dresden-akták sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kim Harrison: Dead Witch Walking – Boszorkányfutam
J. D. Robb: Halálos híresség
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Darynda Jones: Második sírhant
Amanda Stevens: Örök kísértés
Jennifer Rardin: Harapnivaló
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg
Holly Black – Cassandra Clare: A rézkesztyű
Lev Grossman: A varázslókirály