Kísértő ​vész (A Dresden-akták 3.) 32 csillagozás

Jim Butcher: Kísértő vész

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Harry Dresden már szembenézett néhány igen rémisztő ellenféllel a pályafutása során. Hatalmas skorpiókkal, szexuálisan túlfűtött vámpírokkal, elmebeteg vérfarkasokkal…hogy csak néhányat említsünk. Ez a munkával jár, ha az ember az egyetlen profi mágus Chicago területén, aki ráadásul még a telefonkönyvben is szerepel.

A mostanihoz hasonlóval azonban Harry még nem találkozott természetfeletti nyomozóként eltöltött évei alatt. A szellemvilág bekattant. A holtak lelkei egész Chicagóban gondot okoznak… és nem csak az ajtócsapkodó, hátunk mögé lopakodó fajták, akik azt kiáltják: búúú! Ezeket a szellemeket megkínozták. Erőszakosak és halálosak. Valaki – vagy épp valami – szándékosan felkavarja őket, hogy földöntúli zűrzavart keltsen.

Vajon mi állhat a háttérben? És miért vezetnek a szálak a legtöbb áldozattól Harryhez? Ha nem fejti meg gyorsan a titkot, hősünk maga is szellemként végezheti…

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Delta Vision, Budapest, 2018
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952672 · Fordította: Tüzér Judit

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Bob · Harry Blackstone Copperfield Dresden · Karrin Murphy · Michael Carpenter


Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

>!
deen
Jim Butcher: Kísértő vész

Továbbra is nagyon tetszik a sorozat. Harry ezúttal keményebb fába vágja a fejszéjét és talán most kerül legközelebb ahhoz, hogy feldobja a talpát. Mágusunk kissé hőskomplexusban szenved, így nem átallja magát folyton a végletekig hajtani. Szerencsére most kap egy kis isteni segítséget is, Michael személyében és még egy kissé túlfűtött vámpír is megkedveli. Dresdenhez közel álló személyek válnak célponttá, így nem is kérdéses, hogy meg akarja szüntetni a vészt, még ha a Keresztanyjával Leával kell is alkut kötnie, aki amúgy is feni a fogát Harryre. Akciódús, izgalmas rész volt. Bob kifejezetten jót tett a történetnek, remélem legközelebb is kap jó pár oldalt a kis koponya. Susant viszont nagyon sajnáltam. Most komolyan mindig ki kell szúrni szegény Harryvel?
Remélem hamar jön a következő rész.

>!
zamil
Jim Butcher: Kísértő vész

Talán az eddig részek közül ez volt a legjobb.
A történet tényleg tele van izgalmas cselekménnyel, a mellékszereplők előtérbe kerülése pluszt adott a könyvhöz. Dresdent is sikerült megszoknom a maga esetlen, mindent túlélő karakterével.
A vége meg olyan lett, hogy ha megjelent volna azonnal nekiállók a következő résznek, szóval most van mit várnom a kiadótól.

>!
kvzs P
Jim Butcher: Kísértő vész

Kedvenc mágusunk már megint irtózatosan nagy kalamajkába keveredett.
Harry Dresden nem hazudtolja meg magát soha: ha a közelben megjelenik egy megmentésre váró hölgy, ő biztos, hogy semmivel sem törődve siet a védelmére. És mindig megszívja. Hiába van mellette egy igazi Hittel rendelkező lovag, a kedvenc, koponyában élő Bob-ja, a fél rendőrség meg az apró, ő mégis képes majdnem spoiler kinyírni magát, és újabb halálos ellenségeket szerezni. Teszi ezt szokás szerint kicsit önmarcangolóan, kicsit hőskomplexusosan és néha kicsit vaksin a körülötte lévő világra. Ennek ellenére nagyon szórakoztató figyelni ennek a nagy hatalmú mágusnak a bénázásait.
Az egyik legjobb szórakoztató sorozat a piacon.

>!
Dávidmoly
Jim Butcher: Kísértő vész

– Hadd mondjak el neked valamit, Morty! Amikor meglátogatok valakit, és nem mondok semmi mást, csak azt, hogy „Beszéljünk”, és az első, amit hallok, az hogy „Nem én voltam”, elfog az érzés, hogy a személy, akivel beszélek, igenis tett valamit. Érted, mire gondolok?
*
Az ajtó kivágódott. Murphy rontott be, szemében élénk azúrkék lángok égtek, haja pedig arany koronaként vette körül. Lobogó kardot tartott a kezében, és a haragtól annyira fényesen, gyönyörűen és rémítően ragyogott, hogy alig láttam. A Látás, jöttem rá szórakozottan. Olyannak láttam, amilyen.
*
A falak kívül tartanak dolgokat. A falak a temetők körül odabent tartják a dolgokat.
*
Én nem élek hasonlatokkal, Harry. Túlságosan leköt„ hogy én magam is az vagyok.
*
Utálnék rájönni, hogy az univerzum igazából nem esküdött össze ellenem. Kirántaná az üldözési mániám alól a szőnyeget.

Eltekintve Harry némileg már zavarba ejtő mértékű messiáskomplexusától és időnkénti nyavalygásától, A Dresden-akták még mindig az egyik (ha nem a) legjobb magyarul elérhető urban fantasy sorozat. Fordulatos, izgalmas, szórakoztató és vicces, és Butcher ügyesen tágítja az univerzumot is.
Négy és fél kísértet az ötből.

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Jim Butcher: Kísértő vész

A harmadik kötet után is azt tudom írni, hogy egy nagyon szórakoztató regény sorozat.
nem nagyon tudok arra indokot mondani miért ne olvasnám el a következő részt is el.
Ja ami nagyon fontos több Bobot kerék bele .

>!
Rviki85
Jim Butcher: Kísértő vész

Eddig ez a rész tetszett a legjobban. Igaz, hogy mindegyik kötet egy önálló történetként olvasható, de azért voltak visszautalások az előző két könyvre. Dresden még mindig kicsit sokat spoiler tépelődik, a végére azért összeszedte magát :) Remélem mielőbb megjelenik a következő rész és kicsit több Bob és Thomas lesz benne :)

>!
BBetti86 
Jim Butcher: Kísértő vész

Szórakoztató, könnyed, de nem egy rózsaszín, boldog történet és világ. Butcher jó érzékkel keveri a sötét színeket és hangulatokat. Tetszett a könyvben, milyen elegánsan varrja el a szálakat és képes valami nagy, hihetetlen káoszból egy értelmes gonoszt és motivációt kihozni.
A cselekmény pörgős, folyamatosak az akciók, mágia és kalandok. A csavarok is megvannak, de érdekes mód nem fokozzák mindig a cselekményt, hanem egyszerűsítik. Ez nekem még tetszett is, működik Occam borotvája :)
Butcher stílusa humoros is, bár nem olyan komikus, amin felhőtlenül lehet nevetni. Ez inkább olyan inkább nevessünk, mert ha komolyan belegondolunk a dolgokba, öngyilkosak leszünk humor. Nekem bejön, Harry mindig mond valami olyat, hogy az olvasó elmosolyodjon.
Van kis szerelmi szála is, de itt nem ez a lényeg. A mágia, az ármányok, a különféle varázslények közti viszonyok és harcok töltik meg a cselekményt.
A szereplőket is bírom. Akad Hőse, Michael személyében. Harry komiszabb figura, de ő is Hős. Csak poénosabban adja elő magát.
A sorozat 3. kötete, de nyugodtan olvashatja bárki. Van minimális visszautalás, de annyi magyarázattal, hogy ne legyen hiányérzete annak, aki korábbi részt nem olvasott.

>!
mamono
Jim Butcher: Kísértő vész

Azt hiszem, nagyon bírom Harry Dresden-t, bár a szerző kicsit túltolta ebben a kötetben Harry-t életveszélyes helyzetbe keverését. Volt itt minden, tündér, vámpír, na meg egy lovag. De ez egyre érdekesebbé teszi a történetet. Egyre többet ismerünk meg egy érdekes világból, és ahogy egyre mélyebbre merülök benne, egyre jobban kedvelem. Ráadásul ez a nyomozás + fantasy összevetés egyre jobban bejön. Végülis nagyon bírom a krimiket, és így jó párosítás a fantasy-vel. Bár az kicsit zavart, hogy spoiler. Ebből szerintem még lesznek konfliktusok. Annak ellenére is zavart, hogy nem kedveltem meg a szereplőt. Michael szintén kicsit sok volt nekem, az a tökéletes elhivatottsága már kissé idegesítő volt, és eléggé zavart. Na de majd meglátjuk a következő kötetet.

>!
JuZsu
Jim Butcher: Kísértő vész

Ezt a könyvet Thomas és Bob, jelenléte tornázta fel nálam 4 csillagig. Egyébként csak 3 csillagot adtam volna rá. Szőrös szívű vagyok tudom. Nincs semmi bajom Butcher stílusával. Dresden is elég jól ki van találva, és valljuk meg hogy bárki ember fia nyavalyog ennyit néha néha, amikor az Élet kifejezetten őt szivatja.
DE Susan tényleges halála nekem bőven belefért volna. Ez a szereplő majdnem elérte azt, hogy hosszabb ideig ne akarjak semmilyen könyvhöz sem nyúlni. Lehet hogy később még szerepe lesz ennek is, de egyszerűen olyan mint a Twilight Bellája (és tudom, hogy a két művet nem lehet egy lapon említeni de akkor is) félre értés ne essék, csípem Dresdent, de én úgy érzem, hogy Murphy lenne az aki igazán illene a mágusunk mellé. Továbbá Susan karakterénél azt éreztem az író részéről, hogy: „nyah lökjünk az útjába egy segítségre szoruló nőt, úgy is megsegíti.”
Maga a történet jó volt, remélem Susant a további könyvek kihagyja az író. Ja azt hiszem nem szeretem.
Továbbá gyanúsan új kedvenc vámpírt is avattam Thomas személyében. Bár mintha láttam volna a karakterében elő-elő villani egy másik vámpír körvonalait ;) de Thomas eddig teljesen más kategóriának tűnik.
És több Bob jobbat tenne a történetnek. :)


Népszerű idézetek

>!
Dávidmoly

Utálnék rájönni, hogy az univerzum igazából nem esküdött össze ellenem. Kirántaná az üldözési mániám alól a szőnyeget.

427. oldal

Kapcsolódó szócikkek: paranoia
>!
Saileach P

Több okból is utálok gyorsan vezetni.

(első mondat)

>!
Saileach P

"- Bob nem egy kísérő szellem – vágtam vissza.
– Ugyanazt a szerepet tölti be, nem?
Felhorkantam.
– A kísérő szellemek ingyen dolgoznak. nekem fizetnem kell Bobnak.
– Fizetsz neki? – kérdezte gyanakvó hangon. – Mivel?
– Többnyire romantikus regényekkel. Néha elverek egy nagyobb összeget…."

>!
Dávidmoly

– Ez a mágia szarság. Sosem hittem benne, mielőtt idekerültem. Még mindig bajom van vele.
– Igen? Az jó. Ez azt jelenti, nem futsz bele túl sokszor.

131. oldal

>!
Dávidmoly

Az ajtó kivágódott. Murphy rontott be, szemében élénk azúrkék lángok égtek, haja pedig arany koronaként vette körül. Lobogó kardot tartott a kezében, és a haragtól annyira fényesen, gyönyörűen és rémítően ragyogott, hogy alig láttam. A Látás, jöttem rá szórakozottan. Olyannak láttam, amilyen.

144. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Karrin Murphy
>!
Dávidmoly

– Az imént hagytuk el az Értelem és Józanság kereszteződést. A következő megálló Buggyantfalva.

206. oldal

>!
BBetti86 

– Isten örvendezni fog a választásod miatt.
– Na, ja. Kérd meg Őt, hogy ne játssza el ugyanazt a lakásommal, mint Szodomával és Gomorával, és kvittek leszünk.

26. oldal

>!
Dávidmoly

A nap aránylag gyorsan eltelt, egy csomó megszokott teendővel. Összedobtam egy igézetet egy elveszett jegygyűrű megtalálására, és visszautasítottam egy ügyfelet, aki azt akarta, hogy szerelmi bűbájt szórjak a szeretőjére. (A hirdetésem az Aranyoldalakban úgy szól: semmi szerelmi bájital, de valamilyen okból az emberek mindig azt hiszik, az ő esetük kivételes.) Elmentem a bankba, egy hívót elirányítottam az egyik magánnyomozó ismerősömhöz, és találkoztam egy zöldfülű tűzvarázslóval. Szerencsétlent igyekeztem tanítgatni, hogy ne gyújtsa fel állandóan a macskáját véletlenül.

32–33. oldal

>!
Dávidmoly

Michael és én fejest ugrottunk a lyukba, amit a valóságba hasítottam, és átléptünk a Sohasohába. Olyan volt, mintha a szaunából egy légkondicionált irodába toppanna az ember, leszámítva, hogy nem a bőrömön éreztem a változást. A gondolataimban, az érzéseimben és agyam alapjának primitív, bőrbizsergető részében ment végbe. Többé már nem a mi világunkban álltam.

47. oldal

>!
BBetti86 

Rengeteg embernek kell valamiféle gyógyszert szednie, hogy stabil maradjon. Lítiumot, szupermodell szexvámpírokat… gondolom, bármit, ami beválik.

506-7. oldal


A sorozat következő kötete

A Dresden-akták sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ben Aaronovitch: London folyói
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Ilona Andrews: Magic Bites – Pusztító mágia
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Karen Chance: Árnyak vonzásában
Darynda Jones: Második sírhant
Amanda Stevens: Örök kísértés
Kim Harrison: Dead Witch Walking – Boszorkányfutam
Jennifer Rardin: Harapnivaló