Halotti ​lepel (A Dresden-akták 5.) 35 csillagozás

Jim Butcher: Halotti lepel

Fordul a kocka Harry Dresdennek, Chicago egyetlen profi mágusának életében. Az üzlet a változatosság kedvéért szárnyal – ami azt illeti, túlságosan is.

A vámpírok és a mágusok között dúló háború nem csitul, ámde felbukkan a semmiből a Vörös Udvartartás bajnoka, aki szerint Harry halála véget vethetne a harcoknak. Hősünket ráadásul profi bérgyilkosok használják céltáblának, és ha mindez nem lenne elég, egy rendkívül fontos ereklye is eltűnik.

Cserébe viszont előkerül egy holttest, aminek nem lába, hanem keze és feje kélt, a chicagói rendőrség nyomozója pedig nagyon szeretné, ha Harry azonosítaná. A zűrös magánélet – beleértve az olyan csekélységeket, mint a szerelmi háromszög és egy félvámpír ex – már csak hab a tortán.

Vannak napok, amikor egyszerűen nem éri meg felkelni… akármennyit is fizessenek érte.

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Delta Vision, 2019
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633953129 · Fordította: Tüzér Judit

Kapcsolódó zóna

!

Dresden, az egyetlen mágus, aki megtalálható a telefonkönyvben

17 tag · 13 karc · Utolsó karc: 2021. június 3., 14:52 · Bővebben


Enciklopédia 60

Szereplők népszerűség szerint

Harry Blackstone Copperfield Dresden · őrült · Karrin Murphy · Margaret Katherine Amanda Carpenter (Molly Carpenter) · Michael Carpenter

Helyszínek népszerűség szerint

hullaház


Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

deen>!
Jim Butcher: Halotti lepel

Ez a könyv más, mint az eddigiek. Komolyabb. Dresden kezd felnőni. Már nem csak nyavalyog, hanem túllépve ezen látja is a világot. Igaz, most már az első pár oldalon megállás nélkül jött az áldás mágusunk fejére, és már-már úgy éreztem, hogy ennyi szállal nem is lehet megbirkózni, valaki csak likvidálja Dresdent előbb-utóbb. De ahogy már lenni szokott a sok szálból lett egy fő csapás, Nicodemus, akinek a karaktere előtt le a kalappal, annyira jól sikerült, és a többi szál szépen összefonódott, csak meg kellett várni, hogy Agyas mágusunk végre kialudja magát és képes legyen gondolkodni és összerakni a kirakóst. Nagyon bírtam az új Lovagokat és nagyon sajnáltam, hogy spoiler, nagyon megszerettem a karakterét. Dresden újabb puklikkal gazdagodott, de ezúttal, végre, másképp állt a dolgokhoz, és eben Susannak is nagy szerepe volt. Sajnáltam, hogy kettejük kapcsolata így alakult, de nem is lehetett volna másképp. A történet ezúttal csak részben ért véget, ez mutatja, hogy Dresdennek magasabb fokozatra kell kapcsolnia, mert még vár rá pár démon, Bukott, orgyilkos és maffiózó, aki bizony szeretné, ha ő végre eltűnne. Remélem gyorsan jön a következő rész!

zamil>!
Jim Butcher: Halotti lepel

Változatlanul tetszik ez a sorozat, valahogy telitalálat a főhős, és ez a majdnem hihető alternatív világ. Annyira jól működik, hogy bármit bele lehet írni, mesélni és így eladni. Ez is egy jó rész, minden a megszokott mederben folyik, csak a cselekmény változik, de pont ez az amit szeretek ebben a sorozatban.

kvzs P>!
Jim Butcher: Halotti lepel

Harry Dresden már megint megmenti a világot. Kicsit ugyan furcsa, hogy mindig Chicago a pusztítást tervezők célpontja, és mindenkinek a kedvenc mágusunkra van kiakadva, de így legalább jól szórakozhatunk Dresden bénázásait olvasva.
Én kicsit keveselltem a nyomozást ebben a részben, de a világ új rétegének bemutatása elég jól elszórakoztatott.
Nem fogja megváltani a sorozat a világot, de szórakozásnak és kikapcsolódásnak még mindig kiváló.

3 hozzászólás
Dávidmoly>!
Jim Butcher: Halotti lepel

Az elhivatott, becsületes, bátor, önfeláldozó eszelősök abszolút a legrosszabb fajta alakok a földön, akikkel szembe lehet szállni.
*
Az alvás maga isten. Menjen, imádkozzon.
*
Ne harcoljon. Nem veszíthet el egy olyan csatát, amit nem vív meg.
*
A jótettet nem lehet megúszni büntetlenül.
*
Ez már önmagában is elég ahhoz, hogy igazán elrontsa az ember napját.

A Dresden-akták egyik legígéretesebb fejleménye, hogy képes egyszerre emelni a tétet, fenntartani az érdeklődést és koherens tud maradni a korábbi részekkel, mind a világ, mind a karakterek, mind a stílus szintjén. A másik, hogy Harry Blackstone Copperfield Dresden fokozatosan megszabadul a nyavalygástól, mint az élete központi szervező elemétől. Nagy-nagy piros pont mindkettőért.
A spoiler halotti lepel utáni nyomozást egy párbaj spoiler és egy spoiler megcsonkított holttest spoiler felbukkanása fűszerezi Harry életét – mintha a vámpír-mágus háború és spoiler váratlan felbukkanása nem lenne elég, hogy felbolygassa Chicagót.
Az új karakterek remekek spoiler, a humor és az akció hozza a szokásos színvonalat, és még a spoiler szálé sincs túlhúzva vagy -tolva. Kicsit ponyvás ízű, de egyenletes minőségű nyomozós-varázslós urban fantasy, ami kisebb nagyobb egyeletlenségei dacára is érdemes a figyelmünkre.
Huszonhét ezüstdénár a harmincból.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Jim Butcher: Halotti lepel

Ahogy az lenni szokott nem egyszerű Harry Dresdennek lenni.
Miért is ?
1-Vörös Udvartartás bosszúja
2-vámpír-mágus háború
3-párbaj egy vámpír hadúrral
4-torinói lepel utáni nyomozás
5-Nicodemus nevű démon vagy mi a franc megjelenés aki bőven vitte a sztorit a hátán, ha ő megjelent ott aztán volt ám móka és kacagás .
A romantikus szálat nem vitték túlzásba, volt egy kis izé aztán kész is.
Harry egészen megváltozott, alig alig nyavalygott, pedig az eddigi részeknél ez nagyon jellemző volt rá.
Számomra továbbra is nagy kedvenc a sorozat, remélem jön majd a következő rész is hamarosan.

BBetti86 >!
Jim Butcher: Halotti lepel

A Dresden regények jellemzően ez a rész is remekül prezentálta.
A cselekmény most is változatos és izgalmas. Harry tulajdonképpen három ügyön dolgozik egyszerre. Egyrészt, megbízzák, hogy szerezze vissza az ellopott torinói leplet. Másodszor, bukott angyalok járnak Chicagoban, és valami nagyon szörnyűt terveznek. A Lovagok dolgoznak az ügyön, nem kérik Harry segítséget, de persze ebből az ügyből sem fog a mágus kimaradni. Végül, egy vámpír is feltűnik, aki párbajt kíván vívni. Alternatíva akar lenni, a mágusok és vámpírok közti háború ellen, de Harry már megtanulta, hogy egy vámpírban nem bízhat, pláne nem ettől a törzstől.
A regény váltogat a különböző irányok között, közbe a szálak is összeérnek és egy mozgalmas, akciódús eseménysor alakul ki. Nincs pihenő a történetben.
Harry ugyanaz a kissé cinikus, a szörnyű helyzeteket humorral kezelő figura, aki nem tud nemet mondani, ha segítenie kell. Most talán nem sziporkázott annyit, mint a 4. kötetben, de így is jutott a történetbe nem egy Harry-féle sziporka.
A mellékszereplők között szeretett és visszatérő alakok is vannak, mint a Lovag Michael. De újak is érkeznek, mint az orosz származású új Lovag, Szanja. Butcher jó abban, hogy a karakterei egy-egy kritikus pillanatban felfednek egy titkot, ami újabb rétegekkel gazdagítja őket. Szanja, de a gengszterfőnök Marcone is tud meglepetést okozni.
Amiért nem lesz akkora kedvencem a kötet, Susan. Visszatér, nekem nem hiányzott. Azt ugyan értékelem, hogy végre meg tudnak beszélni dolgokat, és a maguk módján el is tudnak köszönni, de így is túl sok szívfájdalmat kever a kötetbe. Az most hangulatban nagyon nem tetszett.
A regényben megint vannak olyan részek, amelyek az átlag szórakoztatásnál messzebb mutatnak. Amikor arról van szó, hogy a jók miért nem mennek tűzzel a tűznek, és hogyan képesek újabb esélyeket adni a gonoszoknak is, az választ ad az olyan kérdésekre, ami pl. a képregények jófiúi miatt is felmerül. Superman nem öl bűnözőt, csak elkapja, börtönbe juttatja. Ördögi körforgás, mert megszöknek, megint keverik a zűrt és ártanak az embereknek. Ha megölné őket, ilyen nem lenne. Itt érthetően megvan, miért nem lehet itt tenni. Olyan mély erkölcsiség van itt érthetően, emberközelien, amit érdemes figyelmesen olvasni. Jobb világ lenne, ha többet tudnánk ebből magunkénak vallani.
Újabb jó rész volt, jöhet a következő!

donzella P>!
Jim Butcher: Halotti lepel

Nálam a sorozat még mindig tudja tartani az 5 csillagot, bár érezhetően változik a történetvezetés az előző részekhez képest:
– az első 1-1,5 fejezetben mágusunk már a baj közepén csücsül, mégsem érezzük, hogy információ kimaradt volna, úgy is kezelhetjük, mint egy hosszabb lélegzetvételű könyvben az „1 évvel később” fejezetet, csak itt az előző fejezet egyben az előző könyv is
– a korábbi aktákhoz képest – ahol megvolt az alapbonyodalom, annak kifejtése és a pácból kikecmergés úgy ahogy, itt inkább a baj nem jár egyedül – hirtelen rengeteg irányból jön az áldás, és nem is mind a főszálhoz kapcsolódik – inkább előkészítésnek tűnik a további részekhez

Bár tudjuk, hogy hosszú sorozatról van szó, ez az első könyv, ahol érzem is, hogy ez még korán sem lezárt akta… csak van egy megint megtépázott Dresden, aki most idejében behúzta a nyakát, hogy a bomba elsüvítsen mellette… a kanóc a háttérben már sisteregve ég…

klaudia_kozak P>!
Jim Butcher: Halotti lepel

Egyre jobban imádom Harryt és a kalandjait. Nem értem, miért nem népszerűbb ez a sorozat. Tessék olvasni!

bessy85>!
Jim Butcher: Halotti lepel

Harry Dresden majdem hozza a szokásos formáját, csak kevesebbet nyavalyog. :)
A sztori elég pörgös, mint máskor most is egyszerre több problémát kell hősünknek megoldani, de szépen sorjában haladnak a dolgok.
A mellékszereplők is komoly mértékben hozzátettek a történethez.
Susan eddig sem volt egy nyámnyila hölgyemény, de most aztán odatette magàt. Teszettek a jelenetei.
A lovagok hősiesek, mint mindíg. spoiler
A főgonosz pedig fenomenális volt. spoiler


Népszerű idézetek

Dávidmoly>!

Vannak dolgok, amelyek egyszerűen nem illenek össze. Mint az olaj és a víz. A narancslé és a fogkrém. A mágusok és a televízió.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: fogkrém · narancslé · televízió · víz
Dávidmoly>!

– Ja, de én nem jellemezném magam agnosztikusként. Csak pártatlanként. Teológiai Svájc, ez vagyok én.

103. oldal

Dávidmoly>!

Molly előszedett valahonnan egy nedves törlőkendőt, és elkezdte lehámozni az arcáról a sminket.
– Hé! – szólt oda egy perccel később. – Mi a baj?
Morogva meglengettem a csuklómat, és a bilincs ott himbálózott rajta.
– Azta, szép! – mondta Molly. – Szökésben van? Azért bujkál egy faházban, hogy a zsaruk ne találják meg?
– Nem – feleltem. – Elég hosszú történet.
– Óóóó! – ámuldozott Molly bölcsen. – Az játszós bilincs, nem büntis. Vágom.
– Nem! – ellenkeztem. – Amúgy is, honnan tudsz te a játszós bilincsekről? Alig vagy tízéves!
A lány felhorkantott.
– Tizennégy.
– Mindegy, túl fiatal vagy.
– Internet – magyarázta a lány megfontoltan. – Kitágítja a kamaszok tudásának határait.
– Istenem, de öreg vagyok.

203. oldal

1 hozzászólás
Dávidmoly>!

– Vajon miért nem hiszek magának?
Marcone kivillantotta a fogát.
– Mert ha elég időt kap, maga egy éles eszű egyén.

445. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Blackstone Copperfield Dresden
Dávidmoly>!

– Az apokalipszis csak egy kedélyállapot – szólalt meg akkor. – Hit. Megadás az elkerülhetetlennel szemben. Kétségbeesés a jövő miatt. A remény halála.

458. oldal

Kapcsolódó szócikkek: apokalipszis · hit · jövő · kétségbeesés · remény
Dávidmoly>!

– Azért jöttem Chicagóba, hogy megöljem magát, Mister Dresden. De először szeretném, ha meghallgatná a javaslatomat.
– Komolyan dolgoznia kellene még a nyitótechnikáján – feleltem. – Olvastam egy könyvet a tárgyalásokról. Kölcsönadhatom.

21. oldal

Dávidmoly>!

– Az alvás maga isten. Menjen, imádkozzon.

187. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alvás · ima
Dávidmoly>!

– Azt hittem, a magafajta vért iszik – említettem meg.
– Arra van igazán szükségünk – válaszolta Ortega.
– Akkor minek fogyaszt bármi mást?
Ortega feltartotta az üveget.
– Az élet több puszta túlélésnél. Végül is, magának csak víz kell. Minek iszik sört?
– Ivott már valaha az itteni vízből?
A férfi majdnem elmosolyodott.
– Touché.

235. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · Harry Blackstone Copperfield Dresden · sör · túlélés · vér · víz
Dávidmoly>!

– A jótettet nem lehet megúszni büntetlenül.

372. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jótett
Dávidmoly>!

– Zsaru, gazember vagy teremtmény, nem számít, Murph. Nem hátrálok meg, csak mert valami zsarnoknak nem tetszik, amit csinálok.
– Én nem vagyok zsarnok, Harry. A barátod vagyok.
Összerezzentem.
– És te megkérsz.
Bólintott.
– Légyszi-légyszi. Cseresznyével a tetején.
– Cseresznyével a tetején. Francba Murph!

220. oldal


A sorozat következő kötete

A Dresden-akták sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Ilona Andrews: Magic Bites – Pusztító mágia
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás
Kim Harrison: Dead Witch Walking – Boszorkányfutam
Karen Chance: Árnyak vonzásában
Jennifer Rardin: Harapnivaló
Max Gladstone: Nagyrészt halott
Szergej Lukjanyenko: Utolsó őrség