Halotti ​lepel (A Dresden-akták 5.) 57 csillagozás

Jim Butcher: Halotti lepel

Fordul a kocka Harry Dresdennek, Chicago egyetlen profi mágusának életében. Az üzlet a változatosság kedvéért szárnyal – ami azt illeti, túlságosan is.

A vámpírok és a mágusok között dúló háború nem csitul, ámde felbukkan a semmiből a Vörös Udvartartás bajnoka, aki szerint Harry halála véget vethetne a harcoknak. Hősünket ráadásul profi bérgyilkosok használják céltáblának, és ha mindez nem lenne elég, egy rendkívül fontos ereklye is eltűnik.

Cserébe viszont előkerül egy holttest, aminek nem lába, hanem keze és feje kélt, a chicagói rendőrség nyomozója pedig nagyon szeretné, ha Harry azonosítaná. A zűrös magánélet – beleértve az olyan csekélységeket, mint a szerelmi háromszög és egy félvámpír ex – már csak hab a tortán.

Vannak napok, amikor egyszerűen nem éri meg felkelni… akármennyit is fizessenek érte.

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Delta Vision, 2019
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633953129 · Fordította: Tüzér Judit

Kapcsolódó zóna

!

Dresden, az egyetlen mágus, aki megtalálható a telefonkönyvben

29 tag · 23 karc · Utolsó karc: 2022. november 5., 13:32 · Bővebben


Enciklopédia 66

Szereplők népszerűség szerint

Harry Blackstone Copperfield Dresden · őrült · Karrin Murphy · Margaret Katherine Amanda Carpenter (Molly Carpenter) · Michael Carpenter

Helyszínek népszerűség szerint

hullaház


Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

cicus61 P>!
Jim Butcher: Halotti lepel

Még mindig imádom Harryt :) Ugyan egyre több sablon van a történetekben, de még mindig le tud kötni és beszippantani. Kicsit el voltam veszve a sok udvar és herceg, hadúr között, de aztán a helyére került minden. Hiába volt sokszor nagy slamasztikában Harry, azért mindig sikerült kimászni belőle, kisebb-nagyobb segítséggel. Jöhet a többi.

2 hozzászólás
FélszipókásŐsmoly >!
Jim Butcher: Halotti lepel

Chicago egyetlen nyíltan praktizáló mágusa már két éve alig alszik, és viszontagságos körülményei most se hagyják, de azért vannak barátai, akik próbálnak észt verni belé e téren (link). :) Gondterheltsége a tetőfokára hág, bár e kötet végére végre sikerül leadnia a javát. Bár kezdtem tartani attól, hogy a többedik részre leül, vagy legalábbis hanyatlik a sorozat, de Jim Butcher ismét megcsinálta! Sőt…!

A torinói lepel Chicagóba kerül egy tolvajbanda révén, és a feketepiacon igyekeznek értékesíteni. Egy vatikáni pap megbízza Dresdent, hogy kerítse kézre, lehetőleg titokban. A gyanús körülmények, fenyegetések csak szaporodnak, és a Lepelre pályázók hatalma nem csekély. Még szerencse, hogy Harrynak a legváratlanabb helyzetekben akadnak segítői a törvény mindkét oldaláról. Jim Butcher képes volt emelni a téteket minden szinten: személyes dráma, akció, horrorhangulat, mágia, mellékszereplők terén olyan – hosszabb távra szóló – újdonságokkal lepett meg, mintha csak egy nagyköltségvetésű mozifilmet néznék tátott szájjal. Vitte tovább az eddig sem gyenge történetszálakat a főhős életének bonyolításával, és a korábban alkalminak tűnt szereplőkről is újabb érdekes részletek derültek ki. Tetszik, ahogy elevenen él ez a házifejlesztésű Sötétség Világa.

Amit imádtam: feltűnt egy újabb nagyhatalmú ellenség (spoiler), egy nagyhatalmú szövetséges-jelölt, visszatérő közkedvelt szereplők (ráadásul nem is egy, ráadásul nem is egyedül), pár érdekes új mellékszereplő, több legendás varázstárgy, (legalább) egy epikus összecsapás, drámai jelenetek, geek poénok, izgalmas akciók a mágia és a hit erejével. Tehát a szokásos laktató és ízletes alap, szép újításokkal, meglepő desszerttel. Michael és családja továbbra is kedvenc, sőt, a vagány lánya, Molly bemutatása azt sejteti, hogy hamarosan fontosabb szerepe is lesz Harry csapatában!

Amit kifogásoltam: Bob és Murphy sajnos alig fértek bele a regénybe, de azért nem maradtak ki a történet alakítása szempontjából fontos pillanataik, bár kispadra kerültek mindketten. Uraság továbbra is éli a szokásos cicaéletét, de most ő is kissé passzív volt. A fülszöveg sántít kicsit, mert szerelmi háromszög nincs a kötetben… max némi féltékenység, de ennek alaptalansága hamar bebizonyosodik.

A fordítás továbbra is alapvetően tetszik, bár most is akadt pár nehezen érthető vagy sutára sikerült mondat (link), de az eredeti szövegnek utánanézve tisztázódott, mit is akart közölni a szerző.

deen>!
Jim Butcher: Halotti lepel

Ez a könyv más, mint az eddigiek. Komolyabb. Dresden kezd felnőni. Már nem csak nyavalyog, hanem túllépve ezen látja is a világot. Igaz, most már az első pár oldalon megállás nélkül jött az áldás mágusunk fejére, és már-már úgy éreztem, hogy ennyi szállal nem is lehet megbirkózni, valaki csak likvidálja Dresdent előbb-utóbb. De ahogy már lenni szokott a sok szálból lett egy fő csapás, Nicodemus, akinek a karaktere előtt le a kalappal, annyira jól sikerült, és a többi szál szépen összefonódott, csak meg kellett várni, hogy Agyas mágusunk végre kialudja magát és képes legyen gondolkodni és összerakni a kirakóst. Nagyon bírtam az új Lovagokat és nagyon sajnáltam, hogy spoiler, nagyon megszerettem a karakterét. Dresden újabb puklikkal gazdagodott, de ezúttal, végre, másképp állt a dolgokhoz, és eben Susannak is nagy szerepe volt. Sajnáltam, hogy kettejük kapcsolata így alakult, de nem is lehetett volna másképp. A történet ezúttal csak részben ért véget, ez mutatja, hogy Dresdennek magasabb fokozatra kell kapcsolnia, mert még vár rá pár démon, Bukott, orgyilkos és maffiózó, aki bizony szeretné, ha ő végre eltűnne. Remélem gyorsan jön a következő rész!

zamil>!
Jim Butcher: Halotti lepel

Változatlanul tetszik ez a sorozat, valahogy telitalálat a főhős, és ez a majdnem hihető alternatív világ. Annyira jól működik, hogy bármit bele lehet írni, mesélni és így eladni. Ez is egy jó rész, minden a megszokott mederben folyik, csak a cselekmény változik, de pont ez az amit szeretek ebben a sorozatban.

kvzs P>!
Jim Butcher: Halotti lepel

Harry Dresden már megint megmenti a világot. Kicsit ugyan furcsa, hogy mindig Chicago a pusztítást tervezők célpontja, és mindenkinek a kedvenc mágusunkra van kiakadva, de így legalább jól szórakozhatunk Dresden bénázásait olvasva.
Én kicsit keveselltem a nyomozást ebben a részben, de a világ új rétegének bemutatása elég jól elszórakoztatott.
Nem fogja megváltani a sorozat a világot, de szórakozásnak és kikapcsolódásnak még mindig kiváló.

3 hozzászólás
Hollóhát>!
Jim Butcher: Halotti lepel

Útközben többször sikeresen megfeledkeztem róla, hogy amúgy a Lepel miatt indult ez az egész… Mert megint annyi minden történt egyszerre, hogy ha nem Dresdenről lenne szó, két könyvre is elég lenne. Most talán az átkötések se voltak olyan simák, és a dénáriánokkal kapcsolatban is maradtak bennem kérdések. Harry múltjáról ismét csak mikroszkopikus, szénhidrátcsökkentett morzsákat kapunk. Na de nem baj, mire Butcher elénk vet egy nagyobb falatot, addigra nagyon ki leszek rá éhezve.

Dávidmoly >!
Jim Butcher: Halotti lepel

Az elhivatott, becsületes, bátor, önfeláldozó eszelősök abszolút a legrosszabb fajta alakok a földön, akikkel szembe lehet szállni.
*
Az alvás maga isten. Menjen, imádkozzon.
*
Ne harcoljon. Nem veszíthet el egy olyan csatát, amit nem vív meg.
*
A jótettet nem lehet megúszni büntetlenül.
*
Ez már önmagában is elég ahhoz, hogy igazán elrontsa az ember napját.

A Dresden-akták egyik legígéretesebb fejleménye, hogy képes egyszerre emelni a tétet, fenntartani az érdeklődést és koherens tud maradni a korábbi részekkel, mind a világ, mind a karakterek, mind a stílus szintjén. A másik, hogy Harry Blackstone Copperfield Dresden fokozatosan megszabadul a nyavalygástól, mint az élete központi szervező elemétől. Nagy-nagy piros pont mindkettőért.
A spoiler halotti lepel utáni nyomozást egy párbaj spoiler és egy spoiler megcsonkított holttest spoiler felbukkanása fűszerezi Harry életét – mintha a vámpír-mágus háború és spoiler váratlan felbukkanása nem lenne elég, hogy felbolygassa Chicagót.
Az új karakterek remekek spoiler, a humor és az akció hozza a szokásos színvonalat, és még a spoiler szálé sincs túlhúzva vagy -tolva. Kicsit ponyvás ízű, de egyenletes minőségű nyomozós-varázslós urban fantasy, ami kisebb nagyobb egyeletlenségei dacára is érdemes a figyelmünkre.
Huszonhét ezüstdénár a harmincból.

Trillian >!
Jim Butcher: Halotti lepel

Izgalmas történet volt, ahogy megszokhattam. Harry hozta a szokásos formáját, Susan is felbukkant a könyvben, valamint megismerhettem még pár Lovagot is. A főgonosz és szövetségesei személyében új lényeket ismerhettem meg. A mágusok világából is megismerhettem egy eddig ismeretlen részét, valamint a Lovagokról is többminden kiderült. spoiler Jó kötet volt és sehol sem vált unalmassá. Már alig várom, hogy a következő részre is sort kerítsek.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Jim Butcher: Halotti lepel

Ahogy az lenni szokott nem egyszerű Harry Dresdennek lenni.
Miért is ?
1-Vörös Udvartartás bosszúja
2-vámpír-mágus háború
3-párbaj egy vámpír hadúrral
4-torinói lepel utáni nyomozás
5-Nicodemus nevű démon vagy mi a franc megjelenés aki bőven vitte a sztorit a hátán, ha ő megjelent ott aztán volt ám móka és kacagás .
A romantikus szálat nem vitték túlzásba, volt egy kis izé aztán kész is.
Harry egészen megváltozott, alig alig nyavalygott, pedig az eddigi részeknél ez nagyon jellemző volt rá.
Számomra továbbra is nagy kedvenc a sorozat, remélem jön majd a következő rész is hamarosan.

ftamas>!
Jim Butcher: Halotti lepel

Szórakoztató, könnyed hangvételű könyv, amelyben ezúttal még erősebb az ellenfél, Dresden viszont ugyanannyira szemtelen és ugyanannyira szerencsés. magyarul, aki eddig szerette, ezután is fogja. Teljesen ugyanaz a stílus és hangulat.


Népszerű idézetek

Dávidmoly >!

– Az alvás maga isten. Menjen, imádkozzon.

187. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alvás · ima
FélszipókásŐsmoly >!

Nem veszíthet el egy olyan csatát, amit nem vív meg.

229. oldal

Kapcsolódó szócikkek: harc · vesztes
Dávidmoly >!

Vannak dolgok, amelyek egyszerűen nem illenek össze. Mint az olaj és a víz. A narancslé és a fogkrém. A mágusok és a televízió.

7. oldal, Első fejezet

Kapcsolódó szócikkek: fogkrém · narancslé · televízió · víz
Dávidmoly >!

– Vajon miért nem hiszek magának?
Marcone kivillantotta a fogát.
– Mert ha elég időt kap, maga egy éles eszű egyén.

445. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harry Blackstone Copperfield Dresden
FélszipókásŐsmoly >!

– Érzed? – kérdezte Michael.
– Mit?
– Hunyd le a szemed! Próbált lecsendesíteni a gondolataidat!
– Hatalmas zavart érzek az Erőben – morogtam.
– Igen? – kérdezte Michael rám pislogva.
Felsóhajtottam, és megdörgöltem az orrnyergemet.

425. oldal

Dávidmoly >!

– Ja, de én nem jellemezném magam agnosztikusként. Csak pártatlanként. Teológiai Svájc, ez vagyok én.

103. oldal

Dávidmoly >!

Molly előszedett valahonnan egy nedves törlőkendőt, és elkezdte lehámozni az arcáról a sminket.
– Hé! – szólt oda egy perccel később. – Mi a baj?
Morogva meglengettem a csuklómat, és a bilincs ott himbálózott rajta.
– Azta, szép! – mondta Molly. – Szökésben van? Azért bujkál egy faházban, hogy a zsaruk ne találják meg?
– Nem – feleltem. – Elég hosszú történet.
– Óóóó! – ámuldozott Molly bölcsen. – Az játszós bilincs, nem büntis. Vágom.
– Nem! – ellenkeztem. – Amúgy is, honnan tudsz te a játszós bilincsekről? Alig vagy tízéves!
A lány felhorkantott.
– Tizennégy.
– Mindegy, túl fiatal vagy.
– Internet – magyarázta a lány megfontoltan. – Kitágítja a kamaszok tudásának határait.
– Istenem, de öreg vagyok.

203. oldal

1 hozzászólás
Dávidmoly >!

– Az apokalipszis csak egy kedélyállapot – szólalt meg akkor. – Hit. Megadás az elkerülhetetlennel szemben. Kétségbeesés a jövő miatt. A remény halála.

458. oldal

Kapcsolódó szócikkek: apokalipszis · hit · jövő · kétségbeesés · remény
Dávidmoly >!

– Semmi gond, Miss Gard. A szánalom azt diktálja, hogy engedményeket tegyünk. Mister Dresden egy diplomáciailag retardált személy. A tapintatlanok számára fenntartott intézményben kellene élnie.

443–444. oldal

FélszipókásŐsmoly >!

Nem ismertem fel azonnal a környéket, de nem tűnt túl barátságosnak. Az a bizalmatlankodó, súlyos érzésem támadt, amivel összehasonlítva A mocsár olyannak hat, mint a Mary Poppins.

323. oldal


A sorozat következő kötete

A Dresden-akták sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Nalini Singh: Angyalárny
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja
Kim Harrison: A Fistful of Charms – Egy maréknyi bűbájért
Csóti Lili: Hetedvérig
Keiran Rowley: Hanyatlás
Ilona Andrews: Magic Bites – Pusztító mágia