Fehér ​éjjel (A Dresden-akták 9.) 20 csillagozás

Jim Butcher: Fehér éjjel

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Valaki a város mágiagyakorlóira, a természetfeletti világ alsó osztályának tagjaira vadászik, azokra, akik nem bírnak elegendő erővel ahhoz, hogy teljes értékű mágusokká váljanak. Sokan eltűntek, mások látszólag öngyilkosságot követtek el. Az egyik bűnügyi helyszínen viszont hátramaradt egy névjegykártya – rajta egy Harry Dresdennek szánt bibliai üzenettel.

Harry a gyilkos nyomába ered, mielőtt az újra lecsaphatna, ám a nyomozás olyasvalakihez vezet, akiről álmában sem gondolná, hogy bűnös lehet: a féltestvéréhez, Thomashoz. Miközben eltökélten igyekszik megtalálni a valódi tettest és tisztára mosni a bátyja nevét, Harry felkelti a vámpírok Fehér Udvartartásának figyelmét. Sikerül belekeverednie egy olyan hatalmi harcba, amely során minden szempontból alulmarad, ráadásul végzetes csábításnak teszi ki magát.

De tudja, hogy ha ezt elcseszi, az sokak életébe kerülhet – köztük a bátyjáéba is.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Delta Vision, Budapest, 2021
580 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633953587 · Fordította: Tüzér Judit

Kapcsolódó zóna

!

Dresden, az egyetlen mágus, aki megtalálható a telefonkönyvben

22 tag · 19 karc · Utolsó karc: 2022. május 24., 21:31 · Bővebben


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

deen>!
Jim Butcher: Fehér éjjel

Nem tudom megunni Harry Dresden kalandjait. Igaz, hogy ez a rész kicsit krimisebbre sikerült, és kevesebb volt a természetfeletti, legalábbis a megszokotthoz képest, de korántsem volt kevésbé szórakoztató. Dresden ezúttal Murphyvel kiegészülve, aki egyébként szabadságát tölti, öngyilkossági ügyekben nyomoz, amik valójában nem azok. De kinek áll érdekében a több-kevesebb képességgel megáldott nőket sorra gyilkolni? Röviden: van pár jelentkező. Dresden ismét bebizonyítja, hogy arany szíve van és nem mellesleg első a család és mindenki más. Míg Dresden nyomoz, meg kell küzdenie kissé értetlen tanítványával Mollyval, a rosszfiúkkal, és kielégítetlen libidójával is, ami azért valljuk be elég vicces szituációkat okoz, tekintve hogy első szerelme is feltűnik a színen, no meg a Fehér udvartartás Larája és még Marcone is előkerül. Ármányos és furmányos, rendkívül szórakoztató. Morgan ugyan most kimaradt a buliból, de helyette megkaptuk az elbűvölő és nagyszájú szívtiprót Carlost, aki szerintem kiválóan kiegészítette Dresden hülyeségeit, vagy éppen rátett egy lapáttal. Csak azt sajnálom, hogy Bob alig szerepelt, de Egér azért valamelyest kárpótolt érte. Kíváncsian várom az újabb kalandot és a fejleményeket a háborúval kapcsolatban.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Jim Butcher: Fehér éjjel

Kevés olyan hosszú sorozat amiben még nem csalódtam, egyre jobb egyre összetetteb. Ma már Harry nem egyedül harcol van egy kis csapata akik az élet különböző részéről jön.
Harry fejlődése látványos a sorozat elején magányos „hős” volt barátok szövetségesek nélkül és mintha kicsit szerencsétlen lett volna legtöbbszőr csak a szerencse segített a túlélésen, most , gondolkodik, tervez, szervez stb .
Mostani részt is szépen lassan vezeték fel, izgalmas volt lekötött, rejtélyek megoldódnak és jött a nagy párbaj és a leszámolás meg menekülés.
Kérem a következőt.

Dominik_Blasir>!
Jim Butcher: Fehér éjjel

Sok minden más mellett azt szeretem nagyon Butcherben, hogy miután egy egészen lenyűgöző ívre rakta a sorozatot a Tetemes gondok / Főbenjáró duóval, sőt, minimum utóbbival új szintre emelte, ezek után meg tudta írni a gondtalan, klasszikus szórakoztatásban működő Fehér éjjelt. Nem akarta tovább emelni a téteket, nem akart még valami olyat belepakolni, amit már nem biztos, hogy elbírt volna a sorozat jellege.
Egyszerűen csak újfent egy relatíve egyenes vonalú eset, egyértelműen körvonalazható ellenségekkel és háttérben megbúvó, később kifejtendő szállal. Meg a klasszikus stílusjegyekkel: elfáradt, de mindig badass Dresden, szimpatikus mellékszereplők, grandiózus összecsapás. Minden pont úgy, ahogy kell. És simán szórakoztató.

kvzs P>!
Jim Butcher: Fehér éjjel

Butcher kicsit visszakanyarodott a kezdeti Dresden hagyomásnyokhoz, és egy látszólag egyszerűbb, kevésbé világformáló történetet alkotott. Persze a háttérben így is munkálkodnak a különböző hatalmas erők, de Dresden végre nem a világot menti meg két oldalanként, csak egyszerűen nyomozgat.
Szórakoztató volt, mint mindig.

donzella P>!
Jim Butcher: Fehér éjjel

Egy újabb remek történet, amely nem ismétli önmagát, viszont ezt már nem lehet az előző kötetek ismerete nélkül olvasni és érteni.

Összeállt egy ütőképes csapat, Dresdennek már nem egyedül kell szembenéznie a problémákkal, amely eddig többnyire lokálisak voltak, most már túlmutatnak Chicago határain. Külön öröm, hogy végre mágusok is vannak köztük – nem sokan, de kezdetnek jó.

A nyomozóból háborúkat is megjárt varázsló lett, amely a felfogásán is meglátszik. Már nem mondhatjuk egy forrófejű, a hirtelenjében meghozott döntéseiről ismert, de mázlista embernek. A megoldásokra természetesen nem egy csettintésre jön rá, de tervez, átgondol, cselekszik. Ez még nem jelenti azt, hogy a legrosszabb helyzetekben nem süt el egy olcsó poént, és csiszolódott volna a politikai és diplomáciai érzéke, de irányítottabban bosszant másokat, készül a reakcióikra.

Magánéleti szálon pedig bízzunk benne, hogy belibben egy nő, mielőtt még elterjed, hogy Harry meleg. :D

BBetti86 >!
Jim Butcher: Fehér éjjel

Egy újabb Harry Dresden kaland, ezúttal egy kifejezetten krimis történet. Van benne ugyan természetfeletti is, és fejlődik az átívelős szál is, de az utóbbi időszakban ez az a része a sorozatnak, ami leginkább krimi.

Adottak a gyilkosságok, melyek az átlag embernek öngyilkosságnak látszanak. Adottak a mágikus nyomok, és Harry, aki a nyomukba ered. Mint egy klasszikus krimiben: elemzi és keresi a nyomokat, kutatja a tanúkat és az áldozatok baráti körét. Mivel urban fantasy, minden erősen kötődik majd a természetfelettihez is, de ez nem változtat azon, hogy klasszikus sorozatgyilkos utáni nyomozásban járunk, aminek életek a tétjei.

Ahogy Butcher szokta, egyre jobban bonyolódnak az események. A gyanúsítottak, a mögöttes indítékok. A Fehér Tanács továbbra is háborúban áll, és a természetfeletti lények is csoportosulnak, ármánykodnak. Eljutunk egészen addig, hogy a látszólag szimpla gyilkosságok mögött milyen bonyolult indítékok és játszmák is vannak. Ez összetetté, izgalmassá teszi. Ugyanakkor egyre szervesebben bekapcsolja a sorozatba.
Az adott nyomozás élvezhető önmagában, de hogy a teljes képet jobban lássuk, már kellenek az előzmények. Így lesz ez a sorozat egyre inkább összefüggő, de én nem bánom.

Megint humoros is, Butcher még mindig elképesztő ötletekkel áll elő. Thomas mocskos titka is… azon még mindig mosolygok. spoiler

Bírom, ahogy a világát kockáról kockára építi tovább. Most pl. a kedvenc mellékszereplőim egyike, Egár származásába láthatunk bele jobban. Igen, tudom, hogy kutya! De ő egy karakteres kutya, önállóan is sok mindent megcsinál és egyre inkább hajlok rá, hogy saját jogon fontos mellékszereplőnek tartsam. Harry macskája tized ennyire sem aktív – Egér viszont egy hősies jelenség!

Ebben a részben más mellékszereplők térnek vissza, és ilyenkor látszik igazán, hogy Harry mennyit változott és hogyan lettek komoly barátai és kapcsolatai- Most bőven van, aki ugorjon, ha segítség kell neki. Jó ember még mindig, és a felügyelői státuszt is igyekszik a maga képére formálni.

Van jó nyomozás, bonyolódnak a hatalmi játszmák, jönnek vissza szimpatikus szereplők és jókat vigyorogtam is rajta. Jól sikerült ez a rész is.

2 hozzászólás
klaudia_kozak P>!
Jim Butcher: Fehér éjjel

Szerintem minden újabb rész után ugyanazok a gondolatok fordulnak meg a fejemben: „Kellett már a kis lelkemnek egy Dresden sztori. Ez a rész volt a legjobb. Most várhatok a következő részre.”
Szóval ezzel arra akarok célozni, hogy nem tudom megunni a világot, amit Butcher összerakott és kilenc, 9! kötet után is megtud lepni. Hihetetlen teljesítmény!
Minden résszel újabb és újabb réteget kap mind Harry, mind a történet és olyan mélységei vannak, amiről már nem is tudok értelmesen beszélni. Érzem és látom a fejlődést Harryn, ami nálam jó pont, az első egy-két részben az zavart, hogy csak sodródott az árral, tapasztalatlan volt és legtöbbször csak a szerencse segített rajta, Ám ma már nem lehet ezt elmondani róla.
Várom a következő részt. (Lehet addig újra fogom olvasni az összeset.) :)


Népszerű idézetek

klaudia_kozak P>!

Az életben a legtöbb dolog nem az, aminek látszik.

(első mondat)

BBetti86 >!

– Ritka nyálas vagy, Dresden.
– Megint az államon csöpög? – viccelődtem.
– Persze érthető a dolog – vont vállat. – Most, hogy meleg vagy meg minden.
– Hogy mi…? – pislogtam. – Ó! Thomas lakása. Azta, a zsaruk gyorsan leadták a drótot.
– Aha. Rawlins hallotta a kávéautomatánál, és muszáj volt felhívnia, hogy elmesélje, te meg a pasid épp fasírtban vagytok. Megkérdezte, hogy beszerezze-e neked a Nyomorultak és Az Operaház fantomja filmzenéjét karácsonyra.

322-323. oldal

BBetti86 >!

Ez a leggyönyörűbb rémálom, amit valaha láttam.

511. oldal

BBetti86 >!

– Nem vagyok bolond. A Felügyelők mindent számon tartanak. Ezzel mindenki tisztában van.
Felsóhajtottam.
– Igen, de én ma reggel elfelejtettem bevenni a George Orwell formájú multivitaminomat, és a Nagy Testvér gabonapelyhet is kihagytam. Reméltem, hogy beszélhetünk egy kicsit, ahogy azt bármelyik emberi lénnyel tenné.

79. oldal

BBetti86 >!

– Elragadóak ezek a vámpírok. Olyan zsarnokian megrögzöttek.
– Ezt ismételd el ötször, gyorsan.

203. oldal

BBetti86 >!

A mágusság több erőt ad az átlagnál, de a szíven nem változtat. Emberek vagyunk.
A gyötrelmek acsargó fogaival szemben mind ugyanolyan védtelenül állunk.

306. oldal

LairoW>!

… így sem készültünk fel rá, hogy a felnőtt élet végig a sérülésekről szól majd. És a felépülésekről. Megsebesülünk. Meggyógyulunk. Továbblépünk. Nagy az esély rá, hogy újra megsérülünk. De minden alkalommal megtanulunk valamit. Minden alkalommal kicsit erősebbek leszünk, és egy pontot rájövünk, hogy a fájdalom több ízben létezik, mint a kávé. … Két dolgot tesz: tanít, és közli hogy még élünk. Aztán elmúlik, és változást hagy maga után. Néha bölcsebbé tesz. Néha erősebbé. A fájdalom mindig nyomot hagy, és bármilyen fontos dolog történik az életünk során, valamilyen mértékben jelen lesz benne.

366-367


A sorozat következő kötete

A Dresden-akták sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Cassandra Clare: Éjfél kisasszony
Rainbow Rowell: Csak így tovább
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Rick Riordan: Hádész Háza
Kevin Hearne: Hexed – Megátkozva
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Kresley Cole: A sötétség démona
Karen Chance: A hajnal átka