Apró ​szívesség (A Dresden-akták 10.) 19 csillagozás

Jim Butcher: Apró szívesség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Harry Dresdent már egy teljes éve nem próbálták megölni, és végre úgy tűnik, kezdenek egyenesbe jönni a dolgai. Hosszú idő óta először egészen fényesnek ígérkezik a jövője. A múlt azonban olykor átkozottul sötét árnyékot vet.

Egy korábbi alku miatt Harry most Mab adósa, és a sidhe-k Téludvarának uralkodója, a Levegő és Sötétség Királynője úgy dönt, ideje behajtani a tartozás egy részét. Ezt az apró szívességet igazán nem lehet visszautasítani… mondhatni, csekélység, Harry éppen csak egy rémálomba illő ellenfél és egy hasonlóan halálos szövetséges között találja magát miatta. Ha sikerre akarja vinni a megbízást, a végsőkig ki kell tolnia képességeinek határát, és azt is
el kell döntenie, kihez marad hűséges.

Találó a mondás: ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg nem is igaz…

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Delta Vision, Budapest, 2021
608 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633953648 · Fordította: Tüzér Judit

Kapcsolódó zóna

!

Dresden, az egyetlen mágus, aki megtalálható a telefonkönyvben

29 tag · 23 karc · Utolsó karc: 2022. november 5., 13:32 · Bővebben


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Harry Blackstone Copperfield Dresden · Bob · Thomas Raith


Kedvencelte 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

deen>!
Jim Butcher: Apró szívesség

Az Apró szívesség egy hatalmas kalamajkába torkollik. Ki hitte volna, hogy Dresdent megint megtalálják a gonoszok és ismét egy tucat „valami” akarja, hogy jobb létre szenderüljön? Továbbra is imádom ezt a sorozatot, nem tudom megunni. Ez a rész most összehozza az eddigi szereplőket, mind a jók mind pedig a rosszak oldalán. A tündék szokásukhoz híven megkavarják az eseményeket, így Dresdent más a Nyár és a Tél udvara is fenyegeti. Aztán ez a rész egy kicsit háttérbe szorul és ismét a denáriánok között találja magát Harry, de ezúttal sincs egyedül. Mert hogy időközben szerzett néhány barátot, egy féltestvért és egy cuki, bár nem igazán ölebet. Hogy ne is említsem tanítványát és Bobot (aki szerintem ismét alulreprezentált volt), akik szintén szeretnék őt életben tartani. Így tehát egy egész nagy csapat gyűlt össze, kiegészülve a felügyelőkkel és néhány maffia taggal, hiszen Marcone sem maradhat ki a buliból. A cselekmény ismét pörög, Dresden menti a menthetőt és próbálja összerakni, hogy mi a fene van. Eközben repkednek a golyók és a pofonok, szörnyek kerülnek elő mindenhonnan, de mágusunk rendre hárítja a bajt. Egy darabig. Aztán jön az újratervezés. Humoros, akciódús, és továbbra is letehetetlen.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Jim Butcher: Apró szívesség

Sokadik kötet, sokadik kaland, sokadik ellenség itt most visszatérő.
Vannak barátok, egy testvér, egy tanítvány és pár harcostárs.
ezt a két sort tudtam csak leírni, ezt tudtam csak magamból ki erőltetni.
Mert 10 kötet után 10 remek kötet után nehéz mit írni max annyit, hogy olvasattok.

kvzs P>!
Jim Butcher: Apró szívesség

Dresdenben nem lehet csalódni. Amikor bajba kerül valaki, ott terem, és segít. Persze ez a segítség szokás szerint veszélyes, de a jókat ez nem tántorítja el.
Ebben a kötetben szépen összeérnek a szálak, és nagyon sok korábbi szereplő feltűnik, és megtesz mindent a bajba jutottakért.
Butcher sorozata továbbra is hozza a színvonalat, tökéletes kikapcsolódó olvasmány.

ftamas>!
Jim Butcher: Apró szívesség

Ha van egy sorozat, amelyik sok részes és a 10. rész se untat és teljesen leköt, az már valami. Általában, hogy ha egy fantasy könyvben vannak tündék, akkor bírom őket, na ez a világ kivétel. Igaz, hogy ugyanannyira szórakoztam rajtuk, mint amennyire odapörköltem volna nekik. A fánkért pedig külön plusz pont jár. Szóval a téludvar királynője beleviszi Dresdent egy kulimászba, ahol bukott démoni lények várják, miközben a nyárudvar is beszáll a játékba, de a saját oldalán.
Bár Lash hiányzik, de ezúttal szerepel Ivy és Morgan párosa és őket is szeretem.

Ez egy jó, és szórakoztató könyv, ami amellett, hogy izgalmas és szórakoztató, meg is mosolyogtat.

Hollóhát>!
Jim Butcher: Apró szívesség

A Fehér éjjel annyira nem kapott el, de most újra teljes lángon ég a rajongásom. Megint úgy éreztem, hogy minden a helyén volt. A szokásos, jól bevált Dresden formula, éppen annyi újdonsággal fűszerezve, ami felizzítja a lelkesedést. Ezúttal a tünde udvarok ténykedése szállította a legjobb részeket, a mufurcok felbukkanása például egészen zseniális volt. És annak is örülök, hogy Harrynek összejött végre valami nő, már nagyon ráfért szegényre.

BBetti86 >!
Jim Butcher: Apró szívesség

Elmúltak az idők, amikor egy-egy Dresden-kaland megállt magában. Már rengeteg eseményt és szereplőt kell észben tartani. Most egy egész tablót kapunk és több regény eseményeiből is vannak folytatólagos szálak. Kifejezetten szeretem ezt a regényvilágot, de még így is túl szúfoltnak éreztem.

Ezt a cselekményre is el tudom mondani. Ha azt hiszem, van egy kis nyugalom, lehet szusszanni, biztosan jön egy újabb vészhelyzet és rohanni kell tovább. Butcher rengeteg eseményt igyekszik egyben tartani, és a szálakat is összehúzni. Unatkozni nem is hagy, de egyúttal el is áraszt. Sajnos, nálam ezzel elérte azt is, hogy egy ponton már belefásultam.

A humor csökken. Volt egy olyan érzésem, hogy a vihar előtti csend állapotában vagyunk, Harry is feszült, és már a poénokra sincs ereje. Túl sok minden múlik rajta és a barátain. Ok, azért Butcher még egy-egy ötletet villant és megmosolyogtat, ha kevesebbszer is, mint korábban. A trollvadász, kecskére emlékeztető mufurcok, akiknek a neve hallatán mindenki majdnem elneveti magát, és el nem tudják képzelni, Harry miért fut el kecskék elől… kész.

Kezdem úgy érezni, hogy nem egy-egy regényen belül kell keresnem a karakter fejlődését sem. A sorozat folyamán épülnek a kapcsolataik, és így a szereplők is árnyalódnak, akár változnak azokkal, akiket közel engednek magukhoz. Ebben a részben azon merengtem el, mennyire máshogy áll már Michael felesége is a varázslóhoz. Már van közös titok, már családnak tartják magukat.

Továbbra is emlékezetes, hogy Butcher milyen kiterjedt regényverzumot írt, és mennyire kézben tudja tartani. Nem csak újabb és újabb lényekkel bővíti – mint most a mufurcok –, hanem a korábban bemutatott udvarokat és mágikus lényeket is folyamatosan mozgásban tartja, újabb ismereteket és kalandokat ír nekik.
Bár van minimális félelmem, hogy egy ponton túl sok labdával zsonglőrködik, ebben a részben még levegőben maradt mind.

donzella P>!
Jim Butcher: Apró szívesség

Az egyes részek sablonossá válhattak volna, ismétlődhettek volna, ehelyett az akták elkezdtek összekapcsolódni. Itt egy ellenség, aki visszatért, ott egy adósság, ami behajtásra kerül.
Nagyon jó csapat állt össze – joggal feltételezzük, hogy az utolsó részig Harry megmarad :) – de most már sokmindenkiért aggódhatunk. Van rokon, tanítvány, barát, kutya, macska, koponya – ha kell az életüket veszélyeztetik a másikért (bár lehet, hogy a két utolsó nem). Kifejezetten jó és a történetnek is jót tett, ha Harry bajban van – mikor nincs? – akkor most már segítséget hívhat, nem valamikor a felénél, hanem már nyomozás elejétől. Több éves, jó ismeretségek, amelyekből egyet se szeretnénk elveszíteni. Pedig minden esély megvan rá… a tündeudvarok, a dénáriánok és még az alvilág is bekapcsolódik.

Kavics_79>!
Jim Butcher: Apró szívesség

Jim Butcher: Apró szívesség
A már megszokott jó minőséget hozza, lendületes cselekményvezetés, szórakoztató poénok, és természetesen sok-sok bonyodalom. Egy kicsit részletesebben
a tél udvaranka köszönhetően dresden belecsöppen egy elég zűrös ügybe. A Bukottak elrabolták a helyi alvilág fejét Marconét. A nyár királynő peddig holtan akarja látni Dresdent egy szó mint száz problémából nem lesz hiány.
Ismételni tudom magam, csak ajánlani tudom.


Népszerű idézetek

donzella P>!

– Rendben – szólalt meg. – Hová megyünk?
– Oda, ahol úgy bánnak velem, mint egy királlyal.
– A Burger Kingbe?

125. oldal - 10. fejezet (Delta Vision, 2021)

donzella P>!

Bob a regényével kiabált, a szerelmi jeleneteknél örvendezett, minden másnál pedig vitatkozott, mintha a szereplők élőben adnák elő a történetet a színpadon.

32. oldal - 3. fejezet (Delta Vision, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: Bob
donzella P>!

– Érti, amit mondasz?
– Ha úgy tartja kedve – morogtam. – Okosabb, mint rengeteg ismerősöm.
Thomas egy pillanatig emésztgette ezt, majd kissé tétován Egérhez fordult.
– Ööö, oké, figyelj. Amit korábban Harryről mondtam, az nem komoly, rendben? Csupán egy vicc.

124. oldal - 10. fejezet (Delta Vision, 2021)

BBetti86 >!

– Amúgy pontosan mi is történt az arcoddal? – érdeklődött Murphy.
Elmeséltem neki.
– A három kecske, akiket Mufurcnak hívnak? – Egész ügyesen elfojtotta a nevetést.
– Hé! Azok kemények, oké? Trollokat ölnek.

58. oldal

BBetti86 >!

A törvény nem tökéletes – felelte halkan. – Ez viszont nem jelenti, hogy nem próbálhatjuk működőképessé tenni.

245. oldal


A sorozat következő kötete

A Dresden-akták sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Csóti Lili: Hetedvérig
Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház
Anne Bishop: Vörös betűkkel
Joe Hill: NOS4A2
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Keiran Rowley: Hanyatlás
Ilona Andrews: Magic Bites – Pusztító mágia
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Karen Chance: Árnyak vonzásában