Slide ​– Mások szemével 153 csillagozás

Jill Hathaway: Slide – Mások szemével

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Sylvia ​túl sokat tud…
de nem eleget ahhoz, hogy megállítsa a gyilkost.

Sylvia Bell egy dologban teljesen biztos – húgának barátnője, Sophie nem önkezével vetett véget életének. Valaki meggyilkolta.
Vivi tudja, mert tanúja volt. Mindenki azt hiszi róla, hogy narkolepsziás, de valójában nem elalszik, mikor elveszti az eszméletét. Ilyenkor valaki más elméjébe jut, és az ő szemével látja a világot. Így csusszant bele a húgába, mikor puskázott a matek dolgozat közben, vagy egy tanárába, aki titokban iszik az órák előtt. Nagyot kellett csalódnia állítólagos legjobb barátnőjében az iskolai bálon. De semmi sem készíthette fel arra, ami egy októberi éjjel történik vele. Hogy egy véres kést szorongató, titokzatos alak elméjébe csúszik, aki Sophie véres teste fölött áll.
Vivi nagyon szeretné megosztani valakivel a titkát, de ki hinne neki? Olyan őrültségnek hangzik, hogy még legbizalmasabb barátjának, Rollinsnak sem meri elmondani, hát még a rendőrségnek. Még ha meg… (tovább)

Eredeti mű: Jill Hathaway: Slide

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Egmont Dark

>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2012
250 oldal · ISBN: 9789636285562 · Fordította: Barta Tamás
>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2012
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636285548 · Fordította: Barta Tamás

Enciklopédia 3


Kedvencelte 13

Most olvassa 5

Várólistára tette 92

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Rémálom
Jill Hathaway: Slide – Mások szemével

A fülszöveg elég béna, ezt beismerem, mást kaptam, mint vártam, de igazság szerint örülök is neki. Tininyomozás – ergo nem valami nagy cucc, nem szövevényes, lehet tudni, hogy óh, ki a nagy gyilkos. A világkidolgozás? Hiszen, ha van ez a különleges képesség, akkor MEG. KELL. MAGYARÁZNI. a miérteket meg a hogyanokat. Na, ez nincs, és engem nem is érdekelt. (Állandóan a Tru Calling jutott eszembe, ahol szintén nincs semmi megmagyarázva, de élvezi az ember, na ez pont ugyanolyan.)
Viszont imádtam, hogy mennyire tele van nehéz témákkal és ez a megtört, sötét hangulat körülölelt, és pont ezért akarom, hogy jó sok része legyen még.
U.i.: Nagyon köszönöm @kellyolvas-nak, hogy kölcsönadta! :D

11 hozzászólás
>!
abstractelf
Jill Hathaway: Slide – Mások szemével

Wow, wow, wow! Mennyire bánom, hogy ennyi ideig halasztottam ennek a könyvnek az olvasását! Egyszerűen fantasztikus volt, imádtam benne mindent!
Persze, nem tökéletes a könyv, de kit érdekel, mikor ennyire történetközpontú? Az a sok esemény, az érzelmek, a kisebb-nagyobb csavarok, az apró darabok, amelyek végül összeállnak, s egy egészt alkotnak!
Tényleg imádtam, s annyira, de annyira várom az új részt, s azt szeretném, ha még sok-sok része lenne. :)
A karakterek számomra nagyon jól megformáltak voltak, remekül kidolgozta őket az írónő. Mindenkinek külön személyisége volt, de senki nem volt tökéletes, ami igazán realista jelleget kölcsönzött a Slide-nak.
De tényleg! Képes voltam elhinni, hogy ez itt és most történik; hogy bármikor megtörténhet bárkivel. Hogy vannak emberek, akik belecsusszannak mások fejébe. S ami még ennél is jobb volt: bele tudtam képzelni magam a történetbe. Én voltam Vivi azzal a sok gonddal, a családi háttérrel, a fájó múlttal és a titokkal. Ezt az élményt nem szeretném elfelejteni!
u.i.: A könyv legmeghökkentőbb jelenete a kiadónak köszönhetően került bele. Egy betűkihagyás, tényleg… „elsimítja Mr. Prescott haját az arca elől.”
Ezen sikerült meglepődnöm alaposan, s csak újabb két elolvasás után raktam össze, hogy egy „s” nagyon hiányzik a mondatból. :)

2 hozzászólás
>!
chhaya P
Jill Hathaway: Slide – Mások szemével

Az a problémám, ami a legtöbb mai ifjúsági/YA könyvvel: azon túl, hogy a tinédzserek mindig mindent jobban tudnak, olykor a cselekmény is hirtelen vált egyik jelenetből a másikba, mintha nem lenne rendesen kidolgozva – csak valami rövid két soros gondolatmenettel indokolja a 180 fokos fordulatot… Szóval hiteltelen. Ami nagy kár, mert az alap ötlet nagyon bejövős (átcsusszanni mások elméjébe! rengeteg potenciál van egy ilyen sztoriban!), a karakterek is egész jól kidolgozottak, főleg a főhős, Vivi. Néhány szál nincs rendesen elvarrva, néhány kérdés megválaszolatlan, és mintha a befejezés kissé összecsapott lenne… Ezeket leszámítva élveztem az olvasást, túl sok gondolkodást nem igénylő kikapcsolódást nyújt.

>!
Roni_olvas
Jill Hathaway: Slide – Mások szemével

Igazából szerettem olvasni ezt a könyvet. Szerettem, mert könnyed volt, szórakoztató és jó stílusban megírt. Észrevétlenül suhantak a lapok egymás után és egyszer csak azt vettem észre, hogy a végére értem.
Másokkal ellentétben engem nem zavart, hogy komoly témákat érint a könyv, hogy próbál beleszőni minél több tinit érintő problémát (igen: evészavar, klikkesedés és kiközösítés a gimnáziumban, a tinik kegyetlenkedése, öngyilkosság, szülők felelőssége, elhanyagolás stb.) Miért ne tenné, hiszen mindez hozzátartozik az élethez, nem igaz? Egyedül Amber esetében lettem ismét iszonyat dühös – mint mindig, hasonló esetben. Egyszerűen nem bírom megérteni és elfogadni, hogy mennyire banális dolgok miatt érzik úgy a tinédzserek, hogy az életük fabatkát sem ér!
A karakterek kicsit tipikusak voltak számomra – minden tinikönyvben ugyanaz, csakúgy, mint a szerelmi háromszög, vagy a „belémzúgott a legjobb barátom” története, dehát valószínűleg azért tinikönyv :-)
Egyedül a krimiszál tűnt nekem kicsit kevésnek – szerettem volna valami nagy-nagy váratlan fordulatot, nagy csavart…megvolt rá a könyv ígérete, nagyon bíztam benne a sok direkt gyanúsítás után…de igazából elmaradt. Vagy csak én olvastam sok krimit már életemben…nem tudom… a könyv felétől kb. sejtettem, ki lesz a gyilkos…:( ezérta pontlevonás
De összességében nagyon élvezetes, könnyed és szeretnivaló könyv :-)

>!
KönyvMoly_1989
Jill Hathaway: Slide – Mások szemével

A könyv fülszövege igen figyelemfelkeltő, a borító sem rossz, a fordításra sincs panasz.
Nagyjából a regény feléig maga a sztori is érdekes volt és lekötött, viszont a második felére elvesztettem a figyelmemet, lapossá vált. Kidolgozatlanná, és emiatt a „nagy csavar” sem ütött ekkorát.
Kár érte, jobban ki kellett volna bontani az írónőnek az eseményeket és jobban felvázolni a karaktereket.

>!
Vivi_
Jill Hathaway: Slide – Mások szemével

Olyan jó érzés, hogy most írtam le a percben az értékelést, erre nem kitörlődik, mert megnyomtam egy gombot véletlenül? :D Áh… inkább hagyjuk is.

Féltem ettől a könyvtől, mert olvastam valahol itt vagy máshol, már nem tudom, hogy annyira nem jó és nem tetszett sok mindenkinek. Aztán megláttam a könyvtárban és gondoltam, ha már itt van akkor nézzük meg tényleg olyan-e amilyennek írták.
Eltűnődtem mennyi csillagot is érdemel, mert voltak benne pozitív és negatív dolgok is egyaránt. Azonban négy csillagnál állapodtam meg, mert a rossz oldal ellenére egész érdekes és szórakoztató könyvet kapunk és végig fenntartotta a figyelmem.
Először is megemlíteném, hogy az alapötlet nagyon bejött, mert eddig még ilyet nem olvastam és jól is kezdődött az eleje. Utána úgy a közepe felé elkezdett felgyorsulni minden és a végére már túlságosan elsiette az egészet az író. Más könyveknél sokallom a hosszúságot, itt pedig keveseltem.
Sajnos ennyi oldalon keresztül nem lettek teljesen kidolgozva a karakterek, annyira, hogy nem is lehet utálni, sem megkedvelni őket. Vivi azon képességéről sem tudunk meg mindent, hogy miért tud „átcsusszani” másba és mások szemével látni a világot.
Az például nagyon tetszett, hogy nem tudtam meg még a végére sem, hogy ki volt a gyilkos, mert először volt két gyanúsított, aztán kapunk még egyet és a végére pedig valaki teljesen más lesz, legalább valamin izgulhattam.
Persze a szerelmi szál sem elmaradhatatlan, azzal is megajándékoznak minket. Az új fiú szerepében kapjuk meg Zane-t, akitől annyi annyira nem dobtam el az agyam, de volt pár édes megjegyzése.
Tudjátok melyik könyv jutott róla eszembe? A Forgotten magyar címe: Úgyis elfejtem.
A végén az a bizonyos levél pedig szerintem nem volt ide illő és még az sem derült ki, hogy mi lett végül vele és Rollins-szal.
Azért nem volt rossz könyv, egy délután alatt el lehet olvasni, csak én tegnap olyan rosszul voltam, hogy nem bírtam semmit csinálni.

>!
Avilda
Jill Hathaway: Slide – Mások szemével

Az a nagy igazság, hogy műfajilag nehéz besorolni ezt a könyvet, ugyanis ez nem krimi, ez inkább egyfajta lélektani családregény némi krimi szállal megspékelve.
Mikor rájöttem, hogy ez márpedig egy ilyen lassan hömpölygő könyv, azután attól féltem, hogy kiszámítható lesz, hogy ki a gyilkos, ám nem volt az, ugyanis én eléggé meglepődtem a végkifejleten.

Mindezek ellenére, vagy ezekkel együtt, netán pont ezek miatt nekem tetszett a regény, izgalmas volt, mindig érdekelt, mi fog történni, és volt egy jó kis hangulata. Tuti, hogy elolvasom a következő kötetet is.

>!
kellyolvas P
Jill Hathaway: Slide – Mások szemével

Nagyon nehéz értékelni a könyvet. Az alapötlet nagyon tetszik, a főszereplő bele tud csusszanni egy másik ember elméjébe, ha érintkezik az illető egy személyes tárgyával, vagy olyan cuccal, ami erős érzelmet váltott ki a másikból. Később irányítani is tudja, mikor csusszanjon (a könyv ezt a szót használja), ez még izgalmasabbá teszi ezt az átkot vagy ajándékot.
Az alapötleten túl viszont sok bajom volt, a szerző komoly dolgokkal akar foglalkozni a könyvben, úgy mint depresszió, evészavar(soha ennyi hányással nem volt még dolgom), halál feldolgozása, erőszak. De néhányat kivéve a helyzetek többsége erőltetett volt, tele a szokásos középsulis klisékkel, a karakterek fele értékelhetetlen, az apa figura eszméletlenül irritált, ilyen nincs az életben. Maga a nyomozás soká kötött le annyira, hogy szemöldökrángatózás nélkül lapozzak. Próbál nagyon csavaros lenni a sztori, de azt hiszem, nem lesz aki különösebben meglepődik a végén. Sok-sok fordítási gyöngyszem is akad.
De. Szívem szerint a borítóért és a kiadás extra különlegessége miatt (világpremier) plusz pontokat érdemelne. A kiadónak külön gratula ezekért.
Blogbejegyzésben majd részletesebben később..

17 hozzászólás
>!
Kemese_Fanni_ IP
Jill Hathaway: Slide – Mások szemével

Számomra a könyvnek az volt a legnagyobb erőssége, ami másokat akár zavarhat is: súlyosnál súlyosabb emberi problémák és tragikus események halmozódtak fel a történet előrehaladtával. Néha az volt az érzésem, hogy az apró részleteken és jeleneteken keresztül felvillantott problémák azt a célt szolgálják, hogy maga az olvasó döntse el, hogy mit gondol vagy érez a történtekkel kapcsolatban, mert Vivi nem erőlteti ránk a saját érzéseit egy alapvető emberi reakción túl.
Összességében azoknak ajánlom a könyvet, akik szeretnének nyomozni egy paranormális képességgel megspékelt csajjal, illetve szeretnének egy kicsit elgondolkodni súlyos emberi és családi problémákon.
További részletek a blogbejegyzések között!

4 hozzászólás
>!
WildWorld
Jill Hathaway: Slide – Mások szemével

Elsőkönyves szerzőtől nem rossz. A könyvnek ugyan vannak kisebb hiányosságai, de összességében izgalmas, szórakoztat, és nagyon tetszik a komor, sötét hangulata. A kapcsolatokat, konfliktusokat remekül ábrázolta a szerző, a szereplői igazán jól sikerültek. A szerelmi háromszöget részemről kispórolhattuk volna, de azért nem volt annyira rossz. :) A történet teljesen lezárt, úgyhogy a folytatás tartalma erősen kérdéses, én kíváncsian várom.


Népszerű idézetek

>!
tmezo P

A depresszió aljas szörnyeteg. Belülről falja fel az embert.

Kapcsolódó szócikkek: depresszió
>!
Rémálom

Az ismeretlenek mindig azt mondják, hogy sajnálják, hogy meghalt az anyám, de nem igaz, hogy a halál veszteség. Inkább végállomás, elérkezik odáig az ember. A halál mindig jelen van, a füledbe sugdos. Ott van az ujjaid közötti térben. Az emlékeidben, mindenben, amit mondasz, érzel, gondolsz. Mindig.
Tudom, hogy semmit ne lehet mondani, amivel napirendre térhetnénk a halál fölött. A halál az halál.

21.

>!
Vivi_

Ahhoz, hogy adjál valamit, meg kellene lennie benned is.

60. oldal

>!
Kemese_Fanni_ IP

Eltűnődöm azon, hogy néhányunknak mintha az lenne a sorsa, hogy személyesen éljék át a legnagyobb tragédiákat.

150. oldal

>!
Vivi_

… minden véget ér egyszer, akármilyen gyönyörű is.

>!
Godzsi

Egy sárga levél pörögve hull felém.
Furcsa, hogy milyen gyönyörű tud lenni az elmúlás.

83. oldal

>!
Thamy

A hőség nálam az egyik fő bambulást keltő tényező, de úgy látszik, Shakespeare a másik.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: William Shakespeare
>!
Vivi_

– Engem csakis egy dolog dob fel, amikor rossz napom van. A lekváros fánk.
– Mi? – Merev arcomon mosoly jelenik meg.
– Lekváros fánk. Azonnali orgazmus a nyelvnek.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Rachel Vincent: Rogue – Latrok
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Elveszett emlékek
Elizabeth Chandler: Angyalok és emberek
Stephen King: Álom doktor
Amanda Stevens: Örök kísértés
Ferrett Steinmetz: Flex
Chuck Wendig: Vészmadarak
Richelle Mead: A halál csókja
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás