Megyek ​túlra 1 csillagozás

Jezsó Ákos: Megyek túlra

Jezsó Ákos legújabb könyve családi ihletettségű regény, hiszen a szerző nagyszülei maguk is átélték a felvidéki magyarság keserű, kisebbségi sorsát, a világháború utáni jogfosztottság időszakát, majd a kitelepítést. A könyv számos történetét az élet szülte és a családi legendárium őrizte, hogy aztán az unoka összegyűjtse és regénnyé formálja. Ez a regény azonban már nemcsak egy családról, hanem egy generáció közös sorsélményéről is szól – legyenek azok magyarok, szlovákok vagy csehek. Hiszen – Adyval szólva – „gyalázatunk, keservünk / Már ezer év óta rokon”, külön partjainkat pedig finoman, bölcs öregként köti össze az Idő és a Duna folyama.

>!
Magyar Napló, Budapest, 2017
430 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155641091

Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

pepege>!
Jezsó Ákos: Megyek túlra

Aki szereti a családregényeket, azoknak mindenképpen ajánlom a figyelmébe. Főként ha kedveli a magyar történelembe, pontosabban a XX. századi magyar történelembe beágyazott családtörténeteket. Jezsó Ákos könyve nagyon alapos, igazán olvasmányos, melyet a szerző saját nagyszüleinek a története ihletett.

A főhős a csallóközi Jahoda Kálmán, a tanár, a katona, a férj és apa, akibe már kisgyermekként belenevelték a röghöz kötöttséget, aki ragaszkodik a magyarságához, de félti a családját is. Hogyan lehet túlélni magyarként a reszlovakizálást? „Vitorla vagy horgony”? Menjenek vagy maradjanak? Az eszme a fontos vagy a család?
Ezek nagyon ismerős és nehezen megválaszolható kérdések. Ilyenek hangzottak el többek között Kováts Judit: Elszakítva című regényében is – csak talán a helyszín más. Ott egy picit több a szerelem, itt talán több a háború. Jezsónál azonban amilyen alapos, részletes az eleje, annyira összecsapott a vége. :((

6 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dobos László: Földönfutók
Görgey Gábor: Vadászszőnyeg
Závada Pál: Milota
Kováts Judit: Elszakítva
Szomolai Tibor: Felvidéki saga
Johann Lippet: Ajtó a hátsó konyhához
Varga-Körtvélyes Zsuzsanna: Krisztina bárónő
Bauer Barbara: Még látlak odafenn
Rab Gusztáv: Utazás az ismeretlenbe
Kolozsvári Grandpierre Emil: Egy házasság előtörténete