Árokparti ​mesék 3 csillagozás

Jezsó Ákos: Árokparti mesék

Az Árokparti mesék szereplői a gyerekek kedvencei: kismanó, Mikulás, kobold, törpe és tündér, boszorkány, de benne van az ördög és a lidérc is. Billeg a barázdabillegető, megérkezik a gólya, megmenekül az öreg teknős, meghozza a nyuszi a húsvéti tojásokat és csokinyuszikat, amiket aztán Szeder kutya befal. Főszerepet kap Flórián és a tűzoltók, akik bizony sok mindenkit megmentenek a tűztől, ami a barátunk, ha jól bánunk vele, de pusztítani is képes, ha elszabadul.
A monori árokparton az élet csupa izgalom, kaland, miközben a hétköznapi élet megannyi apró csodáját, bánatát és örömét átélhetjük, érzelmi hullámvasúton utazva.
S miközben az Olvasó fantáziája szárnyal, nagyon is hétköznapi tudnivalókkal találkozik.
A könyvet 5-10 éveseknek ajánljuk.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
150 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158163927 · Illusztrálta: Jezsó Rozi Viola

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Jezsó Ákos: Árokparti mesék

Jezsó Ákos tizenegyedik könyve a korábbiaktól eltérően nem politológiai szakirodalom, és nem is történelmi regény, hanem gyermekkönyv, abból a bizonyos igényes fajtából. Az illusztrációkat a lánya készítette, s ha Jezsó Rozi Viola a gyermekirodalmi szerzők következő generációja, bizony nem kell aggódnunk az utánpótlás miatt.

A mesék klasszikusak, mégis eredetiek: mindegyikben van valamilyen tanulság, a szereplők erdei lények és állatok, a helyszín pedig Monor környéke. A helyi tájak említés szintjén jelennek meg, így az sincs hátrányban, aki nem ismerős arra, aki viszont igen, annak ez adhat egy pluszt.

Látszik a meséken, hogy sok munka van mögöttük, hogy a szerző nemcsak le akart gyártani valamit határidőre, hanem szívvel-lélekkel dolgozott ezeken a történeteken. Az eredmény pedig értékes, és a kicsit naiv illusztrációk miatt sem orrolhatunk. Érdemes olvasgatni ezt a tartalmas könyvet, mert tele van hagyományos értékekkel és fontos üzenetekkel.

PTJulia P>!
Jezsó Ákos: Árokparti mesék

Csupaszív, csupa természetszeretet, klasszikus értékek gyűjteménye ez a mesekönyv, a monori árokparti kismanó története.
A Monor környéki gyerekeknek külön élményt adhat a környék földrajzi neveinek említése (ezekről feltételezem, hogy a valóságnak megfelelőek). Számomra a régiesen csengő nevek, mint például Bakaraszt, okoztak különös örömöt.
A végefelé túltengenek Fólirán és tűzoltói történetei, így tűzoltómániás kisfiúk is előszeretettel forgathatják.
Apa-lánya büszke lehet a kötetre, s majd gyermekeik, unokáik is.

bagie P>!
Jezsó Ákos: Árokparti mesék

Egy év történései egy Monor melletti árokparti manó szemén keresztül.
Ezek akár „klasszikus” mesék is lehetnének, amelyek tanulságokat tartalmaznak – voltak, amelyek határozottan a szívemhez nőttek. Azonban a könyv formája, stilisztikája valamiért nem esett jól – néha nagyon nehezen szántam rá magam, hogy kézbe vegyem a könyvet.
spoiler


Hasonló könyvek címkék alapján

Szántó Csaba: A görbe tölgyek
Dániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából
Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók
Fellinger Károly: A kincsesláda / The Treasure Chest
Nagy Boldizsár (szerk.): Meseország mindenkié
Roberto Pavanello: Éjféli boszorkányok
Jójárt Eszter: Korall boszorkányos története
Méhes György: Világhíres Miklós
Bosnyák Viktória: Analfa visszatér
Luzsi Margó (szerk.): Mesélj nekem tündérekről és boszorkányokról