Putyin ​trolljai 7 csillagozás

Igaz történetek az orosz infóháború frontjáról
Jessikka Aro: Putyin trolljai

"2017 ​februárjának végén menekültem el hazámból, Finnországból. Két és fél éve profi fenyegetések és mocskolódó cikkek céltáblája voltam. Az internet álhírportáljaiból áradó agymosás még a régi barátaimat is ellenségeimmé tette.
Névtelenül posztolt sztorikkal próbáltak bűnözőnek, hazugnak és elmebetegnek beállítani. Ismeretlenek mindenféle módszereket ajánlgattak, hogyan legyek öngyilkos. Amikor csak bekapcsoltam a számítógépet, vagy elővettem a telefonomat, futószalagon érkeztek a halálommal kapcsolatos fantáziadús elképzelések.
A pszichológiai támadások a Kreml propagandagyárának konstruktőreire utaltak. Féltem, hogy mindez bármely pillanatban átfröccsenhet az internetről a fizikai valóságba."
Jessikka Aro

Jessikka Aro, finn újságíró darázsfészekbe nyúlt 2014-ben, amikor az orosz információs hadviselés után kezdett el nyomozni. Szentpéterváron igazi trollokkal készített interjúkat, leleplezve az egyik „trollfarm” működését. Azonnal rászállt az orosz… (tovább)

>!
Corvina, Budapest, 2021
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631367232 · Fordította: G. Bogár Edit
>!
Corvina, Budapest, 2021
ISBN: 9789631367362

Most olvassa 6

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 51


Kiemelt értékelések

Könyveslány P>!
Jessikka Aro: Putyin trolljai

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infóháború frontjáról

A big data-ról és a netes viselkedésről olvasott könyveim után a fülszöveg alapján arra számítottam, hogy a Jessikka Aro által kutatott trollfarmnak az infokommunikációs eszközök igénybevételével történő gyakorlati működéséről, a közösségi médiában folyó dezinformálás technikájáról kaphatunk belőle részletesebb ismereteket, de a könyvnek igazából nem ez a fő irányvonala (csak pár oldal kapcsolódik ehhez a témához) spoiler.
A könyv Jessikka Aro és 8 másik olyan ember története, aki kutatásai vagy más tevékenysége kapcsán az orosz titkosszolgálat célkeresztjébe és ezzel intenzív pszichológiai hadviselés alá került. Ez olyan élethelyzeteket eredményezett számukra, amelyekre saját személyiségétől, közvetlen környezetétől függően mindenki más-más megküzdési/válasz adási stratégiát alakított ki, amelyekben a közös a szólásszabadsághoz, a szabad információ áramlás biztosításához való ragaszkodás. spoiler.
Az író oknyomozó újságíró, ennek megfelelően hivatkozásokkal, adatokkal, nevekkel, szervezetekkel sűrűn alátámasztott eseményekről ad tájékoztatást, ami viszont azzal is jár, hogy a könyv megköveteli az olvasó teljes figyelmét, még úgy is, hogy olyan közelmúltbeli események jelennek meg benne, amelyekről a híradások is szóltak.
Ami bennem hiányérzetet okozott a könyv kapcsán, hogy nem ad, illetve nem is próbál választ adni arra a kérdésre – ami minden egyes esemény leírása kapcsán újra és újra felmerült –, hogy miért ennyire egyszerű az infokommunikációs eszközök segítségével manipulálni az embereket; miért hajlamosak az emberek arra, hogy gyakorlatilag kétség és szűrés nélkül elfogadjanak bármit (akár saját korábbi tapasztalataik és tudásuk ellenére), ami megjelenik ezeken a felületeken olyannyira, hogy ezek az események aztán „kilépnek” a való világba is. De valójában ez már egy másik könyv témája lenne.

Daniel_Cserhalmi IP>!
Jessikka Aro: Putyin trolljai

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infóháború frontjáról

4 csillagot adtam a könyvre, de ez nem jelenti az, hogy ne lenne jó. És hogy miért érdemes igazán elolvasni, az csak a végén derül ki.

Szóval a kötetben egyrészt a szerző saját története olvasható, amit megszakítanak mások esetei. Az egyik problémám pont ez volt. Aro személyes tapasztalatai sokkal jobban érdekeltek volna, míg a másik nyolc esetben egyáltalán nem volt minden fejezet annyira érdekfeszítő. Némelyik kifejezetten hosszú is volt, szóval pl. Bill Browder esetében egy kicsit túl hosszúra sikerült, és végén már úgy olvastam, hogy csak haladni akartam a szöveggel. A másik, ami egy kicsit zavart, hogy ugyan a 8+1 történet valóban bemutatja a manipulálás, az álhír gyártás, a gyalázkodó kommentelők világát, de kicsit úgy érzem, hogy „elméletben”, és nem gyakorlatban. Persze, sokszor szerepelnek dőlt betűs részek, amik szó szerinti idézetek, de jó lett volna olvasni konkrét cikket, kommenteket, szóval bármi, amolyan illusztráció végett. Ha úgy tetszik, kevesebb történettel, de azok „színesebb” bemutatásával nekem jobban tetszett volna a könyv. Így aki a trollhadsereg működéséről szeretne olvasni, az kap is valamit, meg nem is.

Persze a politikai ellenfelek, másként gondolkodók ellehetetlenítése nem orosz találmány. Valószínűleg már az ókori Rómában is ezt csinálták, vagy később bármikor. Elég csak az ötvenes évek Magyarországára gondolni, ahol egy belügyminiszter is „árulóvá” válhatott, ha elég meggyőzően mondják. Oké, ez akkor a szovjet módszer átvétele volt. A kötet alapján azonban szerintem hibás azt gondolni, hogy ezt csak a putyini Oroszországban csinálják. Persze a szerző, és a másik nyolc ember története azt mutatja, hogy Oroszország nem éppen a követendő példa, és szinte biztos, hogy a könyvben szereplő eseteken túl egy csomó más dologról is lehetne írni. Az is lehet, hogy azért Aro sem teljesen elfogulatlan. Ugyanakkor szinte biztos, hogy más országok is alkalmaznak hasonló módszereket.

És akkor itt érünk el arra a pontra, hogy miért is érdemes valóban elolvasni a könyvet. Ha az ember beírja a keresőbe a trollhadsereg szót, elég hamar megtalálja a vonatkozó magyar cikket a hazai helyzetről. A leginkább elkeserítő pont az volt, hogy olvasás közben néha az jutott eszembe, hogy egyszerűen le kell cserélni a neveket, és máris megvan a megfelelő magyar példa. Liz Wahl, aki egy Amerikában működő, de az oroszok által működtetett televízió munkatársa volt, majd kitálalt az ott folyó munkáról, egy az egyben megfeleltethető az MTVA kilépett munkatársainak történetével. Tehát minden fejezethez tud az olvasó kapcsolni egy magyar történetet, ami sajnos szomorú, mert számomra pont azt mutatja be, milyen irányba is halad az ország. Politikai beállítottságtól függően lehet azt mondani, hogy Aro is biztos ferdít, én pedig bedőltem neki, és ami ma az országban van, az mind szép és jó. Ezek az emberek valószínűleg sosem fognak elgondolkodni azon, ami a könyvben van. A „másik oldal” képviselői valószínűleg csak rezignáltan veszik majd tudomásul, hogy milyen pontosan másoljuk le az orosz mintát. Hát ezért érdemes elolvasni a könyvet.

Szintia_Judit_Tanácsné_Zsótér>!
Jessikka Aro: Putyin trolljai

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infóháború frontjáról

Kicsit száraz és minden 10. oldal ugyan arról szól lényegében. Aki szereti a témát, annak biztosan érdekes lesz. Voltak benne meglepő dolgok azért! Összességében ajánlom a könyvet!


Népszerű idézetek

Ninácska P>!

2017 februárjának végén menekültem el hazámból, Finnországból.

(első mondat)

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infóháború frontjáról

Könyveslány P>!

A lejárató kampány okozta legnagyobb gond az, hogy emberi erőforrásokat, időt és energiát von el a valódi munkától.

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infóháború frontjáról

Könyveslány P>!

A közösségi média termékeny táptalaj a befolyásolásra törekvő operációk számára. A kutatások azt mutatják, hogy az emberi agy nem kezeli különösebb kritikával a közösségi oldalak gyors stimulusait. A profin megírt tartalom a közösségi médiában érzelmeket ébreszt, függőséget okoz, ezért tökéletes az állam pszichológiai műveleteihez.

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infóháború frontjáról

Könyveslány P>!

Fontos felismerni, hogy egy shit storm közepébe került az ember, és neki magának semmi ráhatása nincs arra, hogy meddig fog tartani, vagy hogyan megy tovább.

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infóháború frontjáról

Könyveslány P>!

Minden lejárató kampány esetleges célpontjává váló személynek meg kell értenie, hogy a komoly emberek, akik értik ezt a jelenséget, képesek megkülönböztetni a sárdobálást és a tényeket.

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infóháború frontjáról

Könyveslány P>!

Ha a rám gyakorolt nyomás hatására abbahagytam volna a tudósításokat, megszegtem volna az újságírás szakmai etikai szabályait, amelyek értelmében hárítani kell a kintről érkező befolyásolási kísérleteket.

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infóháború frontjáról


Hasonló könyvek címkék alapján

Andrew Meier: Csecsenföld
Peter Pomerantsev: Semmi nem igaz, bármi lehetséges
Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Zak Ebrahim – Jeff Giles: A terrorista fia
Stephen Graubard: Az elnökök
Frank Tibor: Amerika világai
Vicsek Ferenc: A bomlás melege
Szelényi Iván: Tanulmányok az illiberális posztkommunista kapitalizmusról
Oriana Fallaci: Az értelem ereje
Daniel Kalder: A pokoli könyvtár