Putyin ​trolljai 16 csillagozás

Igaz történetek az orosz infoháború frontjáról
Jessikka Aro: Putyin trolljai

"2017 ​februárjának végén menekültem el hazámból, Finnországból. Két és fél éve profi fenyegetések és mocskolódó cikkek céltáblája voltam. Az internet álhírportáljaiból áradó agymosás még a régi barátaimat is ellenségeimmé tette.
Névtelenül posztolt sztorikkal próbáltak bűnözőnek, hazugnak és elmebetegnek beállítani. Ismeretlenek mindenféle módszereket ajánlgattak, hogyan legyek öngyilkos. Amikor csak bekapcsoltam a számítógépet, vagy elővettem a telefonomat, futószalagon érkeztek a halálommal kapcsolatos fantáziadús elképzelések.
A pszichológiai támadások a Kreml propagandagyárának konstruktőreire utaltak. Féltem, hogy mindez bármely pillanatban átfröccsenhet az internetről a fizikai valóságba."
Jessikka Aro

Jessikka Aro, finn újságíró darázsfészekbe nyúlt 2014-ben, amikor az orosz információs hadviselés után kezdett el nyomozni. Szentpéterváron igazi trollokkal készített interjúkat, leleplezve az egyik „trollfarm” működését. Azonnal rászállt az orosz… (tovább)

Eredeti cím: Putinin trollit – Tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta

>!
Corvina, Budapest, 2021
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631367232 · Fordította: G. Bogár Edit
>!
Corvina, Budapest, 2021
ISBN: 9789631367362

Most olvassa 5

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 47


Kiemelt értékelések

Könyveslány P>!
Jessikka Aro: Putyin trolljai

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infoháború frontjáról

A big data-ról és a netes viselkedésről olvasott könyveim után a fülszöveg alapján arra számítottam, hogy a Jessikka Aro által kutatott trollfarmnak az infokommunikációs eszközök igénybevételével történő gyakorlati működéséről, a közösségi médiában folyó dezinformálás technikájáról kaphatunk belőle részletesebb ismereteket, de a könyvnek igazából nem ez a fő irányvonala (csak pár oldal kapcsolódik ehhez a témához) spoiler.
A könyv Jessikka Aro és 8 másik olyan ember története, aki kutatásai vagy más tevékenysége kapcsán az orosz titkosszolgálat célkeresztjébe és ezzel intenzív pszichológiai hadviselés alá került. Ez olyan élethelyzeteket eredményezett számukra, amelyekre saját személyiségétől, közvetlen környezetétől függően mindenki más-más megküzdési/válasz adási stratégiát alakított ki, amelyekben a közös a szólásszabadsághoz, a szabad információ áramlás biztosításához való ragaszkodás. spoiler.
Az író oknyomozó újságíró, ennek megfelelően hivatkozásokkal, adatokkal, nevekkel, szervezetekkel sűrűn alátámasztott eseményekről ad tájékoztatást, ami viszont azzal is jár, hogy a könyv megköveteli az olvasó teljes figyelmét, még úgy is, hogy olyan közelmúltbeli események jelennek meg benne, amelyekről a híradások is szóltak.
Ami bennem hiányérzetet okozott a könyv kapcsán, hogy nem ad, illetve nem is próbál választ adni arra a kérdésre – ami minden egyes esemény leírása kapcsán újra és újra felmerült –, hogy miért ennyire egyszerű az infokommunikációs eszközök segítségével manipulálni az embereket; miért hajlamosak az emberek arra, hogy gyakorlatilag kétség és szűrés nélkül elfogadjanak bármit (akár saját korábbi tapasztalataik és tudásuk ellenére), ami megjelenik ezeken a felületeken olyannyira, hogy ezek az események aztán „kilépnek” a való világba is. De valójában ez már egy másik könyv témája lenne.

Daniel_Cserhalmi IP>!
Jessikka Aro: Putyin trolljai

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infoháború frontjáról

4 csillagot adtam a könyvre, de ez nem jelenti az, hogy ne lenne jó. És hogy miért érdemes igazán elolvasni, az csak a végén derül ki.

Szóval a kötetben egyrészt a szerző saját története olvasható, amit megszakítanak mások esetei. Az egyik problémám pont ez volt. Aro személyes tapasztalatai sokkal jobban érdekeltek volna, míg a másik nyolc esetben egyáltalán nem volt minden fejezet annyira érdekfeszítő. Némelyik kifejezetten hosszú is volt, szóval pl. Bill Browder esetében egy kicsit túl hosszúra sikerült, és végén már úgy olvastam, hogy csak haladni akartam a szöveggel. A másik, ami egy kicsit zavart, hogy ugyan a 8+1 történet valóban bemutatja a manipulálás, az álhír gyártás, a gyalázkodó kommentelők világát, de kicsit úgy érzem, hogy „elméletben”, és nem gyakorlatban. Persze, sokszor szerepelnek dőlt betűs részek, amik szó szerinti idézetek, de jó lett volna olvasni konkrét cikket, kommenteket, szóval bármi, amolyan illusztráció végett. Ha úgy tetszik, kevesebb történettel, de azok „színesebb” bemutatásával nekem jobban tetszett volna a könyv. Így aki a trollhadsereg működéséről szeretne olvasni, az kap is valamit, meg nem is.

Persze a politikai ellenfelek, másként gondolkodók ellehetetlenítése nem orosz találmány. Valószínűleg már az ókori Rómában is ezt csinálták, vagy később bármikor. Elég csak az ötvenes évek Magyarországára gondolni, ahol egy belügyminiszter is „árulóvá” válhatott, ha elég meggyőzően mondják. Oké, ez akkor a szovjet módszer átvétele volt. A kötet alapján azonban szerintem hibás azt gondolni, hogy ezt csak a putyini Oroszországban csinálják. Persze a szerző, és a másik nyolc ember története azt mutatja, hogy Oroszország nem éppen a követendő példa, és szinte biztos, hogy a könyvben szereplő eseteken túl egy csomó más dologról is lehetne írni. Az is lehet, hogy azért Aro sem teljesen elfogulatlan. Ugyanakkor szinte biztos, hogy más országok is alkalmaznak hasonló módszereket.

És akkor itt érünk el arra a pontra, hogy miért is érdemes valóban elolvasni a könyvet. Ha az ember beírja a keresőbe a trollhadsereg szót, elég hamar megtalálja a vonatkozó magyar cikket a hazai helyzetről. A leginkább elkeserítő pont az volt, hogy olvasás közben néha az jutott eszembe, hogy egyszerűen le kell cserélni a neveket, és máris megvan a megfelelő magyar példa. Liz Wahl, aki egy Amerikában működő, de az oroszok által működtetett televízió munkatársa volt, majd kitálalt az ott folyó munkáról, egy az egyben megfeleltethető az MTVA kilépett munkatársainak történetével. Tehát minden fejezethez tud az olvasó kapcsolni egy magyar történetet, ami sajnos szomorú, mert számomra pont azt mutatja be, milyen irányba is halad az ország. Politikai beállítottságtól függően lehet azt mondani, hogy Aro is biztos ferdít, én pedig bedőltem neki, és ami ma az országban van, az mind szép és jó. Ezek az emberek valószínűleg sosem fognak elgondolkodni azon, ami a könyvben van. A „másik oldal” képviselői valószínűleg csak rezignáltan veszik majd tudomásul, hogy milyen pontosan másoljuk le az orosz mintát. Hát ezért érdemes elolvasni a könyvet.

Attila_Kriska>!
Jessikka Aro: Putyin trolljai

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infoháború frontjáról

Ritkán találkozik az ember olyan igazsághősökkel, mint e könyv írója. Az Aro által átélt és megírt boszorkányüldözés igen nehezen emészthető, amit el kellett szenvednie, arról még körvonalaink sincsenek. Az ellene irányuló támadássorozat és karaktergyilkosság olyan, mint egy hollywoodi film, egy izgalmas krimi, leszámítva azt, hogy ez sajnos nem fikció. Bár a gyűlöletkampányokról vagy a közösségi oldalakon terjedő félretájékoztatásról (és az ezt lehetővé tevő algoritmusokról) már elég sokat tudunk, mégis brutális egymás után olvasni, a részletesen megírt, hatalmas károkat okozott események sorát; orosz újságírók váratlan halála, Bill Browder, Luke Harding eltűnése, a krími válság, kelet-ukrajnai háború vagy az Aftonbladet „semlegessége”. Ír a Bellingcat alapító Eliot Higginsről, a Magnyickij-törvény teljes hátteréről, Mueller nyomozásáról, a Krím-félszigeten és a Donbaszban uralkodó orosz befolyásról, a Barents-vidék eseményeit feltérképező újságírókról. Továbbá szó van a propagandatechnikákról, a gyűlöletkeltésről és a módszerekről, a „rothadt hering”, a „bődületes hazugság” és a 40-60-elvről.
Ez egy nagyon fontos könyv a mai információáramlásról, a vélemény hatásáról és tágabb értelemben a nyugati demokrácia állapotáról, amely lehetővé teszi számunkra, hogy egy kicsit jobban megértsük, mi történik körülöttünk.

Lacko181>!
Jessikka Aro: Putyin trolljai

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infoháború frontjáról

A téma valós és fontos, de száraz és unalmas formában lett elénk tálalva ebben a könyvben. Nekem szenvedés volt olvasni.

U.i.: Putyin trolljai könyv eladó, érdekel? :D

Szilágyi_Károly>!
Jessikka Aro: Putyin trolljai

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infoháború frontjáról

Mindenki szeretne a kialakulóban lévő új világrend nyertese lenni. Oroszország a gázzal és a nemzetközi propagandával próbálkozik újra helyet és hatalmat találni magának. Jessikka Aro az utóbbival kapcsolatban írja le tapasztalatait. Van neki bőven: az érzékeny finn újságírót több irányból próbálták összeroppantani és nevetségessé tenni. Az ellene irányuló támadások olyan erőteljesek voltak, hogy a szerzőt még a rendőrség sem tudta megvédeni. Ez a helyzet nekik is ismeretlen volt: a finnek nagyon békés emberek, a rendőrök kevés, és a magyarországihoz képest elhanyagolható súlyosságú ügyekkel foglalkoznak. Amíg Helsinkiben laktam, havonta talán egyszer láttam szirénázó rendőr-, mentő-, vagy tűzoltó autót. Arót ennek megfelelően sokkolta az őt érő pszichés támadássorozat, ebben a könyvben pedig kiadja a dühét. Nem próbál megértő lenni a trollokkal: nem objektív könyvet, hanem leginkább is vádiratot írt az internetes trollok ellen. A könyv nagy fogyatékossága, hogy vagy a szerkesztést, vagy a lektorálást spórolták meg a magyar kiadás során, és így a szöveg nehezen érthető, telis-tele van fordítási hibákkal. A vegyi fegyvereket sikerült kémiai fegyvernek, a szerkesztőséget hírszobának fordítani – és még rengeteg ilyen hiba van a szövegben. Érdemes lett volna az újságíró könyvét egy újságíróval lefordíttatni, vagy legalább átolvastatni vele, mert így fájdalmasan nehéz volt a szöveg. Bár lehet, hogy ez csak a hozzám hasonló külpolos újságíróknak tűnt fel, és mindenki másnak egy izgalmas történet arról, hogyan próbálnak meg egyes embereket politikai okokból ellehetetleníteni a hatalommal visszaélők.

Exbölcsész_Könyvmoly>!
Jessikka Aro: Putyin trolljai

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infoháború frontjáról

A könyv engem a borítóval fogott meg. Gyártósoron készült emberkék gubbasztanak a laptopjuk mögött, a naiv társadalom által fogyasztott tartalmakat előállítva. Nem ismerjük őket, ők viszont a legapróbb titkunkat is tudják, hála az internet és a közösségi média csodálatos világának.

Az írónő oknyomozó újságíró létéből nem bújik ki egy percre sem. Olvasás során úgy éreztem, hogy egy igen részletes és hosszúra sikeredett újságcikket olvasok. Megismerjük az írónő és másik nyolc ember történetét, akik valamilyen módon az orosz titkosszolgálat célkeresztjébe kerültek. Rengeteg hivatkozást és adatot kapunk a pszichológiai hadviselésük történetének felderítése közben. Valószínűleg amiatt számomra kicsit száraz olvasmány volt. Viszont olyan dolgokat tudtam meg, melyeket naiv gondolkozásommal biztosan ki sem tudtam volna találni.

Köszönettel tartozom a Corvina Kiadónak, amiért biztosítottak számomra egy példányt a könyvből.

Szintia_Judit_Tanácsné_Zsótér>!
Jessikka Aro: Putyin trolljai

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infoháború frontjáról

Kicsit száraz és minden 10. oldal ugyan arról szól lényegében. Aki szereti a témát, annak biztosan érdekes lesz. Voltak benne meglepő dolgok azért! Összességében ajánlom a könyvet!


Népszerű idézetek

Ninácska P>!

2017 februárjának végén menekültem el hazámból, Finnországból.

(első mondat)

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infoháború frontjáról

Könyveslány P>!

A lejárató kampány okozta legnagyobb gond az, hogy emberi erőforrásokat, időt és energiát von el a valódi munkától.

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infoháború frontjáról

Könyveslány P>!

A közösségi média termékeny táptalaj a befolyásolásra törekvő operációk számára. A kutatások azt mutatják, hogy az emberi agy nem kezeli különösebb kritikával a közösségi oldalak gyors stimulusait. A profin megírt tartalom a közösségi médiában érzelmeket ébreszt, függőséget okoz, ezért tökéletes az állam pszichológiai műveleteihez.

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infoháború frontjáról

Könyveslány P>!

Fontos felismerni, hogy egy shit storm közepébe került az ember, és neki magának semmi ráhatása nincs arra, hogy meddig fog tartani, vagy hogyan megy tovább.

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infoháború frontjáról

Könyveslány P>!

Minden lejárató kampány esetleges célpontjává váló személynek meg kell értenie, hogy a komoly emberek, akik értik ezt a jelenséget, képesek megkülönböztetni a sárdobálást és a tényeket.

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infoháború frontjáról

Könyveslány P>!

Ha a rám gyakorolt nyomás hatására abbahagytam volna a tudósításokat, megszegtem volna az újságírás szakmai etikai szabályait, amelyek értelmében hárítani kell a kintről érkező befolyásolási kísérleteket.

Jessikka Aro: Putyin trolljai Igaz történetek az orosz infoháború frontjáról


Hasonló könyvek címkék alapján

Andrew Meier: Csecsenföld
Csepregi Márta (szerk.): Finnugor kalauz
Michael Finkel: Igaz történet
Roger McNamee: Zuckolva
Oriana Fallaci: Az értelem ereje
Nógrádi György: Szerencsénk volt, túléltük…
Megan A. Moreno: Szex, drogok, Facebook
Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran
Izsó Zita – Bach Máté: Pesti nő