Múzsa 110 csillagozás

Jessie Burton: Múzsa

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

London, 1967. A trinidadi Odelle állást kap az előkelő Skelton galériában. Egy nap felbukkan a varázslatos tehetségű spanyol festő, Isaac Robles egy addig ismeretlen korai műve, amit a galéria kiállításon akar bemutatni. Odelle-nek feltűnik, milyen különös hatást gyakorol a kép főnökére és pártfogójára, Marjorie Quickre, és a lányban gyanú ébred: miféle titkok rejlenek a festmény múltjában?

Spanyolország, 1930-as évek. Robles, a festő és a húga megismerkedik egy Londonból érkezett műkereskedővel és vonzó lányával, Olive-val. A kereskedőt elbűvöli Robles első képe, ám mielőtt felkarolhatná az ifjú tehetséget, kirobban a spanyol polgárháború…

Mi köti össze ezt a két eseményt, amelyet több mint harminc év választ el?

Jessie Burton regényében egy festmény sorsán keresztül ismét magával ragadó, érzelmekben gazdag történet tárul fel múlt és jelen kapcsolatáról, a szerelembe beleavatkozó politikáról és a tehetség valódi természetéről.

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: ArtPop Libri

>!
Libri, Budapest, 2017
494 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633108505 · Fordította: Farkas Krisztina

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Odelle Bastien · Marjorie Quick

Helyszínek népszerűség szerint

London


Kedvencelte 8

Most olvassa 7

Várólistára tette 160

Kívánságlistára tette 150

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Jessie Burton: Múzsa

Jessie Burton jó úton halad afelé, hogy szépen lassan a „megbízható” szerzőim között tudja magát. A babaház úrnője című könyve egy különleges és erőteljes történet volt, ezért kíváncsian fogtam a kezembe a második magyarul megjelent könyvét is.

És ugyanazokat a szavakat tudom használni erre a könyvére is: különleges, erőteljes, néhol zavarba ejtő, és sokszor varázslatosan mélabús. Írjon még sok-sok könyvet, mert olvasni szeretném őket!

Bővebben: https://konyvutca.blogspot.hu/2018/01/jessie-burton-muzsa.html

szadrienn P>!
Jessie Burton: Múzsa

Volt itt gyönyörű borító, hangulatos tájleírások, zsálya- és rozmaringföldek, menta illatú elfeledett kert Kate Mortont idéző méhzümmögéssel, és én mégis elégedetlen vagyok, mivel a szerző előző regénye, A babaház úrnője után egészen másra számítottam.
Hiányoltam az ott megismert eredetiséget, történelmi levegőt, a folyamatosan fenntartott feszültséget, a sötét, komor hangulatot. A karaktereket súlytalannak éreztem, a legtöbb fordulatot – talán az utolsó kivételével – előre kitalálhatónak. Mintha az ihlet nagy része ott maradt volna az előző könyv helyszínén, a 17. századi Amszterdamban.

6 hozzászólás
pjutko P>!
Jessie Burton: Múzsa

Egy újabb könyv, ami fantasztikusan jó, de a címe alapján nem vettem volna kézbe, ha @szabadosagi nem ajánlotta volna a #lapozza99re című podcastjában.

„Az emberek a történetek miatt ragaszkodnak a festményekhez.” – mondja Winkler Nóra az utószóban.

Szövevényes, rejtélyekkel teli csemege azoknak, akik szeretik a művészeteket (itt a festészetet), és a történelmet. A szerelmi szálak csak fűszerezik a történetet. De hogy pont egy Csontváry legyen az írónő kedvence!…a magyar vonatkozásokat mindig imádom! ❤

Már a kezdő mondatával megfogott és mind a 494 oldalon keresztül fogva tartott, egy percét sem untam! Egy 1936-os és egy 1967-es szálon fut, nagyon ajánlom!

„(…) néha a vágyakozás maga élhetőbb állapot, mint amikor beteljesül a vágy.” – idézi szintén Winkler Nóra.

Olvassátok!

6 hozzászólás
Vicky3 P>!
Jessie Burton: Múzsa

Még nem olvastam Jessie Burtontől és őszintén, nem is éreztem késztetést, hogy valaha is olvassak. Valahogy sose fogtak meg a fülszövegei a könyveinek, vagy éppen az értékelések, amikbe beleszaladtam, egész egyszerűen hidegen hagyott az írónő munkássága. Éppen ezért elég váratlanul ért, mikor a könyvtárban megláttam a polcon a Múzsát és olyan elemi ösztönnel kapott el az „el kell olvasnom” érzés, hogy azonnal jött is velem haza.

– Hogyan képesek a napok órái és percei csapdába ejteni bennünket? Miért nem élhetjük azt az életet, amely mindig kartávolságon kívül van?

És talán ez a legjobb szó az egész olvasási élményemre. Csábítás. Ha valaki megkérdezné, hogy mi tetszett annyira ebben a könyvben, akkor nem tudnék rámutatni. Egyszerűen magával ragadott, az élettel teli, szinte lüktető, színekben gazdag írási stílus. Egészen mámorítóvá tette a nyelvezete az olvasást és szerintem nem is nagyon lehet máshogy olvasni ezt a regényt, mint egy kényelmes fotelbe bekucorodva egy finom tea kíséretében. Majdhogynem követeli a regény, hogy megadjuk a módját az olvasásnak, cserébe pedig teljesen feltöltődsz a végére. Két különböző évtizedben játszódó történelmi narrációt sző bele a történetbe az írónő, mely során megismerhetünk két a maguk módján különleges nőt és a kapcsolatukat az őket körülvevő világgal és a rájuk nehezedő társadalmi elvárásokkal. Ez a könyv igazán megmutatja milyen az, ha a környezetünk szép lassan megpróbál minket a megfelelő formára faragni, hogy beférjünk az előre legyártott kis dobozba, a többi mellé. Milyen az, ha nincs meg a szabadságunk, hogy teljes pompánkban kivirágozhassunk. Ezernyi apróbb vagy éppen jelentősebb mozzanata van a könyvnek, amihez a mindennapjaink kapcsolódhatnak, megannyi párbeszéd, vagy jelenet van, ami nagyon is ismerősnek tűnhet, hiába telt el azóta jó pár évtized. És ez néhol már-már zavarba ejtő tud lenni. Egészen különleges regény lett.

Nagyon szépen lavírozik az írónő az emberi jellemek, a társadalmi elvárások és a belénk nevelt normák között, megannyi felismerést és igazságot belecsempészve a történetbe. Ha valaki szereti a történelmi regényeket, ha szeretné megismerni milyen volt a nők helyzete a 30-as és a 60-as években és ezen keresztül rálátni az akkori társadalomra, mindezt gyönyörűen megírva, akkor nyugodt szívvel ajánlom ezt a regényt.

https://three-points-of-view.blogspot.hu/search/label/J…

Belle_Maundrell >!
Jessie Burton: Múzsa

A babaház úrnője értékelésemben azt írtam, hogy bérelt helye lesz a könyvespolcomon az írónő következő könyvének. Hát az sajnos nincs neki, mert már karácsonykor is teltház volt, de nagyon nagy lelkesedéssel fogadtam a megjelenését.
Egyébként olyan gyönyörű a borító, hogy akkor is megveszem, ha az életben nem hallottam volna még Jessie Burtonről. Tudom, hogy nem ez a helyes hozzáállás, de egészen belezúgtam. A csodás borító egy újabb ok, amiért alig várhatom az írónő könyveit.
Szóval, elszakadva a vizuális örömöktől: imádom ezt a nőt. Olyan szépen ír, és olyan érdekesek a női karakterek, hogy kicsi szívem repes az örömtől. Ennél jobban csak akkor repesne, ha nem találtam volna ki a fordulatok 90%-át a fülszöveg alapján. Ezentúl nem olvasok fülszöveget. És sajnos a maradék is megfordult a fejemben olvasás közben, szóval nem állítanám, hogy sok meglepetés ért. Ettől függetlenül mégis élveztem, mert olyan hangulatos volt az egész. Legnagyobb meglepetésemre a 60-as években játszódó részek sokkal jobban tetszettek, mint a 30-as évekbeliek. Pedig általában pont fordítva szokott lenni, de Odelle egyszerű, önmegvalósítós története lekötött annyira, hogy még örültem is volna, ha csak ez a szál van, és csak az ő kutakodásán keresztül tudjuk meg, mi történt a múltban.
És ha már múlt: nem tudom, hogy sikerült így összeszedni a könyveket, de ebben az évben többet tudtam meg a huszadik századi spanyol történelemről, mint az elmúlt 21-ben összesen. Lassan kezdem unni. :P Talán azért nem voltam oda ezért a részért annyira, mert szinte minden szereplő idegesített. Isaac egyetlen pillanatig sem volt szimpatikus, Olive-ot nem tudtam megérteni spoiler, Teresa meg egyszerűen fura volt. Értem, hogy segíteni akart Olive-nak, csak szerintem kicsit furán tette. Meg volt abban valami hátborzongató, hogy mindenkiről tudott mindent, de hát erről ismerszik meg a jó háztartási alkalmazott. spoiler
Quick nagyon érdekes volt a sok titkával, és nagyon szerettem a kapcsolatát Odelle-lel. Tetszett, ahogy ösztönözte és terelgette, hogy ne pazarolja el a tehetségét. Meg a Lawrie-ról alkotott véleményével is egyetértettem. Egyáltalán nem voltam oda a szerelmi szálért spoiler; nagyon idegesített, amikor nem állt ki Odelle mellett, amikor a ronda rasszista népek megjegyzéseket tettek. Jó, lehet, hogy csak süket volt… de akkor is. :P
A befejezés nagyon ötletes, tetszett, hogy olyan hatást keltett, mintha tényleg valóságos lenne az egész, és Odelle negyven évvel később megírta volna a történetüket.
Az utószónak is örültem, jó volt kicsit jobban megismerni Jessie Burtont és a siker árnyoldalát. Mindenesetre remélem, hogy még jó sok könyvvel örvendezteti meg a világot, mert én biztos lelkesen fogok repülni a könyvesboltba.

2 hozzászólás
Agatha>!
Jessie Burton: Múzsa

Töredelmesen bevallom: a borító fogott meg. Nemcsak a színek és minták kavalkádja, hanem a papír anyaga is, mintha kicsit viaszos lenne. És a történet elolvasását követően már jóval többet jelent a pisztoly, az írógép vagy az ecset is.
Nem igazán tudtam milyen lesz majd ez a regény, de a cimkéi eléggé korrektek.
A fülszöveg viszont sajna megint elvisz teljesen másfelé – az alapján inkább valamiféle romantikus kalandra számítanék egy festménnyel a középpontba, míg a valóságban inkább az emberi kapcsolatokat emelném ki az egészből: Quick és Odelle, Odelle és Lawrence, Olive és a szülei, Olive és Teresa, Olive és Isaac – mindenhol volt szeretet, rajongás, bizalmatlanság és némi gyűlölet olykor-olykor. Olyan nagyon igazi emberi érzések és reakciók, olyan nagyon igazi emberektől. A történetek háttereként pedig egyrészt a spanyol polgárháború kitörése még a 2. világháború előtt, a másrészt pedig az 1960-as évek vége Londonban, a feketék hol egyértelmű, hol visszafogott lenézését kiemelve.
Olyan 50 oldalanként váltott az írónő a két történetben, kellően fenntartva az érdeklődést, de óhatatlanul is a spanyol szál az irányító, és nekem a kedvesebb is, valahogy Odelle „énkeresése”, beilleszkedése Londonba nem igazán fogott meg. De kétségtelen, hogy érdekes ötlet volt egy karibi származású lányt tenni az egyik főszereplővé, aki a Brit Birodalomban egy nagyon művelt britté vált, de ezt pont az imádott Londonjában senki nem akarja elfogadni, és ő 6 év után kezdi igazán bevallani magának, hogy megrekedt.
Számomra briliáns volt a két történet összekötése, okosan adagolva kapunk meg egy-egy információt, míg végül a festmény – és vele együtt valamennyi titok – 30 évvel később napvilágra kerül.

Lovebooks>!
Jessie Burton: Múzsa

Hihetetlenül alaposan kidolgozott mesterművet olvashattam Jessie Burton-nek köszönhetően. Zseniális történet egy festmény igaz kilétéről.

Morcant>!
Jessie Burton: Múzsa

„Mert egyvalamit megtanultam: egy műalkotás végül csakis akkor éri el a célját, ha – Olive Schloss szavait kissé átfogalmazva – az alkotója birtokában van annak a hitnek, amely a világra segítette.”

Ez a könyv már majdnem három éve porosodott a polcomon. Egyszer belekezdtem, de akkor valamiért nem volt kedvem hozzá, így félretettem. Milyen remek döntés volt végre valahára elolvasni! Egy rendkívüli érdekes személyekkel teli történettel lettem volna kevesebb, ha megszabadultam volna tőle.

Minél kevesebbet tudtok róla, annál jobb. Aki szereti a két idősíkon játszódó sztorikat, az érdekes, morálisan nem feltétlen mindig feddhetetlen karaktereket és a művészetet úgy en bloc, nos, neki nagyon tudom ajánlani ezt a remekművet.

Imádom azokat a könyveket, amelyek két síkja szép lassan egybefonódik és kiderülnek az összefüggések. Ehhez hasonló a tavalyi évem egyik kedvence, az Evelyn Hugo hét férje is, úgyhogy akinek az tetszett, szerintem ez is fog.

BorosTina>!
Jessie Burton: Múzsa

Eleinte nem tudtam hova tenni, de utána imádtam minden sorát!

Heléna P>!
Jessie Burton: Múzsa

Először a borító fogott meg :) Aztán amikor megkaptam a születésnapomra egy számomra kedves személytől, nem volt kérdéses, hogy hamar el kell olvasnom :)
A borító gyönyörű, az anyaga, a tapintása fantasztikus. Kissé felhúztam a szemöldökömet amikor kielemeztem, nem igazán tudtam elképzelni, hogy hogyan függ össze az írógép, a pisztoly és az ecset. A történet befejeztével összeállt a kép…
Szeretem a váltakozó idősíkokat, ezáltal mindig a következő síkra vágyom és ezért gyorsabban haladok a könyvvel :) Ez esetben 1936. volt a hangsúlyos hiszen akkor történt minden amit 1960-ban ki akartak nyomozni.
Odelle énkeresése nem annyira fogott meg eleinte, aztán már szurkoltam neki és a könyv végén kissé csalódott voltam, de utólag átgondolva minden úgy alakult, ahogy alakulnia kellett!
Rövidesen sort kerítek az írónő másik magyarul megjelent könyvére is, kíváncsi vagyok, hogy az is kedvencemmé válik-e :)


Népszerű idézetek

Belle_Maundrell >!

Nem mind érjük el azt a célt, amit megérdemelnénk.

(első mondat)

Belle_Maundrell >!

A gondolataim hirtelen óriásivá nőttek abban a parányi lakásban, mert senki nem volt körülöttem, aki meghallgatta és kezelhetővé tette volna őket, senki sem hízelgett nekem, és senki sem biztatott, senki sem tárta ölelésre a karját.

53. oldal

Kapcsolódó szócikkek: magány · Odelle Bastien
2 hozzászólás
aurorakönyvmoly P>!

Bárcsak az ember olyan könnyen tudna cselekedni, mint ahogy gondolatban eltervezi. Bárcsak könnyebb lenne kitalálni, hogyan volna a legjobb.

82. oldal

Belle_Maundrell >!

Nem számít, hogy mi az igazság; az lesz igaz, amit az emberek annak hisznek.

232. oldal

Belle_Maundrell >!

(…) én arra áhítoztam, hogy különc, magabiztos emberek tegyék érdekesebbé az életem; úgy gondoltam, megérdemlem az olyan embereket, akikkel csak regények lapjain találkozik az ember.

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Odelle Bastien
Belle_Maundrell >!

Van-e az embernek teste, ha senki sem érinti meg?

53. oldal

Belle_Maundrell >!

Nehéz változtatni az üzeneteken, melyek egész életünkben körülöttünk keringenek, hát még ha már azelőtt is megvoltak, hogy az életünk elkezdődött volna.

62. oldal

szabadosági I>!

Tudod te, apám hány művész képeivel kereskedik? Huszonhat volt amikor összeszámoltam. És tudod, hogy ebből hány nő Isaac? Egy sem. Egyetlen egy sem. Tudod a nők nem képesek rá. Nekik nincsen víziójuk, bár ha emlékezetem nem csal, van nekik szemük, kezük, szívük és lelkük is. Már azelőtt vesztettem, hogy lehetőséget kaptam volna.

aurorakönyvmoly P>!

Semmi sem ássa alá jobban egy ország biztonságérzetét, mint a „kényszer” szó Mr. Robles.

103. oldal

Belle_Maundrell >!

(…) néha a vágyakozás maga élhetőbb állapot, mint amikor beteljesül a vágy.

492. oldal, Utószó


Hasonló könyvek címkék alapján

John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Deborah Moggach: Tulipánláz
Ken Follett: A tűzoszlop
Lucinda Riley: Napnővér
Kate Morton: Az elfeledett kert
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Alison Weir: Aragóniai Katalin
Christopher Moore: Te szent kék!
Bauer Barbara: A fényfestő
Bernard Cornwell: Sharpe lövészei