Nevermoor (Nevermoor 1.) 42 csillagozás

Morrigan Crow négy próbája
Jessica Townsend: Nevermoor

Morrigan Crow elátkozott gyerek. Mivel épp Napszálltakor született, őt okolják minden bajért: ha megdöglik a konyhamacska, ha szívrohamot kap a kertész. Ám ami ennél is szörnyűbb, hogy a 11. születésnapján, pontban éjfélkor meg kell halnia.
Csakhogy épp mielőtt tizenkettőt ütne az óra, az ajtóban megjelenik egy különös férfi, és azt kérdezi: „Mondd csak, akarsz-e élni?” Jupiter kimenti a Füst és Árny Vadászainak karmából Morrigant, és egy titokzatos városba, Nevermoorba viszi. Ahhoz azonban, hogy maradhasson, és felvételt nyerjen a Csudálatos Társaságba, a lánynak négy próbát kell kiállnia.
Az élete a tét: ha sikerül, biztonságban élhet tovább Nevermoorban, ha nem, el kell hagynia a várost, és szembenéznie a végzetével.

Eredeti mű: Jessica Townsend: Nevermoor (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2018
380 oldal · ISBN: 9789634373742 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Kolibri, Budapest, 2018
380 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634370246 · Fordította: Pék Zoltán

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Morrigan Crow


Kedvencelte 14

Most olvassa 9

Várólistára tette 105

Kívánságlistára tette 132

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Sötéten kezdő, ám lendületes és izgalmas mese egy szuper főszereplővel és rengeteg érdekes mellékszereplővel. Szerettem olvasni, mert már az elején bevonódtam, és ráhangolódtam Morriganre. Vele együtt szöktem át Nevermoorba, izgultam a próbákon, hitetlenkedtem azon, hogy milyen lökött Jupiter, milyen furcsa Jack és az egész Deukalión Hotel, és a kislánnyal együtt vágytam a Csudálatos Társaságba*.

Amint befejeztem, már jelöltem is kedvencnek Molyon…

Enyhe OFF: Muszáj volt 1-2 párhuzamot vonnom MC és HP élete és története között**, mert jelentős hasonlóságok vannak közöttük, de eltérések is akadnak bőven, amik méltó HP utóddá tették a szememben ezt a történetet. Remélem, hogy legalább akkora franchise alakul ki Nevermoor és a Csudálatos Társaság köré, mint anno a Roxfort és Harry Potter köré Abszolút megérdemelné ez az írónő is a sikert.

*Talán a könyv harmadánál döbbentem rá, hogy a Deukalión Hotelben akarok élni, ahol egy Fen nevű hatalmas macska a házvezető (fun fact: aki korábban ketrecharcos volt). :'D

** spoiler

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/10/jessica-t…

>!
Kolibri, Budapest, 2018
380 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634370246 · Fordította: Pék Zoltán
5 hozzászólás
>!
Hintafa P
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Amíg tűkön ülve várom a Tél jegyeseinek a folytatását, egy új ígéret terelte el a figyelmem. Jessica Townsend Nevermoor -Morrigan Crow négy próbája c. könyvét röviddel a tavalyi megjelenés után már hatalmas siker övezte.

Nem mintha a csinnadrattára minden esetben érdemes lenne adni, de a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy az adatok valósak, ismét egy történet, amit kifulladásig lehet olvasni.

Való igaz, Morrigan Crow négy próbája nyomokban tartalmaz némi párhuzamot a HP könyvekkel, de a legmarkánsabb és számomra a legfontosabb, hogy végre újra átélhetem azt az elsöprő erejű érzést, amikor egy könyv valósága a retinám mögé kúszik. Hiába sétálok az őszi fák alatt és ropog a vadgesztenye héja a talpam alatt, egy részem mégis Nevermoorban jár, ahol hősnőnk Morrigan Crow próbál a Csudálatos Társaság illusztris tagjai közé bekerülni.

Csavarosan kidolgozott, üdítően váltakozó tempójú és jól felépített történettel rukkolt elő az ausztrál szerző. Morrigan-nel a sivár és baljóslatú Köztársaság után fokozatosan merítkezünk meg Szabadállam felszabadítóan csodás, akarom mondani csudákkal telt miliőjében. Talán végre egy igazi otthon, szerető barátok és önazonosság vár rá. Olvasóként aligha remélhetünk többet annál, mint főhősünkkel együtt egy kicsit mi is részesei legyünk annak a boldogító érzésnek, hogy megtaláltuk a helyünket.

Elmaradnak a Dabos-nál kényes műgonddal ábrázolt nagy képek, apró részletekig kidolgozott tablók. Azok a helyszínek, ahová eljutunk, vibráló színekkel teliek. A csudaenergiával, titokzatos és nem kevésbé varázslatos Ökörnyállal, hipnotizőrökkel, sárkánylovasokkal, Csudalattival, macskarizmákkal és egyéb káprázatos különlegességekkel átszőtt világ ez. Magával ragadóan izgalmas és látványos. Pék Zoltán fordító, -tapasztalt fantáziavilág utazó- újfent egészen kiváló munkát végzett. Hangulatos megoldásai közelebb hozzák Nevermoort. És mennyi felfedezés vár még ránk! Természetesen készülőben van a film is, amit illő szkepticizmussal várok, nehogy tönkretegye a fantáziámban felépített szépséges képet.

Morrigan is beállt azoknak az antihősnőknek és hősöknek (Ophélie-k és Harry-k) sorába, akik első pillanatban aggasztóan átlagosak -talán ezért is lehet nekik olyan átlagon felüli izgalommal drukkolni innen kintről-, majd szép fokozatosan felnőnek, elfogadják, önmagukat és összeszedik a bátorságukat, hogy bátran lépjenek és hazaérjenek. Útközben kiderül, hogy Morrigan, aki egy maga is egy jelenség következetesen fekete ruhájában Nevermoor harsány színekben pulzáló világában, de üdítően csipősen fanyar a humora. Sokra viszi még ez a lány.
Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2018/10/19/jessica_townsend_nev…

>!
wzsuzsanna P
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Néha megtörténik velem az a rettentő klassz dolog, hogy amint először megpillantom egy könyv fülszövegét és borítóját, érzem, hogy kedvenc lesz. Amolyan szerelem első látásra-módon, pillangókkal meg rózsaszín köddel. Aztán vannak olyan esetek persze, amikor a rózsaszín köd hamar elszáll, és az olvasás nem nyújtja azt az élményt, amit vártam volna tőle. Ez a történet viszont maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, sőt, kicsit még többet is: imádtam, kedvenc lett, örökre és visszavonhatatlanul rajongóvá tett. De lássuk, pontosan mi varázsolt el ennyire Morrigan Crow történetében.
Először is, adott egy nehéz sorsú, ártatlan gyerek-főhős, aki nem tud beilleszkedni, nem találja a helyét, úgy érzi, senki sem szereti, holott jószívű, okos és nagyon is szerethető. Morrigan eddigi rövidke életét abban a tudatban élte le, hogy el van átkozva, minden rosszért, ami történik, ő a felelős, ráadásul még meg is fog halni a következő születésnapján. Politikus apját kizárólag az érdekli, hogy lánya elátkozottsága éppen milyen hatással van a karrierjére, egyébként meglehetősen közönyösen viszonyul hozzá, mintha már rég halott lenne a számára. Lássuk be, ennyire nyomorult helyzetben még Harry Potter sem volt a sorozat elején (ha már úgyis sokszor vonnak párhuzamot a két történet között-egyébként nem ok nélkül, de erről majd később), úgyhogy minden feltétel adott, hogy hamar megkedveljük és együtt érezzünk kis hősnőnkkel. (…)
Egy fantasztikus világot, történetet manapság már nem nagy ördöngösség összehozni, Jessica Townsend azonban zseniális módon ötvözte egymással a klasszikus elemeket és az újszerű ötleteket (ha nem hiszed, majd megtudod, amikor a Póklábalóról, a kentaur görkorcsolyaversenyről vagy az Ökörnyálról olvasol). Mind a karakterek, mind a háttér kidolgozására nagy figyelmet fordított, így olyankor sem kell unatkoznunk, amikor éppen kevésbé akciódús részeket olvasunk. De ami engem a leginkább levett a lábamról az a stílusa és a humora volt. Tény, hogy sok szempontból méltán lehet emlegetni a Harry Potter utódjaként (amellett, hogy sok az egyezés a cselekmény egyes mérföldköveiben, a korábban említett leleményes világépítés is hasonlóvá teszi őket), nekem mégis sokszor eszembe jutottak Neil Gaiman történetei olvasás közben. Itt is megvan az a fanyar, sötét hangulat és humor, amit annyira szeretek, ráadásul úgy, hogy közben nem veszíti el a gyerekkönyvekre jellemző báját sem. Azt gondolom, ebben óriási szerepe volt a fordítónak, Pék Zoltánnak is, aki nem csak a minőségi és szórakoztató stílusról gondoskodott, hanem a frappánsan magyarra ültetett szójátékokról is. (…)
Őszintén azt gondolom, hogy egy ilyen erős kezdés után egy olyan sorozatra számíthatunk, ami teljes joggal írja be magát a kiemelkedő ifjúsági fantasy-k közé, és amit nemtől és kortól függetlenül bárki élvezni fog, aki csak fejest ugrik Nevermoor csodálatos világába. Nagyon remélem, hogy nem kell majd sokat várni a folytatásra, és hamarosan tovább kalandozhatunk ebben a mesés világban.
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2018/10/nevermoor-1-mor…

>!
zsebibaba007
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Imádtam ♥️
Hamarosan kicsit bovebben is kifejtem, hogy miert.

10 hozzászólás
>!
Merielle
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

A történet hamar kibontakozik és megismerhetjük Morrigant és a családját. A főszereplő lány már rögtön az első perctől kezdve szimpatikus, és hamar együttérzést vált ki belőlünk, legfőképpen a családja és a leendő halála miatt. Ez indításnak szerintem erős volt, egyből azt éreztette velem, hogy nem szabad letennem a könyvet, mert tudnom kell, hogy mi fog történni. A gördülékeny és sokszor vicces stílus miatt pedig gyorsan lehetett haladni, abszolút élvezetes élményt nyújt az olvasó számára, minden megvan benne, ami egy ifjúsági regényhez kell: kedvelhető karakterek; izgalmas történet és a könnyed stílus. Ennek a háromnak az összhatása remek hangulatot kelt és azonnal a történet szerelmeseivé váltunk.

Bővebben: https://meriellekonyvei.blogspot.com/2018/12/jessica-to…

>!
tinuviel89
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Ez nagyon jó könyv. Először is nagyon gyorsan elolvastatja magát, nem is túl vastag. Amin kicsit dörmögtem, hogy sok ismert fantasy és mitológia szereplőt szed elő, a motívumok is ismerősek, de vannak új ötletek, gördülékeny stílus, és érdekes világteremtés. Jöhet a következő!

>!
Lorelei
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Fogalmam sincs miért, de annyira egyedinek érződik az egész regény. A könyvben vannak olyan részletek, amik klisésnek hathatnának, de valami varázslat nem engedi, hogy így érezzünk. Talán Jupiter megfogalmazása foglalhatná leginkább össze mire is gondolok.

Sok olyan könyvet olvastunk, amiben vannak különleges képességekkel bíró főhősök, különleges próbák, de ami sokszor hiányzik belőlük, hogy teszteljék a főhőseik bátorságát, őszinte szívét és leleményességét. Anélkül válnak főszereplőkké, hogy méltónak bizonyulnának rá, hiszen a speciális képességeikről már tudunk a történetük elején, amik által adott a kiválasztottságuk. Viszont Morrigan a szemünk előtt válik kiválasztottá, annak köszönhetően aki, anélkül, hogy tudnánk van-e egyáltalán különleges képessége.

Teljes bejegyzés: https://maybeitisaboutthestory.blogspot.com/2018/11/jes…

>!
Arwen5 P
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

„Hasonlítják a Harry Potterhez, és tényleg van pár aspektusa, ami egy picit hajaz rá, de nem vészesen. Az első a Csudamíves karaktere. Amikor meséltek róla, nekem egyből Voldemort ugrott be. Egy valaha emberi lény, aki szörnnyé vált, és miatta sok ártatlan férfi és nő vesztette életét. A másik pedig maga a hangulat. Ez a könyv is tele volt olyan eredeti ötletekkel, amik a cselekményhez semmit nem adtak hozzá, viszont ettől lett ennyire élettel teli és újszerű. Példának itt van a füstszoba, amit zseniális ötletnek tartok, és azonnali hatállyal szeretnék egy ilyen helyiséget létrehozni minden házban! Képzeljétek csak el, milyen élmény lenne egy hosszú, fárasztó nap után beülni egy ilyen szobába. A relaxálás új szintre lenne emelve.”

Bővebben: https://apenchantforfantasy.blogspot.com/2018/11/morrig…

>!
rafaelo0824 P
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Új kedvencet avattam ezzel a könyvvel. Némileg emlékeztet a Harry Potter sorozatra, de a lehető legjobb értelemben. Alig várom, mivé növi ki magát ez a sorozat, az biztos, hogy a nyitókötet egy csodálatos világot vázolt fel. Szerettem Morrigant, és imádtam Jupitert és Fent, de Hawthorne és Jack is szimpatikus szereplők lettek. Alig várom a folytatást, mindig örömmel tölt el, ha ilyen szuper könyveket olvashatok.

>!
hkriszti83 
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Szerintem mondhatom, hogy Harry Potter-közeli lázba kerültem. Mármint nekem a HP örök hatalmas kedvenc, és a Nevermoor alatt-után nagyon hasonló érzésem támadt!!! Az írásmód miatt is nagyon olvastatta magát a könyv, és a szereplők is imadnivalóak voltak!! Ráadásul úgy éreztem, ha felülnénk a Csudalattira és egy várossal odébb utaznánk, akkor ott találnánk a Roxfortot is!! :) Imádtam elejétől a végéig, és borzasztóan várom a folytatást!!!!! Teljesen be vagyok zsongva!!! :D
A borító pedig élőben egyszerűen csUdaszép!!! :D ♥

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
AniTiger MP

    Fenestra hallgatott egy ideig. Morrigan azt hitte, állva elaludt, de akkor egy meleg, nedves és smirglis valami végignyalta a jobb orcáját. Megint szipogott, mire Fen szeretettel hozzádörgölte nagy, szürke fejét a vállához.
    – Kösz, Fen – mondta halkan. Hallotta, hogy a macska az ajtó felé caplat. – Fen?
    – Mm?
    – A nyálad szardíniaszagú.
    – Ja, hát macska vagyok.
    – Most szardíniaszagú az arcom.
    – Nem érdekel. Macska vagyok.
    – Jóccakát, Fen.
    – Jó éjt, Morrigan.

312. oldal, Huszadik fejezet - Hűlt hely

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Kapcsolódó szócikkek: macska
>!
Cetti94 P

– Mióta félsz az öregasszonyoktól?
– Amióta csatornákból kiabálnak hozzám.

240. oldal, Tizenötödik fejezet - A Fekete felvonulás (Kolibri, 2018)

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

>!
AniTiger MP

    – Jupiter Amantius North kapitány – nézett a noteszébe a férfi. – A Csudálatos Társaság, a Felfedezők Ligája és a Nevermoori Szállodások Szövetségének megbecsült tagja. A Csudállati Jogok Bizottságának titkára, a Gobleian Könyvtár önkéntes könyvharcosa és a Nyugdíjazott Robotinasok Jótékonysági Alapítványának elnöke. Tizenhét előzőleg ismeretlen birodalom felfedezője, a Szívrabló Férfimagazin szavazásán az év szívrabló férfija négy évig zsinórban. Nagyon imponáló, kapitány. Kihagytam valamit?
    – Szteppleckéket is adok rászoruló huligánoknak, és a bí- ráló bizottság tagja vagyok az éves szederpite sütésen a Nevermoori Szigorúan Őrzött Rehabilitációs Központban.
    Morrigan hangosan felnevetett, bár fogalma sem volt, hogy Jupiter viccel-e.
    – Maga egy igazi szent – mondta a rendőr.

154-155. oldal, Tizedik fejezet - A törvénytelen

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

>!
Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I

– (…) Most pedig azt óhajtja, hogy ön, Miss Crow, a tanítványa legyen… és az utóda.
– Utóda? Ez meg mit jelent?
– Azt jelenti, hogy Mr. Squall azt szeretné, egy nap ön vezesse a Squall Vállalatot, olyan gazdag és hatalmas legyen, amiről nem is álmodott, és a legnagyobb, legbefolyásosabb és legnyereségesebb szervezetet irányítsa, ami valaha létezett.
Morrigan pislogott.
– Otthon még a borítékot sem nyalhatom meg.
Mr. Jones ezen jót derült.
– Sajnos azt nem ígérhetem, hogy a Squall Vállalatnál lesz lehetősége borítékot nyalni.

39. oldal

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

>!
AniTiger MP

    Az Égboltóra nem volt közönséges óra. Hiányoztak róla a mutatók és az órajelzések is. A kerek üveglap csak egy üres égboltot mutatott, ami a kor teltével változott: a Napkelte halvány rózsaszín fénye felerősödött a Verőfény arany ragyogásává, azt váltotta a Delelő narancssárgája, amely elfakult a Szürkület sötétedő kékjévé.
    Ma, ahogy idén mindennap, Szürkület volt. Morrigan tudta, hogy ez azt jelenti, az Égboltóra hamarosan átvált a ciklus ötödik, utolsó színébe: a csillagpettyes, tintafekete Napszálltába. Ami a kor utolsó napja.

31. oldal, Második fejezet - Licitnap

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

>!
AniTiger MP

    – Még le se vettem a kalapom, mi? Te jó ég! Micsoda faragatlanság! – Felvont szemöldökkel nézett döbbent hallgatóságára. – Csak semmi riadalom: rőt hajam van.
    Morrigan úgy gondolta, a „rőt” nem fedi a valóságot, és próbálta leplezni a megdöbbenését, ahogy a kalap lekerült. Jobban illett volna a férfira „Az év rőt hajú férfija” vagy a „Rőt király” vagy „A gyógyíthatatlan rőt hajúak rőt alapítványának nagy rőt elnöke” cím. Fényes, hullámos, rézszínű sörényével díjat nyerhetett volna. Levette a kendőt, és előbukkant a szakálla, ami csak egy árnyalattal volt kevésbé sokkoló.
    – Khm – mondta Morrigan, bevetve minden ékesszólását –, ki maga?
    – Jupiter. – A férfi végignézett az arcokon, a felismerés jelét kereste. – Jupiter North? Jupiter North a Csuda Társaságtól? A pártfogód?

54. oldal, Harmadik fejezet - A halál jön vacsorára

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

>!
AniTiger MP

    – Ne haragudjon! – lihegte Morrigan kissé sántikálva, mert a vádlija begörcsölt. – Lassíthatnánk kicsit?
    – Nem lehet. Mindjárt idő van.
    – Minek az ideje?
    – Majd meglátod. Hol is tartottam? Ja, hogy a tengerpart pocsék. De ha szórakozni akarsz, ott a Trollosseum. Imádni fogod. Már ha szereted az erőszakot. Minden szombaton trollviadal, kedd esténként kentaur görkorcsolyaverseny, minden második pénteken zombi festékcsata, karácsonykor unikornis lovagi torna és júniusban sárkánylovagló bajnokság.
    Morrigan feje kóválygott. Hallott már arról, hogy egy kis számú kentaurállomány él Távolkelet-Sangben, és tudta, hogy a vadonban vannak sárkányok, de hihetetlenül veszélyesek, ki akarna felülni rájuk? És trollok? Zombik? Unikornisok? Nehéz volt megmondani, Jupiter komolyan beszél-e.

79-80. oldal, Ötödik fejezet - Üdvözlet Nevermoorban

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

>!
AniTiger MP

    Jupiter a ködön keresztül az ajtóhoz vezette Morrigant, közben halkan suttogott a fülébe:
    – Frank elég színpadias jelenség, de rendes pasas. Az egyetlen törpevámpír egész Nevermoorban. – Morrigan büszkeséget hallott ki a hangjából. A zöldes homályon keresztül kissé riadtan visszanézett Frankre. Tényleg egy vámpírral beszélt?
    – Sajnos nem túl népszerű se a törpék között, se a vámpírok között, elsősorban azért, mert…
    – Vámpírtörpe – helyesbített Frank. – Nem ugyanaz. Ha hotelt akarsz vezetni, gyakorolhatnád a tapinatot.
    – …annyira hangulatember. Képzeld el, hogy még a többi vámpírnak is túl komor! – Jupiter hangosan hátraszólt a válla felett: – Nem tudják, mit veszítenek, Frank.

100. oldal, Hetedik fejezet - Deukalión Hotel

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

>!
AniTiger MP

    Egy mesterséges család. Életre szóló testvérek.
    Most már értette. Jupiter azért viselkedett úgy, mintha király lenne, mintha láthatatlan buborék venné körül, ami megvédi minden rossztól az életben: mert tudta, hogy vannak emberek a világban – valahol odakint –, akik szeretik. Akik mindig szeretni fogják. Akármi történjék is.
    Ezt ajánlotta fel neki. Mintha csak egy tál forró húslevest nyújtana tálcán az éhezőnek – hiszen Morrigan semmire sem vágyott jobban.

123. oldal, Nyolcadik fejezet - Érdekes. Hasznos. Jó.

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

>!
AniTiger MP

    – Nevermoor… – suttogta maga elé.
    Tetszett neki a hangzása. Mint egy titok, egy olyan szó, ami csak az övé.
    Jupiter sebességbe tette Octaviát, és leolvasta a képernyőkön megjelenő adatokat:
    – „Helyi idő reggel 6:13, Pirkadat első napja, Első tavasz, az Arisztokraták Harmadik kora. Időjárás: hűvös, de derült. A városi hangulat: optimista, álmos, kissé részeg.”

74-75. oldal, Ötödik fejezet - Üdvözlet Nevermoorban

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Brandon Mull: A démonbörtön kulcsai
John Flanagan: A Tölgylevelesek
Elisabetta Gnone: Ég veled, Fairy Oak!
Rick Riordan: Az elveszett hős
Rick Riordan: Percy Jackson görög hősei
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Kate Saunders: Cicus és a Büdös Macskák háborúja