63. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Nevermoor (Nevermoor 1.) 443 csillagozás

Morrigan Crow négy próbája
Jessica Townsend: Nevermoor Jessica Townsend: Nevermoor

Morrigan Crow elátkozott gyerek. Mivel épp Napszálltakor született, őt okolják minden bajért: ha megdöglik a konyhamacska, ha szívrohamot kap a kertész. Ám ami ennél is szörnyűbb, hogy a 11. születésnapján, pontban éjfélkor meg kell halnia.
Csakhogy épp mielőtt tizenkettőt ütne az óra, az ajtóban megjelenik egy különös férfi, és azt kérdezi: „Mondd csak, akarsz-e élni?” Jupiter kimenti a Füst és Árny Vadászainak karmából Morrigant, és egy titokzatos városba, Nevermoorba viszi. Ahhoz azonban, hogy maradhasson, és felvételt nyerjen a Csudálatos Társaságba, a lánynak négy próbát kell kiállnia.
Az élete a tét: ha sikerül, biztonságban élhet tovább Nevermoorban, ha nem, el kell hagynia a várost, és szembenéznie a végzetével.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2021
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634378983 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Kolibri, Budapest, 2019
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634370246 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Kolibri, Budapest, 2018
378 oldal · ISBN: 9789634373742 · Fordította: Pék Zoltán

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Nevermoor

13 tag · 1 karc · Utolsó karc: 2021. június 28., 21:18 · Bővebben


Enciklopédia 28

Szereplők népszerűség szerint

Jupiter North · Morrigan Crow · Fenestra · Hawthorne Swift · Mikulás · Ezra Squall · John Arjuna Korrapati (Jack) · Cadance Blackburn · Corvus Crow · Frank · Ornella Crow


Kedvencelte 109

Most olvassa 24

Várólistára tette 363

Kívánságlistára tette 385

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Sötéten kezdő, ám lendületes és izgalmas mese egy szuper főszereplővel és rengeteg érdekes mellékszereplővel. Szerettem olvasni, mert már az elején bevonódtam, és ráhangolódtam Morriganre. Vele együtt szöktem át Nevermoorba, izgultam a próbákon, hitetlenkedtem azon, hogy milyen lökött Jupiter, milyen furcsa Jack és az egész Deukalión Hotel, és a kislánnyal együtt vágytam a Csudálatos Társaságba*.

Amint befejeztem, már jelöltem is kedvencnek Molyon…

Enyhe OFF: Muszáj volt 1-2 párhuzamot vonnom MC és HP élete és története között**, mert jelentős hasonlóságok vannak közöttük, de eltérések is akadnak bőven, amik méltó HP utóddá tették a szememben ezt a történetet. Remélem, hogy legalább akkora franchise alakul ki Nevermoor és a Csudálatos Társaság köré, mint anno a Roxfort és Harry Potter köré Abszolút megérdemelné ez az írónő is a sikert.

*Talán a könyv harmadánál döbbentem rá, hogy a Deukalión Hotelben akarok élni, ahol egy Fen nevű hatalmas macska a házvezető (fun fact: aki korábban ketrecharcos volt). :'D

** spoiler

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/10/jessica-t…

>!
Kolibri, Budapest, 2018
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634370246 · Fordította: Pék Zoltán
8 hozzászólás
Szöszmösz_Gorkie P>!
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Nagyon szeretem a fantasy világokat, különleges lényeket. Townsend felépített világa is nagyon érdekes lett. Kíváncsi vagyok, mit sikerül még kihozni a belőle.
Egy kicsit lassan lendültem bele, de aztán teljesen berántott a történet. Morrigan jól megírt, szerethető karakter, így végig átérezhetjük a vele történő eseményeket.
Több szereplőt hamar megszerettem, de akadt olyan is, akit csak később sikerült megkedvelni.
Kicsit tartottam tőle, hogy inkább gyerekeknek való lesz, de bátran ajánlom felnőtteknek is.
Nagyon tetszettek a próbák, izgalmasak, érdekesek voltak, ahogy a könyv vége is.
Mindenképpen folytatni fogom. :)

>!
Kolibri, Budapest, 2018
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634370246 · Fordította: Pék Zoltán
Jagika P>!
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Igaz, hogy több(!), más műben megtalálható fantasy elemet véltem felfedezni e regényben, mégis tetszett a mű. Olvasmányos, humoros, titokzatos, pörgő a cselekmény – mindezek élvezetes olvasmánnyák teszik. A szereplők is fura alakok: természetesen mindenkinek van olyan titka, ami tovább tudja vinni a cselekményt. Morrigan és Jupiter személyisége, jelleme viszont már önmagában is szórakoztató. Remélem, hogy a folytatások megőrzik a regény ezen értékeit.

7 hozzászólás
Vivienna>!
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

" Maga a történet végül egy hatalmas pozitív csalódás lett számomra és a kezdeti nehézségek ellenére is sikerült nagyon megszeretnem és a szívembe zárnom ezt a történetet. Meg tudom érteni, hogy miért hasonlítják sokan a Harry Potter regényekhez, hiszen én is elég sok hasonlóságot fedeztem fel a két történet között, de szerencsére azért nem volt olyan nagy a hasonlóság köztük, hogy ez olvasás közben ez zavaróan hasson vagy pedig a végén úgy érezzem, hogy ezt a könyvet már olvastam, épp ellenkezőleg, úgy érzem, hogy a Nevermoor egy különleges, új világot adott számomra.

Tudomásom szerint az írónő 9 részesre tervezi a sorozatot, aminek nagyon örülök, hiszen ebből a csudálatos világból bőven van még, amit ki lehet hozni, illetve kár lenne gyorsan búcsút inteni Nevermoornak. "

Teljes értékelés: https://konyveskuckom.blog.hu/2020/03/01/jessica_townse…

ProKontra P>!
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Nem meglepő, hogy a Nevermoor máris sok ember kedvenc könyve lett. Egy roppant szórakoztató és figyelemfelkeltő sorozat első részével indított Jessica Townsend. Az alapok megvannak, ami egy ilyen ifjúsági kötethez kell. A sötét és borús valóság, ahol minden szörnyű, az emberek önzőek és gonoszak, majd mindezt felváltja egy olyan élet reménye, amiben mindenki boldog, ezek pedig kiegészülnek azokkal az elemekkel, amire az ember vágyik egy bűbájjal megspékelt könyvben.
Sajnos az összehasonlítás Harry Potterrel a borítón, félrevezető, ezért volt bennem egy keserű szájíz olvasás közben. Nem tartom jó ötletnek ezeket a könyves hasonlítgatásokat, mert van olyan történet, amit nagyon nehéz felülmúlni és a Harry Potter ilyen. Egy jól felépített varázsvilág részletes kidolgozása, amíg a Nevermoor viszonylag kezdetleges, sivár és gyerekesebb, mint a fent említett regény. Nem éreztem hasonlóságot közöttük, mindkettő más-más tulajdonságával emelkedik ki a többi fantasy regény közül. Azonban, ahogy ezt elengedtem, már kifejezetten szerettem a Nevermoor-t és a benne rejlő fantáziát. Sikerült annyira felkeltenie az érdeklődésem, hogy egyhuzamban olvastam végig. Minden apró hibája ellenére, egy jó kezdés volt, amiben sok potenciál van és egy nagyon erős folytatást ki lehet hozni.
Folytatás:
https://prokontra.net/2020/08/05/jessica-townsend-nevermoor/

Könyvmolyocska1 P>!
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Már nagyon bökte az oldalamat, hogy elolvassam a könyvet, mert már kíváncsi voltam rá. Nem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog nekem. A történet egy elátkozott lányról szól, Morrigan-ról, akinek 11. születésnapján éjfélkor meg kell halnia, de eljön érte Jupiter North nevezetű alak, aki megmenti a haláltól és elviszi Nevermoor-ba. Nevermoor. Csudálatos világot alkotott Jessica Townsend. Mog-nak, hogy itt maradhasson ebben a békés helyen 4 próbát kell kiállnia, ami tanúbizonyságot tesz arról, hogy érdemes, hogy bekerüljön a Csudálatos társaság 919. egységégébe. Én is együtt izgultam vele, hogy sikerüljön neki a próbatételek, néhol felháborodtam az igazságtalanságokon, vele örültem örömében, s vele szomorkodtam bánatában. Minden próba más-más területen tette próbára. Morrigan Crow Jackalfax-ben nem érezte jól magát, senki sem szerette, mindenki egy elátkozott lánynak tartotta, de itt sikerült neki igaz barátokat szerezni és egy szerető családot találni. A történet néhol sötét, izgalmas, humoros volt. Az írónő szépen adagolta az információkat a különös világról. Nagyon örülök, hogy egyből lecsapott a Fox a könyvre és megfilmesíti, mert nagyon jó filmet lehet ebből kihozni. Nehéz szívvel, de vissza kellett vinni a könyvet a könyvtárba, de a csábítás nagy, ezért lehet, hogy beszerzem magamnak is. Kedvenc lett. *-*

>!
Kolibri, Budapest, 2018
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634370246 · Fordította: Pék Zoltán
2 hozzászólás
Niitaa P>!
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/05/morrigan-crow-e…

"Bár nem terveztem elolvasni, de az élet közbe szólt. Ezért szeretem az én drága barátnőmet, mert sokszor ő jobban tudja, hogy melyik könyvet kell elolvasnom, mint én magam. Nem tagadom, hogy mennyire élveztem. Igazi felüdülés volt ez a könnyed olvasmány. Kellő mennyiségű izgalmat tartalmaz. Nem terheli le az olvasót, sőt segít egy kicsit kikapcsolni is. Nem visz el nagy mélységekbe, de mégis van mondanivalója – nem csak a megcélzott korosztály számára.
Egyetlen egy dolgot sajnálok csak: a legjobb tudomásom szerint a valóságban nem létezik Nevermoor, így se a hotel, se a macskarizma sem. Pedig már most szervezném a nyaralást. Egy teljes hónapot szánnék rá, hogy az összes szobát végig tudjam látogatni, illetve az összes nevezetességet lássam. És hazahoznék egy macskarizmát. Természetesen.
Ha még könyvesboltba dolgoznék, s egy vásárló tőlem kérne segítséget, milyen könyvet válasszon a tíz-tizenkét éves lányának, magabiztosan adnám a kezébe ezt a történetet. Remélem, hogy hazánkban pont annyira lesz ismert Jessica Towsend neve, mint J. K. Rowling-é."

Navi P>!
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

WOW …
Ez most nagyon tetszett :) Gyorsan olvasható, érdekes karakterekkel, titkokkal a végén.
Bevallom, én nem jöttem rá se Morrigan, se spoiler képességére.
Világ, amit a csuda működtet, képességek, tehetségek, amiket nem igazán lehet egy napon említeni. Hipnotizőr, sárkánylovas, látó, énekes, …
A 4 próba, amivel felmérik a jelentkezőket, a jellemüket.
Csudamíves. Mi van velem most? Hát, kiderül.
Nagyon kíváncsi vagyok a következő részre.

2 hozzászólás
Hintafa P>!
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Amíg tűkön ülve várom a Tél jegyeseinek a folytatását, egy új ígéret terelte el a figyelmem. Jessica Townsend Nevermoor -Morrigan Crow négy próbája c. könyvét röviddel a tavalyi megjelenés után már hatalmas siker övezte.

Nem mintha a csinnadrattára minden esetben érdemes lenne adni, de a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy az adatok valósak, ismét egy történet, amit kifulladásig lehet olvasni.

Való igaz, Morrigan Crow négy próbája nyomokban tartalmaz némi párhuzamot a HP könyvekkel, de a legmarkánsabb és számomra a legfontosabb, hogy végre újra átélhetem azt az elsöprő erejű érzést, amikor egy könyv valósága a retinám mögé kúszik. Hiába sétálok az őszi fák alatt és ropog a vadgesztenye héja a talpam alatt, egy részem mégis Nevermoorban jár, ahol hősnőnk Morrigan Crow próbál a Csudálatos Társaság illusztris tagjai közé bekerülni.

Csavarosan kidolgozott, üdítően váltakozó tempójú és jól felépített történettel rukkolt elő az ausztrál szerző. Morrigan-nel a sivár és baljóslatú Köztársaság után fokozatosan merítkezünk meg Szabadállam felszabadítóan csodás, akarom mondani csudákkal telt miliőjében. Talán végre egy igazi otthon, szerető barátok és önazonosság vár rá. Olvasóként aligha remélhetünk többet annál, mint főhősünkkel együtt egy kicsit mi is részesei legyünk annak a boldogító érzésnek, hogy megtaláltuk a helyünket.

Elmaradnak a Dabos-nál kényes műgonddal ábrázolt nagy képek, apró részletekig kidolgozott tablók. Azok a helyszínek, ahová eljutunk, vibráló színekkel teliek. A csudaenergiával, titokzatos és nem kevésbé varázslatos Ökörnyállal, hipnotizőrökkel, sárkánylovasokkal, Csudalattival, macskarizmákkal és egyéb káprázatos különlegességekkel átszőtt világ ez. Magával ragadóan izgalmas és látványos. Pék Zoltán fordító, -tapasztalt fantáziavilág utazó- újfent egészen kiváló munkát végzett. Hangulatos megoldásai közelebb hozzák Nevermoort. És mennyi felfedezés vár még ránk! Természetesen készülőben van a film is, amit illő szkepticizmussal várok, nehogy tönkretegye a fantáziámban felépített szépséges képet.

Morrigan is beállt azoknak az antihősnőknek és hősöknek (Ophélie-k és Harry-k) sorába, akik első pillanatban aggasztóan átlagosak -talán ezért is lehet nekik olyan átlagon felüli izgalommal drukkolni innen kintről-, majd szép fokozatosan felnőnek, elfogadják, önmagukat és összeszedik a bátorságukat, hogy bátran lépjenek és hazaérjenek. Útközben kiderül, hogy Morrigan, aki egy maga is egy jelenség következetesen fekete ruhájában Nevermoor harsány színekben pulzáló világában, de üdítően csipősen fanyar a humora. Sokra viszi még ez a lány.
Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2018/10/19/jessica_townsend_nev…

Dreamer_ P>!
Jessica Townsend: Nevermoor

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Lehet valaki már elcsépelt dolognak tartja, hogy adott egy lány aki nem tudja ki valójában, és belecsöppen egy másik világba, de én mégis láttam benne egyediséget, fantáziát. Gyorsan olvasható, és izgalmas, szerethető karakterek, szóval minden megvolt benne ami kell egy jó ifjúsági történethez. Kíváncsian várom a folytatást!
U.i.: Én is szeretnék ilyen „személyre szabott” szobát mint amilyen Morrigannek van :)


Népszerű idézetek

ValerinLanz P>!

– Sajnálom, Mog, közbejött valami. Még a kacsatavat se tudtam megmutatni, vagy az Üveges Micsodák termét.
– Mi az az Üveges Micsodák terme?
– Ahol a micsodáimat tartom üvegekben.

103. oldal, Deukalión Hotel

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Kapcsolódó szócikkek: Jupiter North · Morrigan Crow
Morcant>!

– Miért néz mindenki minket?
– Téged azért, mert velem vagy. – Jupiter vidáman intett két nőnek, akik őket bámulták. – Engem meg azért, mert szörnyen jóképű vagyok.

133. oldal

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Kapcsolódó szócikkek: Jupiter North
Cetti94 P>!

– Mióta félsz az öregasszonyoktól?
– Amióta csatornákból kiabálnak hozzám.

240. oldal, Tizenötödik fejezet - A Fekete felvonulás (Kolibri, 2018)

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Kapcsolódó szócikkek: Hawthorne Swift
AniTiger P>!

    Fenestra hallgatott egy ideig. Morrigan azt hitte, állva elaludt, de akkor egy meleg, nedves és smirglis valami végignyalta a jobb orcáját. Megint szipogott, mire Fen szeretettel hozzádörgölte nagy, szürke fejét a vállához.
    – Kösz, Fen – mondta halkan. Hallotta, hogy a macska az ajtó felé caplat. – Fen?
    – Mm?
    – A nyálad szardíniaszagú.
    – Ja, hát macska vagyok.
    – Most szardíniaszagú az arcom.
    – Nem érdekel. Macska vagyok.
    – Jóccakát, Fen.
    – Jó éjt, Morrigan.

312. oldal, Huszadik fejezet - Hűlt hely

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Kapcsolódó szócikkek: Fenestra · macska · Morrigan Crow
Levay_Luca>!

– Ideges vagy? – kérdezett rá Jupiter. Morrigan csak a szemöldökét vonta fel. – Értem, persze, hogy az vagy. De ez így is van rendjén. Ez az idegesség napja.
– Kösz, ettől sokkal jobban érzem magam.
– Komolyan?
– Nem.

163. oldal (11. fejezet - A Könyvpróba)

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Kapcsolódó szócikkek: Jupiter North · Morrigan Crow
Aaron_Rgd>!

– Most tényleg hülye vagy – ült fel a fiú is. – Pocsék gonosz lennél. Nincs hozzá gyomrod. Én viszont jó gonosz lennék. A gonosz nevetésem csúcs. Mu-ha-ha-ha!
– Fogd be.
– Mu-ha-ha-ha… – Hawthorne köhögve elhallgatott. – Hoppá, ez cigányútra ment. Mu-ha-ha…

262-263. oldal

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Kapcsolódó szócikkek: Hawthorne Swift · Morrigan Crow
Ibolya_Márkus>!

Az újságírók előbb megérkeztek, mint a koporsó.

(első mondat)

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

_SEdina_>!

Mi a legnagyobb félelemed?
Ezen gondolkodnia sem kellett. Egyértelmű.
Hogy a delfinek megtanulnak járni, és savat fröcskölnek az orrnyílásukból.

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Kapcsolódó szócikkek: Morrigan Crow
1 hozzászólás
hkriszti>!

– Mog? – vágott pofát Morrigan.
– A Mog remek becenév! – ízlelgette Jupiter, ahogy a hosszú folyosón lépkedtek. – Mog. Moggers. Mogster. Olyan sokoldalú.
– Úgy hangzik, mint amikor egy állat okádik – fintorgott a lány.

96-97. oldal

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Kapcsolódó szócikkek: Jupiter North · Morrigan Crow
AniTiger P>!

    Egy mesterséges család. Életre szóló testvérek.
    Most már értette. Jupiter azért viselkedett úgy, mintha király lenne, mintha láthatatlan buborék venné körül, ami megvédi minden rossztól az életben: mert tudta, hogy vannak emberek a világban – valahol odakint –, akik szeretik. Akik mindig szeretni fogják. Akármi történjék is.
    Ezt ajánlotta fel neki. Mintha csak egy tál forró húslevest nyújtana tálcán az éhezőnek – hiszen Morrigan semmire sem vágyott jobban.

123. oldal, Nyolcadik fejezet - Érdekes. Hasznos. Jó.

Jessica Townsend: Nevermoor Morrigan Crow négy próbája

Kapcsolódó szócikkek: Jupiter North · Morrigan Crow

A sorozat következő kötete

Jessica Townsend: Csudamíves Morrigan Crow baljós öröksége

Nevermoor sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
John Flanagan: A Tölgylevelesek
Tea Stilton: Az erdők hercegnője
Rick Riordan: Neptunus fia
J. K. Rowling: Harry Potter és a Titkok Kamrája
Szabó Borbála: A János vitéz-kód
Pierdomenico Baccalario: A szikla őrei
Frank Márton: Két tűz között