46. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
76. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Kámforkór (Nevermoor 3.) 233 csillagozás

Morrigan Crow nagy dobása
Jessica Townsend: Kámforkór

Lélegzetelállító és lebilincselő sorozat egy elátkozott lányról, Morrigan Crow-ról, aki a halál torkából megmenekülve egy varázslatos és szabad világban, Nevermoorban találja magát. Morrigan és barátai sikeresen túlélték az első tanévet (ami nem kis szó!), és immár büszke tagjai a Csudálatos Társaságnak. Bizonyították a 919-es egység iránti lojalitásukat és komoly részt vállaltak a Rémséges piac felszámolásában. Most Morriganre új kaland vár: igazi Csudamívessé kell válnia, méghozzá egy meglehetősen szokatlan tanulási módszerrel. Mindeközben egy furcsa és ijesztő betegség üti fel a fejét Nevermoorban. A békés csudállatok egyik pillanatról a másikra vérengző fenevadakká válnak. Ahogy nő az áldozatok száma, úgy nő az elégedetlenség és a pánik. Morrigan pedig azzal szembesül, hogy egyedül rajta áll, meg tudja-e fékezni a kámforkórt, akár annak árán is, hogy magát eddig sohasem látott veszélybe sodorja…

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2021
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634370260 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Kolibri, Budapest, 2021
528 oldal · ISBN: 9789634378969 · Fordította: Pék Zoltán

Kapcsolódó zóna

!

Nevermoor

35 tag · 15 karc · Utolsó karc: 2022. október 4., 21:53 · Bővebben


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Jupiter North · Morrigan Crow · Fenestra · Kedgeree Burns · Frank · Marina Cheery (Maz)

Helyszínek népszerűség szerint

Nevermoor


Kedvencelte 39

Most olvassa 10

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 101


Kiemelt értékelések

polimatilda I>!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Azt hiszem, ez volt az eddigi legkedvencebb részem a sorozatból! Most csak az a bajom, hogy hol a következő?!
Tavaly tavasszal ismerkedtem meg Morrigan Crow történetével, és már nagyon vártam ennek a harmadik résznek a fordítását, amit legnagyobb örömömre megjelenés előtt elolvashattam, amiért köszönet a Kolibri kiadónak!
A kötet terjedelmes mérete először kicsit megrémített, de nem volt miért aggódnom, gyorsan elrepült az az 500+ oldal. Annyi minden történt, hogy hűha!
A Kámforkór középpontjában egy rejtélyes betegség áll, ami a csudállatokat támadja. Emiatt sok probléma merül fel Nevermoor társadalmában. Például remek táptalaj a csudállatokat helytelenítőknek. Feszültséget és ellenséges viselkedést okoz. És ez a helyzet annyira passzolt a jelenlegi vírushelyzet mellé is… Sok ismerős szituáció lelhető fel benne.
Tettem egy meglepő felfedezést, ugyanis eddig teljesen abban a hitben voltam, hogy Fenestra hím nemű, legalábbis az én fejemben az volt (és ugye magyarul nincsenek he/she-k, hogy könnyítsék a dolgok), így meglepődtem, amikor egyszer csak lecsajozták. :D Aztán utánanéztem, és tényleg az! Csak valahogy én erről lemaradtam.
Jupiter North továbbra is a világ legjobb (pártfogó-nevelő)apukája. Imádom a karakterét, és mindent, amit csinál.
Ezra Squall esküszöm, a kedvenc főgonoszom, mert ő nem csak gonosz. Még úgy is, hogy egy szörnyeteg, valahogy látom benne az emberséget, és tetszik, ahogy Morrigannel viselkedik. Ebben a könyvben pedig teljesen meglepett a viselkedése, pozitív értelemben. Annyira máshogy viselkedik, mint egy hasonló kaliberű gonosztól várnám. Kíváncsi vagyok, mi lesz a karakteréből később.
A kötet vége pedig… huh, hát, nem volt befejezetlen, de azért magamhoz ragadnám a folytatást, mert nagyon érdekel, mi lesz ebből. Nagyonnagyonnagyon!
Alapvetően is szeretem a gyerekkönyveket, és már az első két rész is tetszett, de most ez a harmadik döntötte el végleg, hogy én ezt a sorozatot imádom! Szeretem a világot, amit felépít, a szereplőket, a humorát. Szeretem, ahogy könnyed palástba burkol nehezebb témákat is. Szeretem a Csudát.
Imádtam elejétől-végéig!

9 hozzászólás
kratas P>!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Azta! Szóval még lehet fokozni :)
A legfontosabb mellett – barátság – most kaptunk egy nagy adag politikai cselszövést is. Tanulságos.
A Csudamíves kísértetórák nagyon ötletesek voltak és tetszik ahogy egyre több információ jön – de még közel sem minden – abból, hogy miért is alakult így az élet, ahogy. A végén a csavar nagyon ötletes volt, nekem legalábbis tetszett az, ahogy sikerült végül a kórt megszüntetni.
spoiler

blueviolet>!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Az előző részhez hasonlóan ez is nagyon izgalmas és eseménydús volt. Az írónő nagyon ért a hangulatteremtéshez, minden nap alig vártam, hogy elővehessem a könyvet és belefeledkezhessek ebbe a varázslatos világba. A Deukalión hotel még mindig elképesztő és csodálatos. Ha lenne egy top 10-es listám a kedvenc könyves helyszíneimről, biztosan előkelő helyezést érne el. Egyedül azt sajnáltam, hogy Cadence keveset szerepelt, az ő karakterét különösen kedvelem. Remélem, már nem kell sokat várni a folytatásra :)

Aoimomo P>!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Megérte a várakozást, teljes mértékben megérte!

Morrigan végre igazán elkezdi a tanulmányait, és ahogy ennek mikéntjét Jessica kifundálta, az valami zseniális!
De úgy áll a helyzet, hogy igazán mégis csak egyvalakitől tud(na) érdemben tanulni. Igyekszem azt az álláspontot tartani, hogy azt se higgyem el Ezrának, amit kérdez, de ez néha nem könnyű, sőt, kifejezetten nehéz. Kezdek hadilábon állni ezzel a karakterrel, aki tömeggyilkos, ijesztő, de… több is van még ott. Igyekszem nem kedvelni, de hazudnék, ha azt állítanám, hogy engem nem nyűgözött le, amire képes. spoiler.

Nincs Nevermoor Jupiter nélkül off. Drága Dráma kapitány… egy világ minden gondja nehezedik a vállára, de ő igyekszik mindent megoldani, mindent a víz fölött tartani és vidámságot csempészni mindenki életébe. Erején felül teljesít és itt először éreztem azt, hogy nem mindenható, hogy ez a nagy pozitivitás lehet fals, erőltetett. Jupiterről mindig az otthon melege, egy bögre forrócsoki, egy meleg és puha takaró jut eszembe, amibe jó beburkolózni. De most először azt gondoltam, hogy neki is szüksége lenne arra a takaróra spoiler.

A két pólus között pedig ott kalandozik Morrigan és a 919. egység, megmentik a világot, a csudállatokat és egymást. Megint. Mindig. Az ár az, ami egyre emelkedni látszik.

Levay_Luca>!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Rég olvastam már az első két részt, de arra emlékeztem, hogy tetszett. Na de hogy eeennyire? Elég hosszan halogattam ezt a kötetet, mert a maga 528 oldalával és vékony lapjaival eléggé megrémített, de bár ne tettem volna! Rögtön az elején újra beszippantott Nevermoor világa, és folyamatosan izgalomban tartott. Kicsit zavaró volt, hogy nem mindenkiről tudtam, kicsoda, de aztán nagyjávól mindenkit sikerült elhelyeznem. Egyetlen gondom, hogy a negyedik rész még angolul sem jelent meg, úgyhogy mire a magyar kiadást megszerzem, valószínűleg pár szereplőt újból el fogok már felejteni XD
A kedvenc részeim egyértelműen a kísértetórák voltak, ezeket Morriganhez hasonlóan nagyon élveztem, és igazán különleges élményt nyújtott, hogy bepillantást nyerhettünk a régebbi csudamívesek életébe miközben Morrigan fejlődését is figyelmemmel követhettük spoiler. Új kedvenc karakterem talán Sofia, a csudróka lett, de a 919. egység összes tagját méginkább megkedveltem, nagyon jó kis összetartó társaság, aminek én is szívesen lennék a tagja.
Maga a könyvcím igazán találó, ebben a covidos időben pedig különösen érdekes volt a Kámforkórról olvasni. spoiler A politikai szál és cselszövés nem igazán fogott meg, és néhol egészen belebonyolodtam, hogy ki kicsoda és mit akar, de végül talán annyira nem is volt lényeges ez a rész.
Ennél nagyobb függővéget nehezen kaphattunk volna, remélem, mihamarabb megjelenik a negyedik rész magyarul, mert már nagyon kíváncsi vagyok, mi sül ki ebből az egészből.

2 hozzászólás
Navi P>!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Ez most sajnos nem szólt akkorát, mint szerettem volna. Sokszor inkább csak szemlélők voltunk, de nem volt igazi történés. A vége azért felhúzta, de nekem eddig a második rész tetszett a legjobban.

smetalin>!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Még-még-még-még!!!! Imádom ahogy ír, visszarepít oda ahol már rég jártam.
Szerintem Morrigan és Harry ha egyszer találkoznának, volna miről csevegniük és tanulnának egymástól.
Csak azt sajnálom, hogy most egy évet vagy többet, ismét várnom kell.

Yizri36 P>!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Egy újabb lélegzetelállító kaland Nevermoorban. Ez a kötet sem okozott csalódást. :)
Ebben a kötetben újabb fenyegetés éri Nevermoor-t, méghozzá egy olyan kór képében ami a spoiler támadja meg. Miközben Morrigan igyekszik kideríteni mindent a titokzatos betegségről és közben távol tartja Ezra-t Nevermoortól, az egész esemény hatására kirajzolódnak a faji viták és nézeteltérések az emberek és spoiler között.
Morrigan végre elkezdi tanulni a Csudamívességet. Ez a rész nekem nagyon tetszett főleg a spoiler. Ám eközben pár dolgot megtud Ezra múltjával kapcsolatban. Erről azt remélem, hogy a jövőben többet megtudhatunk majd, mert én kíváncsi vagyok nagyon, hogy spoiler.
Nagyon élveztem!

AniTiger P>!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Szeretem ezt a sorozatot, mert érzem benne azt a varázst, azt a különlegességet, amit anno a Harry Potter könyvekben és a Gergő-történetekben is éreztem, azt, ami miatt fiatalkoromban beleszerettem az olvasásba. Csűrcsavaros fantasy mese, ami egy izgalmas helyen játszódik, ahol a bájos főszereplőt egy rakat őrült és lelkes barát, illetve rosszakaró veszi körül.

Egyszerre humoros és sötét hangvételű, ráadásul szórakoztató módon adagolja az öniróniát. Persze nem annyira ijesztő, amennyire lehetne, hiszen mégiscsak egy csomó megvadult állat tombolásáról, egy önmagát árnyék vadakkal őriztető gonoszról és egy életveszélyes könyvtárról szól… (Ez utóbbi igazából egy komplett zuguniverzum könyvekkel és a könyvtárosok életére törő lényekkel! Azonnal kiváltanám a könyvtárjegyem a Gobleian Könyvtárba, ha Nevermoorban élhetnék!)

Kedvenc: https://moly.hu/idezetek/1489673

Blogos ajánló:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2021/07/jessica-t…

Bogi_könyveskuckója >!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Végetértek a csudálatos kalandjaim Nevermoor-ban. Bevallom…még szívesen töltöttem volna ott pár oldalt, hogy a részese lehessek még annak a varázslatos világnak.
Azért így sem panaszkodhatok. Kiálltam a próbákat….bekerültem a Csudálatos Társaságba és rengeteg barátot, testvért szereztem.
Morrigan-vel is megszerettük egymást. Szegény mindig két tűz között őrlődött…nehéz volt megtalálnia a helyét, hisz mindig célpont volt minden egyes támadásnál. Örülök, hogy végül megtalálta a helyét a világban és az igazi családját. Sokszor a család nem a biológiai kapcsolatokon alapszik. Hanem a lelki kötődéseken. Ilyen családra tettem szert én is ezzel a sorozattal.
Az utolsó kötet szerintem méltó lezárása a sorozatnak. Ez a kámforkór probléma a könyvben ..khm…eléggé életszerű (Nem ismeretlen a szituáció sajnos.). Izgalmassá tette a cselekmény sorozatot.
A kedvenc jelentem abszolút a könyvtáros incidens volt. :D Szinte magam előtt láttam a jelenetet. :D
Hát…Jupiter-ről számomra nem sok minden derült ki. Lehet ennek így kellett történnie.
Van azért hiányérzetem a könyv végével kapcsolatban. Én még látok szálakat, amikkel még lehetett volna kicsit foglalkozni, hogy teljesen lezártnak legyen mondható a sorozat.
Ettől eltekintve ez egy csudálatos utazás volt számomra!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

polimatilda I>!

– A tökfejekkel az a helyzet, Mog, hogy mindig találnak sok másik tökfejet, akik elhiszik a tökfejes ostobaságukat. Ismered a mondást: hat lépésen belül mindig van egy tökfej.

212. oldal, 16. fejezet - Szorgalmi feladat

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Kapcsolódó szócikkek: Jupiter North
AniTiger P>!

    – Á, ne fáradjanak vele – intett Fen felé Jupiter. – Majd elküldöm érte a házvezetőmet.
    Dave ideges pillantást vetett Fenre, aki hallotta, hogy Jupiter nagylelkűen felajánlja az ő szolgálatait, és most csúnyán nézett mindkettejükre.
    – Ööö… biztos benne, North kapitány? Mi nem… mi szívesen hazavisszük.
    – Nem probléma – nyugtatta meg Jupiter. – Őszintén szólva a macskarizmák nem sokat érnek házvezetőnek. De hát én fizetem, és ha néha nem bízok rá feladatot, átaludná mind a kilenc életét. Nem igaz, Fen? – kacsintott oda.
    – Te ma éjjel a halakkal alszol – morogta Fen.

71. oldal

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Kapcsolódó szócikkek: Fenestra · Jupiter North
AniTiger P>!

    – Én… én meg ki tudom vágni a májatokat egy SZIKÉVEL!
    Ez az utolsó, dadogós fenyegetés a legvalószínűtlenebb forrásból származott.
    – Anah! – bukkott ki a döbbenettől Morrigan száján.
    – Hát… ki tudom – bizonygatta Anah, és csak a halknál is halkabb remegés hallatszott a hangjában. – Nyilván steril körülmények között. És csak érzéstelenítéssel.
    Az egész egységből kirobbant a nevetés […]

52. oldal

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Juca P>!

A kis szikrából nagy tűz lesz.

340. oldal

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

AniTiger P>!

    – Tudod, Frank, meg vagyok lepve – szólalt meg halkan Jupiter. – Az ég szerelmére, még van Nevermoorban olyan létesítmény, ahová téged sem engednek be, mert…
    – Vámpír vagyok, igen! – szaladt fel Frank szemöldöke. – Pontosan. És hallottál panaszkodni? Őszintén szólva nem hibáztatom őket. Kockázat vagyok! A múlt héten a szupermarketben megharaptam egy embert!
    – Frank! – hüledezett Dame Chanda.
    – Á, csak egy kicsit – legyintett a vámpírtörpe. – Küldtem neki virágot.

325. oldal

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Kapcsolódó szócikkek: Frank · Jupiter North · vámpír
Boglinc P>!

– Mit csinál, ha üldözi egy medve?
Mivel e téren friss tapasztalattal rendelkezett, rávágta:
– Futok.
– Nem. Nagyobbra nő a medvénél.

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Jagika P>!

Jupitert annyira elkapta a karácsonyi hangulat, hogy újabban minden reggel feldíszítette a jókora vörös szakállát apró harangokkal és lampionokkal.

59. oldal

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Kapcsolódó szócikkek: lampion · szakáll
Juca P>!

Az igazságra előbb-utóbb mindig fény derül.

244. oldal

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Kapcsolódó szócikkek: igazság
Juca P>!

– A mohóság mindig legyőzi a félelmet.

395. oldal

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Kapcsolódó szócikkek: félelem · Kedgeree Burns · mohóság
Jagika P>!

Egy jól megvilágított szekrényben egy fényes, fekete ajtón egy apró aranyszín kör pulzált, melynek közepén egy kis W betű izzott.

(első mondat)

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása


Hasonló könyvek címkék alapján

Tea Stilton: Az álom királynője
Szigeti Kovács Viktor: A táltos
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú
C. S. Lewis: A végső ütközet
Lucy Strange: A nővérek átka
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Rick Riordan: Hádész Háza