Kámforkór (Nevermoor 3.) 89 csillagozás

Morrigan Crow nagy dobása
Jessica Townsend: Kámforkór

Lélegzetelállító és lebilincselő sorozat egy elátkozott lányról, Morrigan Crow-ról, aki a halál torkából megmenekülve egy varázslatos és szabad világban, Nevermoorban találja magát. Morrigan és barátai sikeresen túlélték az első tanévet (ami nem kis szó!), és immár büszke tagjai a Csudálatos Társaságnak. Bizonyították a 919-es egység iránti lojalitásukat és komoly részt vállaltak a Rémséges piac felszámolásában. Most Morriganre új kaland vár: igazi Csudamívessé kell válnia, méghozzá egy meglehetősen szokatlan tanulási módszerrel. Mindeközben egy furcsa és ijesztő betegség üti fel a fejét Nevermoorban. A békés csudállatok egyik pillanatról a másikra vérengző fenevadakká válnak. Ahogy nő az áldozatok száma, úgy nő az elégedetlenség és a pánik. Morrigan pedig azzal szembesül, hogy egyedül rajta áll, meg tudja-e fékezni a kámforkórt, akár annak árán is, hogy magát eddig sohasem látott veszélybe sodorja…

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2021
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634370260 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Kolibri, Budapest, 2021
528 oldal · ISBN: 9789634378969 · Fordította: Pék Zoltán

Kapcsolódó zóna

!

Nevermoor

15 tag · 2 karc · Utolsó karc: 2021. október 15., 13:03 · Bővebben


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Jupiter North · Morrigan Crow · Fenestra · Kedgeree Burns · Frank · Marina Cheery (Maz)


Kedvencelte 17

Most olvassa 12

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 124


Kiemelt értékelések

Gnocchi7 I>!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Azt hiszem, ez volt az eddigi legkedvencebb részem a sorozatból! Most csak az a bajom, hogy hol a következő?!
Tavaly tavasszal ismerkedtem meg Morrigan Crow történetével, és már nagyon vártam ennek a harmadik résznek a fordítását, amit legnagyobb örömömre megjelenés előtt elolvashattam, amiért köszönet a Kolibri kiadónak!
A kötet terjedelmes mérete először kicsit megrémített, de nem volt miért aggódnom, gyorsan elrepült az az 500+ oldal. Annyi minden történt, hogy hűha!
A Kámforkór középpontjában egy rejtélyes betegség áll, ami a csudállatokat támadja. Emiatt sok probléma merül fel Nevermoor társadalmában. Például remek táptalaj a csudállatokat helytelenítőknek. Feszültséget és ellenséges viselkedést okoz. És ez a helyzet annyira passzolt a jelenlegi vírushelyzet mellé is… Sok ismerős szituáció lelhető fel benne.
Tettem egy meglepő felfedezést, ugyanis eddig teljesen abban a hitben voltam, hogy Fenestra hím nemű, legalábbis az én fejemben az volt (és ugye magyarul nincsenek he/she-k, hogy könnyítsék a dolgok), így meglepődtem, amikor egyszer csak lecsajozták. :D Aztán utánanéztem, és tényleg az! Csak valahogy én erről lemaradtam.
Jupiter North továbbra is a világ legjobb (pártfogó-nevelő)apukája. Imádom a karakterét, és mindent, amit csinál.
Ezra Squall esküszöm, a kedvenc főgonoszom, mert ő nem csak gonosz. Még úgy is, hogy egy szörnyeteg, valahogy látom benne az emberséget, és tetszik, ahogy Morrigannel viselkedik. Ebben a könyvben pedig teljesen meglepett a viselkedése, pozitív értelemben. Annyira máshogy viselkedik, mint egy hasonló kaliberű gonosztól várnám. Kíváncsi vagyok, mi lesz a karakteréből később.
A kötet vége pedig… huh, hát, nem volt befejezetlen, de azért magamhoz ragadnám a folytatást, mert nagyon érdekel, mi lesz ebből. Nagyonnagyonnagyon!
Alapvetően is szeretem a gyerekkönyveket, és már az első két rész is tetszett, de most ez a harmadik döntötte el végleg, hogy én ezt a sorozatot imádom! Szeretem a világot, amit felépít, a szereplőket, a humorát. Szeretem, ahogy könnyed palástba burkol nehezebb témákat is. Szeretem a Csudát.
Imádtam elejétől-végéig!

7 hozzászólás
Aoimomo P>!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Megérte a várakozást, teljes mértékben megérte!

Morrigan végre igazán elkezdi a tanulmányait, és ahogy ennek mikéntjét Jessica kifundálta, az valami zseniális!
De úgy áll a helyzet, hogy igazán mégis csak egyvalakitől tud(na) érdemben tanulni. Igyekszem azt az álláspontot tartani, hogy azt se higgyem el Ezrának, amit kérdez, de ez néha nem könnyű, sőt, kifejezetten nehéz. Kezdek hadilábon állni ezzel a karakterrel, aki tömeggyilkos, ijesztő, de… több is van még ott. Igyekszem nem kedvelni, de hazudnék, ha azt állítanám, hogy engem nem nyűgözött le, amire képes. spoiler.

Nincs Nevermoor Jupiter nélkül off. Drága Dráma kapitány… egy világ minden gondja nehezedik a vállára, de ő igyekszik mindent megoldani, mindent a víz fölött tartani és vidámságot csempészni mindenki életébe. Erején felül teljesít és itt először éreztem azt, hogy nem mindenható, hogy ez a nagy pozitivitás lehet fals, erőltetett. Jupiterről mindig az otthon melege, egy bögre forrócsoki, egy meleg és puha takaró jut eszembe, amibe jó beburkolózni. De most először azt gondoltam, hogy neki is szüksége lenne arra a takaróra spoiler.

A két pólus között pedig ott kalandozik Morrigan és a 919. egység, megmentik a világot, a csudállatokat és egymást. Megint. Mindig. Az ár az, ami egyre emelkedni látszik.

smetalin>!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Még-még-még-még!!!! Imádom ahogy ír, visszarepít oda ahol már rég jártam.
Szerintem Morrigan és Harry ha egyszer találkoznának, volna miről csevegniük és tanulnának egymástól.
Csak azt sajnálom, hogy most egy évet vagy többet, ismét várnom kell.

Bogi_könyveskuckója>!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Végetértek a csudálatos kalandjaim Nevermoor-ban. Bevallom…még szívesen töltöttem volna ott pár oldalt, hogy a részese lehessek még annak a varázslatos világnak.
Azért így sem panaszkodhatok. Kiálltam a próbákat….bekerültem a Csudálatos Társaságba és rengeteg barátot, testvért szereztem.
Morrigan-vel is megszerettük egymást. Szegény mindig két tűz között őrlődött…nehéz volt megtalálnia a helyét, hisz mindig célpont volt minden egyes támadásnál. Örülök, hogy végül megtalálta a helyét a világban és az igazi családját. Sokszor a család nem a biológiai kapcsolatokon alapszik. Hanem a lelki kötődéseken. Ilyen családra tettem szert én is ezzel a sorozattal.
Az utolsó kötet szerintem méltó lezárása a sorozatnak. Ez a kámforkór probléma a könyvben ..khm…eléggé életszerű (Nem ismeretlen a szituáció sajnos.). Izgalmassá tette a cselekmény sorozatot.
A kedvenc jelentem abszolút a könyvtáros incidens volt. :D Szinte magam előtt láttam a jelenetet. :D
Hát…Jupiter-ről számomra nem sok minden derült ki. Lehet ennek így kellett történnie.
Van azért hiányérzetem a könyv végével kapcsolatban. Én még látok szálakat, amikkel még lehetett volna kicsit foglalkozni, hogy teljesen lezártnak legyen mondható a sorozat.
Ettől eltekintve ez egy csudálatos utazás volt számomra!

2 hozzászólás
FVCsilla P>!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Ez a sorozat részről részre jobb lesz, izgalmas, mindig van új bonyodalom. A történet csodaszépen van megírva, olvasás közben életre kelnek a helyszínek és a szereplők is. A Deukalión Hotelben szeretném eltölteni a Karácsonyt minden furcsaságával és minden gyönyörűségével együtt. Ezra Squall számomra nem egyértelműen gonosz karakter, nagyon sok emberi tulajdonságot is látok benne. Örülök, hogy végre Morrigan is igazi Csudamíves lehet, alig várom a folytatást.
Ez a sorozat a Harry Potter sorozathoz hasonlóan képes elvarázsolni és magába szippantani.

2 hozzászólás
AniTiger P>!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Szeretem ezt a sorozatot, mert érzem benne azt a varázst, azt a különlegességet, amit anno a Harry Potter könyvekben és a Gergő-történetekben is éreztem, azt, ami miatt fiatalkoromban beleszerettem az olvasásba. Csűrcsavaros fantasy mese, ami egy izgalmas helyen játszódik, ahol a bájos főszereplőt egy rakat őrült és lelkes barát, illetve rosszakaró veszi körül.

Egyszerre humoros és sötét hangvételű, ráadásul szórakoztató módon adagolja az öniróniát. Persze nem annyira ijesztő, amennyire lehetne, hiszen mégiscsak egy csomó megvadult állat tombolásáról, egy önmagát árnyék vadakkal őriztető gonoszról és egy életveszélyes könyvtárról szól… (Ez utóbbi igazából egy komplett zuguniverzum könyvekkel és a könyvtárosok életére törő lényekkel! Azonnal kiváltanám a könyvtárjegyem a Gobleian Könyvtárba, ha Nevermoorban élhetnék!)

Kedvenc: https://moly.hu/idezetek/1489673

Blogos ajánló:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2021/07/jessica-t…

Boglinc P>!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Jessica Townsend egy zseni! Sejtettem, hogy imádni fogom ezt a sztorit is, de arra nem számítottam, hogy még önmagát is felülmúlja.

A Kámforkór egyszerre szórakoztató és komoly. Megkapjuk mindazt, amit várunk, hiszen pont olyan bizsergetően varázslatos, mint a korábbi kötetek, ám ezúttal komoly témák arzenálját is felsorakoztatja, melyeket tökéletes harmóniával szőttek bele a mesevilágba.

Igazi csemegét kapunk, hiszen továbbra is jelen van a megszokott fanyar humor (még mindig Fenestra a kedvencem), de társadalmilag fontos témákkal is foglalkozunk, miközben a karaktereit is egyre jobban kibontja. Nem csak Morrigan fejlődött hatalmasat, számomra Ezra is kimondottan érdekessé vált.

Tűkön ülve várom a következő kötet megjelenését! :)

Bővebben itt írtam róla:
https://booktasticboglinc.blogspot.com/2021/08/jessica-…

>!
Kolibri, Budapest, 2021
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634370260 · Fordította: Pék Zoltán
Juca P>!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

„- A tökfejekkel az a helyzet, Mog, hogy mindig találnak sok másik tökfejet, akik elhiszik a tökfejes ostobaságukat.”

Úgy imádom a karácsonyt a Deukalión Hotelben. Csodaszép lehetett, főleg a korcsolyázás tetszett.

Ami a csudállatokkal történt, az a Zootropolis-t juttatta eszembe, ahol szintén megvadultak az állatok. A kísértetórák pedig a Merengőre emlékeztettek a Harry Potterből.

Elmerültem a történetben, jó érzés volt visszatérni Nevermoorba. Kíváncsian várom, hogyan alakul Morrigan sorsa a következő epizódban.

Rune>!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Egyenlőre nem lehet letaszítani a sorozatot a kedvenceim listájáról.
Továbbra is hihetetlenül erős a világépítés, talán utoljára tényleg a HP könyveknél éreztem ennyire jól kitalált csudálatos világot, szereplőket, mesebeli lényeket.
A történet háromnegyedénél kicsit féltem, hogy a vége megint annyiban fog kifutni, hogy spoiler De ebben is kellemesen csalódnom kellett. Egy kifejezetten felcsigázó végkifejletet kapunk. Remélem a következő kötetben meglátjuk, hogy nem minden olyan fekete-fehér, mint ahogy az elsőre tűnik.
Mivel ifjúsági regényről van szó, ezért természetesen meg kell említenem, hogy nagyon tetszettek a fajsúlyosabb témák is, amelyekkel a fiatalabb olvasók így megismerkedhetnek spoiler
Felnőtt olvasó létemre abszolút nem éreztem, hogy gyerekes szöveget vagy történetet olvasnék. Abszolút ajánlatos minden fantasy rajongónak. Az útkereső kezdő olvasóknak pedig egy tökéletes olvasmány, amely garantáltan beszippantja őket és megszeretteti velük a műfajt. :)

subkleez>!
Jessica Townsend: Kámforkór

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Erről a sorozatról annyira nehéz beszélni. Minden részről elmondom azt, hogy ez zseniális, aztán jön a következő, ami még zseniálisabb, de az értékelésemet nem tudom ugyanúgy fokozni, mint ahogy a könyv fokozta.
Ez az a könyvsorozat, ami technikailag a szemem láttára nő fel. Főleg, hogy mindig kell legalább egy évet várjak a folytatásra off, és így nem tudom egyeként behabzsolni, mint a Harry Pottert.
És igazán itt gondolkodtatott el, hogy miért jó ennyire ez a sorozat, hogy képes hajnali 4-ig fenttartani. Hölgyeim és uraim: a Morrigan és Ezra közötti „kémia” (igen, ezt azért tettem idézőjel közé, hogy még véletlenül se értetődjen romantikus kémiának). Ilyen jól megírt szálat én nagyon ritkán látok, de itt sikerül. Mivel csak két kezem van, ezért egyszerre nem tudom megemelni a kalapom és tapsolni, de majd valaki úgyis összevágja.
Ez is, mint a sorozat maga, fejlődik és minél többet tudunk meg kettőjükről, annál inkább érződik, hogy tényleg szükségük van a másik segítségére, még akkor is, ha ezt nem merik bevallani. Morrigannek szüksége van egy mentorra, aki képes megtanítani neki azt, amit senki más nem tud, Ezrának pedig kell egy személy, aki visszahozza neki a morálját, amit 100 éve elvesztett. Igazából, akkor fogjátok látni, hogy mit húztam ki a szövegből, ha minden bekezdés végén hozzáteszitek azt, hogy hát ez zseniális.
Tudom, hogy elmondtam a sorozat összes értékelésében és egy raklapnyi booktagben, de főleg ez a könyv után, én tényleg nem tudok rossz szemekkel Ezrára nézni. spoiler És az ilyen színtű „ellopom a főszereplőtől a showt” már büntetni kéne.
Morrigan is egyre inkább fejlődik és zseniális látni, még ha kicsiben is, hogy mire képes. Igazából néha idegesített, de egyetlen jelenettel az írónő helyretette. spoiler Ennyire életszerű főkaraktert sem láttam régen, ő az, aki tényleg úgy viselkedik, mint egy 13 éves lány, akit mindenhol megaláznak.
És ezt rá tudom húzni Nevermoor társadalmára is: annyira életszagú, hogy már néha fáj. Példának csak az, hogy bármiért a Csudamíveseket képesek hibáztatni, ami egy szinten jogos is lehetne, hiszen Bátorság téri mészárlás, de ezt képesek minden Csudamívesre ráhúzni, mivel ők is emberek. Viszont itt érkezünk el a könyv szerintem egyetlen negatív pontja. Kiderül, hogy a csudállatokban (én is próbálom komolyan venni, nem csak te, ezt a nevet) nem lehet megbízni, mert betegséget hordozhatnak, és ezért az emberek megijednek tőlük, de ettől az összes pozitív karakter úgy gondolja, hogy attól még nem kell elítélni vagy félni tőlük. Igen, még azok a karakterek is, akiknek láttuk, hogy másban igen megkérdőjelezhető értékrendjük van off. És itt egy kicsit, csalódott lettem, hogy tényleg csak ennyire tudott ilyen szinten mély lenni a Nevermoor. De mentális ásóim végtelennek, ezért semmi nem akadályozott meg, hogy mélyebbre ássak. Apró spoiler következik: Szóval van egy csudrókánk, aki Morrigannek segít a Csudamíveseket tanulmányozni, viszont egy Csudamíves van, akire ferde szemekkel, mivel parancsba adta, hogy a csudállatokat zárhassák be ketrecebe. Emiatt a csudróka elmegy megnézni, azt a Csudamívest a múltba, azért, hogy le tudja járattatni a jelenben. És rájön, hogy a Csudamíves a valaha volt legjobb Infernó művésze, amit a csudróka annyira csodált a Csudamívesekben. Ezért képes félretenni a nézeteltérését a Csudamívesről és úgy tekinteni rá, mint egy igazi művészre. Nem bocsájtja meg neki a tettét, csupán félreteszi azt. Úgy érzem, hogy ez egy kicsit mélyebb, mint az elsőváltozata ennek az elméletnek.
Gyerekek, végre van főgonoszunk! Én nagyon remélem, hogy nem lesz egy sablongonosz, tudjátok, a gonosz vagyok, mert gonosz vagyok formula. spoiler
És a vég. Egy kérdés a spoiler előtt: HOL A SILVERBORNOM? spoiler
Ha már a második részig eljutottál, miért habozol?

11 hozzászólás

Népszerű idézetek

Gnocchi7 I>!

– A tökfejekkel az a helyzet, Mog, hogy mindig találnak sok másik tökfejet, akik elhiszik a tökfejes ostobaságukat. Ismered a mondást: hat lépésen belül mindig van egy tökfej.

212. oldal, 16. fejezet - Szorgalmi feladat

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Kapcsolódó szócikkek: Jupiter North
Juca P>!

Az igazságra előbb-utóbb mindig fény derül.

244. oldal

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

AniTiger P>!

    – Á, ne fáradjanak vele – intett Fen felé Jupiter. – Majd elküldöm érte a házvezetőmet.
    Dave ideges pillantást vetett Fenre, aki hallotta, hogy Jupiter nagylelkűen felajánlja az ő szolgálatait, és most csúnyán nézett mindkettejükre.
    – Ööö… biztos benne, North kapitány? Mi nem… mi szívesen hazavisszük.
    – Nem probléma – nyugtatta meg Jupiter. – Őszintén szólva a macskarizmák nem sokat érnek házvezetőnek. De hát én fizetem, és ha néha nem bízok rá feladatot, átaludná mind a kilenc életét. Nem igaz, Fen? – kacsintott oda.
    – Te ma éjjel a halakkal alszol – morogta Fen.

71. oldal

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Kapcsolódó szócikkek: Fenestra · Jupiter North
Juca P>!

A kis szikrából nagy tűz lesz.

340. oldal

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Juca P>!

– A mohóság mindig legyőzi a félelmet.

395. oldal

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Kapcsolódó szócikkek: Kedgeree Burns
AniTiger P>!

     A helyzet sokkal, de sokkal rosszabb, mint hiszi.
    Mi lehet rosszabb a kómás csudállatokkal teli kórháznál? (…) Annál, hogy emberek halnak meg? Annál, hogy egy olyan járvány tombol, aminek nincs ellenszere…

349. oldal

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

AniTiger P>!

    – Tudod, Frank, meg vagyok lepve – szólalt meg halkan Jupiter. – Az ég szerelmére, még van Nevermoorban olyan létesítmény, ahová téged sem engednek be, mert…
    – Vámpír vagyok, igen! – szaladt fel Frank szemöldöke. – Pontosan. És hallottál panaszkodni? Őszintén szólva nem hibáztatom őket. Kockázat vagyok! A múlt héten a szupermarketben megharaptam egy embert!
    – Frank! – hüledezett Dame Chanda.
    – Á, csak egy kicsit – legyintett a vámpírtörpe. – Küldtem neki virágot.

325. oldal

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

Kapcsolódó szócikkek: Frank · Jupiter North
AniTiger P>!

    Még azt sem tudta megfogalmazni, mit irigyel. Azt, ahogyan viselkednek egymással, azt a természetességet, ahogy mind… összepasszolnak. Mint egy kirakós, amiből egyetlen darab sem hiányzik.
    Morrigan családja – az apja, a mostohaanyja, a nagyanyja és a két iker féltestvére – messze éltek, a Wintersea Köztársaságban, és onnan nem hiányzott egy darab sem. Régebben volt egy felesleges darab, de ő most már Nevermoorban élt a Deukalión Hotelben.

83. oldal

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

AniTiger P>!

    – Én… én meg ki tudom vágni a májatokat egy SZIKÉVEL!
    Ez az utolsó, dadogós fenyegetés a legvalószínűtlenebb forrásból származott.
    – Anah! – bukkott ki a döbbenettől Morrigan száján.
    – Hát… ki tudom – bizonygatta Anah, és csak a halknál is halkabb remegés hallatszott a hangjában. – Nyilván steril körülmények között. És csak érzéstelenítéssel.
    Az egész egységből kirobbant a nevetés (…)

52. oldal

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása

csak_olvass P>!

Jupiter teljesen rákattant a flitterre, a karácsonyi
énekekre meg a tojáslikőrre, és Jack attól tartott, hogy a bácsikája karácsonyi hangulata olyan szédítő magasságokat ért el, hogy… eldurranhat benne egy szelep, vagy valami.

Jessica Townsend: Kámforkór Morrigan Crow nagy dobása


Hasonló könyvek címkék alapján

Tea Stilton: Az erdők hercegnője
Szigeti Kovács Viktor: A táltos
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú
C. S. Lewis: A végső ütközet
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Könyves Karolina: A sárkányok titka
Rick Riordan: Neptunus fia