Közel ​a szakadékhoz (Közel a horizonthoz 2.) 21 csillagozás

Jessica Koch: Közel a szakadékhoz

Danny pontosan 10 éves, mikor darabokra hullik az élete. Egy súlyos sorscsapás arra készteti a családját, hogy az Egyesült Államokból Németországba költözzenek. De ez még nem minden: Danny apja alkoholba fojtja bánatát, és egy olyan kegyetlen viselkedési mintához tér vissza, amiről azt hitte, a házassága révén végleg megszabadult. Danny védtelenül ki van szolgáltatva az apjának – de nem adja fel…
Egy nyári táborban Danny megismerkedik a francia Dominique-kal. A fiú kimenti a lányt egy életveszélyes helyzetből, és a szerelmük segít Dannynak, hogy elszakadjon a családjától, és ezzel attól a felfoghatatlan, pusztító erőszaktól, amely a fiatal életét fenyegeti.
Könyörtelen harc kezdődik az elismerésért, a szabadságért, az igazságért és a szerelemért.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mont Blanc válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2019
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634991069 · Fordította: Hajdúné Vörös Eszter

Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 86

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
K_A_Hikari P
Jessica Koch: Közel a szakadékhoz

„Újra és újra ugyanazokat a történeket meséljük magunknak, amíg el nem felejtjük, hogy hazugságok…”

Ez egy olyan könyv, amit muszáj egyszerre elolvasni az embernek. Annyira megvisel, annyira feldühít, és annyira elborzaszt, hogyha szünetet tartasz, nem akarod majd folytatni.
Nekem kicsit több, mint öt órámba telt befejezni.
De soha nem fogom elfelejteni.
Azon kevés könyvek egyike, amelyik beférkőzik az ember bőre alá, a gondolatai közé és a befejezés után is sokáig kattog rajta.
Talán nem akarsz még ennek a történetnek a létezéséről sem tudni, mondván, elég sok rossz van a világban, mi az, hogy erről még olvass is? Önként.
Nem kell. Ha nem akarsz pszichés és fizikai erőszakról olvasni, tényleg messziről kerüld el ezt a könyvet.
Élhetsz nyugodtan vakon, legyintve, hogy ilyen itthon úgysem történik meg. Miért vagy ebben olyan biztos?
Biztos vagyok benne, hogy ezt a könyvet nem mindenkinek lesz ereje elolvasni. De aki úgy érzi, képes rá, semmiképp se hagyja ki.

Blogbejegyzés: https://irasaimtarhaza.blogspot.com/2019/12/jessica-koc…

>!
pribrgre P
Jessica Koch: Közel a szakadékhoz

Sokat hezitáltam, hogy elolvassam-e ezt a könyvet. Egyrészt mert a Közel a horizonthoz nagyon megviselte a lelkem, másrészt pedig tartottam tőle, hogy ez a 2. rész már ilyen “húzzunk le még egy bőrt a témáról” típusú könyv lesz. Egy kicsit sajnos így is éreztem.
Nem tetszett, hogy Danny szüleinek szemszögéből is vannak részek, egyszerűen nem érdemlik meg, hogy bárki is kíváncsi legyen rájuk. Ha ezzel az volt a cél, hogy – még ha minimálisan is – de szimpátiát váltsanak ki az olvasóból feléjük, jelentem nálam biztos nem sikerült. Egyszerűen nincs mentség arra amit tettek! Azt sem érdemelték meg, hogy a világra jöttek egyáltalán…
Ez a történet sem ülte meg kevésbé a gyomrom, mint az előző, ezt sem olvastam kisebb gombóccal a torkomban, habár sajnos már tudtam mire számítsak. Még mindig hihetetlenül dühít, elszomorít és elkeserít, hogy ilyen dolgok megtörténhetnek, megtörténnek valakivel.
Ismét elcsodálkoztam mennyire fájhat a szívem egy vadidegen emberért. Nem ért el nálam akkora hatást, mint az első rész, de úgy érzem most sem fogom tudni napokig kiverni Dannyt a fejemből…

>!
Nushi P
Jessica Koch: Közel a szakadékhoz

Tegnap ügyesen beültettek a munkahelyemen telefonügyeletbe… ez gyakorlatilag azt jelenti hogy vagy 3 órán át tök egyedül ültem az irodába és néztem a telefont, hogy szólaljon már meg…. Nyilván nem nekiálltam a könyvnek, amit reggel találomra dobtam a táskámba. Majd örültem , hogy egyedül vagyok és senki nem látja, hogy hüppögök. A történet első kötete is nagyon közel került hozzám és ez is nagyon megszólított. Sajnáltam a kisfiút akit ilyen csúnyán csapdába dobott az élet.

>!
czetliagi
Jessica Koch: Közel a szakadékhoz

„Szabad leszel, Danny-mondta Dominique, és teljes meggyőződéssel hozzáfűzte:- Egy nap szabad leszel.”
Hiszem, hogy Danny szabad lett, mert megérdemelte.
Minden olvasó és mindenki aki Danny-hez hasonló helyzetben nőtt fel, hatalmas hálával tartozik Jessica Kochnak, hogy megírta Danny történetét. Mert ezeknek a dogoknak napvilágra kell kerülniük, nekünk pedig soha nem szabad becsuni a szemünket, elfordítani a fejünket, mert nem leszünk külömbek azoktól, akiket ebben a történetben mélységesen megvetünk.
Köszönöm Jessicának, hogy megismertette velem Dannyt. Soha nem felejtem el.
Megrázó, csontig ható történet, melyben az a legfájdalmasabb, hogy igaz.

>!
aurorakonyvmoly
Jessica Koch: Közel a szakadékhoz

Pár napnak el kellett telnie, hogy tudjak írni erről a könyvről. A Közel a horizonthoz után is nehezen vettem rá magam, hogy véleményt írjak. Furcsa lehet, de 5 csillagot kapott, kedvencnek állítottam be. De nem azért, mert tetszett a történet. Az első rész után itt már szinte képtelen voltam elvonatkoztatni a ténytől, hogy nem egy fiktív történetet olvasok. Szerintem fontos, hogy az emberek találkozzanak ilyen és ehhez hasonló történetekkel, hogy ne legyünk vakok, és ne hagyjuk, hogy megvezessenek minket, hogy bízzunk a megérzéseinkben, ha valamikor úgy gondoljuk, valami nincs rendben. A csillag inkább annak szól, hogy így írt az írónő. Ilyen velőbe hatolóan, olyan dolgokról, amikkel kapcsolatban még mindig hajlamosak sokan szemüket összeszorítva, vaknak tűnni és mellette süketnek is.
Ebben a Taylor család titkairól jóval többet tudunk meg, megértjük mi miért és hogyan zajlott le, de különálló történetként is megállja a helyét, kerek egészet alkot. Dannyt jobban megérthetjük, hogy mitől lett ennyire erős, hogy hogy építette fel magát és mennyit változott. Aidan maga is takarózik egy kifogással, mégis, amit tett… Nem gondolom, hogy egy ilyen indok felmenthet bárkit a tettei súlya alól.
Számomra az volt a megdöbbentő, hogy a külvilág felé milyen maszkot tud felvenni az áldozat. Ráébreszt ez a könyv, hogy mindenkinek van története. Olyan története is akár, amit talán nem akar elmondani, felvállalni.
Ez a könyv ismét egy érzelmi hullámvasút volt, megrendítő, amitől dühös lettem és amitől folyt a könnyem.
„-Szabad leszel, Danny-mondta Dominique, és teljes meggyőződéssel hozzáfűzte:- Egy nap szabad leszel.” Danny, remélem szabad lettél!

>!
Clara_Wolf P
Jessica Koch: Közel a szakadékhoz

„Danny megérdemelte volna a hosszú életet. Sajnos az apja keresztülhúzta a számításokat, amiért sajnos nem bűnhődött eleget.”

Ha egy szóval kéne leírni ezt a könyvet, akkor a Félelmetes lenne a megfelelő szó rá. Egyszerűen nem tudom felfogni, hogyan tud megtörténni ilyen szörnyűség. Hogyan tudja egy férfi rávenni magát, hogy a saját fiával fajtalankodjon? Mélységesen elszomorít. Ráadásul Danny még naplót is írt erről, tehát nem mondhatom azt, hogy Jessica csak kitalálta a háttérsztorit, hiszen a fiú naplója alapján dolgozott.

Olvass tovább: https://klarikonyvvilaga450306973.wordpress.com/2020/04…

>!
Eboli
Jessica Koch: Közel a szakadékhoz

Nem bírtam végigolvasni. Én élvezetből olvasok. Itt csak szenvedés van, katarzis nincs. Kérdés, hogy lehet-e egy ilyen témát művészien feldolgozni. Talán lehet, hiszen a háborúkkal, vagy akár a holokauszttal is megtették sokan. Tény, hogy tehetség kell hozzá.
Nem tudom, mi volt a célja ennek a könyvnek. A felvilágosítás? A gyerekzaklatás óvodás korban is elkezdődhet, a könyv legfeljebb kamasz fejjel olvasható. A megbotránkoztatás? Ahhoz nincs szükség arra, hogy végigszenvedjük az egész regényt. Talán aki átélte, azt megvigasztalja, hogy másokkal is történt ilyen? Segít a feldolgozásban? Ezt nem tudom.


Népszerű idézetek

>!
K_A_Hikari P

A legértelmesebb módja annak, hogy egy emberrel tisztába tegyük, mit is gondol és érez, mindig az, ha a saját kérdéseit olyan célzottan tudjuk neki feltenni, hogy ő maga meg tudja őket válaszolni.

231. oldal

>!
K_A_Hikari P

Újra és újra ugyanazokat a történeket meséljük magunknak, amíg el nem felejtjük, hogy hazugságok…

50. oldal

>!
K_A_Hikari P

Teljesen egyedül volt. Tudta, hogy egész életében egyedül lesz, és úgy gondolta, ez jól van így. Az emberek hamisak és alattomosak, épp ezért ostoba dolog megbízni bennük. Csak a bolondok tesznek ilyet. A bizalom hiba, amelyet soha többé nem szabad elkövetnie.

88. oldal

>!
K_A_Hikari P

A gyűlölet olyan hevesen fortyogott benne, hogy belefájdult a hasa, és félni kezdett. Egy gyereknek nem szabadna gyűlölnie a szüleit, ez világos volt számára.

16. oldal

>!
Pandalány P

Megesküdött magának, hogy soha senkinek, még csak utalás szintjén sem fogja ezt elmesélni.

>!
pribrgre P

Ha hívő lett volna, akkor legkésőbb abban a pillanatban elkezdett volna imádkozni. De Danny nem volt hívő. Nem tudta elképzelni, hogy Isten mindezeket a dolgokat megengedné.

>!
K_A_Hikari P

Senki nem akarta látni a szenvedését. Az anyja nem fogja megérteni a tettét, csak csalódást okozott neki, és magára haragította. És ha állandóan dühös rá, akkor szeretni sem fogja. A szülők boldog gyerekeket akarnak, tökéletes gyerekeket. Egy látszólag tökéletes családban a gyereknek működnie kell. „A látszatot megőrizni”, ahogy az apja szokta mondani. Legalább is kifelé, hogy ne lássák a hibákat. Hogy őt – Dannyt – ne lássák, mert valószínűleg ő az egyetlen hiba az egész dologban.

45-46. oldal

>!
Pandalány P

Az egyetlen, ami számít, az a lelke. Ha sikerül a lelkét megóvnia, akkor nyert.

>!
Pandalány P

– Folyton vitát szítasz.
– Azzal, hogy kimondom az igazságot?

>!
Pandalány P

A végén még meghibbanok. Elveszek! Már nem tudom, mit akarok, ki vagyok, vagy egyáltalán mit keresek még itt a földön.


Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Bukowski: A kezdő
Ulrike Rylance: Tényleg semmi gond!
Joachim Masannek: Márió, a tízes
Nele Neuhaus: Árulások és csalódások
Joachim Masannek: Az elfelejtett nép
Michael Peinkofer: A griffek visszatérése
Nele Neuhaus: Vészhelyzet a lovardában
Fabian Lenk: Összeesküvés a Holtak Városában
Margit Auer: Ida és Rabbat
Fabian Lenk: Az elrabolt csodacsatár