Gyereknevelés ​dán módra 121 csillagozás

Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?
Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra

Dánia ​évtizedek óta a legboldogabb ország a Földön – de vajon minek köszönhető ez? E könyv szerzői – egy amerikai anya, aki dán férfihez ment feleségül, és egy dán anya, aki gyakorló pszichoterapeuta – szerint a válasz abban rejlik, ahogyan a gyerekeiket nevelik: hiszen boldog gyerekekből boldog, életrevaló felnőttek lesznek.
A gyerekek alapvető jóságába vetett hit, az őszinte és hiteles szülői hozzáállás, az elfogadás és az ítélkezésmentesség olyan nevelési alapelvek, amelyeknek eredményeként a gyerekek kiegyensúlyozottak, érzelmileg rugalmasak, empatikusak és együttműködők lesznek – és ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek nem csak a gyerek-, hanem a felnőttkori boldogsághoz is szükségesek.
Dr. Vekerdy Tamás a könyvhöz írt utószavában bemutatja, hogy a hazai nevelési elvek inkább a könyvben részletezett teljesítményorientált amerikai gyakorlathoz állnak közel, ezért mi is sokat tanulhatunk a világ legboldogabb embereitől a gyereknevelés területén.

“A könyv… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tartalomjegyzék

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2017
196 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633044421 · Fordította: Szakács Szilvia
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2017
286 oldal · ISBN: 9789633044735 · Fordította: Szakács Szilvia
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2017
286 oldal · ISBN: 9789633045213 · Fordította: Szakács Szilvia

Enciklopédia 8


Kedvencelte 7

Most olvassa 26

Várólistára tette 129

Kívánságlistára tette 116

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Annamarie P>!
Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?

A könyv egy igazi szerelemgyerek, – ahogy azt a szerzők elárulják, mert a megírását és a hozzá kapcsolódó kutatómunkát szívügyüknek tekintették. Azzal a felvetés inspirálta őket, hogy miért éppen a dán gyerekek ( és persze felnőttek) a világ legboldogabb emberei? A megszülető kiadvány először magánkiadás formájában jelent meg, és a világ minden részén hálásan fogadták. Sorra érkeztek a visszajelzések, hogy nem csak szülők, hanem oktatási intézmények is, egyetemi oktatók is alkalmazzák az immáron dán módszerként nyilvántartott oktatási formát. Lassan mozgalommá nőtte ki magát a kezdeményezés. A könyvet átdolgozták, és egy nagyobb kiadó gondozására bízva adták ki, s ennek magyarra fordított változatát olvashatjuk immáron mi is.

De mi is ez a dán módszer?

A könyv hét fejezeten keresztül mutatja be nekünk ezt a másféle oktatási rendszert.
Először arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen berögződéseink vannak. Ennek alapjait az a kulturális környezet adja, hol élünk. A norvégok mínusz húsz fokban is kint altatják a kisbabákat, Olaszországban a gyerekek este kilenckor vacsoráznak, sokszor éjfélig is fent szaladgálnak. A szerző azt javasolja, hogy vegyünk le ezt a kulturális szemüvegünket, és nézzünk kicsit így a világra! Kéri, hogy tekintsünk más szemmel gyermekeinkre.

„Néha elfeledkezünk arról, hogy a gyereknevelés, akárcsak a szeretet tetteken alapul. Erőfeszítést és munkát igényel, hogy pozitív eredményeket hozzon Ahhoz, hogy jó szülők lehessünk, hihetetlen mennyiségű önismeretre van szükségünk!”

A következő fejezet a játék fontosságára hívja fel a figyelmünket. Itt a lehető legegyszerűbb játékokra, és az együtt töltött időre gondol a szerző. Adjunk szabadságot és teret a játéknak, mert csak ebben képes fejlődni és tanulni a gyerek. A játékban megküzdési stratégiákat tanul a gyerek, ezért elengedhetetlen például a fára mászás, ahol a gyerek folyamatosan mérlegel, hogy mit bír és vállal be. A fejezet végén rövid, pontokba szedett tanácsokat kapunk a játékkal kapcsolatban.
A második fejezet fő témája a hitelesség, mely elengedhetetlen velejárója minden nevelési folyamatnak. Itt kitér a mesék tejszínhabos mázának hibájára, és kontrasztként Andersent hozza fel. A fejezet végén itt is szemelvényezett tanácsokat kapunk a hitelességgel kapcsolatban.
Az átkeretezés (egyik kedvenc témám) a harmadik rész témája. Ha esetleg valaki nem tudná, itt az optimizmus, pesszimizmus – a valóság megjelenése és észlelése bennünk – témával foglalkozunk. A fejezet a tanácsokkal zárul.
Akárcsak a negyedik egységben, ahol az empátia kerül górcső alá.
Majd áttér a hatalmi harcokra a könyv, és az ultimátumok elkerülésére buzdít. Tanácsként olyan dolgokat kaphatunk, mint: ne felejtsük elválasztani a gyerekeket a viselkedésüktől, ne hibáztassuk őket, ne feledjük az életkorukat és hasonlók.
A hatodik fejezet az együttlét és hygge-re tereli a szót. Azt gondolom, hogy ez az a hívószó, a manapság rendkívül népszerű. A Hygge kifejezés,amely a könyv népszerűségét okozhatja. Nem mintha rossz dolgokra hívná fel a figyelmünket a kiadvány, csak épp ezek a dán módszerként bemutatott jellemzők más nevelési módszereknél is megtalálhatóak. Legeklatánsabb példaként a waldorf nevelést hoznám fel. Rudolf Steiner valami egész hasonló módon fordult a gyermek felé.
A kötetet egy utószó zárja, melyben Vekerdy Tamás magunkra vonatkoztatva teszi fel kérdését, „És mi van velünk? ” Itt a magyar oktatási rendszernek a jellegét kutatja. Mivel a szerzők a dán oktatást saját, amerikai oktatási rendszerükkel vetik össze, így a kérdés kicsit úgy hangzik, hogy mi magyarok, akkor melyik utat -a dán vagy az amerikai versenyszelleműt- választjuk.

„Kedves anyák! Kedves apák! Kedves tanítók! De jó volna, ha nem aggódnátok amiatt, hogy mások mit gondolnak rólatok, gyereketekről és osztályotokról, hanem sokkal bensőségesebben foglalkoznátok velük! ….” (Vekerdy Tamás)

5 hozzászólás
Veron P>!
Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?

(Nem, nem akarok hirtelen gyereket, csak egy kihíváshoz kellett – ha már mindenki kérdezgette, miért is olvasom pont ezt a könyvet :D)

Szóval kellett egy könyv gyereknevelés témakörben, és próbáltam valami olyat választani, ami felnőttként is adhat nekem valamit. Jelentem, bejött.
A felmérések szerint évek óta a dánok a legboldogabbak, és egy amerikai, de Dániában élő anyában felmerült a kérdés, hogy miért lehet ez így. Arra jutottak, hogy a válasz talán csak annyi, hogy a kiegyensúlyozott, nyugodt, boldog dán felnőttek egyszerűen könnyebben nevelnek hasonló gyerekeket. (mármint nyilván összetett kérdés, gdp, szoc háló, hygge miegymás, de mégis…)
Ugyanis néhány dolgot másképp csinálnak mint mások – bár talán sokkal helyesebb azt mondani, hogy egyszerűen csak másképp állnak dolgokhoz, pl. hogy a pohár náluk legtöbbször félig tele van.

Itt most egy dolgot emelnék ki, mert egyik elsőnek a moly jutott eszembe róla. Miszerint számtalanszor lehet olvasni az aggódásról, hogy vajon ez vagy az a mese mennyire jó a gyerekeknek, nem túl durva vagy szomorú-e… Nos, a dánok szerint röviden: fenéket. Mondjuk ha azt nézzük, hogy a híres dán mesemondójuk, Andersen meséiben a kis gyufaáruslány spoiler, a hableány spoiler az ólomkatona meg spoiler, képmutatással mondjuk nem lehet vádolni őket :D ez egyébként náluk a meséktől a felnőtt filmekig így megy – Jessica meséli is, hogy az elején teljesen kiakadt a dán filmeken, mert az elején amerikaiként úgy érezte, hogy „jár neki” a hepiend. De úgy tűnik ezek a kemény dolgok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a dánok jobbak abban, hogy realista optimisták legyenek, felismerjék a boldogságra okot adó dolgokat, és úgy alapvetően jobban elhelyezzék magukat a világban.
Szóval röviden: ne parázzunk, az a mese pont jó lesz a gyereknek, sőt később lehet, hogy pont ettől lesz boldogabb.

Volt még pár elgondolkodtató dolog, ha érdekel a téma, hát ezt szerintem érdemes olvasni :) (ráadásul a végén durván sok hivatkozás van, ami egy ilyen műnél mindig jó pont.)

1 hozzászólás
wzsuzsanna P>!
Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?

Mostanában elég felkapott a téma, de én még csak most ismerkedem a dán mentalitással, szemléletmóddal. Persze, annak idején az egyetemi tanulmányaim során sokszor volt arról szó, hogy a skandináv országok bizonyos dolgokat nagyon jól csinálnak, de ezek csak pucér statisztikai adatok és eredmények voltak, és nem került mögéjük az az attitűd, amivel az egész megérthetővé válik.
Úgyhogy engedve a média befolyásoló hatásának (nevezetesen a metróban látott hirdetéseknek) a Könyvhéten sikerült beszereznem ezt a kötetet. Az első pozitívum, amit megállapítottam, hogy bár hivatalosan szakkönyv, mégis viszonylag röviden és tömören ragadja meg a lényeget, strukturált fejezetekre osztva, konkrét példákkal alátámasztva. A szerzőpáros különböző hívószavak mentén igyekszik megfogalmazni, mi is a dán nevelés lényege, például a játékot, a hitelességet, vagy az empátiát alapul véve. A könyv végén pár oldalban ízelítőt kapunk a hygge fogalmáról is, amiről azóta már önálló kötetek is jelentek meg.
Olvasás közben sokszor éreztem azt, hogy a saját gondolataim, nevelésről alkotott elképzeléseim köszönnek vissza a lapokról, minden olyan végtelenül pofonegyszerűnek és kézenfekvőnek tűnik. Jó kérdés, hogy akkor mégis miért nem tudnak nálunk is ennyire zökkenőmentesen működni ezek a dolgok? És itt jön be a képbe az örök vita, hogy vajon mennyire lehet bizonyos pedagógiai módszereket adaptálni egy országban, ami sem gazdaságilag, sem történelmileg, sem szemléletmódjában nem azonos az eredetivel.
Én azt gondolom, hogy sehogy, és mindenhogy…
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.hu/2017/10/gyerekneveles-da…

Mariann_Czenema P>!
Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?

„If You are open to growth, You tend to grow.” – Ha nyitottak vagyunk a fejlődésre, akkor fejlődni is fogunk.
Ezt a nagyon megszívlelendő, frappáns mondatot a harmadik fejezet, Hitelességhez írt jegyzetek között találtam, a New York Times egyik cikkének kezdőmondata volt, még 2008-ban.
De megragadom itt az alkalmat, hogy kijelentsem: ez a mottó az élethez, és ezen belül a gyermekneveléshez való hozzáállást is lefedi, hiszen a világ fejlődik, folyton új információkat kínál a szülőknek is.
(Vélemény róla itt:
http://czenema.blogspot.hu/2017/09/gyerekneveles-dan-mo… )

Andulka>!
Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?

Sok helyen olvastam, hogy a dánok a legboldogabbak a Földön, de vajon mi lehet a titkuk? Vajon már gyerekkorban eldől és minden a helyes neveléssel kezdődik? Erre a kérdésre ad választ ez a könyv. A könyv szerzői maguk is gyakorló szülők, az egyikük amerikai, aki dán férfihez ment feleségül, míg a másik dán, szóval nem csak külső szemlélőként írták a könyvet, hanem a saját tapasztalataikat tárták elénk.
Érdekes volt olvasni, hogy hogyan állnak hozzá a gyerekekhez, milyen nevelési elveket folytatnak, milyen fontos például, hogy az iskolában már minden gyerekhez személyre szabottan határozzák meg a követelményeket, az empátia, a játék fontossága, a hitelesség stb. Arra is rávilágított a könyv, hogy milyen sok dologban eltér a magyar és a dán nevelés. off Tetszett még az is, hogy külön kitért az átkeretezés módszerére valamint a hygge-re, amit nem csupán a gyermeknevelésben hasznosíthatunk.
A kötet végén Vekerdy Tamástól is olvashatunk egy összegzést. Gyakorló és jövendő szülőknek, pedagógusoknak is hasznos olvasmány lehet.
off
Néhány idézet:
„Annak a gyereknek, aki megtanulja kezelni a stresszhelyzeteket, barátokat szerez, és gyakorlatias képet kap a világról, teljesen más készségei és képességei lesznek, mint például egy matekzseninek. és a készségek közül a dánok nem csupán a karrierhez szükséges dolgokat veszik számításba, hanem az élet összes aspektusát.”

„Valójában a gyerekeknek a szüleiktől nem tökéletességre, hanem érzelmi őszinteségre van szükségük. A gyerekek folyamatosan megfigyelik, hogyan éljük meg haragunkat, örömünket, csalódottságunkat, elégedettségünket és sikerünket, és hogy ezeket az érzelmeket hogyan fejezzük ki a világ felé.”

„Nem lehetünk a legjobbak mindenben, de magunkhoz képest lehetünk a legjobbak. Ha erre figyelünk ahelyett, hogy másokkal versenyeznénk, az segít abban, hogy jól érezzük magunkat.”

„Azzal, hogy megbízunk másokban, és meg tudunk bocsátani, azt tanítjuk a gyerekeinknek, hogy nekik is megbocsátunk, ha rosszul viselkednek. Ha fenntartjuk azt, hogy hibázni emberi dolog és ennek ellenére meglátjuk a dolgok pozitív oldalát, akkor a gyerekeink is elnézőbbek lesznek önmagukkal szemben, ha hibáznak.”

„Kutatások bizonyítják, hogy ha olvasunk a gyerekeinknek, az jelentősen növeli az empátiájuk szintjét. És nemcsak a kellemes könyvek, hanem azok is, amelyek minden érzelmet – a negatívat és a kellemetlent is – bemutatnak. A valóság megélése- még a gyerekek szintjén is – őszinte és hiteles, és bizonyítottan növeli az empátiát.”

calmovato>!
Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?

Könnyed és rövid olvasmány, mégis fontos üzenettel, tartalommal. Rövidsége ellenére biztosan nem szerezném be, viszont kifejezetten jó, hogy nem egy megmondós szájbarágós fellengzős módszertani kötet, hanem egy életszerű forgatható kis hordozható könyv. Egyértelműen kiemelkedő különbségek vannak a magyar és a dán gyereknevelési módszerek között, elég ha elmegyünk egy üzletbe megfigyelni a gyerekes családok viselkedését, az üvöltő és síró gyerekeket, meg a közben idegösszeomlást kapó felnőttek arcát.

Valahol az az érzésem, hogy ez itthon még gyerekcipőkben járt idea, viszont talán ha sok szülő forgatja, előbb-utóbb az alapjaitól fog gyökeresen változni a rendszer a megváltozott igények miatt, beleértve az oktatást is. Nekem bár még nincs gyerekem, de sok módszert már magam is hangoztattam a környezetemben, amire gyakran azokat a válaszokat kaptam, hogy nem tudhatom, mert nincs gyerekem. Legalább most már a kezükbe nyomhatom a könyvet, hogy ezeket nem csak én gondolom így. Üdítő olvasmány volt, érdemes mindenképpen elolvasni.

Radena>!
Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?

Minden egyes alkalommal, amikor „nyugati típusú/gondolkodású” gyermeknevelési könyvet olvasok, rá kell jönnöm, mennyire bele vagyunk ragadva a régi szoc/kom rendszer megkövesedett eszméibe.
Soha nem leszünk képesek ebből kitörni? Mindig el kell viselnünk valaki bebetonozódott, elmaradott látásmódjából fakadó „utasításait”, amit talán az anyjától/nagyanyjától,déd-üknagyanyjától örökölt meg?
Nem azt mondom, hogy minden egyes szavával egyet értek, de felüdülés arról olvasni, hogy máshol máshogy is tudnak élni, gyereket, családot nevelni.
Kíváncsi leszek, ha nekünk lesz babánk, hogy fogom tudni érvényesíteni a „nemkeletitípusú” látásmódot.

Books_of_Peter P>!
Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?

A könyv egyszerre felemelő és sokkoló.
Felemelő, mert teljesen más aspektusból közelíti meg a gyereknevelést, aminek a végeredménye az, hogy a dánok 40 éve (!) a legboldogabbak, tehát elvitathatatlan.
Sokkoló, mert mi magyarok egy rossz gyereknevelési módszerben nőttünk fel, aminek a végeredményét tudjuk. (boldogtalanság, szenvedélybetegség, pesszimizmus depresszió..stb)
Kötelező olvasmány mindenkinek (nem csak családosoknak)

Read4Change>!
Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?

“A gyerekek feladata, hogy megtapasztalják a határaikat, és teszteljék a szabályokat. Nem rosszak vagy manipulatívak, csak így fejlődnek.“

Jó lenne eljutni oda, hogy a könyvben taglalt nevelési stílust ne a “dán módszernek” nevezzük, hanem csak simán módszernek! Ha ez lenne a normális, az átlagos, a mindennapi!

Mivel a szerzők egyike dán, a másik amerikai (valamint az amerikai írónő férje dán), így alapvetően az amerikai és a dán nevelési stílusok kerülnek összehasonlításra. A könyv végén Vekerdy ír a magyar nevelési irányzatokról is, ami sajnos, hatalmas részben az amerikaira hasonlít!
Dióhéjban ez úgy néz ki, hogy a verseny, a versengés van előtérben – “az én gyerekem már ezt meg ezt tudja”; a kiabálás és a fenyítés a mi nevelési eszközünk, ha "a gyerek nem úgy viselkedik, ahogy én akarom”, szoros napirend, folytonos tanulás, elvárás, követelés, és csak nagyon kevés játék. Nem vagyunk őszinték, sok esetben úgy gondoljuk a gyerek még ehhez buta, ezért nem avatjuk be “az élet komoly dolgaiba”, míg más esetben olyan dolgok megértését követeljük, ami meghaladja jónéhány felnőtt ember szintjét is.
És akkor még olyanokat meg sem említettem, hogy érzelmi őszinteség, hitelesség, kölcsönös tisztelet, empátia, érzelmi biztonság. Ez a könyv segít nekünk megérteni, miért is fontosak ezek, és hogyan segítenek magabiztos gyermekeket nevelni.

Ezzel szemben a dánok tudják, hogy a szabad játék csökkenti a szorongást és segíti a csapatszellem kialakulását. A gyerekek a játékon és a meséken keresztül tudják értékeli az aznapi történéseket, feldolgozni az érzelmeiket. A dánok elve szerint minden gyerek eredendően jó! A gyerek nem egyenlő a cselekedetivel! Azt is tudják, hogy bizonyos életkorok pontosan a szárnypróbálgatásra valók, ezért azokat nem bélyegzik meg rossz vagy hisztis korszaknak – sőt egyáltalán nem címkéznek.
Tudják, ahhoz, hogy tiszteletet kapjanak, azt ugyanúgy meg is kell adniuk. Ahogy a bizalmat is… Fájó, de annál igazabb Vekerdy vélekedése erről: “Ami Magyarországon, mint egy legveszedelmesebb kórokozó, csontig rágja a társadalmat, az éppen a bizalom hiánya.”

A játék mellett a mesék is főszerepet kapnak a dán gyerekek életében, de nem a látott mese, hanem a hallott mese! Mivel míg a látott mese leállítja a fantázia működését, addig a hallott mese belső képeket hív elő, ami a feldolgozás legfontosabb módja! És nem csak boldog befejezésű meséket olvasnak, pontosan azért, hogy az érzelmek minél szélesebb skáláját ismerjék meg és dolgozzák fel. Ez is növeli az empátiát, illetve segíti a gyermeket, hogy saját érzéseit is jobban megérthesse.

A dán módszer 6 alappillére: Játék, Hitelesség, Átkeretezés, Empátia, Ultimátumok nélkül, Együttlét és hygge.

Szívből remélem, hogy ez a módszer egyre elterjedtebb lesz szerte a világban! Olvassátok, forgassátok minél többet.
(Mi a férjemmel közösen olvastuk el, és nagyszerű beszélgetések kerekedtek belőle, amellett, hogy tanított még hygge élményt is nyújtott.)

2 hozzászólás
konyvkritika>!
Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?

Nem hiába évtizedek óta a dánok a világ legboldogabb emberei, ugyanis pozitív hozzáállásuk, oktatási rendszerük, gondolkodásmódjuk és specifikus dán hagyományaik mind hozzájárulnak egy boldog és kiegyensúlyozott élethez.⁣

Ez a remek olvasmány egy olyan gyereknevelési filozófiáról szól, ami szerintem minden szülőnek nagy segítség lehet, ugyanis minden tanács vagy módszer, ami ebben a könyvben elhangzik, arra teszi a hangsúlyt, hogy hogyan tudunk egy érzelmileg kiegyensúlyozott és boldog gyereket nevelni.⁣

A könyvben leírt metódusok, stratégiák, tippek és tanácsok a dán gyereknevelési módot mutatják be, megmutatva olyan gondolatébresztő és könnyen kivitelezhető gyereknevelési tippeket, amelyek nem csak a gyerek javát szolgálják, hanem kollektíven egy egész társadalom javára válhatnak.⁣

Egy alternatív, sokkal felszabadultabb, könnyedebb és kiegyensúlyozottabb gyereknevelési módszerről lehet ebben a könyvben olvasni, ami a gyerek és a család boldogságára helyezi a hangsúlyt.⁣

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/jessica-joelle-alexander-iben-dis…

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Annamarie P>!

A dánok háromszorosan hangsúlyozzák, hogy olvassunk, olvassunk, olvassunk! Hivatkoznak a kutatásokra, hogy milyen nagymértékben növelik a gyerekeke empátiáját, másokkal való azonosulásra szolgáló képességét, ha olvasunk nekik. És nem csak a kellemes könyvek jöhetnek szóba, hanem minden könyv, ami érzelmet -akár negatív, kellemetlen érzelmeket is – kelt. A valóság megélése őszintén és hitelesen, itt is ez a fontos.

162. oldal

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
1 hozzászólás
Annamarie P>!

A legtöbb ember nem tudja a legóról azt az érdekes tényt, hogy Dániából származik. Az elsőt egy dán asztalos készítette a műhelyében 1932-ben, és két szó a leg godt (jól játszani) összevonásából nevezte el legónak. A képzelőerő használata a szabad játékban már akkor is nagyon népszerű elgondolásnak számított.

37. oldal

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?

gingalló >!

Sokunkban működik egy kimondatlan – vagy akár ki is mondott- kényszer, hogy elfoglaltságot biztosítsunk gyerekeinknek. Lehet az úszás, balett baseball vagy foci, de ahhoz, hogy úgy érezzük jó szülők vagyunk, legalább heti három-négy foglalkozásra be kell íratnunk őket. Hányszor hallani, hogy a szülők azt mesélik, hogy egész szombatjuk arra megy el, hogy a gyerekeiket különböző sportklubokba és szakkörökre hurcolják.
Ezzel szemben hányszor hallottunk valakit arról beszélni, hogy szombaton a lánya játszani fog?

25. oldal

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?

Kapcsolódó szócikkek: baseball
Mariann_Czenema P>!

A dicséret szorosan összefügg azzal, ahogy a gyerekek az intelligenciájukról gondolkodnak. Ha folyamatosan dicsérik őket, hogy alapvetően milyen okosak és tehetségesek (ugye milyen ismerősen hangzik?), akkor kialakul bennük az ún. rögzült gondolkodásmód, azaz azt fogják gondolni, hogy az intelligenciájuk állandó, és ez így is marad.
Ezzel szemben azok a gyerekek, akinek azt mondják, hogy munkával és tanulással az intelligenciájuk fejleszthető, ún. rugalmas gondolkodásmódot alakítanak ki, azaz az válik a meggyőződésükké, hogy fejleszthetik készségeiket, ha megdolgoznak érte.

49. oldal

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?

Mariann_Czenema P>!

A DÁN MÓDSZER ALAPPILLÉREI

Játék:
Hogyan segít a szabad játék boldog, magabiztos és érzelmileg rugalmas felnőttekké válni?

Hitelesség:
Hogyan teremt az őszinteség erősebb éntudatot? Hogyan dicsérjünk úgy, hogy a saját képességeinkről való rögzült szemlélet helyett az érzelmi rugalmasságot és rezilienciát erősítsük a gyerekekben?

Átkeretezés:
Hogyan teheti jobbá az átkeretezés használata az egész család életét?

Empátia:
Miért fontos az empátia megértése, elsajátítása és tanítása ahhoz, hogy boldogabbak legyünk?

Ultimátumok nélkül:
Hogyan növeli a bizalmat, a rugalmasságot és a gyerekek boldogságát, ha elkerüljük a hatalmi harcokat, és demokratikusabb nevelési módszereket alkalmazunk?

Együttlét és hygge (meghittség):
Miért fontos boldogságunkhoz és általános jóllétünkhöz az erős szociális háttér? Hogyan segít a meghittség megteremtése abban, hogy ezt a hatalmas ajándékot a gyerekeinknek is átadhassuk?

7-8. oldal

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?

Kapcsolódó szócikkek: hatalmi harc
gjudit8>!

A kommunikációval foglalkozó Silvia Knobloch-Westerwick és kollégái által az Oháói Állami Egyetemen végzett kutatások azt bizonyították, hogy a népszerű hiedelemmel ellentétben a tragikus, szomorú filmek nézése valójában boldogabbá teszi az embereket, mert a saját életük pozitívabb pontjaira irányítja a figyelmüket. Ennek hatására nagyobb rálátással és hálával gondolunk saját kapcsolatainkra, szerencsésebbnek érezzük magunkat, és mélyebb kapcsolatba kerülünk saját emberi mivoltunkkal.

44. oldal

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?

gingalló >!

A játékról sokszor úgy beszélnek, mintha az a komoly tanulás utáni kikapcsolódás volna. Pedig a gyerekek számára a játék maga a komoly tanulás.
Fred Rogers

25. oldal

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?

gingalló >!

Engedjük el!
Hagyjuk, hogy a gyerekeink maguk csinálják a dolgaikat! Amikor úgy érezzük, hogy meg kell mentenünk őket, álljunk meg, és vegyünk egy nagy levegőt! Jusson eszünkbe az, hogy most sajátítják el azokat a készségeket, amelyeket egész életük során hasznosíthatnak majd!

41. oldal

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?

Rituana>!

Sokkal szilárdabb alapot biztosít a további fejlődéshez, ha a gyerekek megértik, hogy képesek elsajátítani egy készséget, mint ha azt gondolnák, már mesterei annak.

49. oldal

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?

Mariann_Czenema P>!

A dán megközelítés a feladatra koncentrál ahelyett, hogy túldicsérné a gyereket. Ez segít, hogy a feladat végrehajtásához szükséges munkára összpontosítsunk, és egyben alázatot is tanít. Sokkal szilárdabb alapot biztosít a további fejlődéshez, ha a gyerekek megértik, hogy képesek elsajátítani egy készséget, mint ha azt gondolnánk, hogy már mesterei is annak. Ez fejleszti a belső erőt és a rezisztenciát, azaz a rugalmas alkalmazkodókészséget.

49. oldal

Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket?


Hasonló könyvek címkék alapján

Alice Miller: Kezdetben volt a nevelés
Alice Miller: A tehetséges gyermek drámája és az igazi én felkutatása
S. Lázárovics Iza: Értő figyelemmel
Vekerdy Tamás: Kicsikről nagyoknak 1.
Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Daniel Siegel – Tina Payne Bryson: Drámamentes fegyelmezés
Henning Köhler: Rossz gyerekek pedig nincsenek
Hermann Alice: A gyermekben érlelődik a jövő
Harvey Karp: A legboldogabb kisgyermek
Thomas Armstrong: Tényleg ADHD-s a gyerekem?