Levelek ​Skye szigetéről 410 csillagozás

Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

1940. ​június 17.
Ó, Margaret!
…Neked nincsenek titkaid előttem, de én mindig elzárva tartottam előled életem egy részét. Azt a részét, amely kaparni kezdte a falat, amikor ez az újabb háború elkezdődött, azt a részét, amely üvöltve akar kitörni most, azon a napon, amikor elrohantál tőlem, hogy találkozz a te katonáddal.
El kellett volna mondanom neked, meg kellett volna tanítanom neked, hogyan acélozd meg a szívedet. Meg kellett volna tanítanom neked, hogy egy levél nem mindig csak egy levél. A papírra írt szavak átitathatják a lelket. Bárcsak tudtad volna!
Anya

Elspeth mindig azt mondta a lányának: életem első kötete kifutott nyomtatásból. Ám amikor bombasorozat éri Edinburgh-t, és Margaret megtalálja anyját a hálószobában egy halom megsárgult levéllel az ölében, a múltra, melyet Elspeth oly gondosan titkolt, hirtelen fény vetül. A következő napon… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Cor Leonis, Budapest, 2014
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638973269 · Fordította: Bozai Ágota

Enciklopédia 55

Szereplők népszerűség szerint

David Graham · Elspeth Dunn · Margaret Dunn · Finlay Macdonald · Paul

Helyszínek népszerűség szerint

Skócia


Kedvencelte 89

Most olvassa 8

Várólistára tette 291

Kívánságlistára tette 252

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

Még soha nem olvastam ilyen könyvet. Csupa levél. Két idősíkban íródik – az 1910-es évek és 1940. Elspeth és David levelezéséből egy különleges szerelmi történet bontakozik ki.
Az utószóban az írónő megemlíti, hogy maga Skye-szigete ihlette a történetet. Amikor ott nyaralt, elképzelte, milyen lehet itt a világ végén levelet kapni. Bár nem fest túl romantikus képet a szigetről (eső, dombok, birkák, sehol egy fa), mégis kedvet csinál hozzá, hogy elugorjunk oda. Nyugodtan olvassátok, HEA a vége.

9 hozzászólás
Márk_2011 >!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

Később írok, de most még sírok….. :'(

Szóval, így éreztem magam a könyv után! Én első perctől imádtam ezt a történetet. Az első világháború, a második világháború, és egy csodálatos szerelem.
Egy rajongói levéllel indul a történet. Davey írja Elspethnek,mivel Elspeth költő. Egy óceán választja el őket egymástól. És ez a levelezés egy kapocs közöttük. Folyamatosan írnak egymásnak, mi pedig „nem illő módon”, de elolvassuk ezeket a leveleket. Nagyon szerettem mindkét karaktert, a tájleírást, Skye szigete csodálatos, és olyan hitelesen ír az írónő,hogy ott érezzük magunkat Elspethel és várjuk vele Davey leveleit,és fordítva is így van. 1912–1940-ig jönnek és jönnek a levelek. Van köztük szép levélpapírra írt, van távirat, tábori levelezőlap, gyűrött, piszkos levél a háborús napokból, de mind, egytől egyig tele szeretettel, szerelemmel,bizakodva, reményekkel teli. Persze nem csak ők leveleznek. Anya, lánya, testvér, barát, szerető, férj,és mi végig minden illemet felrúgva olvassuk mind! Megszerettem ezeket az embereket, átéltem az érzéseiket, és azokat a csodás naplementéket vártam velük, mert egyre közelebb vitte őket a talalkozásuk napjához. Szívből ajánlom ezt a könyvet. Az én lelkemet simogatta minden sora!

32 hozzászólás
Pati28 P>!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

”Nem lehetsz biztos benne, hogy jó kerékvágásban halad-e az életed, amíg meg nem tapasztalod azt az utat, ami oda vezetett, ahol ma vagy.”

Amikor elkezdtem ezt a könyvet, nem tudtam mire számíthatok, de annyira magával ragadt a könyv stílusa, és az események sorozata, hogy nem bírtam letenni.
Érdekes volt, hogy szemtől szembeni párbeszédek nem voltak benne, minden történés levelek formájában valósul meg.
Két idősíkon, jelen és múlt váltakozásával lehetünk részesei a cselekménynek.
Elspeth és Davey levélváltásai annyira szívmelengetőek voltak, hogy folyton azt vártam, hogy a jelen után visszatérhessek hozzájuk a múltba. Baráti csipkelődéseik szórakoztató stílusa felüdülés volt, ugyanakkor érzelmeik elmélyülése és beismerése után Elspeth lelki tusájának lehetünk szemtanúi.
Sokszor mosolyodtam és pityeredtem el, de mindezek mellett nagyon vártam, hogyan fog végződni kettejük története, hogy megkaphatják-e azt a csodát az életükben, melyre mindig is vágytak.

4 hozzászólás
gabiica P>!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

Nem igazán olvastam még ehhez hasonló, teljesen levelekből álló történetet. Lenyűgözött. Tökéletesen kirajzolódtak előttem az események, még akkor is, ha csupán egymásnak írt levelekből ismerhettem meg azokat.
Csodaszép történet volt, egyszerűen nem tudtam letenni, annyira magával ragadott. Gyönyörűen volt felépítve az egész történet, levelezésük magába szippantja az olvasót. Együtt izgultam Elspeth-el, mikor spoiler, együtt szenvedtem velük a távolság miatt. Imádtam.
A csavar számomra egyértelmű volt, éreztem, hogy spoiler
Csodálatos volt.

K_Kata99 P>!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

„[…] le kell győznünk az élet félelmeit és neki kell veselkednünk a következő csúcs megmászásának.”

A Krumplihéjpite Irodalmi Társaság elolvasása után szerettem bele a levélregényekbe, így kíváncsian vettem kézbe Elspeth és David történetét, amely szintén ebben a formában íródott.
A Skye szigetén élő költőnő és az Egyesült Államokban tanuló férfi között egy bensőséges, meghitt és őszinte levelezés bontakozik ki. Két világ, két életstílus, két különböző személyiség találkozik, mindezek ellenére a két lélek összekapcsolódik és ezt a köteléket a világháború viszontagságai sem képesek elszakítani.
Csodálatos regény, még biztosan újra fogom olvasni a jövőben.

5 hozzászólás
Gorkie P>!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

Jessica Brockmole nagyon ügyesen megoldotta ezt a levélregény formát. Hiába csupán leveleket olvasunk, így is tökéletesen kirajzolódik előttünk a történet. Ráadásul, 2 idősík váltja egymást, mégis világos és követhető maradt a cselekmény.
Számítottam rá, hogy lassú folyású történet lesz és így is van. Az írónő hű maradt az 1910-es és 1940-es évek életstílusához. Úgy a könyv 70-80 %-a körül egy kissé kezdtem türelmetlen lenni, számomra már túl lassúvá vált, de a vége kárpótolt ezekért az oldalakért is.
A szereplők változatos dolgokon mentek keresztül, néha igen fájdalmas események érték őket. Ebből kifolyólag, sokat változtak és meg kellett küzdeniük a boldogságukért.
Fájdalmas, de ugyanakkor szép történet volt. Megfelelő hangulatban tökéletes választás.

>!
Cor Leonis, Budapest, 2014
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638973269 · Fordította: Bozai Ágota
Tóth_Orsolya_3 P>!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

„…négy és fél éve, attól a naptól fogva, amikor egy merész amerikaitól levelet hozott a postás, már nem vagyok magányos.”

Elkezdtem és nem tudtam letenni. És még mindig pityergek…
Ez egy csodaszép és végtelenül megható történet. Azt hiszem, keveseknek adatik meg az a mély és önzetlen szerelem, szeretet, amit Elspeth és David átélhetett.
Legbecsebb, legféltettebb könyveim között fogom tartani történetüket. Örök szerelem lett!

6 hozzászólás
Csoszi>!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

Már régóta várólistás volt a könyv, és nagyon örülök, hogy végre lehetőségem adódott elolvasni. Az eleje nekem kicsit unalmas volt, érdektelen, és nem gondoltam volna, hogy a végére ennyire tetszeni fog. Ami különlegessé teszi a könyvet az a műfaja. A főszereplők életét, érzéseit, gondolatait az egymásnak írott leveleikből ismerhetjük meg. Kicsit olyan volt, mintha levéltitkot sértettem volna, de ennek ellenére nagyon vártam Elspeth és David újabb és újabb levelét. A befejezés egyszerűen szívszorító, és gyönyörű.

>!
Cor Leonis, Budapest, 2014
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638973269 · Fordította: Bozai Ágota
1 hozzászólás
szadrienn P>!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

Levelezni márpedig muszáj! Hiszen olyan jó boldog izgalommal várni a választ. És ha megvan a közös hullámhossz, a válaszban ott lesz a meghittség, a simogatás, a nevetés, ami messzire űzi a magány nyavalyáját. Két ember elzárt, titkos világa ez, és kicsit zavarba is jöttem, amikor Elspeth és David egymáshoz írt soraiba illetéktelenül beletekintettem. Közöttük az óceán, ami elválasztja Amerikát a vad, misztikus skót szigettől, és egy férj, aki éppoly megkerülhetetlen. Sőt, még két világháború is beárnyékolja a női szereplők egymást követő generációinak sorsát.
Amit nagyon szerettem, az a kezdeti levelek ismerkedő, csipkelődő, kedves humorral átitatott hangulata, és persze a szélfútta Skócia, apró, tündéri lényeket idéző balzsamos éjszakákkal, és a mindent beborító birkanyájjal.
Aztán főhőseink egymásra találtak, és a több tengernyi túlcsorduló érzelem állandó jelenléte kicsit csökkentette a lelkesedésemet, és feszegette a határaimat. Ez nem az én világom, határozottan nem, de azért a végére érve… csak elérzékenyültem.
A romantikus irodalom kedvelői nagyon fogják szeretni ezt a könyvet, a levélregény műfajára áhítozó, az elsöprő szerelmi történeteknek viszont makacsul ellenálló olvasótábor ízléséhez azonban inkább a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság fog közelebb állni.

Klodette>!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

Gondolom nem árulok el nagy titkot, amikor leírom, hogy egy kivételes történetről van szó.
Magával ragadott, már a legelső levél alkalmával és nem is eresztett, egészen az utolsó oldalakig.
Miközben olvastam, az volt az érzésem, hogy meghasad a szívem. Teljesen együtt éreztem a szereplőkkel.
Egy csodálatos és megismételhetetlen románcnak lehettem a tanúja, hiszen Elspeth és David kettőse – habár kicsit megosztónak bizonyultak – mégis arra engedett következtetni, hogy mégis létezik az igazi, örökké tartó szerelem.
Ők ketten, a világon mindennél jobban szerették egymást, a végsőkig kitartottak, támogatták a másikat jóban-rosszban, nem mellesleg pedig, önzetlenek voltak és végtelenül bátrak.
Margaretet is nagyon megkedveltem, mert ő sem szenvedett hiányt bátorságban, továbbá nem ítélte el az anyját, megértette és próbált neki segíteni. Ez manapság nem mindenkiről mondható el.
Akárcsak a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság esetén, úgy itt is rabul ejtett a levelezés hangulata, a várakozás izgalma, az érzés, hogy bármikor hírt kaphatunk a szeretett kedvesről.
Mindenképpen fogok még olvasni ilyen témájú könyveket, mert rájöttem, hogy a levélregények pont attól jók, azért tetszenek, mert nincs bennük semmiféle felesleges leírás, szócséplés, oldalkitöltés.
Az ilyen típusú történetek a lényegre szorítkoznak, nem fecsérlik az olvasó drága idejét, mégis, itt-ott tartalmasabbak, mint bármely 400+ oldalas mű, amikhez mostanában szerencsém volt.
Bátor szívvel ajánlom azoknak, akik esetleg még csak most ismerkednek a levélregényekkel, azoknak meg már-már kötelező darab, akik hozzám hasonlóan szerették Mary Ann Shaffer és Annie Barrows közös történetét. :)

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2018/09/konyvkritik…


Népszerű idézetek

Sippancs P>!

[…] Meg kellett volna tanítanom neked, hogy egy levél nem mindig csak egy levél. A papírra írt szavak átitathatják a lelket.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elspeth Dunn
8 hozzászólás
Calendula I>!

Az anyáknak nem illik arra vágyni, hogy egy kis időt a gyerekeik nélkül tölthessenek. Elvárják tőlük, hogy teljesen önzetlenek legyenek. Egy jó anya soha nem eheti meg az utolsó szelet süteményt.

45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: anyaság · Elspeth Dunn · önzetlenség
4 hozzászólás
K_A_Hikari>!

Az emlékek teljesen helyénvalók, kapaszkodhatunk beléjük, de az új emlékek segítenek abban, hogy továbblépjünk.

109. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlék · Paul
Klári_Filutás>!

De ha az ember becsuk egy ajtót, nem marad más, mint kinyitni egy másikat.

167. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elspeth Dunn
Klári_Filutás>!

Gondolkodni jó. Ez különbözteti meg az embert a csótánytól.

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elspeth Dunn
K_A_Hikari>!

Nem hihetsz el semmit, amit háborús időkben ígérnek. Az érzelmek ilyenkor olyan reppenők, olyan múlandók, mint a csendes éjszaka.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elspeth Dunn · háború
theodora >!

Az én szigetem Skócia északnyugati partjai mentén van. Vad, pogány, nagyon zöld; olyan gyönyörű, hogy nem tudnám elképzelni az életet máshol.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elspeth Dunn · Skócia
szadrienn P>!

Az éjszaka olyan dús volt, olyan friss, olyan balzsamos, olyan skót, amitől az ember megérti, miért van az, hogy bizonyos népek még mindig hisznek a szellemekben és az apró, tündéri lényekben.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elspeth Dunn
Sippancs P>!

Komolyan azt hiszed, hogy bármit bizonyítanod kell előttem? Azt hiszed, tenned kell még valamit, hogy folyamatosan velem lehess? Csak ennyit kérek. Hogy legyél nekem.

88. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elspeth Dunn

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Kate Quinn: Alice hálózata
Fábián Janka: Emma évszázada
Amy Harmon: Csak a szél tudja
Leah Fleming: A képeslap
Paullina Simons: A bronzlovas
Jojo Moyes: Tengernyi szerelem
Bernhard Schlink: Olga
Margaret Mazzantini: Újjászületés
Bauer Barbara: A fekete rózsa