Levelek ​Skye szigetéről 335 csillagozás

Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

1940. ​június 17.
Ó, Margaret!
…Neked nincsenek titkaid előttem, de én mindig elzárva tartottam előled életem egy részét. Azt a részét, amely kaparni kezdte a falat, amikor ez az újabb háború elkezdődött, azt a részét, amely üvöltve akar kitörni most, azon a napon, amikor elrohantál tőlem, hogy találkozz a te katonáddal.
El kellett volna mondanom neked, meg kellett volna tanítanom neked, hogyan acélozd meg a szívedet. Meg kellett volna tanítanom neked, hogy egy levél nem mindig csak egy levél. A papírra írt szavak átitathatják a lelket. Bárcsak tudtad volna!
Anya

Elspeth mindig azt mondta a lányának: életem első kötete kifutott nyomtatásból. Ám amikor bombasorozat éri Edinburgh-t, és Margaret megtalálja anyját a hálószobában egy halom megsárgult levéllel az ölében, a múltra, melyet Elspeth oly gondosan titkolt, hirtelen fény vetül. A következő napon… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Cor Leonis, Budapest, 2014
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638973269 · Fordította: Bozai Ágota

Enciklopédia 52

Szereplők népszerűség szerint

David Graham · Elspeth Dunn · Margaret Dunn · Finlay Macdonald · Paul

Helyszínek népszerűség szerint

Skócia


Kedvencelte 77

Most olvassa 10

Várólistára tette 266

Kívánságlistára tette 210

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

Még soha nem olvastam ilyen könyvet. Csupa levél. Két idősíkban íródik – az 1910-es évek és 1940. Elspeth és David levelezéséből egy különleges szerelmi történet bontakozik ki.
Az utószóban az írónő megemlíti, hogy maga Skye-szigete ihlette a történetet. Amikor ott nyaralt, elképzelte, milyen lehet itt a világ végén levelet kapni. Bár nem fest túl romantikus képet a szigetről (eső, dombok, birkák, sehol egy fa), mégis kedvet csinál hozzá, hogy elugorjunk oda. Nyugodtan olvassátok, HEA a vége.

9 hozzászólás
gabiica P>!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

Nem igazán olvastam még ehhez hasonló, teljesen levelekből álló történetet. Lenyűgözött. Tökéletesen kirajzolódtak előttem az események, még akkor is, ha csupán egymásnak írt levelekből ismerhettem meg azokat.
Csodaszép történet volt, egyszerűen nem tudtam letenni, annyira magával ragadott. Gyönyörűen volt felépítve az egész történet, levelezésük magába szippantja az olvasót. Együtt izgultam Elspeth-el, mikor spoiler, együtt szenvedtem velük a távolság miatt. Imádtam.
A csavar számomra egyértelmű volt, éreztem, hogy spoiler
Csodálatos volt.

Gorkie P>!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

Jessica Brockmole nagyon ügyesen megoldotta ezt a levélregény formát. Hiába csupán leveleket olvasunk, így is tökéletesen kirajzolódik előttünk a történet. Ráadásul, 2 idősík váltja egymást, mégis világos és követhető maradt a cselekmény.
Számítottam rá, hogy lassú folyású történet lesz és így is van. Az írónő hű maradt az 1910-es és 1940-es évek életstílusához. Úgy a könyv 70-80 %-a körül egy kissé kezdtem türelmetlen lenni, számomra már túl lassúvá vált, de a vége kárpótolt ezekért az oldalakért is.
A szereplők változatos dolgokon mentek keresztül, néha igen fájdalmas események érték őket. Ebből kifolyólag, sokat változtak és meg kellett küzdeniük a boldogságukért.
Fájdalmas, de ugyanakkor szép történet volt. Megfelelő hangulatban tökéletes választás.

>!
Cor Leonis, Budapest, 2014
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638973269 · Fordította: Bozai Ágota
Csoszi>!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

Már régóta várólistás volt a könyv, és nagyon örülök, hogy végre lehetőségem adódott elolvasni. Az eleje nekem kicsit unalmas volt, érdektelen, és nem gondoltam volna, hogy a végére ennyire tetszeni fog. Ami különlegessé teszi a könyvet az a műfaja. A főszereplők életét, érzéseit, gondolatait az egymásnak írott leveleikből ismerhetjük meg. Kicsit olyan volt, mintha levéltitkot sértettem volna, de ennek ellenére nagyon vártam Elspeth és David újabb és újabb levelét. A befejezés egyszerűen szívszorító, és gyönyörű.

>!
Cor Leonis, Budapest, 2014
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638973269 · Fordította: Bozai Ágota
1 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

„…négy és fél éve, attól a naptól fogva, amikor egy merész amerikaitól levelet hozott a postás, már nem vagyok magányos.”

Elkezdtem és nem tudtam letenni. És még mindig pityergek…
Ez egy csodaszép és végtelenül megható történet. Azt hiszem, keveseknek adatik meg az a mély és önzetlen szerelem, szeretet, amit Elspeth és David átélhetett.
Legbecsebb, legféltettebb könyveim között fogom tartani történetüket. Örök szerelem lett!

6 hozzászólás
szadrienn P>!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

Levelezni márpedig muszáj! Hiszen olyan jó boldog izgalommal várni a választ. És ha megvan a közös hullámhossz, a válaszban ott lesz a meghittség, a simogatás, a nevetés, ami messzire űzi a magány nyavalyáját. Két ember elzárt, titkos világa ez, és kicsit zavarba is jöttem, amikor Elspeth és David egymáshoz írt soraiba illetéktelenül beletekintettem. Közöttük az óceán, ami elválasztja Amerikát a vad, misztikus skót szigettől, és egy férj, aki éppoly megkerülhetetlen. Sőt, még két világháború is beárnyékolja a női szereplők egymást követő generációinak sorsát.
Amit nagyon szerettem, az a kezdeti levelek ismerkedő, csipkelődő, kedves humorral átitatott hangulata, és persze a szélfútta Skócia, apró, tündéri lényeket idéző balzsamos éjszakákkal, és a mindent beborító birkanyájjal.
Aztán főhőseink egymásra találtak, és a több tengernyi túlcsorduló érzelem állandó jelenléte kicsit csökkentette a lelkesedésemet, és feszegette a határaimat. Ez nem az én világom, határozottan nem, de azért a végére érve… csak elérzékenyültem.
A romantikus irodalom kedvelői nagyon fogják szeretni ezt a könyvet, a levélregény műfajára áhítozó, az elsöprő szerelmi történeteknek viszont makacsul ellenálló olvasótábor ízléséhez azonban inkább a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság fog közelebb állni.

Klodette>!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

Gondolom nem árulok el nagy titkot, amikor leírom, hogy egy kivételes történetről van szó.
Magával ragadott, már a legelső levél alkalmával és nem is eresztett, egészen az utolsó oldalakig.
Miközben olvastam, az volt az érzésem, hogy meghasad a szívem. Teljesen együtt éreztem a szereplőkkel.
Egy csodálatos és megismételhetetlen románcnak lehettem a tanúja, hiszen Elspeth és David kettőse – habár kicsit megosztónak bizonyultak – mégis arra engedett következtetni, hogy mégis létezik az igazi, örökké tartó szerelem.
Ők ketten, a világon mindennél jobban szerették egymást, a végsőkig kitartottak, támogatták a másikat jóban-rosszban, nem mellesleg pedig, önzetlenek voltak és végtelenül bátrak.
Margaretet is nagyon megkedveltem, mert ő sem szenvedett hiányt bátorságban, továbbá nem ítélte el az anyját, megértette és próbált neki segíteni. Ez manapság nem mindenkiről mondható el.
Akárcsak a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság esetén, úgy itt is rabul ejtett a levelezés hangulata, a várakozás izgalma, az érzés, hogy bármikor hírt kaphatunk a szeretett kedvesről.
Mindenképpen fogok még olvasni ilyen témájú könyveket, mert rájöttem, hogy a levélregények pont attól jók, azért tetszenek, mert nincs bennük semmiféle felesleges leírás, szócséplés, oldalkitöltés.
Az ilyen típusú történetek a lényegre szorítkoznak, nem fecsérlik az olvasó drága idejét, mégis, itt-ott tartalmasabbak, mint bármely 400+ oldalas mű, amikhez mostanában szerencsém volt.
Bátor szívvel ajánlom azoknak, akik esetleg még csak most ismerkednek a levélregényekkel, azoknak meg már-már kötelező darab, akik hozzám hasonlóan szerették Mary Ann Shaffer és Annie Barrows közös történetét. :)

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2018/09/konyvkritik…

Orsi_olvas>!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

Ez egy fantasztikus könyv!
Korábban már olvastam levélregényeket, de ez mind közül kiemelkedik. Két idősíkban játszódik a történet, és főként Skócia zord tájain járunk, de eljutunk Londonba, Párizsba, Amerikába, megérint minket a háború szele, nem is egyszer. Bár az anya-lánya kapcsolatot is érinti a regény, alapvetően ez egy évtizedeken átívelő szerelmi történet.
Különösen kedves lett számomra, mert sok szép saját emléket idéztem fel közben. Talán van bennem valami múlt századi (vagy inkább múlt ezredi?) de meglehetősen sokat leveleztem, igaz már elektronikus úton. A férjemmel megismerkedésünkkor sokáig magázódtunk, és rengeteget írtunk egymásnak: „Kedves István…! – Kedves Orsi…! Így nagyon meghatódtam "Sue” és David levelezését olvasva.
Mostanában különösen érzelmes időszakomat élem spoiler, és a könyv utolsó 20 oldalát olvasva végig folytak a könnyeim. Gyönyörű befejezése volt egy gyönyörű történetnek. Örülök, hogy elolvastam, jó szívvel ajánlom mindenkinek!

7 hozzászólás
WindStorm>!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

(…) Meg kellett volna tanítanom neked, hogy egy levél nem mindig csak egy levél. A papírra írt szavak átitathatják a lelket.

Első levélregény olvasásom. És elsőnek bizony tökéletes!
Az írónő két idősíkban, két történetet mesél el nekünk, ami a végén eggyé válik. Nem is akárhogy.
Az egyik szemszög, a híres írónő, Elspeth története, ami az 1910-es, a másik szemszög pedig Margaret-é, a lányáé 1940-es évekbe repít vissza minket.
Mindkettő kor tele van reménnyel, félelemmel, aggodalommal és csupa vággyal. Mély érzésekkel, s igaz szerelemmel. De vajon a háború alatt kitart ez a tiszta szerelem? Vagy megtörik a nehéz súly és kiláthatatlanság alatt?
Igen, Jessica úgy formálja a történéseket, hogy elbizonytalanodj fél úton, viszont az utolsó pár oldalon összeszedheted a darabkákat, s kész is lesz a boldogság felirattal ellátott kirakó.
A levelek olvasása közben rengeteg érzelem futott át bennem, együtt izgultam az első találozásnál, majd szomorú voltam a búcsú ideje alatt, illetve jó pár könnycseppet elmorzsoltam szeretett hőseinkért.
Csodálatos és megindító regény, főleg a múlhatatlan szerelemről, élni akarásról és hosszú várakozásról.
Gyönyörű! ♥

Az emlékek teljesen helyénvalók, kapaszkodhatunk beléjük, de az új emlékek segítenek abban, hogy továbblépjünk.

>!
Cor Leonis, Budapest, 2014
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638973269 · Fordította: Bozai Ágota
7 hozzászólás
B_Tünde P>!
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

Nem okozott nagy meglepetést a könyv, nagyjából erre számítottam: egy kedves, romantikus történetet, a háttérben pedig, mivel két idősíkon futnak az események, a két világháború. Az, hogy a két világháború ad keretet a történetnek, szinte előre borítékolta azt, hogy nem maradunk tragikus esemény nélkül, ez elég kiszámítható volt, nem úgy mint az utolsó csavar, amire viszont egyáltalán nem számítottam. Nem magával a meglepetéssel volt a gond, hanem azzal, hogy maga az esemény nem illeszkedik a háborús környezetbe, és így, ebben a formában elképzelhetetlen. Szóval nem az volt a gond hogy meglepett, hanem az, hogy nagyon mesterkéltnek tűnt, szerintem szerencsésebb lett volna a kevesebb néha több elvet követni, és ezt a részt egyszerűen kihagyni. spoiler Ami viszont kiderül regényből, az az, hogy levelezni jó. Levelet írni és levelet kapni is, még akkor is ha hetekig utazik egy levél, és bizonytalan a célba érkezés. De háború van, és csak egy saját kézzel írott levél hitetheti el a címzettel, hogy a feladó él, és a körülményekhez képest jól van.
Ebben a kategóriában a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság nekem sokkal jobban tetszett.


Népszerű idézetek

Sippancs P>!

(…) Meg kellett volna tanítanom neked, hogy egy levél nem mindig csak egy levél. A papírra írt szavak átitathatják a lelket.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elspeth Dunn
8 hozzászólás
Tara_ I>!

Az anyáknak nem illik arra vágyni, hogy egy kis időt a gyerekeik nélkül tölthessenek. Elvárják tőlük, hogy teljesen önzetlenek legyenek. Egy jó anya soha nem eheti meg az utolsó szelet süteményt.

45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: anyaság · Elspeth Dunn · önzetlenség
4 hozzászólás
K_A_Hikari>!

Az emlékek teljesen helyénvalók, kapaszkodhatunk beléjük, de az új emlékek segítenek abban, hogy továbblépjünk.

109. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlék · Paul
Klári_Filutás>!

De ha az ember becsuk egy ajtót, nem marad más, mint kinyitni egy másikat.

167. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elspeth Dunn
Klári_Filutás>!

Gondolkodni jó. Ez különbözteti meg az embert a csótánytól.

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elspeth Dunn
K_A_Hikari>!

Nem hihetsz el semmit, amit háborús időkben ígérnek. Az érzelmek ilyenkor olyan reppenők, olyan múlandók, mint a csendes éjszaka.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elspeth Dunn · háború
theodora>!

Az én szigetem Skócia északnyugati partjai mentén van. Vad, pogány, nagyon zöld; olyan gyönyörű, hogy nem tudnám elképzelni az életet máshol.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elspeth Dunn · Skócia
szadrienn P>!

Az éjszaka olyan dús volt, olyan friss, olyan balzsamos, olyan skót, amitől az ember megérti, miért van az, hogy bizonyos népek még mindig hisznek a szellemekben és az apró, tündéri lényekben.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elspeth Dunn
szadrienn P>!

Nem igazán tudtam mit mondani. A szavaink is olyan… furcsák voltak. Olyan banálisak. Bevallom, alig vártam, hogy visszaülhessek a levélpapír mellé, és elmondjam, hogyan érzek.

99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elspeth Dunn
1 hozzászólás
Sippancs P>!

Komolyan azt hiszed, hogy bármit bizonyítanod kell előttem? Azt hiszed, tenned kell még valamit, hogy folyamatosan velem lehess? Csak ennyit kérek. Hogy legyél nekem.

88. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elspeth Dunn

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Amy Harmon: Homokból és hamuból
María Dueñas: Öltések közt az idő
Diana Gabaldon: Szitakötő borostyánban
Jojo Moyes: Akit elhagytál
Eoin Dempsey: Fehér rózsa
Kate Quinn: Alice hálózata
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Kristin Hannah: Fülemüle
Gárdos Péter: Hajnali láz