Cukormázas ​gyilkosság (Donut Shop krimik 1.) 75 csillagozás

Jessica Beck: Cukormázas gyilkosság

Isten ​hozott a Fánkpalotában!

– ahol forró a kávé, friss a fánk, és nem feltétlenül a rendőrség oldja meg a gyilkossági ügyeket…

SUZANNE HART, a Fánkpalota nevű kávézó tulajdonosa és cukrásza az észak-karolinai April Springsben él. Miután elvált Maxtől, egy javarészt munkanélküli színésztől – akit csak úgy hív, a „Nagy Megtestesítő” –, Suzanne úgy dönt, élete nagy szenvedélyének, a fánksütésnek szenteli minden idejét, ezért aztán készpénzzé teszi a válás után neki járó részt, és hőn szeretett szülővárosának szívében megnyitja üzletét.

Ám amikor, mint valami zsák liszt, egy holttest landol a küszöbén, Suzanne kicsi, de otthonos kávézója egy csapásra a nyomozás színterévé válik. Ettől kezdve a városka minden lakója folyton fánkot akar, meg persze szaftos részleteket – és egy idő után szinte mindenki gyanússá is válik. Suzanne – aki számára a szimatolás éppoly ellenállhatatlan, mint a fánkok – hamarosan mindenki alibijében talál valami kis… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633832066 · Fordította: Kallai Nóra

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

krlany IP>!
Jessica Beck: Cukormázas gyilkosság

Két Agatha Christie után olvastam. Mondanom sem kell, hogy egy napon sem említhetők. Messze alatta maradt stílusban, kifejezés módban, történetvezetésben, karakterábrázolásban, és úgy mindenben. Ráadásul főszereplőnőnk, aki nyomozósdit játszik, Miss Marple-höz képest kifejezetten ostoba (nemcsak hozzá képest), és olyan mondva csinált indokai, magyarázkodásai vannak úgy mindenhez, hogy úgy tűnt előbb saját magát győzi meg az ostobaságaival, aztán már ha majd belelovalta magát, akkor jöhetnek az olvasók. pl. már az is ilyen, hogy egyáltalán miért kezd el nyomozni… idegesítő, hogy folyton bizonygatja, mit miért csinál, az indokai meg nagy blődségek. A kérdezősködése olyan, mint az elefánt a porcelánboltban: trampli. Sehol semmi finomság, ravaszság, rafinéria, mint ahogy azt nagy elődjétől, a kötögetős öreghölgytől megszokhattuk.
Az írónő nem lesz a kedvencem, sőt… még egy unatkozó háziasszony ragadott tollat, minden tehetség nélkül… a szórakoztató irodalom alja. Kriminek gyenge, szerelmi történetnek halovány.
A fánkrecepteket tudom egyedül díjazni a könyvben, az egyiket még tán ki is próbálom. Bejön ez a sütőtökös fahéjas-gyömbéres-szerecsendiós változat.

3 hozzászólás
pannik P>!
Jessica Beck: Cukormázas gyilkosság

Vízparti olvasásnak megfelelt. Nem egy Agatha Christie.
Ami tetszett:
– fánkkészítés rejtelmei
– receptek
– nem tudtam rájönni ki a gyilkos

Ami nem annyira tetszett:
– gyengécske a sztori
– helyenként ostobaságokat ír, amik nem hihetőek
– egymásnak ellentmondó apróságok vannak benne
– némelyik párbeszédben főhősünk olyan következtetéseket von le, melyek a párbeszédből egyáltalán nem következnek

tündérrózsa>!
Jessica Beck: Cukormázas gyilkosság

Szeretek kellemesen csalódni, és itt pont ez történt. A könyv százaléka és értékelései alapján fel voltam készülve a legrosszabbra. Emiatt jól el is húztam az olvasását, már három éve, hogy kölcsönbe kértem (családtagtól). Most viszont hirtelen ötlettől vezérelve és mindenre elszántan előkaptam, hogy márpedig én ezt most elolvasom. Szerintem pont most jött el az ideje. Nem mondom, hogy életem legjobb könyve, de egész jól elvoltam vele. Kriminek valóban elég lagymatag, és Suzanne sem volt túlzottan szimpatikus, de a fánksütés és az, hogy nem jöttem rá, ki a gyilkos, javított a helyzeten. A nyomozás a rendőrség részéről konkrétan nulla, mintha nem is csinálnának semmit. Suzanne bezzeg annál inkább (természetesen). Kotnyeles, önfejű és néha olyan logikátlanságokat csinált, hogy égnek állt a hajam tőle. Mégis ez a kisváros-kis fánkos-kis családias közeg hangulat elvarázsolt annyira, hogy végig fenntartsa az érdeklődésemet. Tulajdonképpen ez vitte el a hátán a könyvet, na meg Grace nyomozása. Az jópofa volt.

2 hozzászólás
nagara>!
Jessica Beck: Cukormázas gyilkosság

Hát, ez annyira nem volt jó, de simán meg lehet vele bírkózni… mégsem erre számítottam, mert elég sokat ront az olvasásélményen néhol a megfogalmazás, a körítés. Lassan csordogálnak az események, a nyomozás is komótos, és nem is olyan szórakoztatóan van tálalva… Emellett számomra túl sok szó esik a fánkokról. Suzanne jópofa, de nem válik kedvenc szereplővé, volt férje (Max) kiakasztó, Jack az új udvarló szimpatikusabb, de neki is van „hibája” nálam, kicsit érzékeny… Lehet, hogy koppincsolva van a Hannah Swensen-es sorozatról, nem tudom, de azt meg sem közelíti a szórakoztatásban. (Igaz, azokat sem mostanában olvastam, s ma már lehet más lenne a véleményem,majd kiderítem.) Mindenesetre majd valamikor kiveszem a könyvtárból a folytatását is.

lin_da>!
Jessica Beck: Cukormázas gyilkosság

( Nagyon örülök, hogy a könyv végére értem, ugyanis mióta olvasom azóta csak fánkokról álmodozom. Ami a legszebb, hogy nem is igazán szeretem a fánkot….. Minden esetre ma vettem 3 darabot…..)
Egyébként nagyon aranyos kis könyvecske ez, a fánksütő kisiparos Suzanne nagyon szimpatikus, a mellékszereplők is mind jó fejek, igazából számomra ez a jó sorozat receptje. A krimi szál nagyon gyenge, valóban „cukormázas”, inkább az emberi kapcsolatokra helyezte az írónő a hangsúlyt, ami szintén jó pont, mert, ha krimit szeretnék olvasni, akkor Agatha Christie-t veszek le a polcról.

8 hozzászólás
Sz_Léda_22>!
Jessica Beck: Cukormázas gyilkosság

Nem én találom meg a krimiket, ők találnak meg engem. Másnak kerestem egy jó krimit a könyvtárba, miközben a fánkos borítótól kedvet kaptam egy kis izgalomra a sok nyári “limonádé” mellé. Volt ebben minden, gyilkosság, nyomozás, romantika, humor, de legfőképp korgó gyomor, mert ha a sütőtökös fánkot nem is a többit mind egy szuszra meg tudtam volna enni. Mivel sorozat, tuti neki futok a következőnek is ha egy kis laza nem megerőltető olvasmányra vágyom….abban reméljük kiderül sikere volt e a tortadarás fànknak.

Marcsi P>!
Jessica Beck: Cukormázas gyilkosság

Van ugye az Obszidián és a Storm ami Nekem majdnem ugyanaz, de mindkettő működik és imádom őket.
Aztán van Hannah Swensen és Suzanne Hart…. Na ez meg a plágium!
Cukiban történt gyilkosságok, amiket nem a rendőrség nyomoz ki, hanem a tulaj?! Komolyan?! Senkinek nem szúrt ez szemet az eredeti kiadónál?A kisváros, a nyomozó, a segédje, minden ugyanaz…

Alapvetően nem rossz ez a könyv, ezért is a 3 csillag, de végig puffogtam a másolás miatt! Ez szörnyen elveszi az olvasási élményt!

13 hozzászólás
esztokam P>!
Jessica Beck: Cukormázas gyilkosság

Még az elején tisztáznám, hogy nagyon szeretem a könnyed krimiket. Nagyon. Ha jól írták meg őket. De ez nem felel meg semmilyen kritériumnak.
A karakterek, főleg Suzanne kifejezetten irritáló. Egy ostoba liba, aki azt hiszi mindenkinél jobban ért mindenhez, sértődékeny, meggondolatlan és borzasztó következetlen is. Egyik másik jelenetnél, mikor épp a másik súlyával és nem a mondanivalójával volt elfoglalva, fel is merült bennem, hogy ilyet egy nő azért mégsem írhat, mert sokkal kevesebbet foglalkozunk egymás súlyával, mint azt a férfiak hiszik. És milyen jól éreztem, egy Tim Myers nevű pasas valószínűleg kevesebbet tud a nőkről, mint azt gondolná.
Nem is tudom, az egész ezen kívül is olyan hamis volt. Abszolút nem élveztem. Felesleges ismétlések, következetlenségek és túl sok fánksütés volt benne, értem én, hogy egy fánkozót vezet ez az istenverte Suzanne, de nem akarom minden reggel alkalmával végigolvasni a sütés menetét. Csak úgy mondom…
De a legfontosabb kérdés, mennyi máz lesz 17 (!!!) kiló porcukorból?

Kasztana>!
Jessica Beck: Cukormázas gyilkosság

Nemrég futottam bele, ebbe a könyvbe, de nem sok jót tudok mondani róla. Lehet, hogy jelent valamit, hogy csak két rész jelent meg belőle és az is régen. Már az elején, nagyon ismerős volt az alap felállás szingli nő, anya, bolt stb., míg rájöttem, hogy Joanne Fluke sütis krimijének nagyon halovány és gyenge utánzata. Egyébként azt a sorozatot is azért hagytam abba, mert az is kezdett sablonos lenni. Ennél a könyvnél nem a hulla hegyeket hiányoltam, hanem a történetben nem volt semmi pörgőség, fordulat. Lassan csordogált az információ, idegesítő volt a sok nyavalygás a korán kelésről, a bolttal kapcsolatos ügyekből és kevés helyett kapott maga a bűntény felderítése.


Népszerű idézetek

Treszka>!

– Nem is tudom, miért akarja mindenki kitalálni, ki a tettes, mielőtt véget ér a könyv – szólalt meg Elizabeth.
– Én a krimiket a jellemek és a helyszínek kedvéért olvasom. A rejtély számomra csak olyan bónuszféle.

100. oldal

nagara>!

– Hát, van őszibarackos pite, de azt holnap is megehetjük, ha gondolod. Eláll.

140. oldal

nagara>!

Itt ugyanis nem gobelinek lógtak a falon, hanem üveges dobozok. A dobozokban pedig annyiféle halott molylepke volt összegyűjtve, hogy én annyit még életemben nem láttam. Minden egyes faj gondosan fel volt cimkézve, ezenkívül pedig volt ott néhány asztal is, amely szintén tele volt dobozzal. Eddig nem voltam nagyon oda a molylepkékért, de most bizony megesett rajtuk a szívem, hogy láttam ezt a kínzókamrát, amelyben sorra halálukat lelték.

131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: moly
Treszka>!

– Mit is mondhatnék… Én megpróbálok jobb ember lenni, de egyelőre még nem jutottam el odáig.
– Nem hinném, hogy bármelyikünk eljutott volna – feleltem. – Néha viszont már az is számít, hogy megpróbáljuk.

104. oldal

Treszka>!

(…) olyan negédesen mosolygott, hogy a cukor is elszégyellte volna magát mellette.

150. oldal

nagara>!

– Ha fánkért jöttek, jó helyen járnak. Van kávém is.
– Ó, nem erről van szó. Úgy értem, persze a fánkot és a kávét is értékeljük, de igazából egy csendes kis helyre lenne szükségünk, ahol könyvklubot tarthatunk, és remélem, megengedi, hogy az első ilyen alkalmat itt tartsuk.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fánk
nagara>!

– Az Observertől jöttünk – mondtam –, és szeretnénk egy készülő cikkben magáról is írni valamit.
– A molylepke-gyűjteményemről van szó? Már százszor írtam mindegyik szerkesztőnek, de elképesztő, mennyire érdektelenek.
– Ó, igen, azért jöttünk.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: moly
nagara>!

A puding -azaz a fánk – próbája az evés, ezért amikor kikevertem az újonnan kreált sütőtökös tésztát, néhány fánkkarikát gyorsan bedobtam a tűzforró olajba, megforgattam két jókora, vastag fapálcikával, amely legonkább szteroiddal telenyomott kínai evőpálcikára hasonlít, és amikor aranybarnára sült mindegyik, kivettem őket a forró fürdőből. Ezután kitettem a kész fánkokat a rácsra, és az aznap reggel frissen készített cukros mázzal leöntöttem őket.

17. oldal

nagara>!

Nekem elhihetik, hogy általában véve nagyon is normális életet élek.

(első mondat)

Treszka>!

Ez volt az egyik olyan dolog, amit nagyon szerettem a Fánkpalotában. Nem csupán szimpla kávézó volt, ahol isteni fánkokat lehetett enni. Hanem a maga módján biztonságos kikötő is, ahová az élet viharos tengeréről be lehetett hajózni.

189. oldal


A sorozat következő kötete

Donut Shop krimik sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nina Killham: A hús bűnei
Joanne Fluke: Meggyes túrótorta és gyilkosság
Rita Falk: Télikrumpligombóc
Dick Francis – Felix Francis: Veszélyes futam
Janet Evanovich: A szingli fejvadász 2.
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Darynda Jones: Második sírhant
Ilona Andrews: Magic Bites – Pusztító mágia