Manmon 18 csillagozás

Az álmokon túl
Jesse Andrews: Manmon Jesse Andrews: Manmon

Egy ​– a miénkhez ugyancsak hasonló – alternatív világban az emberek magassága egyenesen arányos vagyonuk nagyságával. A legeslegszegényebbek akkorák, mint egy patkány, a milliárdosok magassága a felhőkarcolókéval vetekszik.

Warner, és nővére Prayer nincstelen nyomorban élnek, tehát egészen aprók. Ez a méret nemcsak megalázó, hanem sok veszélyt is rejteget magában: a testvéreknek éjjel-nappal olyan halálos veszedelmekkel kell szembenézniük, amelyeket a gazdagok elképzelni sem tudnak, kezdve attól, hogy egy macska bármikor szétmarcangolhatja őket, egészen odáig, hogy valaki eltapossa az otthonukat. Számukra nem készítenek megfelelően apró kocsikat, vagy telefonokat. Nem lenne értelme, hiszen aki ennyire apró, annak nincs vásárlóereje, sőt iskolákat és kórházakat sem építenek nekik, mert a szakképzett, fizetett orvosok, tanárok be sem férnének az apró épületekbe. Warner és Prayer tudják, hogy egyetlen reményük, ha valahogy felnagyíttatják magukat. De vajon hogyan maradhat két… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2019
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634990307 · Fordította: Abrudán Katalin
>!
Maxim, Szeged, 2019
416 oldal · ISBN: 9789634991878

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Hue · Prayer · Usher · Warner


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Jesse Andrews: Manmon

Jesse Andrews: Manmon Az álmokon túl

Ez a regény nem fog mindenkinek tetszeni.
Káromkodnak benne, tele van negatív fordulattal, nem szimpatikus a főszereplő karakter, ráadásul többször is rossz döntéseket hoz, de… DE! Azt kell, hogy mondjam, annyira egyedi és kreatív az egész világ, amiben a történet játszódik, és annyira beteg megoldásai vannak az írónak a különféle méretbeli problémák megoldására, hogy nekem bejött!

Úgy gondolom, hogy bár nem lett a kedvenc történetem, valami nagyon érdekeset olvastam, ami mindenképpen élményszámba ment nálam. Tetszenek az író eredeti gondolatai, ahogy az is, hogy szinte éreztem a főszereplő dühét, haragját, tehetetlenségét, tombolását olvasás közben! Az a világ, amiben a regény játszódik annyira elképesztően jól felépített, illetve annyira rémesen ijesztő és elborzasztó, hogy ha felbukkanna előttem egy ajtó, amin belépve beléphetnék valamelyik olvasmányom valóságába, akkor imádkoznék, hogy ne Warnerék mellett landoljak. (Még akkor se, ha elképesztő módon képesek álmodni.)

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/04/jesse-and…

ap358 P>!
Jesse Andrews: Manmon

Jesse Andrews: Manmon Az álmokon túl

Manmon=pénz, vagyon, fizetőeszköz.
Az iskolában akárcsak irodalomból, úgy közgazdaságtanból is voltak ajánlott és kötelező olvasmányok, vagyis pontosabban olyan regények, amelyeknek rejtve, vagy nyíltan, de volt gazdasági, politikai, vagy bármilyen kereskedelemre vonatkozó célzata, tanító jellege.
Ezt a könyvet szívesen láttam volna azon a listán.
Nem egy könnyű olvasmány, nem a szórakoztatás és a kikapcsolás az elsődleges célja, így csak annak ajánlott, aki képes elmélyedni benne, és nyitott a társadalomkritikára. Ezen felül elég egyszerű nyelven vázolja a politikai döntéseket, a társadalmi szintek jelentőségét és a gazdaság csúf igazságát a nélkülözhetetlen szegénységről és gazdagságról.
A főszereplő, Warner aprószegény karakter, ő képviseli az átlagembert, aki a mindennapi küzdelmekkel és az életbenmaradással van elfoglalva, így naiv elképzelései vannak a gazdaság működéséről. Kezdetben csak a saját, az anyja, a testvére és a legjobb barátja sorsával törődik, küzd, és szembesül a szegénység okozta hátrányokkal, előítéletekkel mind az élet, a jog és a szociális háló terén.
Miután támogatóra talál lehetősége lesz tanulni és nagyban gondolkodni. Eszményi ideákat őrizget, egy tökéletes világot őrizget magában, és politikus pártfogója „fejtágításai” során szembesül a társadalom alapvető működésével.
A könyvben az aprószegények és a gazdagok élete néhol humorosan, igen frappánsan van ábrázolva, de sok mögött (vagy mind? ki tudja, mennyire elborult az író elméje) ott rejlik az átvitt értelem. Lsd: szegényként nehezebb, hosszabb az utazás, bonyolultabb bármilyen intézménybe bejutni, stb.
A könyv nem azt az álmot hivatott bemutatni, miként válik egy aprószegény fiú hatalmassá, társadalmilag fontossá, hanem marad a realitás talaján: álnokság, árulás, csalás, hazugságok.
Az egy csillag levonás a stílusért jár. Számomra itt-ott nehezítette az olvasást az írásmód, a folytonos egybeírások. Ezt szokni kell, ráadásul nyomasztott, mintha az aprószegényeknek még a szóközökkel is spórolniuk kellene.

_Nikki>!
Jesse Andrews: Manmon

Jesse Andrews: Manmon Az álmokon túl

„Anélkül, hogy még több szót ejtenék magáról a cselekményről, el kell, hogy mondjam, a Manmon egy zseniális társadalomkritika a világról, amelyben élünk. Görbe tükröt állít elénk, hogy véletlenül se felejtsük el gyarlóságainkat. A manmon (amely igazából egyfajta fizetőeszköz) által vásárolt nagyság csak egy extra kifejezése annak, amit a vagyonbeli különbségek okoznak a való világban. Nyilván ez adja meg az egész könyv pikantériáját, hiszen nem csak átvitt értelemben taposhatnak el a történetben a náladnál sokkal gazdagabbak. Az alapvetés viszont ugyanaz: amennyiben szegény vagy, akkor sokkal nehezebb kitörnöd a helyzetedből, hiszen alapból kisebb az esélyed akár normális oktatásra vagy a megfelelő orvosi ellátásra. A szegények (és aprók) hangját a nagyon nem hallják (vagy nem akarják…), így csak önmagukra számíthatnak és emberfeletti erővel kell megküzdeniük a mindennapokban. Természetesen a politika is megjelenik, hiszen nem minden óriás önző… Warner a történet során pártfogót kap, akinek a személye többször is mosolyra fakasztott, pontosabban az, ahogyan az ellenfelei mindenféle légből kapott és abszurd ötletekkel próbálják ellehetetleníteni a politikai pályáján. A visszavágás természetesen nem marad el… :)”

A teljes értékelés a blogon: https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2019/04/jesse…

FrNo90>!
Jesse Andrews: Manmon

Jesse Andrews: Manmon Az álmokon túl

Elég sokat halogattam a könyv elolvasását – az elején kell némi idő, míg ráhangolódik az olvasó – és nagyságrendekkel felülmúlta a várakozásaimat. A könyv egy metszően éles társadalomkritika jelen világunkról, ahol sok minden szürreális, mégis annyira ismerősek. Olyan, mintha a kapitalista modell jelenségei az átvitt értelmük helyett a szó szoros értelmében elevenednének meg. A könyv egyértelműen egy tragikomikus elemekkel operáló disztópia, amelynek sötét humorához, szarkasztikus hangvételéhez és groteszk látványvilágához a regény megfogalmazásmódja is hozzátesz, e tekintetben sokszor a Gépnarancs illetve Vonnegut egyes művei jutottak eszembe párhuzamként. A szerző alaposan felépítette ezt a rémisztő és lehangoló univerzumot, amely így megáll a lábán.

Igazi rétegkönyv, amely bizonyos, hogy mindenkinek (sőt, talán a legtöbbeknek) nem fog tetszeni, ám mégis, sokkal több van benne, mint elsőre látszik. Eddig könyvek terén az év pozitív meglepetése számomra.

>!
Maxim, Szeged, 2019
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634990307 · Fordította: Abrudán Katalin
BBetti86 >!
Jesse Andrews: Manmon

Jesse Andrews: Manmon Az álmokon túl

Nem tudom eldönteni, hogy az ötlet zseniális vagy borzalmas. Egy olyan világot mutat be a szerző, ahol a vagyoni helyzettől függ, ki milyen méretben kell, hogy éljen. A legszegényebbek annyira kicsik, mint az átlagos patkányok. A leggazdagabbak 30-40 méter magasak. Hogy tudna létezni egy ilyen társadalom, egyáltalán fizikailag?
A történet egy testvérpáré, akik nagyon szegénynek születnek. Az apjuk úgy hal meg, hogy egy gyerek rálép a tejesüvegből készült házukra. Az anyjukat egy macska nyomorítja meg. Ők fel akarnak emelkedni, és erre vannak terveik. Ezek között aztán lesz az érdekházasságtól kezdve a bűnözésig minden.
Olyan ötletek vannak a könyvbe, hogy komolyan fogtam a fejem. Van tippetek, hogy normál vagy annál nagyobb emberek hogyan zaklatják szexuálisan a patkány méretű lányukat? Most gazdagodtam erről olyan képpel a fejembe, ami nagyon nem hiányzott a lelki békémnek.
Ok, értem, hogy ez egy társadalmi példázat, de brutális. Ha kisember vagy, esélyed sincs. Légy nagy, és csinálhatsz, amit akarsz. Az egész egy gyűjtemény arról, hogy a nagyok hogyan teszik tönkre a kicsiket, és az állam még támogatja is ezt.
A regény egy más síkja az Álomban játszódik. Itt szinte fizikai tér az álom, amit az álmodó tudatosan képes alakítani, és álmában mindenki egy közös térben van. A testvárpárból a fiú, Warner kivételes erős képességgel képes alakítani az álmokat. Ez eleinte csak egy jópofa kitérő a lehangoló valóságból, de aztán ennek a térnek is egyre nagyobb szerepe lesz. Az még le is nyűgözött, ahogy ugyanaz a tér, szándéktól függetlenül egyszerre tud menny és pokol is lenni.
Az biztos, hogy rengeteg ötlet van ebben a kötetben, és a mondandója is releváns. De annyira gyomorforgatóan lehangoló… Abba meg nagyon nem akarok belegondolni, mindez hogyan allegóriája napjaink világának.
A szereplők közül Warner, akivel tudtam szimpatizálni. A törekvései, majd a jogos dühe, át tudtam érezni. A többiek már kevésbé fogtak meg, de ők töredéknyire vannak ábrázolva a fiúhoz képest. Prayer és az anyjuk karaktere különösképpen nem tetszett, de ez is inkább a világuk hibája, amiben az nem tetszett, ahogy elfogadják azt. Ahogy pl. az anyja a hitbe menekül. Szerintem nem jobb attól, hogy abba reménykedik, a halál után jobb lesz.
Felkavaró, nem egy boldog regény ez.

andi75>!
Jesse Andrews: Manmon

Jesse Andrews: Manmon Az álmokon túl

Egy dolgot nem szerettem a könyvben: a helyes(nem)írást. Értem, mint eszközt, de számomra nagyon zavaró volt. De maga a történet zseniális. Zseniálisan szörnyű és egyedi. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag csak a valóságot írja le (talán eltúlozva, de még az se biztos, hogy olyan nagyon eltúlozva). Éppen csak a társadalmi különbségek itt fizikailag is megjelennek.

Anita_Takács>!
Jesse Andrews: Manmon

Jesse Andrews: Manmon Az álmokon túl

Nem volt ez rossz, sőt kifejezetten érdekes történet, annak ellenére, hogy nem egy könnyed olvasmány. Szürreális köntösbe bújtatva az arcul csapó kőkemény valóság. Elég komoly társadalmi problémákat feszeget. Engem megfogott, egy olvasást mindenképpen megért.

cinege P>!
Jesse Andrews: Manmon

Jesse Andrews: Manmon Az álmokon túl

Jobbat vártam. A történet kevésbé kötött le, a mögötte meghúzódó antikapitalista és politikai utalások viszont annál inkább. Ha ezek nincsenek, akkor félbehagytam volna, vagy ennél kevesebb pontot kap. Az író társadalomkritikája viszont zseniális. Jól szemlélteti az osztálykülönbségeket és az ebből fakadó esélyegyenlőtlenségeket, többek között az oktatás aspektusából. Észszerűen mutatja be a politika működését is, pl. ami a választásokat illeti (Nem kevés párhuzam lelhető fel a jelenlegi magyar politikai rendszerrel. Igazából majdnem az összessel.). Szintén nagyon tetszett, hogy a könyv végig rámutatott arra is, mennyire nem egyszerű kitörni a szegénységből (ahogyan azt sokan képzelik).


Népszerű idézetek

ap358 P>!

Tanulsz, készülsz, edzel és edzel, megteszel mindent, végül ott állsz a küszöbön. És akkor, abban a döntő pillanatban úgy döntesz, hogy nem léped át. Úgy döntesz, hogy elfordulsz.

307. oldal

Jesse Andrews: Manmon Az álmokon túl

Kapcsolódó szócikkek: Hue
ap358 P>!

Azt akarom mondani, hogy az rendben van, ha az ember nagyobb akar lenni, perszehogy mindenki erre vágyik, de ne feledd, hogy ez nem a világon az egyetlen fontos dolog, és az ember mindig megfizet érte, nemcsak az idejével és a manmonjával, hanem az emberi kapcsolataival, a-lapp elveivel, a személyiségével, önmagával meg ilyesmi.

231. oldal

Jesse Andrews: Manmon Az álmokon túl

Kapcsolódó szócikkek: Warner
ap358 P>!

Az aprószegény sors nemvalamijó.

(első mondat)

Jesse Andrews: Manmon Az álmokon túl

Kapcsolódó szócikkek: Warner
ap358 P>!

– A szerelem egyből hazugnak tűnik, ha hazug helyen van.

66. oldal

Jesse Andrews: Manmon Az álmokon túl

Kapcsolódó szócikkek: Usher
ap358 P>!

– A te elképzeléseidben minden az izomerőn meg a fegyvereken múlik, v-agy-is a gondolkodni lusta agyad így biztat: Engem ebből hagyj ki, dolgoztasd inkább az izmaidat, használj fegyvert! Ez az éppenhogy nagyonis lusta agy rettentő flúgos ötleteinek tévedhetetlen ismertetőjele.

13. oldal

Jesse Andrews: Manmon Az álmokon túl

Kapcsolódó szócikkek: Prayer
wzsuzsanna P>!

Tényleg annyira muszáj nekem élni, hogy azt sem bánom, ha rosszabb lesz tőlem a világ?

137. oldal

Jesse Andrews: Manmon Az álmokon túl

Solise>!

És azzal otthagytam az egész álmot, száradjon ki magától, szép lassan hervadjon el, és csak a csontváza maradjon, épp úgy, ahogy az igazán nagy álmokkal történik, amikor az álmodójuk maga mögött hagyja őket.

108. oldal

Jesse Andrews: Manmon Az álmokon túl

SLutra>!

Teremthet tangóharmónika-palotákat, bálnabuszokat, négykerék-meghajtású, hangyáktól csillogó hangyavonatokat, amelyek tekergő indautakon nyüzsögnek fel meg le.

17. oldal

Jesse Andrews: Manmon Az álmokon túl

Solise>!

Valahányszor megpróbáltam úgy álmodni, mint régen, nagyon nehéz volt, lehetetlen, mert én magam nem voltam már a régi.

176. oldal

Jesse Andrews: Manmon Az álmokon túl


Hasonló könyvek címkék alapján

Elisa J. Smith: Fák is susogják…
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Melissa Albert: Hazel Wood – Mogyoróliget
Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el…
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
Vivien Holloway: Végtelen horizont
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Victoria Schwab: Egy sötét duett
Tahereh Mafi: Ne félts
Lois Lowry: Az emlékek őre