Én, ​Earl és a csaj, aki meg fog halni 176 csillagozás

Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni

Egy ​kis barátságba még nem halt bele senki.
Greg Gaines, a különc kamasz mindent megtesz, hogy bármelyik iskolai társaságban elvegyüljön, vagyis láthatatlan maradjon. Egyetlen barátja van, Earl, akivel kultikus művészfilmekért rajonganak, és szabadidejükben nagy lelkesedéssel és minimális tehetséggel újraforgatják a kedvenceiket.
Egy nap az édesanyja ráveszi Greget, hogy élessze újra barátságát Rachellel.
Rachelnél leukémiát diagnosztizáltak, és Greg eleve hadilábon áll a lányokkal, de anyja utasításának kénytelen engedelmeskedni. Ráadásul, hogy felvidítsa Rachelt, Earllel kamerát ragad, és így nem csak a valaha készült legrosszabb film születik meg, hanem fordulópont jön el mindannyiuk életében.

Jesse Andrews Pittsburghben született, de sok helyen élt már San Sebastiántól Berlinen át Los Angelesig. Regényíró, zenész és forgatókönyvíró. A Harvardon végzett, később írt úti beszámolókat, dolgozott idegenvezetőként és egy német diákszálló recepciósaként. Az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
GABO, Budapest, 2015
ISBN: 9789634061571 · Fordította: Roboz Gábor
>!
GABO, Budapest, 2015
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634061137 · Fordította: Roboz Gábor

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Earl Jackson · Greg Gaines · Mr. McCarthy · Rachel Kushner · Victor Gaines


Kedvencelte 16

Most olvassa 7

Várólistára tette 124

Kívánságlistára tette 109

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni

Nagyon kíváncsi voltam a könyvre, mert a fülszöveget elolvasva úgy tűnt, hogy ez nem egy szokványos történetnek ígérkezik. És ilyen téren nem is csalódtam benne, sőt igazából semmilyen téren nem csalódtam benne. A könyvben egyáltalán nem jut központi szerep Rachelnek, a betegségének, egyszerűen csak van Rachel, akivel Gregnek felsőbb utasításra barátkoznia kell úgy, hogy korábban nem igazán volt közelebbi kapcsolatban vele. Épp, hogy csak köszöntek egymásnak. Nagyon egy furcsa helyzet volt ez szerintem, és ha Greg nem is tett meg mindent, azért próbálkozott.
Greg stílusa (vagyis hát, az íróé) teszett, nagyon sokat nevettem, és igen, ilyenkor elgondolkoztam, hogy én egy ilyen történeten nevetek, de véleményem szerint ez a könyv tényleg nem Rachelről és a leukémiáról szólt. Hanem inkább Gregről, a bizonytalan és egy kicsit zárkózott fiúról, a fura családjáról, a még furább Earl-ről, na meg az überfura filmjeikről és arról, hogy Greg megpróbálja Rachelt felvidítani több-kevesebb sikerrel.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.nl/2016/01//jesse-andrews-en-…

3 hozzászólás
AniTiger P>!
Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni

Úgy néz ki, hogy azon kevesek közé tartozom, akik bírták ezt a furcsa, morbid, beteg sztorit. Szerettem Greget a befuccsolt csajozós technikáival, a törpe néger barátjával és a rémes filmjeikkel együtt. (Bevallom, én a 67. oldalig azt hittem, hogy Earl lesz a normális barát… aztán a megszólalt. Milyen trágár paraszt! Elképesztő…)

Nagyon bírtam a zárójeles bekezdéseket, amikben vagy magát a könyvet fikázza, vagy simán önmagát (Greg). Általában nem bírom az ilyesmit, de eléggé bejött a könyv (beteg) humora. Greg meg egy szeretetre méltó, idióta srác, akit szívem szerint megöleltem volna, amiért olyan (h*lye), amilyen.

Szórakoztató és egyedi hangvételű sztori.

Kedvenc részek: Pho levesezés, Hugh Jackman poszterek, a bűnbánó jegesmedve, a fejezetcímek és GILBERT! Borzasztó, de Gilbertnél vinnyogtam röhögés helyett!

Bővebben + a filmről és a kedvenc mellékszereplőimről:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/02/en-earl-es…

>!
GABO, Budapest, 2015
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634061137 · Fordította: Roboz Gábor
tgorsy>!
Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni

Figyelj! Szóval az van, hogy ez egy állati vacak könyv. Izé, szóval, ez egy szar. halálosan idegesítő, nyegle, kamaszos hablatyolás, mint mikor a fiúk mutálnak és elbicsaklik a hangjuk, engem meg a frász kerülget, mert olyan, mintha valaki a körmével kaparná a táblát.
De ez a könyv is olyan. Itt van ez a Greg és Earllel együtt kaparják a táblát. Csak azért nem egy nap alatt olvastam el, mert van nekem családom, meg gyerekem , meg unokám és dolgom volt.
Hajnalban aztán elővettem és addig nem keltem fel, míg végére nem értem. Egyszer elővettem a műkönnyet, mert éreztem, hogy szúr a szemem, de aztán rájöttem, hogy tök felesleges,mert ömlik a sajátom. Mármint a saját könnyem.
Na, hogy rövidre fogjam. Ez egy idegesítő, tök szar, vacak könyv.
Te, aki utálsz olvasni, akár meg is próbálkozhatsz vele.
De szólok előre. Utálni fogod.

2 hozzászólás
Kozmikus_Tahó>!
Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni

BELSŐ
– EGY CSAJ SZOBÁJA, AKI EZT A KÖNYVET OLVASTA –

CSAJ
– félig nevetve és sírva szorongatja ezt a papíralapú csodát –

ANYUKA
– kopogtat, aggódva belép –
– MINDEN RENDBEN, KICSIM?

CSAJ
– szipogva –
– AMI NINCS RENDBEN, AZ VALÓJÁBAN A LEGNAGYOBB RENDBEN IS LEHET, ANYU

ANYUKA
– hümmögve –
– A VÁLTOZÁSRA ÉRTED EZT?

CSAJ
– IGEN, DE TULAJDONKÉPPEN AZ ÉLETEMRE IS

ANYUKA
– MIÉRT ÉRZEM ÚGY, HOGY MEGINT EGY JÓ KÖNYVET OLVASTÁL?

CSAJ
– ENNYIRE LÁTSZIK?

ANYUKA
– AKKOR SZOKTÁL ILYEN SZINTEN KIKÉSZÜLNI

~
Ez egy gyöngyszem ifjúsági regény.
Tele rengeteg művészeti és kulturális utalással.
Tele találó és igaz egysorosokkal.
Tele humorral.
Tele kreativitással.
Tele fontos kérdésekkel.
Tele, tele, tele élettel.

Olyan jó, hogy Greg, Earl és Rachel kimondták azokat a dolgokat, amiket nekem nincs merszem, mert vagy túl idiótának tartom, vagy túl cikinek. A k*rva életbe, kösz az élményt. Mindenki olvassa, aki egy kicsit is érezte már magát egy sz*rdarabnak életében. Aki legalább egyszer volt olyan helyzetben, hogy nem tudta, mit kéne mondania. Aki valaha próbált már úgy felvidítani valakit, hogy nem bízott a sikerében, mégis megtett mindent, mert ha már nekikezdett, beleadja a szívét – lelkét, mivel máshogy úgysem érdemes bármit is csinálni az életben.

Tudom fiúk, hogy szerintetek f*s ez a könyv, meg a filmjeitek is…és biztos viszket most a hónaljatok a dicsérgetéstől, de ha ilyen szerintetek az, ami kritikán aluli, én kijelentem, hogy ezentúl csak kritikán aluli műveket akarok olvasni.

17 hozzászólás
tonks >!
Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni

Kár, hogy 78% csak itt, sok szempontból jobbnak tartom, mint a Csillagainkban a hibát.
Nagyon tetszett a film is, a könyv nyilván részletesebb volt sok mindenben, telezsúfolva sok egysorossal, remek gondolattal. Kicsit én is úgy látom a világot, mint Greg.

5 hozzászólás
csauperjel>!
Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni

A rákról, és az abban való haldoklásról (pláne fiatalon) már annyi mindent meséltek el, írtak le, énekeltek el, pörgettek le filmkockákon, szedtek versbe, hogy a témáról nagyon nehéz közhelyek nélkül beszélni. Talán lehetetlen. Sőt, a rákkal kapcsolatban szinte már az őszinteség is közhelyes. Andrews regényét, forgatókönyvét írását mégis élveztem, mert humoros, őszinte, a közhelyeket meg a helyükön kezeli: közhelyekként. (Fél csillag levonását sajnos nem állom meg, de ez nem a könyv hibája, az én szubjektivitásomé: nem szeretem a kamaszsrác-filmeket. Ez meg az, még ha könyv is.)

>!
GABO, Budapest, 2015
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634061137 · Fordította: Roboz Gábor
4 hozzászólás
ScarlettBlair>!
Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni

Az az igazság, hogy én ezt imádtam.
Annyira más volt mint a szokványos haldokló tinikről szóló könyvek.
A haldokló tininek nem voltak világmegváltó gondolatai, teljesen átlagos volt, teljesen átlagos barátokkal, vagy emberekkel akik körülvették, és nekem pont ez tetszett benne.
Az összes ilyen jellegű könyvben mindig valami fenomenálisat akar véghez vitetni az író a főhőssel. Itt nem volt semmi ilyen, csak egy lány, aki rákos volt, és meghalt.
Az írásmód is teljesen szokatlan és zseniális volt számomra, az epilógus pedig mindent vitt.

DarknessAngel>!
Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni

Nagyon nem erre számítottam. Nem volt rossz, de az biztos, hogy nem lesz kedvenc.
Greg olyan sokat dumál, hogy az nem igaz. Egyik hülye poén jön a másik után, sajnos egyiken sem tudtam nevetni. Earl iszonyatosan idegesített, tisztára dilis ez a srác.
Greg és Rachel nem is barátok, egyedül annak köszönhető, hogy félig-meddig azok lesznek, hogy Greg anyukája sajnálatból beleerőszakolja a fiát ebbe a „kapcsolatba”. Greg nagyon sokszor hangoztatja is, hogy ő egyáltalán nem szerelmes Rachel-be, nem is ismeri, gyakran feszélyezi a beszélgetésük, stb. Tényleg nem tudja, hogyan viszonyuljon a helyzethez, de szeretné mindig megnevettetni Rachelt. Ez tetszett.
Viszont Greg és Earl párbeszéd szintén (Greg esetében gondolkodásban is) teljesen dedós szinten állnak. Tényleg ennyire hülyék, és primitívek lennének a végzős középsulis fiúk? Folytan csak a cicik, a here, és mindenféle sperma a téma. Nem tudom más, hogy van vele, de nekem ez egyáltalán nem jött be.
Rachel-ről is alig tudunk meg valamit. Körülötte forog lényegében a cselekmény, de ez mégsem érezhető. Mindig csak Greg, a hülye filmek, Earl, a csúnya beszéd, verekedés, undorító kaják… De Rachel sehol. spoiler Azért volt pár kedves pillanat is a könyvben, de amúgy határtalanul unalmas. Ennek ellenére viszonylag gyorsan végezhető, ami jó.
Ennyi.

14 hozzászólás
BlackWidow>!
Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni

Párhuzamosan olvastam és néztem meg a filmet, ami talán nem volt valami fényes ötlet. Véleményem szerint először film, utána könyv, de itt valahogy ez nem segített, mert a film attól függetlenül más volt. spoiler Plusz Rachel a könyvben kedvesebb is volt.
Összefoglalva nem rossz könyv, sok helyen elég vicces, másrészről olyan egyszer olvasós könyv. Nem nőtt a szívemhez, de helyenként jót derültem rajta.

CsakSimánDorka>!
Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni

Eddigi életem során ez volt a legszörnyűbb könyv… :( Rettenetes volt…igazából nem tudom megindokolni, hogy miért de, amíg olvastam végig olyan érzésem volt, hogy mi a francért olvasom ezt a könyvet. A 4 pontot viszont azért kapta, mert vicces volt, bemutatja, hogy nem minden lehet happy end, tetszett a forgatóköny-szerű felépítés.

13 hozzászólás

Népszerű idézetek

DoreenShitQ>!

K: Filmet forgattok?
V: Nem. Középkategóriás olasz éttermet nyitunk.
K: Mi?
V: Persze, hogy filmet forgatunk.
K: Miről szól?
V: Dokumentumfilm lesz az emberi hülyeségről.
K: Szerepelhetek benne?
V: Hülyék lennénk nem belerakni.

116. oldal

4 hozzászólás
crissy>!

– Tényleg fogalmad sincs – folytattam. – Nem tudod, milyen az én fejemben élni. Minden iszonyatosan idióta dologra, amit teszek vagy mondok, jut vagy ötven még rosszabb, amit éppen csak sikerül nem megtennem vagy kimondanom, és ez egyszerű mázli.

6 hozzászólás
lugeos>!

– A kis nihilisták – mondta ránk apa.
– Kik azok a nihilisták?
– Akik szerint semminek sincs értelme. Akik nem hisznek semmiben.
– Ja – mondta Earl. – Én nihimista vagyok.
– Én is – mondtam.
– Nagyszerű! – lelkendezett apu. Aztán abba hagyta a mosolygást, és hozzá tette: – Anyádnak el ne mondd!

93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Earl Jackson · Greg Gaines · nihilizmus · Victor Gaines
BlackWidow>!

Ha a könyv elolvasása után valaki eljön hozzám, és brutálisan meggyilkol, komolyan mondom, nem fogom hibáztatni.

178. oldal

crissy>!

A Rachel életéről szóló dokumentumfilm ötlete pedig eleve nagyon fájdalmas volt, mert ugyan ezt sose mertük kimondani, az üzenet gyakorlatilag a következő volt: most, hogy mindjárt meghalsz, itt egy összegzés az életedről. Vagy: most, hogy az életednek vége, összefoglalhatjuk.

tonks >!

Kellemes meglepetés volt, amikor a végzős év első napján nem akartam bebújni a szekrényembe, hogy halottnak tettessem magam.

18. oldal

DoreenShitQ>!

Mondjuk eleve mi a francot jelent az, hogy „fura”? Az előbb leírtam vagy ötször, és ahogy így elnézem a szót, arra gondolok, hogy igazából nem is jelent semmit. Sikeresen meggyilkoltam a „fura” szót. Most már csak pár betű. Mintha holttestekkel lenne tele az oldal.

84. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

R. J. Palacio: Az igazi csoda
R. J. Palacio: Csodácska
Kasie West: A távolság relatív
Bakó Liza: Csíííz!
Rick Riordan: A titán átka
Jennifer A. Nielsen: The Runaway King – A szökött király
Colleen Hoover: Without Merit – Merit nélkül
Marni Bates: Menő-riadó Kambodzsában
Leiner Laura: Egyszer
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél