Szép ​álmokat, feketerigó (Axel Steen 2.) 41 csillagozás

Jesper Stein: Szép álmokat, feketerigó

Axel Steen helyettes felügyelő üzenetet kap a múltból. Egy brutális nemi erőszak elkövetőjének DNS-mintája egyezést mutat egy négy évvel korábbi felderítetlen gyilkosság elkövetőjének DNS-ével. Axel újult erővel veti bele magát a nyomozásba. Kiderül, hogy az erőszaktevőnek több hasonlóan kegyetlen támadás is terheli a lelkét. Miközben Axel szeretné kapcsolatba hozni a gyilkosságot a szexuális bűncselekményekkel, kiderül, hogy a DNS-egyezés csak gondatlanság eredménye. A szexuális bántalmazásos esetek felderítése kapcsán mégis új nyomra lel a gyilkossági ügyben, és döbbenetes eredményre jut.

>!
Kossuth, Budapest, 2018
380 oldal · ISBN: 9789630992312 · Fordította: Soós Anita
>!
Kossuth, Budapest, 2018
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630991919 · Fordította: Soós Anita

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

bokrichard>!
Jesper Stein: Szép álmokat, feketerigó

Végre az áttörés. Nem tudom, hogy a rossz élmény kellett-e, vagy sem, de ez a könyv mindennel együtt ég és föld mennyire jó lett. Axel Steen második kalandja sokkal jobban sikerült, mint az első. Az egész történet pedig nem új, de azok az ismert elemek, amik eddig is megjelentek esetleg más skandináv krimiben, a helyükön voltak. Volt benne bőven undorító dolog, lett légyen szó családon belüli erőszakról, sorozatgyilkosságról, vagy a bűnüldözőkhöz beszivárgó hibákból adódó feszültségekre. És Axel sem javult meg, sőt… Családi státusza ha lehet bonyolódott, megismertünk pár új elemet a múltjából, és a droggal való „küzdelem”-nek is tanúi lehetünk. Szóval semmi új, de mégis milyen üdítően pörgős, jól megkomponált köntösben. Majdnem minden kérdésre választ kapunk. És hogy van-e még benne? Ki tudja… (Plusz fél csillag a Kate Morton kompenzáció!)

3 hozzászólás
mate55 P>!
Jesper Stein: Szép álmokat, feketerigó

Hiszem, hogy minden lány legnagyobb rémálma az erőszak. A nemi erőszakról szóló olvasás „fáj”. A könyv igazi értéke nem is a pszicho-thriller, mint műfaj, hanem az a mélység, amellyel ábrázolja magát az erőszak világát. Stein meglepően depresszív hangulatúvá tette könyvét, melyben ismét káprázatos homlokzati képet fest a koppenhágai árnyék oldaláról, piszkos elemeiről. Előző könyve által jól ismerjük Axel Steen hajtóerejét és démonjait. Most is gyakran idéz meg emlékvillanásokat a múltjából, így a jelen és a múlt több esetben összemosódik. Hangulatteremtésben lelkivilágát ismét sikerül izgalmasan ábrázolnia, meg a következetes, elmés szimbólumrendszerrel feltérképezni ezt a skandináv ridegséget, továbbá lehelet finoman többszólamú párbeszédekkel érzékeltetni a detektív belső kiüresedettségét, melybe a fényes éjszaka (a háborgó lelkiismeret jelképeként) könyörtelen röntgensugárként világít be. Steen bár szörnyűségeken megy keresztül mégis látszólag a kötelességtudata és igazságérzete (mely természetesen megszállottsága miatt önbíráskodásba megy át) személyét egyre jobban belemártja a mocsokba, amit a könyv elsősorban a külvilág sajátjának nevez. A karaktere tökéletesen érezhető fejlődésen megy keresztül, és gyönyörű ívet ír le a nyomozása alatt. A szövevényes ügyet lezáró a (két főszereplő) utolsó találkozásakor mindketten törvényen kívülinek tűnnek, és gyakorlatilag az utolsó lélegzetvételükig ránk van bízva, hogy melyikük érvelése mellett törünk lándzsát. spoiler A nyomozás befejeztével már nem foglalkoztatják az utóhatások, ezzel nemcsak a giccses ráadás alól oldoz fel bennünket, hanem nyitva hagy néhány megválaszolatlan kérdést, és fokozza a váratlan fordulatok egymásutánjának hatását.

robinson P>!
Jesper Stein: Szép álmokat, feketerigó

Nos, Jesper továbbra is nyerésben van, bekerült a kedvenceim közé. A Szép álmokat, Feketerigó! ugyanolyan izgalmas, intenzív és sötét mint elődje a Nyugtalanság.
https://gaboolvas.blogspot.com/2018/07/szep-almokat-fek…

PRicsmond>!
Jesper Stein: Szép álmokat, feketerigó

Tavaly jelent meg Jespes Stein könyve a Nyugtalanság, ez volt a kezdő kötete az Axel Steen sorozatnak, ami nagyon kellemes meglepetést okozott, és idén nagy örömömre jött is a második rész. Visszatér Axel Steen főfelügyelő, a folyton szakadék szélén táncoló hős.
Minden rendőrnek van egy megoldatlan ügye amely a végletekig kísérti, ebbe a kötetben megismerhetjük Axel megoldatlan esetét amely bemutatja miért is ment tönkre a házassága.
Négy évvel korábban Axel nem tudta kideríteni ki ölte meg a 18 éves diáklányt, most néhány év távlatában új nyomra bukkannak, ami nyomozónkat ismét arra készteti, hogy ismét leporolja az aktákat és a gyilkos nyomába szegődjön, egy olyan gyilkos után aki sorozatban követ el nemi erőszakot nők ellen.
Bár a rendőrök nagy része szkepticizmussal fogadja Axel elméletét, hogy a sorozat erőszaktevővel van dolguk, de megindul a nyomozás, ami nem várt eseményekhez vezet.
Hősünk ismét szélmalomharcot vív halálfélelmével, álmatlanságával és egy jó dzsoint elszívása iránti vágyaival, miközben minden követ megmozgat, hogy elkapja gyilkost.
Jesper Stein ismét odatette magát, és bár ebben a regényben éppen a nyári forrósággal is küzdenek a szereplők, de tökéletesen visszaadja a sötét, komor, skandináv noir hangulatát.
Cselekményvezetése kiválóan ötvözi, a feszültséget, a magánéleti drámákat és az akciót, nálam kedvenc lett, remélem a maradék részek is hamarosan megjelenésre kerülnek.

>!
Kossuth, Budapest, 2018
380 oldal · ISBN: 9789630992312 · Fordította: Soós Anita
buzavirág>!
Jesper Stein: Szép álmokat, feketerigó

A Nyugtalanság után nem hittem volna, hogy az írótól még egy könyvet a kezembe veszek, de pozitív értékelések kíváncsivá tettek. Valóban, egy jóval izgalmasabb krimit kaptam.
A recept szinte ugyanaz, mint megszokhattunk a mostani hasonló műfajú könyvektől. Végy egy defektes, drogos nyomozót, akinek ennek ellenére jó a megérzése, és valahol még sármos is, hiszen szétszedik a nők. Adj mellé egy nők ellen erőszakoskodó sorozatos perverz elkövetőt, egy múltbéli megoldatlan ügyet, egy aranyos kislányt, és a siker garantált.
De ettől jóval többet ad, beleláthatunk az áldozatok lelkébe, kapcsolatok nehézségeibe, a mindennapi életbe, valamint rálátást Koppenhága sötét oldalára.

K_A_Hikari>!
Jesper Stein: Szép álmokat, feketerigó

„Az igazság mindig áldozatokat követel. Különben nem lenne szükség a hazugságra.”

Azt hiszem, aki egy olyan olvasmányt keres, aminek nem jön rá húsz oldal után a végére, megtalálta. Nem mindig egységesen izgalmas, de mégse ereszt, és akarva-akaratlan ugyanúgy kattognak a fogaskerekek az agyadban, mint a nyomozóknak.
Tudjátok mi az igazán ijesztő? A valódi szörnyetegek tényleg köztünk élnek.
Nekem mindenképp egy pozitív olvasmányélmény volt, nem kizárt, hogy fogok még olvasni skandináv krimit.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.com/2018/08/jesper-stein…

1 hozzászólás
nyolcadikutas>!
Jesper Stein: Szép álmokat, feketerigó

Klasszikus krimi ez, modern köntösben, embert körbe ölelő, emberre telepedő módon.
Az író úgy nyúl a témához, mint kevesen. Allűrök nélkül, egyszerűen, sallang mentesen. Nincsenek csodák, hihetetlen magasságok. Csak szürke hétköz- és mindennapok, taposómalom és emberi sorsok, amik saját tekintetükben mindig hordoznak magukban bizonyos drámaiságot.
A főhős karaktere pedig egyszerűen telitalálat!
Jól megírt történet, amit nehéz letenni és csak remélni merem, hogy a kiadó megjelenteti a további három kötetet is, mert minőségében ez a sorozat csak a legjobbakhoz mérhető.

Borcsy P>!
Jesper Stein: Szép álmokat, feketerigó

Jesper Stein neve eddig ismeretlen volt számomra. Kihíváshoz kerestem egy dán szerző könyvét, így találtam rá. A kötet első részét nem olvastam, de a történet így is élvezhető, érthető volt.
Remek skandináv krimit kaptam. A nyomozás izgalmas volt, fordulatokban nem volt hiány, még a legvégén is volt egy csavar. Az író újságíró, dolgozott rendőrségi területen, ami különösen hitelessé teszi a cselekményt. A nyomozás részleteit is nyomon követhetjük.
Tisztában vagyok vele, hogy ez egy fikció, de azért van benne egy nagy adag kritika a dán társadalom és a rendőrség működése felé. Felmerülnek benne a ma aktuális problémák: a drog, a migráció, a bandák közötti harcok. Sötét képet fest a dán főváros egyes kerületeiről. Engem néhol a Gomorra helyszínére emlékeztetett.
Axel egy kivételes zsaru, aki a saját feje után megy. Néha hoz rossz döntéseket, de pont azzal ér el eredményt, hogy a szabályokat rugalmasan értelmezi. Ez persze sajnos néha rosszul sül el, de mégis így tudja elkapni az erőszaktevőt.
Ahogy lenni szokott a skandináv krimikben, a nyomozók magánélete is hangsúlyos. Érdekese volt ez a szál is. Távol áll tőlem a drogfüggő vagy alkoholista zsaru képe, de látom, hogy ez egy trend a mai skandináv krimikben és már belenyugodtam. :)
El fogom olvasni a sorozat első darabját is, és örömmel látom, hogy lesz folytatás.
Ez a sztori nálam 5 csillagot érdelem.

Manoli>!
Jesper Stein: Szép álmokat, feketerigó

Még mindig nem jött meg a kedvem a skandináv krimikhez. Kábítószerező, részeg rendőr, hatalmaskodó rendőrfőnökök, brutális bűnügyek és szemléletes bemutatásuk. Hát nekem ez sok. spoiler Bürokratikus rendvédelmi rendszer, egymást gáncsoló kollégák, mindenlében kanál főnökök, előítéletekkel teli rendőrök. Az tetszett, hogy Axel Steen nem adja fel, hogy megtalálja a gyilkost, kollegái, főnökei és volt felesége ellenére sem, mint egy buldózer megy az igaza után. A gyilkosság megoldása nagy csavar volt a végén.

Barbár>!
Jesper Stein: Szép álmokat, feketerigó

Axel Steen felügyelő szimpatikus figura, még ha nem is dönt mindig helyesen. Az igazság iránti vágya, és küzdelme az áldozatok méltóságáért példamutató. Néhány bűnözővel kapcsolatban viszont felteszi a kérdést: ember ez még? A történet amikor kell pörgős, amikor kell, akkor pedig elgondolkodtató. Az biztos, hogy érdemes az elolvasásra.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Leonard Cohen In my secret life című számában ott visszhangzott élete minden tévedése.

114. oldal

mate55 P>!

Nincs kegyetlenebb árulás annál, amikor olyasvalakivel szemben léped át a legvégső határt, aki feltétlen bizalommal van irántad.

407. oldal

PRicsmond>!

…a megérzés volt az iránytűje, a megérzés azonban néha csalárd szerető.

robinson P>!

Az erőszak nem az erőről szól, hanem a gyorsaságról, és mindig a lassúbb veszít.

1 hozzászólás
K_A_Hikari>!

Tulajdonképpen kedvelte az őszinteséget. És azokat, akik nyílt kártyával játszanak.

116. oldal

K_A_Hikari>!

Az igazság mindig áldozatokat követel. Különben nem lenne szükség a hazugságra.

257. oldal

PRicsmond>!

Az erőszak nem az erőről szól, hanem a gyorsaságról, és mindig a lassúbb veszít.

K_A_Hikari>!

…az időzítés a legfontosabb. De csak akkor tud jól időzíteni, ha elsőként ér a helyszínre.

17. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Jussi Adler-Olsen: A 64-es betegnapló
A. J. Kazinski – Thomas Rydahl: A hableány halála
Sienna Cole: Elmejáték
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Robert Galbraith: Zavaros vér
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Stieg Larsson: A tetovált lány
Guillaume Musso: Holnap
Sienna Cole: Lefelé a folyón