Nyugtalanság (Axel Steen 1.) 34 csillagozás

Jesper Stein: Nyugtalanság

Egy símaszkos, katonai csizmát viselő férfit 2007-ben, a norrebro-i Ifjúsági Ház kiürítése utáni éjszakán holtan találnak az Assistens temetőben. A férfi öltözéke miatt a gyanú rögtön a rendőrségre terelődik, amely a környékbeli zavargások miatt szigorúan őrizte a temetőt. A gyilkosság felderítésével Axel Steen helyettes felügyelőt bízzák meg. Mivel kiderül, hogy az áldozat kapcsolatba hozható a balkáni kábítószer-kereskedelemmel, a nyomozás során együtt kell működnie a titkosszolgálat embereivel is, akik gondosan titkolják, hogy mulasztásaik szerepet játszhattak a gyilkosságban.
A bűntény felderítése közben megismerhetjük a koppenhágai Norrebro városrész kultúráját és szubkultúráját, emellett betekinthetünk Axel Steen zavaros magánéletébe (válás, hasis) is.

>!
Kossuth, Budapest, 2017
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630990530 · Fordította: Soós Anita
>!
Kossuth, Budapest, 2017
464 oldal · ISBN: 9789630990721 · Fordította: Soós Anita

Most olvassa 4

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Jesper Stein: Nyugtalanság

Néha észre sem vesszük a nagy „durral” felvonultatott írók között megbújó értékeket. A legtöbb skandináv bűnügyi történethez sok mindenben hasonló, mégis más európai testvért, jelesül Jesper Stein dán regényírót. A krimi hőseként megszületett figura: Norrebro városkájának „bonyolult” detektívje Axel Steen, különleges benyomást tehet ránk. Nem gondolnám, hogy egy házassága kudarca miatt drogfüggő, férfi bárhogy eredetivé képes válni számunkra, de mindennek dacára nyugtalan személyisége figyelmet nyer a bűntettek elleni harcában. A regénynek mindvégig ő a központi alakja, szinte egyetlen pillanatra sem tűnik el a látóterünkből, ám Stein gondosan ügyel arra, hogy közben a Steen-en kívüli eseményekről se maradjunk le. Jóllehet a lázongó skandináv város rendőrségét aláásó, súlyos bűntények felderítőjéről szóló tiszta vonalvezetésű krimi, inkább a résztvevők szerepét kibontó jellegzetességük miatt válik érdekessé. Stein értékei éppen azok, amelyeket akár hátrányaként is felhozhatnék. Hangsúlya egyoldalú és az ebben való gondosság lassítja a történések lefolyását, miközben mindvégig az erőszak széles skálájáról válogat. A bevándorlás, idegengyűlölet, drog, és lázongások erőszakformáiból. A valósághű mértéktartás mellett ez a fajta realitás a kliséket is elfogadhatóvá teszi, de több esetben a tempó kárára válik a bemutatása. Ráérősen szövi a szálakat, miközben a nyomozó magánéletéről is lehull a lepel. Ez a kettősség, az oda-vissza passzolgatás a történetmesélés jellegzetes eszközévé válik. Az első pillanattól nyilvánvaló, hogy a nyomozó miért veti magát a munkába akkora elánnal. Addig sem kell saját magánéletének problémáival foglalkoznia. Magában persze abban reménykedik, hogy ezt is, azt is hamar és viszonylag fájdalommentesen sikerül megoldania. Ez a krimi nem a szórakoztató kategória, s amikor a sodrás lassulni látszik, az nem egyszerű írói fogás. Addigra a történetet már a saját törvényszerűségei mozgatják előre.

4 hozzászólás
bokrichard>!
Jesper Stein: Nyugtalanság

Ismételten egy új skandi, ismételten egy új író, ismételten egy északi-balkán drogos koprodukció. Jesper Stein jól ír, ám számomra mégsem volt az a húha faktor. Könnyed sötétség, kiváló olvashatóság, ám a noir lélektan elemei már ismerősek. Elég fagyos helyszín, elég elcseszett életű, központi elemként jól funkcionáló nyomozó, és a kegyetlen éles témák: drog, idegengyűlölet, vér erőszak. Adott tehát minden a tökéletességre, ám azért nem ájultam el teljesen teljes képtől. Viszont végre egy teljes, átolvasott szabadnap, éljen!! Ja, és kiindulásnak a következő kötethez tökéletesen megfelelt.

smetalin>!
Jesper Stein: Nyugtalanság

Erre mondják, hogy nehéz szülés volt, na jó, erre is:) Nekem ez a könyv nem nyerte el tetszésem. Egy zavargás közepette meggyilkolnak egy embert, erről készül véletlenül egy felvétel, a meggyilkolt emberre adnak egy álruhát, sokan azt hiszik rendőr a tettes, a felvétel eltűnik, a rendőrséget a zavargások foglalják le, de közben veszettül próbálják eltussolni a rendőrségi túlkapásokat is, valaki szivárogtat a sajtónak, közben keresik a gyilkost, a főszereplő nyomozó-hát vannak bajok vele, de leginkább az zavart, hogy nem hiteles. (most már azért teszek ide egy pontot) Kicsit monoton amit az előbb írtam, igaz? Na, a könyv is az volt, lapos párbeszédekkel tarkítva. Fiúk ne legyen harag, de szerintem ez egy igazi pasis könyv volt, valahogy a Ti agyatok másképp működik, engem ez a történet nem kötött le, untam, vontatott volt.

8 hozzászólás
PRicsmond>!
Jesper Stein: Nyugtalanság

Jussi Adler-Olsen után egy újabb dán szerző akitől érdemes olvasni, és várni a következő könyvét, hogy megjelenjen. Nekem nagyon tetszett, fülszöveg alapján sejtettem, hogy nem rossz ez a történet ez, de arra nem számítottam, hogy ennyire jól sikerült első könyvet olvashatok.
Koppenhága Norrebro negyede minden éjszaka lángokban áll, az autonómok tüntetnek a rendőrök ellen, az ifjúsági házat kiüríti a rendőrség, miközben a mellette lévő temetőben egy halottat találnak rendőr egyenruhában. A nyomozást Axel Steen vezeti, akit kislányán kívül a bűnügyek megoldása érdekel. Az egyetlen kamera amit rögzítette a gyilkost eltűnik, egy fiatal autonóm ellopja, majd aki egyenesen a gyilkos karmaiba menekül. Az áldozatot 8 év börtönbüntetése után kitoloncolták, aki így elveszítette a feleségét és fiát, ezért kénytelen volt visszatérni Macedóniába, majd a titkosszolgálat miatt visszatér Dániába egy új élet reményében.
Miközben Axel nyomoz, valaki a sajtónak szivárogtat ami nehezíti a nyomozást Axel pedig egyre jobban háttérbe kerül, közben régi, gyűlölt ellenfele a riporter Lindgrenre is a gyanú árnyéka vetül. Az idő előre haladtával egyre jobban bonyolódnak a szálak, a meggyilkolt David exfelesége is belekeveredik a nyomozásba és Axellel is közelebbi kapcsolatba kerül.
Remekül megírt történet, a Nyugtalanság, Stein jól átgondolt történetet vetett papírra, ami magával ragadja az olvasót, nincs benne felesleges oldal. A vége pedig mesterien megírt, minden szálat elvarr az író, amikor már azt hinnénk vége a sztorinak, újabb fordulat következik. Minden krimi rajongónak ajánlom. 5 részes a sorozat az indítás várakozásomon felüli, volt remélem a többi kötet is eljut hozzánk a kiadó által.

Yizri36 P>!
Jesper Stein: Nyugtalanság

Nem tudom, hogyan is állok ehhez a könyvhöz. Egyrészt izgalmas lehetett volna, érdekes témával. De a könyv javarészét rettentő mód untam. Szerintem túlírt, kicsivel kevesebb jobb lett volna. A történet Koppenhágában játszódik, amikor az erős hely zavargások alatt megölnek egy férfit. Az ügyben Axel nyomoz, aki számomra egy rettentően unszimpatiklus karakter. Sokszor éreztem úgy, hogy több időt töltünk el az ő magánéletével, mint az ügy felderítésével. Axel nem egy szokásos rendőr spoiler. Ha nem tudnám, hogy egy rendőr. Simán hinném bűnözőnek is. Sokkal jobbnak tartottam volna a könyvet, ha nem ennyire szerteágazó a nyomozás, hogy már szinte követhetetlen. Az események pedig olyan lassan zajlanak, hogy alig vártam már, hogy végezzek vele.
Ettől függetlenül még fogok skandináv krimiket olvasni. De tény, hogy ez most nem az én könyvem volt.

buzavirág>!
Jesper Stein: Nyugtalanság

Az első krimi amivel nem haladtam, mert nem kötött le. Sajnálom, de nekem ez borzasztóan nehezen bontakozott ki, alig haladtunk előre. A történetben két gyilkosság is történt, a rendőrök életét folyamatosan nehezítik a zavargások, közben a negyedben sok a bűnözés és rengeteg a bevándorló. Az ügy már a határokon is túlmutat, hiába a sok mellékszál, ennek ellenére sem érdekelt, valahogy elmaradt az izgalom. A nyomozónk Axel, pedig többet gondolkozott nem létező szexuális életén, mint az ügyön, sajnos fura karaktere sem lendített a könyvön.

colman>!
Jesper Stein: Nyugtalanság

Alapjában véve nem rossz ez, csupán az én ízlésemnek kicsit kevés benne a cselekmény. A recept ugyanaz: adott egy magánéleti gondokkal küszködő nyomozó, egy rejtélyes gyilkosság, a múltba nyúló sötét titkok. A végére minden kitisztul. :)

5 hozzászólás
nyolcadikutas>!
Jesper Stein: Nyugtalanság

Noir?
Fenéket!
A legnagyobb értelemben vett klasszikus krimi ez. Valamiért Simenon ugrott állandóan az eszembe, de ez bizonyára csak az én agytekervényeim követhetetlen villám összefüggése.
Ma már megszoktuk, húúú! Csavar itt. Aztán csavar ott. Aztán svédcsavar. Majd visszacsavar. És legvégén elrévedünk. Pfú! Ez igen! A többi meg: piha!
Pedig… pedig…
Ha akarja valaki tudni, hogy állunk manapság egy észak-európai országban liberalizmus, bevándorlás, kábítószerkereskedelem és média dolgában, íme a látlelet. Van itt aktuálpolitika bőven, függetlenül attól, valljuk be, mit is tudunk itt ,mondjuk Dánia belpolitikai mindennapjairól? Hmm? Megmondom. Semennyit. Ez meg csak fikció. Ugye?
A nyomozó meg számomra, függetlenül mindentől, az egyik legemberibb az utóbbi időkből.
A Nyugtalanság nem hemzseg az akcióktól. Mégis nehéz letenni. Fura ilyet mondani, de mindig rájöttem, olvasni akarom még. Valahogy bennünket sem hagy nyugton a történet és mi ez, ha nem az egyik legpozitívabb kritika?
Mai világ, mai idők és az arcunkba tol valamit, ami itt is van, meg nincs is. Nem látjuk, de halljuk, érezzük. Mert valami baj van a világgal. És ez nagyon átjön számomra ebből a remekül felépített és teljesen kerek regényből.
(Jöhet majd a Feketerigó!)

lilaköd P>!
Jesper Stein: Nyugtalanság

Egy újabb, különböző problémákkal küzdő, önsorsrontó nyomozó született. Axel Steen. Miközben küzd a halálfélelmével, drogozik, harcol a kislányáért, és nő ügyeivel fűszerezi az életét, egy gyilkos után ered, az amúgy is felbolydult Norrebro utcáin.
Jól felépített krimi.
Várom Axel következő nyomozását.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

robinson P>!

A volt felesége utáni vágy az elmúlt két évben olyan volt, mint egy kabát, amit nem tudott úgy levenni, hogy ne érezte volna magát teljesen meztelennek.

mate55 P>!

A gyerekek lojalitása nem ismer határokat.

248. oldal

PRicsmond>!

Megpróbálom megszerezni a felvételeket. Mikorra kéred őket?
– Öt perccel ezelőttre.

robinson P>!

– Értem. Komolyan veszed a dolgod, ugye?
– Most az egyszer te is komolyan vehetnéd. Nyakig ülsz a szarban.

robinson P>!

– Nem ez az első, amit egy gyilkosság kapcsán megtapasztalunk? Sosem ismerünk meg valakit teljesen.

PRicsmond>!

A temető körüli, kétszázötven éves sárga falra több helyen is a „Disznó rendőrség” feliratot festették.
A bejárat előtt keresztben állt egy rohamkocsi hét rohamrendőrrel. Izzadtak és elgyötörtek voltak. Axel kétszer határozottan megkopogtatta az ablakot, és felmutatta a jelvényét.
– Axel Steen, helyettes rendőrfelügyelő, gyilkossági csoport.
Mi a francot csináltok itt?
– Azt az utasítást kaptuk, hogy itt álljunk meg, hogy az embereink sértetlenül bejuthassanak. A fal túloldalán egy holttest hever.
– Legközelebb tegyetek ki egy „Kövezzetek meg!” táblát is!
Tűnjetek el innen!

lilaköd P>!

Abban a pillanatban érezte, hogy a helyiséget átkutatták. Nem tudta megmondani, hogy miért, egyszerűen az volt az érzése, hogy valaki meglökte a levegőt, mielőtt ő megérkezett.

134. oldal


A sorozat következő kötete

Axel Steen sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jussi Adler-Olsen: Palackposta
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Peter Høeg: Smilla kisasszony hóra vágyik
Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Ella Steel: Érzéki rabság
Sienna Cole: Elmejáték
Farkas Anett: A 33-as beteg
J.D. Barker: Az ötödik áldozat