Hallgasd ​a holtak énekét! 5 csillagozás

Jesmyn Ward: Hallgasd a holtak énekét!

Jesmyn ​Ward az első női szerző, aki kétszer is elnyerte az Amerikai Nemzeti Könyvdíjat (National Book Award); ezért a regényéért kapta meg másodszor. A könyvet ugyanakkor 2017 legjobbjának nevezte a Time, és hónapokig szerepelt a The New York Times sikerlistáján is – számtalan egyéb díj és elismerés mellett.

A Hallgasd a holtak énekét! nagyszabású családtörténet, az amerikai útiregény archetipikus hagyományainak, a kísértethistóriáknak és a katasztrófaregényeknek lenyűgöző, zavarbaejtő és sehová sem besorolható elegye, egy modern remekmű.
A tizenhárom éves Jojo igyekszik megérteni, mit jelent férfivá válni. A családjában van kitől és van miből tanulnia: ott van feketebőrű nagyapja, Pop, vagy fehérbőrű nagyapja, aki viszont egyáltalán nem fogadja el a fiút. És az apja, aki mostanában szabadul a börtönből… Amikor kiengedik, Jojo kábítószerfüggő anyjával odautazik. Találkozik egy másik tizenhárom éves kissráccal, egy halott fegyenc szellemével, aki magában hordozza az… (tovább)

Eredeti mű: Jesmyn Ward: Sing, Unburied, Sing

>!
XXI. Század, Budapest, 2018
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155759642 · Fordította: Pék Zoltán

Most olvassa 1

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 67

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Jesmyn Ward: Hallgasd a holtak énekét!

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/10/jesmyn-ward-hal…

"Hallgattam a holtak énekét. Hallottam síró, rikoltozó hangjukat, éreztem fájdalmukat. Rajtam is átfolytak az érzelmeik, s lassan úgy éreztem, maga alá is fognak temetni.
Jesmyn Ward könyve a maga nemében egyedülálló. Láthatatlan, szoros fonalakat fűzött a különálló témái köré, s képes volt őket egymással összefüggőként kezelni, még úgy is, hogy ennél különbözőbb problémák fel sem merülhettek volna. Minden témakörét érzékletesen kifejti, nem marad az olvasóban hiányérzet, miután letette a könyvet. A negatív diszkrimináció, a munkatáborok kegyetlensége, a drogok által előidézett pokol, a gyermeki nyitottság és a túlélés a történet fő mozgatórugói. Megismerhetünk egy családot, s rajtuk keresztül az egész világ legnagyobb démonjait.
Könnyelműen álltam neki az olvasásnak. Az előrevetített nehezebb témák ellenére úgy éreztem, csak plusz gondolatokkal fog felruházni, új nézőpontokat mutat a számomra, egy, már ezerszer körbejárt témára.
Ehelyett más emberként tettem le a könyvet.
A nyomás miatt, melyet az olvasóra fejt ki, nem ajánlanám mindenki számára. Elsősorban azok fogják kézbe, akik kellőképp erősek egy ilyen történethez, akik készenállnak olyan témák boncolgatására is, melyről nem beszél az ember bármikor. Sötét, szomorú, nyomasztó történet. De egyben gyönyörű is. Az üzenet, melyet hordoz, örök időkre az olvasó emlékezetbe vésődik."

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Niitaa P

– Utál engem – mondom.
– Nem, szeret téged. Csak nem tudja kimutatni.

264. oldal

>!
Niitaa P

Az ember eljut egy pontig, amikor nem bír gondolkodni. Csak érez.

84. oldal

>!
Niitaa P

Néha a világ nem adja meg, amire szükséged van, akármilyen nagyon keresed. Néha megtagadja tőled.

123. oldal

>!
Niitaa P

Ez a világ olyan, amilyen. Ez a világ ad földi szedret, nyúlós memóriát és egy gyereket, akiben nem marad meg semmi.

124. oldal

>!
Niitaa P

Vannak dolgok, amik mozgatják a férfit. Mintha áramlatok lennének benne, mint a vízben. Amik ellen nem tehet semmit. Minél idősebb vagyok, annál inkább látom, hogy igaz.

83. oldal

>!
vikee06 

Pár nappal később megértettem,mit akart ezzel mondani,hogy felnőni azt jelenti,meg kell tanulni boldogulni azzal az áramlattal: megtanulni,mikor kapaszkodj,mikor dobd le a horgonyt,mikor engedd magad sodortatni.

83. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Tan: A száz titkos érzék
Stephen King: Joyland
Katie Alender: Bad Girls Don't Die – A rossz lányok nem halnak meg
Kathryn Stockett: A Segítség
Jodi Picoult: Apró csodák
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete
Hillary Jordan: Mudbound
Fannie Flagg: Sült zöld paradicsom
Pierce Brown: Vörös lázadás