Ezüstös ​mezőkön 3 csillagozás

Holdregény
Jerzy Żuławski: Ezüstös mezőkön

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti cím: Na srebrnym globie

Eredeti megjelenés éve: 1903

>!
Délmagyarország, Szeged, 1922
282 oldal · Fordította: Tonelli Sándor

Enciklopédia 1


Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Zsola>!
Jerzy Żuławski: Ezüstös mezőkön

2017. június elseje. Ez az a nap amikor jelentkeztem a „20. század száz éve – száz könyvben” nevű kihívásra (Köszönet érte @papusz-nak.). Az azt követő hetek hónapok alatt megpróbáltam összerakni a teljesítéshez a polcomat. A tervem kezdetben az volt, hogy lehetőleg minden évhez science fiction könyvet rendeljek, de persze azt is tudtam, hogy ez nem minden évszám esetében fog megvalósulni. A fő problémám az volt, hogy az adott évhez található ugyan sci-fi regény, de az magyarul nem jelent meg, vagy ha meg is jelent nem biztos, hogy be tudom azt szerezni. Végül is sikerült úgy összeállítanom a polcot, hogy a százból mindössze 15 darab olyan könyv van, amin nincs rajta a sci-fi címke (Összesen még négyet kell elolvasnom (: ). Viszont volt egy könyv, egy könyv amit nagyon akartam és gyakorlatilag beszerezhetetlennek bizonyult. Ez pedig az 1903-ban kiadott a lengyel Jerzy Żuławski által írt Ezüstös mezőkön című regény volt.

Már az a tény, hogy Közép-Európa keleti feléből egy író közvetlenül Wells (Emberek a Holdban 1901) nyomában járva egy Holdutazás történetét válassza témájának, valamint az, hogy az 1922-es magyar kiadás borítóján egy kereken guruló rakéta (lövedék) látható, a háttérben a Földdel, kapásból beindította nyálelválasztásomat. Szóval, ment a listára mert, hogy időközben a polcból lista lett és reménykedtem, hogy előbb utóbb valahogyan (és emberi áron) csak be tudom szerezni. Ez év elején már azon gondolkoztam, hogy melyik könyvvel fogom helyettesíteni Zulawski művét és pont ekkor érkezett a jó hír mégpedig, hogy a Galaktika XL-ben meg fog jelenni (@fekiyeti79 felhívta a figyelmemet @Razor karcára. Mindkettőjüknek nagyon köszönöm. (:). Ezután csak annyi kellett tennem, hogy a megjelenést követően megvegyem és elolvassam ezt a nagyon várt művet. Mint kiderült érdemes volt rá várnom…

„…évek óta itt tárolom a könyvét az ágyam fölött, azok közt az orvosságok közt, amiket szeretek kéznél tudni betücsömör idején” – írta Móra Ferenc Zulawski könyvéről 1924-ben.

spoiler

Szerintem a történetben a tudományos háttér a kornak bőven megfelel. Persze amolyan vernei módon a jármű egy speciális lövedék, ezért ne várjunk Clarke vagy Ciolkovszkij szintű technológiai és tudományos leírásokat, ellenben azért nem csak úgy ukmukfukk rohangálnak a Holdon. Van védőöltözet, oxigénpalack és az egyhatod gravitáció is megemlítésre kerül. A holdi táj minden ridegségével, idegenségével, fény-árnyék hatásával együtt gyönyörűen van leírva. Kis képzelőerővel simán el tudja képzelni magát az olvasó ezen a kráterekkel, hegyekkel, szurdokokkal telehintett tájon. A megismert holdi élet, bár nem túl hangsúlyos és néha úgy éreztem, hogy kicsit kerüli is az író ennek még részletesebb bemutatását, még sem hat műnek. Nem is ezen van a lényeg, hiszen az első rész (Galaktika XL 361) túlélő története a második részben (Galaktika XL 362) átfordul kőkemény filozofikus és moralizáló történetbe. spoiler

Az egész regény tragikus, szomorú mégis nagyon emberi. Nem idealizál nem csinál hősöket a szereplőkből inkább a realitás talaján marad. Én úgy látom (persze lehet teljesen rosszul), hogy Zulawski mind tudományos mind erkölcsi szempontból felelőtlennek és felkészületlennek tartotta az emberi fajt arra, hogy új világokat hódítson meg. Talán ez most 117 évvel később is igaz. Talán meg kellene fogadni elődeink intelmeit, és az emberiségnek magába kellene néznie. Tanulni és fejlődni kellene főleg morálisan, hogy végül ne legyünk olyanok mint a holdi új nemzedék.

Szerintem ez egy nagyon erős regény, amelyhez egy nagyon erős olvasási élmény társul. Legalábbis nekem az és én így éltem meg. Nyugodt szívvel ajánlom azoknak akik szeretik a sci-fit és nem zavarja őket, ha egy kissé már túlhaladtuk a könyv keletkezési idejének tudományos szintjét. Ajánlom továbbá azoknak akik szeretik Lem filozofikus komorabb hangját vagy Wells könyveit.

A kihívás: https://moly.hu/kihivasok/a-20-szazad-szaz-eve-szaz-konyvben

https://moly.hu/konyvek/mund-katalin-szerk-galaktika-361-xl
https://moly.hu/konyvek/mund-katalin-szerk-galaktika-362-xl

Idézet: https://moly.hu/konyvek/jerzy-zulawski-ezustos-mezokon/idezetek

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

Zsola>!

Az embernek mindenütt, mindig kevés lesz a hely, kevés lesz az élet.

Galaktika XL 362; 139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ember, emberiség

Hasonló könyvek címkék alapján

Stanisław Lem: Magellán-felhő
Jim Lovell – Jeffrey Kluger: Apolló 13
Stanisław Ignacy Witkiewicz: Telhetetlenség
Krzysztof Varga: Műmárvány síremlék
Stanisław Lem: Stanisław Lem teljes science-fiction univerzuma II.
Szathmári Sándor: Kazohinia
David Mitchell: Felhőatlasz
Andy Weir: A marsi
Orson Scott Card: Végjáték
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben