Három ​ember egy csónakban 125 csillagozás

és ráadásul egy kutya
Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban

Feledhetetlenül humoros könyvet tart kezében a tisztelt olvasó. Én nem állítom, hogy e művet mindenképpen el kell olvasni, és nem akarok senkit sem túlzottan befolyásolni, mindössze azt állítom, nem érdemes kihagyni. A történet gerince Európa egy jelentős folyóján játszódik, hősei ízig-vérig angolok, – így aztán egyikük sem a dunai hajós –, noha az események hasonló kialakulásáról akár a vén Duna is regélhetne nekünk naphosszat. Sőt, azok a kötélidegzetű olvasók, akik fejezetről fejezetre haladva a történet fölött pusztán csak el-elmosolyodnak az élet mindennapi fonákságain, még ők is legyenek óvatosak – kerüljék a nyilvános helyeket, a tömegközlekedési eszközöket –, mert kerek-perec kijelentem, még ők is felnevetnek legalább egyszer. Ha mégsem történne ilyesmi, ajándékozza oda a könyvet az első járókelőnek, esetleg valamelyik rokonának.

Eredeti megjelenés éve: 1889

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Vidám Könyvek Európa · Lektúra könyvek Kriterion · Tolnai Világkönyvtár I. · Vidám Könyvek

>!
Felolvasta: Gépész
>!
Ciceró, Budapest, 2011
248 oldal · ISBN: 9789635397457 · Fordította: Barabás András
>!
Kriterion, Bukarest, 1977
210 oldal · ISBN: 9630711311 · Fordította: Zágoni Zoltán

5 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 16

Most olvassa 6

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Goofry>!
Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban

Voltaképpen egy könyv tukmálta olvasatom volt még a tavalyi nyáron. Íme az erről becsatolható corpus delicti: http://moly.hu/karcok/559189 És noha egy spontán feljött döglött akta fel nem tett kérdésére az az aktuális válaszom, hogy nem dobtam akkora hátast tőle, mint amekkorát Jhon Cleese, azért jól elszórakozatatott a duplikált nevű Jerome joválisan békebeli humora. Egynyári virágzáshoz megtette a magáét. Alkalomadtán, és forrófejűségem tetőfokán sorra veszem majd a három bringást is.

Basa_Katalin IP>!
Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban

Jó kis könyv, ami nem szól semmiről, de azt nagyon szórakoztatóan teszi. Nincsen feszes cselekménye, nincs jellemfejlődés, sem veszélyes titkok, amikre fény derül… viszont hihetetlen a stílusa, csapongó, sztorizgató – és ez többet ér, mint az üres dialógusok vagy erőltetett, megrendelt történetek. És a főszereplőink: ott van Harris, akiről megtudjuk, hogy minden kocsmát ismer – és ha egyszer híres ember lesz, akkor azokra a kocsmákra tesznek majd emléktáblát, ahol nem járt… Aztán George, aki aludni jár be a bankba, a munkahelyére, és rossz néven veszi, ha felébresztik. És Jerome, a narrátor, aki istenien ömleng a folyó romantikus csodáiról, az alkonyi fényekről… aztán ugyanilyen hosszan bizonygatja, hogy milyen borzasztó is a víz mellett, ha egész nap esik. Montmorency, a harapós foxi is ezen a véleményen van, és egyértelműen a szállodákra szavaz a csónak helyett, hiszen ott jobb a koszt, ráadásul verekedni is lehet. :) A kis antikvár kötetet, amit elolvastam, Kass János rajzai díszítik.

2 hozzászólás
mohapapa I>!
Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban

Há' szóval: egyfelől szétröhögtem a fejemet, mert volt rá indok. Mer' humoros. Nagyon. De tényleg.
Másfelől a tájleírásaiba belealudtam, s annyira nem volt koherensek a könyv tartalmával, hogy csak na! De tényleg nem!
Harmadfelől voltaképpen semmi története nincsen a könyvnek, de tényleg nincs, sztorizgatás a kerettörténetbe ágyazva, de tényleg nem zavaró.
Valahogy mégis nehezen haladtam vele. Meghúzva, szerkesztve ötös lenne. De tényleg. A kedvemet viszont nem vette el önmagától, kíváncsi lettem a párjára is. Tényleg.

2 hozzászólás
Vackor6 P>!
Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban

Sajnos nem vagyok képes megszeretni az angol humort… pedig időközönként adok neki esélyt.
Emellett ez a „klasszikus bohózat” hozza a 19. századi hangulatot a maga kifejezéseivel és szóhasználataival, amit viszont üdítő olvasni.

tide P>!
Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban

Érdekessége a könyvnek, hogy eredetileg bédekkernek készült, de a humor „elvitte” más irányba.
Kiváló útikalauz tényleg London és Kensigton között a Temze két partját járja végig. A három fiatalember – nem szólva a kutyáról – minden nagy és kis nevezetességet megszemlélnek, vagy ha nem is – temetők – elmondják egymásnak, ki mit tud róluk. A folyó pedig tele van kalanddal.
Nagyon angol, jellegzetes middle class szereplőkkel. Fiatalok, vidámak és nagyon jólneveltek – kivéve a kutyát.

Angol humort valójában csak angolul szabad olvasni.

Viktoria_Agnes_Takacs P>!
Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban

Udito volt ez a konyv, a boldog bekeidok hangulatat hozta. Nagyon hasonlit Wodehouse konyveihez, csak Bertie helyett itt 3 kozeposztalybei ifju kalandjaiba kapunk bepillantast, am a humor, a fordulatok, a csetles-botlas nagyon hasonlo a jet szerzonel. A foxi pedig oriasi arc, nekunk is volt egy ideig. :D

tillaitamas>!
Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban

Bármilyen testhelyzetben érdemes olvasni, amelyekben biztosított a rekeszizmok szabad mozgása. Intenzív hatása van a tüdőre, az alhasi izmokra, tehát orvosilag is javasolható általános gyengeség esetén. (gyk:vicces)

langimari>!
Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban

Megvan az öt csillag, élvezetes olvasmány, finom angol humorral fűszerezett útleírás a Temzén a tizenkilencedik század végéről. Három angol fiatalember készül fel körülményesen és megmosolyogtatóan a többnapos csónaktúrára, ahová egy kutyát is magukkal visznek. Az úton azután mindenféle érdekességet tudhatunk meg a Temze-parti településekről, az angol középosztály időtöltéseiről, anekdotákat hallunk az evezőssportról, a horgászatról, beszámolókat az étkezésekről a csónakon és a fogadókban, és persze nem maradhat el a többnapos eső sem… Kedvencem az első fejezet, minden hipochonderek kötelező olvasmánya.

Kisanna>!
Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban

Szinte csak muszájból, egy kihívás miatt álltam neki ezt a könyvet olvasni, de talán soha ilyen jó meglepetést könyv még nem okozott. Három jóbarát csónakkirándulásra indul a Temzén, az 1800-as évek vége felé. A fiatalok kedves széltoló banda, kicsit még komolytalanok, munkakerülők is. Azonban kíváncsiak, barátságosak, segítőkészek, ezért jó sok érdekesség megesik velük az út során. Nem olyan egetrengető kalandok ezek, mint más könyvekben, sokszor csak szemlélődnek, beszélgetnek, régi történeteket és anekdotákat elevenítenek fel. Részletesen bemutatják a gyönyörű angol tájat, a híres épületeket, kolostorokat és fogadókat. A finom, csipkelődő humor is végig jelen van a történetben.

Gáborr_Nagy>!
Jerome K. Jerome: Három ember egy csónakban

Egyszerre humoros, unalmas és bosszantó könyv. Nagy értéke a néhány igazán pergő mulatságos kitérő és a környezet bemutatása. A főszereplők (beleértve Montmorencyt is) viszont fárasztottak, nem vonzó a társaságuk. Rengeteg felesleges töltelékmondat, bekezdés van a könyvben.


Népszerű idézetek

búzakalász>!

Meglepő, milyen korán tud az ember felkelni, ha a szabadban alszik. Megközelítőleg sem vágyik annyira a „még csak öt perc" után, mikor pokrócba csavarva fekszik a csónak deszkáján, a kézikosárral a feje alatt, mint mikor tollas ágyban fekszik.

Goofry>!

Semmi sem hoz ki annyira a sodromból, mint mikor látom, hogy mások nyugodtan ülnek, míg én dolgozom.

IV.fejezet: 44 .o.

Goofry>!

Annyi szent, hogy egy percig sem unatkozol, ha lányok vontatják a csónakodat.

IX. fejezet: 106.o

12 hozzászólás
Vackor6 P>!

S az a legszomorúbb a dologban, hogy neki, akinek nem volt a faragott faburkolat iránt érzéke, a szobája azzal volt borítva, azoknak meg, akik szeretnék, óriási árat kell érte fizetniök, hogy megszerezzék. Úgylátszik, ez általános szabály ezen a világon. Mindenki azzal rendelkezik, amire nincsen szüksége, amit meg ő kívánna, az a másoké.

77. oldal, VI. fejezet

SteelCurtain>!

Aztán leült, megírta a receptet, összehajtotta, átadta, mire zsebre vágtam, és eltávoztam.
Ki sem nyitottam. Elvittem a legközelebbi gyógyszer-tárba, és átnyújtottam. A patikus elolvasta és visszaadta.
Azt mondta, hogy ez nem kapható nála.
– Ön gyógyszerész? – kérdeztem.
– Én gyógyszerész vagyok! Ha szövetkezeti áruház és egyben családi penzió volnék, akkor szolgálatára lehetnék. Minthogy csak gyógyszerész vagyok, nem áll módomban!
Elolvastam a receptet. Így hangzott:

1 font bifsztek 1 pint sörrel 6 óránként.
1 tizenhat kilométeres séta minden reggel.
1 ágy minden este pont 11 órakor.
És ne töltsd meg a fejedet olyan dolgokkal, amihez nem értesz.

Megfogadtam a tanácsát azzal a szerencsés eredménnyel – magam is elismerem –, hogy az életemet megmentette, és még ma is élek.

1 hozzászólás
búzakalász>!

Így lesz-e ez mindig? Vajon a ma sokra tartott kincsei mindig a tegnap jelentéktelen apróságaiból kerülnek-e ki?

alaurent P>!

Ne hordozd, csak amire szükséged van: lakályos otthonodat, egyszerű örömöket, egy vagy két olyan barátot, aki ezt a nevet meg is érdemli, valakit, akit szeretsz, és aki téged szeret, egy macskát, egy hű ebet, egy-két pipát, elegendő ételt és ruhaneműt, s az italból egy kicsit többet a szükségesnél, mert a szomjúság veszedelmes dolog.

yakarinagyi>!

(…) de hát mindennek megvan a maga hátránya, ahogy az egyszerű ember mondta, mikor az anyósa meghalt, és elhozták neki a temetésről szóló számlát.

31. oldal

búzakalász>!

Úgy látszik, ez már csak általános szabály ezen a világon. Mindenki azzal rendelkezik, amire nincsen szüksége, viszont amit ő kívánna, az a másiké.

búzakalász>!

Nem vagyunk mi egyebek, csak szomorú rabszolgái a gyomornak. Ne az erkölcsiségre és az igazságosságra törekedjetek, barátaim; figyeljétek éberen a gyomrotokat, és étkezzetek gondosan és bölcsen. Így majd az erény és a megelégedés uralkodik szívetekben, anélkül, hogy nagyon törnétek magatokat utána; így lesztek jó polgárok, szerető férjek, gyöngéd atyák – nemes és jámbor emberek…


Hasonló könyvek címkék alapján

James Herriot: A repülő állatorvos
Roy Hattersley: Buster naplója
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Diana Wynne Jones: A másik palota
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Kevin Hearne: Hammered – Elkalapálva
Charles Martin: Hegyek között
Regöly-Mérei Andrea: Nevem Dolly
W. Bruce Cameron: Karácsonyi kutyavásár
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában