Közellenségek (Superman/Batman 1.) 72 csillagozás

Jeph Loeb: Superman/Batman – Közellenségek

KÖZELLENSÉGEK
Eredeti megjelenés a Superman/Batman 1-6. számokban (2003 októbere és 2004 márciusa között)

Amikor Lex Luthor hamisan vádolja Supermant emberiség ellen elkövetett bűntettekkel, az Acélembernek össze kell fognia a Sötét Lovaggal, hogy megállítsák a korrupt elnököt. Miközben a világ legnagyobb hősei a törvény elől menekülnek, egy titkos osztaggal is szembe kell szálniuk, hogy megmenthessék a Földet egy halálos aszteroida pusztításától.

SUPERMAN 76. szám
Eredeti megjelenés 1952 júniusában.

A képregények aranykorában játszódó történetben Superman és Batman első ízben egyesítik erejüket, miután egy luxus óceánjáró kabinjában összehozza őket a sors.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény Eaglemoss Hungary

>!
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789877182659 · Illusztrálta: Ed McGuinness, Dexter Vines

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Batman · Superman


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Jeph Loeb: Superman/Batman – Közellenségek

No kérem, ez igen. Anno itthon a második kötettel kezdték meg a Superman/Batman sorozat kiadását (hogy a harmadik kötettel le is álljon a sorozat a piac változása miatt), így már régóta terveztem ennek a sztorinak az elolvasását (ha nem sokat kell pótolni, akkor szeretek sorban olvasni sorozatokat).
Jeph Loeb munkássága manapság elég megosztó már, de itt még elemében volt. A kettős narrációval nagyon jó bepillantást engedett a két karakter gondolatvilágába, motivációiba, ráadásul ehhez egy elég csavaros sztori társult. (Amire aztán egészen a sorozat 26. számáig építettek.) A kettős narráció ráadásul számtalan humoros szituációt is eredményezett, anélkül, hogy röhejessé tette volna a karaktereket. A rajzok terén szintén nem találok kivetnivalót, nekem tetszettek.
A bónusz történet ezúttal az 50-es évekből érkezik, miként is ismerte meg a két hős egymás titkos személyazonosságát. Hát tipikus 50-es évek, na. :D

>!
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789877182659 · Illusztrálta: Ed McGuinness, Dexter Vines
Dominik_Blasir>!
Jeph Loeb: Superman/Batman – Közellenségek

Annyira, de annyira szeretném, ha a nagyobb eseményeket nem úgy képzelnék el az egyes képregénykiadókban, hogy a) kell bele minél több latexruhás figura; b) ezek lehetőleg minél többet püföljék egymást. Pedig én tényleg azt hittem, hogy majd a Közellenségek más lesz.
Az elején bizakodtam is. Az egymás mellett vezetett, párhuzamos narráció még a néhány kínos sutasággal együtt is meglepően jól működött: érdekes volt a kontraszt, Loeb hatásosan mutatta be a hősöket, ráadásul ekkor mintha még a történetben is lett volna lehetőség. De aztán ahelyett, hogy azzal foglalkoztunk volna, a) a Föld felé tart egy bazinagy radioaktív aszteroida, b) Luthor, az amerikai elnök(!) mégis mi a szöszt akar, c) vajon miért térhet vissza az időben egy Superman-szerű alak; a latexruhás figurák inkább elkezdték püfölni egymást. Hát csodálatos, köszönöm.
Az ugyan szimpatikus volt, hogy most inkább a B- és C-kategóriás hősök tűntek fel (Shazam! Captain Atom! Power Girl! tejóég, ez az „ironikus” szexizmus, ami itt volt…), és nem mindig a Liga van ott mindenhol, de sajnos a cselekmény abszurd ugrásai, légből kapott fordulatai és meglehetősen kínos megoldásai szerintem eléggé agyonvágták az élményt. És McGuinness szerintem túl sok izmot pakol ezekre a köpenyes igazságosztókra.
Viszont: nem hittem volna, hogy lesz ilyen, de a 65+ éves, első Superman/Batman sztori a maga retro stílusával még bájos is volt.

zamil>!
Jeph Loeb: Superman/Batman – Közellenségek

Végy két szuperhőst és rakd egymás mellé, eresz rájuk megannyi ellenséget, hogy látványosan megbirkózzanak velük. Körülbelül ennyi lehetett az alapötlet, ami elég is lehetne, ha nem lenne köztük az „alsógatyás” szuperhős. (Még mindig nem tudom elfogadni ezt a karaktert.)
Érdekes kísérlet lett, bár nem hagy maradandó élményt, talán a két hős különböző monológja ami megragadt.
A rajzokra nekem nem volt panaszom, jól sikerültek és a színek is tetszettek.

Evione>!
Jeph Loeb: Superman/Batman – Közellenségek

Szerintem a Közellenségek eddig az egyik legjobb kötet ebben a sorozatban. Pörgős, akciódús, izgalmas. A belső monológok közelebb hozzák a cselekményt és a szereplőket is, az a megoldás meg kifejezetten tetszett, hogy az egész történet két szemszögből van elmesélve. Mellesleg Superman itt egész jófej…
A rajzok szerintem jók voltak, nagyon szeretem, amikor tele van egy képregény grandiózusabb kétoldalas jelenetekkel.

schesztiஐ P>!
Jeph Loeb: Superman/Batman – Közellenségek

A legjobban azok a képkockák tetszettek, amiken a Batman – Superman párhuzam, illetve ellentét van, a múltjuk, a szüleik, a szuperhősségük mássága… elég ütősek.

Lex Luthor-ról a korábban már említett filmsorozat miatt egy ficsúr pojáca arca ugrik be folyton, de a képregényben szereplő Lex egyáltalán nem ilyen.

Ó, és nagyon jók a kiegészítők – az első találkozás és a hogyan jöttek rá egymás titkára! :)) Eszméletlen cukik! :)

ftamas>!
Jeph Loeb: Superman/Batman – Közellenségek

A történet egész jó, csak ne lenne olyan bikanyaka a két főhősnek…

1 hozzászólás
Kilgores P>!
Jeph Loeb: Superman/Batman – Közellenségek

Rögtön a milliós kérdéssel kezdeném: miért nem ezzel a történettel kezdte anno a Képes Kiadó?
Ugyanis rendkívül jól sikerült sztorival van dolgunk. A köteten végig kettős narráció mellett követhetjük a cselekményt, és ez elmondhatatlanul jól sült el. Rögtön úgy kezdi alkalmazni Loeb ezt a módszert, ami szerintem az egyik legerősebb nyitányt hozza össze az általam olvasott mainstream képregények között. De a későbbiekben is, egy-egy jelenetben nagyon jól bemutatja a két karakter totális ellentétjét, miközben tisztelik, sőt csodálják egymást.
Magát a történetet sem kell félteni, bár néhol kicsit csapongó, jól felépített, kerek és viszonylag sok, de még nem túl sok karakterrel operál. Továbbá, mivel kiadását tekintve egy hónappal a Hush befejezését követően jelent meg az első szám, spoiler, a magyar kiadás folyamában is remekül elhelyezhető. Illetve, még jelentősebb történet lesz, ha a Krízisekkel foglalkozó különszámok is megjelenhetnek hazánkban.
Számomra egyetlen negatív pontja a kötetnek a rajz. Szerintem túlságosan is rajzfilmesre sikeredett, ami csak azért szomorított el, mert a kihúzás, de főleg a színezés fantasztikus.
A záró történet, ahogy a fülszöveg is ígéri Superman és Batman első találkozását mutatja be. Több okból is jó ezeket a kis történeteket olvasni, hiába rendkívül bugyuták mai szemmel nézve. Először is, mérföldköveket mutatnak be, másodszor, nekem nem feltétlenül lenne kedvem teljes köteteket olvasnom aranykori történetekből, de így, hogy valamilyen módon kapcsolják az adott történethez, remek kontrasztot állít a korok között.

>!
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789877182659 · Illusztrálta: Ed McGuinness, Dexter Vines
3 hozzászólás
fowler P>!
Jeph Loeb: Superman/Batman – Közellenségek

A külcsín megfog, a belbecs megtart. Az Eaglemoss engem eddig a külcsínnel levett a lábamról, a belbeccsel pedig sikerült törzsvásárlóvá válnom a Nagy Képregénygyűjtemény kapcsán. Ez a sztori messze jobb mindenféle szempontból, mint a közvetlen utána következő Supergirl vagy akár az Abszolút hatalom spoiler. A logikai bukfencek és hézagok azonban ennél sztorinál is előjöttek és kifejezetten bosszantók… spoiler. Erőőrnagy mondjuk karcolta azt a felületet a tűréshatáromon, amit korábban Babaember és barátai áttörtek (ld. Abszolút hatalom, https://moly.hu/ertekelesek/934925), de összességében annak ellenére, hogy a Luthor az elnök koncepciót (aminek nálam a Norman Osborn mint a S.H.I.E.L.D. igazgatója a Marvel-féle párhuzama) egy huszárvágással végzi ki a sztori, és a korábban emlegetett logikai bukfencek és hézagok igencsak bosszantók, ez kérem egy kifejezetten jó sztori.

Superman 76 – nos, ismét csak nehéz bármit írnom, amiben a „bárgyú”, „sablonos” és „gagyi” kifejezéseket mellőzöm… :) Maradjunk annyiban a korábbi JLA őssztorihoz hasonlóan, hogy „aranyos”. (Annak ellenére, hogy Robin egy pancser.)

>!
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789877182659 · Illusztrálta: Ed McGuinness, Dexter Vines
Banditaa P>!
Jeph Loeb: Superman/Batman – Közellenségek

Nagyon tetszett! Superman nálam abszolút kedvenc, szóval ez annyira nem meglepő. De.
A belső monológok és Batman és Superman közötti párhuzamok/ellentétek képi és szöveges megjelenítése nagyon sokat dobott a sztorin.
Ami nem tetszett annyira, az a sok szuperhős és szupergonosz bezsúfolása pár oldalra, néha a kevesebb több. Ettől függetlenül teljesen rendben volt a kötet, az 1952-es képregény meg kifejezetten vicces volt mai szemmel.

Lamond>!
Jeph Loeb: Superman/Batman – Közellenségek

A címszereplők fejére vérdíjat tűz ki az elnök és ádáz hajsza veszi kezdetét. Nagyjából ennyi a történet, de igazságtalan lennék, ha ennyivel elintézném. A csúcspont számomra a Luthor-Superman összecsapás, továbbá kiemelném még Superman/Batman gondolatbuborékjait amikor párhuzamosan vannak bemutatva szépen mutatva eltérő gondolkodásukat ugyanazon helyzetekről.


Népszerű idézetek

Razor P>!

Superman: Az inasod egy vadászpuskával őrzi a barlangodat? (…) Nem volt egy jégsugárpisztolyod Mr. Fagytól, amit használhattál volna?
Batman: Mondja ezt az, aki köpönyeges kutyával védi az erődjét…

Kapcsolódó szócikkek: Batman · Krypto · Superman
22 hozzászólás
Razor P>!

[Játékmester az egyesített Superman/Batman rakétát mutatja meg a két névadó hősnek.]
Batman: Működik?
Játékmester: Powergirlnek nagyok a…?
Superman: Akkor menjünk!

Kapcsolódó szócikkek: Batman · Superman
8 hozzászólás
fowler P>!

Batman: Erőőrnagy. Veszélyes. Kiszámíthatatlan. Élő példa a „katonai intelligencia” oximoronjára.

Kapcsolódó szócikkek: Batman
1 hozzászólás
Sylvanas_Windrunner>!

A pisztoly dörrenése mindig ott cseng a fülemben. Ahogy apró fémdarabkák tépik szét azt a két embert, akiken kívül mást soha nem is szerettem igazán. A vér látványa, a puskapor szaga. A jövőmet beborító sötétség.

Kapcsolódó szócikkek: Batman

A sorozat következő kötete

Superman/Batman sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Donny Cates – Chris Hastings – Kieron Gillen – Katie Cook – Ryan North – Al Ewing: Thanos győz
Mark Millar: Marvel Könyvek: Pókember – Holtak között
Mark Millar: Kick-Ass – Ha/Ver 3.
Paul Tobin – Borys Pugacz-Muaszkiewicz – Karolina Stachyra – Travis Currit: The Witcher 3. – Varjak átka
Garth Ennis: Prédikátor 1.
Stephenie Meyer – Young Kim: Twilight képregény – Alkonyat 2.
Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 1.
Stan Sakai: Usagi Yojimbo 18. – Utazás Dzsótaróval
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Jordie Bellaire: Buffy, a vámpírok réme 1. – A gimi maga a pokol