Féktelenül 24 csillagozás

Életem határok nélkül
Jenson Button: Féktelenül

"Ez a könyv az életem azon eseményeiről szól, amelyekről a nyilvánosság előtt eddig még nem beszéltem. Nem eredményekről és versenyekről mesélek, hanem a gyerekkoromról, küzdelmeimről, kétségeimről és reményeimről.

Az emberekről, akikkel találkoztam, és akik közül sokat szerettem, míg néhányukat kifejezetten nem. A vidám pillanatokról, a pályán megvívott csatákról a riválisokkal, és olyan barátokkal, mint Fernando Alonso, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel. Mesélek a világbajnoki cím felé vezető idegőrlő pillanatokról, és a nyugalomról, ami mindig megszáll, ha beülök az autóba.

Az eufóriáról és a letaglózó veszteségekről. Apámról, aki számtalanszor megmentett, a pillanatról, amikor kételkedett bennem, és az űrről, amit maga után hagyott. Egyszóval az életemről – a versenyző mögött az emberről."

Eredeti mű: Jenson Button: Life to the Limit

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Kossuth, Budapest, 2018
352 oldal · ISBN: 9789630993449 · Fordította: Vágó Nándor
>!
Kossuth, Budapest, 2018
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630992732 · Fordította: Vágó Nándor

Enciklopédia 3

Helyszínek népszerűség szerint

Magyarország


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

>!
Dorina_S
Jenson Button: Féktelenül

Jenson Button: Féktelenül Életem határok nélkül

Nálam a Forma-1 szerelem volt első látásra és hallásra. :D Gyerekként Mika Hakkinennek drukkoltam Schumi ellen. Nem azt mondom, hogy nem szimpatizáltam a némettel, de az embernek-gyereknek akkor is van kedvence. Aztán jött egy kisebb szünet….végül 2003-ban találtunk újra egymásra, és lett igazi és egyetlen kedvencem. Ő pedig nem más, mint Jenson Button. Az első perctől, hogy leültem a tévé képernyője elé megnézni az ausztrál időmérőt a kedvencemmé vált. És ez a rajongás napjainkig is megmaradt iránta. Ezért amikor láttam, hogy saját könyve jelenik meg, már teljesen felspannolt állapotba kerültem, képes lettem volna angolul is megvenni és elolvasni. Viszont kijött magyarul is, és persze nem is volt kérdés, hogy előrendeltem. Igaz, az olvasásra csak most került sor, de úgy érzem, hogy pont jókor, az idénynyitó ausztrál nagydíj előtt. Mert be kell valljam amióta visszavonult, nem olyan lelkesedéssel néztem a futamokat. Utána Nico Rosbergnek drukkoltam, mivel Hamilton nem tartozik a kedvenceim közé…de amióta Rosberg is otthagyta a száguldó cirkuszt végleg felhagytam a Forma-1 nézésével. Viszont Button életrajzi könyve hatására, az az élmény amit az olvasás okozott úgy döntöttem, hogy visszatérek a száguldó cirkusz világához. Mert a könyv felelevenítette, milyen jó is volt nézni ezt a világot, drukkolni a kedvencnek- bár most nem tudom kinek fogok, mert kedvencem Button miatt már senki nem lesz- úgyhogy adok egy újabb esélyt.

A könyv is csak azt támasztotta alá, hogy Jenson Button egy igazi egyéniség, aki megharcolt minden egyes eredményéért. Nem befizette a gazdag családja, hogy versenyezzen. Gyerekkorától kezdve küzdötte fel magát a létra fokain, míg végül elérte a csúcsot, a F1-et. Nagyon jó volt olvasni végre az emberről a bukósisak mögött, akinek szembe kellett szállnia a saját démonaival, gyerekkori és tinédzserkori problémákkal. Jenson őszintén mesélt ezekről az évekről is. És ha eddig rajongtam érte, nem tudom most mit érzek, mert egyszerűen imádtam ahogy elmesélte az életének 37 évét. Vicces volt, valóságos, és sokszor nehéz. Pokoli nehéz.

Nem tudtam mire számíthatok majd-e könyv kapcsán, féltem, hogy száraz információgyűjtemény lesz, de amit kaptam attól tátva maradt a szám az biztos. Egy könnyed, szórakoztató, néhol fájdalmakkal teli történet. Rajongóként mindent elolvastam róla, de ezeket a dolgokat, amiket saját maga mesélt el nem tudtam ennyire részletesen, mert szerencsére nem osztotta meg a sajtóval. A küzdelmei, amiket folytatott, hogy elérje az álmait…hogy ahogy ő is fogalmazott összeegyeztesse a hétvégi életét a hétköznapi iskolás léttel. Soha nem gondoltam volna, hogy strébernek gondolták, vagy kitaszítottként kezelték. Nem értettem, hogy egy ilyen embert, gyerekként hogy lehetett így kezelni. Azt hittem ő volt mindenki kedvence, mert valahogy ez jött le. És ekkor gondolkodtam azon mennyit torzít a sajtó. Ami meghatározta az ő versenyzői létét, a karrierjét az apukája és legendás viszonyuk. Gyönyörű volt ezeket a visszaemlékezéseket olvasni, hogyan is segítette őt John Button, mennyire támogatta a fiát. Nagy arc volt az öreg az kétségtelen, és nekem is nagyon szimpatikus figura volt. Joh Button mellett még Jessica Michibata volt rengetegszer jelen a futamokon. Ő Button barátnője, menyasszony, majd felesége, később ex-felesége volt. Rettentő aranyos, kedves, szimpatikus nő volt rettentő jó ízléssel. Nagyon sajnáltam amikor elváltak.

Számos kudarc, fájdalom, sérülés látott napvilágot ezzel a könyvvel amiről, én mint fanatikus rajongó sem tudtam. Nyilván Jenson nem akarta, hogy napvilágra kerüljön vagy ezek alapján ítéljék meg vagy cikkezzenek róla.
Jenson igazi gentleman volt a paddockban. Az egyik legkedveltebb versenyző, aki mindig intelligensen, diplomatikusan válaszolt az interjúkra. Az, ahogy visszaemlékezésében nyilatkozik csapattársairól, főnökeiről is ezt támasztja alá. Főleg Lewis Hamiltonról. Nekem ő nagyon nem a kedvencem, Már akkor sem volt az, amikor debütált ebben a világban, és az évek múltával egyre ellenszenvesebb lett. Jenson elmeséli kapcsolatukat a McLarennél és teljesen egyetértettem a teóriájával. Button szavai sem segítettek abban, hogy megkedveljem Hamiltont. Arra viszont nehezen találtam szavakat, ahogy Button nyilatkozott Lewisról, csupa elismerő szó. nekem nem biztos, hogy ment volna a botrányos „Twitter-balhé” után.

Sok mindenbe beleláthattunk, voltak féktelen bulizások, nyaralások, és minden, ami ehhez a világhoz tartozik. Button élvezte ezt az életet, a nagy gumimágus, az esőmenő és hasonló jelzőkkel örökre beírta magát a Forma-1 történetébe. Megérdemelten szerezte meg a világbajnoki trófeát, a megannyi futamgyőzelmet, és dobogós helyeket. Egyszóval Jenson Button letette a névjegyét az F1 világában, amelyhez számos fiatal suhancnak fel kell nőnie még. És nekem örökre a kedvencem marad, az örök JB…akinek képeivel ki volt plakátolva a szobám fala.

>!
Silverlight
Jenson Button: Féktelenül

Jenson Button: Féktelenül Életem határok nélkül

Érdekes életrajz egy amúgy volt kedvenc sportolóról. Sajnálom, hogy már nem látom versenyezni. Persze a fő kedvencem Raikkönnen, de Buttont is nagyon szerettem. Egy kifejezetten szerény, alázatos sportolónak gondoltam, s a könyv csak további pozitív érzést adott vele kapcsolatban. Jó beletekinteni az életébe, a gondolataiba, az édesapjával való kapcsolatába.

>!
Kossuth, Budapest, 2018
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630992732 · Fordította: Vágó Nándor
>!
Zakuro
Jenson Button: Féktelenül

Jenson Button: Féktelenül Életem határok nélkül

Eddig is szimpatizáltam Buttonnel, de ezután még jobban kedvelem. Nagyon érdekes kis könyv ez, jól megírt és kimondottan humoros is spoiler
Sajnálom, hogy a karrierjéből én már csak a „sötét középkort” láthattam – 2014-ben kezdtem el Forma-1-et nézni, és akkor már erősen a mélyponton járt ő is és a csapat is. Remélem, igaza lesz, amikor azt írta, fel fog még emelkedni ez a csapat – jó lenne már látni ezt, mert ez így dögunalmas, hogy a Mercedes rommá ver mindenkit, a többiek meg a fennmaradó helyeken marakodnak.
Pluszba azt is alátámasztotta, miért nem kedvelem Hamiltont.
Nem tudok többet hozzáfűzni; ha csak itt és így, de további sok siker kívánok Buttonnek, mert, ahogy írta is, messze nincs még vége. És az Instagramra feltöltött képei alapján (igen, követem instán :)) jól tette, hogy váltott. Királykategória, vagy sem, nemcsak a Forma-1 van a világon.

>!
Vera_Ligetvári
Jenson Button: Féktelenül

Jenson Button: Féktelenül Életem határok nélkül

Én személy szerint 2000 óta vagyok Jenson Button rajongó, így joggal gondoltam, hogy már mindent tudok róla. Aztán elkezdtem olvasni ezt a könyvet :) Tény, elég sokmindent megtudtam Jensonról az évek alatt, ami itt is visszaköszönt, de rengeteg újdonság is volt a könyvben. És a humora… Hát nem véletlenül választottam pont őt ki az F1-es mezőnyből ;)
Ez a könyv minden F1-fannak kötelező olvasmány, még akkor is, ha nem JB-nek szurkol(t).

1 hozzászólás
>!
Zizu
Jenson Button: Féktelenül

Jenson Button: Féktelenül Életem határok nélkül

1998 óta nézem a forma 1-et. Szerintem nem hagytam ki azóta egy futamot sem. Sosem egy adott csapatnak, hanem adott pilótának drukkoltam/drukkolok. Jenson semleges volt nekem, de azért kedveltem. Mivel egy forma 1-es könyvtár büszke tulajdonosának is mondhatom magam, így egyértelmű volt, hogy ez a kötet is helyet kapjon a polcomon. Nagyon klasszul mesélte el a történetét, mondhatni lebilincselő volt „hallgatni”. Nagyon olvastatta magát a kötet, és itt is végig olyan érzésem volt, mintha nekem mesélne. Mire kiolvastam, úgy éreztem jobban megismertem őt, aminek nagyon örülök. Mindenkinek ajánlom :)

>!
Presztek_Réka P
Jenson Button: Féktelenül

Jenson Button: Féktelenül Életem határok nélkül

Jajj, de jó kis könyv volt ez! Gyerekkortól kezdve, munka és magánélet is, a nehéz részek is, kellő humorral fűszerezve.
Bár soha nem tartozott a kimondott kedvenceim közé, inkább semleges volt, bár lehet azért, mert megvolt az abszolút no1 kedvencem, akivel egyébként jóban vannak. F1-es karrierjét végigkísértem teljes mértékben, voltak olyan évek (amikor az exszel voltam együtt), amikor napi szinten 3-4 internetes oldalt átnéztünk hírek után kutatva. Voltak rossz döntései, pl a BAR-Williams igazolás, egy csomó hányattatás utána a rossz kocsival, a McLarenes igazolás is rossz volt az én szememben., mert Lewisnak az első évétől kezdve nyalták a s*ggét.
Nagyon jó volt az ő szemszögéből olvasni olyan dolgokat, amikre jómagam is emlékszem. A monacói baleset, a brazil támadás, a bulizások-a csuklótörés története nagyon vagány-, a futamgyőzelmek, az éppen elbukott győzelem, a twitteres-telemetriás szájkarate.
És hát az édesapja. Óriási egy figura volt a képernyőn keresztül is, de a valóságban is. Viszont ahogy leírta az elvesztését….meg ahogyan történt….az elképesztő, arról semmit nem tudtam. Végtelenül szimpatikus fazon és ez csak erősödött az olvasás után. Kellemes emlék, hogy láthattam őt a dobogón a Hungaroringen személyesen is.
Egy apró dolog bosszantott csak közben, hogy voltak 1-1 betűs elírások vagy nyomdahibák, jellemzően tulajdonneveknél. Ez egy egészen icipicit rontott az élményen.

>!
nanita
Jenson Button: Féktelenül

Jenson Button: Féktelenül Életem határok nélkül

Egymás után olvasva Kimi és Jenson könyvét, azt kell mondanom, utóbbié jobban megfogott, bár egyáltalán nem volt hibátlan. Előbbi nagyon „irodalmi” akart lenni, utóbbi viszont olyan volt, mintha Button egy pohár bor mellett mesélt volna eddigi életéről, közvetlen volt, de pont emiatt néha kicsit terjengős.
Egy nagyon szerethető embert ismerhetünk meg a könyvet olvasva, nagyon jó volt bepillantani a Forma-1 világába, technikai információk révén megtudni azt, hogy mi miért történt, egy-egy versenye hogyan alakult. Előtűntek az emlékeimből a futamok, jó volt az ő szemszögéből is látni a dolgokat. Azt a korszakot hozta vissza, amikor még vártam a vasárnapot, vártam a futamokat.
Érdekes volt olvasni arról, hogy milyen volt a kapcsolata csapattársaival, csapatvezetőkkel. spoiler És nem utolsó sorban az édesapjával.
Ajánlom mindenkinek, aki szereti a Forma-1-t, egy kicsit többet szeretne megtudni a versenyekről.

>!
estimese24
Jenson Button: Féktelenül

Jenson Button: Féktelenül Életem határok nélkül

Az F1-es korszakában nagyon odavoltam érte. Érdekelt ő hogyan látta a dolgokat. Szívesen olvastam volna több kulisszatitkot… Azért elég sok műszaki dolog is van a könyvben, meg az életútja is izgalmas. Az apjával való viszonya figyelemre méltó. A nővérei is írhatnának könyvet, az tuti még pluszt adta Buttonhoz. Jenson mennyire lett szimpatikus számomra a könyv után? Nem sokkal. Megmaradok annál, ahogy régen tekintettem rá.

>!
Renáta_G
Jenson Button: Féktelenül

Jenson Button: Féktelenül Életem határok nélkül

Jenson Button egy szimpatikus, humoros autóversenyző, aki egy hosszú, hullámvölgyekkel tarkított, izgalmas és sikeres karriert tudhat maga mögött. Életrajzi könyvében betekintést enged az életébe. Olyan dolgokat mesél el, ami eddig láthatatlan volt. Lerántja a leplet egykori csapatairól, kollégáiról, miközben beavat minket élete legboldogabb és legnehezebb időszakaiba is. Mindezt teszi nyíltan, közvetlen, olvasmányos stílusban, humoros szösszenetekkel színesítve. A Kossuth Kiadó jóvoltából megismerhetjük a szégyenlős strébert, az elhivatott sportolót, a bulihuligánt, a barátot, a szerető fiút.

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2018/09/26/jenson_button_fek…


Népszerű idézetek

>!
Razor SMP

A verseny után rendőrségi kíséretet kaptunk a reptérig, ami nem olyan szokatlan, mint amilyennek hangzik, mert Magyarországon mindig van rendőri kíséret, bár nem tudok arról, hogy a magyarok különösen veszélyesek lennének.

290-291. oldal

Jenson Button: Féktelenül Életem határok nélkül

Kapcsolódó szócikkek: magyarok, magyarság · Magyarország
21 hozzászólás
>!
Kossuth_Kiadói_Csoport U

Olyan, mintha csak kitaláltam volna, de igaz: az autók voltak a legelső emlékeim. Játékautók. Corgi. Matchbox. Hot Wheels. Az otthoni lépcsőfordulónk hosszú volt, és versenypályákat építettem rajta kanyarokkal – első kanyar, második kanyar, harmadik kanyar –, ahol a kamionok leelőzték a Lamborghinit, és mindkettő megelőzte a Forma–1-es autókat, és néha a kamionok győztek. A földszintről felszállt a készülő étel illata, talán zene szólt egyik nővérem szobájából. És ott, a lépcsőfordulón megálmodtam egy világot, ahol a kamion gyorsabb volt a Lamborghininél, ha nekem úgy tetszett. 1980-ban születtem, így nekem ezek voltak az évtized képei, hangjai és illatai. Az otthon.

17. oldal

Jenson Button: Féktelenül Életem határok nélkül

2 hozzászólás
>!
Zakuro

Szponzorok és rajongók nélkül nincs verseny – ilyen egyszerű. Vagy megszokod és élvezed ezt a részét is a munkának, vagy te vagy Kimi Räikkönen.

8. oldal

Jenson Button: Féktelenül Életem határok nélkül

>!
Zakuro

„Tévedtem, most tudtam meg, hogy Jenson sosem követett engem. Nem az ő hibája. Többet kéne Twitterezni!”
Kevesebbet kéne Twitterezni, ha engem kérdeztek.

305. oldal

Jenson Button: Féktelenül Életem határok nélkül

>!
Zakuro

(…) ez volt az első alkalom, hogy az üzemanyagtank herén ütött.

70. oldal

Jenson Button: Féktelenül Életem határok nélkül

>!
Zakuro

Sokan vannak hozzám hasonlóan 180 centi fölött, és úgy éreztük, büntetnek minket azért, mert magasak vagyunk. Bárhova mész, előny. Csak akkor nem, ha zsoké vagy autóversenyző vagy. Amikor felemelték a súlyhatárt, az összes pilóta ünnepelt, kivéve Felipe Massát, aki azt szerette volna, ha minden a régiben marad. Miért? Mert egy seggdugasz.

Jenson Button: Féktelenül Életem határok nélkül

>!
Zakuro

– Halló, Jenson az?
Kifinomult hang. Vészcsengő megszólal.
– Igen – mondtam. – Ki az?
– Frank Williams vagyok.

119. oldal

Jenson Button: Féktelenül Életem határok nélkül

>!
Zakuro

Fortuna megfricskázott a felvezetőkörben, de most legszebb mosolyával fordult felém egy mogorva ex-Mercedes-alkalmazott formájában, műanyag esőkabátban. A fickó behatolt a pályára, hogy megzavarja a versenyt, feltételezhetően kirúgása elleni tiltakozásból, vagy talán csak azt akarta, hogy elüssék.

147. oldal

Jenson Button: Féktelenül Életem határok nélkül

>!
Zakuro

Persze olyan képet akarnak (a paparazzik), amin feldúlt vagy, mert ezt használhatják arra, hogy megmutassák, mekkora állat vagy, vagy hogyan törsz meg a nyomástól, vagy bármi, amit épp azon a héten mondani akarnak rólad.

Jenson Button: Féktelenül Életem határok nélkül

>!
Zakuro

Hát ilyen a versenyzés. Újrakalibrálja hozzáállásodat az egészhez. Ha szárnyalsz, csak a győzelem elégít ki; csalódott leszel egy második vagy harmadik hellyel, vigasztalhatatlan, ha nem állsz a dobogón. De ha a csapatod nem szerepel jól, boldog vagy egy nyolcadikkal. Szétvet az öröm, hogy legyőzted a csapattársadat.

167. oldal

Jenson Button: Féktelenül Életem határok nélkül


Hasonló könyvek címkék alapján

Frankl András: Száguldás az élet
Usain Bolt: A szélnél is sebesebben
René Hoffman: Sebastian Vettel
Bethlen Tamás – Hegedűs István: A Forma–1 krónikája
Sabine Kehm: Schumacher
Karin Sturm: A bajnok
Ifj. Dávid Sándor: Michael Schumacher
Ifj. Dávid Sándor: Mika Häkkinen
Simon István: Michael Schumacher
Vígh Gréta: Michael Schumacher