Alfahímek (Teddy & Emelie 3.) 6 csillagozás

Jens Lapidus: Alfahímek

Teddy ​és Emelie, azaz a börtönviselt nehézfiú és a fiatal ügyvédnő jó ideje nem találkoztak, pedig korábbi szövetségük minden szempontból gyümölcsözőnek bizonyult. Ám Emelie-nek olyan ügye akad, amelyhez nélkülözhetetlen a férfi segítsége. Amikor ügyfelét meggyilkolják, mielőtt vallomást tehetne, együtt kezdenek válaszok után kutatni. A nyomok egy bűnszervezethez vezetnek, amelynek tagjai fiatal lányokat erőszakolnak meg, és akikkel szemben a rendőrség is tehetetlen. Ahogy a páros egyre szorosabbra zárja körülöttük a kört, valaki mindent megtesz, hogy megállítsa őket: Emelie-éknek számolniuk kell azzal, hogy Teddy újra rács mögé kerül – vagy mindketten hullazsákban kötnek ki.
Közben Teddy unokaöccse, Nikola kiszabadul a börtönből, és új életet kezd. De amikor a legjobb barátját megpróbálják megölni, bosszúszomja ismét eltéríti a helyes vágányról.

A svéd sikerlisták éllovasa, az Eltörölve című könyv folytatása hátborzongató képet tár elénk Stockholm pénzzel, droggal… (tovább)

Eredeti mű: Jens Lapidus: Top Dogg

>!
Animus, Budapest, 2018
462 oldal · ISBN: 9789633245927 · Fordította: Erdődy Andrea
>!
Animus, Budapest, 2018
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245910 · Fordította: Erdődy Andrea

Most olvassa 3

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Jens Lapidus: Alfahímek

Nem mernék határozottan állást foglalni abban, hogy elkerülhetetlen vagy szerencsés volt-e egy trilógiának csak az utolsó két részét kiadni. De ugye nem lepődünk meg? Erről ennyit. A könyvről: Lapidus saját szakmai tapasztalata bűnügyi védőügyvédként szokatlan betekintést nyújtott egy olyan világba, amelyet a legtöbbünk (hála Istennek) nem ismer. Mert nem egyszerű az élet arrafelé (sem), és egy ilyen könyv (majdnem sorozat) csak rávilágít a mindenki életében ott húzódó sebekre és nehézségekre. A műfajból adódó sötétséget viszont ezúttal nem éreztem, úgy, mint az előző részben. Tipikus felemelkedés-bukás történet ez (is), annak minden kliséjével együtt. S dacára annak, hogy svéd alkotással van dolgunk, mégis számomra az amerikai gengszterfilmek cselekményvezetését és hangulatát idézi. De ezenkívül az olvasónak is alá kéne tudni szállnia a lelkek emésztő poklába. Nekem most nem igazán sikerült. Ezért talán: semmi nyomasztó, semmi felkavaró, semmi fajsúlyos. Csak a megszokott, a „mire vagy képes azért a rothadt pénzért?” felvetést formálja. Mert lám, milyen könnyen lemállanak rólunk a helyest és a helytelent meghatározó társadalmi normák, milyen gyorsan magunk mögött hagyjuk a civilizációt egy kis plusszért cserébe. Mert a pénzen kívül semminek nincs értéke, a barátságok, a szerelmek, az emberi kapcsolatok, aprópénzért bármikor beáldozhatók, és csak addig tartanak, amíg a mélységesen önző érdekek úgy kívánják, vagy, (mint jelen esetünkben) megengedik. És ebben a mocskos világban az sosem tart sokáig.

12 hozzászólás
>!
robinson P
Jens Lapidus: Alfahímek

Nem a jól megszokott, átlag skandináv krimi ez sem. Igazi látlelet az alvilág szereplőinek életéről, már-már dokumentum-tényregényként is olvashatjuk.
Számomra Jens Lapidus még mindig a legjobb. Fantasztikus íráskészsége, történetvezetése valóban egyéni a skandináv krimiszerzők között.
https://gaboolvas.blogspot.com/2018/12/alfahimek.html

3 hozzászólás
>!
PRicsmond 
Jens Lapidus: Alfahímek

Ha ez egy trilógia akkor úgy néz ki végére értünk Teddy és Emelie történetének, bár az Eltörölve nekem kicsit jobban tetszett, de tökéletes szórakozás nyújtott ez a kötet is, csak azt sajnálom nagyon, hogy az első részt nem olvashattam. Kedves @Animus_Kiadó van még esély rá, hogy a sorozat első része is megjelenjen?
A könyvre visszatérve, az előző részben nyitottan hagyott kérdésekre gyorsan választ kapunk, Nikola életben marad a robbanás után és élete kezd egyenesbe kerülni amíg legjobb barátját meg nem gyilkolják a szeme láttára, ezután pedig a dühtől vezérelt fiú elhatározza bosszút áll Chamon haláláért. Így ismerkedik meg Roksanaval aki lakótársával együtt albérletükben egy jó nagy adag drogot találnak, majd a népszerűség hajszolása nyomán mindet eladják amit persze a tulajdonos visszakövetel magának, így Roksananak és Billinek elő kell teremtenie a kábszer értékét így ketamin gyártásba kezdenek. A legfőbb szálban pedig Teddy és Emilie útjai ismét keresztezik egymást, az Eltörölvében megszerzett merevlemez tartalma utáni nyomozás folytatódik.
Lapidus ismét elénk tárja Stockholm sötét oldalát, izgalmakban bővelkedő történetében. Bízom benne ez a történet nem lesz annyira alulértékelve, mint az második rész, Lapidus szerintem az egyik legjobb skandináv krimiíró, egyedi írói stílussal, noir hangulattal. Köszönet az @Animus_Kiadó -nak, hogy megjelentette ezt a kötetet is, reméljük hamarosan olvashatunk még Jens Lapidustól a közel jövőben is.

>!
Barbár
Jens Lapidus: Alfahímek

Nem is olyan alfák ezek a hímek. Nina Ley,a rendőrnő alfább mindegyiknél. Az ő nyomozásáról lehetett volna több szó (igaz, akkor talán kisebb a meglepetés a végén – de ezt egy jó krimiíró megoldja), a tőzsdespekulánsok levelezéséből pedig kevesebb is elég lett volna. Nem sok csavar van a történetben, és van, ami könnyen kiszámítható. A vége meg tündérmese.


Népszerű idézetek

>!
mate55

A hazugot egy másik hazug ismeri fel a legkönnyebben.

214. oldal

>!
mate55 

– Az embernek vigyáznia kell a fogaira, mert ez az első dolog, amit egy másik ember meglát belőle.

290. oldal

>!
robinson P

Gyerek.
Ez már önmagában is ellentmondásnak tűnt. Mégis csak arra tudott gondolni, hogy a gyermeke nem születhet olyan világba, amelyet őrültek irányítanak.

183. oldal

>!
robinson P

Az életéről sok mindent el lehetett volna most mondani, csak épp azt nem, hogy nyugis lenne. Tényleg jól jönne egy őrangyal.

285. oldal

>!
PRicsmond 

Tényleg megváltozott, kész volt a nehezebb utat választani és maga mögött hagyni a zavaros ügyeket. De készen állni valamire egy dolog, véghez vinni a változást pedig egy másik.

>!
PRicsmond 

Nikola szókincse úgy kibővült mostanra az elektronikai kifejezések terén, hogy lassan több elektronikai szakkifejezést ismert, mint ahány nevet a kábítószerekre.

>!
PRicsmond

– Döntse el maga! – vágta rá végül. – Csak legyen benne tej.
– Természetesen. Laktózmentes tejet szeretne, vagy mandulatejet, esetleg bio zabtejet?
Teddy nem tudta, hogy röhögjön vagy kiabáljon.
– Normális tejük nincs? Tudja, fehér és folyékony. Tehénből.

>!
PRicsmond

Én bízom a megérzéseimben. A hazugot egy másik hazug ismeri fel a legkönnyebben. És hát én az vagyok.

>!
PRicsmond

Egy gyereknek közelségre van szüksége. Biztonságra.

>!
robinson P

Kétségbeesés szagát érezte. A hőség úgy ölelte körül Teddyt, akár egy párna, amely meg akarta fojtani.

248. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Lars Kepler: A bosszúálló
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Kristina Ohlsson: Dávidcsillagok
Carin Gerhardsen: Aludj csak, kicsim!
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: A néma lány
Camilla Läckberg: A hableány
Anders Roslund – Stefan Thunberg: Hajsza
Stefan Ahnhem: A fantom
Niklas Natt och Dag: 1793