Sebzett ​nagyvadak (Oxen 2.) 8 csillagozás

Jens Henrik Jensen: Sebzett nagyvadak

Jens ​Henrik Jensen regényei a krimi, a thriller és a dráma műfaji keverékéből gyúrt izgalmas olvasmányok.
2012–2016 között jelent meg legújabb sorozata, a nagy sikerű Oxen-trilógia, amely a politika és a háborúk modern világában játszódik.
Niels Oxen egy jyllandi halgazdaságban román személyazonosság mögé rejtőzve él és dolgozik. A háborús veteránt még mindig gyötri a poszttraumás stressz szindróma, ugyanakkor folyamatosan készenlétben is kell állnia: van egy titka, amely jó esetben az életbiztosítását jelenti, de akár a halálát is okozhatja.
Amikor egy múzeumi kurátort meggyilkolnak, és kiderül a dán igazságügyi miniszter érintettsége az ügyben, elszabadul a pokol. Viszont csak néhány ember hozza összefüggésbe a történteket Oxennel. Egyikük az első kötetben megismert Margrethe Franck, a dán Rendőrségi Titkosszolgálat nyomozója. Neki sikerül is Oxen nyomára akadnia, ám ezzel megpecsételi a főhős sorsát.
Megindul a hajtóvadászat Oxen után, aki számára nem… (tovább)

>!
Kossuth, Budapest, 2019
454 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630997942 · Fordította: Soós Anita
>!
Kossuth, Budapest, 2019
454 oldal · ISBN: 9789630999793 · Fordította: Soós Anita

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Jens Henrik Jensen: Sebzett nagyvadak

A dán szerző, Jensen egyéni hangja, történetszövése, hangulati képei új szín a skandináv krimik kínálatában. Egyedi írói stílussal, némi noir hangulattal és egy nagyszerű karakterrel a középpontban alkotta meg ezt a trilógiát. Már előző regénye, az Akasztott kutyák is a kedvenceim közé emelte, nagy várakozással vettem kézbe a folytatást. Hozta azt, amit vártam, izgatottan lesem a záró részt.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/12/sebzett-nagyvadak.html

>!
bokrichard
Jens Henrik Jensen: Sebzett nagyvadak

Nekem ez az elsőhöz képest jobban tetszett, de az előző olvasásom hatása alatt állva kissé nehezen tudtam felvenni az elején a fonalat. Jól megírt, kellően fordulatos történet ez is, kellően sötét, kellően sok magasabb körökbe vezető gonoszsággal, egy menekülő nyomozóval, akire mint a vadakra megy a vadászat ezerrel. A közepétől éreztem, hogy számomra megfelelőképp pörögnek az események, akkor tényleg letehetetlenné vált, tudni akartam a folytatást. És még mindig tudni akarom, mert bár nem ez a sorozat lesz a kedvenc, de nagyon magas színvonalú, élvezetes olvasmány. Kíváncsian várom, mi lesz a trilógia záró aktusában.

>!
PRicsmond 
Jens Henrik Jensen: Sebzett nagyvadak

Nekem már az első rész személyes kedvencemmé vált, így érthető módon sokat vártam a folytatástól. Sikerült fenntartania az első részben lefektetett színvonalat és izgalmakat, egy év telt el azóta, hogy az Akasztott kutyák végén Oxen hátat fordít a világnak és ismét magányra kárhoztatja magát, majd egy halgazdaság idős gazdáját megmentve a gazdaságban helyezkedik el, mialatt Margrethe Franck mindent megpróbál, hogy a nyomára bukkanjon a háborús veteránnak. Ez történik a könyv első szakaszában, ámde történik egy gyilkosság is mégpedig az a múzeumigazgató az áldozat akinek Oxen elküldte a titkos Danehof aktákat. Beindul a nyomozás a rendőrség és a titkos szolgálat részéről is, az árnyékban pedig a titkos szervezet döntést hoz Oxen sorsáról mégpedig kimondják rá a végső ítéletet. Ismét gyanúba keverik és üldözött vaddá válik. Míg Oxen és Margrethe folytatja a nyomozást a Danehof után a sebzett nagyvadak sem tétlenkednek.
Ismét nagyon jól megírt és kellően csavaros történetet kapunk Jensen-től és hol van még a vége, bőven van még megválaszolatlan kérdés. Egy nagy bajom van nekem ezzel a történettel, hogy nem jelent még meg a következő rész, pedig már nagyon olvasnám.

>!
colman
Jens Henrik Jensen: Sebzett nagyvadak

Nos, ez egy 100 százalékig nekem való sorozat (három részes) középső kötete. Van benne minden, mit szeretek: nyomozás, összeesküvés, magányos űzött vad (aki nem is mindíg magányos :D ) és szerencsére akció is bőven, ami számomra mindenképp plusz pontot jelent. Az első részt követően a hajsza fokozódik és hőseink helyzete szinte már kilátástalannak tűnik. De én biztos vagyok benne, hogy a záró kötetben nem akármilyen leszámolásban lesz részünk. A jövő év egyik legjobban várt könyve nekem kétségkívül a Tisztító tűz lesz. És természetesen ez a rész is megy a kedvencek közé. :)

3 hozzászólás
>!
Adrienn_Kiss_6
Jens Henrik Jensen: Sebzett nagyvadak

Amikor egy sorozat második részét sikerül kifognod elsőre…No, hol is kezdjem…Az eredeti mű 2014-es, nálunk 2019-ben jelent meg. Első benyomás: érdemes volt 5 évet várni a gyönyörű borítóra! A sok pozitív vélemény fényében kíváncsian ástam bele magam a könyvbe. Sok-sok visszautalás volt az előzményekre, ennek ellenére (vagy éppen emiatt még inkább) zavart az, hogy az előzőt nem sikerült még elolvasnom. Persze a visszautalások segítettek értelmezni ezt a kötetet – valamelyest. A sok ismétlés viszont néha picit fárasztó volt, folyton a poszttraumás dolgot adagolta az író. Néha mondtam neki: „Jens, a fenébe is, már rég felfogtam, megértettem, hagyjuk már a poszttraumázást, kérlek!” A politikai vonal nem kifejezetten az én világom, de 200-300 oldalig szépen fokozatosan beszippantott, utána viszont sajnos ellaposodott. A menekülést kifejezetten untam. A bajom az egésszel az, hogy ezt a 450 oldalt már 400 megelőzte, és még egy könyv következik (meg mernék esküdni, hogy legalább 500 oldalas emberkínzás hosszúság lesz). Talán egy 500 oldalas könyvben élvezhetőnek találnám ezt a sztorit, de az 1000+ oldal bőven meghaladja a lélektani határomat. Esküszöm: próbáltam szeretni, de összességében mégsem tudok elégedett lenni a művel, sajnos. Pozitívumként említem a baráti hosszúságú fejezeteket. Margrethe Franckot imádtam, szerintem irtó jó arc: kígyós füli, tarajos frizura, vagány csaj. Szeretnék megismerkedni vele, és szeretném, ha elvinne bulizni! Az egy embert kétszer megölni fordulat nagyon találó és izgalmas volt. Nem garantálom, hogy a kezembe fogom venni a sorozat többi részét, de szívesen megkapnám a választ a kérdésekre, és nyugodt lennék abban a tudatban, hogy a rosszfiúk megkapják méltó büntetésüket!


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Két véglet van. Akarva-akaratlanul hasonlítasz az őseidre, vagy teljesen elhatárolódsz tőlük.

84. oldal

>!
PRicsmond 

Az ellenség legtöbbször akkor érkezik, amikor a legkevésbé számítanak rá.

>!
robinson P

A szerencse istennője még sosem nem mosolygott rá, de annyira sosem volt rá szüksége, mint most.

16. oldal

>!
robinson P

A sikert a fiaskótól sokszor csak egy hajszál választja el.

437. oldal

>!
PRicsmond 

Türelem rózsát terem. Éveken át gyakorolta a kiképzésen. A várakozás nem jelentett próbatételt, nem érezte értelmetlennek. Türelmesebbnek lenni az ellenségnél, tovább várakozni, mint ő, sorsdöntő lehetett. Sokszor a türelmen múlott élet és halál.

>!
PRicsmond 

Az élet és halál közötti különbséget időnként át lehetett számítani a másodperc törtrészeire. Máskor percek, órák vagy napok választották el a kettőt.

>!
PRicsmond 

Földből lettél, és visszatérsz a földbe. Földből támadsz új életre.

>!
robinson P

Az utóbbi években egyáltalán nem érdekelte az idő.

17. oldal

>!
robinson P

Szeme vonakodva nyílt ki. Lebegett, térben és időben egyaránt.A veszélyes terepen éveken keresztül drága mentőövként szolgáló képessége, hogy egy szemvillanás alatt felébredjen, megkopott.

5. oldal

>!
robinson P

A káröröm pokoli érzés. Ha egy kis időre felül is kerekedett benne az emberség, ez a másik érzés annál kegyetlenebbül tért vissza.

337. oldal


A sorozat következő kötete

Oxen sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jussi Adler-Olsen: Palackposta
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Peter Høeg: Smilla kisasszony hóra vágyik
Agnete Friis – Lene Kaaberbøl: Gyerek a bőröndben
Sissel-Jo Gazan: A dinoszaurusz tolla
Paul Doherty: A hiénák éve
A. J. Quinnell: A kék gyűrű
Steve Berry: A templomosok öröksége
Mikkel Birkegaard: Libri di Luca
Poul Örum: Csak az igazat