Őrülten ​boldog 117 csillagozás

Vicces könyv borzalmas dolgokról
Jenny Lawson: Őrülten boldog

Egy elképesztően vicces és kacagtató könyv a bénító depresszióról és a szorongásról? Ez aztán szörnyen rossz ötletnek tűnik… De Jenny Lawson éppen ezekben a szörnyen rossz ötletekben a legjobb! Őrülten boldog című könyvében az egész életét végigkísérő mentális betegséget járja körül a maga egyéni, utánozhatatlanul humoros stílusában.
A szerző saját életének nem mindennapi történeteiből szemezget: az egyik pillanatban még két elvetemült hattyú tör az életére, aztán kap három döglött macskát postán, egy harmadik írásban pedig már a depressziójával járó bénultságról és tehetetlenségről vall kegyetlen őszinteséggel.
Ez a nyíltság arra irányítja a figyelmet, hogy el kell fogadnunk mindazt, ami megkülönböztet minket a többi embertől, majd felhasználni, hogy lenyűgözően és felháborítóan boldogok legyünk. Ahogy Jenny anyukája fogalmaz: „Talán nem is annyira borzasztó őrültnek lenni.”

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Kossuth, Budapest, 2016
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630986205 · Fordította: Szép Krisztina
>!
Kossuth, Budapest, 2016
332 oldal · ISBN: 9789630986984 · Fordította: Szép Krisztina

Enciklopédia 30


Kedvencelte 20

Most olvassa 11

Várólistára tette 126

Kívánságlistára tette 89

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Nita_Könyvgalaxis>!
Jenny Lawson: Őrülten boldog

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról

Jenny Lawson az új totemállatom.

A jó vélemények ellenére is tartom tőle, hogy vajon tényleg képes lesz Jenny úgy írni a depresszióról, hogy az vicces legyen, mégse érezzem úgy, hogy elbagatellizálja a kérdést? Szerintem már az első mondatomból kiderült, hogy igen, sikerült neki!

Jó lenne, ha ezt a könyvet nem csak azok vennék kezükbe, akik küzdenek mentális problémákkal, hanem azok is, akiket közvetve vagy egyáltalán nem érinti a téma, mert jobban megértenék a többieket, akiknek ez a mindennapjait képezi. Akik meg érintettek, azoknak ez akár maga a Biblia is lehet, én azóta is fel-fel idézem magamban egy-egy gondolatát. Ráadásul Jenny annyi mindennel küzd meg egyszerre, annyi problémája van, hogy a sajátodat egy ideig nem is érzed olyan soknak.

Ráadásul Jenny-nek valami fergeteges a humora! Sokan nézhettek rám a metrón furcsán, amikor próbáltam visszafogni a feltörni készülő nevetést. Szerencsére mikor itthon olvastam, erre nem kellett figyelnem, és teljesen mértékben kiélvezhettem az összes őrültséget a boldog mosómedvétől kezdve egészen a koalajelmezben való ausztrál kóborlásig.

Annyira inspiráló tud lenni, mikor valaki ennyi öniróniával és humorral tudja kezelni a problémáit, és a legsötétebb órákban is képes kapaszkodót találni. A kanál-elmélet pedig különösen tetszett, így sokkal könnyebb elfogadni, hogy mindenkinek megvannak a határai, és az sem baj, ha nem próbálod meg feszegetni.

Van egy-két olyan fejezet, ami el fogja szorítani a torkodat, de alapvetően az Őrülten boldog az életigenlés könyve, ami megtaníthat arra, hogyan élj együtt mindenféle defektjeiddel nagy boldogságban. Azért kitömött zsiráffejet ne akarj tartani a kertedben, annak tényleg nem fog senki örülni.

8 hozzászólás
CaptainV IP>!
Jenny Lawson: Őrülten boldog

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról

A mögöttes szándékot nagyon nagyra értékelem, és bevallom, nekem akkor tetszett legjobban a könyv, amikor arról beszélt, nevezetesen hogy a drámai pillanatok mögött mindig meghúzódik valami, amin lehet egy jót nevetni, hogy a legijesztőbb, legmélyebb pillanatainkból is ki lehet hozni egy poént. Bár én nem vagyok ilyen pozitív, az önirónia nemes művészetét magam is szívesen gyakorlom, úgyhogy ebben csak egyetérteni tudok Jenny Lawsonnal. De az én „ízlésemnek” vagy nem tudom, hogy mondjam, ez már a ló túloldala volt. Kicsit izzadtságszagú volt néha, ahogy meg akarta mutatni, mennyire humoros ő, mennyire szürreális az élete, és akkor őszintétlennek éreztem. A legjobb, leghumorosabb mondatai tök váratlanul csapnak le, sosem a túlspilázott, bekezdéseken át tartó agymenésekből jönnek. De aki valami pihent dolgot, valami kínosan humorosat szeretne, annak nagyon ajánlom, mert jól perspektívába helyezi a saját kínjainkat.

2 hozzászólás
Gabye>!
Jenny Lawson: Őrülten boldog

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról

Megjelenés után nem sokkal felkerült a kívánságlistámra, mert igazán érdekesnek tűnt, aztán jöttek a jobbnál jobb értékelések úgyhogy igencsak készültem valahonnan beszerezni és elolvasni. Ez végül elég könnyen ment, mert @Szirmocska barátném meglepett vele :-*, így gyorsan rá is vetettem magam.
És sztem ez jó könyv :-) Nem volt annyira katartikus, mint másoknak, nem rötyögtem rajta hangosan, de a maga módján igazán vicces. Ugyanakkor meg mégsem, ha arra gondolsz, hogy a szerző beteg, és Ő tényeg azt és úgy gondolja/teszi amit és ahogy leírt. Ebből a nézőpontból elég ijesztő. Nekem mégis pozitív a lecsengése, hisz végülis neki valahol ez a humor az egyik fő fegyvere, amivel harcol a depresszió és még számos más mentális betegsége ellen. Nekem mindenképp „megéri elolvasni” kategória.

Lobo P>!
Jenny Lawson: Őrülten boldog

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról

Jenny Lawson egy nagyon érdekes író, akinek fontos szerepe van abban, hogy a mentális betegségek nem valami szőnyeg alá söpört titok, hanem nyíltan beszélnek róla az emberek és mindenféle támogatói csoportok jönnek össze az interneten. Jenny ugyanis maga is bevallottan többféle mentális betegségben szenved, s ezzel a könyvével azt akarja megmutatni, hogy mindezek ellenére ha nem is teljes életet lehet élni, de meg lehet birkózni a valósággal és talán segít a hozzá hasonló cipőben járók barátainak, családtagjainak, hogy jobban megértség illetve bepillantást nyerjenek egy enyhén dilis csaj esszéin keresztül abba, hogy min mennek keresztül a többiek.

Egyébként a kötet borítója pontosan összefoglalja, hogy milyen is ez a könyv: egyrészt a mosómedve egy cuki állat, de itt úgy áll, szemében olyan fény ragyog, ami kicsit furcsává teszi az összképet. Mosolyog, de ugyanakkor a kétségbeesés is érezhető rajta. Jenny Lawson könyve pont ilyen: néhol jóízűeket kacagtam és a könnyeim törölgettem, máskor meg azért nedvesedett a szemem, mert annyira kendőzetlenül és egyenesen fogalmazza meg, hogy milyen nehéz néha a depresszióval küzdeni, hogy mi vezeti ahhoz, hogy kárt tegyen magába és a következő fejezetben meg elmeséli, hogy milyen kalandjai voltak amikor egy új kozmetikai kezelést próbált ki. Mert Jenny közben mindenből ki tud kerekíteni egy olyan történetet, ami csak rá jellemző, például ki más ölelgetne kengurukat kengurujelmezbe, mint ő, ki keveredne bele véletlenül egy temetési menetbe és miért hozzá fordulnak barátai és családtagjai, ha kitömött állatokról van szó? Az Őrülten boldog fura egyvelege a harsány humornak és a szívbemarkoló önreflexiónak.
Jenny Lawson könyve azok közé tartozik, amit talán mindenkinek a kezébe nyomnék, hogy olvasson el. Nem feltétlenül, mert tetszeni fog, hanem azért, mert tényleg olyan dolgokról van benne szó, ami legjobb lenne, ha köztudott lenne és azok, akik nem szenvednek a különböző mentális betegségektől, megértenék a világ azon felét, akik igen. Mert a mentális betegségeken még mindig hatalmas stigma van és sokan nem fogadják el a létezését és megtagadják a megértést és segítést azoktól akik ebben szenvednek, így aztán a betegek közül sokan nem mertnek segítségért fordulni.

Ha meg vagy áldva egy csöppnyi humorérzékkel és szeretsz fura dolgokról olvasni, akkor tetszeni fog. Ha pedig bármi hasonlótól szenvedsz vagy valami ilyen betegséggel élsz, mint Jenny akkor meg fogsz könnyebbülni, hogy lám, mások is vannak hozzád hasonlóan. Méghozzá sokan és ha másképp is, de megélik azokat a mélypontokat amiket Te és vannak emberek, orvosok és igen, gyógyszerek is, akik, amik segíteni tudnak. A legfontosabb, hogy nem vagy egyedül és kérhetsz segítséget.

Jenny Lawson könyvében őszintén beszél a sokfajta fóbiájáról, depressziójáról, a pánikrohamairól persze mindenki akinek mentális betegsége(i) van(nak) más, s másként kell vele bánni, de ugyanakkor ez a nő meg mindezek ellenére megpróbálja élni az életét és kihozni belőle a legtöbbet. Mindezek ellenére őrülten boldog mer lenni.

Részletesebben: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2017/01/30/jenny-law…

Kicsi_Yeye>!
Jenny Lawson: Őrülten boldog

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról

Nagyon humoros konyv , imadnivalo boritoval. Szamomra a letehetetlen kategoria. Mentalis betegsegrol nem konnyu oszinten irni, foleg humorosan. Jenny Lawsonnak ez sikerult. A depresszioval nehez megkuzdeni, talan egy kivulallo nem is tudja igazan atlatni ezeket a helyzeteket, maskepp ertelmezi, mint aki erintett. Mindenkinek ajanlom akar kuzd ilyen betegsegekkel, akar nem. Konnyebbe teszi a megertest es talan segit a gyogyulasban is.

KBCsilla P>!
Jenny Lawson: Őrülten boldog

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról

1. Kezdem ott, hogy megláttam a könyv borítóját, nem is tudom hol. Az állatok nagyon messze állnak tőlem, így mosómedve-komát sem ismertem fel, mégis beleszerettem. Következmény: bármi is legyen ez a könyv, akarom!
2. Kézbe véve? Húha, a fülszöveg sokat sejtet, félelmetesen sokat! De, mint tudjuk, vonzanak a valamilyen ok miatt hátrányos helyzetű emberek, főleg, ha ez a hátrány még halmozottan is van jelen. Mosómacit még mindig imádom.
3. Örömködés után végre olvasni is elkezdtem, mielőtt erről teljesen megfeledkeztem volna.
4. A depresszív rész borzalmas, az önirónia tökéletes. Én pl. tökéletesen magamra ismertem a szerencsétlen helyzetekben, a bénázásokban, de nagyon jó volt érezni, hogy nem vagyok egyedül.
5. A vidám rész, a sok tanulságos esettel, a bohóckodásokkal, Victor türelmével egyszerűen sodrott magával, élvezet volt olvasni.
6. Újra fájdalom, és a rideg-kemény-kegyetlen valóság. Ez borzasztó volt, itt már szerencsére nem ismerek magamra, csak rettegek és mindemellett boldog vagyok, hogy ezeket a részeket csak olvasom és nem átélem.
7. Az eszmefuttatások, pl. a zsebes nadrág és a borítéktáska, vagy esetleg a pótmellbimbó hogyanja és miértje borzasztóan idegesített, nem is értem, hogy került ide.
8. A temetőket én is szeretem, valahogy megnyugtató hely számomra, de még mindig örülök, hogy csak olvasója vagyok az eseményeknek.
9. Az állatfóbiát túlzásnak érzem, nem tudom elképzelni, hogy így élnek emberek.
10. Azon is elgondolkodtam, hogy Victor hihetetlen ember, nincs könnyű sorsa, le a kalappal előtte.
Összességében: Nem könnyű az élet, ezt tudtam is. Fájdalmas, borzalmas történések sorozata, de azt hiszem túl van lihegve. Nekem nem nagyon tetszett, ahogy fel-felváltották egymást az ellentétes fejezetek, engem nyomasztott, hogy amikor éppen fellélegeztem volna, kaptam egy újabb nagy pofont. Sokszor éreztem a marha nagy lazaság mögött a görcsöt, a küszködést, a megfelelni vágyást. Nem éreztem meg a boldogságát, a felszabadultságát.
Nem értem azt sem, hogyan lehet ezt szórakoztató könyvnek minősíteni. Esetleg félig szórakoztató lehetne, de olyan címke meg nincs.
De a borító még mindig csodás.
Roryt még mindig imádom. (de nem mondom meg a macimnak, mert megsérteném vele)

calmovato>!
Jenny Lawson: Őrülten boldog

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról

Szerintem az őrült mosómaci az elején az, amiért ennyire felkeltette a figyelmemet ez az olvasmány. Nagyon akartam szeretni, hiszen már régóta szemeztem vele, mikor végre hozzájutottam. Lehet az a baj,hogy nekem kicsit válogatós a humorom, mivel például számomra a stand up comedysek sem viccesek. Kicsit az elejétől fogva úgy éreztem, hogy a könyv erre a vonalra próbál hajazni. A téma felvetés és maga a kidolgozás és a gondolatok itt-ott találóak,de valahogy mégsem volt az igazi. Sokkal jobban lelkesedtem a könyvért előtte, mielőtt elolvashattam volna. Mindenesetre örülök hogy valaki ilyen oldalról mert írni egy könyvet, felvállalva ezzel a saját problémáit, segítséget nyújtva ezzel másoknak.Valószínű itt csak ízlésbeli probléma merülhetett fel,úgyhogy aki kíváncsi, mindenképpen megér egy olvasást a kötet.

2 hozzászólás
Shion_Blanc>!
Jenny Lawson: Őrülten boldog

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról

Nem gondolnád, hogy egy kitömött mosómedvés könyv lesz életed egyik legjobb olvasmánya, mi?
Hát én is ezt gondoltam, de az Őrülten boldog annyira zseniális, hogy folyamatosan azon járt az eszem olvasás közben, hogy ezt mindenkinek kölcsön kell majd adnom, miután kiolvastam.
Egyszerre van tele hasznos életbölcsességekkel és rendkívül nevettető, de hihetetlenül beteg humorral. Én nagyon ritkán nevetek olvasás közben, de ez a könyv minden lehetséges érzelmet kihozott belőlem.
Ha igaz az, hogy minden elolvasott könyv ad hozzánk valamit, akkor ez
tengernyit ad nekünk.
Abszolút kedvenc!!!!

cintiatekla P>!
Jenny Lawson: Őrülten boldog

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról

Adott Jenny Lawson, akinek van ez a mentális betegsége, de ő nem stresszel rá, sokkal inkább mintha rájátszana a dologra a környezetében, és mindemellett full lazán az sem érdekli, amikor totálisan bolondnak nézik. Nem igazán tudom eldönteni, hogy ő alapvetően ilyen ember, vagy sokkal inkább úgy gondolta, hogy ha lúd, akkor legyen kövér, és kit izgatnak olyan apróságok, mint a társadalmi megítélés. Voltak részek – például az ausztráliai, kenguru-beöltözés – amiket már-már sokalltam, és így visszagondolva az az érzés fog el, mintha átesett volna annak a bizonyos lónak a túloldalára, de alapvetően magam is meglepődtem, hogy tényleg ennyire vicces, nevetgélve olvasgatós volt a könyv, mert a leírt történetek nagy része tényleg humoros volt.

Bővebben: http://teklakonyvei.blogspot.hu/2017/05/jenny-lawson-or…

Fearzone>!
Jenny Lawson: Őrülten boldog

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról

„Egy elképesztően vicces és kacagtató könyv a bénító depresszióról és a szorongásról?”
Utalom az onismereti, ezo-bio-oko stb. konyveket. Kozhelyesek!
Ezen e konyvon tobbszor hangosan felrohogtem a repter kozepen, buszon es random helyeken ahol olvastam.
Szoval, ha iden csak 1 ezo-bio-oko konyvet olvasol el, ez legyen az!


Népszerű idézetek

Lady_Hope I>!

VICTOR: Tetszik a bőröd, mert megtartja a belső szerveidet, így nem esnek ki belőled a szőnyegre.

262. oldal

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról

Ibolya_Szabó_2>!

Azt biztosan állíthatom, hogy azzal segítesz a legkevesebbet, ha azt mondod valakinek: „Csak legyél egy kicsit jókedvűbb.” Ez majdnem olyan, mintha azt tanácsolnád annak, akinek épp amputálták mindkét lábát: „Sétáld ki magadból!” Vannak emberek, akik képtelenek megérteni, hogy sokunk számára a mentális betegség egy súlyos kémiai egyensúlyhiány következménye, és nem csak arról van szó, hogy „utáljuk a hétfőt".

140-141. oldal

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról

Peni I>!

Bárcsak valaki elárulta volna ezt az egyszerű, mégis oly bonyolult igazságot: akkor is lehetsz szomorú, ha rendben mennek a dolgaid. De lehetsz szorongó és fájdalmasan tompa is. Akkor sem irányíthatod az agyadat és gondolataidat, ha éppen minden tökéletesen alakul.

237. oldal

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról

Kapcsolódó szócikkek: szomorúság
Ibolya_Szabó_2>!

Amikor a rákban szenvedők szembeszállnak a betegségükkel, jobban lesznek, majd tünetmentesekké válnak, magasztaljuk őket a bátorságukért. Szalagot viselünk, hogy megünnepeljük a sikeres küzdelmet. Túlélőnek nevezzük őket, hiszen azok is.
Ugyanakkor, ha a depressziós emberek harcolnak a betegségükkel, jobban lesznek, majd tünetmentessé válnak, gyakran észre sem vesszük a küzdelmüket, mert a legtöbben közülük csak csendben szenvednek. Szégyellik, személyes gyengeségként értékelik a fájdalmukat. Félnek, hogy a többi ember aggódni fog értük, de sokkal jobban félnek attól, hogy senki sem méltatja figyelemre őket. Miközben arra sem vagyunk képesek, hogy megmozduljunk a kanapén, és figyelmeztetnünk kell magunkat arra, hogy levegőt vegyünk.
Amikor kiszabadulunk a depresszió szorításából, megkönnyebbülünk, de nem merjük elhinni, hogy ez ünneplésre adhatna okot. Az örömöt szinte azonnal felváltja az aggodalom, hogy újra visszaesünk, majd szinte azonnal szégyen és sebezhetőség lép a helyébe, amikor rádöbbenünk, mit okozott a betegségünk a családi kapcsolatainkban, a munkánkban, az egész életünkben, amely érintetlenül hevert, miközben mi azért küzdöttünk, hogy életben maradjunk. Meggyötörten, fáradtan, sápadtan térünk vissza az életünkbe, de visszatérünk. Túléltük, de a kollégák nem veregetik meg a vállunkat, és nem gratulálnak azért, hogy megcsináltuk. Túléltük, de még több problémával találjuk szemben magunkat, mint korábban, mert a családtagjaink és barátaink mind egy szálig kimerültek attól, hogy segítsenek nekünk megvívni egy olyan csatát, melynek okát sokszor nem is igazán tudják megérteni.

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról

Kapcsolódó szócikkek: depresszió
Shion_Blanc>!

Sajnos nem tudok képet mutatni azokról az aboriginál emberekről, akikkel találkoztam, mert ők úgy hiszik, a fotó magába zárja az emberek lelkét. És ha igazuk van, akkor a Facebook nem más, mint a földi pokol.Most, hogy jobban belegondolok, ebben lehet is valami.

183. oldal

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról

Kapcsolódó szócikkek: Facebook
AniTiger P>!

Lesznek pillanatok, amikor úgy érzed, felnőttnek kell lenned. Azok a pillanatok csak megtéveszteni akarnak, ne dőlj be nekik!

246. oldal

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról

AniTiger P>!

Ne hasonlítgasd magad a szép és sikeres emberekhez. Kerüld el őket. A szép és sikeres emberek csak egy megtévesztés. Vagy ismerd meg őket annyira, hogy kiderüljön, valójában nem is annyira szépek és sikeresek.

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról

AniTiger P>!

Mert a sötétség nélkül nincs világosság, fájdalom nélkül megkönnyebbülés. És mindig emlékeztetem magam, hogy milyen szerencsés vagyok, mert képes vagyok megélni nemcsak a mély szomorúságot, hanem a nagy boldogságot is. Képes vagyok megragadni és élvezni minden egyes örömteli pillanatot, mert láttam, milyen gyorsan lesz a fényből sötétség, és fordítva. Kiváltságos vagyok, mert képes vagyok felismerni, hogy a nevetés hangja egy áldás, egy dal, és felismerem, hogy a családommal és a barátaimmal töltött boldog órák olyan kincsek, melyeket meg kell őriznem, mert gyógyítanak, és vigaszt nyújtanak. Ezek a pillanatok adják a hitet ahhoz, hogy az életért érdemes küzdeni. És ezek segítenek átvészelni azt, amikor a depresszió annyira eltorzítja a valóságot, hogy megpróbál meggyőzni ennek az ellenkezőjéről.

95. oldal

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról

AniTiger P>!

Hatalmas ajándék annak a felismerése, hogy azok a dolgok, amik téged igazán boldoggá tesznek, elérhetőbbek, mint ahogy hitted volna. Óriási szabadságot ad azoknak a különleges pillanatoknak az értékelése és ünneplése, amelyek igazán feltöltenek, békét és örömöt adnak. Nyilván vannak emberek, akik a vörös szőnyegre meg a paparazzikra vágynak. De mint kiderült, én csak Malibu rumba mártott banános jégkrémre vágyom. Ettől még nem vagyok egy lúzer, aki képtelen élvezni az életet. Pusztán arról van szó, hogy sikeresen felismerem, hogy az élet jó dolgai közül melyek azok, amelyek nekem valók.

238. oldal

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról

Shion_Blanc>!

Az illemszabályokat alaposan túlértékelik, és valószínűleg rákot okoznak.

16. oldal

Jenny Lawson: Őrülten boldog Vicces könyv borzalmas dolgokról


Hasonló könyvek címkék alapján

Olivier Bourdeaut: Merre jársz, Bojangles?
Robin O'Wrightly: Stronger than love – Erősebb a szerelemnél
Vi Keeland – Penelope Ward: Hate Notes – Adok-kapok
Vi Keeland: Érzéki játék
Vi Keeland: Csak szex
Karina Halle: A féktelen trónörökös
Vi Keeland: Nagy játékos
Royd Tolkien: Lyukas bakancslista
Tracy Brogan: Crazy Little Thing – Egy kis őrültség
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak