Tudom, ​hol vagy! (Hívószám 1-800 1.) 249 csillagozás

Ketten a Harleyn
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jessica Mastriani a legjobb barátnője kedvéért, aki le akar fogyni, gyalog indul haza az iskolából két mérföldre lévő otthonába, és egyenesen beleszalad egy hatalmas viharba, aminek súlyos következményei lesznek.
    Nem mintha azelőtt nem lettek volna problémái. Élete a szurkolás és a fuvolázás mellett a rögbicsapat nagyágyúival folytatott verekedésekben és az emiatt kirótt büntetésekben merül ki. Még szerencse, hogy ilyenkor a gimi legbelevalóbb végzős tanulója, Rob mellett ülhet.
    Ez a mostani azonban komoly problémának ígérkezik.
    Hazafelé menet ugyanis addig ismeretlen képességre tesz szert. Olyasmire, ami éppúgy felhasználható jóra, mint rosszra.

Jenny Carroll eredeti neve Meg Cabot; e néven írta nagysikerű, A nevelten hercegnő naplója sorozatot, és a közelmúltban megjelent Egy igazi amerikai lány című könyvét.

Eredeti mű: Jenny Carroll: When Lightning Strikes

Eredeti megjelenés éve: 2001

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ciceró, Budapest, 2003
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635393946 · Fordította: Szabó Mária

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Jessica Antonia Mastriani · Robert Wilkins · Allan Johnson · Claire Lippman · Douglas Mastriani · Jeff Day · Jill Smith · Paul Goodhart · Ruth Aramowitz · Sean Patrick O'Hanahan


Kedvencelte 43

Most olvassa 10

Várólistára tette 97

Kívánságlistára tette 53

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
K_A_Hikari P
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Meg Cabot jelenti számomra Thomas Brenzina mellett a gyerekkort, és most nem túlzok.
Az ő regényein (is) tanultam meg olvasni illetve szerettem meg ezt a tevékenységet.
Újra gyereknek akartam érezni magam, ezért lapoztam fel újra a Hívószám 1-800 sorozat első részét.
És igen, értettem, miért szerettem kb. 8-9 évesen ennyire: a betűméret viszonylag nagy, és szinte rögtön eljutunk a cselekmény kibontakozásához. Igaz, nekem az most már kicsit unalmasnak hatott, de mégis olvastatta magát, elvégre alig három óra alatt befejeztem a könyvet.
Cabot igazi jó ifjúsági irónő, nem okoz fejtörést, csak olvassa és olvassa az ember aztán vége is.
Azt hiszem ez a szerző egyik ismertetőjegye.
Gondolkodóba estem azt illetően, hogyha nem lesz ilyrn hosszú a várólistám, folytatom a sorozatot, elvégre még ma fejjel is azt mondom, hogy nem rossz.

4 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Kicsit berágtam most erre a könyvre, mert valami borzalmas Jess stílusa és következetlensége. Minden megvan benne, ami miatt kedvelhetném, hiszen egy fiús, verekedős, tökös, zene- és motormániás csajszi, de egyszerűen zavart a logikátlansága. Néhányszor bevertem volna neki egyet-egyet. Robbal úgy vagyok, hogy ő is a jól kitalált rosszfiús sémát hozza: motorja van, idősebb a lánynál, büntiben ül, és ott van az a titokzatos próbaidő szál is, de mégsem jött át. Kinőttem volna a klasszikus könyves rosszfiúk iránti imádatomból? Dehogy… csak Rob műanyag nekem. (Egyelőre?)
Az alapötlete a műnek bejön, érdekes a kormány felbukkanása és a gyerekek körüli bonyodalom is. Ha választanom kéne, akkor egyértelműen Rosemary, Mr. Goodhart és Jess apja lennének a kedvenceim a könyvből – abszolút feldobták a sztorit, akárcsak Jess bátyjai. A mellékszereplők lényegesen szerethetőbbek és jobban kitaláltak, mint a főszereplők!

A történet egész jó volt, sőt kifejezetten élveztem volna, ha nem lett volna enyhén összecsapva a sok szökdösés.

Nem tudom, hogy 2003 táján vajon hogyan viseltettem volna a fordítás iránt. Vajon tetszett volna a 14 éves önmagamnak? Annak a leánynak, aki akkortájt már Tóth Tamás Boldizsár Harry Potter és F. Nagy Piroska igényes Darren Shan fordítását, illetve Vavyan Fable könyveit falta?!

Mindenesetre elavultnak és égőnek érzem a könyv nyelvezetét, itt-ott magát a sztorit is. Nem hiszem, hogy ne élhetnék Villámlány nélkül, de érdekel a folytatás. Sajnos a fordítás rengeteget levont az amúgy sem nívós könyv értékéből. (A fordítás horror, arról a blogban a bővebben részben lehet olvasni.)

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/06/meg-cabot-v…

10 hozzászólás
>!
vgabi SP
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

2018:
A Jinx és az Egy igazi amerikai lány újraolvasása csalódás volt, így kicsit félve kezdtem neki ennek, mert régen ez is jónak tűnt.
De ezúttal nem csalódtam. Sok helyen bele lehetne kötni (például hogy Jess az elején egy pillanatra sem kérdőjelezi meg, hogy nem csak fura álmai vannak), az anyját is nagyon ellenszenvesnek tartom, de lényegében egy könnyed, gyors olvasmány.

A fordítást szerintem fel lehetne frissíteni (tudom, tudom, esélytelen) – nagyon sok kifejezés van, ami ma már – bár szerintem még 2003-ban is… – furán hangzik. („Kinyitottam a tévét.”, „Miattam” felőlem helyett, vagy kedvencem, a „garden party”.)

>!
rafaelo0824
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Nem emlékeztem rá, hogy ilyen rövid ez a könyv, de attól még nagyon szórakoztató. Kicsit zavaró a sok régi szleng, viszont Jessica kedvelhető, és tinikoromban Rob is a szívem csücske volt. A történet nagyon egyedi, szerettem a sorozatot is, bár ott teljesen más a sztori menete.

>!
Blue_Nadine P
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Rettentően jól szórakoztam!
A nyelvezetét tekintve nagyon gyorsan lehet olvasni. Ami jó, mert ha ennél lassabb folyású lenne a cselekmény, akkor több időm lett volna mérgelődni azokon a dolgokon, amik nem tetszettek.
Tulajdonképpen leginkább egy valami volt, ami nem tetszett és ami miatt a félcsillag levonást alkalmaztam. A mellékszereplők. Nagyon furcsa azt írnom egy értékelésben, főleg egy ilyen tiniregényhez, hogy körülbelül egyedül a főszereplőt bírtam (na jó, emellett még volt egy-két ember pl. Jess papája). Általában mindig inkább a főhős(nők) azokat, akiket jobban kritizálunk/zok és nagyobb utálatot kapnak. Na itt ilyen nem volt. Egy nagyon tökös, jófej, vicces csajt kaptunk, akinek imádtam a poénjait, és elég jó narrátornak tartottam. Imádtam, hogy bár elég sokat gondolt a leendő pasijára (mármint a feszültebb helyzetekben is az volt a fontos, hogy tetszett-e neki, vagy nem), mégis szerintem jobban kezelte a dolgokat, nem tűnt nyávogónak, mint a legtöbb.
Emellett viszont a legjobb barátnőjét, és az anyját(!!!) nagyon megtudtam volna tépni, hogy mi azzzzisten? De most komolyan. Senkinek nem kívánnám egyiket sem ezek közül.
A cselekmény, az ötlet, a kalandos vezetés – és megint csak – a poénok viszont nagyon ott voltak. Az is felüdülés volt, hogy az egész képessége kiderült pikk-pakk, és nem volt tipikus klisés titkolózás. Bár sokat még nem tudtunk meg róla.
Az utolsó sorok pedig semmi jót nem ígérnek… Úgyhogy kíváncsian ugrok neki majd a következő résznek!
El nem tudom képzelni, amúgy ez hogy maradhatott ki a több Meg Cabot könyv mellett. :D

Nem mellesleg egy kicsit zavaró, hogy Meg Cabot neve alatt futnak a könyvek, miközben Jenny Carroll van a borítón, mert ezzel próbáltam rákeresni… és persze tudjuk, hogy ő kicsoda, de na. Kicsit megkavart.

2 hozzászólás
>!
Boritek70 P
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Már a Holtsáv olvasása óta bírtam az ilyen típusú történeteket. Igaz, hogy ez az ifjúsági verzió, és néha kicsit túl ifjúsági, de azért még én is élveztem. Pont kellő arányban képviseltette magát a humor, a kaland, az izgalom. Nem kell nagyon komolyan venni, és akkor igazán szórakoztató. El fogom olvasni a többi részt is. Hátha én is megszeretem a motorozást :).

>!
Lulma
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Meg Cabot könyvei közül a Neveletlen hercegnő sorozatot és az Egy igazi amerikai lányt nagyon csíptem. A Hívószám sorozat kimaradt. Nem bánom. Na jó, talán 14 évesen tetszett volna, de most már nagyon nem. Érdekes volt az alapötlet, erre ment a 2.5 csillag, de a kivitelezés gyengére sikeredett. Ez a Jess gyerekesen gondolkodik, megszökik mindenhonnan, nincs egy logikus döntése. Ezen kívül végig irritáltak az olvasó felé történő „Látják? Ugye most már megértik?”… stb. kiszólások. A célközönség a tizenéves korosztály, nem értem a magázódás okát.

1 hozzászólás
>!
tonks
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Ez az év kicsit az újraolvasási láz jegyében telik, és kamaszkorom kedvenc könyvsorozatát is újraveszem most. Nagyon szeretem a Hívószám 1-800-at, pedig anno a sorozatcím, meg a borítók is elriasztottak (A Mediátort olvastam nagy buzgón, mikor a Meg Cabotos könyvek között ráakadtam erre is). Örülök, hogy végül kapott egy esélyt.

Amit tudni kell: kicsit hasonlít a Mediátorhoz, Jess és Suzy mindketten vagány csajok, de ez a hasonlóság sosem zavart, mert minden másban meg van a különbség: más sztori, más romantikus szál (Rob itt kicsit még fura volt, de majd később ♥), más családi háttér, nagyon más mellékszereplők.
Jess képessége – belecsap a villám és álmában látja, hol vannak az eltűnt emberek, főleg gyerekek – kicsit rémisztő, de nagyon ötletes is, és már itt, az első kötetben is szerepelt mindkét oldala a dolognak.

A Mediátornál is sajnáltam, de itt is, hogy rövidek a könyvek, 200 oldal egyszerűen nem elég, kérem a következőt!

1 hozzászólás
>!
Csillux
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Leginkább egy próba volt ez a könyv, hogy vajon még él-e bennem az a 13 éves lány aki régen nagyon szerette ezt a könyvet.
Él még.
Hiába, hogy tizenéveseknek szól én még most is (jóval idősebben) imádtam.
Most pedig el is rohanok a folytatásokért a könyvtárba. :D

>!
Light_House
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Újra egy Cabot-féle vagány, amerikai csaj, és egy fordulatos történet.
Bár egyelőre A mediátor sorozat jobban tetszik, de még van egy-két rész ebből is, úgyhogy majd a végén kiderül…


Népszerű idézetek

>!
kikisz96

Mert engem megérintett Isten ujja.
    Kérdés, hogy melyik ujja.

115. oldal - 12. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Kapcsolódó szócikkek: Jessica Antonia Mastriani
>!
kikisz96

    – Uram, engedje meg, hogy tudomására hozzam: ezt az ifjú hölgyet néhány gyermekrablási ügyben, valamint egy gyilkosság miatt kell kihallgatnunk.
    Mr. Goodhart fölvonta a szemöldökét.
    – Te aztán szorgalmas voltál, Jessica.

90. oldal - 10. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

>!
RavenS

    – Jeff azt mondta, Ruth olyan kövér, hogy majd egy zongoraládában kell eltemetni. Mint Elvist.
    Mr. Goodhartnak torkán akadt a falat.
    – Ez… kh, kh… nevetséges! Elvist nem zongoraládában temették el.
    – Épp ezért mázoltam be neki.

9. oldal - 1. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

>!
kikisz96

    – Majd elgáncsolnak, és akkor nincs menekvés.
    – De van. Ugyanis kick-bokszolni tanulok.
    – Kick-bokszolni? – meresztette rám a szemét Mr. Goodhart.
    – Aha. Vettem egy videokazettát.

9. oldal - 1. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Kapcsolódó szócikkek: Jessica Antonia Mastriani · Paul Goodhart
>!
Reika

    – Ki ez? A fiúd?
    Bárcsak az lenne, mondtam magamban.
    – Nem.
    – Mégis hagyod, hogy nyaljon-faljon!?
    – Csak örül, hogy lát.

169. oldal - 19. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

>!
AniTiger MP

    Már majdnem odaértem a házhoz, amikor észrevettem, hogy a sombokor, amely reggel még dúsan virágzott, teljesen kopasz lett: a jég az összes levelet és virágot leverte.
    Az aznapi irodalomórán másról se esett szó, mint a dolgok szimbolikájáról. Hogy például a Jane Eyre vén tölgyfája mennyire kifejezi a baljós véget. Úgyhogy ha nyilatkozat helyett, mondjuk, regényt írnék, a sombokor szimbolizálhatná azt, hogy az elkövetkezőkben nem éppen sétagalopp vár rám. De ezt éppúgy, mint Jane, én se sejtettem. Csak annyit mondtam magamban: szegény bokor, milyen szép volt! És bementem a házba.

26. oldal - 2. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Kapcsolódó szócikkek: Jane Eyre · Jessica Antonia Mastriani
>!
kikisz96

(…) Jeff Day kijelentette, Ruth olyan dagadt, hogy majd egy zongoraládában kell eltemetni. Mint Elvist. Ami tök hülyeség, mert legjobb tudomásom szerint Elvist se zongoraládában temették el.

5. oldal - 1. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

>!
Vivi_

    – Ez a lány – mondta reszelős hangján – nyakon vágta a legjobb védőmet.
    Mr. Goodhart helytelenítően nézett rám.
    – Ez igaz, Jessica?
    – Az arcát akartam eltalálni, de félrehajolt – feleltem.

7. oldal - 1. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Kapcsolódó szócikkek: Jessica Antonia Mastriani · Paul Goodhart
>!
tealevel99

    – Nem akarlak elszakítani a szívszerelmedtől, de megtaláltam a bemeneti sebet.
    – Nem a szívszerelmem, csak kéjes vágyaim tárgya.
    – Akármi is, ezt nézd meg!

40-41. oldal - 4. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

>!
Vivi_

    – Ezt meg hol szedted fől?
    Én válaszoltam helyette (mert micsoda hülye kérdés!):
    – Hol máshol, mint a leányvásárban?

61. oldal - 7. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Kapcsolódó szócikkek: Jessica Antonia Mastriani

A sorozat következő kötete

Jenny Carroll: Fedőneve: Kasszandra A kutatás folytatódik

Hívószám 1-800 sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephenie Meyer: A Vegyész
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Elveszett emlékek
Sara Shepard: Pretty Little Liars
Leiner Laura: Remek!
Rachel Vincent: Rogue – Latrok
Lucinda Gray: Az aranykalitka
Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég
Meg Cabot: Töltött galamb
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Karen M. McManus: Lehull a lepel