Tudom, ​hol vagy! (Hívószám 1-800 1.) 301 csillagozás

Ketten a Harleyn
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jessica Mastriani a legjobb barátnője kedvéért, aki le akar fogyni, gyalog indul haza az iskolából két mérföldre lévő otthonába, és egyenesen beleszalad egy hatalmas viharba, aminek súlyos következményei lesznek.
    Nem mintha azelőtt nem lettek volna problémái. Élete a szurkolás és a fuvolázás mellett a rögbicsapat nagyágyúival folytatott verekedésekben és az emiatt kirótt büntetésekben merül ki. Még szerencse, hogy ilyenkor a gimi legbelevalóbb végzős tanulója, Rob mellett ülhet.
    Ez a mostani azonban komoly problémának ígérkezik.
    Hazafelé menet ugyanis addig ismeretlen képességre tesz szert. Olyasmire, ami éppúgy felhasználható jóra, mint rosszra.

Jenny Carroll eredeti neve Meg Cabot; e néven írta nagysikerű, A nevelten hercegnő naplója sorozatot, és a közelmúltban megjelent Egy igazi amerikai lány című könyvét.

Eredeti megjelenés éve: 2001

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Tök jó könyvek Ciceró

>!
Ciceró, Budapest, 2003
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9635393946 · Fordította: Szabó Mária

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Jessica Antonia Mastriani · Robert Wilkins · Allan Johnson · Claire Lippman · Douglas Mastriani · Jeff Day · Jill Smith · Paul Goodhart · Ruth Aramowitz · Sean Patrick O'Hanahan


Kedvencelte 46

Most olvassa 8

Várólistára tette 114

Kívánságlistára tette 66


Kiemelt értékelések

K_A_Hikari I>!
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Meg Cabot jelenti számomra Thomas Brenzina mellett a gyerekkort, és most nem túlzok.
Az ő regényein (is) tanultam meg olvasni illetve szerettem meg ezt a tevékenységet.
Újra gyereknek akartam érezni magam, ezért lapoztam fel újra a Hívószám 1-800 sorozat első részét.
És igen, értettem, miért szerettem kb. 8-9 évesen ennyire: a betűméret viszonylag nagy, és szinte rögtön eljutunk a cselekmény kibontakozásához. Igaz, nekem az most már kicsit unalmasnak hatott, de mégis olvastatta magát, elvégre alig három óra alatt befejeztem a könyvet.
Cabot igazi jó ifjúsági irónő, nem okoz fejtörést, csak olvassa és olvassa az ember aztán vége is.
Azt hiszem ez a szerző egyik ismertetőjegye.
Gondolkodóba estem azt illetően, hogyha nem lesz ilyrn hosszú a várólistám, folytatom a sorozatot, elvégre még ma fejjel is azt mondom, hogy nem rossz.

7 hozzászólás
atomarcú P>!
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Kezdem azzal: tudom, nem én vagyok a célközönség. Egy romantikus lázban égő tinilánynak talán nem tűnnek föl az ordító logikai hibák, a túl egyszerűen elintézett, majdhogynem deus ex machina megoldások, és a szinte oldalanként változó elhatározások az együttműködöm-megszököm témakörben. Máskülönben gyorsan csúszik, csak nem szabad sokat agyalni rajta. Mit lehetett ehhez még hozzáírni 4 folytatásban??? (Költői kérdés, nem kell válaszolni.)

AniTiger P>!
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Kicsit berágtam most erre a könyvre, mert valami borzalmas Jess stílusa és következetlensége. Minden megvan benne, ami miatt kedvelhetném, hiszen egy fiús, verekedős, tökös, zene- és motormániás csajszi, de egyszerűen zavart a logikátlansága. Néhányszor bevertem volna neki egyet-egyet. Robbal úgy vagyok, hogy ő is a jól kitalált rosszfiús sémát hozza: motorja van, idősebb a lánynál, büntiben ül, és ott van az a titokzatos próbaidő szál is, de mégsem jött át. Kinőttem volna a klasszikus könyves rosszfiúk iránti imádatomból? Dehogy… csak Rob műanyag nekem. (Egyelőre?)
Az alapötlete a műnek bejön, érdekes a kormány felbukkanása és a gyerekek körüli bonyodalom is. Ha választanom kéne, akkor egyértelműen Rosemary, Mr. Goodhart és Jess apja lennének a kedvenceim a könyvből – abszolút feldobták a sztorit, akárcsak Jess bátyjai. A mellékszereplők lényegesen szerethetőbbek és jobban kitaláltak, mint a főszereplők!

A történet egész jó volt, sőt kifejezetten élveztem volna, ha nem lett volna enyhén összecsapva a sok szökdösés.

Nem tudom, hogy 2003 táján vajon hogyan viseltettem volna a fordítás iránt. Vajon tetszett volna a 14 éves önmagamnak? Annak a leánynak, aki akkortájt már Tóth Tamás Boldizsár Harry Potter és F. Nagy Piroska igényes Darren Shan fordítását, illetve Vavyan Fable könyveit falta?!

Mindenesetre elavultnak és égőnek érzem a könyv nyelvezetét, itt-ott magát a sztorit is. Nem hiszem, hogy ne élhetnék Villámlány nélkül, de érdekel a folytatás. Sajnos a fordítás rengeteget levont az amúgy sem nívós könyv értékéből. (A fordítás horror, arról a blogban a bővebben részben lehet olvasni.)

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/06/meg-cabot-v…

10 hozzászólás
Dephi>!
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Bár nem az én korosztályom a célközönség, mégis nagyon tetszett a történet. Szórakoztató volt, vicces. Jess karaktere nagyon szimpatikus. Rob még elég rejtély számomra, de a következő részekben talán kibontakozik a karaktere.

vgabi >!
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

2018:
A Jinx és az Egy igazi amerikai lány újraolvasása csalódás volt, így kicsit félve kezdtem neki ennek, mert régen ez is jónak tűnt.
De ezúttal nem csalódtam. Sok helyen bele lehetne kötni (például hogy Jess az elején egy pillanatra sem kérdőjelezi meg, hogy nem csak fura álmai vannak), az anyját is nagyon ellenszenvesnek tartom, de lényegében egy könnyed, gyors olvasmány.

A fordítást szerintem fel lehetne frissíteni (tudom, tudom, esélytelen) – nagyon sok kifejezés van, ami ma már – bár szerintem még 2003-ban is… – furán hangzik. („Kinyitottam a tévét.”, „Miattam” felőlem helyett, vagy kedvencem, a „garden party”.)

rafaelo0824>!
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Nem emlékeztem rá, hogy ilyen rövid ez a könyv, de attól még nagyon szórakoztató. Kicsit zavaró a sok régi szleng, viszont Jessica kedvelhető, és tinikoromban Rob is a szívem csücske volt. A történet nagyon egyedi, szerettem a sorozatot is, bár ott teljesen más a sztori menete.

BlueWinter>!
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Rettentően jól szórakoztam!
A nyelvezetét tekintve nagyon gyorsan lehet olvasni. Ami jó, mert ha ennél lassabb folyású lenne a cselekmény, akkor több időm lett volna mérgelődni azokon a dolgokon, amik nem tetszettek.
Tulajdonképpen leginkább egy valami volt, ami nem tetszett és ami miatt a félcsillag levonást alkalmaztam. A mellékszereplők. Nagyon furcsa azt írnom egy értékelésben, főleg egy ilyen tiniregényhez, hogy körülbelül egyedül a főszereplőt bírtam (na jó, emellett még volt egy-két ember pl. Jess papája). Általában mindig inkább a főhős(nők) azokat, akiket jobban kritizálunk/zok és nagyobb utálatot kapnak. Na itt ilyen nem volt. Egy nagyon tökös, jófej, vicces csajt kaptunk, akinek imádtam a poénjait, és elég jó narrátornak tartottam. Imádtam, hogy bár elég sokat gondolt a leendő pasijára (mármint a feszültebb helyzetekben is az volt a fontos, hogy tetszett-e neki, vagy nem), mégis szerintem jobban kezelte a dolgokat, nem tűnt nyávogónak, mint a legtöbb.
Emellett viszont a legjobb barátnőjét, és az anyját(!!!) nagyon megtudtam volna tépni, hogy mi azzzzisten? De most komolyan. Senkinek nem kívánnám egyiket sem ezek közül.
A cselekmény, az ötlet, a kalandos vezetés – és megint csak – a poénok viszont nagyon ott voltak. Az is felüdülés volt, hogy az egész képessége kiderült pikk-pakk, és nem volt tipikus klisés titkolózás. Bár sokat még nem tudtunk meg róla.
Az utolsó sorok pedig semmi jót nem ígérnek… Úgyhogy kíváncsian ugrok neki majd a következő résznek!
El nem tudom képzelni, amúgy ez hogy maradhatott ki a több Meg Cabot könyv mellett. :D Nem mellesleg egy kicsit zavaró, hogy Meg Cabot neve alatt futnak a könyvek, miközben Jenny Carroll van a borítón, mert ezzel próbáltam rákeresni… és persze tudjuk, hogy ő kicsoda, de na. Kicsit megkavart.

2 hozzászólás
Zsofi_Fjs>!
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Jess ellentmondásos főszereplő számomra annyiban, hogy nagyon erős az erkölcsi iránytűje, és követi is ennek iránymutatásait, még ha ezzel szembe is kell mennie a felnőtt világgal. Nekem viszont néha már sok volt az agressziójából és abból, hogy senkihez nem hajlandó alkalmazkodni. Valószínűleg már fiatalabb korában is ilyen volt, és ez az agressziójával kombinálva a való világban már lehet, hogy súlyosabb következményeket is vonzott volna, mint egy-egy hét büntetőóra a suliban.
A sztori egyébként olvasmányos és pörgős, én fiatalabb koromban is nagyon szerettem, de most se volt rossz élmény.

Boritek70>!
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Már a Holtsáv olvasása óta bírtam az ilyen típusú történeteket. Igaz, hogy ez az ifjúsági verzió, és néha kicsit túl ifjúsági, de azért még én is élveztem. Pont kellő arányban képviseltette magát a humor, a kaland, az izgalom. Nem kell nagyon komolyan venni, és akkor igazán szórakoztató. El fogom olvasni a többi részt is. Hátha én is megszeretem a motorozást :).

tonks>!
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Ez az év kicsit az újraolvasási láz jegyében telik, és kamaszkorom kedvenc könyvsorozatát is újraveszem most. Nagyon szeretem a Hívószám 1-800-at, pedig anno a sorozatcím, meg a borítók is elriasztottak (A Mediátort olvastam nagy buzgón, mikor a Meg Cabotos könyvek között ráakadtam erre is). Örülök, hogy végül kapott egy esélyt.

Amit tudni kell: kicsit hasonlít a Mediátorhoz, Jess és Suzy mindketten vagány csajok, de ez a hasonlóság sosem zavart, mert minden másban meg van a különbség: más sztori, más romantikus szál (Rob itt kicsit még fura volt, de majd később ♥), más családi háttér, nagyon más mellékszereplők.
Jess képessége – belecsap a villám és álmában látja, hol vannak az eltűnt emberek, főleg gyerekek – kicsit rémisztő, de nagyon ötletes is, és már itt, az első kötetben is szerepelt mindkét oldala a dolognak.

A Mediátornál is sajnáltam, de itt is, hogy rövidek a könyvek, 200 oldal egyszerűen nem elég, kérem a következőt!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

kikisz96>!

Mert engem megérintett Isten ujja.
    Kérdés, hogy melyik ujja.

115. oldal - 12. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Kapcsolódó szócikkek: Jessica Antonia Mastriani
kikisz96>!

    – Uram, engedje meg, hogy tudomására hozzam: ezt az ifjú hölgyet néhány gyermekrablási ügyben, valamint egy gyilkosság miatt kell kihallgatnunk.
    Mr. Goodhart fölvonta a szemöldökét.
    – Te aztán szorgalmas voltál, Jessica.

90. oldal - 10. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

RavenS>!

    – Jeff azt mondta, Ruth olyan kövér, hogy majd egy zongoraládában kell eltemetni. Mint Elvist.
    Mr. Goodhartnak torkán akadt a falat.
    – Ez… kh, kh… nevetséges! Elvist nem zongoraládában temették el.
    – Épp ezért mázoltam be neki.

9. oldal - 1. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Vivi_>!

    – Ez a lány – mondta reszelős hangján – nyakon vágta a legjobb védőmet.
    Mr. Goodhart helytelenítően nézett rám.
    – Ez igaz, Jessica?
    – Az arcát akartam eltalálni, de félrehajolt – feleltem.

7. oldal - 1. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Kapcsolódó szócikkek: Jessica Antonia Mastriani · Paul Goodhart
Reika>!

    – Ki ez? A fiúd?
    Bárcsak az lenne, mondtam magamban.
    – Nem.
    – Mégis hagyod, hogy nyaljon-faljon!?
    – Csak örül, hogy lát.

169. oldal - 19. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

kikisz96>!

    – Majd elgáncsolnak, és akkor nincs menekvés.
    – De van. Ugyanis kick-bokszolni tanulok.
    – Kick-bokszolni? – meresztette rám a szemét Mr. Goodhart.
    – Aha. Vettem egy videokazettát.

9. oldal - 1. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Kapcsolódó szócikkek: Jessica Antonia Mastriani · Paul Goodhart
AniTiger P>!

    Már majdnem odaértem a házhoz, amikor észrevettem, hogy a sombokor, amely reggel még dúsan virágzott, teljesen kopasz lett: a jég az összes levelet és virágot leverte.
    Az aznapi irodalomórán másról se esett szó, mint a dolgok szimbolikájáról. Hogy például a Jane Eyre vén tölgyfája mennyire kifejezi a baljós véget. Úgyhogy ha nyilatkozat helyett, mondjuk, regényt írnék, a sombokor szimbolizálhatná azt, hogy az elkövetkezőkben nem éppen sétagalopp vár rám. De ezt éppúgy, mint Jane, én se sejtettem. Csak annyit mondtam magamban: szegény bokor, milyen szép volt! És bementem a házba.

26. oldal - 2. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Kapcsolódó szócikkek: Jessica Antonia Mastriani
tealevel99>!

    – Nem akarlak elszakítani a szívszerelmedtől, de megtaláltam a bemeneti sebet.
    – Nem a szívszerelmem, csak kéjes vágyaim tárgya.
    – Akármi is, ezt nézd meg!

40-41. oldal - 4. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Vivi_>!

    – Ezt meg hol szedted fől?
    Én válaszoltam helyette (mert micsoda hülye kérdés!):
    – Hol máshol, mint a leányvásárban?

61. oldal - 7. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Kapcsolódó szócikkek: Jessica Antonia Mastriani
Vivi_>!

Sosem figyeltem oda különösebben arra, amit a templomban hallottam, de egyvalami megragadt bennem: az, hogy az ember feladata jót cselekedni. Nem azért, mert pénzt vár el érte, hanem azért, mert így kell tennie. Ahogy például Jeff Dayt is képen kellett törölni.

76. oldal - 9. (Ciceró, 2003)

Jenny Carroll: Tudom, hol vagy! Ketten a Harleyn

Kapcsolódó szócikkek: Jessica Antonia Mastriani

A sorozat következő kötete

Jenny Carroll: Fedőneve: Kasszandra A kutatás folytatódik

Hívószám 1-800 sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég
Estelle Brightmore: 13. napon
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Szabó Tünde: A hacker
Stephanie Garber: A soha többé balladája
Fróna Zsófia: Démonok közt
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane
Emily Millier: Eurielle
Csóti Lili: Hetedvérig
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu