A ​tizennegyedik aranyhal (A tizennegyedik aranyhal 1.) 22 csillagozás

Jennifer L. Holm: A tizennegyedik aranyhal

Galilei. Newton. Salk. Oppenheimer.
A tudomány képes arra, hogy megváltoztassa a világot – de vajon mehet túl messzire?

A tizenegy éves Ellie soha nem rajongott a változásért. Például szörnyen hiányzik neki az ötödik osztály. Meg a legjobb barátnője. Még szegény aranyhala is, aki kilehelte a lelkét. Aztán egy nap furcsa fiú bukkan fel az életében. Állandóan főnökösködik. Kissé lökött. De a legfurcsább az, hogy gyanúsan hasonlít Ellie nagypapájára, a tudósra, akit mindig is megszállottan foglalkoztatott a halhatatlanság kérdése…
Jennifer L. Holm magával ragadó könnyedséggel és sok-sok humorral mesél a tudományról, miközben lenyűgözően izgalmas kérdéseket boncolgat életről-halálról, családról-barátságról, halhatatlanságról és lehetőségről.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2015
206 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635399338 · Fordította: Roboz Gábor

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Holden Caulfield · tudós


Kedvencelte 1

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Jennifer L. Holm: A tizennegyedik aranyhal

Nagyon helyes könyv, izgalmas történettel, tanulságos mondanivalóval, remek szereplőkkel. A stílusa igényes, olvasmányos, engem végig lekötött, nem véletlenül olvastam el rekordidő alatt.

kratas P>!
Jennifer L. Holm: A tizennegyedik aranyhal

Ez egy nagyon-könyv :)
Nagyon aranyos szereplőkkel van tele, nagyon óvatosan közelít meg komoly dolgokat, mint az életünk célja, a barátság, a halál és nagyon kellemesen ad át tudást közben.
Én meg nagyon szeretnék még olvasni a szerzőtől.

Jeffi P>!
Jennifer L. Holm: A tizennegyedik aranyhal

Cseppet sem bántam meg, hogy könyvfesztiválon, hirtelen felindulásból megvettem. Ifjúsági regény, arról, hogy mi lenne, ha megtalálnánk az örök fiatalság receptjét. A főhős nagypapája, 70x évesen megtalálja a receptet, és újra 14 éves lesz. Felmerülnek bizonyos problémák, és felmerülnek morális kérdések. Érdemes-e, jó-e, ha a recept közkézre kerül. Mi lesz, ha mindenki visszafiatalodik, ki lesz a felnőtt, ha újra fiatalok lesznek a szüleid. Te leszel a felnőtt, vagy ők? Hisz a tudásuk megmarad, de kinézetre alig többek mint kamaszok. Tehát rengeteg kérdést felvetett a könyv, emellett szórakoztatóan ösztönzött arra, hogy kicsit te is, ahogy a főhősnő is beleásd magad a tudomány berkeibe. Tudományos, irodalmi, filmes utalások szépen adagolva.

1 hozzászólás
Citrompor P>!
Jennifer L. Holm: A tizennegyedik aranyhal

A történetben egy tizenegy éves kislány egy humorforrásul szolgáló tudományos-fantasztikus fordulatnak köszönhetően közel kerül távolról kicsit őrültnek tűnő, mogorva és felettébb ambiciózus tudós nagyapjához, akit addig korábban csak évente egyszer-kétszer látott, így gyakorlatilag idegen volt számára.

A könyvben két hangsúlyos cselekményszál van, a családi dráma – ami egyúttal egy humoros kalamajka – és a tudományos érdeklődés fellobbanása, amelyet a nagyapának köszönhetünk:

"- A lányodat érdekli a tudomány. Komoly fogékonyságot mutat. Bátorítanod kéne.

Zavarba jövök, elönt a büszkeség. Lehet, hogy ez a részem – a tudomány iránti érdeklődés – mindig is megvolt, mint egy alma magvai. Csak kellett valaki, aki meglocsolja, és segíti kinőni. Olyasvalaki, mint nagyapa." (111. oldal)

A tudomány, vagy általánosabban a világ felfedezése iránti igény minden kisgyermekben ott szunnyad, és vannak olyan szerencsések, akikben ez ki is csírázik. Ellie, a főszereplő egy ilyen lány. Talán néhány kiskamasz, aki elolvassa ezt a könyvet, szintén fogékonyságot érez majd arra, hogy más szemmel nézzen egy fonnyadt almára, a romlott sajtot borító penészszálakra, és általában a minket körülvevő világra. Kár, hogy nem tizenöt évvel ezelőtt olvastam ezt a könyvet…

Humoros, szórakoztató, letehetetlen, „egyszuszra olvasós” könyv.

De azért a gyenge pontjairól is meg kell emlékeznem. A történet, spoiler olyan hollywood-i volt, hogy bármelyik vasárnapi családi filmet jegyző blockbuster forgatókönyvíró megirigyelné. Ennek megfelelően túlzottan kiszámítható a végkifejlet, akárcsak a tudományos-erkölcsi dilemma. De tekintve a célcsoportot, még ez is megengedhető. Én felettébb jól szórakoztam rajta!

Uzsonna>!
Jennifer L. Holm: A tizennegyedik aranyhal

Nehezen rázódtam bele a könyvbe, de aztán felvettem a ritmust, túltettem magam a tudomány okozta bizarr helyzeten, és a végére még jól is szórakoztam, és egy kicsit meghatódtam.
Neveljetek ti is aranyhalakat! :-)

Oláh_Zita P>!
Jennifer L. Holm: A tizennegyedik aranyhal

Szokatlan szemléletű alaptörténetben mondja el az író, hogy milyen tudósnak lenni, és eközben sok tényszerűséget és életbölcsességet is.

Kettinger_Laura P>!
Jennifer L. Holm: A tizennegyedik aranyhal

Helyes kis történet volt. Ilyen könyveket kellene 4-5. osztályban kötelező olvasmánynak feladni! Van mondanivalója, könnyen olvasható, jópofa és egyáltalán nem erőltetett. Plusz száz százalékig el tudom képzelni azt is, hogy van olyan fiatal, aki emiatt kedvet kap majd a tudományhoz. Nagyon igényes könyv,egyedül a végét kellett volna egy kicsit más irányba vinni (szerintem).

szilvamag_>!
Jennifer L. Holm: A tizennegyedik aranyhal

Tetszett az alapötlet és a könyv első negyedét izgalmasnak sőt még érdekfeszítőnek is találtam, de végére sajnos totál ellaposodott és unalmassá vált az egész.
Bővebben: http://szilvamagolvas.blogspot.hu/2015/06/jennifer-l-ho…

2 hozzászólás
Sicc>!
Jennifer L. Holm: A tizennegyedik aranyhal

Szeretem azokat a könyveket, amiben a tudományok iránt próbálják felkelteni a gyerekek érdeklődését. Mondjuk nekem ez egy kicsit gyengébb próbálkozásnak tűnt, ami sok sebből vérzik. Ellie idegesített, az anyukája természettudományokhoz való hozzáállása még inkább (elhiszem, hogy nincs hozzá affinitása, de akkor is…), kicsit se füle, se farka a vége…nem győzött meg.


Népszerű idézetek

Jeffi P>!

A középiskola olyan, mint egy autópálya vécéje a semmi közepén. Koszos és büdös, ráadásul tele van idegenekkel.

43. oldal

1 hozzászólás
Citrompor P>!

– Az átlagemberek feladják azoknál az akadályoknál, amikkel nap mint nap szembesülnek. A tudósok újra meg újra elbuknak. Néha egy életen át küzdünk. De nem adjuk el, mert be akarjuk fejezni a kirakóst.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tudós
Jeffi P>!

– Nem hiszem el, hogy ez is kötelező olvasmány – puffog, és feltartja A zabhegyező című könyvet.
– Mi a baj vele? – kérdezem.
Elkezdi enni a maradék krumplimat.
– Ez a Holden gyerek mást sem csinál, csak nyivákol. El kéne mennie dolgozni.
– Még nem olvastam. – Mondjuk, anyu állandóan emlegeti, Holden Caulfield az egyik hőse.
– Ne is! – mondja nagyapa. – Maradj a klasszikusoknál!
– Úgy tudom ez is klasszikus.

116-117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Holden Caulfield
Citrompor P>!

– A tudósok soha nem adják el. Folyton újra próbálkoznak, mert hisznek a lehetségesben.
– A lehetségesben?
– Hogy lehetséges létrehozni a gyermekbénulás ellenszerét. Hogy lehetséges sorba rendezni az emberi genomot. Hogy lehetséges visszafordítani az öregedés folyamatát. Hogy a tudomány megváltoztathatja a világot.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tudós
>!

– A tudósok soha nem adják fel. Folyton újra próbálkoznak, mert hisznek a lehetségesben.

59. oldal

>!

Salk pont olyan, amilyennek az őrült tudósokat képzeljük: szemüveges és fehér köpenyt visel, a kezében kémcsövet tart. Vagyis tipikus kocka.

70. oldal

>!

– (…) És kibe szerelmesek a tudósok?
– A lehetőségbe.

132. oldal

>!

– A tudomány hatalma óriási. Minden kísérletezgetésnek vannak következményei, csodálatosak vagy szörnyűek. Azt hiszem, a nagy izgalomban egy pillanatra eltévedtem, és elfelejtettem, mit mondott Salk.
– Miért, mit mondott?
Nagyapa a szemembe néz.
– A legnagyobb felelősségünk az, hogy jó ősök legyünk.

193. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Gordon Korman: A császár hagyatéka
Stuart Gibbs: Kémsuli
Christopher Paolini: Örökség
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Jeff Kinney: Egy Bitang Jó Fej Srác Naplója
Trenton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság
Victoria Forester: A lány, aki tud repülni
Mac Barnett – Jory John: Rémes páros
Eric Elfman – Neal Shusterman: Hawking folyosója
Cassie Beasley: A varázslatos Circus Mirandus