Először a könyv borítójára figyeltem fel, és az teljesen magával ragadott. Az üvegszilánkok..a törött üvegcipellő, amely tele van vérrel..illetve a domornyomásos szilánkokról csöpögő vér…és persze a cím. Csak ezt követte a fülszöveg, amelyet elolvasva réjöttem, hogy ez igazán sötét mese a javából, amely Hamupipőke gonosz mostohatestvéréről, Isabelleről szól.
Ki ne ismerné Ella történetét, a üvegcipőt, a jóságos tündérkeresztanyát és a gonosz mostohanővéreket és anyjukat. Gyerekkoromban imádtam ezt a mesét, és persze Hamupipőke volt a kedvencem, de most így felnőtt fejjel amikor megláttam ezt a regényt elgondolkodtam…mi is lett a sorsuk a nővéreknek miután Ella és a herceg egymásra találtak, hetedhétországra szóló lakodalmat ültek és boldogan éltek míg meg nem haltak. Mi vezethetett ehhez a gonoszsághoz és kegyetlenséghez, amit a Isabelle és Octavia tanúsított Ella irányába? Miért váltak ilyenné? Milyen volt a gyeremekkoruk? Milyenek voltak valójában a nővérek…mert ezeket a Disney mese nem igazán taglalta. És ebben a történetben sem a Disney változat elevenedett, hanem a Grimm testvérek változata…ahol a mostohák képesek voltak saját lábuk megcsonkítására a hercegért és a koronáért.
Ahogy a cím is mutatja, ez egy sötét mese, tele gonoszsággal, kétellyel, ármánnyal, szenvedéssel. De választ kapunk mindenre, amire a korábbi meseváltozatok nem adtak választ. Senki nem születik eleve gonosznak. Gonosszá válhatunk a körülmények által, a sok évi keserűség és lelki, fizikai bántalmazásnak köszönhetően….ha folyamatosan csak a rosszat kapjuk a saját szülőnktől, akinek mindenben meg akarunk felelni. Ha nem lehetünk azzá, akivé a szívünk szeretne.
Ez a történet egy mese bátorságről, erőről, és arról, hogy egy lány is képes arra, hogy olyan álmokat érjen el, ami szinte elérhetetlen számára a neme miatt. Mert mire is tanították és nevelték a lányokat évszázadokon át…hogy legyél szép, legyél kecses, kifinomult…hogy így tudjál férjet fogni, aki aztán eltart…szülj gyereket és ennyi. És azért a történelem során nem minden nő hódolt be ennek a skatulyának. Hiszen igaz, hogy a történelmet leginkább a férfiak írták, de azért ott voltak a nők is…akik ugyanúgy kivették a részüket…még ha ez legtöbbször a férfiaknak nem is tetszett. Ez a mese erről szól, hogy egy lány is lehet bátor, szembeszállhat az elvárásokkal, és lehet harcos, vagy ami csak akar…csak hinnie kell ebben. Elég bátorságot kell összegyűjtenie hogy megvalósítsa ezt az álmát.
A kötet főszereplője a nem túl szép mostohanővér, Isabelle. A regény ott kezdődik, amikor a herceg megérkezik hozzájuk az üvegcipellővel, hogy minden hajadon fel tudja próbálni és így hátha megtalálja a lányt a bálról. Isabellenek nem akaródzik a próba, hiszen tudja nem ő volt az a szépség, és persze a cipő sem jó rá…de anyja és a nővére kudarca után megteszi, amit elvárnak tőle. Azért, hogy anyja óhajának eleget tegyen levágja saját lábujjait…de ez sem lesz elegendő a csalás megvalósítááshoz. Elláé lesz a dicsőség, a herceg és a korona. Iz ott marad anyjával és nővérével a város megvetésével szegényen. Mindennapjai egyre szürkébb és szürkébbek lesznek és semmi öröm nem ragyogja be a napjait. Iz, aki soha nem vágyott fényűző ruhákra, ékszerekre, topánokra, semmitmondó csevejekre a süteményestálak fölött örül, hogy legalább ezektől megszabadult. Azonban családját ki akarja húzni ebből a helyzetből, és ezért bármire képes. Isabellelel rengeteg csúnya, kegyetlen dolog történik fejezetről fejeztere. Magam sem akartam elhinni, hogy ennyi szerencsétlenség éri, és semmi nem sikerül neki. Ugyanakkor neki is megjelenik a Tündérkirálynő, aki esélyt ad a változásra…teljesíti a kívánságát ha megtalálja szíve darabjait. És persze a Tündérkirálynő itt sem egy Walt Disney meséből pottyant jótétlélek, hanem egy igazi SJM könyvekből előlépő tündér..imádtam a karakterét, ahogy lefestette az írónő. Isabelle végül elindul az úton, és kisebb nagyob sikerekkel rájön mi is a szíve vágya és a darabjai. Ugyanakkor rengeteg szenvedés kíséri az úton.
Szembe kell néznie múltja kísértetivel, a szerelemmel, a szenvedélylel, a hűséggel. A lány megharcol minden darabért, és vissza is szerzi azokat. Gyerekkorától másra vágyott, harcolni és csatázni…de ezt a vágyát elnyomták az elvárások. Ugyanúgy ahogy nővére tanulni vágyott, nem pedig selyemtopánokban illegetni billegetni magát. Az anyai és a társadalmi kényszer éket vert közéjük és Ella közé. Fokozatosan mérgezve a szívüket és a viszonyukat.
Tetszett a szerelmi szál, amely igaz, mély, megható és szívettépően fájdalmas volt egyszerre. Jó párszor potyogtak a könnyeim ezeket a részeket olvasva.
Érdekes szál volt a történetben maga a Sors és Sansz karaktere is. A Párkák, akik a halandók térképét festik, és hogy azokat mennyire nem lehet megváltoztatni…bár néha azért sikerül. Sors, vagy Tantine és Hollója…viszolyogtam tőle, és biztosan a káposztaföldbe borítottam volna a tintáival együtt. Hiába próbál a lány útjába újabb akadályokat állítani, Iz átugrat rajta. A cselekmény háttere a XVII. századi Franciaország, ahol éppen egy véres hódító háború zajlik.
Ez a történet egy sötét mese, de annál több tanulságot hordoz. Hogy a lányok is álmodhatnak arról, ami nem nekik való…ami nem nekik rendeltetett. Nem lehet egy nőt sem beskatuylázni és idióta szaténfűzők közé szorítani, ha a kard jobban áll a kezében. Egy nő is ér annyit mint egy férfi, ha nem többet. Egy nő is tud harcolni, férfiakat ölni, csatázni és hadsereget vezetni. Attól mert nő, tud tanulni, van véleménye és lehet sokkal okosabb, mint egy férfi. Mese arról, hogy egy lány bármit elérhet, csak nagyon akarnia kell és soha fel nem adni. És emlékeztető arról, hogy egy nő semmivel, de semmivel nem kevesebb mitnt egy férfi..több, rengeteg mindennel több.
Sajnos a legtöbb mese arra tanít bennünket, hogy csak a szépség fontos és a herceg fehér lovon…de ez a sötét mese viszont megmutatta, hogy egy lányt nem a külseje határoz meg és, hogy hinnie kell az álmaiban, harcolni, hogy elérje azokat.