!

Északi ​fény 49 csillagozás

Jennifer Donnelly: Északi fény
Book24 · 3.200 Ft –16% 2.688 Ft
1.200 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tizenhat éves Mattie Gokey sok minden szépről álmodozik, ám arra, hogy álmait megvalósítsa, igen csekély a reménye. Nagy szüksége van pénzre, ezért elszegődik kisegítőnek a Glenmore Szállodába. Az egyik szállóvendég, Grace Brown arra kéri, hogy égessen el egy levélköteget. Ám amikor Grace élettelen testét kiemelik a tóból, Mattie rájön, hogy a levelek feltárják egy gyilkosság valóságos és kegyetlen hátterét.

Eredeti mű: Jennifer Donnelly: A Northern Light

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Ciceró, Budapest, 2008
356 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635396696 · Fordította: Kiss Marianne

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Catherine Earnshaw · Elinor Dashwood · Hester Prynne · Mattie Gokey · Arthur Dimmesdale · Aleeta Smith · Emmie Hubbard · Miss Wilcox · Royal


Hirdetés

Kedvencelte 7

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Lanore P
Jennifer Donnelly: Északi fény

Egyszerre volt kedves történet, lassú krimi, és nyomasztó hangulatú, fájdalmas titok. A fülszöveg alapján egy kicsit mást vártam, de így is el tudtam merülni benne, bár szerintem nem a legjobbkor olvastam. Mattie fantasztikus karakter, és örülök, hogy az ő életén keresztül ismerhettem meg Grace sorsát. Igazi forró teás, betakarózós könyv, kifejezetten hűvös napokra, szomorkás hangulathoz passzoló.

>!
Véda MP
Jennifer Donnelly: Északi fény

Mindhalálig, Mattie Gokey! – de tulajdonképpen ez nem volt soha párbaj. Már akkor nyertél, mikor kinyitottam a könyvet. A szavunk, azt hiszem a gyönyörűszép lenne.
Mattienek van egy szegény farmer családja, van jóképű udvarló-vőlegénye, van igaz barátja, vannak barátnői; aztán persze kiderül, hogy semmije sincs szinte, mert „semmi nem az aminek látszik”, de nem is ez a lényeg, mert Mattie-nek ennél sokkal több mindene van: szíve. Nem is. Inkább lelke. Önzetlen, kis irodalombúvár tehetség, akit nagyon lehet szeretni.
Egy lány története, aki egy másik lány történetén keresztül tanulja meg, hogyan lesz önmaga, s kap megerősítést a saját értékrendjét illetően.
Kedvenc könyv lett, mert gyönyörűen és egyszerűen ír Donnelly. Egyszerűen gyönyörűen. :) Finom kis humorral.
Van benne romantika, izgalom, fordulat, de nem kell a csűrcsavarra várni, trendi fellengzősségekbe menekülni. Csak elkezded olvasni, és nyugodtan rábízhatod magad. Meg azért is, mert tipikusan az a könyv, melyet jó le-levenni a polcról, s beleolvasgatni, ha eltévednénk, vagy elfelejtenénk hol is van a szívünk…

>!
Ardena P
Jennifer Donnelly: Északi fény

Ugyan teljességgel mást kaptam, mint vártam, egy percig sem éreztem csalódottnak magam. A krimi szál szerintem abszolút nem fontos, jelentős, sokkal érdekesebbnek tartottam Mattie történetét, mint Grace-ét. Nem jellemző rám, de nagyon megszerettem ezt a csacska, melegszívű, önzetlen lányt, és nagyon szorítottam neki, hogy ki tudjon szakadni mindabból, ami visszatartotta az álmai elérésében, bár mindemellett féltettem a családját is, hogy mi lesz/lenne velük nélküle..
Csodaszépen megírt, tartalmas könyv, mesés leírásokkal, nagyon erős érzelmekkel, együtt sírtam, mosolyogtam a szereplőkkel. Ha belegondolok, hogy nem sok hiányzott, hogy olvasatlanul vigyem vissza.. Kár lett volna lemaradni róla! :)

>!
smetalin
Jennifer Donnelly: Északi fény

Tulajdonképpen egy régi, megtörtént gyilkosság köré épít fel az írónő, egy kitalált karaktert, és annak életét. Na de milyen karaktert!!!!! Egy kedves, álmokkal teli, melegszívű, okos leányzót, aki tanulni szeretne! Abban az időben ez egy lánynak, főleg a legidősebbnek(anya nélkül), sok kistestvér mellett nem volt ez annyira egyszerű! Nagyon jól ábrázolta az akkori embereket, tetszett az összetartó szomszédság (ha baj volt), a társadalmi morált!
Kellemes csalódás volt a könyv.
( a borító viszont, nem tetszik)

2 hozzászólás
>!
anni_olvas P
Jennifer Donnelly: Északi fény

Ez az a stílus, amiért odavagyok, hiszen olvastatja magát! Kellemes élmény volt a könyv, ami ráadásul egy anno nagy port kavart szerelmi gyilkosságot dolgoz fel.

>!
Miestas
Jennifer Donnelly: Északi fény

Példamutató a főszereplő Matti akaratereje, lelkiismeretessége, odaadása, szeretni tudása. Nagyon ötletes a bekezdéseket jelölő „nap szavai” amiket a szótárból választ naponta Matti. Igazán jó olvasmány volt, és ez a könyv évekig a polcomon hevert…

>!
Dorku P
Jennifer Donnelly: Északi fény

Egyáltalán nem erre számítottam a fülszöveg alapján, inkább egy Kate Morton féle krimit vártam, de ennek ellenére nagyon megszerettem ezt a történetet. Hoszú évekig porosodott szegény könyv érintetlenül a polcon, és nagyon örülök, hogy most végre elolvashattam. Mattie nagyon a szívemhez nőtt, végig drukkoltam neki, hogy az álmait valóra válthassa. Tetszett az ötlet, hogy minden napra választ magának egy szót, igazán eredeti. Hangulatban és leírásokban nagyon erősnek éreztem a regényt, és kaptam mellé egy jó kis kor- és társadalomrajzot.

>!
mokus33
Jennifer Donnelly: Északi fény

A fülszöveg alapján teljesen másra számítottam, egy XX. század elején játszódó krimire vártam, de nem azt kaptam. Helyette megkaptam egy kedves, önfeláldozó lány történetét, akinek gondolkodásmódja, szorgalma, élethez való hozzáállása megfogott. De nagyon örülök, hogy inkább ezt kaptam ettől a történettől, krimiért majd olvasok Agatha Christie-t:)

>!
katacita IP
Jennifer Donnelly: Északi fény

olyan féle könyv ez, aminél az első sorától kezdve érzed, hogy tele lesz szerencsétlen fordulatokkal és balsorsú emberekkel, de azért reménykedsz, hogy a végére majd csak kialakul valami jó, kérdés, hogy az itt éppen mit jelent. a fülszöveg becsapós, én teljesen más történetre számítottam, de tetszett így is, amit kaptam, páfránycsigákkal, kókusztortákkal, szópárbajokkal, mindenestül.

>!
hellodorie
Jennifer Donnelly: Északi fény

Olyan történet ez, amelyet bármikor, bármeddig el tudnék olvasgatni. Annyira egyszerű és tiszta, de mégis azonnal leköti a figyelmet.

Borzasztóan érdekes volt az életkörülményekről, dolgaikról, munkáikról olvasni. Nem mézes-mázos, túlidealizált, hanem olyan, ami tényleg valóságos is lehetne. És bár a könyv maga elég vaskos, nagyon gyorsan lehet haladni vele.


Népszerű idézetek

>!
mandarina

Amikor mama élt, hetünkre készített reggelit, kikérdezte a leckénket, megfoltozta a papa nadrágját, becsomagolta az ebédünket, odatette altatni a tejet, és nekiállt tésztát gyúrni. Mindezt egyszerre, anélkül, hogy felemelte volna a hangját.

14-15. oldal (Ciceró)

7 hozzászólás
>!
mandarina

Nézz csak ide, Matt!-mondta Weaver.- Próbálkozzunk egy írott problémával. Talán ha gyakorlati szempontból nézzük, jobban megérted.- Kinyitotta Milne Gimnáziumi algebráját , és rámutatott. – Ezt!
Olvasni kezdtem:
– „Egy ember 5 napon át naponta 3-szor annyit keresett, mint amennyit az ellátásért fizetett, miután 4 napig kénytelen volt kimaradni a munkából. Az ellátás kifizetése után megszámlálta a pénzét, és kiderült, hogy 2 tízdollárosa és 4 dollárja maradt. Mennyit fizetett az ellátásért, és mennyi volt a bére?”
– Jó. És most gondolkozz- mondta Weaver.- Hogyan kezdenél hozzá a megoldáshoz? Mi az X ?
Gondolkodtam. Nagyon erősen. Jó sokáig. Az emberről, sovány fizetéséről, a rozoga panzióról, magányos életéről.
– Hol dolgozott?- kérdeztem végül.
Mi? Ez nem számít, Matt! Csak jelölj ki egy X-et, hogy…
-Fogadni mernék, hogy malomban – vágtam közbe, mert magam előtt láttam az ember szedett-vedett ruháját, viseltes cipőjét. -Vagy gyapjúkártolóban. Miért gondolod, hogy kénytelen volt kimaradni a munkából?
-Nem tudom, miért. Figyelj, csak…
– Szerintem megbetegedett – fogtam meg Weaver karját-, vagy a munkája nem volt jó, és a főnöke nem tudott másik munkát adni neki. Vajon van valahol családja? Mert borzasztó lenne, ha munka nélkül maradna, és nem bírná etetni a gyerekeit, ugye? Talán a felesége is nagyon szegény. És fogadni mernék, hogy…
– A fenébe is, Mattie, ez algebra , nem fogalmazás!- meredt rám Weaver.
-Sajnálom- mondtam. Éreztem, hogy reménytelen eset vagyok.
Weaver az égre pillantott. Sóhajtott, és megcsóválta a fejét.

118-119. oldal

1 hozzászólás
>!
Ardena P

– Több időt kellene töltened a Bibliával, és kevesebb regényt kellene olvasnod. Mit mondasz majd az Úrnak az Utolsó Ítélet napján, ha megkérdi, miért nem olvastad a Bibliát, mi?
Megmondom Neki, hogy a sajtóügynökei vehettek volna egy-két fogalmazásleckét.

105. oldal

>!
mandarina

Ott maradtam a létrán, és a porcelánfigurára bámultam. Téved, Josie néni, gondoltam. Amit én érzek, az nem büszkeség, hanem egy másik bűn. Rosszabb az összes többinél, amelyek azonnali, heves és forró bűnök. Ez a bűn mélyen az ember belsejében van, és csendben, észrevétlenül rágja belülről, mint borsóféreg a disznót. Ez a Nyolcadik Főbűn. Az, amit Isten kifelejtett.
A Remény.

111. oldal

>!
csillagka P

Jó úgy kézbe venni egy új könyvet, hogy még senki más nem forgatta a lapjait. Amikor minden oldala tiszta fehér, és a gerince sincs megtépázva. Amikor még csak a szavak illatát lehet érezni, nem pedig Mrs. Higby ibolyavizének vagy Weaver mama sült csirkéjének, vagy Josie nénikém kenőcseinek a szagát.

71. oldal

8 hozzászólás
>!
Ardena P

Nem hinném, hogy a Bibliában minden tökéletesen jó. Túl sok benne a nemzés, túl sok a csapás. Némelyik részével semmi baj – az például egész jó, amikor Mózes kettéválasztja a Vörös-tengert, aztán Jób meg Noé bárkája –, de bárki írta is le mindezt, többet foglalkozhatott volna vele. Engem például érdekelne, hogy vajon mit gondolhatott magában Jób felesége, amikor egy ostoba fogadás miatt Isten az egész családját tönkretette. Vagy mit érezhetett Mrs Noé, aki biztonságban tudta gyermekeit a bárkában, és közben látta, amint a mások gyerekei megfulladnak. Vagy hogyan tudott ott állni Mária, mialatt a rómaiak szögeket vertek a fia kezébe.

105. oldal

>!
Véda MP

…vannak dolgok, amiket soha, soha nem lenne szabad kimondani. Royal azt mondja, hogy a szavak csak szavak. De a szavak mindennél erősebbek.

274. oldal

>!
moniquetm

Ezekben a könyvekben élet és halál van. Családok és barátok, szeretők és ellenségek. Öröm és kétségbeesés, irigység, őrület és düh. Minden. Kinyújtottam a kezem és megérintettem az egyiket, amin ez állt: A Föld. Szinte hallottam, amint a szereplők megmoccannak odabent, mormoltak, tolakodtak és türelmetlenkedtek, hogy nyissam már fel a könyvet és engedjem ki őket.

191. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
Véda MP

A favágók mulatságosabbak Jézusnál. Soha nem láttam Jézust dolgozni, még szálfát se tudna pörgetni. Abban a hálóingben, amit hord, végképp nem tudna.

217. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus
>!
Ardena P

Olykor féltettem Weavert. (…) soha nem lépett le a járdáról, és soha nem kapta le a kalapját. Bárkivel, aki niggernek nevezte, megverekedett, és soha nem féltette magát. – Ha az ember kutya módjára megalázkodik, Matt – mondta Weaver –, az emberek kutyaként fognak bánni vele. De ha kihúzod magad, és emberként viselkedsz, akkor emberként fognak kezelni. Szép volt, hogy Weaver így beszélt, ám időnként arra gondoltam, hogy ugyan miképp húzhatnám ki magam emberként, amikor csak egy lány vagyok?

38. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

David Almond: Szárnyak titka
Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói
David Almond: Skellig
Sally Gardner: A Hold legsötétebb oldala
Bleeding Bride: A téboly kertje
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja
Daniel Pennac: A karabélyos tündér
Donato Carrisi: Démoni suttogás