Északi ​fény 57 csillagozás

Jennifer Donnelly: Északi fény

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tizenhat éves Mattie Gokey sok minden szépről álmodozik, ám arra, hogy álmait megvalósítsa, igen csekély a reménye. Nagy szüksége van pénzre, ezért elszegődik kisegítőnek a Glenmore Szállodába. Az egyik szállóvendég, Grace Brown arra kéri, hogy égessen el egy levélköteget. Ám amikor Grace élettelen testét kiemelik a tóból, Mattie rájön, hogy a levelek feltárják egy gyilkosság valóságos és kegyetlen hátterét.

Eredeti mű: Jennifer Donnelly: A Northern Light

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Ciceró, Budapest, 2008
356 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635396696 · Fordította: Kiss Marianne

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Catherine Earnshaw · Elinor Dashwood · Hester Prynne · Mattie Gokey · Arthur Dimmesdale · Aleeta Smith · Emmie Hubbard · Miss Wilcox · Royal


Kedvencelte 7

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Lanore P
Jennifer Donnelly: Északi fény

Egyszerre volt kedves történet, lassú krimi, és nyomasztó hangulatú, fájdalmas titok. A fülszöveg alapján egy kicsit mást vártam, de így is el tudtam merülni benne, bár szerintem nem a legjobbkor olvastam. Mattie fantasztikus karakter, és örülök, hogy az ő életén keresztül ismerhettem meg Grace sorsát. Igazi forró teás, betakarózós könyv, kifejezetten hűvös napokra, szomorkás hangulathoz passzoló.

>!
theodora
Jennifer Donnelly: Északi fény

Inkább a női sors címkével lehet definiálni ezt a könyvet, semmiképp sem kriminek
Mit tehet egy okos lány, aki szeretne tanulni, de a családjának nincs pénze erre, és még szükség is van rá az otthoni munkákban? Mattie az egész regényben őrlődik, próbál megfelelő megoldást keresni a helyzetére, megbékélni a sorsával.
Fontos téma még a rasszizmus is: Mattie legjobb barátja, Weaver, egy szabad néger fiú, szintén nagyon okos és egyetemre szeretne menni. Több atrocitás is éri, ám ő nem hagyja magát – visszaszól, vagy visszaüt, de ez nagyon veszélyes terep. Sikerül vajon kitörni az évszázados előítéletek közül? Tanult ember lehet?
Nagyon tetszett ez a könyv – a felvetett problémák miatt, illetve szeretem a történelmi regényeket, és ebben visszautazhattam az időben, az 1900-as évek Minnesotai településeire, beleleshettem a gazdálkodó életbe, szerethető karakterek életét megismerve.

>!
Véda MP
Jennifer Donnelly: Északi fény

Mindhalálig, Mattie Gokey! – de tulajdonképpen ez nem volt soha párbaj. Már akkor nyertél, mikor kinyitottam a könyvet. A szavunk, azt hiszem a gyönyörűszép lenne.
Mattienek van egy szegény farmer családja, van jóképű udvarló-vőlegénye, van igaz barátja, vannak barátnői; aztán persze kiderül, hogy semmije sincs szinte, mert „semmi nem az aminek látszik”, de nem is ez a lényeg, mert Mattie-nek ennél sokkal több mindene van: szíve. Nem is. Inkább lelke. Önzetlen, kis irodalombúvár tehetség, akit nagyon lehet szeretni.
Egy lány története, aki egy másik lány történetén keresztül tanulja meg, hogyan lesz önmaga, s kap megerősítést a saját értékrendjét illetően.
Kedvenc könyv lett, mert gyönyörűen és egyszerűen ír Donnelly. Egyszerűen gyönyörűen. :) Finom kis humorral.
Van benne romantika, izgalom, fordulat, de nem kell a csűrcsavarra várni, trendi fellengzősségekbe menekülni. Csak elkezded olvasni, és nyugodtan rábízhatod magad. Meg azért is, mert tipikusan az a könyv, melyet jó le-levenni a polcról, s beleolvasgatni, ha eltévednénk, vagy elfelejtenénk hol is van a szívünk…

>!
Ardena P
Jennifer Donnelly: Északi fény

Ugyan teljességgel mást kaptam, mint vártam, egy percig sem éreztem csalódottnak magam. A krimi szál szerintem abszolút nem fontos, jelentős, sokkal érdekesebbnek tartottam Mattie történetét, mint Grace-ét. Nem jellemző rám, de nagyon megszerettem ezt a csacska, melegszívű, önzetlen lányt, és nagyon szorítottam neki, hogy ki tudjon szakadni mindabból, ami visszatartotta az álmai elérésében, bár mindemellett féltettem a családját is, hogy mi lesz/lenne velük nélküle..
Csodaszépen megírt, tartalmas könyv, mesés leírásokkal, nagyon erős érzelmekkel, együtt sírtam, mosolyogtam a szereplőkkel. Ha belegondolok, hogy nem sok hiányzott, hogy olvasatlanul vigyem vissza.. Kár lett volna lemaradni róla! :)

>!
Miamona
Jennifer Donnelly: Északi fény

Jól esett olvasni, mert olyan kis klasszikus íze van. Központban, kiemelten a női sorssal. Azokat az időket idézte fel bennem, amikor gyerekként leültem a tévé elé megnézni a Váratlan utazás epizódjait. Tiszta, egyszerűnek tűnő emberek, életek, akiket olykor igencsak bemocskol a sors. Kicsit giccses, talán. Kicsit elnyűtt, talán, de jóleső nosztalgia kapja el az embert. Ha hagyja. Én most hagytam. Jó is volt. :)

Porcelánfigurányit bővebben:
http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2017/12/jennifer-…

>!
smetalin
Jennifer Donnelly: Északi fény

Tulajdonképpen egy régi, megtörtént gyilkosság köré épít fel az írónő, egy kitalált karaktert, és annak életét. Na de milyen karaktert!!!!! Egy kedves, álmokkal teli, melegszívű, okos leányzót, aki tanulni szeretne! Abban az időben ez egy lánynak, főleg a legidősebbnek(anya nélkül), sok kistestvér mellett nem volt ez annyira egyszerű! Nagyon jól ábrázolta az akkori embereket, tetszett az összetartó szomszédság (ha baj volt), a társadalmi morált!
Kellemes csalódás volt a könyv.
( a borító viszont, nem tetszik)

2 hozzászólás
>!
anni_olvas
Jennifer Donnelly: Északi fény

Ez az a stílus, amiért odavagyok, hiszen olvastatja magát! Kellemes élmény volt a könyv, ami ráadásul egy anno nagy port kavart szerelmi gyilkosságot dolgoz fel.

>!
Miestas
Jennifer Donnelly: Északi fény

Példamutató a főszereplő Matti akaratereje, lelkiismeretessége, odaadása, szeretni tudása. Nagyon ötletes a bekezdéseket jelölő „nap szavai” amiket a szótárból választ naponta Matti. Igazán jó olvasmány volt, és ez a könyv évekig a polcomon hevert…

>!
Dorku
Jennifer Donnelly: Északi fény

Egyáltalán nem erre számítottam a fülszöveg alapján, inkább egy Kate Morton féle krimit vártam, de ennek ellenére nagyon megszerettem ezt a történetet. Hoszú évekig porosodott szegény könyv érintetlenül a polcon, és nagyon örülök, hogy most végre elolvashattam. Mattie nagyon a szívemhez nőtt, végig drukkoltam neki, hogy az álmait valóra válthassa. Tetszett az ötlet, hogy minden napra választ magának egy szót, igazán eredeti. Hangulatban és leírásokban nagyon erősnek éreztem a regényt, és kaptam mellé egy jó kis kor- és társadalomrajzot.

>!
Rodwen P
Jennifer Donnelly: Északi fény

A fülszöveg kissé becsapós az biztos, igazából addig volt hiányérzetem, míg meg nem tudtam, hogy ez egy valós, megtörtént gyilkosságról szól. Akkor visszagondolva hátborzongatónak éreztem leginkább. Mattie története pedig remekül köré lett építve a bűnténynek, ami nekem egy picit zavaró volt, az az időbeni ugrálás talán. De ezt leszámítva egy érdekes történet, hétköznapi mégis érdekes emberekkel. Én Royalt kedveltem, valahogy mindig megszeretem az ilyen típusú karaktereket, bár nem tudom miért. :)


Népszerű idézetek

>!
mandarina

Amikor mama élt, hetünkre készített reggelit, kikérdezte a leckénket, megfoltozta a papa nadrágját, becsomagolta az ebédünket, odatette altatni a tejet, és nekiállt tésztát gyúrni. Mindezt egyszerre, anélkül, hogy felemelte volna a hangját.

14-15. oldal (Ciceró)

7 hozzászólás
>!
mandarina

Nézz csak ide, Matt!-mondta Weaver.- Próbálkozzunk egy írott problémával. Talán ha gyakorlati szempontból nézzük, jobban megérted.- Kinyitotta Milne Gimnáziumi algebráját , és rámutatott. – Ezt!
Olvasni kezdtem:
– „Egy ember 5 napon át naponta 3-szor annyit keresett, mint amennyit az ellátásért fizetett, miután 4 napig kénytelen volt kimaradni a munkából. Az ellátás kifizetése után megszámlálta a pénzét, és kiderült, hogy 2 tízdollárosa és 4 dollárja maradt. Mennyit fizetett az ellátásért, és mennyi volt a bére?”
– Jó. És most gondolkozz- mondta Weaver.- Hogyan kezdenél hozzá a megoldáshoz? Mi az X ?
Gondolkodtam. Nagyon erősen. Jó sokáig. Az emberről, sovány fizetéséről, a rozoga panzióról, magányos életéről.
– Hol dolgozott?- kérdeztem végül.
Mi? Ez nem számít, Matt! Csak jelölj ki egy X-et, hogy…
-Fogadni mernék, hogy malomban – vágtam közbe, mert magam előtt láttam az ember szedett-vedett ruháját, viseltes cipőjét. -Vagy gyapjúkártolóban. Miért gondolod, hogy kénytelen volt kimaradni a munkából?
-Nem tudom, miért. Figyelj, csak…
– Szerintem megbetegedett – fogtam meg Weaver karját-, vagy a munkája nem volt jó, és a főnöke nem tudott másik munkát adni neki. Vajon van valahol családja? Mert borzasztó lenne, ha munka nélkül maradna, és nem bírná etetni a gyerekeit, ugye? Talán a felesége is nagyon szegény. És fogadni mernék, hogy…
– A fenébe is, Mattie, ez algebra , nem fogalmazás!- meredt rám Weaver.
-Sajnálom- mondtam. Éreztem, hogy reménytelen eset vagyok.
Weaver az égre pillantott. Sóhajtott, és megcsóválta a fejét.

118-119. oldal

1 hozzászólás
>!
mandarina

Ott maradtam a létrán, és a porcelánfigurára bámultam. Téved, Josie néni, gondoltam. Amit én érzek, az nem büszkeség, hanem egy másik bűn. Rosszabb az összes többinél, amelyek azonnali, heves és forró bűnök. Ez a bűn mélyen az ember belsejében van, és csendben, észrevétlenül rágja belülről, mint borsóféreg a disznót. Ez a Nyolcadik Főbűn. Az, amit Isten kifelejtett.
A Remény.

111. oldal

>!
Ardena P

– Több időt kellene töltened a Bibliával, és kevesebb regényt kellene olvasnod. Mit mondasz majd az Úrnak az Utolsó Ítélet napján, ha megkérdi, miért nem olvastad a Bibliát, mi?
Megmondom Neki, hogy a sajtóügynökei vehettek volna egy-két fogalmazásleckét.

105. oldal

>!
csillagka P

Jó úgy kézbe venni egy új könyvet, hogy még senki más nem forgatta a lapjait. Amikor minden oldala tiszta fehér, és a gerince sincs megtépázva. Amikor még csak a szavak illatát lehet érezni, nem pedig Mrs. Higby ibolyavizének vagy Weaver mama sült csirkéjének, vagy Josie nénikém kenőcseinek a szagát.

71. oldal

8 hozzászólás
>!
Véda MP

…vannak dolgok, amiket soha, soha nem lenne szabad kimondani. Royal azt mondja, hogy a szavak csak szavak. De a szavak mindennél erősebbek.

274. oldal

>!
moniquetm

Ezekben a könyvekben élet és halál van. Családok és barátok, szeretők és ellenségek. Öröm és kétségbeesés, irigység, őrület és düh. Minden. Kinyújtottam a kezem és megérintettem az egyiket, amin ez állt: A Föld. Szinte hallottam, amint a szereplők megmoccannak odabent, mormoltak, tolakodtak és türelmetlenkedtek, hogy nyissam már fel a könyvet és engedjem ki őket.

191. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
Miamona

Láttam, amint egy medvebocs felemelte pofácskáját a szemerkélő tavaszi esőben. És az ezüst téli holdat, magasan, rezegve. Láttam ősszel egy bódét, ami karmazsinvörös juharsziruptól tündöklött, virradatkor meg egy hegyi tó kimondhatatlan csöndességét. Láttam, és szerettem őket. De láttam a dolgok sötét oldalát is. A télen éhen halt őz tetemét. Hóviharban a szél dühödt őrjöngését. És azt a homályt, ami mindig ott borong a fenyőfák alatt. Még a legragyogóbb napokon is.

1 hozzászólás
>!
Véda MP

A favágók mulatságosabbak Jézusnál. Soha nem láttam Jézust dolgozni, még szálfát se tudna pörgetni. Abban a hálóingben, amit hord, végképp nem tudna.

217. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus
>!
Ardena P

Olykor féltettem Weavert. (…) soha nem lépett le a járdáról, és soha nem kapta le a kalapját. Bárkivel, aki niggernek nevezte, megverekedett, és soha nem féltette magát. – Ha az ember kutya módjára megalázkodik, Matt – mondta Weaver –, az emberek kutyaként fognak bánni vele. De ha kihúzod magad, és emberként viselkedsz, akkor emberként fognak kezelni. Szép volt, hogy Weaver így beszélt, ám időnként arra gondoltam, hogy ugyan miképp húzhatnám ki magam emberként, amikor csak egy lány vagyok?

38. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
David Almond: Szárnyak titka
Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói
David Almond: Skellig
Sally Gardner: A Hold legsötétebb oldala
Richard Adams: Gesztenye, a honalapító
Philip Pullman: Északi fény
Rosemary Sutcliff: A lámpás hordozói
Neil Gaiman: A temető könyve