Könyvvadászok (Könyvvadászok 1.) 73 csillagozás

Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok

Az élet egy játék, amelyben a könyvek a zsetonok!
Emily bohém szüleinek mániája, hogy minden évben új helyre költöznek. Most éppen San Francisco következik, ami legalább jó hír, hiszen itt van a Könyvvadászat központja. Emily lelkes könyvvadász: a játék lényege, hogy bárki bárhol elrejthet egy könyvet, a megtaláló pedig egy online rendszer alapján pontokat kap.
Amikor Emily a városba érkezik, a Könyvvadászat kitalálóját, aki éppen egy új játék bejelentésére készül, megtámadják. Ijedtében elrejti a nála lévő, teljesen egyedi kiadású könyvet. Emily újdonsült barátjával véletlenül bukkan a könyvre, és a csapat a könyvvadászaton keresztül nyomozni kezd. Az értékes könyvre azonban másoknak is fáj a foga, így indul a versenyfutás. Vajon kinek sikerül előbb megfejtenie a rejtvényeket?

New York Times bestseller

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Abszolút Könyvek Pagony

>!
Pagony, Budapest, 2020
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634106708 · Fordította: Illés Róbert · Illusztrálta: Sarah Watts
>!
Pagony, Budapest, 2019
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634104667 · Fordította: Illés Róbert · Illusztrálta: Sarah Watts

Enciklopédia 5


Kedvencelte 12

Most olvassa 7

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 78

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok

Egy abszolút könyvmolyoknak szóló könyv, melyben a főszereplők is könyvmolyok és a könyvek is nagy szerepet kapnak a történet lapjain.

Felnőttként is nagyon élveztem ezt a könyvet és bátran ki merem jelenteni, hogy a célkorosztálynak, a 9-12 éves korosztálynak is nagy valószínűséggel a kedvence lehet.

Jól kidolgozott cselekmény, izgalmas kincsvadászattal.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/01/jennifer-chamblis…

Jagika P>!
Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok

Elsősorban az érdekes cím miatt figyeltem fel erre a könyvre, gondolván, hogy ilyen címmel biztosan csak jó lehet a regény. És tényleg az. Izgalmas a történet, érdekes a játék, a szereplők meg olyan megnyerő alakok, akikről jó olvasni. James és Emily olyan tizenegynehány éves diák, aki szereti a fejtörő kihívásokat, szeret olvasni, könyvtárba és könyvesboltba járni. A helyszín pedig San Francisco…

AniTiger P>!
Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok

Képtelen vagyok elfogulatlanul tekinteni a történetre, mert őrült módon irigykedem a Könyvvadászatra, mint folyamatosan pörgő, sok online felhasználós, valóságos kincskereső játékra. Kicsit utálok mindenkit, akinek lehetősége van Garrison Griswold kódolt könyvkereső szabadidős elfoglaltságának hódolni… :D :D :D

Mindazonáltal imádtam Emilyvel és Jamesszel együtt kalandozni San Franciscóban, tetszett az általános iskolában kapott kódolásos feladat is, ahogy a történet központi szála, Az aranybogár című könyvvel elkezdődő nyomozás is! Elég sokrétű a történet, hiszen van benne szó testvéri elhidegülésről, szülőre haragudásról, baráttal összeveszésről, életmóddal kapcsolatos problémákról, rajongásról, hobbi kódolásról, nyomozásról, olvasásról, és ezekhez hasonlókról.

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/07/konyvvada…

>!
Pagony, Budapest, 2019
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634104667 · Fordította: Illés Róbert · Illusztrálta: Sarah Watts
montika P>!
Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok

A Könyvvadászokat franciául olvastam először, megszerettem én is, a célközönség is. Amikor megjelent végre Magyarországon, sokaknak megvettük ajándékba, magunknak is. A magyar fordítás nyáron olvastam együtt a lányommal. Az értékelést a francia könyvhöz írtam :
https://moly.hu/ertekelesek/3969638

Érdekes volt a két fordítás közötti különbség, rég csináltam ilyet, hogy szinte egymás után két fordításban is elolvasok egy könyvet.
A francia fordítást kissé darabosnak érzékeltem, és talán nehezebb is olvasni egy tiizenévesnek, mint a magyar Konyvvadaszokat. A magyar fordítás gördükékeny, könnyebben olvasható, ügyesen oldja meg a kódokat is, de volt benne pár felesleges magyarra „átültetés”.

Uzsonna>!
Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok

Titkosírások, rejtvények, kincsvadászat, könyvek – élőben is nagyon szeretem spoiler, így ez a könyv csakis 5 csillagos lehet nálam! Az külön tetszett, hogy lehetőség volt megoldani a rejtvényeket, nem lőtték le rögtön a megoldást – ugyanakkor, aki nem akart sokáig bíbelődni a megfejtéssel, azért hamar megtalálhatta a megoldást. A fordítónak nem lehetett könnyű ezeket a rejtvényeket lefordítani.
Buzdítok hát mindenkit: könyvvadászatra fel! :-)

subkleez>!
Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok

Legyünk őszinték, mindenki szeretne játszani Könyvvadászatot. Én régebben játszottam Geocachingot és azt is baromira élveztem, pedig kis ládákat kellett keresni, nem könyveket.
A történet maga szórakoztató, viszont megvannak benne a tipikus ifjúsági kaland klisék. A karakterek jók, bár nem emlékezetesek. Viszont a rejtvények zseniálisak. Sosem voltam jó rejtvényfejtő, mivel egy idő után felidegeskedtem rajta és ott hagytam, de a kreativitásért az írónőnek tízes jár.
De amit a könyv még jobban csinál: ez egy Edgar Allen Poe összes ajánlás. Nagyon kedvet kaptam elolvasni az könyveit/novelláit.

2 hozzászólás
tinuviel89>!
Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok

Nagyon jó könyv, bátran olvashatják nagyobb „gyerekek” is. Néhol még egy kicsit félelmetes is. Izgalmas és ötletes.

Oláh_Zita P>!
Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok

Zseniális történet. könyvek és kalandok, a legjobb párosítás. Van benne ezen felül egy kis moralizálás-filozofálás, szeretet és még könyvek. Kedvenc lett, és biztos, hogy el fogom olvasni mind a Sólymot mind az Aranybogarat.

ribizli0414>!
Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok

Az elején úgy gondoltam, hogy egy ilyen könyves geocashing+Edgar Allan Poe témával nem létezik, hogy ne tetszen a könyv, de mégis nagyon szenvedtem vele.
Szuper volt az alapfelállás, hogy egy internetes portálon regisztrált és valahol a városban eldugott könyvekre kell vadászni, mindegy, hány éves vagy és ezzel pontokat gyűjtesz (kicsit olyan, mint a molyos plecsnigyűjtés :D). Szerintem minden könyvmoly vágyna a valóságban egy ilyen játékra. Eddig semmi gond nem volt a könyvvel, csak közben túl hangsúlyosra sikerültek a mellékszálak, amik nem igazán adtak hozzá a történethez, elveszett a lényeg és a fő szál is így rövidkére, unalmasra sikeredett, mert rengetegszer ismételte magát a könyv, nem történtek új események, fejlemények. spoiler Sok a nethasználat és böngészés, chatelés a könyvben, ami megszólíthatja a mai fiatalokat, de – lehet azért, mert én még az előző generációhoz tartozom – sokkal jobban szeretem azt olvasni, ha nem a Google segít megoldani egy rejtélyt, hanem egy régi könyv a könyvtárban, egy titkos üzenet, stb… A titkosírás azért izgalmas volt és azok megoldókulcsai.
Összességében ez egy 5csillagos alaptörténetű könyv lehetett volna, de a sok ismétlés, elnyújtott és felesleges részek és kevés izgalom miatt csak kevesebbet tudok rá adni.

anesz P>!
Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok

borító: 5
tartalom:5
szereplők: 5
stílus: 5
élmény: 5
mondanivaló:5

Már a borító és a cím is molyt csalogató. Természetesen meg kellett szereznem ezt a könyvet, hiszen van benne nyomozás, rejtély, könyvek. Nagyon szép barátság kialakulását is figyelemmel kísérhetjük a sok fordulat és kaland mellé. Emily kapcsolata a bátyjával szintén építő jellegű.
Poe és művei, valamint San Francisco íróinak a jobb megismertetése is emeli a könyv színvonalát. Igazi ifjúsági csúcskategória. Miközben olvastam, rájöttem, hogy miért szeretem a gyermek- és ifjúsági irodalmat: nagyon szép, ízléses és dekoratív a kivitelezésük. Ez vonatkozik az illusztrációkra és a belső tipográfiára is.


Népszerű idézetek

Jagika P>!

A falakat mennyezetig érő könyvespolcok borították, és az egész bolt egy kacskaringós alagútra emlékeztetett.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvespolc
Jagika P>!

Imádom, hogy ilyen szenvedélyesen érdekelnek a könyvek és a könyvkiadás.

92. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · könyvkiadás
Chöpp P>!

Egy rosszindulatú ember gazdagon is rosszindulatú lesz. Egy kedves ember gazdagon is kedves marad.

285. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Volt egy Jack Kerouac-mondat, amit apjuk előszeretettel idézett, amikor a család a hétvégi terveket beszélte meg. Emily most hangosan elismételte: – Mit tartogatnak számomra azok az irányok, amerre nem indulok el?

256. oldal

Chöpp P>!

(…) minden körülmények között maradj meg önmagad barátjának!

337. oldal

Jesper_Olsen P>!

Lehetséges nosztalgiát érezni olyasvalami iránt, amit soha nem tapasztaltunk meg?

284. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nosztalgia
Oláh_Zita P>!

De attól, hogy valaki szereti a könyveket, még nem feltétlenül jó ember. Ne téveszd össze a közös érdeklődési kört a közös erkölcsi normákkal!

283. oldal

Chöpp P>!

Légy tisztességes, légy kedves – keress szerényen, költs még szerényebben – tedd boldoggá családodat puszta jelenléteddel – hátrálj meg, ha szükséges, de ne keseredj meg – barátaidtól ne követelj kapitulálást.

336-337. oldal

Chöpp P>!

Mindig elfelejtem, hogy aki szereti a könyveket, az nem feltétlenül jó ember.

361. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv

A sorozat következő kötete

Könyvvadászok sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Scott Westerfeld: Behemót
Tania del Rio: 13. Warren és a Mindent-Látó-Szem
Mary Pope Osborne: Őserdő mélyén
Ransom Riggs: Üresek városa
Tony DiTerlizzi – Holly Black: Manók könyve
Rick Riordan: Neptunus fia
Eric Elfman – Neal Shusterman: Hawking folyosója
Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret
Christopher Paolini: Örökség
Rick Riordan: Az elrejtett orákulum