A ​feltörhetetlen kód (Könyvvadászok 2.) 30 csillagozás

Jennifer Chambliss Bertman: A feltörhetetlen kód

Emily szülei végül úgy döntöttek, hogy a család San Franciscóban marad, így Emily és új barátja, James tovább folytathatják a könyvvadászatot. De minden megváltozik, miután megszereznek egy kódolt üzenetet, amit a tanáruknak, Mr. Quislingnek címeztek. A két gyerekben felébred a kíváncsiság, és nekilátnak, hogy kiderítsék, mi köze van a Niantic nevű hajónak, a rejtélyes tűzeseteknek, a Mark Twain köteteknek és Mr. Quislingnek a titokzatos, feltörhetetlen kódhoz.

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Abszolút Könyvek Pagony

>!
Pagony, Budapest, 2020
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634106715 · Fordította: Illés Róbert · Illusztrálta: Sarah Watts

Enciklopédia 7

Helyszínek népszerűség szerint

San Francisco


Kedvencelte 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

Jagika P>!
Jennifer Chambliss Bertman: A feltörhetetlen kód

Már az első részt is rendkívül ötletesnek tartottam, melyben feladványok megfejtésével kell megtalálni egy-egy könyvet. Ez a rész még egy krimi cselekményszállal is bővül: a piromániás Főnix jelenik meg rögtön az első oldalakon. Szenzációs, hogy szinte a „helyszínen” megismerjük San Franciscot, eljutunk a város híres és kevésbé ismert szigeteire, közben irodalmi ismereteink is bővülnek – most éppen Mark Twainről. Hőseink – Emily és James – továbbra is izgalmas kalandokba keverednek; kíváncsian várom a folytatást. Csak ajánlani tudom minden ifjabb és örökifjú, kalandvágyó olvasónak!

Bea_Könyvutca P>!
Jennifer Chambliss Bertman: A feltörhetetlen kód

Ha lehet, még izgalmasabb, még mozgalmasabb, mint az első rész.

Ebben a részben egy híres feltörhetetlen kód nyomába indultak a könyv hősei, mely nem kevés izgalmat tartogatott egy titokzatos gyújtogató megjelenése miatt.

James és Emily barátsága még szorosabbra fonódott, családjaik is jó barátságba kerültek, és az iskolában is minden jól alakul. Azaz egy ideig, de a könyvből mindent megtudtok majd.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/01/jennifer-chamblis…

montika P>!
Jennifer Chambliss Bertman: A feltörhetetlen kód

Az első Könyvvadászok kötet után nehezen tudtam elképzelni, hogyan lehet folytatni a sorozatot, főképp azért, mert nagyon sok mindent megtudtam San Francisco-ról és a kódolásokról. Mondtam is a lányomnak: „Ez szuper volt, költözhetnek tovább!” , ő pedig szinte lehurrogott azzal, hogy nem kell ide újabb város, „hiszen ez így jó ahogy van, mert San Francisco forever, na jó, Québec és Buenos Aires még beleférne, de az nincs az Államokban”.
Én akkor is titkon vágytam arra, hátha, lesz költözés és hasonlóan az első részhez (irodalmi) „otthont teremtenek” nekem egy újabb amerikai városban és kialakul valamilyen Road Trip: American Literature Treasures, Yeeeeah
Bocsánat, tény, irodalommánia miatt ne költöztessünk gyerekeket.
Az írónő is így gondolta, nincs költözés, a család marad San Francisco-ban és a gyerekekre itt várnak újra a rejtvények, rejtélyek, veszélyek, kalandok és a könyvek, természetesen.

A kódolt üzenetek, nyomok, rejtvények olyan jól működnek most is, hogy kedve támad az olvasónak „egyedül” megoldani, keresni őket és előbb rájönni a rejtély-rejtvények nyitjára, mint a szereplők.
Egy kincskereső játékban általában nem ugyanazokkal a motivációkkal indulunk azért, hogy megtaláljuk a kincset, amit keresünk, s ez az „egyedül és előbb megoldani”, ami engem is elkapott olvasás közben, fenyegeti-e a két jó barát, Emily és James kapcsolatát?

Jól összerakott történet ez, élveztem felnőttként is. Még mindig tudott új dolgokat mesélni a városról és annak történetéről. Itt is vannak természetesen irodalmi utalások pl. Tom Sawyer-re, Edgar Alan Poe-ra, gyerekkönyvekre ( https://moly.hu/sorozatok/a-39-kulcs sorozatra, Rebecca Stead: Mire eljutsz hozzám, Jennifer L. Holm: A tizennegyedik aranyhal konyvére) és találkozunk társasjátékokra való utalással is (pl. Cluedo).

Jó volt újra velünk tartani. Jól esett, hogy olyan gyerekkönyv-sorozatot olvashatok, amelyben fontosak az emberi kapcsolatok, a barátság és annak megbecsülése és ahol annak ellenére, hogy nem várnak rám vámpírok a Coit Tower mellett, van nyomozás, izgalom, kaland es veszély.
A harmadik kötet is regóta kész, és tényleg kiváncsi vagyok, mert ott jön a kihagyhatatlan: az Alcatraz.

Uzsonna>!
Jennifer Chambliss Bertman: A feltörhetetlen kód

Felborította némiképp a hétvégi programomat ez a könyv, házimunka hanyagolva lett, annyira izgatott, mi fog történni. Szerencsére maradtunk San Franciscoban, még több helyet és annak történetét, legendáját megismerve, miközben a feltörhetetlen kód után nyomozott Emily és James (és persze a vállalkozó szellemű olvasó is!) Egy gyermekkönyvtárosnak pedig nagyon inspiráló ez a könyves-játékos közeg. spoiler
Volt egy pár logikai bukfenc: pont Valentin napon és környékén olvastam a könyvet, így még jobban szembeötlött az, hogy délután 5 óra után elindulni hajókázni egy februári napon, nem jár annyi napfénnyel, mint ahogy itt írva vagyon. Sajnos a lektorálás sem sikerült, vagy elmaradt, sok volt a felesleges betű, amely megdöccentette időnként az olvasást. A kód megfejtésénél viszont hiányzott egy betű (280. oldal).
Mindezeket elnézem, és izgatottan várom a következő részt! :-)

AniTiger P>!
Jennifer Chambliss Bertman: A feltörhetetlen kód

"- Mi írjuk a saját történetünket azzal, amit teszünk és mondunk mindennap.
És ha egy olyan fejezetben találom magam, ahol rossz dolgok történnek, rajtam múlik, milyen történetet kanyarítok belőle."

Még csak nemrég tettem le a könyvet, de máris tudnám folytatni a sorozatot a harmadik résszel! Jó érzés volt visszatérni a fiatalokhoz, és újra együtt nyomozni velük San Francisco-szerte. Kicsit más a hangvétele, mint az első résznek, de legalább annyira addiktív, letehetetlen olvasmány volt. Nagyon tetszett a Tom Sawyeres vonal, ahogy az is, hogy megint egy picit többet „láttam” a városból és a szigetekből.

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/11/konyvvada…

Dinah>!
Jennifer Chambliss Bertman: A feltörhetetlen kód

Ez a réz meg jobban tetszett, mint az előző, leszamitva, hogy a kódokban akadt néhány hiba (elütés, kihagyott betűk… Amit találtam, a bakiknal felsoroltam.) Ezek persze nem akadályozták semmiben, ugyanúgy élveztem a történetet… Izgalmasabb volt sokkal az elsőnél, új szereplőket ismerhettünk meg… Nagyon kíváncsi vagyok a harmadik könyvre, az eredeti fülszöveg alapján ígéretesnek tűnik. :)

anesz P>!
Jennifer Chambliss Bertman: A feltörhetetlen kód

borító. 5
tartalom. 4
stílus: 5
szereplők: 5
élmény. 4
mondanivaló: 4

Kicsit gyengébbnek éreztem, mint az első részt. Viszont jó volt viszontlátni a szereplőket, és új oldalukról is megismerhettük őket. A könyvtárosnő és a tanár párosa nagyon vicces és meglepő volt. A kincskeresés és a kódfejtés szuper volt, de kicsit hiányoltam az irodalmi hátteret. Pedig Mark Twain is érdekes életet élt, lehetett volna vele mit kezdeni, ez kihasználatlanul maradt. Az első részben legalább elolvasták a gyerekek Poe vonatkozó műveit. Itt hiába szerepelt Tom Sawyer említés szintjén sokszor, nem mélyedtek el benne. San Francisco- t még jobban megismerhettük, jók ezek a városban megtalálható mozaik – darabkák, amik segítik a nagy rejtély megoldását. A borító is tetszik. Jó kis sorozat ez!

Σtella>!
Jennifer Chambliss Bertman: A feltörhetetlen kód

Eléggé félénken nyúltam a második kötethez hozzá, ugyanis nem igazán tudtam mit is várhatnék a folytatásától. Szerencsére pozitívan csalódtam, hozta amit kell, méltó folytatást kapott. Ugyanúgy szórakoztatott, letehetetlen olvasmány volt. Kevés könyvről mondhatom el azt, hogy tetszik egy sorozat folytatása, de ez ott van számomra a toppon. Az biztos, hogy amint a további könyvek is kijönnek (ha egyáltalán kijönnek), egybe megfogom venni, mert ez nem egyszeri olvasás lesz az biztos.

Nagyvarazslo>!
Jennifer Chambliss Bertman: A feltörhetetlen kód

Olyan feladványok vannak benne,amiket meg lehet oldani, és az is tetszett, hogy jó rejtekhelyek vannak benne a könyveknek. Ajánlom azoknak, akik szeretik az izgalmas történeteket.


Népszerű idézetek

Jagika P>!

– Az határoz meg bennünket, hogyan viselkedünk a bajban – (…).

269. oldal

Jesper_Olsen >!

Ez maga az orvosság. Minden, amit szenvedélyesen és kíváncsian teszünk, gyógyító hatással van ránk.

136. oldal

Jesper_Olsen >!

Amikor az ember talál egy könyvet, amely megszólítja, az egyfajta kincsvadászat.

136. oldal

Uzsonna>!

A keskeny folyosó két oldalán ülő utasok telefonjukba, könyvükbe, újságjukba, tabletjükbe vagy a fülükben lüktető zenébe temetkeztek, ügyet sem vetettek rá. Az emberek mindent elkövetnek, hogy ne kelljen odafigyelniük.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tablet · telefon
Jesper_Olsen >!

Aki az út helyett a végeredményre koncentrál, az szem elől téveszti a lényeget […]

135. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Tudjátok, hogy azt mondják, olyan lesz az egész éved, ahogyan az első napját töltöd?

81. oldal

Jesper_Olsen >!

[…] mégis furcsa volt egy tanárt a természetes élőhelyén kívül látni.

29. oldal

Jesper_Olsen >!

Szerintem mindenkinek jót tenne, ha felállna a popójáról, és keresne magának valami kihívást.

357. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kihívás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs
Gordon Korman: A császár hagyatéka
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái
Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás
Nemere István: A nádas titka
Irene Adler: A fekete dáma