Gyilkosság ​a cselédfertályban (Mrs. Holloway nyomoz 1.) 48 csillagozás

Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​történet 1881-ben, Londonban játszódik. A Mayfair negyed egyik úri házába, Lord és Lady Rankin háztartásába új szakácsnő érkezik Kat Holloway személyében. A fiatal alkalmazott korábbi életútja meglehetősen rögös: van egy tízéves, törvénytelen kislánya, akit nevelőszülőkhöz adott, és hetente kétszer látogatja. Ráadásul nőként nem könnyű a férfiak uralta világban megőriznie a tisztességét, s egy molesztálójával szembeszállva halásos balesetet is okozott. Ebből a helyzetből mentette ki egy felettébb jóképű, de meglehetősen kiismerhetetlen férfiú, Daniel McAdam.
Kat a munkába állása másnapján, a kamrában az ír származású, 17 éves konyhalány, Sinead holttestébe botlik. Kat azonnal értesíti Danielt, s ettől fogva kalandos és veszedelmes nyomozásba fognak.
A szereplők színes gárdáját erősíti Mr. Davis, a főkomornyik és Mrs. Bowen, a házvezetőnő, s a szerző remek miniportrékat rajzol a fel-felvillanó kisebb figurákról is.
A történetet számtalan konyhai jelenet és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Kossuth, Budapest, 2019
384 oldal · ISBN: 9789630995597 · Fordította: Medgyesy Zsófia
>!
Kossuth, Budapest, 2019
384 oldal · ISBN: 9789630995047 · Fordította: Medgyesy Zsófia

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 48


Kiemelt értékelések

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Mrs. Holloway nyomoz 1

Ez borzasztó volt, lapos, unalmas, fantáziátlan, csupa klisé, utáltam minden sorát.
Kár volt megírni, főleg a Mackenzie fivérek sorozat után. Ilyen gagyi történelmi romantikus kriminek nevezett valamit régen nem olvastam.

Erre tényleg az lehet mondani; Mit olvastál? – Semmit. :(

Az egész inkább érdektelen szakácskönyv, tele receptekkel és konyhai teendők leírásával. Szóval ha valaki főzni akar tanulni, annak hasznos lehet.
Van némi titokzatosság a szereplőkben, amit persze csak részben tudunk meg, mert hát különben ezek után ki venné meg a kövi részt.
És még függő vége is van, gondolom azért, hogy a népek megvegyék a további részeket, na én nem fogom az már biztos.

7 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Mivel JA történelmi romantikusait nagyon szeretem, így arra számítottam, hogy most is azt a színvonalat kapom. Sajnos ez a könyve nálam nem aratott nagy sikert, a főszereplők sem kerültek igazán közel hozzám. Viszont a sütős-főzős jeleneteket nagyon szerettem.

7 hozzászólás
cicus61 P>!
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Nekem nagyon tetszett a könyv. Kicsit emlékeztet Emily Brightwell Mrs. Jeffries sorozatára, persze abban nincs romantikus szál. Nagyon szeretem a régebbi korokban játszódó történeteket, pláne a krimiket. A többi részt is el fogom olvasni, ha majd megjelenik. Kedvelem Kat-et, talpraesett csajszi, nem ijed meg a saját árnyékától, de arany szíve van és tud nagyon szeretni.

smetalin>!
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Mrs. Holloway és én nem lettünk nagy barátok, nincs a személyével semmi baj, receptet szívesen cserélnék vele, de több nyomozós könyvét nem veszem a kezembe. Maximum ha ír egy szakácskönyvet azt fogom elolvasni, bár ha jobban megnézem akkor ez a könyv is majdnem az, hisz minden oldalon azért írt az ételek elkészítési módjáról és a hozzávalókat is megemlítette. Ja, igen. Ez egy krimi lenne, csak ennyi a baj. Nem írhatom azt sem, hogy milyen jól visszaadta a kor hangulatát, mert ebben sem volt részem és nagyon nyomozásban sem. Én megpróbáltam……..

2 hozzászólás
tinuviel89>!
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Vicces és szórakoztató volt, semmi romantika, kicsi nyomozgatás, sok főzés. Imádtam.

tonks>!
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Egy cseppet túl hosszú volt az ízlésemnek, de az írónő azért nagyon jól kitalálta az alapot, amelyre építkezik: történelmi krimi, a könnyebbik fajtából (ha ez van a skála nehezebbik végén), egy remek helyszínnel, valamint főszereplővel: Kat kíváncsi, okos és nem mellesleg remek szakácsnő, bármeddig olvasnám, ahogy főzőcskézik. Sajnos néha a krimi szál helyett is szívesebben olvastam volna Kat és Daniel mindennapjairól, de alakul ez, a következő kötet remélem tényleg jön majd jövőre!

Lobo P>!
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Nagyon izgalmasnak ígérkezett egy olyan történelmi krimi amiben ugyan van romantikus szál (bár ez tényleg egyáltalán nincs itt fókuszban), viszont olyan szereplőkkel dolgozik, akiket nem szoktunk meg: nem a grófok és hercegek a főszereplők a viktoriánus Angliában, hanem a személyzet. Mondjuk annak sem a legalja, hiszen egy jó szakácsnő igazi kincs volt annak idején is, voltak bizonyos privilégiumai, például szent és sérthetetlen kimenő napja. Igazán nem csalódtam a regényben, sőt ami a konyhai szempontot illeti, teljesen oda meg vissza voltam tőle. Egyrészt Kat határozott nő aki tisztában van azzal, hogy jó abban amit csinál. Ugyanígy tudja azt is, hogy Daniel is kiváló a maga titokzatos módján, ezért fordul habozás nélkül hozzá.

Jennifer Ashley nagyon élvezetesen és érdekesen mutatta be a szakácsnő feladatát egy előkelő háztartásban. Abban is biztos vagyok, hogy sokat olvasott utána, miket és hogy főzhettek annak idején, mindenesetre olyan kajapornó van a regényben, hogy nem érdemes éhesen olvasni. Kat ráadásul idősebb kicsit a szokásos történelmi romantikus hősnőkhöz képest, van már a háta mögött pár dolog. Éppen ezért megvan a magához való esze, nem követ el butaságokat, ráadásul helyzetéből adódóan az is nyomasztja, hogy bármi történik körülötte, vele neki bizony muszáj, hogy a munkája legyen az első. Hiába van ott egy hulla a kamrában, amit ő fedezett fel, az éppen megkedvelt konyhalánya brutális bűntény áldozata lett, a reggelit meg kell főzni az úrnak és családjának, különben oda a hírneve, a munkája, a megélhetése és azt nem engedheti meg magának, meg azoknak, akik számítanak rá, tartania kell magát, nem omolhat össze. Daniel is nagyon ott van a maga helyén, mint már említettem, de elég okos ahhoz, hogy ne nézze le Kat-et, sőt számít a nő véleményére és segítségére, főleg amikor elkezdenek bonyolódni a dolgok és úgy tűnik, hogy komoly, az egész Brit birodalmat fenyegető bűnténnyel állnak szemben. Nagyon bejöttek ezek a nem konvencionális szereplők nekem. S akkor még nem beszéltünk Lady Cynthiáról, Lord Rankin sógornőjéről, aki abszolút szembe megy a korabeli elvárásokkal, például férfiruhát részesíti előnyben a nőivel szemben. Remélem ő is fog még segíteni további bűnügyek megoldásában, akárcsak a matekzseni Thanos.

Ha valaki egy izgalmas és érdekes krimit szeretne olvasni, amiben van egy kis románc is, de főleg kiváló karakterek meg környezetábrázolás (lépcső alatt, felett lét, a köznép korabeli kalandjai Londonban és a városon kívül stb.), akkor nagyon jó választás Jennifer Ashley regénye. Várom a folytatást, ahol meg a lépcső felett történik valami bűntény.

Részletesen: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2019/04/17/jennifer-…

1 hozzászólás
Saileach P>!
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Egész jó kis viktoriánus sztori lenne – ha nem az lenne megint, hogy a „közepén” kezdik el a sorozatot. Jó oké, tényleg ún. „kiegészítő kötetek” vannak előtte, de úgy hivatkozik az eseményekre, mintha a Downtown Abbey százvalahanyadik részében járnál, ahol már kivülről kéne fújni ki kicsoda és milyen viszonyok vannak. Szóval nekem hiányérzet, nah! Ha már amúgyis megjelentek, jó lenne a tök elejéről kiadni, hogy értse az ember – pl.belecseppensz egy olyan románcba is, amely már majdnem beteljesedik a semmiből – merthogy nem itt kezdődött, meg ilyen-olyan családi viszonyokba, meg múltbeli tettek következményeibe, stb.
Pedig amúgy nagyon jópofa, hangulatos sztori, sőt krimi. Tetszett Kat tapraesett karaktere, a személyzeti fertály szereplői, és persze a titokzatos Daniel. Hangulatosak voltak a leírások,az ember szinte szájában érezte a finomabbnál finomabb étkeket, de ha kellett kalandos is volt, mint amikor Katék Londonból kiszakadva vidéken üldözik a rosszfiúkat. Nem lett annyira kedvenc, mint vártam, de kiváncsi leszek a folytatásra!

anesz P>!
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Csavaros bűntény kis korabeli aktuálpolitikával fűszerezve. Látom, hogy nem túl népszerű könyv, de nekem tetszett. A főszereplők nagyon jó párost alkotnak hatékonyságban, titokzatosságban és személyiségben is. A cselédek és az uraik élete is jól van bemutatva. Sokat várok a folytatásban majd Jamestől és Grace-től is. Igen jók a szereplők, mindegyik külön egyéniség, nagyon szórakoztató és karakteres jellemek. Repültek az oldalak a kezem alatt. Szerintem jók lesznek a folytatások is, mert remek az lapozás. Szerettem olvasni.

Kathreen>!
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Azt hiszem én maradok Ashley történelmi romantikus könyveinél.
Sajnos sok helyen unalmas, vontatott volt. Értem, hogy a kor szellemét szerette volna bemutatni, de Mrs. Holloway borzasztó merev volt, végig nem sikerült megkedvelni. Daniel és James szerethető karakter volt, de a többiek mind csak háttérben voltak el.


Népszerű idézetek

landi72>!

Mondhatom, én is az voltam, de már rég megtanultam, hogy az ember úgy juthat hamar túl a gyászán vagy döbbenetén, ha folytatja megszokott munkáját – a rutin megnyugtató.

109. oldal

Rune >!

Lehet, hogy Mrs. Beeton szerint – magunkat kímélendő – érdemes pékségből vagy kenyérgyárból beszerezni a kenyeret, de én úgy hiszem, semmi nem lehet jobb a házi kenyérnél. Amikor a tésztát hatalmas üstben készítik el, azután kisebb adagokra osztva városszerte árusítják, az ember sosem tudhatja, miféle vegyszerekkel érintkezett a massza, vagy milyen paraziták kerülnek a kenyérrel a házba. Én azt vallom, amit betanító szakácsnőmtől tanultam, hogy a naponta frissen sült házi pékáru az egészséges és boldog élet kulcsa. A saját kezemmel dagasztott kenyérfélébe sosem féltem beleharapni.

45. oldal

Könyveslány P>!

Nem várható, hogy egy szakács észben tartsa egy-egy étel elkészítésének minden lépését. Rendszeresen variáltam a receptjeimet, és sosem főztem meg kétszer ugyanúgy egyik ételt sem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Joss Stirling: Storm és Stone
Stephanie Barron: A szolgáló titka
Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
Libba Bray: Az az édes, távoli harang
Lisa Kleypas: A szív doktora
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában
Robert Galbraith: Halálos fehér
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Anna Randol: A liliom bűne