Gyilkosság ​a cselédfertályban (Mrs. Holloway nyomoz 1.) 10 csillagozás

Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​történet 1881-ben, Londonban játszódik. A Mayfair negyed egyik úri házába, Lord és Lady Rankin háztartásába új szakácsnő érkezik Kat Holloway személyében. A fiatal alkalmazott korábbi életútja meglehetősen rögös: van egy tízéves, törvénytelen kislánya, akit nevelőszülőkhöz adott, és hetente kétszer látogatja. Ráadásul nőként nem könnyű a férfiak uralta világban megőriznie a tisztességét, s egy molesztálójával szembeszállva halásos balesetet is okozott. Ebből a helyzetből mentette ki egy felettébb jóképű, de meglehetősen kiismerhetetlen férfiú, Daniel McAdam.
Kat a munkába állása másnapján, a kamrában az ír származású, 17 éves konyhalány, Sinead holttestébe botlik. Kat azonnal értesíti Danielt, s ettől fogva kalandos és veszedelmes nyomozásba fognak.
A szereplők színes gárdáját erősíti Mr. Davis, a főkomornyik és Mrs. Bowen, a házvezetőnő, s a szerző remek miniportrékat rajzol a fel-felvillanó kisebb figurákról is.
A történetet számtalan konyhai jelenet és… (tovább)

Eredeti cím: Death Below Stairs

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Kossuth, Budapest, 2019
384 oldal · ISBN: 9789630995047 · Fordította: Medgyesy Zsófia

Most olvassa 1

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 83

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Mivel JA történelmi romantikusait nagyon szeretem, így arra számítottam, hogy most is azt a színvonalat kapom. Sajnos ez a könyve nálam nem aratott nagy sikert, a főszereplők sem kerültek igazán közel hozzám. Viszont a sütős-főzős jeleneteket nagyon szerettem.

7 hozzászólás
>!
Saille P
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Egész jó kis viktoriánus sztori lenne – ha nem az lenne megint, hogy a „közepén” kezdik el a sorozatot. Jó oké, tényleg ún. „kiegészítő kötetek” vannak előtte, de úgy hivatkozik az eseményekre, mintha a Downtown Abbey százvalahanyadik részében járnál, ahol már kivülről kéne fújni ki kicsoda és milyen viszonyok vannak. Szóval nekem hiányérzet, nah! Ha már amúgyis megjelentek, jó lenne a tök elejéről kiadni, hogy értse az ember – pl.belecseppensz egy olyan románcba is, amely már majdnem beteljesedik a semmiből – merthogy nem itt kezdődött, meg ilyen-olyan családi viszonyokba, meg múltbeli tettek következményeibe, stb.
Pedig amúgy nagyon jópofa, hangulatos sztori, sőt krimi. Tetszett Kat tapraesett karaktere, a személyzeti fertály szereplői, és persze a titokzatos Daniel. Hangulatosak voltak a leírások,az ember szinte szájában érezte a finomabbnál finomabb étkeket, de ha kellett kalandos is volt, mint amikor Katék Londonból kiszakadva vidéken üldözik a rosszfiúkat. Nem lett annyira kedvenc, mint vártam, de kiváncsi leszek a folytatásra!

>!
Kathreen
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Azt hiszem én maradok Ashley történelmi romantikus könyveinél.
Sajnos sok helyen unalmas, vontatott volt. Értem, hogy a kor szellemét szerette volna bemutatni, de Mrs. Holloway borzasztó merev volt, végig nem sikerült megkedvelni. Daniel és James szerethető karakter volt, de a többiek mind csak háttérben voltak el.

>!
Rune
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Nem olvastam egyetlen könyvét sem az írónőnek. Számomra túlzottan B kategóriás ponyvának tűntek az eddigi könyvei (elnézést az esetleges rajongóktól). Viszont úgy érzem most valami másban akarta magát kipróbálni a szerző, a viktoriánus korabeli nyomozós sztori felkeltette az érdeklődésemet, a borító is jól sikerült, ezért tettem vele egy próbát.

Nagyon ígéretesen indult a könyv. Egészen sikerült belefeledkeznem a viktoriánus London világába. Nagyon érdekes volt számomra, hogy ezúttal nem romantikus megközelítésben ismerhettük meg az akkori szolgálók, cselédség mindennapjait, hanem reálisan szemlélve tekinthettünk be az akkori társadalom szigorú alá-, fölérendeltségi viszonyaiba. Érdekes volt, hogy még a cselédségen belül is milyen szigorú hierarchia uralkodott. De azt is láttatni engedte, hogy nem csak a nőknek, de még az alacsonyabb társadalmi szinten dolgozó férfiaknak is mennyivel kevesebb joguk volt az arisztokráciával szemben, pl. spoiler. Ez az oldala az akkori kornak nem annyira egyértelmű, nem volt annyira ismert számomra.

Külön tetszettek a főzés leírások. Egyrészt nagyon jó ételek vonulnak a kötet lapjain, másrészt számomra érdekes volt, hogy a mai modern kor vívmányai nélkül hogyan oldottak meg akkoriban számunkra ma egyszerű kérdéseket spoiler.

Viszont a regény utolsó harmadában kicsit összecsapottnak éreztem a cselekményt, szerintem érződik, hogy nem a krimi az írónő műfaja. Egyes szerelmi jelenetek számomra túl hollywoodira sikerültek. Kellemes olvasmány, amely kiemelkedik a B kategóriás könyvek sorából, de azért van pár hibája, gyerekbetegsége. A következő részt elvileg 2020 tavaszán érkezik majd, mindenképpen adok majd neki még esélyt. :)

>!
miaow P
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Éreztem, hogy jó esélyekkel nem éppen az én könyvem lesz ez, hiszen a nyomozósdi történetek ritkán ragadnak magukkal. Ugyanakkor az írónő neve csalogatott, s gondoltam, picit a komfortzónámból kilépni nem árthat.
Nos, kérem: kriminek gyengécske, romantikusnak kevés, történelminek elmegy ez a kötet.
A nyomozásos szál a regény utolsó pár tucat oldaláig nem kötött le, nem izgultam a végkifejlet miatt. Ugyanakkor akadt egy-két számomra spoiler váratlan mozzanat, ami érdekesebbé tette. Bár igazán a nyomozás, ill. a sztori egyik kulcsfigurája, a rejtélyes Daniel jelenléte vitte a hátán a mesét.
S ezzel már el is érkeztünk a romantikus vonalig, ami vajmi kevés, csak fel-felcsillan, de ez nem is lenne baj, hanem a folytonos visszautalgatás leendö? párosunk korábbi találkozására, bontakozó kapcsolatuk előzményeire… Bizony nagyon zavart, hogy nem ismerjük meg a részleteket. Értem én, hogy rövidke novellácska csak a 0,5. kötet, de a tartalma nélkülözhetlen lenne a románc megértéséhez. A krimis vonal miatt szerencsére nem. De talán a további részekben elhint még több információmorzsácskát Daniel és Kat előéletével kapcsolatban is az írónő.
S ha már Kat: a cselédfertály. Igazából ez tette fűszeressé a történetet, a belepillantás a cselédség világába, ez tetszett. Tényleg képes voltam végigolvasni, hogy szakácsnénk mit s milyen elgondolásból kotyvasztott, minden egyes sort, s nem, nem untatott.
Ami a folytatást illeti, bizonytalan vagyok. Daniel alakja nagy húzóerő, kellőképpen kíváncsivá tett, szóval talán…

>!
BBetti86 
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Bár elvileg krimi is, szerintem nagyon a romantika dominál benne, a kor erkölcseihez szabva. Itt a pár nem esik egymásnak, egy csók is nagy lépésnek számít…
De sajnos, ezen van a hangsúly, meg a hősnő érzelmein, nem a bűnügyön. Néha a főzésről is többet megtudtam, mint az eset állásáról.
De vannak jó mellékalakok, Kat alakja is kap mélységet.
Ashley (vagy a fordító?) a szöveg nyelvezetével is kicsit a múlt időszakot idézi. Tetszett, ahogy a szereplők máshogyan beszélnek.
Inkább krimit vártam – ez viszont romantikus kosztümös, krimis beütéssel.

>!
mariann_t
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Miközben olvastam hiányérzetem volt. Mintha nekem már ismernem kellene bizonyos szereplőket, tudnom kéne nagyjából elhelyeznem őket, illetve csak utalások voltak korábbi eseményekre, amikről szintén tudnom kellene. Végig ez az érzés motoszkált bennem, aztán a könyv befejeztével utánanéztem és kiderült, hogy nem hiába volt bennem ilyen érzés, hisz már három előzménytörténet is megíródott, csak azok valami oknál fogva nem kerültek kiadásra magyarul. Mrs. Holloway ugyan a múltjáról beszámol az új olvasóknak, azonban csak felületesen.

Örültem, hogy itt a húszas évei végén lévő felnőtt nő a főszereplő, aki megfelelően komoly és elkötelezett tud lenni, nem pedig egy fiatal leányka, viszont hiába ő volt a főszereplő, nekem mintha inkább mellékszereplő lett volna. Valóban belefolyt a nyomozásba, azonban Mrs. Holloway nagyon mellékes szerepet töltött be benne. Ha Daniel McAdam spoiler, akkor kihagyták volna az egészből. Kat szerintem nem sokat tett hozzá az egészhez, egy-két jó ötlete volt csupán.

Magának a kornak a leírása azonban nagyon tetszett, a főzős jelenetek is jóra sikerültek, valamint örülök annak is, hogy nem csak a krimi rész volt kiemelve, hanem az is, hogy mi minden más is történik a szereplőkkel.
Gyorsan lehet haladni a történettel, s bár azt hittem sokkal jobban fog tetszeni, valamilyen szintén élveztem is és valószínűleg el fogom olvasni majd a sorozat többi részét is.

>!
b2000
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Helyén kell kezelni a történetet :könnyű, gyors olvasmány volt (kb 1 délután), de ha romantikus-történelmi könnyed kikapcsolódás kell, akkor nem lesz csalódás! Olvastatta magát,lehet nem varok 1 évet,jóhet az angol nyelvű 2. rész.


Népszerű idézetek

>!
Rune

Lehet, hogy Mrs. Beeton szerint – magunkat kímélendő – érdemes pékségből vagy kenyérgyárból beszerezni a kenyeret, de én úgy hiszem, semmi nem lehet jobb a házi kenyérnél. Amikor a tésztát hatalmas üstben készítik el, azután kisebb adagokra osztva városszerte árusítják, az ember sosem tudhatja, miféle vegyszerekkel érintkezett a massza, vagy milyen paraziták kerülnek a kenyérrel a házba. Én azt vallom, amit betanító szakácsnőmtől tanultam, hogy a naponta frissen sült házi pékáru az egészséges és boldog élet kulcsa. A saját kezemmel dagasztott kenyérfélébe sosem féltem beleharapni.

45. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Ken Follett: A katedrális
Bernard Knight: Nincs menedék
Baráth Katalin: A fekete zongora
Alan Bradley: De mi került a pitébe?
Andrew Nicoll: Miss Jean Milne titokzatos élete és különös halála
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt
Szép Zsolt: Kárpát walzer
Mikszáth Kálmán: Akli Miklós