Nem ​terhes 31 csillagozás

Jenni Hendriks – Ted Caplan: Nem terhes Jenni Hendriks – Ted Caplan: Nem terhes Jenni Hendriks – Ted Caplan: Nem terhes

A ​tizenhét éves Veronica Clarke sosem gondolta volna, hogy egy műanyagdarabot a kezében tartva két rózsaszín csík bontakozik ki majd előtte. Hogyan sikerült a barátjának teherbe ejtenie, amikor mindig használtak óvszert? A menő egyetemre készülő lányt csak ez a terhesség választja el a sikeres jövőjétől. Veronica így arra a döntésre jut, hogy meg fogja szakítani a terhességét. Csak egyetlen hatalmas gond van. A legközelebbi hely, ahol legálisan megszakíthatja a tizennyolc év alatti lány a terhességét, majdnem 1500 kilométeres távolságban van Új-Mexikóban. Veronicának ráadásul kocsija sincsen. A lány elkeseredésében az egyetlen személyhez fordul, aki nem fog ítélkezni felette: Bailey Butlerhöz, aki régen Veronica legjobb barátnője volt, és most a középiskola legfurcsább alakja. A terv egyszerű: csupán tizennégy óra alatt elérhetik a klinikát, három órát kell számolni a beavatkozásra, majd tizennégy órát haza. Mi rossz dolog történhet ezalatt? A lányokra három napnyi tömény kaland… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2020
352 oldal · ISBN: 9789634994510 · Fordította: Szaszkó Gabriella
>!
Maxim, Szeged, 2020
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634992349 · Fordította: Szaszkó Gabriella
>!
Maxim, Szeged, 2020
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634992349 · Fordította: Szaszkó Gabriella

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Bailey Butler · Veronica Clarke


Kedvencelte 7

Most olvassa 4

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

vargvani>!
Jenni Hendriks – Ted Caplan: Nem terhes

Úgy gondolom, hogy a Nem terhes egy olyan egyedülálló kötet, amely az emberekben el fog indítani valamit. A nők nagy része már került abba a helyzetbe, hogy „Úristen, lehet, hogy terhes vagyok?!”. Ezzel a szituációval néz szembe Veronica is, akinek a kérdésre igen a válasza. Veronica egy olyan főszereplő, akinek a helyzetébe könnyen beleképzeli magát az olvasó, hiszen nem a legmenőbb lány a gimiben, átlagos, jó tanuló és csak a továbbtanulás lebeg a szeme előtt. Emellett átlagos barátai és egy menő pasija van. Klisésnek tűnik, de egyáltalán nem az, hiszen bőven tartogatnak meglepetéseket ezek a karakterek is. A másik főszereplőnk Bailey, aki baromi humoros, szarkasztikus, nem tudja mikor fogja be a száját, mégis egy olyan jellemfejlődésen megy keresztül, amin kevés karakter esik át.
A történet nagyon jól indul és ez a lendület nem is fogy el. Kezdve egy nem kívánt terhességtől, a hazugságokon át, egy felejthetetlen és őrült utazás veszi kezdetét Veronica jövője miatt, hogy az álma ne vesszen el. Az elején kicsit féltem, hogy a road trip féle sztorik nem nekem valók, de nagyot tévedtem. Ráadásul az utazás végén a szereplőink önmagukra és egy rég elfeledett barátságra találnak.
Nagyon ajánlom a könyvet azoknak, akik egy olyan komoly témáról akarnak olvasni, mint az abortusz, amit az írók igyekeznek vicces köntösbe bújtatni, hiszen így könnyebb megbirkózni ezzel. Nem kell számítani komoly akcióra, mégis olyan konfliktusok és helyzetek szerepelnek a történetben, amik garantált adrenalinbombaként hatnak az olvasóra.

>!
Maxim, Szeged, 2020
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634992349 · Fordította: Szaszkó Gabriella
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!
Jenni Hendriks – Ted Caplan: Nem terhes

Szeretem azokat a könyveket, amik keményebb témát dolgoznak fel, az abortusz pedig egy nagyon komoly téma. Kíváncsi voltam hogy állnak hozzá. Nagy drámát vártam és könnyeket, nem pedig egy alapvetően vicces “road trip” jellegű történetet, ahol nem is az abortusz volt a lényeg, hanem két egymástól elhidegült barátnő egymásra találása, és az, hogy rájöjjenek arra kik is ők igazán és mi a fontos az életben. És én ezt szerettem, hogy végső soron erre koncentráltak.

Bővebben a blogomon :)
» https://sorok-kozott.hu/2021/01/konyvajanlo-jenni-hendr…

2 hozzászólás
Boritek70 P>!
Jenni Hendriks – Ted Caplan: Nem terhes

„Nem hinném, hogy rossz döntést hozol. Te magad döntöttél így, és ez a fontos. Egyébként meg…senkit sem kellene arra kényszeríteni, hogy szülő legyen, ha nem akar.”
Előzetesen kicsit furcsálltam ezt a történetet, humoros könyv az abortuszról?? Aztán olvasás közben néha nagyokat nevettem, rájöttem, hogy az olykor abszurd történések ellenére is kedvelem ezeket a lányokat, és Veronica szempontjából meg tudom érteni a döntését.
Azért örülök, hogy sosem kellett ilyen döntést hoznom…

Zsoofia>!
Jenni Hendriks – Ted Caplan: Nem terhes

A könyv egy keresztény családban nevelkedő, tökéletes tanuló életébe ad bepillantást, aki valahogy, hiába védekeztek, teherbe esett a barátjától, és végigpörgetve a választási lehetőségeit, az abortusz mellett dönt.

Egy pörgős könyvet tart kezében az olvasó, ami sokkal inkább fókuszál a humorra és a két lány közötti interakcióra, mint a tényre, hogy a főszereplő lány teherbe esett, és nehezen tudja feldolgozni a helyzetet. Lehet néhányan a komoly téma „elviccesítésére” morcosan fognak reagálni, de mivel nem azon röhögnek, hogy háháh, egy tini lánynak 1500 mérföldet kell utaznia ahhoz, hogy biztonságosan elvégezhesék rajta az operációt, szerintem nem problematikus, de kinek mi.

A könyv lényegében egy film forgatókönyve is lehetne, egyáltalán nem vagyok meglepve, hogy az írói ismertetőben filmes szakembereket találtam az író életrajzánál. A tökéletes pasija pedig azt kapta, amit megérdemelt.

Karolina_Kolonics>!
Jenni Hendriks – Ted Caplan: Nem terhes

Néhol kicsit szürreálisra sikerült a történet, és a rengeteg „bébi”-zéssel ki lehetett volna kergetni a világból, de alapvetően szerettem. :D Szemlélteti, hogy milyenek az igazi barátok, akár évekkel később is. Kedveltem a humort, ami megbújt a sorok között. Alapvetően a borítója tetszett meg nagyon, meg maga a sztori, viszont a filmet egyenesen utáltam, szerintem egyáltalán nem hozza a könyv hangulatát. A fő karakterek nagyon kedvelhetőek és teljesen bele tudtam élni magam a problémájukba. Tetszett!

pevike>!
Jenni Hendriks – Ted Caplan: Nem terhes

A hirtelen felindulásból elkövetett Dream Válogatás maratonom végére csak sikerült jó könyvet választanom. Ez nagyon szórakoztató volt, mintha egy road movie-t néztem volna. Nagyon pörgősen van megírva, látszik a szerzők forgatókönyvíró vénája. Két lány, három nap és csomó vicces, veszélyes és váratlan helyzet. A téma bizonyára megosztó lehet, spoiler Bár könnyed tálalásban van, ez fontos téma. Nem gondoltam volna, hogy lehet vicces könyvet írni az abortuszról, de sikerült.

3 hozzászólás
Oceans_daughter>!
Jenni Hendriks – Ted Caplan: Nem terhes

Szerethető történet, szerethető karakterekkel. Bailey beszólásain rendszeresen hangosan felnevettem spoiler és a könyv végére Veronica is kedves lett számomra.
Szóval aki egy kis kikapcsolódást keres akár a romantikus, akár a durva fantasyk világából, annak ajánlom ezt az egyszerű, de mégis nagyszerű történetet a barátságról. :)

Tóth_Danci>!
Jenni Hendriks – Ted Caplan: Nem terhes

Tetszett a könyv, annak ellenére, hogy ez a műfaj nem olyan gyakori az olvasmánylistámon, de igyekszem felzárkózni.
Veronicat néha legszívesebben jó alaposan megráztam volna, hogy vegye észre maga körül a dolgokat, máskor meg persze megölelgettem volna, hogy milyen kalamajkába került, de nyilván sok tini kicsit lassabban jön rá a dolgokra és szeretnek a saját kárukon tanulni. Itt ugyan elég nagy a kár, de nyilván a legfőbb momentum a könyvben az igazi barátság ereje volt. Veronica kicsit nehéz természet, de reménykedtem a karakterfejlődésben. Bailyt valahogy imádtam. A többieket inkabb hagyjuk…érzékeltetés szempontjából elérték a céljukat.
Nagyon tetszett a könyv stílusa, jó kis történetet kanyarintott a szerző páros. Még a nyilvánvaló momentumokkal együtt is.

Sajnos engem kicsit szomorúsággal tölt el, hogy a könyv témája igazából egy tabu és az is, hogy milyen sokan vannak főhösünkhöz hasonló szituációban. Szeretném azt hinni, hogy mindenkinek aki ilyen helyzetbe kerül van legalább egy Baily a környezetében (ha pedig nincs és úgy tévedtél valahogy ide, merj segítséget kérni!! Nem vagy egyedül!)

Lin96>!
Jenni Hendriks – Ted Caplan: Nem terhes

Egy nagyon komoly témáról olvashattam úgy, hogy teljesen elfogadható humorral tálalták fel az írok. Veronica egy átlagos lány, olyan célokkal maga előtt, mint fősuli és hasonlók, csak mikor megtörténik a nem várt fordulat, minden megdőlni látszik, és úgy érzi senkire sem számíthat igazán, ezért vagy azért. Ekkor lép a képbe Bailey, aki képes 1600 kilométeren át Veronicaval tartani, annak ellenére, hogy már 4 éve nem tartják a kapcsolatot és segíteni neki. Az útjuk elég kalandosra sikeredik, és ahogy lassan közeledik a cselekmény szál a végéhez, egyre több dolog kerül felszínre, a rég elfeledett sérelmek, titkos és csalódások. Miután mindenkiből kikívánkozott a a saját véleménye a történtekről a régi barátság újra erős lesz, és ez segíti át Veronicat az előtte álló nehézségen. Nagyon tetszett, a történet, a humor, a két karakter fejlődése, ahogy eljutottak a felnőtt kor bizonyos fokára. Ajánlani tudom ezt a könyvet bárkinek, aki komoly könyvre vágyik, de nem kész tényekkel aláfestve, hanem humorral és szarkazmussal megírva.:)

szangi P>!
Jenni Hendriks – Ted Caplan: Nem terhes

Ez nem is egy elsősorban abortuszról szóló könyv, hanem egy könyv a felszínességről és látszatról (amiből sosem elég szerintem)(az erről szóló könyvekből, nem a felszínességből). Persze szól az abortuszról is meg a barátságról, a bénító elvárásokról, már majdnem túl sok fontos témáról próbál szólni ahhoz hogy overwhelming legyen, de még éppen nem az. Aki ebből csak annyit érzékel hogy gyerek igen/nem, hát….
spoiler
Nem volt elbagatellizálva de túltolva sem a döntés nehézsége (egy tiniről van szó mégiscsak)(mondjuk vallásos, de ahhoz nem értek). Nem egy mélylélektani dráma de valahogy nagyon egyben van és minden benne van aminek kell mégis, a szülők kapcsolata a gyerekkel spoiler, a főszereplő jellemfejlődése spoiler, az idióta ex (jó hát az talán egy icipicit túl volt tolva de tuti hogy vannak ilyen emberek) az énkép keresése, tehenek, ufók, minden.


Népszerű idézetek

pevike>!

Bailey elmosolyodott.
– Nem hinném, hogy rossz döntést hozol. Te magad döntöttél így, és ez a fontos. Egyébként meg – a mosolya elhalványodott – senkit sem kellene arra kényszeríteni, hogy szülő legyen, ha nem akar.

244. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bailey Butler · művi abortusz · Veronica Clarke
ZsJul>!

Ők voltak a legjobb barátaim, ennek ellenére nem álltak olyan közel hozzám, hogy ilyesmit elmondhassak nekik. A barátságunk a sikerekre épült, nem bukásokra.

42. oldal

ZsJul>!

De Bailey maga sem volt soha könnyű eset. Pontosan ezért rohantam új barátnők karjaiba, ahogy középsuliba kerültünk. Olyan barátokat választottam, akiket mindenki szeretett. Olyanokat, akik azt tették, amit vártam tőlük. Olyanokat, akik nem tettek fel kérdéseket, akik nem nyaggattak, akik nem kérnek semmit. Egyszerű barátokat. Üres barátságokat.

177-178. oldal

ZsJul>!

– […] Mind a ketten nagyon jól tudjuk, hogy miért is csinálod ezt. Nem azért, mert nem akarsz babát nevelni. Nem azért, mert nem tudnád felnevelni. Hanem azért, mert rettenetesen szégyelled, mások mit gondolnának rólad.

190. oldal

ZsJul>!

Képzeletben egy koszos, leharcolt épületet vetítettem magam elé, vagy talán egy óriás neonfeliratot, ami ezt hirdeti: „Abortusz itt!”, természetesen narancs és vörös lángokkal, amelyek a pokolra asszociálnak.

195. oldal

ZsJul>!

Ahogy végigolvastam a transzparenseket, vártam a bűntudat szúrását. Amikor a templomban festegettem hasonlókat, azt képzeltem, hogy a nők végigolvassák őket, és hirtelen valami eget rengető felismerés üt beléjük, amitől hátraarcot vesznek, és hazamennek, hogy felneveljék a kisbabát, és boldogan éljenek, amíg meg nem halnak. De én semmit sem éreztem.

szangi P>!

– Nem vetetheted el. Ez az én gyerekem is!
Az… ő… gyereke… is? Legszívesebben felkaptam volna az összes rózsát a padlóról, hogy az arcába tömjem. Ordítani akartam, hogy esélyt sem adott arra, hogy döntsek arról, hogy teherbe akarok-e esni, szóval az is biztos, hogy neki meg ebbe nincs beleszólása.

91. oldal

szangi P>!

És végül köszönet anyukámnak, aki tizenhat éves koromban a templom parkolójában elmagyarázta mise után, miben nem volt igaza a papnak. Elmesélte, hogy a szülői beleegyezés és a kötelező értesítés az abortusszal kapcsolatban mennyire veszélyes lehet. Merthogy míg ő remélte, hogy én biztonsággal fordulnék hozzájuk minden egyes kérdésben, nem minden gyerek ennyire szerencsés.

287. oldal, Köszönetnyilvánítás


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Salvato Doktorski: Lángra lobbant nyár
Rick Riordan: Az Olimposz vére
Sarah Rees Brennan: A káosz leánya
Lindsay Faith Rech: Felelsz vagy mersz
Joss Stirling: Angel
Estelle Maskame: Mondtam már, hogy hiányzol?
Stephanie Garber: Finale
Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek
S. J. Kincaid: A kárhozott
Pittacus Lore: A negyedik