I'm ​Glad My Mom Died 76 csillagozás

Jennette McCurdy: I'm Glad My Mom Died Jennette McCurdy: I'm Glad My Mom Died Jennette McCurdy: I'm Glad My Mom Died Jennette McCurdy: I'm Glad My Mom Died

A ​heartbreaking and hilarious memoir by iCarly and Sam & Cat star Jennette McCurdy about her struggles as a former child actor—including eating disorders, addiction, and a complicated relationship with her overbearing mother—and how she retook control of her life.

Jennette McCurdy was six years old when she had her first acting audition. Her mother’s dream was for her only daughter to become a star, and Jennette would do anything to make her mother happy. So she went along with what Mom called “calorie restriction,” eating little and weighing herself five times a day. She endured extensive at-home makeovers while Mom chided, “Your eyelashes are invisible, okay? You think Dakota Fanning doesn’t tint hers?” She was even showered by Mom until age sixteen while sharing her diaries, email, and all her income.

In I’m Glad My Mom Died, Jennette recounts all this in unflinching detail—just as she chronicles what happens when the dream finally comes true. Cast in a new… (tovább)

>!
Simon & Schuster, New York, 2023
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781668022849
>!
Simon & Schuster, New York, 2022
320 oldal · ASIN: B09JPJ833S
>!
Simon & Schuster, New York, 2022
ASIN: B09VHWC5YK · Felolvasta: Jennette McCurdy

1 további kiadás


Kedvencelte 12

Most olvassa 7

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kriszta_89 P>!
Jennette McCurdy: I'm Glad My Mom Died

Vannak könyvek, amikre azt mondom, hogy nem szabadna létezniük. Nem azért mert rossz maga a könyv, hanem mert ebben az esetben amit maga az író átélt annak nem szabadott volna megtörténnie. Egy anya, hogy rombolhatja le így a gyereke teljes életét és irányíthatja ilyen szinten, borzalmas. Arról nem is beszélve, hogy mindez miket váltott ki belőle felnőtt korára, mit okozott mindez. Csupán azért, mert az édesanya álma anno nem teljesült….

Másrészt sokan csak irigykednek, ámuldoznak a híres emberek életén, a csillogást a hírnevet szeretnék és a gazdagságot csodálják. Ez a könyv is jól mutatja, hogy nem fenékig tejfel ez, és korántsem kell irigykedni, mert a falak mögé nem látunk, ahol magát kb. a poklot élte át Jennette.

Nagyon sok érzelmet kiváltott belőlem ez a történet, többrészt dühöt, szomorúságot, értetlenséget és sajnálatot. Egyszerűen zseniális a könyv, és remekül megvan írva. Már így év elején kedvencet avattam vele!
Aki teheti olvassa el, és remélem kifogják adni magyarul is majd!

2 hozzászólás
Nokedli28 >!
Jennette McCurdy: I'm Glad My Mom Died

Amikor kijött a könyv csak jót hallottam róla és a címe is egyből megragadta a figyelmemet. Nagyon megrázó traumákat mesél el benne Jennette; végig szurkoltam neki, hogy jobban legyen és tényleg csak a legjobbakat kívánom neki. Sokszor egyszerűen csak megöleltem és biztattam volna hogy minden rendben lesz. Gyerekként rengeteg időt töltöttem a Disney nézésével és a Nickelodeon-t nem is néztem olyan sokszor, jól ismertem az iCarly-t. Mivel ezeken a csatornákon nőttem fel, folyamatosan romantizáltam a színészek életét – még álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz egy gyerekszínész élete; és hiába kívülről úgy hisszük mindene megvan egy hírességnek, a látszat néha csal.
Bevallom, nagyon megkönnyebbültem, hogy ez a memoár nem egy pénzlehúzás, hanem egy remekül megírt könyv, ami sok fontos témába mélyed bele.

Zanit>!
Jennette McCurdy: I'm Glad My Mom Died

Nem ismerem Jennette McCurdy munkásságát, a lányom nézte a sorozatait.
Egy cikk ugrott fel a neten, ahol a könyv megjelenéséről volt szó. A címe egyből felkeltette az érdeklődésem. Megnéztem még pár interjút és tudtam, hogy el kell olvasnom a történetet.
Ez egy nagyon jó könyv. Éjszakánként alig tudtam letenni. Hihetetlen, hogy mennyire tudta manipulálni ezt a csajt az anyja – még felnőttként is. Jennette sok tekintetben elmaradottabb volt a kortársainál, más dolgokban viszont megélt annyit, mint két felnőtt ember. Remélem, idővel sikerül neki kihevernie a gyerekkorát – és az anyját.

bookworm1227>!
Jennette McCurdy: I'm Glad My Mom Died

Annyira szörnyű mindaz, ami Jennette-el történt az élete során, a dolgok, amiket az anyja tett vele, amikre rávezette, amikre nevelte. Bár az iCarly mindig nosztalgikus érzelmeket fog bennem ébreszteni, most már tudom, hogy mi zajlott le a műsor alatt Jennette életében, és hogy számára az egész színészi karrier is mennyi szenvedést okozott. Annyira örülök, hogy ma már jobban van, megküzdött az étkezési zavarával, és felismerte, hogy milyen ember is volt az anyja, és mennyi traumát okozott számára. Minden jót kívánok neki, és azt kell mondanom, I'm also glad that your mom died.

Könyvtolvaj_96>!
Jennette McCurdy: I'm Glad My Mom Died

Jennette munkásságát nem igazán ismertem, persze tudtam, hogy játszott az iCarly-ban, de nem voltam rajongó. Sokkal inkább a könyv címe fogott meg. Eszméletlenül brutális, ahogy az anyja bánik vele, hogy mindent a szeretetre és a törődésre fog, holott ő maga alkotta meg a saját lánya torz testképét, hajszolja bele az anorexiába, hajtja rá egy olyan karrierre, ami az ő álma, nem is Jennetté. Sajnos Jennette túl későn jön rá az anyja manipulatív viselkedésére, és akkor is nehéz őt a háta mögött hagynia. Erős könyv, remélem magyarul is kiadják majd.

Clementine_929 P>!
Jennette McCurdy: I'm Glad My Mom Died

Nagyon erőteljes, mely történet arról, egy ember életét mennyire befolyásolhatja a családja. Nem csak pozitív, de negatív irányba is. Nem voltam korábban ismerős a hölgy munkásságával, de betekintést enged a gyerekszínészek kegyetlen világába, és hogy mennyi nyomásnak képesek egyesek kitenni a saját lányaik/fiaik.

hajzer_antonia>!
Jennette McCurdy: I'm Glad My Mom Died

“I’m allowed to hate someone else’s dream, even if it’s my reality.”

Nagyon jól döntöttem, amikor hangoskönyvként kezdtem el ezt a könyvet, hiszen maga az író narrálja, ettől pedig még erőteljesebbé válik a történet. Eddigi olvasásaim során még nem jutottam el odáig, hogy közelebb kerüljek a non fiction műfajához, ez a könyv azonban nagyon meghozta hozzá a kedvem. A könyvben Jennette feltárja előttünk gyermekkora borzalmait, az anyjához fűződő kapcsolatát, a szerelmi életét, illetve azt, hogy milyen az, ha gyermekként válsz híressé, méghozzá úgy, hogy nem is szereted csinálni azt a dolgot, ami miatt híres vagy. A könyv már az érzelmek szempontjából is brutálisan erős, azonban ezt még egy gyönyörű írásmód és brilliáns történetmondás is kíséri. Egyértelműen sokat hozzáad a könyvhöz az, ahogyan Jennette az egyes fejezeteket felépítette, és ahogyan elmesélte az eseményeket. Határozottan az egyik kedvenc könyvem az évben, befejezvén csak annyit tudtam mondani: wow.

>!
Simon & Schuster, New York, 2022
ASIN: B09VHWC5YK · Felolvasta: Jennette McCurdy
Boglárka_Ondi>!
Jennette McCurdy: I'm Glad My Mom Died

Sosem néztem az iCarlyt, és most sem igazán tudom, miről szólt, ezért nem is volt semmilyen kötődésem Jennette-hez. Miután viszont minden booktuber hosszú percekig áradozott erről a könyvről, úgy döntöttem, adok neki egy esélyt. Maximálisan megérte, látszik, hogy Jennette McCurdy írásra teremtetett, ahogyan a könyvben is írja, kiskorától ez volt az igazi szenvedélye, amit sosem élhetett ki. Nagyon megrázó történet, szinte hihetetlen, amiket átélt, és nagyon jól esett olvasás közben, ahogy ezeket humorral kezeli, érezni lehetett, hogy ez a mostani már egy gyógyult időszak. Ajánlom mindenkinek, akit érdekelnek a családi kapcsolatok, és azoknak is, akik csak szeretnének egy zseniálisan megírt igaz történetbe feledkezni.

Zsufie>!
Jennette McCurdy: I'm Glad My Mom Died

Korábban is tudtam, hogy Jennette McCurdy a Nickelodeon tinisztárja volt az iCarly-ból és a Sam&Cat-ből. Utóbbinál tudom, hogy voltak nézet eltéréseik Ariana Grande-val, majd legközelebb akkor hallottam a színésznőről, amikor kiderült, hogy nem fog szerepelni az iCarly rebootjában. Nagyjából ekkor hallottam arról, hogy mik történtek vele – és más Nickelodeon-os tinisztárokkal. Aztán hallottam a könyvéről és tudtam, hogy el akarom olvasni.
Mostanra pár dolog világossá vált:
– Hollywood egy rémálom és rengeteg a pedofil.
– A mormon vallás inkább szekta, mint vallás.
– És én is örülök, hogy meghalt Jennette anyukája: a pofám leszakad, hogy hogy manipulálta a lányát; miknek elhordta majd ugyanazzal a levegővel pénzt kunyerál egy új hűtőre….

Örülök, hogy Jannette már jobban van és jár terápiára, ráfér szegényre.

csannsz>!
Jennette McCurdy: I'm Glad My Mom Died

Humoros, megható, valószínűleg mindenki talál benne valamit, amiben magára lel egy kicsit.

Őszinte és megrázó Jeanette írása, mégis képes ezt a rémes-fényes világot a humor szűrőjén keresztül megfigyelni.

Érdekesnek tartom, hogy sokszor a kényszer betegségekkel vagy étkezési zavarral küszködőkre csak rámondják, hogy “beteg” vagy “nem normális”. Ez a történet bemutatja, hogy milyen az, amikor egy egészséges kislány vagy kisfiú egy toxikus családba születik bele. El se tudom képzelni milyen lehet ilyen szintű kontrollban élni. De azt tudom, hogy mielőtt megbélyegzünk valakit, érdemes együttérzést mutatni és esetleg egy-két kérdést feltenni.


Népszerű idézetek

hajzer_antonia>!

Sometimes I look at her and I just hate her. And then I hate myself for feeling that.

121. oldal

2 hozzászólás
TiaRengia I>!

Am I or am I not going to sing „Wind Beneath My Wings” at Mom's funeral?
During these last few months of Mom's life, her request has tormented me. I've been thinking about it constantly. I even practiced the song every night last month until my neighbor taped a piece of paper to my door that read: NO MORE BETTE MIDLER.

192. oldal

TiaRengia I>!

Mom would always telI me I looked so pretty, even though every time she told me I looked pretty I shrieked as loud as I could that I wasn't pretty, I was “hampsome.” I was too little to be able to say “handsome” properly, but old enough to know that I wanted to be called what my brothers were called, not some stupid, lesser term designated for the girls.

60-61. oldal

Naito P>!

We lean in. Our lips touch. Lips feel nasty. They're like little gross fleshy piles of flesh. It's disgusting to be a person.

112. oldal

bluemonday>!

I yearn to know the people I love deeply and intimately—without context, without boxes—and I yearn for them to know me that way, too.

167. oldal

besztike>!

The amount of times i thought buying plants might make a difference in my life is staggering.

TiaRengia I>!

“Sorry,” I say while I poop and Mom wets a paper towel with water. I'm embarrassed she still insists on wiping my butt. I tried to tell her recently that now that I'm eight, I think I can handle it, but she looked like she was gonna cry and said she needs to do it until I'm at least ten because she doesn't want skid marks on my Pocahontas underwear. I know if I did it there wouldn't be skid marks, but it's Mom's tears I'm more worried about.

31. oldal

TiaRengia I>!

My mom didn't deserve her pedestal. She was a narcissist. She refused to admit she had any problems, despite how destructive those problems were to our entire family. My mom emotionally, mentally, and physically abused me in ways that will forever impact me.
She gave me breast and vaginal exams untilI was seventeen years old. These “exams” made my body stiff with discomfort. I felt violated, yet I had no voice, no ability to express that. I was conditioned to believe aby boundary I wanted was a betrayal of her, so I stayed silent. Cooperative.
When I was six years old, she pushed me into a career I didn’t want. I’m grateful for the financial stability that career has provided me, but not much else. I was not equipped to handle the entertainment industry and all of its competitiveness, rejection, stakes, harsh realities, fame. I needed that time, those years, to develop as a child. To form my identity. To grow. I can never get those years back.

303. oldal

Stitch >!

I can’t recall the last time I smiled unless it was for a scene.

TiaRengia I>!

Fame has put a wedge between Mom and me that I didn't think was possible. She wanted this. And I wanted her to have it. I wanted her to be happy. But now that I have it, I realize that she's happy and I'm not. Her happiness came at the cost of mine. I feel robbed and exploited.

121. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Taylor Jenkins Reid: The Seven Husbands of Evelyn Hugo
Colleen Hoover: Verity (angol)
Elizabeth Kim: Ten Thousand Sorrows
Gillian Flynn: Sharp Objects
John Bradshaw: Homecoming
L. J. Shen: Scandalous
Alessandra Torre: The Ghostwriter
Ka Hancock: Dancing on Broken Glass
Bessel van der Kolk: The Body Keeps the Score
Sue Klebold: A Mother's Reckoning